Διεθνή
Αν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν τη στρατηγική αυτή, αλλάζουν όλα: Έξοδος Κούρδων στη Μεσόγειο και συμμαχία Κούρδων-Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας
Mike Pompeo with Nicos Anastasiades, Benjamin Netanyahu, and Alexis Tsipras; photo via US Embassy and Consulate in Greece
Ακολουθεί μετάφραση άρθρου του διεθνολόγου Dmitri Shufutinsky, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών BESA, που έχει έδρα το Ισραήλ.
Δεν γνωρίζουμε αν το άρθρο αποτελεί μια πρόταση του αρθρογράφου ή αν αποτελεί προϊόν διεργασιών που γίνονται στα κέντρα σχεδιασμού και λήψεως αποφάσεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στην περιοχή μας, που θα επηρεάσει δραματικά την τύχη και την πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου τον 21ο αιώνα.
Πάντως, αυτό το σενάριο φοβάται ο Ερντογάν και προσπαθεί να αποτρέψει, εκβιάζοντας τις ΗΠΑ να το εγκαταλείψουν, στρεφόμενος προς τη Ρωσία.
Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου:
Δημιουργώντας μια νέα Περιφερειακή Πολιτική, κόντρα στα σχέδια του Ερντογάν
του Dmitri Shufutinsky
Μια νέα κατάσταση έχει δημιουργηθεί στο βόρειο Λεβάντε (περιοχή Συρίας-Τουρκίας). Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει εγκαταλείψει τον κεμαλισμό και τα κοσμικά θεμέλια του τουρκικού κράτος, επιδιώκωντας την εγκαθίδρυση μιας ισλαμικής, αυταρχικής διακυβέρνησης. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την ΕΕ και έχει χάσει τα διαπιστευτήρια του φιλικού προς τη Δύση κράτους και συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Το ΑΚΡ έχει υιοθετήσει μια νεο-οθωμανική ιμπεριαλιστική πολιτική, επιδιώκοντας να διεκδικήσει και να σφετεριστεί τη θέση του “ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου” από τη Σαουδική Αραβία. Χρησιμοποιώντας αποικιοκρατική γλώσσα που θυμίζει τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, ο Ερντογάν απείλησε να κατακτήσει τα ελληνικά νησιά, την Κύπρο και το Λίβανο. Μάλιστα, έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την προώθηση αυτού του “οράματος”, παρότι έχει χάσει τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους.
Κάποιοι αναλυτές ζήτησαν τη διατήρηση δεσμών με την Τουρκία με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα πέσει και θα συνεχιστούν οι σχέσεις με έναν πιο μετριοπαθή ηγέτη. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευσεβείς πόθοι. Παρά τα δυσάρεστα αποτελέσματα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και παρά την κακή πορεία της οικονομίας, είδαμε ότι οι υπερεθνικιστικές και νεοφασιστικές οργανώσεις, όπως οι Γκρίζοι Λύκοι, έχουν ενθαρρυνθεί από την άνοδο του ΑΚΡ.
Το ΑΚΡ επιδίωξε επίσης να εξισλαμίσει την κοσμική Βόρεια Κύπρο, μετατρέποντας τη σύγκρουση από εθνική σε θρησκευτική. Η Άγκυρα έχει ελπίδες να αλλάξει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και αντί της επανένωσης του νησιού με ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες, επιδιώκει μια λύση δύο κρατών. Αυτό είναι το πρόσχημα, για ενδεχόμενη προσάρτηση του νησιού (ή τουλάχιστον του βόρειου τμήματος).
Δεδομένης της αυξανόμενης παρέμβασης και επιρροής της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί και να ενισχυθεί ένας πολυμερής μηχανισμός μεταξύ των πλέον κρατών της περιοχής και των «κρατιδίων» που πλήττονται από τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας, για να τη συγκρατήσουν. Οι ΗΠΑ παρέχουν ήδη σημαντική υποστήριξη τόσο στους Κούρδους της Συρίας όσο και στον αναδυόμενο «Ιστορικό Άξονα» Ελλάδας – Ισραήλ-Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κούρδοι και ο προαναφερθείς συνασπισμός της Ανατολικής Μεσογείου έχουν κοινό συμφέρον να αμφισβητήσουν τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Ερντογάν και να προστατεύσουν την κυριαρχία τους. Αυτοί οι παράγοντες – ίσως με καθοδήγηση από την Ουάσινγκτον – πρέπει να σφυρηλατήσουν ένα συνεκτικό σχέδιο και να κάνουν ό,τι πρέπει για να υλοποιηθεί.
Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία σε βάρος των F-35 της Ουάσιγκτον έχει εξαγριώσει τις ΗΠΑ σε σημείο που απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία. Το περασμένο καλοκαίρι, οι ΗΠΑ έπληξαν την οικονομία της Άγκυρας και απειλούσαν με κυρώσεις εάν η Τουρκία έκανε επίθεση στους Κούρδους στη Συρία. Οι Κούρδοι της Συρίας διατηρούν την ιδέα της διπλωματίας με την Τουρκία εάν σταματήσει να κατέχει το θύλακα του Αφρίν, ενώ τονίζουν ότι αν συνεχιστεί η κατοχή, θα υπάρξει πόλεμος.
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ο στρατός της Ελλάδας είναι κατώτερος από εκείνον της Τουρκίας και τα F-35 θα αποτελέσουν πολύτιμο αποτρεπτικό παράγοντα για την πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων του εναέριου χώρου. Όμως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει την αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή, δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εξετάσει την πώληση των F-35 στην Ελλάδα με έκπτωση, υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την προστασία του Κυπριακού εναέριου χώρου σε περίπτωση πρόκλησης τουρκικής στρατιωτικής πρόκλησης στο νησί.
Η Ελλάδα έχει ήδη πυραύλους Patriot. Για να αποτρέψουν περαιτέρω την Τουρκία, οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν την τοποθέτηση πυραύλων THAAD στην Κρήτη, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση. Πρέπει επίσης οι ΗΠΑ να εξετάσουν σοβαρά και να πιέσουν την Βρετανία να επιτρέψει στα πυραυλικά συστήματα Patriot και THAAD να τοποθετηθούν στις στρατιωτικές βάσεις του Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στην Κύπρο.
Η Ελλάδα οικοδομεί κοινό σύστημα ραντάρ στην Κρήτη με τους Ισραηλινούς, το οποίο ενδεχομένως αποσκοπεί στην παρακολούθηση της τουρκικής επιθετικότητας. Το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει τη μεταφορά και εγκατάσταση συστημάτων Arrow, του συστήματος Iron Dome και των συστημάτων Sling του David, κοντά στην εγκατάσταση ραντάρ της Κρήτης, για να εξασφαλίσει την προστασία του και να εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει τα συστήματα αυτά και στη Λευκωσία, για να αποτρέψει μια τουρκική επίθεση. Αυτά τα συστήματα θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμα ενόψει της τουρκικής επιθετικότητας, που έχει ως στόχο το σφετερισμό του αερίου στην Κύπρο. Το θέμα της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου είναι κρίσιμο για τα οικονομικά και διπλωματικά συμφέροντα του Ισραήλ τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να προστατεύεται με κάθε κόστος. Ο αμυντικός χαρακτήρας όλων των παραπάνω οπλικών συστημάτων θα εξουδετερώσει την διπλωματική κριτική που θα κάνει τυχόν η Τουρκία, καταγγέλλοντας την «στρατιωτικοποίηση» του βόρειου Λεβάντ.
Εν τω μεταξύ, καθώς οι Κούρδοι εδραιώνουν όλο και περισσότερο την εξουσία τους στη βόρεια Συρία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρέπει να επιδιώξουν να διαμεσολαβήσουν μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία ή μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και της Ροζάβα (Συριακό Κουρδιστάν).
Ενώ ο πρωταρχικός στόχος των Κούρδων μαχητών (σ.τ.μ. YPG/SDF) είναι να καταπολεμήσουν τα κατάλοιπα των τζιχάντιστων του Ι.Κ., αυτές οι δυνάμεις θα χρειαστεί να αποκτήσουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την Τουρκία και το Ιράν, σε περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσουν την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων Iron Dome, Sling, Arrow, THAAD και Patriot στην ευρύτερη περιοχή του Κουρδιστάν υπό τον πλήρη έλεγχο της Ουάσινγκτον και της Ιερουσαλήμ. Αυτά τα συστήματα θα προστατεύσουν τους Κούρδους από επιθέσεις πυραύλων, όπως εκείνες που προέρχονταν από το Ιράν. Θα προστατεύσουν επίσης το Ισραήλ, τους περιφερειακούς Άραβες συμμάχους και τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή, οι οποίες ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτες σε επίθεση μετά από τον χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική ομάδα.
Μπορούν επίσης να γίνουν περισσότερα για την ένταξη των Κούρδων και των Ισραηλινών στο μεγαλύτερο ενεργειακό σύστημα στην ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ διαθέτει πετρέλαιο στην έρημα του Negev, στην περιοχή Meged και στα υψώματα του Golan. Η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε εύκολα να αντικαταστήσει την Τεχεράνη στην προμήθεια πετρελαίου προς την Ελλάδα και την Ιταλία, μετά τη λήξη της εξαίρεσής τους από τις κυρώσεις. Αυτό θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη συμμαχία του Ισραήλ με την Αθήνα και με τη νέα δεξιά κυβέρνηση στη Ρώμη.
Οι Κούρδοι ελέγχουν επίσης τις τεράστιες πηγές πετρελαίου στην ΒΑ Συρία και το Ιράκ και το πωλούν για να τονώσουν την τοπική οικονομία. Η προσθήκη του κουρδικού και του ισραηλινού πετρελαίου – έστω και προσωρινά – στους ενεργειακούς αγωγούς που κατασκευάζονται από τη Μεσόγειο έως τη νότια Ευρώπη θα ενισχύσουν το Ισραήλ, θα σταθεροποιήσουν το Κουρδιστάν και θα δώσουν στους Κούρδους και στους Ισραηλινούς περισσότερη περιφερειακή επιρροή. Κάτι τέτοιο θα εξαλείψει επίσης τις ευρωπαϊκές δικαιολογίες ότι πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν ή από αραβικές δικτατορίες στον Κόλπο.
Ένας συνασπισμός αυτού του είδους στην ανατολική Μεσόγειο και το βόρειο Λεβάντ θα επέτρεπε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ στην περιοχή, γεγονός που θα βοηθούσε στη διασφάλιση ενός επιτυχημένου αποτελέσματος, ενώ θα ενίσχυε και την περιφερειακή οικονομία.
Αυτό θα συνέβαλε στην περιφερειακή σταθερότητα, θα απομακρύνει την Ευρώπη από το «αυταρχικό πετρέλαιο» και θα εξουδετερώσει τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες στην περιοχή με καθαρά αμυντικά μέσα.
Θα ενθαρρύνει επίσης την “τοπική πολυμερή προσέγγιση”, χωρίς να καταφεύγει στην αναποτελεσματική προσέγγιση της ΕΕ, του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.
Το άρθρο στα αγγλικά ΕΔΩ
Διεθνή
Κρίσιμη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για τον Λίβανο
Κρίσιμη η αποψινή συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για την πορεία της εκεχειρίας στον Λίβανο, που λήγει την ερχόμενη Κυριακή 26/1.
– Η Χεζμπολάχ ζητά έξωθεν παρεμβάσεις προκειμένου το Ισραήλ να αποχωρήσει από όλα τα λιβανικά εδάφη.
– Αντιρρήσεις προβάλλουν κύκλοι του ισραηλινού στρατού και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης των ισραηλινών πόλεων, που βρίσκονται στην μεθόριο με τον Νότιο Λίβανο.
———————–
Στην αποψινή κρίσιμη σύσκεψη του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, που συγκαλείται σε περιορισμένη σύνθεση, αρμόδια για θέματα ασφάλειας και άμυνας, θα αποφασιστεί εάν τελικά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αποχωρήσουν από όλα τα λιβανικά εδάφη την ερχόμενη Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, τελευταία μέρα της προσωρινής εκεχειρίας.
Αντιρρήσεις στο Ισραήλ από στρατιωτικούς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης
Όπως μετέδωσε από την Ιερουσαλήμ ο Γαβριήλ Χαρίτος, αναλυτής για ζητήματα Μέσης Ανατολής στρατιωτικοί κύκλοι έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, προτείνοντας ο στρατός να διατηρήσει τον έλεγχο σε ορισμένες θέσεις του Νοτίου Λιβάνου. Την ίδια έκκληση εκφράζουν και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αρκετών ισραηλινών πόλεων που βρίσκονται στην μεθόριο με τον Λίβανο.
Οι αντιρρήσεις εστιάζονται σε δύο δεδομένα. Από τη μια, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να διατηρεί την παρουσία της σε πολλές περιοχές του Νοτίου Λιβάνου, ενώ από την άλλη, ο τακτικός λιβανικός στρατός δεν έχει ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των λιβανικών εδαφών.
Η Χεζμπολάχ ζητά έξωθεν παρεμβάσεις
Η οργάνωση Χεζμπολάχ, από την δική της πλευρά, καλεί τις ξένες χώρες που εποπτεύουν την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας, να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ να αποσυρθεί ολοσχερώς από τα λιβανικά εδάφη, όπως καθορίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας εκεχειρίας.
Εκτιμάται ότι το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα λάβει οριστικές αποφάσεις απόψε, κυρίως διότι νωρίτερα σήμερα το απόγευμα αποφασίστηκε η μερική μεταβολή της σύνθεσής του, και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η αποψινή συνεδρίαση να συνεχιστεί και αύριο, Παρασκευή.
Διεθνή
Οι διασυνοριακές συγκρούσεις υπογραμμίζουν τις επίμονες προκλήσεις στις σχέσεις Αφγανιστάν-Πακιστάν
Τα επεισόδια κατά μήκος της γραμμής Durand στις αρχές του 2025, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις προσεγγίσεις που ακολουθούν και οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τις διπλωματικές ανησυχίες
Οι πρόσφατες συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις και προκλήσεις στη διαχείριση των διμερών σχέσεων. Τα επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων ανταλλαγών κατά μήκος της γραμμής Durand στις αρχές του 2025, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις προσεγγίσεις που ακολουθούν και οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τις διπλωματικές ανησυχίες.
Οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή Nawa Pass της επαρχίας Kunar του Αφγανιστάν είχαν ως αποτέλεσμα θύματα και αντικατοπτρίζουν ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενων εντάσεων κατά μήκος των συνόρων. Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι υπήρξαν περισσότερα από 400 διασυνοριακά περιστατικά που αποδίδονται στο Πακιστάν το περασμένο έτος. Αυτά τα περιστατικά έχουν επικριθεί για υπονόμευση της εμπιστοσύνης και παραβίαση των διεθνών κανόνων. Η κατάσταση παραμένει περίπλοκη, καθώς και οι δύο πλευρές διεκδικούν τις θέσεις τους για την ασφάλεια και την κυριαρχία των συνόρων.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός συνέβη τον Δεκέμβριο του 2024, όταν οι αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Μπαρμάλ της επαρχίας Πακτικά φέρεται να οδήγησαν σε απώλειες αμάχων. Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές συνέπεσαν με τις διπλωματικές δεσμεύσεις στην Καμπούλ, όπου οι συζητήσεις υψηλού επιπέδου είχαν ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Το χρονοδιάγραμμα αυτών των στρατιωτικών ενεργειών προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό τους στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης και τόνισε τις προκλήσεις στην ευθυγράμμιση των διπλωματικών πρωτοβουλιών με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Το Πακιστάν ανέφερε τις ανησυχίες για τις απειλές από τους Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP) ως κύριο λόγο για τις διασυνοριακές του ενέργειες. Ωστόσο, τα επεισόδια που περιλαμβάνουν απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών σε υποδομές όπως τα τζαμιά, έχουν προκαλέσει κριτική. Τέτοια περιστατικά έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια με παράλληλη προστασία της ζωής των πολιτών.
Οι παρατηρητές έχουν σημειώσει τη σημαντική επιρροή του στρατιωτικού κατεστημένου του Πακιστάν στη διαμόρφωση των αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Πακιστάν. Αυτή η δυναμική έχει μερικές φορές δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των μη στρατιωτικών διπλωματικών προσπαθειών και των στρατιωτικών στρατηγικών. Για παράδειγμα, ενώ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Πακιστάν Mohammad Sadiq συνέχιζε τον διάλογο στην Καμπούλ, οι ταυτόχρονες στρατιωτικές ενέργειες στο Αφγανιστάν περιέπλεξαν αυτές τις προσπάθειες. Η αλληλεπίδραση μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας παραμένει κρίσιμος παράγοντας στη διαμόρφωση των περιφερειακών πολιτικών του Πακιστάν.
Το Αφγανιστάν απάντησε σε αυτά τα περιστατικά τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της κυριαρχίας του. Δηλώσεις από Αφγανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Συνόρων και Φυλετικών Υποθέσεων Noorullah Noori, έχουν τονίσει τον αντίκτυπο των πρόσφατων συγκρούσεων στους πολίτες. Οι επακόλουθες ενέργειες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των αναφερθέντων επιδρομών αντιποίνων, αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των συνόρων, επιδιώκοντας παράλληλα να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.
Ο λόγος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετά από αυτά τα περιστατικά τροφοδότησε εικασίες για ευρύτερες εδαφικές και στρατηγικές φιλοδοξίες. Για παράδειγμα, κάποια διαδικτυακή ρητορική έχει προτείνει την επέκταση του ελέγχου στον διάδρομο Wakhan, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο περαιτέρω εντάσεων. Τέτοιες αφηγήσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση των δημόσιων μηνυμάτων για να αποφευχθεί η επιδείνωση μιας ήδη εύθραυστης κατάστασης.
Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα αυτών των γεγονότων, με οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο στους αμάχους. Οι εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες για αεροπορικές επιδρομές και άλλα περιστατικά υπογράμμισαν τη σημασία της λογοδοσίας και της τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Το ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο παρουσιάζει επίσης προκλήσεις. Αναφορές από το Πακιστανικό Ινστιτούτο Μελετών Ειρήνης υποδεικνύουν αύξηση των επεισοδίων εσωτερικής ασφάλειας εντός του Πακιστάν, υποδηλώνοντας εσωτερικές ευπάθειες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε εξωτερικές εντάσεις. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών από ομάδες όπως το Κίνημα των Παστούν Ταχαφούζ, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περιεκτικές και ειρηνικές λύσεις.
Καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη και οι δύο χώρες να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματική δέσμευση και τον εποικοδομητικό διάλογο. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα απαιτήσει διαφανή επικοινωνία, δέσμευση στους διεθνείς κανόνες και συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας. Ο δρόμος προς την περιφερειακή σταθερότητα βρίσκεται στην ενίσχυση της συνεργασίας και όχι στην κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας στη στήριξη αυτών των προσπαθειών θα είναι κρίσιμος. Ενθαρρύνοντας τον διάλογο και παρέχοντας πλατφόρμες για την επίλυση συγκρούσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των εντάσεων και να προωθήσουν τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Τόσο το Αφγανιστάν όσο και το Πακιστάν έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν ηγετικό ρόλο δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των πολιτών τους και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
ΠΗΓΗ: Khaama Press
Διεθνή
Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της “Κόκκινης Βίβλου” Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία! Οι εξελίξεις σε Συρία και Κουρδικό στο προσκήνιο
Στην αναθεώρηση του “Εγγράφου Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας”, της επονομαζόμενης “Κόκκινης Βίβλου”, προχώρησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο τέλος της συνεδρίασης στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, που διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στη Συρία και στο Κουρδικό. Σημειώνεται επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να είναι μόνιμη και να αποτελέσει την αρχή για μια δίκαιη διευθέτηση του Παλαιστινιακού.
Αναλυτικά, στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι “επικαιροποιήθηκε το Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο ενημερώνεται τακτικά ανά πενταετία και κατεπειγόντως όταν είναι απαραίτητο”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται “στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των πάσης φύσεως απειλών και κινδύνων ενάντια στην εθνική μας ενότητα και αλληλεγγύη και την επιβίωσή μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων” και συγκεκριμένα κατά των κουρδικών οργανώσεων ΡΚΚ και YPG, κατά των γκιουλενιστών της FETO που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Παράλληλα, τονίζεται ότι δεν θα επιτραπεί στην κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία, την οποία η Άγκυρα ταυτίζει με το ΡΚΚ, “να εκμεταλλευτεί με οποιονδήποτε τρόπο την τρέχουσα κατάσταση και τις πιθανές εξελίξεις στη Συρία” και επαναλαμβάνεται ότι “όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες είναι εχθροί των φιλικών και αδελφών λαών της περιοχής μας, θα εξαλειφθούν με οποιονδήποτε τρόπο”.
Το Συμβούλιο σημειώνει ότι “θα δοθεί πλήρης υποστήριξη στη βούληση της νέας κυβέρνησης στη Συρία να διασφαλίσει την κυριαρχία, τον ενιαίο χαρακτήρα, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα του κράτους και να εγγυηθεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στη χώρα, καθώς και στην ανοικοδόμηση της Συρίας και στην ειρήνη και την ευημερία του συριακού λαού”.
Για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ζητά “να είναι μόνιμη και να αποτελέσει την αρχή για μια δίκαιη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος” και επισημαίνει την ανάγκη για απρόσκοπτη, συνεχή και ταχεία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κατηγορεί επίσης το Ισραήλ ότι οι επιθετικές του ενέργειες, “οι οποίες αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και επεκτείνονται στα συριακά εδάφη, αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή”.
Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει τα μέγιστα στην εγκαθίδρυση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, εντείνοντας τις δραστηριότητές της για τη διασφάλιση της επίλυσης των διενέξεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, προτού αυτές μετατραπούν σε συγκρούσεις, καθώς και για την ειρηνική επίλυση των εν εξελίξει συγκρούσεων”.
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική3 ημέρες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα3 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας