Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Πώς και για ποιο λόγο φθάσαμε στα πρόθυρα ενός πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν – Ανάλυση του Σάββα Καλεντερίδη

Δημοσιεύτηκε στις

Ο χάρτης δείχνει τον οδικό άξονα που οδηγεί από την Τεχεράνη στη Βαγδάτη, τη Δαμασκό και τη Βηρυτό και ελέγχεται από στρατιωτικές δυνάμεις που διοικούσε μέχρι το θάνατό του ο Κασίμ Σουλεϊμανί. Πρόκειται για ιστορικής σημασίας εξέλιξη, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιτελικές και επιχειρησιακές δυνατότητες του Σουλεϊμανί.

του Σάββα Καλεντερίδη

 Η μεγάλη και η μικρή εικόνα

Στην περιοχή μας, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια τάση αποχώρησης των ΗΠΑ η οποία κατ’ άλλους είναι ένδειξη παρακμής και αδυναμίας και κατ’ άλλους οφείλεται στην προτεραιότητα που δίνει πλέον η Ουάσινγκτον στην Άπω Ανατολή για να αντιμετωπίσει τον κινεζικό δράκο, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σε μείζονα απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα όχι μόνο στην εν λόγω περιοχή, αλλά σε παγκόσμια επίπεδο.

Πρώτη έρχεται η Ρωσία, η οποία έχει καταφέρει να αποκτήσει σταθερή και ασφαλή παρουσία στη Μέση Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο μέσω της επιρροής που ασκεί στην κυβέρνηση του Άσαντ αλλά και μέσω της ναυτικής βάσης της Ταρτούς (Αντάραδος) και της αεροπορικής βάσης Χμεΐμίν, στη Λατάκεια της Συρίας. Επίσης, η Ρωσία ασκεί επιρροή στην περιοχή μέσω των ενεργειακών προγραμμάτων και των αγωγών φυσικού αερίου που διέρχονται κυρίως μέσω της Τουρκίας, αλλά και της πώλησης στρατηγικών όπλων σε χώρες της περιοχής, κυρίως δε μέσω των συστημάτων S-300, S-400, με τα ραντάρ των οποίων η Μόσχα έχει real time αεροπορική εικόνα ολόκληρης της προαναφερθείσας περιοχής και όχι μόνο.

Επιρροή στην περιοχή ασκεί ή μάλλον σχεδιάζει και προσπαθεί να ασκήσει και η Κίνα, φιλοδοξώντας να ανοίξει διάφορες διακλαδώσεις του «Δρόμου του Μεταξιού» διά των οποίων θα προωθεί όχι μόνο τα εμπορεύματα αλλά και τις πολιτικές της.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της Κίνας για την περιοχή, είναι το γεγονός ότι δεκάδες φορές άσκησε βέτο, μαζί με τη Ρωσία, σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Η τρίτη χώρα που ασκεί επιρροή στην περιοχή είναι το Ιράν, το οποίο, μέσω της επιρροής που ασκεί σε Ιράκ, Συρία και Λίβανο, μετά από σχεδόν 1.500 χρόνια και την κατάληψη της περιοχής από τους Άραβες, κατόρθωσε να αποκτήσει συνεχόμενη οδική πρόσβαση στις ακτές της Μεσογείου και πολλές στρατιωτικές βάσεις στις τρεις προαναφερθείσες χώρες.

Η τέταρτη χώρα που ασκεί επιρροή στην περιοχή είναι η Τουρκία, η οποία κυρίως λόγω γειτνίασης αλλά και ιστορικών απωθημένων, προσπαθεί να επωφεληθεί από το κενό που δημιουργεί η εν μέρει αποχώρηση των ΗΠΑ αλλά και από τις αντιθέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, για να νεκραναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με όρους 21ου αιώνα και με αρωγό τα στοιχεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υπάρχουν και δρουν σε μια σειρά από χώρες της περιοχής.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, όμως δεν θα αναφερθούμε σ’ αυτές και θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε την εικόνα και να περιοριστούμε στα δικά μας.

Ανάμεσα στα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι Κούρδοι, που πλήρωσαν πανάκριβο τίμημα από την «αποχώρηση» των ΗΠΑ, ενώ μένει να δούμε τι θα γίνει με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σε όλο το «παιχνίδι» απόκτησης ερεισμάτων και άσκησης επιρροής από τους πρωταγωνιστές και τους δευτεραγωνιστές, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των ΗΠΑ και την περίεργη και ανεξήγητη σχέση Τραμπ-Πούτιν-Ερντογάν, για να αποκτήσει τον δικό της «χώρο» συνέπηξε μέτωπο με τη Ρωσία και το Ιράν, αποκομίζοντας αρκετά κέρδη κυρίως στο Κουρδικό, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της από τις ΗΠΑ.

Ένα άλλο αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ ήταν η ενίσχυση όχι μόνο της πολιτικής και οικονομικής αλλά και της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν σε Ιράκ-Συρία-Λίβανο, η οποία έφθασε στο σημείο να απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ, ακόμα και των Αμερικανών στρατιωτών που δρουν στην περιοχή.

Η κατάσταση αυτή αποκαλύφθηκε με την τελευταία πυραυλική επίθεση της φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χάσντι Σάμπι σε στρατιωτική βάση που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στο Κιρκούκ, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός κατασκευαστής που δραστηριοποιείται στην περιοχή και τραυματίστηκαν μερικοί Αμερικανοί στρατιώτες.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο βομβαρδισμός στρατοπέδων της Χάσντι Σάμπι στη Συρία και το Ιράκ, για να ακολουθήσει η πολιορκία της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από τη φιλοϊρανική παραστρατιωτική οργάνωση, ξαναζωντανεύοντας μνήμες του 1979, τότε που Ιρανοί φοιτητές κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν ο βομβαρδισμός και ο θάνατος το στρατηγού Κασίμ Σουλεϊμανί, του αρχιτέκτονα της στρατιωτικής δράσης του Ιράν σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο, Υεμένη κ.α., και του Ιρακινού στρατηγού Αμπού Μαχντί Μουχεντίς, που ήταν υπεύθυνος για τη στρατιωτική συνεργασία Ιράκ-Ιράν.

Μετά από όλα αυτά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή τείνει να γίνει ακόμα πιο ρευστή, και πέραν του ότι θα απειλήσει την ειρήνη, είναι πιθανό να επηρεάσει ακόμα και την απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Ενώ είναι σε εξέλιξη όλα αυτά, που μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι πολύ μεγάλο το οποίο μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την παγκόσμια ειρήνη, έχουμε και το μέτωπο της Λιβύης, το οποίο «άνοιξε» η Τουρκία κυρίως για δύο λόγους.

Ο ένας είναι θα μπορούσαμε να πούμε συγκυριακός.

Δηλαδή, βλέποντας η Τουρκία από τη μια πλευρά τον Χαφτάρ να απειλεί την κυβέρνηση του τουρκικής καταγωγής Σαράτζ, και από την άλλη τις χώρες της περιοχής να προωθούν εθνικά αλλά και κοινά ενεργειακά προγράμματα και τριμερείς συνεργασίες από τις οποίες η ίδια είναι αποκλεισμένη, όχι επειδή την απέκλεισαν πολιτικά οι χώρες της περιοχής αλλά επειδή αυτό θέλει η Γεωγραφία, αποφάσισε να υπογράψει τη συμφωνία με τη Λιβύη και να λάβει την άδεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που όχι μόνο η μέρα αλλά και η ώρα που ψηφίστηκε το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη, ήταν ακριβώς η ίδια με την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Ήθελε με τον τρόπο αυτόν η Τουρκία να μας δώσει ένα μήνυμα, ότι έχει τον έβδομο μεγαλύτερο στρατό του κόσμου!

Ο δεύτερος λόγος είναι στρατηγικός και σχετίζεται με το νέο εθνικό δόγμα της Τουρκίας που ακούει στο όνομα «Γαλάζια Πατρίδα» και την υψηλή ισλαμική στρατηγική που θέλει την Τουρκία να νεκρανασταίνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με όρους 21ου αιώνα και να γίνεται ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου, δηλαδή 1,7 δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων.

Και οι δύο λόγοι και όλα τα επιχειρήματα ακούστηκαν στις εισηγήσεις των βουλευτών του ΑΚΡ και του ΜΗΡ, κατά τη συζήτηση του ζητήματος της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη.

Αυτή είναι η μεγάλη και η μικρή εικόνα.

Όσον αφορά το τίμημα που πλήρωσαν οι Κούρδοι με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία είναι μεγάλο, αφού αφ’ ενός μεν έχασαν την στρατηγικής σημασίας πόλη και επαρχία Κιρκούκ, την οποία ήλεγξαν και οι Χάσντι Σάμπι, αφ’ ετέρου δε δέχτηκε σοβαρό πλήγμα το όραμά τους για τη δημιουργία του Κουρδικού Διαδρόμου, που θα τους έβγαζε στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τέλος, όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, αν και υπάρχει σχετικά σαφής στήριξη από πλευράς των ΗΠΑ στα θέματα της παράνομης και πειρατικής δράσης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, του αγωγού EastMed αλλά και της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο κίνδυνος είναι να κατοχυρώσει η Τουρκία το ρόλο της περιφερειακής δύναμης, επ’ ωφελεία των ΗΠΑ. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος να συνθλιβούμε στα δόντια της μυλόπετρας.

Δημοσιεύεται στην κυριακάτικη δημοκρατία και το pontos-news.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Γιώργος Καπόπουλος: Η Ευρώπη δεν διαθέτει ενότητα απέναντι… στην επιθετική πολιτική Τραμπ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι διαφορετικές … πολιτικές στην Ενωμένη Ευρώπη θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην είναι αντιμετωπίσιμη στο πεδίο η … εχθρική πολιτική Τραμπ έναντι της Ε.Ε.

Αυτό τονίζει μιλώντας στο newshub.gr ο δημοσιογράφος-διεθνολόγος Γιώργος Καπόπουλος. Η ενότητα στην Ε.Ε. είναι δύσκολο εγχείρημα τονίζει, και σχολιάζει με ιστορική αναδρομή το έντονο ενδιαφέρον του νέου Αμερικανού Προέδρου έναντι του Παναμά… «Τα συμφέροντα τους οι ΗΠΑ θα τα προστατέψουν με νύχια και με δόντια»!

Παράλληλα στέκεται στα Ελληνοτουρκικά την νέα εποχή Τραμπ και πως θα εξελιχθούν όπως επίσης αναφέρεται στην κατάσταση στη Μ. Ανατολή αλλά και στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο.
Ο κ. Καπόπουλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα … ενεργειακά της Μεσογείου, που θα παραμείνουν στάσιμα και σε επίπεδο … έρευνας και όχι εξόρυξης λόγω και των γνωστών αντιδράσεων της Τουρκίας…

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Το ξεσάλωμα Μιτσόσκι και ο τυφώνας Τραμπ

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

Θέματα Εκπομπής 22ας Ιανουαρίου 2025
1. Ξεσάλωσε ο Μίτσκοσκι: Πρέπει να καταγάγουμε νίκες, για να λυθεί το Μακεδονικό Ζήτημα
2. Τι ζητάει η Τουρκία από τη νέα προεδρία Τραμπ 18:30
3. Συρία: Απειλές του υπουργού Άμυνας της Δαμασκού κατά των Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας 28:30
4. Ισραήλ-Χαμάς: Τηρείται η εκεχειρία στη Γάζα 37:15
5. ΗΠΑ: Τυφώνας ο Τραμπ – Τα διατάγματα που τέθηκαν σε εφαρμογή – Τι είπε για Ρωσία 42:30

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Οι Αμερικανοί επιτέλους το κατάλαβαν, ότι γ Κύπρος είναι το αβύθιστο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο, το οποίο έχουν “απεγνωσμένα” ανάγκη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal – Ουάσιγκτον

Ήταν πολλές οι σημαντικές ειδήσεις για την Κύπρο και εμμέσως την Ελλάδα -μέσω και των δηλώσεων του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο για τους Κούρδους της Συρίας και την επιθετική κατοχική Τουρκία.

Ειδήσεις ευχάριστες που προκαλούν ικανοποίηση, διότι φαίνεται πως γίνεται πραγματικά σοβαρή δουλειά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε καθεστώς απορρήτου, και με ανακοινώσεις όταν και όποτε πρέπει να κυκλοφορήσουν.

Τα σχέδια ολοκληρώνονται με επιτυχία διότι οι εμπνευστές τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Πρόεδρος της Κύπρου και οι συνεργάτες του, αποδεικνύουν ότι τα πιστεύουν, ότι είναι υλοποιήσιμα, και προς το συμφέρον της Νήσου αλλά των Αμερικανών, που επιτέλους -έλεος πια- αντιλήφθηκαν την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της Κύπρου:

Κατάλαβαν ότι αυτό που έλεγαν από την εποχή του διαβόητου Χένρι Κίσιγκερ για το αβύθιστο αεροπλανοφόρο είναι μία πραγματικότητα.

Όπως σημειώνω πάντα, είναι ευχή και ελπίδα, αυτά τα νέα δεδομένα στη σχέση της Αμερικής και της Κύπρου να επηρεάσουν και το εθνικό θέμα του Κυπριακού. Διότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) είναι ξεπερασμένη και εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία.

Τι δεν καταλαβαίνουν οι Αμερικάνοι και οι διεφθαρμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα δώσουν με την ανάρμοστη ΔΔΟ την υποτίθεται …επανενωμένη Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της κατοχικής Τουρκίας και αυτή θα τους επιτρέπει να έχουν λόγο σε μία χώρα μέλος της Ε.Ε. και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Ειλικρινά πιστεύω ότι η νέα κυπρο-αμερικανική συμμαχία, που δεν θα ακυρωθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ελπίζει ο Ερντογάν, έχει δυναμική για να αλλάξει τα δεδομένα και όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αυτό εξαρτάται μόνο από την Ουάσιγκτον. Η Λευκωσία είναι πανέτοιμη.

Εάν ο Τραμπ σπάσει τη γραφειοκρατία, όπως έχει υποσχεθεί προεκλογικά και μετεκλογικά, θα δικαιούμαστε να ελπίζουμε για σοβαρές αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Η γραφειοκρατία, ειδικά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευθύνεται για πραξικοπήματα και εισβολές, για πολύ μεγάλες αδικίες. Η δικτατορία στην Ελλάδα είχε τις ευλογίες της. Η τουρκική εισβολή έφερε την καταστροφή και την κατοχή.

Πάντως, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα Τζούλι Φίσερ αξίζει πολλών συγχαρητηρίων, διότι κατάλαβε νωρίς την αδικία και προσπάθησε να τη διορθώσει. Έχει κάνει πολλά καλά για την Κύπρο και μακάρι να της δώσει παράταση ο Μάρκο Ρούμπιο. Οι ομογενείς μας που τον γνωρίζουν ας το ζητήσουν. Η κ. Φίσερ μόνο καλό έκανε στην Κύπρο…

Παρακολούθησα «ζωντανά» την κατάθεση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και ομολογώ πως ήταν χάρμα …ακοής. Τα λόγια του ήταν ευχάριστες νότες στα αυτιά των ομογενών μας, που τον άκουγαν, και οι οποίοι είχαν συνεργαστεί μαζί του για το νόμο EastMed, την πρωτοβουλία του οποίου είχε ο μεγάλος φιλέλληνας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Οι ανάρμοστες οικονομικές σχέσεις της συζύγου του με διεφθαρμένους επιχειρηματίες, τον οδήγησαν δυστυχώς στην καταστροφή.

Ο κ. Ρούμπιο για τους μη γνωρίζοντες είναι ένας συνεπής πολιτικός, που δεν αλλάζει τις θέσεις του όπως τα πουκάμισα. Είναι πολύ σταθερός στις απόψεις του και θα πρέπει η Λευκωσία και η Αθήνα να φροντίσουν να έχουν επαφές μαζί του, πριν από την Άγκυρα.

ΘΕΜΑ ΓΟΗΤΡΟΥ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣ

Όχι επειδή θα τον πείσει ο πρώην αρχικατάσκοπος Χακάν Φιντάν ότι η Τουρκία είναι δήθεν ο πυλώνας της αμερικανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Ο Ρούμπιο γνωρίζει. Είναι θέμα γοήτρου και ουσίας, να προηγηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου. Για τους λόγους που καταλαβαίνει ο καθένας.

Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Όπως και η διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι γνήσιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, είναι πιστοί και δεν δημιουργούν προβλήματα, όπως η Τουρκία.

Επανερχόμενος στον κ. Ρούμπιο και στις σοκαριστικές για την Τουρκία δηλώσεις του με αφορμή τις απειλές της εναντίον των Κούρδων των YPG, τονίζουμε με κάθε σοβαρότητα ότι για τον ίδιο και την κυβέρνηση του κ. Τραμπ η υποστήριξη των συμμάχων τους είναι θέμα μπέσας και πίστης στο Διεθνές Δίκαιο.

Είναι σίγουρο ότι ο κ. Τραμπ δεν θα επιτρέψει την καταστροφή των κουρδικών δυνάμεων, διότι και εγωιστικά να το δει κανείς, τους έχεις αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη ανάγκη, απ’ ότι τους Τούρκους. Ποιος θα πολεμήσει τους τζιχαντιστές; Ο Ερντογάν; Ποιος θα κρατήσει μακριά από τα πολεμικά μέτωπα τους αντιαμερικανούς τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, τους οποίους κρατούν στις φυλακές οι Κούρδοι; Ο Τράμπ; Αποκλείεται.

Θα ζήσουμε μία ενδιαφέρουσα εποχή στη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας του εκλεγμένου Αμερικανού Προέδρου.

Τα ψέματα τελείωσαν και έφτασε η ώρα της αλήθειας. Η Τουρκία προσβάλει συστηματικά την Αμερική και τους συμμάχους της, σε αντίθεση με τους Κούρδους -που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παντού, και ειδικά στο πολεμικό πεδίο.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι «η επιρροή του κ. Ρούμπιο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική περιπλέκει την ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια συναλλακτική προσέγγιση στη διπλωματία και στη δήθεν προσωπική σχέση με τον Τραμπ».

Ας την φυλάξουμε αυτή τη φράση, που την ακούσαμε από τουρκικά χείλη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είναι πολύ ενοχλητική η επιμονή των «ορφανών» του Κώστα Σημίτη ότι δήθεν μόνος του «έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε.». Δεν είναι αλήθεια. Είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω ότι το σχέδιο είναι ιδιοκτησίας του μακαρίτη Πρέσβη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δημοσίευσε, τιμής ένεκεν, τεράστιες φωτογραφίες του με τις μητέρες και τις συζύγους των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, σε μία εκ των εισόδων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και για όσους διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον, πότε θα καταλάβουν ότι η υπερδύναμη ΔΕΝ είναι η Κύπρος, αλλά η Αμερική.

ΘΥΜΙΖΩ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΠΙΕΣ:

ΟΧΙ πλοία, ΟΧΙ στρατοί, ΟΧΙ σημαίες και όλα τα παραπάνω να μην επιστρέψουν ξανά στα Ίμια.

Είναι ένα κανονικό γκριζάρισματου Αιγαίου Πελάγους. Τι δεν καταλαβαίνουν!

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Γιώργος Καπόπουλος: Η Ευρώπη δεν διαθέτει ενότητα απέναντι… στην επιθετική πολιτική Τραμπ

Οι διαφορετικές … πολιτικές στην Ενωμένη Ευρώπη θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην είναι αντιμετωπίσιμη στο πεδίο η … εχθρική...

Διεθνή9 ώρες πριν

Κρίσιμη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για τον Λίβανο

Κρίσιμη η αποψινή συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για την πορεία της εκεχειρίας στον Λίβανο, που λήγει την ερχόμενη Κυριακή 26/1....

Απόψεις9 ώρες πριν

Επικοινωνία Γεραπετρίτη-Σάαρ! Να προστατευθούν οι μειονότητες της Συρίας και ανησυχίες για το νέο καθεστώς εξέφρασε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ – Άλλά λόγια να αγαπιόμαστε η ανακοίνωση του δικού μας Υπουργείου

Αν διαβάσεις την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου σου φαίνεται σαν να βγήκε απο ένα συρτάρι και της άλλαξαν, απλώς, τις...

Οικονομία10 ώρες πριν

Συναγερμός στους Έλληνες εξαγωγείς! Ανησυχία για τους δασμούς του Τραμπ – Προσπάθειες να σωθούν ελαιόλαδο και γαλακτομικά προϊόντα

Μίνι… συναγερμός έχει σημάνει στους Έλληνες εξαγωγείς μετά τη ρητή αναφορά του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές...

Ιστορία - Πολιτισμός10 ώρες πριν

Η Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα! Τουρκία και Σκόπια ενέγραψαν το τουλούμ (γκάιντα) στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Το ελληνικό κράτος οφείλει να προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να τη διασφαλίσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Δημοφιλή