Ακολουθήστε μας

Διεθνή

«Μασάζ» από τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17-18 Οκτωβρίου για το «Γιαβούζ»

Δημοσιεύτηκε στις

Λευτέρης Αδειλίνης   

Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεώτρηση σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και η εισβολή στη Συρία, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Η επιδίωξη, όμως, της Κυπριακής Κυβέρνησης να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, που θα κοστίσουν στην Άγκυρα, χωρίς να αποκλείεται, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί.
Η Τουρκική Κυβέρνηση κρατά το χαρτί του μεταναστευτικού και απειλεί να ανοίξει τις πύλες, επιτρέποντας σε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και άλλους μετανάστες να φθάσουν στην Ευρώπη. Επιπλέον, η επικίνδυνη κατάσταση που έχουν προκαλέσει διεθνώς οι τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρειο Συρία, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Επισφαλής χαρακτηρίζεται και η προσπάθεια της Λευκωσίας να επιβληθούν κυρώσεις, κατά μελών του πληρώματος του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ, αλλά και στελεχών εταιρειών που υποστηρίζουν το γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Χωρίς αμφιβολία, οι εταίροι τονίζουν ήδη και θα επαναλάβουν στο Συμβούλιο Κορυφής ότι  στέκονται στο πλευρό της Κύπρου και θα καταδικάσουν τη γεώτρηση, στο τεμάχιο 7 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Ένα τεμάχιο, τα δικαιώματα του οποίου έχουν από κοινού η γαλλική Total και η ιταλική ENI.

Το γεγονός, δεν εμπόδισε, πάντως, την Τουρκία να κατευθύνει το πλωτό γεωτρύπανο εκεί, προκειμένου να καταγράψει διεκδικήσεις στα κυπριακά νερά. Άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αυτό το διάστημα τους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, βέβαια, το Brexit αλλά και ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ύψος του οποίου έχουν διατυπωθεί ήδη σημαντικές διαφωνίες.


Οι επιδιώξεις 
Η έναρξη γεωτρήσεων από το τουρκικό πλοίο Γιαβούζ, στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, επανέφερε δυναμικά το αίτημα της Λευκωσίας για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων, τόσο κατά της Τουρκίας όσο και κατά μελών των πληρωμάτων του Γιαβούζ, του δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ, αλλά και των υποστηρικτικών σκαφών. Δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν, πάντως, στον «Φ» ότι το Γιαβούζ είναι μεν εντός του τεμαχίου 7, αλλά σε σημείο το οποίο η Τουρκία θεωρεί πως εμπίπτει στη δική της υφαλοκρηπίδα. Χωρίς αμφιβολία, όμως, οι τουρκικές αιτιάσεις δεν βρίσκουν υποστήριξη, γεγονός που επιτρέπει στην Κυπριακή Κυβέρνηση να προσπαθήσει ξανά για λήψη ουσιαστικών μέτρων. Σε αυτά, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, περιλαμβάνονται και ακόλουθα:

  • Πάγωμα της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Τουρκία.
  • Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων μελών των πληρωμάτων των τουρκικών σκαφών που διενεργούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Απαγόρευση ταξιδίων για τα μέλη των συγκεκριμένων πληρωμάτων.

Χαμηλές προσδοκίες
Τα αιτήματα της Κυπριακής Κυβέρνησης θα τεθούν προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, αύριο στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο, η υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. θα παρουσιάσει τα μέτρα που, κατά την εκτίμησή της, μπορούν να ληφθούν κατά της Τουρκίας. Ήδη την περασμένη Τετάρτη, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενημέρωσε το κολέγιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων για τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι υπουργοί, αφού ακούσουν τα δεδομένα από όλες τις πλευρές, θα ετοιμάσουν το σχετικό με τις τουρκικές γεωτρήσεις εδάφιο, που θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον των ηγετών της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής.
Διπλωμάτες, χωρίς να αποκλείουν τίποτα, εξέφραζαν στον «Φ» χαμηλές προσδοκίες για το κατά πόσο τα μέτρα που, ενδεχομένως, να ληφθούν θα ικανοποιήσουν τη Λευκωσία και θα κοστίσουν στην Άγκυρα. Σε σχέση με τις πιο πάνω διεκδικήσεις της Κύπρου, οι πηγές με τις οποίες συνομιλήσαμε τόνισαν τα εξής:

  • Το αίτημα να παγώσουν τα κονδύλια προς την Άγκυρα για το μεταναστευτικό δεν αναμένεται να βρει ουσιαστική ανταπόκριση από τα κράτη μέλη. Η ανησυχία ότι η Τουρκική Κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράξη την απειλή για άνοιγμα των πυλών και έξοδο εκατομμυρίων προσφύγων προς την Ευρώπη, δεν επιτρέπει τη λήψη μέτρων αυτού του είδους. «Δύσκολα θα πειστεί ακόμα και η Ελλάδα, που υποστηρίζει την Κύπρο στο θέμα της ενέργειας και των τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ», ήταν τα λόγια συνομιλητή μας.
  • Δύσκολο θεωρείται και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε μέλη του πληρώματος των πλοίων, που πραγματοποιούν τις γεωτρήσεις ή τις υποστηρίζουν. Και αυτό διότι, όπως μας ειπώθηκε, κάτι τέτοιο θα πλήξει περισσότερο την Ε.Ε. παρά την Τουρκία.
  • Σχεδόν αδύνατη θεωρείται, επίσης, η επιβολή απαγόρευσης ταξιδίων στα μέλη των πληρωμάτων. Οι περισσότεροι είναι Ευρωπαίοι πολίτες και όπως μας πληροφορούν, η Ένωση θα είναι πολύ απρόθυμη να λάβει μέτρα αυτού του είδους εναντίον τους.
  • Παρά την απαισιοδοξία που μετέφεραν, οι συνομιλητές μας τόνιζαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η λήψη ακόμα και σοβαρών μέτρων. Απλά, με δεδομένο το ότι η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία για να απορροφά τα μεταναστευτικά ρεύματα, τις ανεπτυγμένες μεταξύ των δύο πλευρών εμπορικές σχέσεις, αλλά και λόγω της περίπλοκης κατάστασης στη Συρία, οι πιθανότητες να ικανοποιηθούν τα κυπριακά αιτήματα για κυρώσεις θεωρούνται περιορισμένες.

Η ατζέντα του Συμβουλίου
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα κληθούν, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, να συζητήσουν και τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Το Brexit: Αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, το πιο καυτό ζήτημα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και καιρό. Ειδικά μια άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Κοινότητα, θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές. Το Συμβούλιο, μάλιστα, θα πρέπει να λάβει τελική απόφαση για το κατά πόσο είναι εφικτή μια συμφωνία για συντεταγμένη αποχώρηση, με τις προβλέψεις να είναι αρνητικές.
  • Η Τουρκία: Δύο είναι κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο: Η εισβολή στη Συρία και οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Και για τα δύο, η Τουρκία απειλεί πως αν πιεστεί θα κατευθύνει ξανά προς την Ευρώπη, πρόσφυγες και μετανάστες που αυτή τη στιγμή διατηρεί, με κοινοτικά κονδύλια, στην επικράτειά της. Οι απειλές από τον ίδιο τον Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως πιάνουν τόπο.
  • Ο Προϋπολογισμός: Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για το ύψος των χρημάτων, πρόκειται για μεγάλα ποσά, που θα κληθούν οι χώρες μέλη να εκχωρήσουν στις Βρυξέλλες, για να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας των θεσμικών οργάνων και των υπολοίπων δραστηριοτήτων της Ε.Ε.. Αναμένεται ότι ισχυρές χώρες θα δώσουν μάχη στο Συμβούλιο, για να μην αυξηθεί η δική τους συνδρομή στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σε γενικές γραμμές, οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του «Φ», υποστηρίζουν ότι η Λευκωσία θα λάβει στο Συμβούλιο στήριξη και ενδεχομένως να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Στην ουσία, όμως, ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τέτοια που να υποχρεώσουν την Άγκυρα να αναθεωρήσει τη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Στα αρνητικά για την Κύπρο, είναι και το γεγονός ότι στην Ευρώπη αμφισβητούν ότι υπάρχει, πράγματι, πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος. Και αυτό, αναπόφευκτα, όπως μας επισημάνθηκε, επηρεάζει ευρύτερα τη λήψη ευνοϊκών για το νησί αποφάσεων.

Φιλελεύθερος

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Πάπα Λέοντα ΙΔ’! Κίνηση για την ειρήνευση, ζήτησε ο ποντίφικας

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει πως ο Πούτιν επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «για μια οριστική, δίκαιη και συνολική διευθέτηση της κρίσης [ενν. στην Ουκρανία] απαιτείται η εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τετάρτη με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, διαβεβαιώνοντας τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σχετικά με την επιθυμία του για ειρήνευση μέσω της διπλωματικής οδού, κατηγορώντας παράλληλα την Ουκρανία ότι επιδιώκει «κλιμάκωση των εχθροπραξιών».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου επιδιώκει κλιμάκωση της σύγκρουσης και επιδίδεται σε πράξεις δολιοφθοράς εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών σε ρωσικό έδαφος», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει πως ο Πούτιν επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «για μια οριστική, δίκαιη και συνολική διευθέτηση της κρίσης [ενν. στην Ουκρανία] απαιτείται η εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της».

H ανακοίνωση από το Βατικανό

Ο πάπας Λέων ΙΔ΄ κάλεσε σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προβεί σε μια κίνηση που θα ευνοούσε την ειρήνευση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Βατικανό.

«Ο πάπας απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να προβεί σε μια κίνηση που θα ευνοούσε την ειρήνευση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαλόγου για τη δημιουργία θετικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών και την αναζήτηση λύσεων στη σύγκρουση», αναφέρει η ανακοίνωση του Βατικανού για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν ο Λέων ΙΔ΄ μετά την ανάρρησή του στον παπικό θρόνο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανησυχία ότι με τη βοήθεια του ΔΝΤ στο Πακιστάν υποθάλπτεται η τρομοκρατία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν στο πλαίσιο της Διευρυμένης Διευκόλυνσης Χρηματοδότησης (EFF), επιτρέποντας την εκταμίευση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο επικεφαλής της πολυκομματικής αντιπροσωπείας και βουλευτής του Κογκρέσουτης Ινδίας Σάσι Θαρούρ, μιλώντας για το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ προς το Πακιστάν, δήλωσε ότι η Ινδία δεν έχει αντίρρηση εάν το ΔΝΤ χορηγήσει κεφάλαια σε μια χώρα που τα χρησιμοποιεί για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Ωστόσο, ο Θαρούρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς, όπως είπε, επιτρέπει στο Πακιστάν να εκτρέπει αυτά τα κεφάλαια για την αγορά όπλων με σκοπό την επίθεση κατά της Ινδίας.
«Δεν φθονούμε καμία χώρα για την ανάπτυξή της, εάν τα χρήματα δαπανώνται πραγματικά για την απαλλαγή των ανθρώπων από τη φτώχεια ή για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών ζητημάτων. Γιατί να αντιταχθούμε;

Είμαστε ανθρωπιστές. Πιστεύουμε στην ευημερία των φτωχότερων των φτωχών σε οποιαδήποτε χώρα. Αλλά αν αυτά τα χρήματα απλώς επιτρέπουν στο Πακιστάν να εκτρέπει περισσότερους πόρους για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, για τον εξοπλισμό του με σκοπό να μας επιτεθεί, τότε αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ατυχές. Και ελπίζω ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, στα οποία η Ινδία έχει κάποια επιρροή, να ενημερωθούν από τους διπλωμάτες μας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν πλήρεις δικλείδες ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα χρήματα δαπανώνται μόνο όπως προβλέπεται», είπε.

Νωρίτερα, στις 10 Μαΐου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν στο πλαίσιο της Διευρυμένης Διευκόλυνσης Χρηματοδότησης (EFF), επιτρέποντας την εκταμίευση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Ινδία, ωστόσο, αντιτάχθηκε σθεναρά στη χορήγηση κεφαλαίων σε μια χώρα που συνεχίζει να υποστηρίζει τη διασυνοριακή τρομοκρατία, προειδοποιώντας ότι τέτοια υποστήριξη ενέχει κινδύνους για τη φήμη των παγκόσμιων θεσμών και υπονομεύει τα διεθνή πρότυπα.

Σε ανάρτηση στο X, το ΔΝΤ ανέφερε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν στο πλαίσιο του EFF, επιτρέποντας την εκταμίευση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμβάλει στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη».
Αργότερα, στις 23 Μαΐου, η Ινδία δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων» για τους 11 επιπλέον όρους που επέβαλε το ΔΝΤ στο Πακιστάν, διευκρινίζοντας ότι δεν αντιτίθεται στη χρηματοδοτική βοήθεια που προορίζεται για γνήσιους αναπτυξιακούς σκοπούς. Ταυτόχρονα, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το χρονοδιάγραμμα του πρόσφατου πακέτου διάσωσης, υπονοώντας ότι τα κεφάλαια μπορεί να υποστήριξαν έμμεσα την αύξηση των αμυντικών δαπανών του Πακιστάν.

«Είμαστε ευγνώμονες για τους επιπλέον 11 όρους που επέβαλε το ΔΝΤ στο Πακιστάν. Ωστόσο, δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική βοήθεια παρέχεται για γνήσιους αναπτυξιακούς σκοπούς. Έχουμε θέσει ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του πρόσφατου πακέτου διάσωσης που δόθηκε στο Πακιστάν από το ΔΝΤ», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Όλα αυτά τα όπλα και τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια από το Πακιστάν εναντίον της Ινδίας», πρόσθεσαν οι πηγές, επικαλούμενες στοιχεία του ΔΝΤ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

ΟΗΕ: Το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που καλείται να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το κείμενο ζητεί άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άμεση, αξιοπρεπή και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες, και την άμεση και χωρίς περιορισμούς άρση όλων των εμποδίων στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (23:00 στην Ελλάδα), το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία επί σχεδίου ψηφίσματος για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το οποίο καταρτίστηκε από τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου (E10).

Το κείμενο ζητεί άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άμεση, αξιοπρεπή και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες, και την άμεση και χωρίς περιορισμούς άρση όλων των εμποδίων στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει περιορισμένη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ένας νέος μηχανισμός παράδοσής της, ο οποίος έχει σχεδιαστεί από κοινού με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Χαμάς αποσπά την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό.

«Στρατιωτικοποιημένη διανομή»

Υπό το προαναφερθέν επιχείρημα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προώθησαν ένα σχέδιο μέσω ενός νέου ιδιωτικού φορέα, του Gaza Humanitarian Foundation (GHF), που παρακάμπτει τις υφιστάμενες δομές του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών εταίρων του.

Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου εκφράζουν επιφυλάξεις για τον εν λόγω μηχανισμό.

Η GHF έχει ξεκινήσει διανομή βοήθειας σε επιλεγμένα σημεία που φυλάσσονται από συνεργάτες των ΗΠΑ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν, χαρακτηρίζοντας το σύστημα αυτό «στρατιωτικοποιημένη διανομή» που παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές και δεν καλύπτει την κλίμακα και την προσβασιμότητα των υπαρχόντων μηχανισμών.

Θάνατος αμάχων κοντά σε σημεία διανομής

Από την έναρξη της λειτουργίας του μηχανισμού στις 27 Μαΐου, έχουν υπάρξει περιστατικά ασφαλείας κοντά σε σημεία διανομής της GHF και κάποια από αυτά οδήγησαν στον θάνατο αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Υπό το βάρος της κρίσιμης ανθρωπιστικής κατάστασης, αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – η Αλγερία, η Σλοβενία και η Γουιάνα – κατήρτισαν ξεχωριστά σχέδια ψηφίσματος. Ύστερα από διαβουλεύσεις, συμφωνήθηκε από την Αλγερία, τη Σλοβενία και τη Γουιάνα η προώθηση ενός ενιαίου σχεδίου ψηφίσματος.

Στις 27 Μαΐου, η Αλγερία, η Σλοβενία και η Γουιάνα συγκάλεσαν συνάντηση των E10 για να το συζητήσουν. Παρά τις διαφωνίες στη διατύπωση αναφορών για τη Χαμάς και στην απελευθέρωση των ομήρων, επήλθε συμφωνία.

Το σχέδιο αυτό κοινοποιήθηκε διμερώς στα πέντε μόνιμα μέλη P5 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασαν επιφυλάξεις και έθεσαν όρους, όπως την καταδίκη της Χαμάς και ζήτησαν στήριξη στον GHF.

Οι ΗΠΑ φέρεται να υποστήριξαν επίσης ότι η πρωτοβουλία του Ψηφίσματος υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία εκεχειρίας, για τις οποίες μεσολαβούν οι ΗΠΑ.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στήριξαν παρόμοιες τροποποιήσεις, ενώ η Ρωσία πρότεινε τη διαγραφή αναφορών στην έκθεση IPC που κάνει λόγο για επικείμενο λιμό στη Γάζα και στο Ψήφισμα 2735 της 10ης Ιουνίου 2024, για το οποίο είχε απόσχει.

Παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, οι E10 θεώρησαν το κείμενο το πιο ισορροπημένο συμβιβαστικό αποτέλεσμα.

Κατά την ψηφοφορία σήμερα, οι ΗΠΑ ενδέχεται να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος.

Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα των E10 προχωρά με την ψηφοφορία στέλνοντας πολιτικό μήνυμα για την ανάγκη δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεδομένης της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά και της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή17 λεπτά πριν

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Πάπα Λέοντα ΙΔ’! Κίνηση για την ειρήνευση, ζήτησε ο ποντίφικας

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει πως ο Πούτιν επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «για μια οριστική, δίκαιη και συνολική διευθέτηση...

Διεθνή47 λεπτά πριν

Ανησυχία ότι με τη βοήθεια του ΔΝΤ στο Πακιστάν υποθάλπτεται η τρομοκρατία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν στο πλαίσιο της Διευρυμένης Διευκόλυνσης Χρηματοδότησης...

Διεθνή1 ώρα πριν

ΟΗΕ: Το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που καλείται να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το κείμενο ζητεί άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άμεση, αξιοπρεπή και άνευ όρων απελευθέρωση...

Διεθνή2 ώρες πριν

Δεν καταστράφηκαν και επισκευάζονται τα βομβαρδιστικά που χτύπησε η Ουκρανία λέει η Ρωσία

Τα ρωσικά σκάφη που επλήγησαν κατά την ουκρανική επίθεση της 1η Ιουνίου δεν έχουν καταστραφεί πλήρως αλλά μπορούν να επισκευαστούν,...

Διεθνή14 ώρες πριν

Νέα κρίση στην κυβέρνηση Νετανιάχου! Το κόμμα των υπερορθόδοξων απειλεί με αποχώρηση – Η στρατιωτική θητεία ξανά στο προσκήνιο

Μέχρι στιγμής ο Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία του Ισραήλ, τηρεί σιωπή απέναντι στην κρίση.

Δημοφιλή