Διεθνή
Ο κορωνοϊός ταράζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες! Η εμφάνιση μιας νέας υπερδύναμης

Ζοφερό το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αντανακλαστικά των ΗΠΑ έχουν επιβραδυνθεί και όλα δείχνουν, ότι η νέα hyperpower βγαίνει μπροστά με την πανδημία του κορωνοϊού να επισπεύδει τις εξελίξεις
Επιμέλεια: Χρήστος Κωνσταντινίδης – Άγγελος Χωριανόπουλος
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει θέσει όλες τις πολυτισμένες χώρες του πλανήτη σε κατάσταση καραντίνας. Οι κυβερνήσεις έχουν πάρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το φονικό πέρασμα του οποίου έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε Ιταλία (11.591), Ισπανία (7.716), Κίνα, Γαλλία, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ εξελίσσεται σε νέα Βουχάν, παρότι ειδικοί ισχυρίζονται, ότι η εξάπλωση επιβραδύνεται. Ανατριχιαστική ήταν η φωτογραφία ενός φορτηγού ψυγείου, που μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο για θύματα του νέου κορωνοϊού, την οποία ανήρτησε νοσηλευτής νοσοκομείου της Νέας Υόρκης.
Harrowing imagine from the inside of a truck in New York City. All victims of the coronavirus. Image taken by a local nurse and shared by @MiriamElder at Buzzfeed. pic.twitter.com/tosdm86syY
— Chrissy Day Trader (@Charress) March 29, 2020
Συνολικά ο πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων κοντεύει να φτάσεις τις 800.000, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 37.000 και πάνω από 166.000 έχουν ιαθεί.
Μπορεί ο φονικός ιός να ξεκίνησε από την Κίνα, Βουχάν μετά από 2,5 μήνες καραντίνα οι αρχές αναμένεται να άρουν όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Ελπιδοφόρα είναι τα νέα από την ασιατική χώρα όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από πλευράς φαρμάκων. Οι Κινέζοι έχουν πλέον το Know How και προηγούνται των εξελίξεων.
Και όχι μόνο αυτό! Είδαμε την Κίνα από τις 12 Μαρτίου να στέλνει βοήθεια στην Ιταλία, η οποία είχε κάνει έκκληση για στήριξη. Η Κίνα ήταν η πρώτη απ’ όλους που έστειλε ιατρικό προσωπικό στην Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση του κορωνοϊού, κάτι που αποδίδεται σε λόγους ιστορικούς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα κινεζικά ΜΜΕ, το 1983 η Ιταλία είχε βοηθήσει σημαντικά στην κατασκευή του πρώτου Ιατρικού Κέντρου Άμεσης Ανάγκης στο Πεκίνο. Έτσι η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών κρατιέται ζωντανή.
Why doctors from China headed to Italy immediately? In 1983, Italy donated the one of the largest Emergency Medical Center in Beijing. After almost 40 years, we still remember ❤️?? ?? . #cina #COVID2019italia #coronavirusitalla #Covid_19 #itwillbeok pic.twitter.com/65SVHVddFP
— Zining Wang (@ZiningRW) March 13, 2020
Στις 21 Μαρτίου η Κίνα έστειλε υγειονομικό υλικό 18 τόνων ως δωρεά στη Ελλάδα για τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επικοινωνία που είχε με τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον κινεζικό λαό και ευχαρίστησε για την παρεχόμενη βοήθεια. Μάλιστα οι Κινέζοι πάνω σε μέρος του φορτίου που μας έστειλαν ανήρτησαν πανό με απόφθεγμα του Αριστοτέλη στα ελληνικά και τα κινεζικά.
«Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη (δηλαδή η φιλία (ή η αγάπη) είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα)».
Αξίζει να τονιστεί σε αυτό το σημείο, ότι η ιδέα της στροφής στην Κίνα, την οποία αφουγκράστηκε η κυβέρνηση, ήταν του καθηγητή του London School of Economics (LSE) και εκπροσώπου της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς, Ηλία Μόσιαλου. «Mπροστά στην έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να απευθυνθούμε στην Κίνα» είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα έστειλε μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και ιατρικούς εμπειρογνώμονες για να βοηθήσει εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τσεχία και άλλες χώρες (όπως η Σερβία) στην αντιμετώπηση της πανδημίας.
Την ίδια ώρα όμως, η Γερμανία, η πιό ισχυρή οικονομία της ΕΕ με επάρκεια σε προμήθειες, απαγόρευσε κάθε εξαγωγή ιατρικού υλικού, ακόμη και προς τις χώρες της Ευρώπης που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό.
Η κίνηση των Βρυξελλών να απαγορεύσουν την πτήση ρωσικού μεταφορικού αεροσκάφους με βοήθεια για τον κορωνοϊό από τον πολωνικό εναέριο χώρο αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Γι’αυτο και οι Ιταλοί, όντες έξαλλοι με τη στάση της Γερμανίας και της ΕΕ έφτασαν σε σημείο να κατεβάζουν σημαίες της ΕΕ και να αναρτούν στη θέση τους σημαίες της Κίνας και της Ρωσίας, καταλογίζοντας στην Ευρώπη έλλειψη αλληλεγγύης.
Ο κορωνοϊός απειλεί τη συνοχή της ευρωζώνης, κάτι που φάνηκε μετά το ναυάγιο στην τηλεδιάσκεψη της 26ης Μαρτίου. «Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», είχε δηλωσει ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εμμανουέλ Μακρόν, δείχνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Από την άλλη πλευρά τα αντανακλαστικά των ΗΠΑ δείχνουν, ότι είναι πολύ αργά. Έπρεπε να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να στείλουν βοήθεια στην Ιταλία.
Όλα αυτά τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες εξελίξεις με έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Ο κορωνοϊός ταράζει τις ισορροπίες.
Στο πληθωριστικά πολυπολικό διεθνές σύστημα στο οποίο ζούμε ένας νέος ενιαίος γεωγραφικός πόλος ισχύος φαίνεται να διαμορφώνεται στα ανατολικά. Η πρώτη hyper power υπερδύναμη της Ανθρωπότητας -σύμφωνα με τον καθηγητή γεωπολιτικής Κωνσταντίνο Γρίβα– με ηγέτιδες οικονομικά και πολιτικά δυνάμεις την Κίνα και την Ρωσία, δύναται να χρησιμοποιήσει ακριβώς αυτό το γεωπολιτικό μοτίβο με το οποίο γιγαντώθηκε.
Εκμεταλλευόμενος το αρχαίο ρητό ‘’η φύση απεχθάνεται τα κενά’’, ο Πανευρασιατικός αυτός άξονας οδηγήθηκε σε ακραίους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς, ξεκινώντας από πλευράς της Κίνας με μία τεράστια σειρά οικονομικών και πολιτικών επενδύσεων σε ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο. Το οικονομικοπολιτικό δίκτυο της Κίνας στην Αφρική έρχεται και δένει μεθοδικά με τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος έρχεται να συνδέσει τη Κίνα με τα Ευρασιατικά Βαλκάνια, στην συνέχεια με την Μέση Ανατολή και τέλος με τα Ρωσικά λιμάνια του Αρκτικού Ωκεανού.
Το γεωπολιτικό κενό που άφησαν οι Δυτικές δυνάμεις, τόσο στην Αφρική, την Μέση Ανατολή, όσο και στην Σιβηρία φαίνεται πως έγινε ο προνομιακός χώρος δράσης γεωοικονομικών δικτύων από μέρος του πανευρασιατικού άξονα. Εν έτη 2020 η πανδημία του κορωνοϊού μας δείχνει με τρομακτικό τρόπο την ύπαρξή ενός επιπλέον πολιτικοοικονομικού κενού, το οποίο βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης και καλείται κρατική δημοσιονομική πολιτική.
O ιός αυτός απέδειξε πως η φιλελεύθερη καπιταλιστική οικονομία της Δύσης στερείται κρατικής οικονομικής δυναμικής, καθώς στηρίζεται κυρίως σε ιδιωτικές οικονομικές ελίτ. Οι κρατικές οικονομίες όλων των Ευρωπαϊκών κρατών έχουν ήδη τεθεί εκτός ελέγχου και οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν να μην ξαναγυρίζουν στις αρχικές τους θέσεις σε βάθος δεκαετίας. Εδώ είναι που έρχεται η ίδια η πραγματικότητα να διδάξει στην Δύση πως ‘’Η φύση απεχθάνεται το κενό’’.
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θελήσει να συνεχίσει να υπάρχει, όλα τα δημόσια ταμεία των ευρωπαϊκών κρατών χρειάζονται άμεσα οικονομική ρευστότητα. Η ρευστότητα αυτή δεν φαίνεται να δίνεται ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την Γερμανία, η οποία απέρριψε επιδεικτικά την έκδοση ευρωομολόγου.
Η εν διαμόρφωση hyper power δύναμη, φαίνεται να είναι πρόθυμη όσο ποτέ άλλοτε να στηρίξει οικονομικά τις χώρες του νατοϊκού οικοδομήματος. Ένα νέο σχέδιο Marshal έρχεται να αναστήσει την Ευρώπη, μόνο που αυτήν την φορά η αναστήλωση θα γίνει με κινεζικής προελεύσεως- διαχειρίσεως οικονομικά κεφάλαια, τα οποία θα δοθούν με γεωοικονομικούς όρους που θα θέσουν την Κίνα και επισήμως αλλά με έμμεσο τρόπο εντός του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Διεθνή
Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση της διπλωματικής αλληλογραφίας που καθώς συνεχίζονται οι συνεννοήσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του, ο Καναδάς, ο οποίος ασκεί την προεδρία του G-7 φέτος, είπε στους συμμάχους ότι χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει η δήλωση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η ακυρωθείσα δήλωση της G7 αναμενόταν να περιγράφει την επίθεση στο Σούμι ως «απόδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο», σύμφωνα με προσχέδια που ήρθαν σε γνώση του Bloomberg.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «τρομερή» την επίθεση σε δημοσιογράφους ως «τρομερή», προσθέτοντας χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ότι «του είπαν ότι η Ρωσία έκανε λάθος».
Διεθνή
Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα
Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Όλα δείχνουν πως το κλίμα αισιοδοξίας στις επαφές Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν για την θέσπιση ενός νέου πλαισίου ελέγχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης διατηρείται. Όπως ανέφερε ο αναλυτής του σταθμού μας για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, σχολίασε για πρώτη φορά δημόσια την πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Αμπάς Αραγτσί, με τον ειδικός απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στίβεν Ουίτκοφ, λέγοντας ότι «δεν ήταν ούτε κακή, ούτε καλή» αλλά διευκρίνισε ότι «αναμένει να δει ποια θα είναι η συνέχεια».
Το ερχόμενο Σάββατο η δεύτερη συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν
Το σίγουρο είναι ότι το ερχόμενο Σάββατο, 19 Απριλίου, οι Αραγτσί και Ουίρκοφ θα συναντηθούν ξανά. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, παρότι τις τελευταίες μέρες αυξάνονταν οι φήμες ότι θα ήταν πιθανόν η δεύτερη αυτή επαφή να γίνει στη Ρώμη. Όπως προκύπτει από διαρροές που προέρχονται κυρίως από ιρανικά μέσα, η ιρανική πλευρά φέρεται να έχει προβάλει αντιρρήσεις ως προς το ενδεχόμενο η δεύτερη συνάντηση να γίνει στη Ρώμη, επειδή την ίδια ημέρα θα βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Βανς. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά ως προς τον καθορισμό του τόπου διεξαγωγής των συναντήσεων.
Ένα πρόσθετο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον προέρχεται από σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος πρότεινε στο Ιράν να μεταφέρει στη Ρωσία όλη την ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει στην διάθεσή του. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε όμως και διαψεύσθηκε από καμία πλευρά.
Το Ισραήλ προβληματίζεται από διφορούμενες δηλώσεις των ΗΠΑ
Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, στο Ισραήλ εκφράζονται σημαντικοί προβληματισμοί από την έκβαση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν, και κυρίως από τα διφορούμενα μηνύματα που προβάλει στις εκάστοτε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Στίβεν Ουίτκοφ. Συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο Ουίτκοφ άλλοτε εκφράζει πιο διαλλακτικές θέσεις έναντι του Ιράν, υπονοώντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έφερνε αντιρρήσεις να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που προσιδιάζει στη συμφωνία του 2015 που προωθήθηκε από την θητεία Ομπάμα. Άλλοτε όμως, υιοθετεί πιο σκληρή στάση, συμφωνώντας με το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων Ντόναλντ Τραμπ, που επανήλθε σήμερα με τις απειλές του περί «ανοίγματος των πυλών της κολάσεως» εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι επαφές της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη που βρίσκονται πλέον και επίσημα σε εξέλιξη.
Θα εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν;
Από την άλλη, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι στην Τεχεράνη το κλίμα αρχίζει να διαφαίνεται πιο διαλλακτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες εκφράζονται δημόσια απόψεις που χαρακτηρίζουν την παρούσα περίοδο ως «παράθυρο ευκαιρίας» για βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν. Πρόσφατα μάλιστα, ο ρεφορμιστής Ιρανός κληρικός Μοχσέν Ρουχαμί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Khabar Online, τάχθηκε θετικά στο ενδεχόμενο Ουάσιγκτον και Τεχεράνη να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, προσθέτοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προωθούσε το κλίμα για συνεννόηση ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.
Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες οι ιρανικές αρχές φέρονται να έχουν αφαιρέσει καθεστωτικά σύμβολα από το κτήριο, που άλλοτε στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στο κέντρο της Τεχεράνης. Επικαλούμενος δύο φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Iran International, που εκφράζει τις αντικαθεστωτικές θέσεις της ιρανικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή φέρεται να σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, ενώ, μέχρι πρότινος, η πρόσοψη της πάλαι ποτέ αμερικανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα ήταν καλυμμένη με γιγαντοαφίσα του Κάσεμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Αλ-Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης – ο οποίος τιμάται στο Ιράν ως εθνικός ήρωας αφού εκτελέστηκε από αμερικανικό drone στην Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 -.
Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας
Σε αντίθεση με το αισιόδοξο κλίμα που διατηρείται στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα δεν σημειώνουν πρόοδο. Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας απόψε στο BBC, δήλωσε ότι η οργάνωσή του εν τέλει θα απορρίψει την πρόσφατη αναθεωρημένη ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας, επειδή η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τον θύλακα ούτε δέχεται τον τερματισμό του πολέμου μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Διεθνή
Νομοσχέδιο για τον αφοπλισμό του PKK εισηγήθηκε το φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία!
Αν και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το DEM πληθαίνει τις εκκλήσεις για έναν νομοθετικό και πολιτικό οδικό χάρτη προς την ειρήνη.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) ζήτησε από το τουρκικό Κοινοβούλιο να ανοίξει τον δρόμο για νέα ειρηνευτική διαδικασία με την θέσπιση νομοθεσίας που θα υποστηρίζει τον αφοπλισμό του PKK.
To PKK κήρυξε εκεχειρία τον Μάρτιο έπειτα από την ιστορική έκκληση του φυλακισμένου από το 1999 ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για κατάθεση των όπλων και διάλυση της οργάνωσης. Η κίνηση αυτή θα ανοίξει εν δυνάμει τον δρόμο για τον τερματισμό της 40ετούς σύγκρουσης με την κουρδική ένοπλη οργάνωση.
Αν και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το DEM πληθαίνει τις εκκλήσεις για έναν νομοθετικό και πολιτικό οδικό χάρτη προς την ειρήνη.
Η προηγούμενη ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε το 2015 οδηγώντας σε επανέναρξη των συγκρούσεων.
Μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο, η συμπροεδρεύουσα του DEM Τουλάι Χατιμογκουλάρι δήλωσε ότι η ειρηνευτική λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν επιτραπεί στον Οτσαλάν να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο και με την θέσπιση προπαρασκευαστικού πλαισίου.
«Πώς μπορεί αυτό το προπαρασκευαστικό πλαίσιο να θεσπισθεί; Διασφαλίζοντας στον κ. Οτσαλάν την ελευθερία να εργασθεί και να επικοινωνήσει. Επιτρέποντας στο κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμο που θα διευκολύνει την διαδικασία αφοπλισμού του PKK», είπε.
«Αν κάνουμε αυτά τα βήματα ως πρώτη κίνηση, όλη η Τουρκία θα αναπνεύσει με ανακούφιση», πρόσθεσε.
Το DEM ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μία συνάντηση με τον Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε «εποικοδομητική και ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα», σε μία σπάνια στιγμή διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το PKK, που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και πολλές δυτικές χώρες, αναμένεται να ψηφίσει για τον αφοπλισμό και την διάλυσή του κατά τη διάρκεια συνεδρίου που προτείνεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα.
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον