Ακολουθήστε μας

Απόψεις

Η Ελλάδα εν μέσω υβριδικού πολέμου: Το Ιντλίμπ, τα μηνύματα, ο Ερντογάν και το χτύπημα στα σύνορα

Το Infognomonpolitcis.gr καταγράφει τα βήματα πριν προκληθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τους μετανάστες που επιθυμούσαν να εισέλθουν στη χώρα

Δημοσιεύτηκε στις

Το Infognomonpolitcis.gr καταγράφει τα βήματα πριν προκληθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τους μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα

Επιμέλεια: ΧΑΚ – AgCh.

Τα τελευταία 24ωρα η Ελλάδα δέχεται υβριδικό πόλεμο μέσω της εισβολής μεταναστών (κυρίως σε Έβρο) που έχει μεθοδευτεί από τις τουρκικές αρχές.

Από τις 29 Φεβρουαρίου η Τουρκία είχε ανοίξει τα σύνορα μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ από βομβαρδισμό των συριακών αεροπορικών δυνάμεων, με την αντιπολίτευση στην Τουρκία να κάνει λόγο για 200 νεκρούς.

Την 1η Μαρτίου όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν πετώντας το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση «περίπου 18.000 μετανάστες πέρασαν στην Τουρκία » και ισχυρίστηκε, ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στους 25.000 με 30.000.

«Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είχε αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνοντας ευθείες απειλές, οι οποίες ενορχιστρώθηκαν με τη συγκέντρωση μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Έβγαλε αντίδραση η Ελλάδα

Η Ελλάδα όμως έδειξε φοβερά αντανακλαστικά στην αναχαίτιση της υβριδικής εισβολής που οργανώθηκε από την Τουρκία. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα συνολικά σε 26.532 άτομα.

Συνελήφθησαν συνολικά 218 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης μεταναστών, ενώ όσοι καταδικάστηκαν για παράνομη είσοδο οδηγήθηκαν σε καταστήματα κράτησης.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας

Είναι γνωστό, ότι ο Ερντογάν έχει απειλήσει ουκ ολίγες φορές χρησιμοποιώντας τις προσφυγικές ροές ως μέτρο πίεσης προς την Ευρώπη. Το γεγονός, όμως ότι η οργανωμένη προσπάθεια των Τούρκων επικεντρώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ στα βουλγαροτουρκικά επικρατούσε ηρεμία, δείχνει και τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου.

Εξάλλου από τον πόλεμο της προπαγάνδας που επιδόθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ σε μία προσπάθεια να αποδείξουν πως η Ελλάδα… κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες μπορούν να εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Η προειδοποίηση για νέα προσφυγική κρίση

Η αλήθεια είναι, ότι γεύση για το τι θα ακολοθούσε στις αρχές του Μαρτίου είχαμε πάρει από τα μέσα Φεβρουαρίου. Στις 13 του προηγούμενου μηνός η Handelsblatt σημείωνε σε άρθρο με τίτλο “Φόβοι για νέα κύματα προσφύγων”:

«Ευρωπαίοι πολιτικοί ανησυχούν για δραματική άνοδο των προσφύγων και μεταναστών, την ώρα που οι διενέξεις κοντά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εντείνονται».

Μάλιστα οι πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας υποστήριζαν, ότι ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ προειδοποιούσε Γερμανούς βουλευτές ότι «θα βιώσουμε ένα δεύτερο 2015», εννοώντας προφανώς μια νέα προσφυγική κρίση.

Εφτά ημέρες αργότερα, είχαμε στην Ελλάδα, πάνω από 400 αφίξεις μεταναστών μέσα σε ένα 24ωρο. Οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν κυρίως σε Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω.

Μια μέρα πριν ο Ερντογάν ανοίξει τα σύνορα (28-2-20), το Βερολίνο εξέφραζε «μεγάλη ανησυχία» για την κλιμάκωση στη βορειοδυτική Σύρια και καταδίκασε την επίθεση εναντίον τουρκικών θέσεων, αλλά δήλωσε άγνοια για τα δημοσιεύματα που ήθελαν την τουρκική κυβέρνηση να έχει δώσει εντολή σε αστυνομικούς, ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες να αποσυρθούν και να επιτρέψουν σε μετανάστες και πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη.

Την ίδια μέρα όμως η Ελλάδα αφυπνίστηκε και κατάλαβε, ότι εδώ και χρόνια δέχεται επίθεση μέσω μεταναστευτικού. Έτσι διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου. Με απλά λόγια, έκλεισαν τα σύνορα μία κίνηση, την οποία είχαν ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2016.

Ευρωπαϊκές χώρες με κλειστά σύνορα

Ποιες ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες που σφράγισαν τα σύνορά τους; Η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβενία, τα Σκόπια, η Σλοβακία, η Δανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, ενώ η Γερμανία είχε κλείσει τα σύνορά της από το 2015, όταν είχε σημειωθεί η μεγάλη έκρηξη του μεταναστευτικού.

Όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο Ιωάννης Μάζης, η Γερμανία δέχθηκε ως εργάτες ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, κυρίως οικογενειάρχες και μορφωμένους, επειδή αυτό ήθελε ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων.

«Μόλις τους πήραν, τα σύνορα-χωρίς να δηλώνεται- κλείσανε. (…) Τους ζήτησαν για να έχουν ανθρώπινο δυναμικό, να τους εκμεταλλεύονται και να μην είναι εξαρχής νόμιμοι, ώστε να μπορεί η βιομηχανία να μην τους πληρώνει όσο ένα Βέλγο ή ένα Γερμανό, να δημιουργηθεί ένα υπερ-πλεόνασμα, που το καρπούται απευθείας και «μαύρο» ο Γερμανός βιομήχανος. Αυτό το λέτε αλληλεγγύη και ανθρωπισμό;», είχε τονίσει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας.

Σημειωτέον, ότι η γειτονική μας Βουλγαρία, η οποία όπως και η Ελλάδα, ενίσχυσε το στρατό στα σύνορα με την Τουρκία αυτές τις μέρες, τον Ιούλιο του 2015 είχε κλείσει τα σύνορά της για τους «παράνομους μετανάστες».

Ελκυστική από τα αρχαία χρόνια η Ευρώπη

Το ερώτημα που απασχολεί όλους μας είναι αν μπορεί να λυθεί μια για πάντα το μεταναστευτικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Θα ήταν ριψοκίνδυνο να απαντήσουμε σε αυτόν τον προβληματισμό.

Γιατί από τα αρχαία χρόνια (βλ. Ελληνοπερσικούς πολέμους) η Ευρωπαϊκή Ήπειρος αποτελούσε το ιδανικό βιώσιμο περιβάλλον για τους περισσότερους λαούς της γης.

Τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα αλλά και του 21ου πρώτου έρχονται να επαληθεύσουν την μακροχρόνια μεταναστευτική πορεία των ανατολικών λαών προς την Ευρώπη.

Η εδραίωση και η επέκταση του καθεστώτος ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των μελών της Ε.Ε. έδωσε έναν ισχυρό-νομικό λόγο μετανάστευσης στους λαούς της Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής οι οποίοι έχοντας υπόψιν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή τροπολογία, θέλησαν να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Οι γεωπολιτικές αναταραχές στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή καθώς και σειρά ένοπλων συγκρούσεων εκτόπισαν τον αριθμό αιτούντων άσυλο στα ύψη. Οι συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών (λαθραίων και νόμιμων) εισέρχονται στην Ευρώπη από τα Νότια κράτη όπως η Ιταλία, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία από τα νοτιοανατολικά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Η ταυτότητα των μεταναστών

Από ποιες χώρες έρχονται μετανάστες στην Ευρώπη; Οι επίσημες μελέτες του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό αναφέρουν πως η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου εξετάζει αιτήσεις προερχόμενες από 112 χώρες της ανατολικής Ασίας, της Μέσης ανατολής, της Κεντρικής και Βόρειας Αφρικής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο προέρχεται από την Συρία ειδικά κατά το διάστημα 2015-2016, όπου πάνω από 800.000 αιτήσεις ασύλου εξετάζονται κάθε δύο χρόνια. Ακολουθεί το Αφγανιστάν με περίπου 250.000 αιτήσεις ασύλου τον χρόνο , το Ιράκ με 150.000 και έπειτα η Νιγηρία και το Πακιστάν.

Εν κατακλείδι, η εστία του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος παραμένει η Συρία, για την καταστροφή της οποίας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο η Τουρκία μαζί με άλλες μεγάλες χώρες της Δύσης και του Αραβικού κόσμου. Για τον Ερντογάν το μεταναστευτικό είναι το τέλειο όπλο για να αποσταθεροποιεί όποτε θέλει την Ελλάδα και να εκβιάζει την Ευρώπη.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Σάββας Καλεντερίδης έχει εξηγήσει αναλυτικά τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε σχετική ανάρτηση πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο. Διαβάστε το άρθρο του ΕΔΩ.

Infognomonpolitics.gr, europarl.europa.eu, migrationdataportal.org, dw.com, Huffingtonpost.gr, ert.gr, focus.fm, in.gr, newpost.gr, ant1, tanea.gr, Handelsblatt

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Η Ρωσία νίκησε, η Ουκρανία έχασε, η ΕΕ την πάτησε

Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Ανδρέας Λιούμπας

Για τους “ρωσοφάγους” και “πουτινοφάγους” που όταν ορισμένοι εξ΄ημων των μη συναισθηματικών αναλυτών τους εξηγούσαμε ότι μετά τον πόλεμο (ο οποίος κάποια στιγμή θα τελείωνε δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία για αυτό) η Ρωσία – γεωγραφικά – θα εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση της και ο Πούτιν – λογικά – στην εξουσία μέχρι νεωτέρας.

Και τονίζαμε ότι μετά τον πόλεμο έρχονται οι διαπραγματεύσεις στις οποίες από την μια μεριά του τραπεζιού θα είναι η Ρωσία την οποία όλοι θα ακούνε με προσήλωση και με την οποία τελικά, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, θα αναγκαστούν να έρθουν σε συμβιβασμό.

Γεωγραφικά και πάλι μιλώντας η ΕΕ δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την Ρωσία – πάντα θα έχουμε σύνορα με τη Ρωσία ακόμη και αν “φτιάξουμε” μια φανταστική buffer zone μεταξύ Ανατολικής Ευρώπης και Ρωσίας.

Ξεκαθαρίστε λίγο στο κεφάλι σας ότι πρακτικά μιλάμε για ένα ενιαίο γεωγραφικό χωρο που ξεκινά από τις ακτές τις Πορτογαλίας και φτάνει στον Ειρηνικό χωρίς διακριτά γεωγραφικά όρια (μην αναφέρετε τα Ουράλια…ούτε καν λόφοι)

Ενώ επιπρόσθετα πρέπει να θυμίσουμε πως οι οικονομίες τους είναι συμπληρωματικές (θυμάστε τι σημαίνει αυτό) όπως άλλωστε ισχύει και με την Κίνα.

Τέλος να πούμε ότι η Ρωσία είναι μια μοναδική σε μέγεθος αποθήκη πόρων παγκόσμιου ενδιαφέρον (πχ οι ΗΠΑ καθόλη τη διάρκεια του πολέμου συνέχιζαν να προμηθεύονται ουράνιο για τους αντιδραστήρες τους από τη Ρωσία).

Ε λοιπόν μαντέψτε, σήμερα είμαστε στο πάρα πέντε των τελικών διαπραγματεύσεων.

Συγκεντρωτικά:

1) Η Ρωσία νίκησε (υπό την έννοια ότι κατέκτησε εδάφη ίσα με το 20% της Ουκρανίας και κατόρθωσε να τα κρατήσει μέχρι τέλους) – η Δύση έχασε (υπό την έννοια ότι δεν κατόρθωσε να εκδιώξει την Ρωσία από τα εδάφη που κατέκτησε και δεν μπόρεσε να την εξαναγκάσει να τερματίσει το πόλεμο με οικονομικές κυρώσεις) – η Ευρώπη την πάτησε κυριολεκτικά (γιατί έμεινε κρεμασμένη από τις ΗΠΑ, θυσίασε κάθε πλεονέκτημα που είχε υπονομεύοντας το μέλλον της βιομηχανίας της, έκαψε όλες τις γέφυρες με τη Ρωσία και οι πολίτες της πλήρωσαν και πληρώνουν το.τιμημα του πολέμου).

2) Η Ουκρανία πρώτα σταυρώθηκε και τώρα αφήνεται σαν τον ληστή, των εξ΄ αριστερών του Κυρίου επάνω στο σταυρό. Χωρίς επιστροφές εδαφών, χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, εκτός ΝΑΤΟ (ούτε συζήτηση λέει ο ΓΓ της συμμαχίας), εκτός ΕΕ, με κατεστραμμένες υποδομές και τρομακτικές απώλειες σε ανθρώπινο πληθυσμό. Και χωρίς το Κούρσκ για ύστατο διαπραγματευτικό χαρτί.

3) Η ΕΕ σέρνεται πίσω από τα γεγονότα. Τώρα θα φτιάξει ευρωστρατό – κανονικό ισχυρίζεται – για να προστατεύει η ίδια τα σύνορα της και να μπορεί να προβάλλει ισχύ.
Είναι 30 χρόνια πίσω από το πρόγραμμα αλλά ΟΚ, δεν χάνει να προσπαθήσει.

4) Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να πανηγυρίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι γνωστοί: εργολάβοι για τις υποδομές και στρατιωτική βιομηχανία για τις αναπληρώσεις αποθεμάτων και τον εξοπλισμό νέων δυνάμεων

5) Μαντέψτε ποιοί πληρώνουν το λογαριασμό.

 

Υ.Γ Για ρωσοφοβικούς. Η Ρωσία ούτε μπορεί,.ούτε θέλει να.επεκταθεί γεωγραφικά προς δυτικά.
Αυτά είναι λογική 1700.
Ωστόσο θέλει να αποκτήσει επιρροή στην ΕΕ και μέχρι ενός σημείου τα καταφέρνει
Δεν εκλεγεί κυβερνήσεις, ούτε καθορίζει τις σημαντικές αποφάσεις αλλά έχει δυνατότητες να επηρεάζει την διαδικασία.
Αυτό είναι που πρέπει να αναχαιτιστεί – όχι οι ανύπαρκτες φάλαγγες ρωσικών τεθωρακισμένων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Ο «αχάριστος» Ζελένσκι και η Τουρκία «του»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, θέλει «να βάλουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Με δύο άρθρα του ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος («Φιλελεύθερος» 9.3.25 και 11.3.25), μας ενημέρωσε ότι ήταν ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι που απαίτησε την τουρκική παρουσία στις ευρωπαϊκές συνόδους. Εξού και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιτάν συμμετείχε στη συνάθροιση του Βρετανού Πρωθυπουργού Στάρμερ στο Λονδίνο στις 2.3.25. Και επιμένει να θέλει την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη για τη χώρα του!

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, θέλει «να βάλουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», «την αλεπού να φυλάει τις κότες». Ο Ουκρανός Πρόεδρος, που έμαθε πρώτα το θέατρο και μετά την πολιτική, από τις αρχές του πολέμου, της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του, ζήτησε να έχει ρόλο η κατοχική Τουρκία.

Θέλει την κατοχική δύναμη να έχει στρατιωτική παρουσία και να εγγυάται την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας! Το απόλυτο άλλοθι, το συγχωροχάρτι σε μια χώρα, που έχει εισβάλει και κατέχει εδάφη της Κύπρου. Το ζητά τούτο το Κίεβο και ήταν θέση του από την αρχή…»

https://www.philenews.com/politiki/article/1563863/o-zelenski-zitise-tourkiki-parousia-stis-evropaikes-sinodous/

https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1564504/theloun-ton-kako-liko-na-tous-filai/

Ορθώς έγραψε ο Κ.Β, ο Ζελένσκι από το 2022 ήθελε τη Τουρκία ως εγγυήτριά του δύναμη(!)

Δεν ξεχνιέται η ομιλία του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων που έγινε με ηλεκτρονική σύνδεση στις 7.4.2022. Αφού αναφέρθηκε σε ένα σορό απαιτήσεις από την Κυπριακή Κυβέρνηση ούτε μια αναφορά δεν έκανε στη συνεχιζόμενη ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ στη χώρα που απευθυνόταν και από την οποία… απαιτούσε!

Και μόλις αναφέρθηκε η Πρόεδρος της ΚΔ Αννίτα Δημητρίου στην Τουρκία, αίφνης έκλεισε (κόπηκε) η σύνδεση!

https://defencereview.gr/choris-kamia-anafora-gia-tin-toyrkiki-e/#google_vignette

Ακολούθησε ένα καυτό παραπολιτικό στη «Σημερινή» 10.4.22, σελ. 24 του «ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗ».

«Θυμήθηκε τα διαβατήρια αλλά όχι τον Αττίλα

Η εμφάνιση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώπιον της κυπριακής Βουλής χάλασε την όλη θετική εικόνα που είχαμε για τον ίδιο. Την εικόνα ενός ηγέτη που αγωνίζεται θαρραλέα για την υπεράσπιση της χώρας του, η οποία δέχεται μιαν αδικαιολόγητη εισβολή από έναν πανίσχυρο γείτονα. Ο Ζελένσκι, που μέχρι τώρα έδειχνε ότι δεν κωλώνει μπροστά στους κινδύνους, τις πολιορκίες και την πρωτοφανή επιθετικότητα των εισβολέων, κώλωσε μπροστά στο ενδεχόμενο να δυσαρεστήσει τον φίλο του τον Ερντογάν με κάποιαν αναφορά και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Δεν χρειαζόταν να πει πολλά. Θα μπορούσε να πει κάτι απλό και ανθρώπινο: «Γνωρίζω ότι έχετε κι εσείς οδυνηρές εμπειρίες από την εισβολή μιας μεγαλύτερης γειτονικής χώρας. Η Ουκρανία βρίσκεται στο πλευρό σας, όπως βρίσκεστε κι εσείς στο δικό μας». Ακόμα και εάν δεν κατονόμαζε την Τουρκία, θα κατανοούσαμε ότι το κάνει γιατί πιστεύει πως η χώρα αυτή είναι ένα από τα κύρια στηρίγματά του. Αλλά αυτός δεν βρήκε ούτε λέξη να πει. Θυμήθηκε μέχρι και τα κυπριακά χρυσά διαβατήρια των Ρώσων, αλλά δεν θυμήθηκε ότι οι Τούρκοι ήρθαν… χωρίς διαβατήριο και κατέκτησαν το μισό κομμάτι αυτής της χώρας.

Ως Πρόεδρος ο Ζελένσκι δεν είναι δυνατό να μην είχε ακούσει ποτέ κάτι για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Αλλά και να μην είχε ακούσει, όφειλε ο εδώ πρέσβης της Ουκρανίας, ο οποίος γνωρίζει τις ιδιαίτερες ευαισθησίες αυτού του λαού, να τον είχε συμβουλεύσει να κάνει κάποιαν αναφορά για την τουρκική εισβολή στην ομιλία του. Ίσως και το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να είχε ζητήσει διακριτικά από τον Ουκρανό διπλωμάτη να διαβιβάσει στον Ζελένσκι αυτήν την υπόδειξη. Δεν ξέρουμε αν η υπόδειξη έγινε και αν ο Ζελένσκι την αγνόησε. Η ουσία είναι ότι μας «έγραψε» κανονικά στις αρβύλες που του πούλησε ο Ερντογάν. Εν πάση περιπτώσει, δεν πρέπει ν’ αφήσουμε την οποιαδήποτε πικρία και ενόχληση από την παράλειψη του Ζελένσκι να σκιάσει την ξεκάθαρη θέση μας εναντίον της βάρβαρης ρωσικής εισβολής και των ωμοτήτων στις ουκρανικές πόλεις».

https://simerini.sigmalive.com/media/documents/SHMERINH_15139_10.04.2022.pdf

Και «Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας» («Σημερινή» 17.4.2022 σελ.9) του κ. Γιαννάκη Ομήρου, πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έγραψε μεταξύ άλλων προς Ζελένσκι:

«…Κύριε Πρόεδρε,

Με βάση αυτήν την έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μου, η οποία προσομοιάζει με την επίθεση που δέχεται σήμερα η δική σας χώρα από τη Ρωσία, με ξενίζει το γεγονός ότι έχετε αποδεχθεί την Τουρκία, χώρα παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου που βαρύνεται με τα ίδια εγκλήματα που υφίσταται σήμερα η χώρα σας, να ενεργεί ως μεσολαβητής για να τερματιστεί η αιματοχυσία στην Ουκρανία και για να σταματήσει η παράνομη στρατιωτική επίθεση εναντίον της.

Πολύ περισσότερο, μας ξενίζει το γεγονός ότι αποδέχεστε αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας, όταν αυτή η χώρα τηρεί στάση «Ποντίου Πιλάτου» στη ρωσική εισβολή, αρνούμενη μάλιστα να επιβάλει τις κυρώσεις που υιοθέτησαν η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε., της οποίας είναι χώρα – υποψήφια προς ένταξη. Αλλά, ακόμα πιο πολύ, μας ξενίζει και μας εκπλήσσει η δηλωθείσα επιθυμία σας να καταστήσετε την Τουρκία ως μία των εγγυητριών δυνάμεων, προκειμένου να εγγυάται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σας. Αυτήν τη χώρα που εδώ και μισό αιώνα παραβιάζει, κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της δικής μου χώρας.

Κύριε Πρόεδρε… αναμένουμε να εγκαταλείψετε τις πιο πάνω σχέσεις και να αποσύρετε το αίτημά σας να καταστήσετε εγγυήτρια δύναμη την Τουρκία, μια χώρα ένοχη για εγκλήματα εις βάρος της Κύπρου, παρόμοια με αυτά που υφίσταται σήμερα η χώρα σας.

Y.Γ.: Δυστυχώς μας απογοητεύσατε με την ομιλία σας στην Κυπριακή Βουλή. Δεν βρήκατε να πείτε μια λέξη για το δράμα που βιώνει ο λαός μας τα τελευταία 48 χρόνια. Ξεχνώντας ότι η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμφίδρομη…»

https://simerini.sigmalive.com/media/documents/SHMERINH_15140_17.04.2022.pdf

Τελικά, δεν ήταν και τόσο αδικαιολόγητη η κατηγορία του «αχάριστου» που του απέμεναν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο Αντι-Πρόεδρος J. D. Vance στην πολύκροτη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου στις 28 Φεβρουαρίου 2025…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Τουρκία, Αλεβίτες και εθνική ασφάλεια

Η εθνική ασφάλεια στην Τουρκία πρυτανεύει κάθε πολιτικής απόφασης

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Και ενώ όλοι θα περίμεναν, ότι η συμφωνία Τζολάνι με τον Μ. Αμπντί (Κούρδοι Συρίας) για την ενσωμάτωση των Κούρδων στον συριακό κρατικό κορμό θα ήταν το πρωτοσέλιδο στα τουρκικά ΜΜΕ, βλέπω σήμερα ότι κύριο θέμα αποτελεί το θέμα της ασφάλειας της Τουρκίας με αφορμή τα γεγονότα στη Συρία με τους Αλαουιτες. Το θέμα απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία.

Γιατί αφορά άμεσα την ασφάλεια της Τουρκίας; Το είχα περιγράψει σε ανάρτηση μου, όπου οι Τούρκοι Αλεβίτες του Χατάι ζητούσαν βοήθεια από το Ισραήλ για την παύση των εκκαθαρίσεων των συγγενών τους Αλαουιτων στη δυτική Συρία από τους τρομοκράτες του Τζολάνι.

Δηλαδή η Τουρκία φοβήθηκε ότι οι εξελίξεις στη Συρία θα συμπαρασύρουν και την Τουρκία προκαλώντας δογματικό ξεσηκωμό και στο εσωτερικό της με επίκεντρο τους Αλεβίτες.

Γιατί άραγε τέτοια υπερευαισθησία της Τουρκίας;

Η εθνική ασφάλεια στην Τουρκία πρυτανεύει κάθε πολιτικής απόφασης. Εάν ανοίξει ο “ασκός του Αιόλου” δύσκολο να κλείσει…

Η Τουρκία είναι ένας γρίφος. Εκεί που βλέπεις ηλιοφάνεια εμφανίζεται καταιγίδα…..
(Μεταφορική η παρομοίωση).

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Αυτή είναι η τελευταία μου ελπίδα!

Για τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο, ο ομότιμος καθηγητής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Τί υπέγραψαν οι Κούρδοι;

Ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, Εκπρόσωπος του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης της Συρίας (PYD) ενημέρωνει μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την συμφωνία...

Διεθνή4 ώρες πριν

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για την Ουκρανία

Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τα επόμενα βήματα μετά τις πρόσφατες συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται...

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Ή όλα ή τίποτα! Με «τρίπλα» ο Πούτιν αποφεύγει την παγίδα του Τραμπ

Πώς ο Ρώσος πρόεδρος διέφυγε της παγίδας που του έστησε ο Τραμπ και τι ζητά ως εγγυήσεις για εκεχειρία.

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Η σφυγμομέτρηση του Κουρσκ, ο Ζελένσκι και ο Αίσωπος

Πήραν οι Ουκρανοί το μάθημά τους για την αποφασιστικότητα του Τραμπ ή ανοίγουν το δρόμο για επιπλέον στρατιωτικές καταστροφές; Πως...

Δημοφιλή