Πολιτική
«Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς, Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ»

Για πολλούς το διάβασμα είναι κάτι αυτονόητο, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Κάποιοι διαβάζουν μόνο περιστασιακά, κι άλλοι σχεδόν καθόλου. Οι αριθμοί πάντως δείχνουν πως η έκδοση και κυκλοφορία βιβλίων καλά κρατεί. Το τι προσφέρουν τα βιβλία και τα οφέλη τους είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα, το ερώτημα εδώ είναι αν μας κάνουν και καλύτερους ανθρώπους. Το διάβασμα έχει συνδεθεί με κάθε είδους καλή συμπεριφορά, από τον εθελοντισμό και την κοινωφελή προσφορά μέχρι τη συμμετοχή στις εκλογές. Ακόμα και με τη σταδιακή άμβλυνση της βίας στο πέρασμα των αιώνων. Το πιο σπουδαίο όμως είναι πως οι άνθρωποι που διαβάζουν έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να συνειδητοποιούν τις καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω τους και να ενισχύουν το ήθος και την ενσυναίσθηση τους.
Από το Μονάγρι Λεμεσού

Πολιτική
Ξεκάθαρο μήνυμα Μόντι σε Τραμπ! Η ινδία απορρίπτει τον αμερικανικό ρόλο στο Κασμίρ
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι, ανέφερε ότι ο Μόντι «μεταβίβασε με έμφαση» τη διαχρονική θέση της Ινδίας στον Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Τρίτη.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ξεκαθάρισε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ινδία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τρίτους μεσολαβητές για το ζήτημα του Κασμίρ, σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτατου διπλωμάτη της χώρας.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι, ανέφερε ότι ο Μόντι «μεταβίβασε με έμφαση» τη διαχρονική θέση της Ινδίας στον Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Τρίτη. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα προτείνει να μεσολαβήσει μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για την επίλυση του «ζητήματος του Κασμίρ», από τότε που ξέσπασε η τετραήμερη σύρραξη τον Μάιο μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τη δήλωση της Ινδίας.
Σύμφωνα με τον Μίσρι, ο Μόντι ξεκαθάρισε επίσης στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Ινδίας, ούτε καμία μορφή διαμεσολάβησης για το Κασμίρ».
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι η σύγκρουση τερματίστηκε χάρη σε αμερικανική διαμεσολάβηση και ότι χρησιμοποίησε την υπό διαπραγμάτευση εμπορική συμφωνία ως μοχλό πίεσης. Το Πακιστάν έχει υιοθετήσει αυτή τη γραμμή, σε αντίθεση με την Ινδία που τη διαψεύδει κατηγορηματικά.
«Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός έγιναν απευθείας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, μέσω των υπαρχόντων στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας», δήλωσε ο Ινδός ΥΠΕΞ.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει τον Μάιο στους δημοσιογράφους: «Είπα: Παιδιά, να κάνουμε εμπόριο. Αν το σταματήσετε [τον πόλεμο], θα κάνουμε εμπόριο. Αν όχι, δεν θα κάνουμε τίποτα».
Το Νέο Δελχί σπεύδει να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον, καθώς στις 9 Ιουλίου εκπνεί η 90ήμερη αναστολή των αυξημένων δασμών.
Το Κασμίρ και οι κόκκινες γραμμές του Νέου Δελχί
Η πρόταση του Τραμπ για μεσολάβηση στο Κασμίρ έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Ινδικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Κασμίρ είναι διαχρονικό πεδίο έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, που αμφότερες διεκδικούν πλήρως αλλά ελέγχουν εν μέρει. Δεκαετίες διμερών συνομιλιών δεν έχουν οδηγήσει σε λύση.
Η Ινδία θεωρεί το Κασμίρ αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της και αποκλείει κάθε συζήτηση για αυτό με τρίτα μέρη.
Η πρόσφατη ένταση πυροδοτήθηκε όταν, στις 22 Απριλίου, η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για επίθεση σε τουρίστες στο ινδικό Κασμίρ, με 26 νεκρούς. Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε την ευθύνη. Τον Μάιο, το Νέο Δελχί εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα σε υποδομές «τρομοκρατών» στο πακιστανικό έδαφος, με αποτέλεσμα τετραήμερη στρατιωτική κλιμάκωση.
Και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις και υποδομές.
Στις 10 Μαΐου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός», με αμερικανική διαμεσολάβηση. Την επομένη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα ευρύτερο φάσμα ζητημάτων «σε ουδέτερο έδαφος».
Ο Τραμπ επανέλαβε τότε ότι είναι περήφανος που οι ΗΠΑ συνέβαλαν σε μια «ιστορική και ηρωική απόφαση», ενώ δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει Ινδία και Πακιστάν να βρουν λύση στο Κασμίρ «μετά από χίλια χρόνια» – αν και το ζήτημα υφίσταται από το 1947.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις Τραμπ έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το Νέο Δελχί, που επί χρόνια πιέζει τους δυτικούς εταίρους να μην αντιμετωπίζουν Ινδία και Πακιστάν ως «ίσους» παίκτες. Η τακτική του Τραμπ – και κυρίως οι αναρτήσεις του – θεωρείται ότι υπονομεύουν αυτή την προσέγγιση.
Ωστόσο, προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν αυτό θα επηρεάσει τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ–Ινδίας.
Πολιτική
Μεταγωγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έχουν σταθμεύσει στην Πάφο
Τόσο στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου όσο και στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία φίλιες χώρες οι οποίες ζήτησαν διευκολύνσεις, ώστε να σταθμεύσουν ή να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμια ως μεταγωγικό σταθμό.

Ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία μπορεί να μην είναι ορατά αλλά και ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές δυνάμεις περιοδεύουν στην περιοχή. Είπε ακόμα πως συνεχώς υπάρχει παρουσία συμμαχικών χωρών στην Κύπρο στα πλαίσια διμερών συνεργασιών όχι απαραίτητα στο έδαφος αλλά και στη θάλασσα.
Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των πολιτών που βλέπουν στον ουρανό πυραύλους και την ανησυχία για τον ρόλο των Βρετανικών Βάσεων, είπε ότι είναι φυσιολογικό ο κόσμος να αντιδρά με όλα αυτά που βλέπει.
«Η Κύπρος» είπε «διαδραματίζει ένα ανθρωπιστικό ρόλο σε όλη αυτή την κατάσταση, είναι εκτός αυτής της διένεξης. Είναι λογικό να λαμβάνονται μέτρα από την Κυπριακή Δημοκρατία και από τις Βρετανικές Βάσεις σε όλα τα επίπεδα».
«Οι πύραυλοι που είναι ορατοί από την Κύπρο και πηγαινοέρχονται, έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν ψηλά με αποτέλεσμα να είναι ευδιάκριτοι. Μπορεί να ταξιδεύουν με 250 έως 300 χλμ μακριά από την Κύπρο. Ναι μεν είναι ορατοί αλλά είναι μακριά» υπογράμμισε.
Αριθμός μεταγωγικών στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Τόσο στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου όσο και στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία φίλιες χώρες οι οποίες ζήτησαν διευκολύνσεις, ώστε να σταθμεύσουν ή να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμια ως μεταγωγικό σταθμό. Ως εκ τούτου, έχουν φθάσει στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και εκκένωση πληθυσμού από τις εμπόλεμες περιοχές, σύμφωνα με τον Αντισυνταγματάρχη Χρήστο Πιερή Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των μεταγωγικών που έχουν αφιχθεί, ο κ. Πιερής ανέφερε πως αποφεύγουν να λένε ακριβείς αριθμούς αλλά βρίσκονται μικρός αριθμός μεταγωγικών αεροσκαφών τόσο στην αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” όσο και στο αεροδρόμιο Λάρνακας για σκοπούς ενίσχυσης και μεταφορών του άμαχου πληθυσμού ώστε να μπορέσει να εκκενωθεί από την εμπόλεμη ζώνη.
Ο κ. Πιερής σημείωσε πως στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Εστία και την προηγούμενη φορά που είχαμε τις ταραχές τόσο στο Σουδάν όσο και στο Λίβανο, λειτούργησε αυτό το σύστημα.
Η Κύπρος συνέχισε, βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση, που εξυπηρετεί αρκετές χώρες ώστε να φτάνουν εκτός εμπόλεμων ζωνών στην Κύπρο και μετά να καταλήγουν στον τελικό προορισμό τους. Όπως εξήγησε ο κ. Πιερής δεν έχει να κάνει με στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά κυρίως με ανθρωπιστικά θέματα ή βοήθεια που παρέχεται.
Καταληκτικά, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κυπριακού Υπουργείου Άμυνας ανέφερε πως παρακολουθούν την κατάσταση για έκτη ημέρα , σημειώνοντας πως λαμβάνουν όλα τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την ασφάλεια όλων.
Άμυνα
Επαναπατρίστηκαν με C-130 και C-27105 Έλληνες πολίτες από το Ισραήλ
Οι επαναπατρισθέντες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, με αεροσκάφη C-130 και C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, των Πρεσβειών της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και το Κάιρο και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα, επαναπατρίστηκαν με ασφάλεια 105 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, από το Ισραήλ.
Οι επαναπατρισθέντες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, με αεροσκάφη C-130 και C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μέσω της πτήσης διευκολύνθηκε επίσης και η επιστροφή πολιτών ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, μεταξύ άλλων, από την Αλβανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, οι διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην περιοχή παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής αρωγής.
Το χρονικό
Λίγο μετά τις 3:45 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας το πρώτο, ένα C-27, από τα τρία αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιούν πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων που βρίσκονταν στο Ισραήλ.
Οι μέχρι πρότινος εγκλωβισμένοι στο Ισραήλ Έλληνες πολίτες ταξίδεψαν οδικώς στην Αίγυπτο και από εκεί «πέταξαν» για την Ελλάδα. Δέκα λεπτά μετά το πρώτο αεροσκάφος, προσγειώθηκε το δεύτερο C-27. Στις 4:35 προσγειώθηκε και το C-130.Έξω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας βρίσκονταν αυτοκίνητα με συγγενείς πολιτών. Οι υπόλοιποι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στο κέντρο της Αθήνας, απ’ όπου και θα τους παραλάβουν οι δικοί τους.
«Όλα καλά, όλα ήρεμα» ήταν η κουβέντα των πρώτων Ελλήνων που επέστρεψαν από το Ισραήλ το ξημέρωμα της Τετάρτης
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ (18.06.2025)
Υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, των Πρεσβειών της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και το Κάιρο και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα, ολοκληρώθηκε με ασφάλεια, σήμερα, Τετάρτη 18 Ιουνίου, η επιχείρηση επαναπατρισμού 105 Ελλήνων πολιτών και μελών των οικογενειών τους, από το Ισραήλ.
Οι επαναπατρισθέντες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από το Sharm El Sheikh της Αιγύπτου, με αεροσκάφη C-130 και C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μέσω της ανωτέρω πτήσης διευκολύνθηκε επίσης και η επιστροφή πολιτών ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, μεταξύ άλλων, από την Αλβανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, οι διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας στην περιοχή παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής αρωγής.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Απόψεις4 ημέρες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία