Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Το ελληνικό «αρχηγείο» της ιατρικής 3D τεχνολογίας

Δημοσιεύτηκε στις


Η ιατρική 3D εμβιομηχανική τεχνολογία, δηλαδή η τρισδιάστατη εκτύπωση αντιγράφων της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, οι προσομοιώσεις εγχειρήσεων στον υπολογιστή, ο σχεδιασμός και η εκτύπωση εμφυτευμάτων από βιοσυμβατά υλικά και χειρουργικών εργαλείων για κάθε μεμονωμένη επέμβαση, είναι μια επανάσταση στον χώρο της υγείας που αλλάζει τα πάντα: τον τρόπο που οι γιατροί κάνουν τη διάγνωση μιας νόσου, παίρνουν αποφάσεις, επικοινωνούν με τους ασθενείς, προετοιμάζουν μια εγχείρηση και την πραγματοποιούν.

«Μειώνουν τον χρόνο της χειρουργικής επέμβασης, την ταλαιπωρία του ασθενούς και τον χρόνο ανάρρωσης, αυξάνουν το ποσοστό επιτυχίας και περιορίζουν το κόστος», διαβεβαιώνει ο Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, διαπρεπής ερευνητής, καθηγητής Υπολογιστικής Χειρουργικής και Εμβιομηχανικής, από τους βασικούς συντελεστές της σχετικής τεχνολογίας και από τους πρώτους διεθνώς που συνέδεσαν την ιατρική απεικόνιση με την ανάπτυξη τρισδιάστατων μεθόδων σχεδιασμού και εξατομικευμένης αντιμετώπισης ενός προβλήματος υγείας.

Πρόκειται για πρωτοποριακές μεθόδους, οι οποίες όχι μόνο εφαρμόζονται και αναπτύσσονται ήδη πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά έχουν βρει και ακαδημαϊκή «στέγη», στη Μονάδα Ιατρικής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης και Υπολογιστικά Καθοδηγούμενης Χειρουργικής, την πρώτη σε ελληνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ. Εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος αυτής της μονάδας είναι ο Παναγιώτης Διαμαντόπουλος.

«Τα ανατομικά αντίγραφα δίνουν τον ασθενή στα χέρια του γιατρού. Εχει πλήρη εικόνα, μπορεί να το συζητήσει με τον ασθενή και την ομάδα των γιατρών, να καταλήξει στα βήματα που θα ακολουθήσει», λέει ο κ. Παναγιώτης Διαμαντόπουλος.
Η 3D υπολογιστική τεχνολογία και εκτύπωση στην ιατρική, όπως εξελίσσεται και εφαρμόζεται την τελευταία 25ετία, έγινε για πρώτη φορά γνωστή στην Ελλάδα το 2000, όταν παρουσιάστηκε, σε συνδυασμό με μία από τις πρώτες κλινικές περιπτώσεις στη Βρετανία, στο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο. Ο κ. Διαμαντόπουλος, τότε διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ήδη είχε αναπτύξει σχετική μονάδα «Βιοϊατρικών Προσομoιώσεων» στη Βρετανία και δημιουργούσε τρισδιάστατες εικονικές απεικονίσεις, τρισδιάστατα ανατομικά αντίγραφα για κλινικές εφαρμογές, σχεδίαζε και κατασκεύαζε εξατομικευμένα εμφυτεύματα και εργαλεία.
«Με το αντίγραφο διευκολύνεται πολύ η διάγνωση. Και όχι μόνο. Οταν έχεις την ακριβή τρισδιάστατη ανατομία του πάσχοντος οργάνου ή μέλους του σώματος του ασθενούς, μπορείς να επέμβεις εικονικά, να κόψεις και να ράψεις, δηλαδή να κάνεις μια προσομοίωση της επέμβασης, να την προσχεδιάσεις προσεκτικά, αλλά και να κατασκευάσεις τα ειδικά εμφυτεύματα και εργαλεία που θα χρειαστείς κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εγχείρησης», εξηγεί ο κ. Διαμαντόπουλος. Δεκαπέντε χρόνια πήρε στον κ. Διαμαντόπουλο για να μεταφέρει σταδιακά αυτήν την τεχνολογία στην Ελλάδα και να δημιουργήσει, το 2016, με τη στήριξη του καθηγητή Πειραματικής Φυσιολογίας Μιχάλη Κουτσιλιέρη, τη μονάδα στην Ιατρική Αθηνών. «Μακρύς ο δρόμος, πολλά τα εμπόδια, δύσκολη η ένταξη σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον».
Στο μεταξύ είχε αρχίσει να εφαρμόζει στη χώρα μας την «Υπολογιστικά καθοδηγούμενη χειρουργική» σε όλους τους τύπους επεμβάσεων. «Από το 2000 έως το 2015 αντιμετωπίσαμε πλήθος περιστατικών, αρχικά στη γναθοπροσωπική χειρουργική και μετά στην οδοντιατρική, όπου για πολλά χρόνια αναπτύχθηκε μια σχετική εφαρμογή που έχει πλέον παγιωθεί. Ο εμφυτευματολόγος οδοντίατρος, με βάση την αξονική τομογραφία, δημιουργεί ένα εικονικό τρισδιάστατο μοντέλο, τοποθετεί εικονικά τα εμφυτεύματα και στη συνέχεια κατασκευάζει έναν χειρουργικό νάρθηκα-οδηγό με τα σημεία οπών, τον οποίο τοποθετεί στη γνάθο του ασθενούς, ώστε με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια να εισάγει τα εμφυτεύματα στη σωστή θέση», λέει και συνεχίζει. «Στη συνέχεια εφαρμόστηκε η 3D τεχνολογία στην κρανιοχειρουργική, ορθοπεδική χειρουργική, καρδιοχειρουργική, αγγειοχειρουργική και σχεδόν σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες».
Από το μηδέν
Τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία της μονάδας στην Ιατρική Σχολή έγιναν πριν από τρία χρόνια. «Μετά την πρώτη επιστημονική συνάντηση με χειρουργούς διαφόρων ειδικοτήτων ξεκινήσαμε από τo μηδέν, με έναν δικό μου εκτυπωτή, να αντιμετωπίζουμε τρισδιάστατα τα πρώτα περιστατικά».
Σήμερα, η Μονάδα διαθέτει πάνω από δέκα τρισδιάστατους εκτυπωτές και δέχεται καθημερινά κλινικές περιπτώσεις από γιατρούς και νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, τις οποίες διεκπεραιώνει άμεσα. «Στόχος είναι σύνθετα περιστατικά στην ογκολογία, την ορθοπεδική, την κρανιοπλαστική, την καρδιολογία, τη νευρολογία, την πλαστική χειρουργική κ.λπ. να αντιμετωπίζονται τρισδιάστατα, ώστε να υπάρχει ένα άμεσο πρακτικό πλεονέκτημα για τον γιατρό και τον ασθενή. Να προσφέρονται ιδέες στους χειρουργούς και ιδανικές λύσεις σε ιατρικά προβλήματα, να έχει ο ασθενής στη διάθεσή του ό,τι δυνατόν παραπάνω μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Και πορευόμαστε σταθερά, παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία συχνά σταματούν την καινοτομία (π.χ. την αγορά ειδικών μηχανημάτων, την κατασκευή εξατομικευμένων εμφυτευμάτων από εξειδικευμένες εταιρείες – «ποιος θα τα πληρώσει, ιδιωτική ή δημόσια ασφάλεια, μέσω ποιας διαδικασίας» κ.λπ.).
Ανατομικά αντίγραφα
«Η βασική υπηρεσία που προσφέρει η Μονάδα Ιατρικής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης και Υπολογιστικά Καθοδηγούμενης Χειρουργικής είναι η δημιουργία ανατομικών αντιγράφων για διάγνωση και προεγχειρητικό σχεδιασμό. Οποιαδήποτε μορφή τομογραφίας, ακόμη και υπέρηχος μπορεί να ανασυντεθεί τρισδιάστατα, να σταλεί σε 3D εκτυπωτή και να κατασκευαστεί. Τα ανατομικά αντίγραφα δίνουν τον ασθενή στα χέρια του γιατρού. Εχει πλήρη εικόνα, μπορεί να το συζητήσει με τον ασθενή και την ομάδα των γιατρών, να καταλήξει στα βήματα που θα ακολουθήσει», λέει ο κ. Διαμαντόπουλος.
Η δημιουργία εξατομικευμένων χειρουργικών εργαλείων για συγκεκριμένη επέμβαση σε συγκεκριμένο ασθενή είναι η δεύτερη βασική εργασία της Μονάδας. Το πιο κοινό χειρουργικό εργαλείο είναι ο χειρουργικός οδηγός, «ένα εργαλείο το οποίο σχεδιάζεται ψηφιακά, εκτυπώνεται σε τρεις διαστάσεις και βοηθάει τον χειρουργό να μεταφέρει τις χειρουργικές του κινήσεις από το εικονικό περιβάλλον στο φυσικό, με μεγάλη ακρίβεια, ταχύτητα και ασφάλεια», εξηγεί ο κ. Διαμαντόπουλος. Ακόμη, η Μονάδα σχεδιάζει εξειδικευμένες ιατρικές συσκευές, όπως εξατομικευμένα εμφυτεύματα, τα οποία αφού παραχθούν εικονικά στον υπολογιστή, εκτυπώνονται σε τρισδιάστατο εκτυπωτή για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Υπηρεσίες που προσφέρει η μονάδα: εκτύπωση τρισδιάστατων αντιγράφων της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, προσομοιώσεις εγχειρήσεων, σχεδιασμός και εκτύπωση εμφυτευμάτων και χειρουργικών εργαλείων για τον κάθε ασθενή μεμονωμένα.
Εξαιρετικά χρήσιμες είναι και οι εικονικές προσομοιώσεις επεμβάσεων που πραγματοποιεί η Μονάδα, όπως και οι εμβιομηχανικές αριθμητικές προσομοιώσεις για τη μελέτη συμπεριφορών. «Αν θέλω να τοποθετήσω στη γνάθο μια πλάκα, έχω τη δυνατότητα να περάσω όλα τα δεδομένα σε ένα μαθηματικό περιβάλλον και να εφαρμόσω εικονικά δυνάμεις, όπως αυτές που ασκούνται κατά τη μάσηση, να δημιουργήσω ροή υλικών, να αναπτύξω συγκεκριμένες θερμοκρασίες, προκειμένου να ελέγξω την αντοχή του εμφυτεύματος και να καταλήξω στο μέγεθος, το υλικό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του».
Ο κ. Διαμαντόπουλος μας δείχνει ένα αντίγραφο κρανίου με σοβαρές βλάβες που προκλήθηκαν σε τροχαίο και αποκαταστάθηκαν με την 3D τεχνολογία. Σε ένα άλλο αντίγραφο, εμφανίζεται να έχει καταστραφεί (από αυτοπυροβολισμό) η κάτω γνάθος. «Ο χειρουργός, κατά την πρώτη επείγουσα επέμβαση συνέδεσε τα δύο σημεία της κάτω γνάθου, από όπου έλειπε το κεντρικό τμήμα, με ένα έλασμα, το οποίο δεν ήταν στις ιδανικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να ανοίξει το στόμα και να φάει. Ετσι, πριν από το δεύτερο χειρουργείο, κατασκευάσαμε το μοντέλο μιας νέας γνάθου, απόλυτα προσαρμοσμένης στην ανατομία του ασθενούς, με βάση την οποία δημιουργήθηκε η σωστή πλάκα. Πάνω της βιδώθηκαν από τον χειρουργό σχολαστικά προσχεδιασμένα τμήματα οστού από την περόνη του ασθενούς, που σχημάτισαν τη νέα γνάθο. Οταν όλα είναι προμελετημένα με απόλυτη ακρίβεια, εξοικονομούνται πολλές ώρες δύσκολων χειρουργείων», τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας. Από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που αντιμετώπισε ήταν η αναπαραγωγή μηνιγγιωμάτων –όγκων– στο κέντρο της κρανιοεγκεφαλικής κοιλότητας ασθενούς. Το περιστατικό είχε σταλεί από Ελληνα νευρολόγο, όταν ο κ. Διαμαντόπουλος ήταν ακόμη στη Βρετανία, με σκοπό τον προεγχειρητικό σχεδιασμό. Μια εξαιρετικά πολύπλοκη επέμβαση, καθώς η προσέγγιση των όγκων έπρεπε να επιτευχθεί με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και τη μικρότερη δυνατή βλάβη του εγκεφάλου.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τρισδιάστατη ψηφιακή φιλοσοφία
Ο κ. Διαμαντόπουλος έχει δημιουργήσει δύο εκπαιδευτικές πλατφόρμες με στόχο να μεταδώσει στον γιατρό και χειρουργό της κάθε ειδικότητας την τρισδιάστατη ψηφιακή φιλοσοφία, να τον μυήσει σε όλες τις διαδικασίες της υπολογιστικά καθοδηγούμενης χειρουργικής και να τον εξοικειώσει με την εφαρμογή της 3D τεχνολογίας στην καθημερινή κλινική πράξη.
Πρώτα δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα που απευθύνεται αποκλειστικά σε οδοντιάτρους –www.dental3dacademy.org– καθώς η υπολογιστικά καθοδηγούμενη χειρουργική έχει πλέον ενσωματωθεί στην oδοντιατρική πράξη, και υπάρχει ήδη πλούσια εμπειρία. «Το ζήτημα δεν είναι να μπορέσεις να φτιάξεις έναν χειρουργικό οδηγό για τα εμφυτεύματα, αλλά να γνωρίζεις την πλήρη διαδικασία. Τι δεδομένα πρέπει να ζητήσεις από ένα ακτινολογικό κέντρο, πώς να χρησιμοποιήσεις την αξονική τομογραφία, ποια λογισμικά να εφαρμόσεις, πώς να κάνεις τις μετρήσεις, τις εικονικές τομές, τον σχεδιασμό και την προσομοίωση της επέμβασης σε ένα υπολογιστικό περιβάλλον. Το κυριότερο δεν είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση, αλλά η πορεία έως αυτήν. Ο χειρουργός πρέπει αναγκαστικά να γίνει και λίγο μηχανικός», λέει ο κ. Διαμαντόπουλος και συνεχίζει. «Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινάει με απλά εισαγωγικά σεμινάρια και συνεχίζει για όποιον ενδιαφέρεται με ολοκληρωμένη σειρά μαθημάτων επί της τρισδιάστατης υπολογιστικής τεχνολογίας. Ηδη ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο και αρκετοί γιατροί έλαβαν γνώση των νέων μεθόδων. Την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσουμε και τον δεύτερο κύκλο».
Δυνατή συνεργασία
Μετά την εκπαιδευτική πλατφόρμα για τους οδοντιάτρους, «δημιουργήσαμε και εκείνη για τους γιατρούς» –www.medical3dacademy.org– «η οποία κινείται ακριβώς στην ίδια βάση, με σεμινάρια, σειρές μαθημάτων αλλά και ετήσια συνάντηση, για να έρθουν όλες οι ειδικότητες και τα επιστημονικά πεδία πιο κοντά, ώστε να είναι εφικτή η καλύτερη δυνατή συνεργασία. Αλλά και φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια. Είναι περισσότερο διαφωτιστικό να δουν ένα τρισδιάστατο αντίγραφο, κατασκευασμένο με διαφορετικά χρώματα και υλικά, π.χ. ενός εγκεφάλου με όγκο, από μια εικόνα σε βιβλίο. Πρόκειται για μια διαδραστική καινοτόμο διαδικασία», καταλήγει ο κ. Διαμαντόπουλος, «που θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε ακόμα και για μαθητές σχολείων, προσπαθώντας να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στην εφαρμογή της επιστήμης, να αναπτύξουμε ει δυνατόν νέες μεθόδους 3D εκπαίδευσης που να βασίζονται στη γνώση αλλά και να καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα».
Ο γενικότερος σκοπός της μονάδας είναι να κάνει εφαρμοσμένη έρευνα, να προσφέρει πιστοποιημένες υπηρεσίες και εκπαίδευση στην τρισδιάστατη τεχνολογία, αλλά και να προτείνει το σχετικό ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων στην κλινική πράξη.
«Κάποτε θα γίνει το θαύμα»
Η τρισδιάστατη εκτύπωση στην ιατρική είναι μια τεχνολογία που εξελίσσεται διαρκώς, με κύριο στοίχημα την εκτύπωση ζωντανών ιστών και οργάνων για μεταμόσχευση. «Η τεχνική υπολογιστικής σχεδίασης και κατασκευής που αναπτύξαμε πριν από πολλά χρόνια είναι πλέον γνωστή, αν υπήρχε το κατάλληλο βιολογικό υλικό θα εκτυπώναμε σήμερα ιστοσυμβατά όργανα. Διεξάγονται στοχευμένες έρευνες από ομάδες επιστημόνων και κάποια στιγμή θα υπάρξει μια σοβαρή εξέλιξη. Εχουν γίνει δοκιμές με ζωντανά κύτταρα, αλλά η κατασκευή “ζωντανού” οργάνου είναι εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση», λέει ο κ. Διαμαντόπουλος. «Το σίγουρο είναι ότι έτσι όπως εξελίσσονται πλέον τα υλικά, κάποτε θα μπορέσει η 3D εκτύπωση να κάνει το θαύμα. Είναι θέμα υλικού. Αυτή τη στιγμή εμφυτεύονται τμήματα βιο-απορροφήσιμα ή από βιοσυμβατά υλικά –κράματα μετάλλων, ειδικά πλαστικά ή κεραμικά– όμως και με αυτά υπάρχουν δυσκολίες. Σε κάποιες περιπτώσεις το εμφύτευμα μπορεί να αντέξει πολλά χρόνια, σε άλλες να απορριφθεί γρήγορα από τον οργανισμό. Ενα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει προσανατολιστεί στη δημιουργία όλο και πιο βιοσυμβατών υλικών».

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Γενικά θέματα

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει και τον αριθμό των πιλότων στα αεροσκάφη;

Ποιοι θέλουν να μειώσουν τους πιλότους στα αεροσκάφη, λόγω ΑΙ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θα μειώσει και τον αριθμό των πιλότων στα αεροσκάφη; Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι έχουν κατατεθεί εισηγήσεις στον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) για να μειωθούν από δύο σε έναν οι πιλότοι στο κόκπιτ των  αεροσκαφών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του μέτρου δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά φαίνεται ότι τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να προκύψουν το 2029 και να γίνουν επίσημα το 2030.

Ήδη πάντως, οι σκέψεις αυτές προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις από τις ενώσεις των πιλότων σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό που προτείνεται είναι μια παρέκκλιση που παραβιάζει όλες τις αρχές», λέει ο Ανχελ Γκονδάλεθ, αναπληρωτής διευθυντής του τεχνικού τμήματος στη Sepla. «Η φόρμουλα να υπάρχουν δύο πιλότοι στο κόκπιτ  ανά πάσα στιγμή είναι απολύτως κρίσιμη , καθώς χωρίς αυτήν, η ασφάλεια είναι σαφώς μειωμένη», λέει ο Γκονδάλεθ. « Σε ένα αεροπλάνο, όλοι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες πρέπει να εκτελούνται εις διπλούν για να αποφευχθούν προβλήματα και πρέπει πάντα να υπάρχει ένας πιλότος που παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν και τη δραστηριότητα του συναδέλφου του», τονίζει και εξηγεί: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε αυτές τις διαδικασίες, δεδομένου ότι δεν μπορεί να διορθώσει λάθη ή να λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση· απαιτείται κριτική, ανθρώπινη κρίση, την οποία η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να προσφέρει».

Σύμφωνα, με τον εκπρόσωπο των Ισπανών πιλότων, δύο εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών προωθούν αυτό το μέτρο – η Airbus και η Dassault.  «Καμία αεροπορική εταιρεία δεν βρίσκεται πίσω από αυτό· μόνο αυτές οι δύο εταιρείες δοκιμάζουν ήδη πιλοτήρια ενός πιλότου. Δεν θέλουν όλες οι εταιρείες να μειώσουν την ασφάλεια, μόνο αυτές οι δύο», λέει ο Γκονδάλεθ.

Διευκρινίσεις από τον ΕΑSΑ

Ο EASA επιβεβαιώνει ότι είναι οι κατασκευαστές αεροσκαφών που πιέζουν για τη μείωση του αριθμού των πιλότων στο κόκπιτ, αλλά θεωρεί ότι δημιουργείται ένα προπέτασμα καπνού για τις πραγματικές επιπτώσεις της μελέτης.

Αυτό που τίθεται στο τραπέζι είναι ότι σε μεγάλες πτήσεις , που απαιτούν δύο πληρώματα για εναλλαγή και ανάπαυση, θα μπορούσαν να μειωθούν και ότι, για τμήματα της πτήσης, θα μπορούσε ουσιαστικά να υπάρχει μόνο ένας πιλότος.Aλλά θα υπάρχουν πάντα δύο πιλότοι   σε βασικές στιγμές της πτήσης, όπως η προσγείωση ή η απογείωση. «Ένας μόνος πιλότος θα μπορεί να είναι  στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων της πτήσης, αλλά αυτό θα απαιτούσε σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να εγγυηθούν ότι θα διαπιστώνεται από την ΑΙ αν ο πιλότος δεν μπορεί  να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του».

Με αυτή την έννοια, από τον ΕASA μπιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να περιλαμβάνει « συστήματα ανίχνευσης κόπωσης ή ανικανότητας ». Υπό αυτή την έννοια, «θα μάθουμε από αυτή την εμπειρία να συλλέγουμε δεδομένα που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να αξιολογήσουμε την πιθανότητα αυτής της μείωσης του προσωπικού, αλλά και να βελτιώσουμε τη συνολική ασφάλεια όλων των πτήσεων».

Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι «η δημιουργία ενός «έξυπνου» πιλοτήριου με καινοτόμα χαρακτηριστικά μείωσης του φόρτου εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της απόδοσης και της εξεύρεσης λύσεων για την πρόληψη απειλών στην ασφάλεια του αεροσκάφους».

Συνεπώς, τονίζουν από τον ΕASA ότι, σε αντίθεση με όσα λέγονται, «δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα» και ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι νέες τεχνολογίες θα επιδείξουν τα οφέλη τους για την ασφάλεια.

Έλλειψη πιλότων

Σε κάθε περίπτωση, το συνδικάτο Sepla των πιλότων αναγνωρίζει ότι αυτή η απόφαση είναι μέρος μιας σειράς μέτρων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες απειλές που διατρέχουν τον κλάδο: η έλλειψη πιλότων τα επόμενα χρόνια. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την έλλειψη επαγγελματιών πιλότων, αλλά αυτό δεν μπορεί να λυθεί με την εγκατάλειψη της ασφάλειας», λέει ο Γκονδάλεθ. «Πρέπει να διευκολύνουμε την αύξηση του αριθμού περισσότερων πιλότων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Εκτιμάται ότι το 2026, παγκοσμίως θα υπάρχει έλλειψη 24.000 πιλότων σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι το 2030 θα υπάρχει έλλειψη σχεδόν 60.000 πιλότων.

Το «εργατικό κόστος» είναι επίσης μεγάλη δαπάνη για τις αεροπορικές εταιρείες. Για τη Lufthansa ή την American Airlines αυτό είναι περίπου 20% έως 30%. Αυτό είναι πρακτικά το ίδιο με το κόστος των καυσίμων.

Σύμφωνα με την World Aviation, ένας κυβερνήτης αεροσκάφους κερδίζει περίπου 80.000 ευρώ και ο  συγκυβερνήτης 50.000 ευρώ, ετησίως. Ένας νέος πιλότος κερδίζει ήδη περίπου 22.000 ευρώ ετησίως.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προβλέπει ότι περισσότεροι από 350.000 πιλότοι θα χρειαστούν παγκοσμίως μεταξύ 2024 και 2032. Αντιμέτωπες με αυτήν την πραγματικότητα, οι αεροπορικές εταιρείες «μπορεί τώρα να δουν την ανάπτυξή τους να περιορίζεται σαφώς από την έλλειψη πιλότων και αυτοί μπορεί να γίνουν ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που τους μετατρέπει στο επίκεντρο ενός πολέμου που αυτές οι εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά».

Κατά συνέπεια, “αναζητούνται λύσεις, από την πρόσληψη ξένων πιλότων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ με τους Αυστραλούς επαγγελματίες, έως την αύξηση των δαπανών για την  εκπαίδευση πιλότων. Και αυτό είναι το ζητούμενο στην Ευρώπη. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τελευταία από τις “λύσεις” σε μια από τις μεγαλύτερες υπαρξιακές κρίσεις του κλάδου.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Το Χάρβαρντ, ο Τραμπ και η υποκρισία

Τουλάχιστον 60  αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν προειδοποιηθεί ότι θα μπορούσαν σύντομα να είναι μεταξύ των επόμενων που θα χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση εάν δεν ευθυγραμμιστούν με το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ για τα πολιτικά δικαιώματα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική

Το Χάρβαρντ-το παλαιότερο και πιο διάσημο πανεπιστήμιο της Αμερικής- μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος; Ο πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ  αποφάσισε να περικόψει κατά 2,2 δισ. δολάρια την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του πανεπιστημίου, επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στις  απαιτήσεις του Λευκού Οίκου να εξαλείψει τα προγράμματα ένταξης και διαφορετικότητας και να αποθαρρύνει τον ακτιβισμό στην πανεπιστημιούπολη.

Τουλάχιστον 60  αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν προειδοποιηθεί ότι θα μπορούσαν σύντομα να είναι μεταξύ των επόμενων που θα χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση εάν δεν ευθυγραμμιστούν με το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ για τα πολιτικά δικαιώματα.

Το υπόβαθρο αυτής της άνευ προηγουμένου κυβερνητικής παρέμβασης στις υποθέσεις του πανεπιστημίου είναι η υποτιθέμενη άνοδος του αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια, που τροφοδοτείται από την αύξηση των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης.

«Το Χάρβαρντ δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα», ήταν η απάντηση του πανεπιστημίου. Μια δήλωση που θα φαινόταν προφανής πριν από μερικούς μήνες. «Το Χάρβαρντ άνοιξε το δρόμο για άλλα ιδρύματα», σχολίασε ο Μπαράκ Ομπάμα, απορρίπτοντας «την παράνομη προσπάθεια καταστολής της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Άλλα δύο πανεπιστήμια, το  Στάνφορντ και το περίφημο MIT φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με το Χάρβαρντ.

Όμως, άλλα διάσημα, αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Κολάμπια, έχουν αποδεχθεί τους όρους που επιβλήθηκαν για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών που υπαγορεύει ο Λευκός Οίκος.

Για να μην αναφέρουμε την απέλαση εκατοντάδων αλλοδαπών φοιτητών για εγκλήματα γνώμης –συνήθως για την αντίθεσή τους στην πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 600 άδειες παραμονής ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ έχουν ανακληθεί χωρίς  δικαίωμα έφεσης. Απευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο. Η κυβέρνηση βασίζεται στον Νόμο του 1952 για τη Μετανάστευση και την Εθνικότητα, ο οποίος επιτρέπει στον Υπουργό Εξωτερικών να απελαύνει μη αμερικανούς πολίτες εάν απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι «ένοχοι» φοιτητές συλλαμβάνονταν στα σπίτια τους ή  και στο δρόμο από ομάδες κουκουλοφόρων και «εξαφανίζονταν» σε ομοσπονδιακά σωφρονιστικά καταστήματα ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης υπεράκτιων χωρών.

Η άρνηση του Χάρβαρντ ξεχωρίζει. Όσο και αν πέρυσι, η διοίκηση του πανεπιστημίου είχε απολύσει την πρύτανη Κλοντίν Γκέι, επειδή δεν κατάφερε να καταστείλει επαρκώς το κίνημα των φοιτητών ενάντια στις σφαγές στη Γάζα.

Υποκρισία

Πολλοί από τους καθηγητές και τους φοιτητές που διαμαρτύρονται βέβαια σήμερα κατά του Τραμπ είναι οι ίδιοι που «σφύριζαν αδιάφορα», όταν απομακρύνθηκε η πρύτανης. Όπως και η τότε κυβέρνηση των Δημοκρατικών.

Ποιος μπορεί να καταγγείλει τον Τραμπ για ύποπτη εργαλειακή δράση στην απαίτηση σκληρών προτύπων για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, όταν δυστυχώς ήταν οι ακαδημαϊκές αρχές που για πρώτη φορά εξαπέλυσαν ένα αντισημιτικό κυνήγι μαγισσών; Ποιος μπορεί να κατηγορήσει σήμερα τον Λευκό Οίκο ότι θέλει να καταπατήσει την πολιτιστική αυτονομία του Χάρβαρντ, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν οι μεγάλοι χορηγοί που έδιωξαν την πρύτανη για πολιτικούς λόγους, υπό την πίεση μιας ξένης κυβέρνησης;

Μόλις ενάμισι χρόνο πριν , τον Δεκέμβριο του 2023, οι πρόεδροι μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων «ανακρίθηκαν» σε ακρόαση στο Κογκρέσο. Εκεί, οι Ρεπουμπλικάνοι τους κατηγόρησαν ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Κρίσιμο παιγνίδι

Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται να παίζεται –με επίκεντρο τα πανεπιστήμια- ένα κρίσιμο παιχνίδι στη συνταγματική κρίση που αρχίζει να μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρησιμοποιείται η δημόσια χρηματοδότηση για να ενσταλάξει στους πρυτάνεις και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων τον φόβο. Αν δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, δεν θα χρηματοδοτηθούν από τον Ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Για το Χάρβαρντ ειδικά, δεν φαίνεται βέβαια να υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Είναι το πλουσιότερο πανεπιστήμιο στον πλανήτη. Οι δωρεές στο πανεπιστήμιο ξεπέρασαν πέρυσι τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα αμερικανικά πανεπιστήμια θεωρούνται ηγετικά σε πολλούς ερευνητικούς τομείς και ελκυστικά για επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι πιέσεις του προέδρου Τραμπ αυξάνουν τους φόβους για «διαρροή εγκεφάλων»  από την Αμερική.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  περιοδικό Nature στα τέλη Μαρτίου, πάνω από το 75% των επιστημόνων στις ΗΠΑ σκέφτονται να μετακομίσουν στο εξωτερικό – για παράδειγμα στην Ευρώπη ή τον Καναδά.

Ίσως η απάντηση του Χάρβαρντ στον πρόεδρο Τραμπ να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλους. Η μάχη θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν φανταστεί πολλοί Αμερικανοί…

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αρμενία – Ιράν: Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι τα γυμνάσια, στα οποία συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις των δύο πλευρών, θα γίνονταν και στις δύο πλευρές της απομακρυσμένης συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ιράν και η Αρμενία αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα διήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, εν μέσω εντάσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και με την μακροχρόνια αντιπαλότητα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν να παραμένει.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι τα γυμνάσια, στα οποία συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις των δύο πλευρών, θα γίνονταν και στις δύο πλευρές της απομακρυσμένης συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Το αρμένικο ΥΠΑΜ παράλληλα τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν ασκήσεις για να απαντούν σε «επιθέσεις από προσομοιωμένες τρομοκρατικές ομάδες» σε συνοριακά σημεία ελέγχου.

«Στόχος αυτών των γυμνασίων είναι η εδραίωση της ασφάλειας των συνόρων στη βάση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών», ανέφερε αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης σε ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Αρμενία έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Δύση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σχέσεις με την παραδοσιακή σύμμαχο Ρωσία έχουν επιδεινωθεί, με ορισμένους Αρμένιους να κατηγορούν τη Μόσχα ότι δεν τους προστατεύει από το Αζερμπαϊτζάν.

Στενές σχέσεις Γερεβάν – Τεχεράνης

Παρά την προσέγγιση με τη Δύση, το Γερεβάν διατηρεί θερμές σχέσεις με το Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με δυτικές χώρες για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

Τα σύνορα της Αρμενίας με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία παραμένουν κλειστά για πάνω από τρεις δεκαετίες, προσδίνοντας έτσι στα ορεινά σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν μεγάλη οικονομική βαρύτητα.

Η συνοριακή περιοχή του Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εντάσεων της ίδιας της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε πολέμους μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένας θύλακας στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Αρμενίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε στρατιωτικά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξωθώντας σχεδόν το σύνολο των 100.000 Αρμενίων της περιοχής να καταφύγουν στην Αρμενία.

Ειρηνευτικές συνομιλίες με Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν ζητά από την Αρμενία να του παράσχει έναν διάδρομο μέσω της συνοριακής περιοχής, που συνδέει το Μπακού με τον θύλακα του Ναχιτσεβάν και τη σύμμαχό του, την Τουρκία.

Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι συμφώνησαν σε ένα κείμενο μιας ειρηνευτικής συνθήκης για τον τερματισμό της μεταξύ τους σύγκρουσης, αλλά έκτοτε ανταλλάζουν κατηγορίες για πολλά περιστατικά πυροβολισμών κατά μήκος των βαριά στρατιωτικοποιημένων συνόρων τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις11 ώρες πριν

Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν σώζεται η Ελλάδα!

Σε μια συνέντευξη-σεισμό στον Ραφαήλ Καλυβιώτη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης δε μάσησε τα λόγια του, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα...

Αναλύσεις12 ώρες πριν

Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου;

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Thessalia Tv

Αναλύσεις13 ώρες πριν

Οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι ο Τραμπ τους… άδειασε!

Παρέμβαση του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Διεθνή14 ώρες πριν

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών...

Διεθνή14 ώρες πριν

Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα...

Δημοφιλή