Ακολουθήστε μας

Απόψεις

Ακούστε τη φωνή ενός νέου Έλληνα, που δεν έφυγε κι έμεινε εδώ: “Πατρίδα μου εσύ με κράτησες σφιχτά στην αγκαλιά σου”

Δημοσιεύτηκε στις

Δεκέμβριος του 2018, πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα μαθαίνω ότι λύνεται η σύμβαση εργασίας μου μονομερώς από την πλευρά της εταιρίας. Παγωμάρα. Δεύτερη συνεχόμενη φορά που θα έκανα Χριστούγεννα άνεργος. Ένα χρόνο πριν, σε διαφορετική εταιρία, δέκα μέρες πριν τις γιορτές αυτή την φορά, το ίδιο συναίσθημα. Παγωμάρα.. Λες και κάποιος μου έκανα το ίδιο κακόγουστο αστείο δύο φορές. Δυστυχώς ήτανε γεγονός.

Τρείς μήνες σε αναζήτηση εργασίας δίχως κανένα σημάδι. Δεν μπορούσα να χάσω άλλο χρόνο. Άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό της παρέας μου, των συμφοιτητών μου και γενικότερα του κύκλου μου είχανε εγκαταλείψει απελπισμένοι τον τόπο εδώ και χρόνια για μία καλύτερη τύχη, αλλά  κυρίως για μία  δικαιότερη αντιμετώπιση. Όλοι τους αξιόλογοι άνθρωποι με διακρίσεις και γνώσεις ο καθένας στον τομέα του. Εγώ ήθελα να το παλέψω λίγο ακόμα.

      Δεν γνωρίζω αν είναι ο σωστός ή ο λάθος δρόμος, ένας νέος άνθρωπος γεμάτος όνειρα και ενέργεια λίγα χρόνια μετά την εκπλήρωση των σπουδών του και έχοντας προσπαθήσει πολύ στο εργασιακό κομμάτι να διαλέγει τον δρόμο του εξωτερικού. Αν μείνει στον τόπο του όμως κινδυνεύει να γίνει γραφικός από τις καταστάσεις που ζει καθημερινά χάνοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την αξιοπρέπειά του. Σκέψεις που με βασανίζουν όλη μέρα κάθε μέρα, όσο προσπαθώ να ξανασηκωθώ.

Ο χρόνος περνάει. Ο θυμός μέρα με την μέρα γιγαντώνεται και η απογοήτευση που νιώθω για αυτό το σαθρό σύστημα που τάισε χιλιάδες πολιτικάντηδες-επαγγελματίες έχοντας ως αυτοσκοπό να διαλύσουν όλα τα θεμέλια, όλα τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μου, εκμεταλλευόμενοι εκ του ασφαλούς  τους αγώνες, τις αυτοθυσίες και το αίμα που έχυσαν οι πρόγονοί μου για να είμαστε εμείς στην ζεστασιά μας χαρούμενοι, ξέγνοιαστοι, ευτυχισμένοι και ελεύθεροι.

      Σκέψεις, σκέψεις, σκέψεις. Ένα τηλέφωνο από Ηνωμένο Βασίλειο πάει να ξεμπερδέψει την μπερδεμένη κατάσταση. Σε μερικές μέρες όλο το πλάνο έτοιμο. Ενθουσιασμένοι οι άνθρωποι, μου μετέφεραν λίγες μέρες μετά την ικανοποίησή τους για τις δεξιότητες από την συνέντευξη που είχα περάσει, για το βιογραφικό μου, τις επιστημονικές μου εργασίες, καθώς δοκίμαζα τις δυνάμεις μου αναγνωριστικά. Ετοιμαζόμουνα και γω να γίνω ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο όχι όμως για την χώρα μου. Με έκαναν να καταλάβω ότι εκεί θα είμαι σημαντικός, παραγωγικός και το σπουδαιότερο τα επόμενα Χριστούγεννα δεν θα ήμουνα άνεργος.

Ένα βήμα πριν ακόμα ένα ελληνόπουλο θα άφηνε την πατρίδα του με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όλα κανονισμένα, όλα στην θέση τους για το μεγάλο βήμα. Ο θυμός, η πίκρα και η απογοήτευση συνεχίζουν να κατακλύζουν τα συναισθήματά μου, καθώς προσπαθούσα από κάπου να πιαστώ και ξαφνικά…. κλείνω τα μάτια μου. Σκοτάδι, το απόλυτο σκοτάδι.

Και τότε. Πατρίδα μου δεν είστε εσείς.

Πατρίδα μου είναι η όμορφη οικογένειά μου, που παρά τις δυσκολίες έμεινε ενωμένη και αγαπημένη.

Πατρίδα μου είναι η γιαγιά μου που κάθε βράδυ αφού σβήσει το καντηλάκι της προσεύχεται για να είμαστε δυνατοί.

Πατρίδα μου είναι οι φιλόξενοι  και χαμογελαστοί άνθρωποι  σε όλη την επικράτεια που κράτησαν και κρατάνε γερά κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, μεγαλώνοντας τις οικογένειές τους με κάθε κόστος.

Πατρίδα μου είναι οι χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και γενικότερα όλο το ιατρικό προσωπικό που παλεύουν σε ένα άνισο αγώνα με υπερωρίες να κρατήσουν στις πλάτες τους αυτό που ονομάζεται ελληνικό σύστημα υγείας και πρόνοιας.

Πατρίδα μου είναι τα εκατομμύρια που διαδήλωσαν για την προδοσία που διαπράχτηκε για την Μακεδονία μας.

Πατρίδα μου είναι οι πυροσβέστες που δεν σκέφτονται δευτερόλεπτο την ζωή τους για να σώσουν τον συνάνθρωπό τους.

Πατρίδα μου είναι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και να τις απαξίωσαν και να τις εγκατέλειψαν, αυτές κράτησαν υψηλό το ηθικό τους την ώρα που εμείς διασκεδάζουμε ή κοιμόμαστε βαθιά, αυτοί με αυτοθυσία  σε στεριά, θάλασσα και αέρα δεν παραχωρούν χιλιοστό γης. “Τιμή σε εκείνους, όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες”.

Πατρίδα μου είναι ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτωρ Γιαλοψός που “έπεσαν” για την σημαία στα Ελληνικότατα Ίμια, όπως και ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης που “έπεσε” στο καθήκον του να αναχαιτίσει τον τούρκο πιλότο. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. Αιωνία η μνήμη.

Πατρίδα μου είναι οι υπερήφανοι νησιώτες μας που είναι η ψυχή της Ελλάδας και χωρίς αυτούς θα παύαμε να αναπνέουμε.

Πατρίδα μου είναι τα Ίμια, τα Λέβιθα, το Αγαθονήσι, η Κίναρος, οι Φούρνοι, το Φαρμακονήσι, η Καλόλιμνος, οι Οινούσσες, οι Αρκοί, η Ψέριμος, το Καστελόριζο, η Στρογγυλή, η Ρω. ”Μέγα το της θαλάσσης κράτος”.

Πατρίδα μου είναι η κυρά της Ρω, η αείμνηστη κ. Δέσποινα Αχλαδιώτη που  επί 40 χρόνια παρά τις κακουχίες του βράχου επέλεξε να πεθάνει εκεί ώστε μέρα να μην υπάρξει χωρίς να υψώσει την σημαία.

Πατρίδα μου  είναι η σύγχρονη κυρά της Ρω που μένει στην Κίναρο κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη.

Πατρίδα μου είναι ο μαθητής και η δασκάλα του στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο των Αρκιών.

Πατρίδα μου είναι τα αδέρφια μας που ζούνε στην όμορφη αλλά και μαρτυρική Κύπρο, που κοιτάνε απέναντι στον Πενταδάχτυλο λησμονούν και βουρκώνουν.

Πατρίδα μου είναι οι αιχμάλωτοι της βαρβαρότητας αγνοούμενοι της Κύπρου.

Πατρίδα μου είναι οι ιεραπόστολοι που μοιράζουν την αγάπη τους σε εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένες και ταλαιπωρημένες παιδικές ψυχές σε χώρες της Αφρικής όπως το Καμερούν, η Ρουάντα, η Ουγκάντα, το Μπουρούντι. Να σας έχει ο Θεός καλά.

Πατρίδα μου είναι οι επιστήμονες, οι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα σε ραδιόφωνα και εκπομπές, όπως και στις δεκάδες ομιλίες που παρευρίσκονται για να λένε στον κόσμο αυτά που οφείλει να πει το κράτος αλλά φοβάται ή δεν θέλει.

Πατρίδα μου είναι η ένδοξη ιστορία των προγόνων μας  που έδωσαν χιλιάδες μάχες ώστε να έχουμε υπόσταση σαν Έθνος.

Πατρίδα μου είναι οι πρόσφυγες-κυνηγημένοι που ήρθανε από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία και ξαναχτίσανε τις ζωές τους από το μηδέν, μεταφέροντας τον απαράμιλλο πλούτο τους που δεν είναι παρά μόνο ο θαυμάσιος πολιτισμός τους.

Πατρίδα μου είναι οι Βορειοηπειρώτες που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χωρίς καμία στήριξη από τη πολιτεία, αυτοί φωνάζουν υπερήφανα για την Ελληνική τους γη.

Πατρίδα μου είναι όλοι οι χορευτικοί σύλλογοι από την Μικρά Ασία, την Ήπειρο, τα νησιά μας, την Θράκη, την Κρήτη και τον Πόντο που μέσα από το τραγούδι και τον χορό κρατάνε τις μνήμες μας ζωντανές.

Πατρίδα μου είναι τα όμορφα χωριά της Θράκης που πρέπει να δώσουμε όλη μας την αγάπη και την στήριξη ώστε να συνεχίσουν να παραμένουν όμορφα.

Πατρίδα μου είναι ο απανταχού ελληνισμός σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης που σε νοσταλγεί αλλά ποτέ δεν σε ξεχνάει.

Πως να σε αφήσω Πατρίδα μου όμορφη. Είμαι κομμάτι σου και γω όπως όλοι μας, είτε είμαστε μακριά σου, είτε κοντά σου μα πάντα στην μεγάλη σου αγκαλιά. Όσο έχεις εμάς μην φοβάσαι κανέναν. Όσο και να φυσήξουν, η φλόγα δεν πρόκειται να σβήσει.

Εσύ Πατρίδα μου με κράτησες σφιχτά στην αγκαλιά σου. Σ’ ευχαριστώ για όλα Πατρίδα μου.

Π.Μ.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Οι Αλώσεις του Ελληνισμού!

Η ιστορική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μας διδάσκει πως, ως Ελληνισμός, εάν και αυτή τη φορά, δεν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε μια για πάντα τους εσωτερικούς αυτούς εχθρούς, τους δήθεν ανοιχτόμυαλους, τους πολιτικά «ορθούς» και τους δήθεν ρεαλιστές, μοιραίως θα θυσιάζουμε «Παλαιολόγους» και θα υφιστάμεθα «Αλώσεις»!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως την 29η Μαΐου του έτους 1453 μ.Χ. αποτελεί αναμφισβήτητα ιδιαίτερο σταθμό στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής, καθώς και γεγονός που σημάδεψε σημαντικά την παγκόσμια ιστορία επί τέσσερις τουλάχιστον αιώνες.

Γράφει ο Νικόλαος Ταμουρίδης Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Ερευνώντας τα βασικά αίτια της πτώσης, αν ταξιδέψουμε στο άλλοτε κραταιό Βυζάντιο στις παραμονές της αλώσεως, διαπιστώνουμε ότι οι τελευταίοι αυτοκράτορες Παλαιολόγοι, εκτός του αγώνα εναντίον των εξωτερικών εχθρών Τούρκων, έδιναν συγχρόνως και έναν άλλο ιδιότυπο εσωτερικό αγώνα, πολύ πιο σημαντικό ίσως για την άμυνα της Πόλης. Ένα αγώνα εναντίον του «εσωτερικού εχθρού», των «πρόθυμων ηλιθίων», που δούλευαν συνειδητά υπέρ του εαυτού τους και των εχθρών της αυτοκρατορίας και εναντίον της ενότητας και της ανάκτησης της ισχύος της.

Ακόμη και εκείνη την εποχή που προηγήθηκε της αλώσεως, η λατρεία της εξουσίας και του χρήματος, η ατολμία στις αποφάσεις, η λεγόμενη πολιτική του «κατευνασμού», καθώς και η λανθασμένη επιλογή συμμαχιών από ανίκανους και δουλοπρεπείς «ηγέτες», έκριναν κατά πολύ τα μετέπειτα θλιβερά γεγονότα.

Υπενθυμίζουμε βέβαια ως σημαντικό γεγονός, ότι είχε προηγηθεί η Άλωση της Πόλης το 1204 από τους Φράγκους, τους δυτικούς «σταυροφόρους», η οποία σήμανε ουσιαστικά το τέλος της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής υπεροχής του ζωτικού αυτού κέντρου επικοινωνίας του τότε πολιτισμένου κόσμου.

Η σοβαρά «τραυματισμένη» αυτοκρατορία όμως είχε ακόμη δυνάμεις. Έτσι πέτυχε την ανακατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως το 1261, αλλά το κακό είχε ήδη συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό ήταν η καταστροφικά αμφιταλαντευόμενη πολιτική των κέντρων εξουσίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, γεγονός που διαδραμάτισε κρισιμότατο ρόλο στη μετέπειτα πορεία της. Από την μια πλευρά η πιεστική επιλογή της «ένωσης των εκκλησιών» και της παράδοσης των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών προνομίων της Αυτοκρατορίας σε «δυτικούς συμμάχους» και από την άλλη οι πιέσεις από τους ανατολίτες κατακτητές, οδήγησαν στην σταδιακή κατάρρευση, κυρίως από λανθασμένες στρατηγικές επιλογές.

Μοιραίως λοιπόν φτάσαμε στο βράδυ της αποφράδας εκείνης ημέρας, όταν ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, θυσιαζόμενος, διατράνωνε την διαχρονικά μνημειώδη και ιστορική απάντηση των υπερηφάνων Ελλήνων όταν καλούνται να παραδώσουν «γην και ύδωρ»: «Τό δέ τήν Πόλιν σοί δοῦναι οὔτ’ ἐμόν ἐστί οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινή γάρ γνώμη πᾶντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καί οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν»!

Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς Τούρκους, και η θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα αποτέλεσαν την τελική φάση μιας, επί δύο και πλέον αιώνες, καθοδικής πορείας του σπουδαιότερου ανθρώπινου πολιτισμού προς την παρακμή.

Ερχόμενοι τώρα στην σημερινή εποχή και στην σύγχρονη Ελλάδα, διαβλέπουμε καθαρά να επικρατεί ακριβώς η ίδια καταστροφική νοοτροπία. Οι ίδιες και χειρότερες πολιτικές, καθώς και ο εσωτερικός κίνδυνος. Δουλοπρεπείς, ραγιάδες πολιτικοί καταστρέφουν, κατά το πλείστον συνειδητά, τις εθνικές, πνευματικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές της πατρίδας μας και επιτρέπουν τον καταστροφικό εποικισμό της χώρας από αμέτρητους αλλοεθνείς και αλλόθρησκους. Ουσιαστικά, γυαλίζουν από τη μια πλευρά τα σκαρπίνια των γραβατωμένων δανειστών της Δύσης και από την άλλη τις μπότες των πασάδων της Ανατολής.

Η ιστορική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μας διδάσκει πως, ως Ελληνισμός, εάν και αυτή τη φορά, δεν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε μια για πάντα τους εσωτερικούς αυτούς εχθρούς, τους δήθεν ανοιχτόμυαλους, τους πολιτικά «ορθούς» και τους δήθεν ρεαλιστές, μοιραίως θα θυσιάζουμε «Παλαιολόγους» και θα υφιστάμεθα «Αλώσεις»!

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Casus Belli και ελληνική κυριαρχία

Για πρώτη φορά στα χρονικά του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με στρατιωτική επέμβαση ένα άλλο μέλος της ίδιας Συμμαχίας, επειδή αυτό επιθυμεί να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα από τα πλέον εκρηκτικά ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανήλθε στο προσκήνιο των στρατηγικών αναλύσεων του κανονισμού SAFE, με αιχμή το casus belli, την απειλή πολέμου που διατηρεί επισήμως η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας από το 1995, σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητά από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982).

Μια απειλή πολέμου εντός του ΝΑΤΟ

Η διατήρηση ενός τέτοιου δόγματος από πλευράς Άγκυρας συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία. Για πρώτη φορά στα χρονικά του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με στρατιωτική επέμβαση ένα άλλο μέλος της ίδιας Συμμαχίας, επειδή αυτό επιθυμεί να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Η Τουρκία, επικαλούμενη «εθνικά ζωτικά συμφέροντα», υποστηρίζει πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο θα την “εγκλωβίσει”, υπονομεύοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και στρατηγική της επιρροή. Πρόκειται για επιχειρήματα που δεν αντέχουν στη νομική ή γεωστρατηγική εξέταση, καθώς η Τουρκία έχει ήδη επεκτείνει τα δικά της χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, αποδεχόμενη την ίδια συνθήκη που απορρίπτει στο Αιγαίο.

Η θέση της Ελλάδας και η ευρωπαϊκή διάσταση

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεκάθαρη θέση: Το casus belli είναι απαράδεκτο και αντίκειται τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Μια ενδεχόμενη επέκταση στα 12 ν.μ. αποτελεί νόμιμη, κυριαρχική επιλογή, όχι πρόκληση. Το να παραμένει αυτή η απειλή ενεργή, δημιουργεί συνθήκες μόνιμης έντασης και αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Τουρκία να άρει το casus belli, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. αποτελεί δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους σύμφωνα με το διεθνές νομικό πλαίσιο.

SAFE Forum: Η πολιτικο-στρατηγική διάσταση του casus belli

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνεδριάσεων του Strategic Analysis and Forecasting for Europe (SAFE), επισημάνθηκε από πολλούς συμμετέχοντες, τόσο στρατιωτικούς όσο και διπλωματικούς αναλυτές, ότι το casus belli δεν είναι απλώς μια ρητορική απειλή, αλλά αποτελεί κεντρικό εργαλείο στρατηγικής αποτροπής της Τουρκίας, ενταγμένο στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού της.

Η Άγκυρα, μέσω του δόγματος αυτού, προσπαθεί να επιβάλει ένα πλαίσιο «συνεκμετάλλευσης» και αναθεώρησης των διεθνώς κατοχυρωμένων συνόρων και δικαιωμάτων, μετατρέποντας μια κυρίαρχη πράξη της Ελλάδας σε «αιτία πολέμου». Η ρητορική αυτή συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη στρατηγική της “γαλάζιας πατρίδας” και των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η απάντηση: Διεθνής πίεση και στρατηγική ψυχραιμία

Στο πλαίσιο του SAFE, τονίστηκε ότι η απάντηση της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Απαιτείται ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, προσεκτικός διπλωματικός σχεδιασμός, αλλά και διεθνοποίηση του ζητήματος. Το casus belli δεν είναι μόνο ελληνοτουρκική διαφορά· είναι πρόβλημα του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του διεθνούς δικαίου.

Εξωτερική πολιτική σε κρίση: Η Ελλάδα “πυροβολεί τα πόδια της” έναντι της Τουρκίας

Η παγίδα της “φιλίας” και το ευρωπαϊκό άλλοθι για την Άγκυρα

Η πρόσφατη πολιτική προσέγγιση Ελλάδας–Τουρκίας, όπως αυτή επισφραγίστηκε με τις δημόσιες δηλώσεις για «ελληνοτουρκική φιλία», φαίνεται να έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την Αθήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις εντάσεις και να ενισχύσει το προφίλ της ως δύναμη σταθερότητας, φαίνεται να έχει υποτιμήσει τις συνέπειες της εικόνας που εκπέμπει προς την Ευρώπη.

Η εντύπωση που δημιουργείται στο εξωτερικό, και ιδίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πως δεν υπάρχει πλέον ουσιαστικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η ψευδής εικόνα «ομαλότητας» έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να επανέρχονται με μεγαλύτερη ζέση στην ιδέα ένταξης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, μια εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό, αν όχι ανησυχία.

Ξεχνώντας το casus belli και την Κύπρο

Η ουσία, ωστόσο, δεν αλλάζει: η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί ενεργό το casus belli κατά της Ελλάδας για τρεις δεκαετίες και συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 51 χρόνια. Αυτές οι πραγματικότητες φαίνεται να παραγνωρίζονται από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, που επιλέγει την προσέγγιση της Άγκυρας στο όνομα της γεωστρατηγικής ισορροπίας, παραμερίζοντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η κριτική για την ελληνική στρατηγική

Πολλοί αναλυτές μιλούν πλέον ανοιχτά για σοβαρά στρατηγικά λάθη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Αθήνας και έχουν επιτρέψει στην Άγκυρα να επανεμφανίζεται ως “συνεργάτης ασφαλείας” της Δύσης, χωρίς να έχει κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, περί του SAFE και της πιθανής ενσωμάτωσης της Τουρκίας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής άμυνας, είχε σαφώς πιο επιθετικό και αιχμηρό ύφος, υπενθυμίζοντας εμμέσως τις χρόνιες προκλήσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η στάση αυτή δεν αρκεί να αναστρέψει την ήδη παγιωμένη εντύπωση, ιδιαίτερα όταν η ευρύτερη κυβερνητική γραμμή κινείται προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης και της σιωπηρής αποδοχής της “νέας πραγματικότητας”.

Το εσωκομματικό στοιχείο

Δεν περνά απαρατήρητο και το πολιτικό υπόβαθρο της παρέμβασης Δένδια. Πέρα από τον θεσμικό του ρόλο, η στάση του αποτυπώνει και μια διαφορετική φωνή στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, που φλερτάρει, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, με μια πιο ανεξάρτητη και εθνικά αιχμηρή τοποθέτηση απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Το αν αυτή η στάση θα εξελιχθεί σε εσωκομματική διαφοροποίηση ή θα αποτελέσει εργαλείο πίεσης προς την κυβέρνηση, μένει να φανεί.

Συμπερασματικά

Η ελληνική διπλωματία φαίνεται να έχει υποπέσει σε ένα στρατηγικό λάθος: επένδυσε υπερβολικά στην εικόνα της “καλής γειτονίας”, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις και χωρίς να επιβάλει την αναγνώριση των θεμελιωδών ζητημάτων ασφάλειας. Η «καλή εικόνα» που παρουσιάζεται προς τα έξω έχει οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Το τίμημα αυτής της πολιτικής, κατά πολλούς “αυτογκόλ”, ενδέχεται να το πληρώσει η Ελλάδα σε κρίσιμα πεδία, με πρώτο και κυριότερο το ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας, στο οποίο η Τουρκία επιδιώκει να εισχωρήσει χωρίς να αλλάξει στάση ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Κύπρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Με τόσο κακά Αγγλικά θα επιλύσει το Κυπριακό;

Ακατάλληλη η Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η Φανούλα Αργυρού, Σημερινή

Γράψαμε χθές για τις απαράδεκτες δηλώσεις της κας απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία σε δηλώσεις της στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε στον πρόεδρο της ΚΔ Νίκο Χριστοδουλίδη ως «Ηγέτη της Ελληνικής Κύπρου» και στον εγκάθετο της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ ως « Εξοχότατο». Και παραθέσαμε αυτούσια τις δηλώσεις της.

Ένας αναγνώστης μάς έστειλε την εξής εύλογη απορία την οποία μεταφέρω αυτούσια:

«Απορώ πώς με τόσο κακά Αγγλικά, η κυρία θα επιλύσει ένα τέτοιο πρόβλημα!!».

Αντιλαμβάνονται τη σημασία άραγε αυτής της απορίας ή πέρασε καθόλου από το νου των κυβερνώντων στην Κυπριακή Δημοκρατία;

(Θυμίζουμε εδώ παρεμπιπτόντως ότι όταν ο τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του ΗΒ Τζακ Στρο επισκεπτόμενος την Κύπρο και παρόλο που είχε προειδοποιηθεί από τις κυπριακές αρχές να μην πάει, πήγε στο «προεδρικό» και συνάντησε τον Ταλάτ. Ως αποτέλεσμα ο τότε πρόεδρος της ΚΔ, Τ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον δεχθεί).

«Δεν είναι με κανένα δικαιολογητικό Γκάφα Ολγκίν! Είναι καθρέφτης!!!»

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή14 λεπτά πριν

Ξυπνούν τα σενάρια πυρηνικού ολέθρου! Η Ρωσία απειλεί με απάντηση στον «ιστό της αράχνης» της Ουκρανίας

Για ακόμη μία φορά η Ρωσία εμφανίζεται «σιωπηλή» και είναι αυτή η σιωπή που πάντοτε ακολουθείται από ένα σημαντικό ρωσικό...

Γενικά θέματα1 ώρα πριν

Ήξεις-αφίξεις ο Γεραπετρίτης από την Αίγυπτο για Σινά! “Εργαζόμαστε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής” – Καμία αναφορά σε “κυριότητα”

Στο ελληνικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε το Κάιρο συμμετέχουν στελέχη και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Αποκάλυψη φωτιά!

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. και προέδρου του ΕΛΙΣΜΕ Ιωάννη Μπαλτζώη στο Θεσσαλία Tv

Άμυνα3 ώρες πριν

Δένδιας από Λοριάν: Πάμε για τέσσερις φρεγάτες Belharra

Χαρακτήρισε την καθέλκυση του «Φορμίωνα» ένα ακόμη «κορυφαίο γεγονός στην πορεία αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας», στη συνέχεια...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Θέμα κύρους και αξιοπιστίας της Ελλάδας η Μονή Σινά και το Τουρκολυβικό

Απόρροια των δυσμενών για την χώρα μας εξελίξεων, είναι η απροθυμία της Ελλάδας να δείξει πυγμή σε μείζονα γεωπολιτικά θέματα,...

Δημοφιλή