Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Τούρκος αναλυτής αποκαλύπτει το σχέδιο Ερντογάν για άλωση της Ελλάδας και της Ευρώπης μέσω μεταναστών!!!

Δημοσιεύτηκε στις

Το νέο σχέδιο μετανάστευσης και επιδρομής φυλών του Ερντογάν

Του Ali Ağcakulu*

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, είναι το γεγονός ότι γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πολιτική εξουσία οποιαδήποτε πανανθρώπινη αξία. Άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα διεθνών κρίσεων ή καταπίεσης από αυταρχικά καθεστώτα, έχουν αξιολογηθεί από την τουρκική κυβέρνηση ως ευκαιρία και έχουν γίνει και συνετίζουν να γίνονται σχέδια πάνω στις πλάτες τους, για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα. και καταβάλλονται πάνω σ ‘αυτήν. Ένα από τα θέματα που αξιοποιούνται από το τουρκικό κράτος, είναι το δίκαιο του ασύλου και του πολιτικού ασύλου, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Ο νόμος περί ασύλου και του πολιτικού ασύλου καθιερώθηκε στο διεθνές δίκαιο, ώστε οι αδύναμοι και αβοήθητοι άνθρωποι, οι οποίοι πλήττονται από εσωτερικές πολιτικές κρίσεις ή πολέμους που συμβαίνουν στη χώρα τους, να μην εκτίθενται σε περαιτέρω αδικίες και να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους σε άλλη περιοχή.

Για λόγους δικαιολογημένους, οι άνθρωποι που αισθάνονται άδικα διωκόμενοι, που αισθάνονται φόβο και άγχος και  αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να σκοτωθούν, να βασανιστούν και να υποστούν γενοκτονία, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την απειλή αποδυνάμωσης και απομόνωσης, αναζητούν καταφύγιο σε χώρες όπου μπορούν να είναι ασφαλείς για να ζητήσουν διεθνή προστασία. Αυτή η καταφυγή, όταν γίνεται για πολιτικούς λόγους, ονομάζεται πολιτικό άσυλο, ενώ εκείνοι που φεύγουν από τον πόλεμο καλούνται πρόσφυγες αιτούντες άσυλο.

Μια είδηση για ένα γεγονός που συνέβη στο Βαν ​​ στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου εξαφανίστηκε, προτού καν δημοσιευθεί και συζητηθεί. Δεκατρία άτομα από μια μεγάλη ομάδα που προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στην Τουρκία, πάγωσαν από το κρύο και έχασαν τη ζωή τους. Αναφέρθηκε επίσης σε δημοσιεύματα ακροθιγώς ότι αυτή η ομάδα, που αποτελούνταν κυρίως από Αφγανούς, ήταν περίπου 300 άτομα. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα.

Πώς είναι δυνατόν να μπουν παράνομα από το Ιράν στην Τουρκία, χωρίς να τους αντιληφθούν οι αρχές, 300 άτομα; Αυτές οι ομάδες δεν παρεμποδίζονται από το Ιράν, ούτε από την Τουρκία. Επιπλέον, το ταξίδι αυτών των ομάδων συνεχίζεται χωρίς προβλήματα μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Στο σημείο αυτό, τίθεται ευλόγως το εξής ερώτημα:

Μήπως υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας στο θέμα της οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμών, με στόχο την δημιουργία κυμάτων εισβολής στην Ευρώπη;

Παρόμοιες απειλές που απευθύνονται στην Ευρώπη από τον Ερντογάν και τον ξάδερφό του (;), υπάρχουν επίσης από το Ιράν. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τα τέλη του 2019 ότι εάν συνεχιστεί το εμπάργκο στο Ιράν, 3 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες που ζουν στο Ιράν θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να βρείτε πολλές ενδείξεις για τη συνεργασία που έχει η Τουρκία με το Ιράν, στην εκτέλεση αυτού του σχεδίου. Στις 6 Απριλίου 2018, το BBC Turkish, ανέφερε ότι, σύμφωνα ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις του Ερζερούμ που ασχολούνται με τους Αφγανούς, στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο Αφγανοί υπήκοοι που περιμένουν να εισέλθουν στο τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με την έρευνα που έχω κάνει, στην Τουρκία έχουν εισέλθει περίπου ένα εκατομμύριο Αφγανοί μετανάστες. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι άνθρωποι αυτοί έχουν μπει στην Τουρκία από το Ιράν. Από αυτούς, μόνο οι 170 χιλιάδες έχουν καταγραφεί  στα αρχεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι υπόλοιποι περιμένουν σε περιοχές όπως η Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου μπορούν να φτάσουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα για διαφορετικούς σκοπούς.

Με βάση τα διαθέσιμα  στατιστικά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των Αφγανών που εισήλθαν στην Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια, είναι περίπου ο ίδιος με τον αριθμό των Συρίων προσφύγων.

Η Ευρώπη ανησυχεί. Ανησυχούν επειδή γνωρίζουν πώς η εισβολή των φυλών των Ούννων οδήγησε στην κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Δεν έχουν ξεχάσει πώς η Ευρώπη εκτέθηκε σε κίνδυνο τον τέταρτο και πέμπτο αιώνα.

Για διάφορους λόγους, όπως η κινεζική πίεση, η εσωτερική αναταραχή, οι φυσικές καταστροφές και οι ανεπαρκείς πόροι, οι Ούννοι ξεκίνησαν ένα μεγάλο μεικτό κίνημα μετανάστευσης-εισβολής από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη. Οι επιδρομές των Ούννων και άλλων φυλών που τους ακολούθησαν και κράτησαν περίπου έναν αιώνα,  προκάλεσαν αναταραχή και σύγχυση στις ρωμαϊκές χώρες και υποχρέωσαν την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να πολεμήσει με βάρβαρες φυλές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πρώτη φάση τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Ανατολική (Βυζαντινή) και Δυτική Ρώμη (375), μετά την οποία μια εκατονταετής αναταραχή με τους επιδρομείς βαρβάρους προκάλεσε την κατάρρευση της Δυτικής Ρώμης.

Είναι μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση της ιστορίας, ότι η πτώση της Δυτικής Ρώμης ξεκίνησε το 378, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία νικήθηκε από τις βάρβαρες φυλές στη μάχη της Αδριανούπολης.

Εάν οι τελευταίοι μετανάστες που έστειλε ο Ερντογάν στην Αδριανούπολη, κατόρθωναν να σπάσουν τα σύνορα και να περάσουν στην Ελλάδα, αυτό είναι πιθανό να οδηγούσε μια γιγαντιαία επιδρομή, που θα μπορούσε ενδεχομένως να καταλάβει και πάλι την Ευρώπη.

Διότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ιράν και η Τουρκία είναι προετοιμασμένες να παράσχουν κάθε υποστήριξη διοικητικής μέριμνας στα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία. Όλοι αυτοί έχουν ως στόχο την Αδριανούπολη, για να περάσουν στην Ευρώπη.

Αυτήν την πραγματικότητα  που προσπάθησα να παρουσιάσω αντικειμενικά στο άρθρο αυτό, την περιέγραψε ξεκάθαρα ο SS του Ερντογάν (εννοεί δημοσιογράφο, σ.τ.μ.) ως εξής:

Μετά από μια τέτοια εισβολή θα υπάρξει σύγχυση στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις θα έπεφταν. Έτσι έκαναν προφανείς τις προθέσεις τους.

Η σκληρή αντίδραση της Ελλάδας από την πρόσφατη εισροή προσφύγων δείχνει ότι η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που ανέφερα παραπάνω. Η από κοινού διοργάνωση από την Τουρκία και το Ιράν μιας τέτοιας εισβολής και επιδρομής μεταναστών και η σκληρή αντίδραση της Ευρώπης, είχε ως θύματα τους ίδιους τους μετανάστες.

Για την ακρίβεια, είναι εξαιρετικά δύσκολο σε μια τέτοια επιδρομή να διακρίνουμε ποιος είναι πραγματικά πρόσφυγας, ποιος είναι τρομοκράτης ή κακόβουλος άνθρωπος.

Γι’ αυτό η Ευρώπη αναπόφευκτα πρέπει να εξετάσει την ασφάλεια των δικών της λαών και να στραφεί σε εφαρμογή πολιτικών  ασφάλειας.

Η κατάχρηση από πλευράς των βαρβάρων του νομοθετικού πλαισίου που έχει θεσπιστεί για τους καταπιεσμένους και τα θύματα, καθώς και η κατάργηση των αιτήσεων ασύλου στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργεί τον κίνδυνο να ανασταλεί αυτό το δικαίωμα και γι’ αυτούς που το δικαιούνται πραγματικά.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη, αυτό θα προσθέσει κι άλλη δύναμη στην ισχύ των μεγάλων και ανελέητων δυνάμεων και θα οδηγήσει σε περαιτέρω καταπίεση των καταπιεσμένων.

Εκτός από όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, έρχονται πληροφορίες ότι ο Ερντογάν έχει αρχίσει να διοργανώνει ανάλογες μετακινήσεις μεταναστών από την Αφρική, μέσω Λιβύης, προς την Ευρώπη.  Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους σκοπούς για τον οποίον ο Ερντογάν έστειλε τους λεγεωνάριούς του από τη Συρία και από την Τουρκία στη Λιβύη, είναι η διοργάνωση αυτού του νέου μεταναστευτικού κύματος.

Είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν συνειδητοποιήσει αυτή τη δυνατότητα να χτυπήσουν ξανά την πόρτα του Ερντογάν. Όμως, η επιδίωξη των Ευρωπαίων ηγετών διαλόγου με τον Ερντογάν, δείχνει ότι δεν έχουν ακόμη πλήρως καταλάβει ποιος και τι είναι ο Ερντογάν.

Ανεξάρτητα από το πόσα λεφτά θα δώσουν στον Ερντογάν, εκείνος θα ζητάει κάθε φορά περισσότερα και θα συνεχίσει να οδηγεί τους φτωχούς και ανήμπορους και πάλι προς την Ευρώπη. Αυτές οι γυναίκες και τα παιδιά χωρίς πατρίδα που πεθαίνουν στο Αιγαίο, τον Έβρο ή πάνω στα συρματοπλέγματα, είναι απλώς ένα υλικό για τον Ερντογάν για να κάνει προπαγάνδα και να εκμεταλλευτεί τα ανθρώπινα συναισθήματα των Ευρωπαίων.

Όσο οι Ευρωπαίοι υποχωρούν και πληρώνουν τον Ερντογάν, η όρεξή του θα αυξάνεται και στο τέλος θα τους ζητήσει και τα ρέστα.

Ας τα έχουν υπ’ όψιν τους αυτά…

*Για τον Ali Ağcakulu διαβάστε ΕΔΩ

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: ahvalnews.com

 

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τί είπε ο Χριστοδουλίδης για το Iron Dome

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το μήνυμα ότι θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αναφορές περί αγοράς του Iron Dome, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε εκδήλωση, στη Λάρνακα, και ερωτηθείς για το θέμα του αντιπυραυλικού συστήματος της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «καμία απολύτως δήλωση επί της ουσίας των κινήσεων που προβαίνουμε για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα κάνουμε και κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι είμαστε χώρα υπό κατοχή, αλλά και ως κράτος μέλος της ΕΕ σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, δε, ότι «θα πρέπει – και, επαναλαμβάνω, το πράττουμε συγκεκριμένα και μακριά από την επικαιρότητα – να ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για να πάω και σε ένα θέμα για το οποίο πρόσφατα ακούστηκαν διάφορα, που προβαίνουμε και σε ενέργειες σε σχέση με τις ΗΠΑ, σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας αποτρέπει την Εθνική Φρουρά, σε διάφορα επίπεδα, από το να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Και εμείς, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ειδικότερα με τις ΗΠΑ, για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς. Έγιναν πολλά και ανακοινώθηκαν, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και περισσότερα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν θέλω να σχολιάσω τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να τοποθετείται όπως η ίδια κρίνει σωστό».

Παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία η Κυβέρνηση

Σε ερώτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ σε ένα φόρουμ που αποδεικνύει στη πράξη ότι παρά τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα στη Μέση Ανατολή, μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Τα θέματα πολιτικής προστασίας, της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όλα αυτά αποδεικνύουν την ανάγκη να συνεργαστούμε. Και το συγκεκριμένο φόρουμ – και θέλω να το χαιρετίσω- αποδεικνύει στην πράξη ότι, ναι, παρά τα προβλήματα μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως «σε σχέση με το τι γίνεται στη Συρία, παρακολουθούμε το θέμα πολύ προσεκτικά, είχα και χθες βράδυ αριθμό τηλεφωνικών επικοινωνιών με ηγέτες γειτονικών κρατών για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πρόκληση, η οποία, ναι, είναι ανησυχητική, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά ευρύτερα και για την Ευρώπη».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «θα έχω την ευκαιρία, θα είμαι στις Βρυξέλλες, να μεταφέρω κάποια συγκεκριμένα μηνύματα για την ανάγκη να υπάρξει μια συλλογική αντίδραση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και χώρες, χωρίς να θέλω να κατονομάσω σε αυτή τη φάση την οποιαδήποτε χώρα, που ευνοούν τέτοιου είδους αρνητικές εξελίξεις, θεωρώντας ότι θα αποκομίσουν τα όποια οφέλη. Θεωρώ ότι είναι μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Αυτή η κατάσταση είναι αρνητική για όλες τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο».

ΠΗΓΗ: Reporter.com.cy

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο Forum της International Democracy Union (IDU) στην Ουάσιγκτον στη συζήτηση με θέμα “The Future of Governance: International Security in an Age of Nationalism”, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Με ανάρτηση στο Χ, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι συμμετείχαν, επίσης, η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος του Ιnternational Republican Institute Dr. Dan Twining.

Το IDU, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Χ, αναφέρει ότι το πρώτο πάνελ, στο οποίο συμμετείχε ο κ. Δένδιας, εστίασε σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και οι ομιλητές τόνισαν ότι πρέπει να προτάσσονται «η δύναμη και το θάρρος έναντι του κατευνασμού στην αντιμετώπιση αυταρχικών απειλών, ανεξάρτητα από το πού στον κόσμο εγείρονται αυτές οι απειλές».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.

«Το τελευταίο πράγμα», είπε, «που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε σε κάθε είδους κατευνασμό».

«Αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι είναι να υποστηρίξουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Να μην αποδεχθούμε αλλαγές με τη βία. Να μην αποδεχθούμε την τρομοκρατία ως τρόπο αλλαγής του κόσμου» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

Για τις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ξοδεύει 3% με 3,5% του ΑΕΠ για την ‘Αμυνα».

«Αυτό το κάνουμε όχι μόνο γιατί είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά και γιατί αντιμετωπίζουμε απειλή από τους γείτονές μας, την Τουρκία» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Το «success story» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζεται

Το «άλμα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποφέρει συνάλλαγμα και επιρροή

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το «success story» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζεται, καθώς τρεις μεγάλες τουρκικές αμυντικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας φιγουράρουν και πάλι στη λίστα των 100 μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών του κόσμου, σύμφωνα με τον νέο κατάλογο του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), παρουσιάζοντας μάλιστα μεγάλη αύξηση κερδών από εξαγωγές.

Το «άλμα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποφέρει συνάλλαγμα και επιρροή

Γράφει ο Νίκος Μελέτης, Liberal.gr

Οι εταιρείες Aselsan, Baykar και Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) βελτίωσαν τα έσοδά τους κατά 24% και τα συνολικά έσοδά τους έφτασαν το 2023 τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας μάλιστα τη θέση τους στις εξαγωγές αμυντικού υλικού.

Η έκθεση του SIPRI επιβεβαιώνει και δικαιώνει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΑΚΡ και του ίδιου του Τ. Ερντογάν για το κτίσιμο μιας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία θα οδηγήσει σε αυτάρκεια την Τουρκία, και πέραν αυτού θα της δώσει τη δυνατότητα για εξυπηρέτηση και των επιδιώξεων της εξωτερικής πολιτικής της μέσω των εξαγωγών σε χώρες που βρίσκονται σε περιοχές κρίσεων. Είναι χαρακτηριστική η εξαγωγή τουρκικών αμυντικών συστημάτων, κυρίως των Bayraktar, στην Ουκρανία αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική.

Η Baykar, η οποία έχει γίνει γνωστή για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέβηκε από την 79η θέση το 2022 στην 69η το 2023 με έσοδα 1,9 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 90% προέρχεται από πωλήσεις υλικού στο εξωτερικό. Η Baykar ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Τ. Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, και ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναδειχθεί στον καλύτερο «πρεσβευτή» της εταιρείας στο εξωτερικό, καθώς σε κάθε επίσκεψή του, ειδικά σε χώρες της Αφρικής, επιδιώκει συμφωνίες για την αγορά των UAV της Baykar.

Η Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) ανέβηκε από την 88η θέση το 2022 στην 78η το 2023, σημειώνοντας αύξηση εσόδων κατά 45%, φθάνοντας τα 1,7 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, με το 31% να προέρχεται από εξαγωγές.

Όσο για την Aselsan, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αμυντικών ηλεκτρονικών στην Τουρκία, μετακινήθηκε από την 56η στην 54η θέση με αύξηση εσόδων κατά 12%, φθάνοντας τα 2,4 δισ. δολάρια από πωλήσεις που αφορούν κυρίως τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2024, καθώς σύμφωνα με τον Χαλούκ Γκιουργκούν, επικεφαλής της προεδρίας της αμυντικής βιομηχανίας (SSK), οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής και αεροπορικής βιομηχανίας έφτασαν στους πρώτους 11 μήνες του 2024 τα 5,761 δισ. δολάρια, με αύξηση 19,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Οι επιδόσεις της Τουρκίας στην παραγωγή και ολοένα μεγαλύτερη εξέλιξη των UAV έχουν μετατραπεί σε ένα ισχυρό εργαλείο χρηματοδότησης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και εργαλείο άσκησης επιρροής στο εξωτερικό, καθώς σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία, οι τουρκικές εταιρείες εξάγουν προϊόντα σε σχεδόν 178 χώρες.

Τα Bayraktar, μικρότερα drones αλλά και άλλου είδους εξοπλισμοί (τεθωρακισμένα οχήματα, ελαφρά όπλα, οχήματα εκκαθάρισης ναρκών κ.α.) έχουν αποτελέσει τον καλύτερο «πρεσβευτή» της Τουρκίας στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, περιοχή η οποία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Νίγηρας, Σομαλία, Αιθιοπία είναι από τις πρώτες χώρες που δοκίμασαν τα τουρκικά UAV και σε συνθήκες μάχης, και ακολούθησαν κατόπιν και άλλες χώρες όπως η Μπουργκίνα Φάσο, το Μάλι, η Νιγηρία, η Κένυα, το Μαρόκο και φυσικά η Λιβύη.

Στους «πελάτες» της Τουρκίας περιλαμβάνονται το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, το Τουρκμενιστάν, και από τις ευρωπαϊκές χώρες η Πολωνία και η Κροατία. Κορυφαίος «πελάτης» της Τουρκίας, όμως, είναι η Ουκρανία, όπου τα Bayraktar είχαν εντυπωσιακές αποδόσεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, κυρίως εναντίον των ρωσικών τεθωρακισμένων

Η Τουρκία μέσω των πωλήσεων αμυντικού υλικού έχει δημιουργήσει δεσμούς με τις χώρες της Αφρικής συνάπτοντας συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και συμφωνίες εκπαίδευσης των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών αυτών διευρύνοντας έτσι και την πολιτική επιρροή της και το στρατιωτικό αποτύπωμα σε κρίσιμες περιοχές της Μαύρης Ηπείρου.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή28 λεπτά πριν

Οδηγός για Ισραηλινούς στρατιώτες σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο εξωτερικό λόγω ενταλμάτων σύλληψης

Έναν οδηγό για τους Ισραηλινούς στρατιώτες που πιθανότητα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σύλληψης στο εξωτερικό εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά...

Άμυνα57 λεπτά πριν

Τί είπε ο Χριστοδουλίδης για το Iron Dome

Το μήνυμα ότι θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε ο Πρόεδρος...

Πολιτική1 ώρα πριν

Το ελληνικό σχολείο του Plymouth και οι κατηγορίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς

Διεθνή2 ώρες πριν

Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία! Οι τζιχαντιστές μπήκαν στη Χάμα

Η Hay'at Tahri al Sham εισήλθε στον αστικό ιστό της Χάμα

Πολιτική2 ώρες πριν

Σε απολογία ο φιλότουρκος βουλευτής Σάμι Γουίλσον για μη δήλωση πληρωμένου ταξιδιού του στα κατεχόμενα

Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Γουίλσον τέθηκε υπό έρευνα από τον Επίτροπο Δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση,...

Δημοφιλή