Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Drones, made in Greece

Δημοσιεύτηκε στις

Από αριστερά: Οι Νίκος Μαθιουδάκης, Σταύρος Καψάλης, Στέλιος Δημητρίου, Δημήτρης Μητρίδης, Περικλής Παναγιώτης, Κύρος Υάκινθος, Χρήστος Μπλιάμης, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και Θωμάς Δημόπουλος πίσω από το εντυπωσιακό RX-3. Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Αλεξία Καλαϊτζή

Είναι αρχές Αυγούστου. Το γυμνό τοπίο έχει κάτι το απόκοσμο. Βρισκόμαστε 200 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και το μόνο που ξεχωρίζει είναι ένας ασφαλτοστρωμένος διάδρομος. Από το πουθενά εμφανίζονται οκτώ άντρες που κρατούν στα χέρια κάτι που μοιάζει με λευκό αεροπλανάκι. Το ακουμπούν προσεκτικά στον διάδρομο και κάνουν λίγα βήματα πίσω. «Έτοιμοι για απογείωση», φωνάζει ένας με σιγουριά. Το αερόχημα αναπτύσσει ταχύτητα και έπειτα από λίγο ξεκολλάει από το έδαφος, κάνοντας τους άντρες να ξεσπάσουν σε γέλια αλλά και σε κλάματα χαράς. 

Εκείνο το καλοκαιρινό μεσημέρι του 2016, η ομάδα των ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε δει το πρώτο της drone –ή μη επανδρωμένο αερόχημα, όπως αυστηρά προτιμούν οι ίδιοι να το αποκαλούν– να πετάει έπειτα από τρία χρόνια ακατάπαυστης δουλειάς. Η χαρά εκείνης της στιγμής θα ήταν μία μόνο από τις πολλές που θα ακολουθούσαν στην ανοδική πορεία της ομάδας, που την οδήγησε μέχρι τη Βουλή, όταν τα χείλη του υπουργού Εθνικής Άμυνας εξήγγειλαν τον περασμένο Δεκέμβριο: «Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV». Κοινώς το πρώτο drone made in Greece. 

Σχεδιάζοντας drones με θέα τον Θερμαϊκό

Δύο μήνες μετά και 504 χλμ. μακριά, το φιλόδοξο αυτό σχέδιo έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στο ερευνητικό κέντρο της ομάδας, UAV-iRC. Οι φοιτητές, όλοι διπλωματούχοι μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, άφησαν πριν από έναν χρόνο το πολύβουο camp του Αριστοτελείου και ήρθαν στον νέο αυτό χώρο για να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους.

Καλυμμένο από τζαμαρία, το γραφείο προσφέρει άπλετη θέα στη Θεσσαλονίκη και στον Θερμαϊκό Κόλπο που απλώνεται μπροστά της. Και να μη μου έλεγαν ότι αυτά ήταν τα γραφεία τους, γρήγορα θα το καταλάβαινα. Πίσω από μια καρέκλα είναι αφημένο ένα μπουφάν της NASA· ανάμεσα στους παρατεταγμένους υπολογιστές ξεχωρίζουν μινιατούρες αεροπλάνων και στους τοίχους υπάρχουν πόστερ με drones. Ένα από αυτά περιμένει «έτοιμο για εγχείρηση» πάνω σε ένα φαρδύ τραπέζι μπροστά από δεκάδες εργαλεία και μια κουρασμένη εσπρεσιέρα που δουλεύει νυχθημερόν. 

Ανάμεσα στα κατσαβίδια και πίσω από τις οθόνες ξεχωρίζουν τα χαρούμενα και νεανικά πρόσωπα των διδακτορικών και μεταδιδακτορικών φοιτητών. Ο μικρότερος είναι 24 και ο μεγαλύτερος 32 ετών.  

«Οι Αμερικανοί πήγαν στο φεγγάρι το 1969 με μια ομάδα μηχανικών που ήταν απόφοιτοι από το πανεπιστήμιο. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 25 χρόνια. Στηρίχτηκαν στα νέα παιδιά. Αυτό αποτελεί παράδειγμα για μένα», μου λέει ο Κύρος Υάκινθος, διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών και καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. 

Απορρίφθηκε ως μη καινοτόμο

Χωρίς τον καθηγητή δεν θα υπήρχε τίποτε από όλα αυτά. Ο Κύρος Υάκινθος ήταν αυτός που το 2011 αποφάσισε να αλλάξει την κατεύθυνση του εργαστηρίου, στρέφοντάς το στη δημιουργία των UAVs. «Διάβαζα και έβλεπα πού πάει η εφαρμοσμένη επιστήμη. Ήξερα ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την τεχνολογία στο έπακρο», αναφέρει, εξηγώντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα μπορούν να καλύψουν πολλές ανάγκες και να προσφέρουν εναέρια επιτήρηση με χαμηλό κόστος. Η ιδέα του παραλίγο να πέσει στο κενό όταν η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση που κατέθεσε κρίνοντάς τη «μη καινοτόμα». Μετά από δική του ένσταση, η πρόταση τελικά πέρασε και ο ίδιος ξεκίνησε με μια μαγιά οκτώ φοιτητών.

Οκτώ χρόνια μετά, το εργαστήριό του έχει καταφέρει να δημιουργήσει τρία μοντέλα drones. Το πρώτο, το RX-1, ήταν ένα συμβατικό αερόχημα το οποίο πέταξε επιτυχώς δίνοντας ώθηση στην ομάδα να συνεχίσει σε κάτι πιο ρηξικέλευθο. Έτσι γεννήθηκε το RX-3, ένα αερόχημα κατάλληλο για να εκτελεί ανθρωπιστικές αποστολές. Το αεροδυναμικό του σχήμα τού επιτρέπει να πετάει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, επί δύο ώρες συνεχόμενα, μεταφέροντας φορτίο έως και 50 κιλών, το οποίο μπορεί να περιέχει από φάρμακα και τροφή μέχρι σωσίβιες λέμβους. Το επόμενο βήμα ήταν το RX-4. Πολύ μικρότερο, εύχρηστο μα με εξίσου εντυπωσιακό design, το νέο UAV είναι φορητό, επανασυναρμολογήσιμο, απογειώνεται και προσγειώνεται (χωρίς να χρειάζεται διάδρομο δηλαδή) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση, χαρτογράφηση μέχρι και για γεωργία ακριβείας. 


Ο καθηγητής Κύρος Υάκινθος είχε πρώτος το 2011 την ιδέα για τον σχεδιασμό UAVs από το εργαστήριο του ΑΠΘ.

«Ό,τι φαίνεται όμορφο πετάει και όμορφα»

Τι κάνει τα αεροχήματα της ομάδας να ξεχωρίζουν; «Το design», μου απαντά αμέσως ο κ. Υάκινθος. Τα τελευταία δύο αεροχήματα έχουν τέτοιο καινοτόμο σχεδιασμό, που τους επιτρέπει με την ίδια κατανάλωση ενέργειας ή καυσίμου να πετούν περισσότερη ώρα. «Αυτό το design που εφαρμόζουμε τώρα ξεκινάει στην Αμερική. Είμαστε στους πρωτοπόρους», λέει με υπερηφάνεια, την οποία διατηρεί πάντα στο βλέμμα του όταν μιλάει για τα αγόρια του.

«Τους βλέπω και τους χαίρομαι. Είναι πολύ ωραία εμπειρία και θέλω να φέρω κι άλλα παιδιά. Όσο πιο πολλούς έχεις, έχεις και νέες ιδέες. Είναι μυαλά παρθένα. Μου λένε κάποια πράγματα και λέω “πώς δεν το σκέφτηκα εγώ;”. Γιατί αυτοί έχουν αντισυμβατική σκέψη! Αυτοί είναι που είπαν για το design. Είπαν “δεν θα κάνουμε κάτι ίδιο, θα κάνουμε άλλα πράγματα”. Παίρνουν το ρίσκο, δεν φοβούνται». 

Ένας από τους… άφοβους είναι ο 28χρονος Περικλής Παναγιώτου, αρχισχεδιαστής πλέον της ομάδας και μεταδιδακτορικός φοιτητής. Ο Περικλής θυμάται ακόμα να πέφτει στα γόνατα βλέποντας το πρώτο του drone να προσγειώνεται. Τώρα έχει φτάσει να σχεδιάζει με τους συναδέλφους του τα αεροχήματα του μέλλοντος. «Η κλασική ατάκα μας είναι: ό,τι φαίνεται όμορφο πετάει και όμορφα», μου λέει χαμογελώντας. Τείνω να τον πιστέψω παρατηρώντας τις υπέροχες γραμμές του εντυπωσιακού RX-3. Όπως παραδέχεται ο ίδιος, η κατασκευή κάτι τέτοιου απαιτεί πολλή προσπάθεια. «Δεν μετριέται πόση! Για το RX-3, χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος μόνο και μόνο για τη γεωμετρία του», αναφέρει. 

Για τον Περικλή όμως και για την υπόλοιπη ομάδα, η προσπάθεια αυτή φαντάζει ένα ατελείωτο παιχνίδι. Και αυτό γιατί οι φοιτητές βρήκαν ένα σπάνιο περιβάλλον προστασίας, όπου, με τις ευλογίες του καθηγητή τους και την οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη από ερευνητικά προγράμματα και τέσσερις ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, νιώθουν ελεύθεροι να αφήσουν τη σκέψη τους να οργιάσει και να πειραματιστούν με σχέδια και τρελά κόνσεπτ, αψηφώντας τις ώρες και τις ημέρες που αφιερώνουν σε αυτά. 

Παιδικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα

«Είναι πείσμα και προσωπική εμμονή. Είναι ότι σου αρέσει αυτό που κάνεις», εξηγεί ο 25χρονος Δημήτρης Μητρίδης, υποψήφιος διδάκτωρ, ο οποίος περνάει πάνω από 12 ώρες στο γραφείο και ακόμη χάνει τα λόγια του από τη χαρά του όταν μιλάει για joysticks, οθόνες και χάρτες. Άλλωστε, αυτό που κάνει σήμερα είναι αυτό που ήθελε να κάνει από μικρό παιδί. « Όλα τα παιχνίδια μου ήταν αεροπλανάκια: μικρά, πιο μεγάλα, συναρμολογούμενα. Καθόμουν και έψαχνα στο ίντερνετ, όσο αργό και αν ήταν τότε, τι γίνεται με αυτά. Είναι εκπλήρωση παιδικού ονείρου», παραδέχεται. 

Τα αεροπλάνα ήταν παιδικό όνειρο και για τον Χρήστο Μπλιάμη, υποψήφιο διδάκτορα, ο οποίος σιγουρεύτηκε ότι θέλει να ασχοληθεί με αυτό το πράγμα στη ζωή του όταν, στο δεύτερο έτος της σχολή,ς ο κ. Υάκινθος τους μίλησε για το RX-1. Σε αντίθεση όμως με πολλούς συμφοιτητές του, χάρη στο εργαστήριο, ο 25χρονος Χρήστος κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο αυτό στην Ελλάδα. «Στη δική μου τη γενιά, τα παιδιά της κρίσης, όταν μπήκαμε στο  πανεπιστήμιο, η μόνη λογική επιλογή ήταν να κυνηγήσουμε κάτι προς τα έξω. Αλλά αυτό το κλίμα που βρήκα εδώ δεν θα μπορούσα να το βρω έξω και να κάνω αυτή τη δουλειά που κάνω εδώ, όπως την αγαπάω», παραδέχεται σήμερα. Πράγματι! Πειράγματα, παρατσούκλια, καλή συνεργασία και αστείρευτο πάθος για έναν κοινό σκοπό έχουν μετατρέψει αυτά τα γραφεία σε δεύτερο σπίτι, από το οποίο δύσκολα θέλεις να φύγεις. 

Στην επόμενη πτήση τους, μάλιστα, θα προσπαθήσουν να παρασύρουν και όλη την Ελλάδα μαζί. Το καινούργιο UAV που ετοιμάζουν –δεν μας άφησαν να κρυφοκοιτάξουμε σχέδια– θα μπορεί να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας, ξεκινώντας από ανάγκες πολιτικής προστασίας και πρόληψης και φτάνοντας μέχρι την επιτήρηση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Το νέο αερόχημα σχεδιάζεται στο πλαίσιο των επαφών της ομάδας με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας και, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση, η χρηματοδότησή της κατασκευής του θα γίνει από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και σε συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία, άλλα και πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Δεν είναι λοιπόν  απίθανο τα επόμενα χρόνια πάνω από μια πυρκαγιά να πετάει ένα μεγάλο drone, το οποίο θα έχουν σχεδιάσει ακριβώς αυτοί οι φοιτητές από αυτό το ερευνητικό κέντρο, που αγναντεύει τη θάλασσα. Βεβαίως, μέχρι τότε ο κ. Υάκινθος δεν θα τους έχει αφήσει ήσυχους. «What’s next, αγόρια;» θα τους έχει ρωτήσει. Και αυτοί θα έχουν ορμήσει ήδη πάνω του με νέες ιδέες, τρελούς στόχους και με τα όνειρά τους, αυτά που πετούν πιο ψηλά και από τα αεροχήματά τους. 

Πηγή: Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Wall Street Journal: Προβληματισμός αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτική κρίση χωρίς τις ΗΠΑ

Ποια είναι η στρατιωτική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με τη Ρωσία χωρίς αμερικανική υποστήριξη;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Προβληματισμός επικρατεί για το εάν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτική κρίση χωρίς τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, περίπου 10.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας για να δοκιμάσουν τη νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης που δημιουργήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας. Η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος είχε έναν ασυνήθιστο απόντα: τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η εξέλιξη, σχολιάζει η Wall Street Journal, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να διαχειριστεί μια πραγματική στρατιωτική κρίση χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Παρόλο που η Ουάσιγκτον αποκατέστησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μετά από την αποδοχή εκεχειρίας από το Κίεβο, η αμερικανική διπλωματική προσέγγιση προς τη Ρωσία και η ψυχρότητα της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη εντείνουν την ανησυχία.

Αυτό οδηγεί σε ένα κάποτε αδιανόητο ερώτημα: αν οι διατλαντικές σχέσεις επιδεινωθούν περαιτέρω, θα μπορούσε η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς την αμερικανική υποστήριξη;

Η πολεμική μηχανή

Η Ευρώπη διαθέτει τεράστια στρατιωτική δύναμη. Αλλά της λείπουν κρίσιμες ικανότητες, όπως η αεράμυνα και η στρατιωτική αναγνώριση. Της λείπει επίσης η εναρμόνιση στα οπλικά συστήματα. Ωστόσο, σε επίπεδο αριθμών εμφανίζει μια εντυπωσιακή πολεμική μηχανή:

Προσωπικό εν ενεργεία: 1,97 εκατομμύρια στρατιώτες στην Ευρώπη έναντι 1,34 εκατομμυρίων της Ρωσίας.
Οπλισμός: Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης: 32.700 (Ευρώπη) έναντι 10.700 (Ρωσία).
Αυτοκινούμενο πυροβολικό: 2.100 (Ευρώπη) έναντι 1.100 (Ρωσία).
Μαχητικά αεροσκάφη: 2.200 (Ευρώπη) έναντι 1.400 (Ρωσία).

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ευρώπη υπερτερεί αριθμητικά, αλλά η αποτελεσματικότητα κάθε στρατού κρίνεται και από άλλους παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η τεχνολογία και η στρατηγική ηγεσία.

Οι αδυναμίες

Έλλειψη αεράμυνας: Η Ρωσία έχει ισχυρό οπλοστάσιο πυραύλων και drones που έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς στην Ουκρανία.
Εξάρτηση από τις ΗΠΑ σε πληροφορίες και εναέρια επιτήρηση: Οι ευρωπαϊκοί στρατοί βασίζονται στους αμερικανικούς δορυφόρους και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Ανησυχίες για πιθανή αμερικανική παρεμπόδιση: Σύμφωνα με τον Giuseppe Spatafora, πρώην στρατηγικό σχεδιαστή του ΝΑΤΟ, η πιθανότητα οι ΗΠΑ να εμποδίσουν την ευρωπαϊκή δράση «δεν είναι πλέον αδιανόητη».

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Κάγια Κάλας και Άντριους Κουμπίλιους πιέζουν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές

Πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στα ευρωπαϊκής κατασκευής όπλα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές πιέζουν Κάγια Κάλας και Άντριους Κουμπίλιους.

Η επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ο αρμόδιος για την άμυνα επίτροπος προτείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατηγικής συμμαχίας στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με κείμενο σχεδίου που είδε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο για μια αποκαλούμενη λευκή βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφασίσουν να περιορίσουν τη χρήση ή ακόμα και να σταματήσουν τη διάθεση εξαρτημάτων σημαντικών για στρατιωτικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Ο μόνος τρόπος για να ξεπερασθούν τέτοιες εξαρτήσεις είναι να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δυνατότητες μέσω κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο.

Κίνητρο για την πρωτοβουλία είναι σε μεγάλο βαθμό ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πρόσφατη εμπειρία της Ουκρανίας για το πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης τη θέση τους ως προμηθευτή όπλων.

Η κυβέρνηση Τραμπ σταμάτησε την προμήθεια όπλων και την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών στο Κίεβο αφού το τελευταίο έφερε αντιρρήσεις σε αμερικανικά αιτήματα σχετικά με ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και δεν υπέγραψε μια συμφωνία για πρώτες ύλες.

Αυτό προκάλεσε φόβους ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να σταματήσουν ή να περιορίσουν στο μέλλον τη χρήση οπλικών συστημάτων με τα οποία προμηθεύουν τους εταίρους του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε περίπτωση διαφωνιών ή συγκρούσεων.

Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35A Lightning II της Lockheed Martin -35 από τα οποία παρήγγειλε η Γερμανία πριν από μόλις τρία χρόνια- δημιουργούν σοβαρή ανησυχία.

Για να επιταχυνθεί η ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης, οι Κάλας και Κουμπίλιους ασκούν πίεση για την έκδοση κατευθυντήριας οδηγίας που να δίνει προτεραιότητα στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές.

Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τη δική της παραγωγική ικανότητα σε κρίσιμες τεχνολογίες, σύμφωνα με το σχέδιο.

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Αλλαγή ημερομηνίας στην ενημέρωση για τα εξοπλιστικά!

Η ενημέρωση αφορά «τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για τις 2 Απριλίου μετατίθεται η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς και την άμυνα της χώρας.

Η ενημέρωση αφορά «τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας».

Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι η ενημέρωση που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου μετατίθεται μετά από σχετικό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη, λόγω προγραμματισμένης μετάβασής του στις ΗΠΑ (εκδηλώσεις ομογένειας για την 25η Μαρτίου).

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Τριαντόπουλου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 18 Μαρτίου, με θέμα, την εκλογή προεδρείου της.

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή23 λεπτά πριν

ΕΕ:Ανανέωσε για άλλο ένα εξάμηνο τις κυρώσεις κατά Ρώσων πολιτών και οντοτήτων

Οι κυρώσεις αυτές κατά της Ρωσίας πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες ομόφωνα από τις 27 χώρες μέλη και η...

Άμυνα53 λεπτά πριν

Wall Street Journal: Προβληματισμός αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτική κρίση χωρίς τις ΗΠΑ

Ποια είναι η στρατιωτική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με τη Ρωσία χωρίς αμερικανική υποστήριξη;

Άμυνα1 ώρα πριν

Κάγια Κάλας και Άντριους Κουμπίλιους πιέζουν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές

Πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στα ευρωπαϊκής κατασκευής όπλα

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η κατάσταση στη Συρία μετά το αιματοκύλισμα και τη συμφωνία Αλ Σαράα-SDF!

Τα πέντε γεγονότα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή

Διεθνή2 ώρες πριν

Υπό αμφισβήτηση ο ρόλος του Κέλογκ στο Ουκρανικό! Ανεπιθύμητος για τους Ρώσους; Τί απαντά το Κρεμλίνο;

Ανεπιθύμητος από τη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία; Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ζήτησε να απομακρυνθεί ο...

Δημοφιλή