Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Διαβεβαιώσεις στήριξης της Κύπρου από Σεργκέι Λαβρόφ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ρωσία αποτελεί έναν από τους πέντε ισχυρούς άξονες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι παρεμβάσεις της στο Κυπριακό ήταν σε αρκετές περιπτώσεις καθοριστικής σημασίας. Δεν είναι τυχαίο που η Λευκωσία σε αρκετές περιπτώσεις στράφηκε προς την κατεύθυνση της Μόσχας προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξή της.

Γι’ αυτό και στην παρούσα φάση και με όσα τεκταίνονται γύρω από το Κυπριακό η Ρωσία θα μπορεί να συμβάλει και να στηρίξει σε δύσκολα θέματα όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η Αμμόχωστος. Αυτά τα θέματα ήταν στην ατζέντα μίας ακόμα συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη συνάντησή τους ο Σεργκέι Λαβρόφ κατέγραψε προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη τις ρωσικές θέσεις που έχουν ως εξής:

Κυπριακό – Η Ρωσία συμφωνεί με την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό. Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Αμμόχωστος – Σαφής η ρωσική θέση πως οτιδήποτε γίνεται σε σχέση με την περιοχή των Βαρωσίων θα πρέπει να είναι στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 

ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Ξεκάθαρη η θέση της Ρωσίας (ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) πως οι όποιες αλλαγές αφορούν την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της φιλοξενούσας χώρας, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

ΑΟΖ – Η Ρωσία διαφωνεί με τις όποιες ενέργειες τρίτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να έχουν συγκατάθεση της νόμιμης Κυβέρνησης της χώρας. 

 

Πέραν των πιο πάνω, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. 

 

Μιλώντας κατά τη 43η Σύνοδο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Επισημαίνοντας πως οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και η τρομοκρατία πλήττουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημειώνοντας την ίδια ώρα πως αυτές οι καταστάσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι πρώτη από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε αριθμό αιτητών ασύλου σύμφωνα με τον πληθυσμό της. 

 

Ο Ν. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε στη συνέχεια την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα προβλήματα που προκύπτουν. Αναφέρθηκε στη συνεργασία που ανέπτυξε η Κύπρος με χώρες της περιοχής στη βάση μιας θετικής ατζέντας. 

 

Για το Κυπριακό ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Για την Αμμόχωστο είπε πως «η Τουρκία κατ’ επανάληψη έχει απειλήσει να προχωρήσει σε εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής της πόλης σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ψήφισμα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1987. 

 

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη διάρκεια των χθεσινών του δηλώσεων από τη Σόφια και αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε τις αρνητικές παρενέργειες που θα προκύψουν στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Επανέλαβε την αποφασιστικότητα και την πολιτική του βούληση να συμμετάσχει «σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που να διασφαλίζει όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μια λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη, την ειρηνική συνδημιουργία, που θα επιφέρει ειρήνη στην περιοχή και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Κύπρος να είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, μακρά από εγγυήσεις, παρουσία οποιουδήποτε στρατού και ιδιαίτερα ξένης εξάρτησης».

 

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει και ρόλο και λόγο για τη Λιβύη 

 

Η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική της Λιβύης, άμεσα επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις εκεί και ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, έχει και ρόλο και λόγο ως προς την κατάσταση στη Λιβύη, τόνισε o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Εξελίξεις που συμπεριλαμβάνουν παράνομες ενέργειες που υποδαυλίζουν τη σύρραξη και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», επισήμανε ο κ. Δένδιας σε γραπτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση.
Επίσης ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης υπό τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Χασάν Σαλαμέ.
Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον κ. Γκουτέρες και για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για επανεκκίνηση των συνομιλιών, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη επ’ ευκαιρία της συμμετοχής του υπουργού Εξωτερικών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό. Επίσης, κατά την παραμονή του στη Γενεύη, ο κ. Δένδιας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ινδονησίας, της Αρμενίας και του Μπαχρέιν.
 
Φιλελεύθερος
Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η αθέατη πλευρά της Κύπρου!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του Κώστα Πικραμένου στο Ράδιο Πρώτο και την εκπομπή του Μάριου Πούλλαδου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Η Φον ντερ Λάιεν “αδειάζει” Ελλάδα και Κύπρο για την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξαιρεί» την ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία από τους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη.

Πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκε η «περίεργη» είδηση ότι το Netflix, έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας, θα προβάλλει μέσω της πλατφόρμας του τη σειρά «Famagusta» (Αμμόχωστος) μόνο στην Ελλάδα και σε καμιά άλλη χώρα της υδρογείου. Και το μεν Netflix σωστά έλαβε υπόψη του ότι η αγορά των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας και των πολλών άλλων δεκάδων εκατομμυρίων τουρκόφωνων πέραν της γειτονικής χώρας είναι τεράστια μπροστά στην αντίστοιχη ελληνική, έκανε τον υπολογισμό των μελλοντικών πωλήσεών του και έπραξε αναλόγως. Βεβαίως, πριν από μερικές δεκαετίες η Τουρκία είχε «φάει πόρτα» όταν απαίτησε από μεγάλη εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ να αποσύρει την ταινία «Το εξπρές του μεσονυκτίου», που παρουσίαζε την πραγματική εικόνα της Δικαιοσύνης και των φυλακών στην Τουρκία μέσα από την περιπέτεια ενός Αμερικανού πολίτη. Αλλά τότε ήταν άλλοι καιροί και για την Τουρκία και για την Ελλάδα…

Η μεγάλη ανατροπή

Ομως, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι μόνο το Netflix που υπολογίζει τόσο πολύ την Τουρκία. Το βάρος της γειτονικής μας χώρας στη διεθνή σκακιέρα φαίνεται πως έχει επηρεάσει και τα μυαλά πολλών (της πλειονότητας μάλλον…) «φίλων και συμμάχων» στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Διότι οι εξελίξεις και οι πληροφορίες που φτάνουν από εκεί είναι κάτι από παραπάνω από ανησυχητικές και προοιωνίζονται εξελίξεις πολύ αρνητικές για την Ελλάδα, και μάλιστα σε ένα μέτωπο που μέχρι τώρα θεωρείται προνομιακό για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η προηγούμενη αλλά και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους βασικούς παίκτες της Ε.Ε. δημιούργησε ένα νέο χαρτοφυλάκιο για θέση επιτρόπου, αυτό της Μεσογείου, «προκειμένου να δοθεί έμφαση στην περιοχή όχι μόνο από γεωστρατηγικής άποψης αλλά και από την πλευρά των επενδύσεων, ιδιαίτερα στην ενέργεια» σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν επισήμως.

Στην αρχή Ελλάδα και Κύπρος χαιρέτησαν τη δημιουργία του νέου επιτροπάτου (πανευρωπαϊκού υπουργείου δηλαδή) και θεωρούνταν πως τη θέση θα καταλάβει η Κύπρος (μάλιστα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις). Τελικά η θέση δόθηκε στην Κροατία και στην κυρία Ντουμπράβκα Σούικα, διότι άλλα είχε στο μυαλό της η Φον ντερ Λάιεν και άλλα κατάλαβαν Έλληνες και Κύπριοι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως «είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο για πιθανές συνεργασίες με την Τουρκία χωρίς να περνάμε μέσα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί έτσι πάντα θα “κολλάνε”» και διευκρίνισαν ότι μέσω του χαρτοφυλακίου της Μεσογείου η Ε.Ε. θα μπορούσε να συνάψει επιχειρησιακές συνεργασίες με χώρες όπως η Τουρκία παρακάμπτοντας έτσι τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν «κολλήσει» εδώ και δεκαετίες.

Το αντικείμενο του επιτρόπου Μεσογείου και η νέα στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Τουρκίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σχετική ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την έγκριση της εκ Κροατίας επιτρόπου Ντ. Σούικα, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αντιμετωπίζει στην πατρίδα της κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό.

Στην ουσία πρόκειται για μεγάλη ανατροπή, καθώς οι όποιες συμφωνίες της Ε.Ε. με την Τουρκία για την ενέργεια ενώ είναι ανοιχτά τα θέματα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου δημιουργούν κάποια «θεματάκια» για την Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι όλα αυτά θα συμφωνούνται «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας για να μην «κολλάνε». Κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι δυνατότητες παρέμβασης εκ μέρους Ελλάδας και Κύπρου επί του θέματος σχεδόν μηδενίζονται!

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασία με την Τουρκία θα αφορά και τον τομέα της άμυνας. Βεβαίως, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πάμπολλα στον τομέα αυτόν. Διότι η Φον Ντερ Λάιεν όταν αναφέρεται σε άμυνα, εννοεί αυτή της Ευρώπης κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας. Όμως οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι άριστες, ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε πρόσφατα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λάβει μέρος στη σύνοδο των BRICS. Επιπλέον, η όποια εμπλοκή της Ευρώπης υπέρ του Ισραήλ στο Μεσανατολικό δεν θα βρει αλληλέγγυο τον Ερντογάν, που είναι σαφές ότι υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους. Άρα κοινή συνεργασία στην άμυνα εναντίον τίνος;

Και οι «μπίζνες»;Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος της «εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτό δηλαδή της επιχειρηματικής συνεργασίας, η Τουρκία αλλού έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των «σπάνιων γαιών» ενός μείγματος δεκαεπτά διαφορετικών ενώσεων μεταλλευμάτων που η ζήτησή τους έχει εκτοξευθεί επειδή χρησιμοποιούνται σε smartphones, σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, σε ανεμογεννήτριες, σε ηλεκτρικά οχήματα, σε τσιπ δημιουργίας Τεχνητής Νοημοσύνης κ.α.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλλά και καταναλωτής σπάνιων γαιών είναι η Κίνα. Παράγει το 40% και καταναλώνει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Οι σπάνιες γαίες αποτελούν πλέον στρατηγική πρώτη ύλη, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2024 τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό γι’ αυτά τα υλικά…

Η Τουρκία στην αρχή του 2024 ανακάλυψε ένα μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών κοντά στο Εσκί Σεχίρ. Ο Ερντογάν ήδη έχει συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο και έχουν συμφωνήσει συνεργασία. Η εξόρυξη και ο διαχωρισμός των σπάνιων γαιών απαιτούν πολύ υψηλή τεχνολογία, την οποία διαθέτουν οι Κινέζοι, και εντός του Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράφει στο Πεκίνο συμφωνία να αναλάβουν εκείνοι το σχετικό έργο. Εξάλλου η κινεζική BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως και βασικός καταναλωτής σπάνιων γαιών, έχει ήδη εργοστάσιο στην Τουρκία. Πού είναι η Ευρώπη;

Τον περασμένο Αύγουστο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο μεγαλύτερος Έλληνας επιχειρηματίας στον τομέα των εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων, με αφορμή την απαγόρευση από την Κίνα της εξαγωγής σπάνιων γαιών και αντιμονίου από τις 15/9/24, ζήτησε την ενεργοποίηση της Ε.Ε. για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σπάνιες γαίες. Και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική σε κοιτάσματα βωξίτη. Χρειάζονται όμως τεχνολογία και χρήμα για την απόληψή τους.

Ποια συνεργασία με την Τουρκία λοιπόν; Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη. Και στην Τουρκία σίγουρα…

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

Tο μήνυμα Χριστοδουλίδη πριν το ταξίδι στη Νέα Υόρκη για το δείπνο με Τατάρ-Γκουτέρες.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το Νίκο Χριστοδουλίδη είναι έτοιμη να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως δεν προσφέρεται για βολιδοσκόπηση σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το γραφείο του δεν προσφέρεται για βολιδοσκοπήσεις οι οποίες αποσκοπούν σε συζήτηση των τριών «Α» του Ερσίν Τατάρ. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης λίγα 24ωρα πριν το ταξίδι προς τη Νέα Υόρκη για το δείπνο με Τατάρ και Γκουτέρες.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το Νίκο Χριστοδουλίδη είναι έτοιμη να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως δεν προσφέρεται για βολιδοσκόπηση σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της.

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός στόχος από ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία έχει και δικές της προτάσεις που θα είναι πρωτοβουλίες της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την προσέλευσή του στο Digital Agenda Cyprus Summit στη Λευκωσία, και ερωτηθείς κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει βολιδοσκοπηθεί κατά πόσον μπορεί να «τεντώσει λίγο» τις κόκκινες της γραμμές για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να έρθει πιο κοντά στα αιτήματα για τα λεγόμενα ‘3Α’ (απευθείας πτήσεις, εμπόριο, επαφές) στα οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επιμένει, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Όχι, δεν έχουμε βολιδοσκοπηθεί και δεν προσφερόμαστε και για βολιδοσκόπηση».

«Ετοιμαζόμαστε για την συνάντηση», είπε, σημειώνοντας ότι ο διαπραγματευτής μετά από συνεννόηση με τον ίδιο, θα καλέσει την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού να συναντηθούν την Παρασκευή για μια ανταλλαγή απόψεων, σε συνέχεια των όσων λέχθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Να σας θυμίσω ότι πριν τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα θα δω τον βρετανό Πρωθυπουργό, αντιλαμβάνεστε τη σημασία της συνάντησης, όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για το Κυπριακό, πριν τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, και πάω στην Νέα Υόρκη με ένα και μοναδικό στόχο», ανέφερε.

«Ελπίζω αυτή η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Μπορώ να πω από δικής μας πλευράς ότι αυτός είναι ο μοναδικός στόχος. Δεν είναι σύνθημα, μιλάω πολύ συγκεκριμένα, και λαμβάνοντας υπόψη και το πολύ θετικό κλίμα της συζήτησης που είχα με τον Γενικό Γραμματέα όταν βρισκόμουν στη Νέα Υόρκη, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ των ΗΕ θέσει και θέμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αν είναι έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά για περαιτέρω ανοίγματα από τα μέτρα που ήδη έχει λάβει μονομερώς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, «δεν θέλω να προκαταλάβω και δεν είναι σωστό πρώτα προς τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα να τοποθετηθώ για συγκεκριμένο θέμα. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω απαντώντας στο ερώτημά σας, για οποιοδήποτε θέμα τεθεί, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα».

Σε ερώτηση αν η επανενεργοποίηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ είναι ένα από τα σενάρια που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα θεωρούσε και εφικτό και θετικό, ο Προέδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι συγκεκριμένη η ερώτηση και, «με απόλυτο σεβασμό προς τον Γενικό Γραμματέα, γιατί θέλω πραγματικά να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα αυτή τη συνάντηση να μου επιτρέψετε να μην τοποθετηθώ συγκεκριμένα».

«Έχουμε άποψη, έχουμε συγκεκριμένη θέση και για αυτό που είπατε και για το προηγούμενο, όπως και για πολλά άλλα θέματα που ενδεχομένως να τεθούν είτε από τον Γενικό Γραμματέα, είτε από τον κύριο Τατάρ, αλλά και δικές μας προτάσεις που θα είναι πρωτοβουλίες της δικής μας πλευράς», είπε τέλος.

Ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στον αμανέ των δύο κρατών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκιουνές» (πηγή ΓΤΠ) ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι «δεν θα μπορέσουν να γονατίσουν τον τουρκοκυπριακό λαό με περιορισμούς όπως απαγορεύσεις απευθείας πτήσεων, απαγορεύσεις απευθείας εμπορικών συναλλαγών, απαγορεύσεις απευθείας επαφών, αθλητικά εμπάργκο». Ανάφερε ότι πρέπει να αρθούν τα «εμπάργκο» κατά των Τ/κ λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή ακολουθούν την πολιτική «δύο κρατών», που σημαίνει ότι «το τουρκικό κράτος στον βορρά είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Εξάλλου, η «Ντιγιαλόγκ» έγραψε ότι ο Ερσίν Τατάρ συμμετείχε και στην τελετή εγκαινίων του «πάρκου ειρηνευτικών επιχειρήσεων για την Κύπρο», που διοργάνωσε ο Δήμος Γκετζιορέν, της Άγκυρας και σε ομιλία του είπε ότι «η 20ή Ιουλίου 1974 αποτέλεσε σημείο καμπής για τον τουρκοκυπριακό λαό που αγωνίστηκε για ανεξαρτησία και ελευθερία» και ότι με αυτήν «χαράχθηκαν τα σύνορα της τδβκ».

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή