Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Οι τουρκικές λεηλασίες, ένα σύνθημα και η απύθμενη υποκρισία των κατακτητών

Δημοσιεύτηκε στις

Για ισλαμοφοβική ρητορική, ενέργειες που δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, φρικτή επίθεση αλλά και για επίθεση που στοχεύει τους μουσουλμάνους, κάνει λόγο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που μπήκε στον κόπο να εκδώσει μετά την ρίψη μιας μολότοφ και την αναγραφή ενός συνθήματος στο τζαμί στην περιοχή Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό.

Όπως ήταν φυσικό, ούτε οι εγκάθετοι της Άγκυρας στο ψευδοκράτος έχασαν την ευκαιρία να καταδικάσουν την απαράδεκτη κατά τα άλλα επίθεση στο τζαμί.
«Οι Ελληνοκύπριοι και η διοίκησή τους», ανέφερε ο Τατάρ, «πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον του Ισλάμ δεν εξυπηρετούν κανένα», ενώ από την πλευρά του ο Οζερσάι συμπλήρωσε ότι «ο ρατσισμός εναντίον του Ισλάμ είναι αναχρονιστικός και απαράδεκτος», καλώντας την «ελληνοκυπριακή διοίκηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να δράσει αποτρεπτικά».
Χωρίς δεύτερη σκέψη η επίθεση σε χώρους λατρείας με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τον τόπο, αποτελεί μια καταδικαστέα πράξη και όπως σημείωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα πρέπει άμεσα οι δράστες να εντοπιστούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Είναι, όμως, σχήμα οξύμωρο οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι εγκάθετοί τους στα κατεχόμενα, να κάνουν λόγο για ισλαμοφοβική ρητορική, φρικτή επίθεση και ρατσιστικές συμπεριφορές κατά του Ισλάμ, την ώρα που στα κατεχόμενα εκατοντάδες εκκλησίες, εξωκλήσια και κοιμητήρια, βρίσκονται στο έλεος των Αττίλων του τουρκικού στρατού και των ακραίων Τουρκοκυπρίων που με τις ευλογίες του Τατάρ, του Οζερσάι και της Άγκυρας, συνεχίζουν για 46 συναπτά έτη, να καταπατούν τις περιουσίες και να καταστρέφουν την πολιτιστική κληρονομία της πατρίδας μας.

+15

Μετά την εισβολή, λεηλασίες
Για δεκαετίες οι ορθόδοξες εκκλησίες στα κατεχόμενα, υπέστησαν συνεχείς βανδαλισμούς, καταστράφηκαν, μετατράπηκαν σε τζαμιά. Η εικόνα των κοιμητηρίων, με τους σταυρούς να είναι διαλυμένοι, προκαλεί θλίψη. Οι Τούρκοι Αττίλες, αφού τελείωσαν με τη θηριωδία της εισβολής, έκαναν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα από τον καθένα. Να λεηλατούν, να κλέβουν και να καταστρέφουν.
Υπολογίζεται ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974, πάνω από 500 εκκλησίες ή άλλα χριστιανικά μνημεία πέρασαν στα χέρια των Τούρκων. Μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας κειμήλια, τοιχογραφίες και εικόνες, έγιναν εμπόρευμα στα χέρια Τούρκων αρχαιοκάπηλων, με κύριο δράστη των Αϊντίν Ντικμέν, ο οποίος πέθανε φέτος στις οκτώ Απριλίου σε ηλικία 83 ετών.
+15

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974, αλλά και μετά, οι πλείστες εκκλησίες και τα μοναστήρια της κατεχόμενης περιοχής, λεηλατήθηκαν, με σκοπό την κλοπή εκκλησιαστικών θησαυρών, με τον Αϊντίν Ντικμέν να έχει σημαντικό ρόλο στη διαφυγή και παράνομη πώληση τους διεθνώς.
Ο Αϊντίν Ντικμέν ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές αρχαιοκάπηλους που η Τασούλα Χατζητοφή κατάφερε να παγιδεύσει και να ξεσκεπάσει το 1997, στην γνωστή υπόθεση του Μονάχου, η οποία κατέληξε σε µια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο.
Στα χέρια του Τούρκου αρχαιοκάπηλου είχαν βρεθεί τότε εκατοντάδες δεκάδες αρχαιοτήτων και θρησκευτικών θησαυρών, όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από άλλες χώρες του πλανήτη.
Τα τουρκικά εγκλήματα στα κατεχόμενα είναι τεκμηριωμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα διεθνή Ινστιτούτα, με τη διεθνή κοινότητα να προσπαθεί, αλλά να μην καταφέρνει επί τις ουσίας, να καταστήσει υπεύθυνη την Τουρκία. Βέβαια, κατά τη διάρκεια αυτών των συνεχιζόμενων εγκλημάτων, κανένα τουρκικό ΥΠΕΞ, κανένας Τατάρ και κανένας Οζερσάι δεν βρέθηκαν να καταδικάσουν αυτές τις συμπεριφορές.
Σε μια έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών του 2012 καταγράφονται συνοπτικά οι μεγαλύτερες καταστροφές που υπέστησαν θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία τις τελευταίες δεκαετίες στα κατεχόμενα.
Μονή Αντιφωνητή
H Μονή βρίσκεται στο χωριό Καλογραία στην επαρχία Κερύνειας. Πρόκειται για βυζαντινή μονή με ναό, οκταγωνικού τύπου, που κτίστηκε στα τέλη του 12ου αιώνα (είναι ο μοναδικός καλά σωζόμενος οκταγωνικός ναός της Κύπρου). Ολόκληρος ο ναός είναι αγιογραφημένος με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 12ου και του 15ου αιώνα. Τούρκοι αρχαιοκάπηλοι κατέστρεψαν τα κεφάλια των δύο Αρχαγγέλων στην αψίδα του ναού.
+15

Αποτοίχισαν σε κομματάκια τις τοιχογραφικές συνθέσεις της Μέλλουσας Κρίσης και της Ρίζας του Ιεσσαί, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος απ΄αυτές. Εξήντα κομμάτια από τις τοιχογραφίες αυτές βρέθηκαν στο Μόναχο και μέρος από αυτά επαναπατρίστηκε στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 1997. Τα υπόλοιπα βρέθηκαν στην κατοχή του Τούρκου αρχαιοκάπηλου, Aydin Dikmen, από την Αστυνομία του Μονάχου, τον ίδιο χρόνο. Από την εκκλησία έχουν αφαιρεθεί και άλλες τοιχογραφίες και φορητές εικόνες που εντοπίστηκαν στην Ολλανδία
Παναγία της Κανακαριάς
Η φωτογραφία απεικονίζει ό,τι έχει απομείνει από το εξαιρετικής ομορφιάς ψηφιδωτό στην εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, στη Λυθράγκωμη της Καρπασίας, έργο του πρώτου ήμισυ του 6ου αιώνα, της εποχής του Ιουστινιανού.

Ύστερα από τη βίαιη αποτοίχισή του, ένα ελάχιστο μέρος του ψηφιδωτού διασώζεται στην εκκλησία. Η καταστροφή είναι έκδηλη και στην τοιχογραφία που βρίσκεται εξωτερικά στο υπέρθυρο.

+15

Ναός Αγίου Θεμωνιανού
O Βυζαντινός ναός μονόκλιτος με τρούλο, του 13ου αιώνα, ναός του Αγίου Θεμωμιανού, βρίσκεται έξω από την κωμόπολη Λύση.
Συλήθηκε από τον τουρκικό στρατό κατά τα πρώτα χρόνια της εισβολής. Οι τοιχογραφίες του, που θεωρούνται ως ένα από τα πλέον σημαντικά έργα της περιόδου, έχουν αποτοιχιστεί μεθοδικά. Βρέθηκαν το 1983, επίσης, στο διαμέρισμα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Aydin Dikmen στο Μόναχο.
Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν το Χριστό Παντοκράτορα και την Παναγία δεομένη, μεταξύ των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ.

Ναός Αγίου Προκοπίου
Η εκκλησία του Αγίου Προκοπίου είναι Βυζαντινή εκκλησία του 11ου ή 12ου αιώνα. Βρίσκεται στο χωριό Σύγκραση στην επαρχία Αμμοχώστου. Ανήκει στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο. Βεβηλώθηκε κι αυτή μετά το 1974 από τα στρατεύματα κατοχής. Το εικονοστάσι έχει καταστραφεί και οι φορητές εικόνες έχουν κλαπεί. Πλήγμα αποτελεί η καταστροφή των αγιογραφιών.

Η κλοπή εικόνων
Τα παραδείγματα σύλησης και κλοπών εκκλησιών στα κατεχόμενα είναι αμέτρητα. Από το παρεκκλήσι Χρυσοκάβα στην Κερύνεια έχουν καταστραφεί τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον ένατο αιώνα, από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ κλάπηκαν 13 εκκλησιαστικές εικόνες και από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου στον Κουτσοβέντη, κλάπηκαν αρκετές εικόνες.

+15

Κατεδάφισαν ολόκληρη εκκλησία
Στην Αλόα, η εκκλησία της Παναγίας της Αυγασίδας κατεδαφίστηκε από τον Τούρκικο στρατό τον Αύγουστο του 1974. Οι Τούρκοι εισβολείς με αυτόν τον τρόπο, όπως καταγράφεται από μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων, ήθελαν να εκδικηθούν τον θάνατο 106 συμπατριωτών τους. Η εκκλησία κατεδαφίστηκε με διαταγή του Tούρκου στρατιωτικού διοικητή της περιοχής, σχεδόν αμέσως μετά την κατάληψη της περιοχής από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974.

Εκκλησίες μετατράπηκαν σε στάβλους
Από το μοναστήρι της Παναγίας της Αψινθιώτισσας στο Συγχαρί κλάπηκαν εκκλησιαστικές εικόνες και, αφαιρέθηκαν βυζαντινές τοιχογραφίες. Η εκκλησία για χρόνια μετατράπηκε σε στάνη για πρόβατα. Σε στάνη για πρόβατα και κατσίκες, είχε μετατραπεί για χρόνια και η βασιλική της Αγίας Τριάδας στην Καρπασία. Οι Αττίλες είχαν μετατρέψει σε στάβλο και την εκκλησία του Αγίου Φωτίου στη Γιαλούσα.

+15

Η εκκλησία που έγινε ξενοδοχείο
Στην κατεχόμενη Λάπηθο, η εκκλησία της Μονής της Αγίας Αναστασίας μετατράπηκε σε νυχτερινό κέντρο. Οι Τουρκοκύπριοι, το 1997, ανέγειραν ξενοδοχείο στον περίβολο της εκκλησίας, και το εκμίσθωσαν για 30 χρόνια.

+15

Τα κελιά των μοναχών μετατράπηκαν σε δωμάτια του ξενοδοχείου και ο χώρος αποτελεί τουριστική ατραξιόν για τουρίστες.

+15

Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, Μύρτου έχει συληθεί και ο χώρος χρησιμοποιείται ως στρατόπεδο.
Καταστράφηκαν τοιχογραφίες
Από την εκκλησία της Παναγίας της Περγαμηνιώτισσας στην Ακανθού αφαιρέθηκαν οι τοιχογραφίες. Το ίδιο συνέβη και στην εκκλησία του Αγίου Φιλωνα στα Αγρίδια ενώ στην Αγία Μαύρη οι κατοχικές αρχές πριν από δεκαετίες είχαν αφαιρέσει τα παράθυρα με αποτέλεσμα να μείνουν εκτεθειμένες οι τοιχογραφίες του ναού που χρονολογούνται στο 12ο αιώνα.
+15

Επίσης, έχουν συληθεί οι εκκλησίες της Παναγίας στη Μακράσυκα, του Αγίου Θεοδώρου στη Λάπηθο, της Παναγίας Χρυσελεούσας στην Κατωκοπιά (παλιά εκκλησία), του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Ριζοκάρπασο και του Αγίου Αυξεντίου στην Κώμη Κεπήρ της επαρχίας Αμμοχώστου. Οι εκκλησίες της Παναγίας Ευαγγελίστριας στο Γερόλακκο, του Προφήτη Ζαχαρία στο Πάνω Δίκωμο, της Αγίας Άννας στα Συρκανιά, του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Μια Μηλιά και του Αγίου Γεωργίου στο Έξω Μετόχιτης Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ακανθού και της Παναγίας Χρυσελεούσης στην Κατωκοπιά μετατράπηκαν σε τζαμιά. Η εκκλησία του Αγίου Μάμα στο Γερόλακκο έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.
Τα κοιμητήρια
Ακόμα και τα κοιμητήρια στην κατεχόμενη Κύπρο υπήρξαν στόχος της καταστροφικής μανίας των επιδρομέων και των συνεργών τους. Βρετανός δημοσιογράφος, μέλος βρετανικού τηλεοπτικού συνεργείου, μαρτυρεί χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «The Guardian», στις 6 Μαΐου 1976, ότι το συνεργείο επισκέφθηκε 26 χωριά, στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι και δεν βρήκε ούτε ένα κοιμητήριο που να μην έχει βεβηλωθεί.
+15

Σε ανταπόκρισή της, άλλωστε, από την Κύπρο, η βρετανική εφημερίδα «The Observer» γράφει, στις 29 Μαρτίου 1987, μεταξύ άλλων, ότι βάνδαλοι έχουν βεβηλώσει πλήθος βρετανικών τάφων στην κατεχόμενη Κύπρο, μερικοί από τους οποίους ανήκουν σε στρατιώτες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Στο βρετανικό κοιμητήριο της Αμμοχώστου, συνεχίζει, έσπασαν όλους τους σταυρούς, ενώ σ΄αυτό της Κερύνειας άνοιξαν τους τάφους και κομμάτιασαν τις ταφόπετρες.

+15

+15

Τα τζαμιά στις ελεύθερες περιοχές
Στο βιβλίο του ο Δανός φωτογράφος και συγγραφές, Χένρικ Κλάουσεν, κατέγραψε την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ορθόδοξες εκκλησίες, χριστιανικά μνημεία και κοιμητήρια στα κατεχόμενα.
Στο βιβλίο επιχειρείται και σύγκριση για το πώς διατηρούνται στις ελεύθερες περιοχές τα τζαμιά.

Όπως αναφέρει ο Δανός συγγραφέας, «μετά που είδαμε πώς αντιμετωπίζονται οι εκκλησίες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κάποιος θα αναρωτηθεί δικαίως, αν οι Κύπριοι, στο ελεύθερο τμήμα του νησιού, συμπεριφέρονται στα τζαμιά με ανάλογο τρόπο, δηλαδή αφήνοντάς τα να αποσυντεθούν, προχωρώντας σε βανδαλισμούς ή κλοπές. Η απάντηση είναι “όχι”. Υπάρχουν 17 αρχαία τζαμιά στο νότιο τμήμα της Κύπρου, τα οποία είναι όλα προστατευόμενα από την κυβέρνηση και συντηρούνται από το κράτος. Έντεκα από αυτά αρχικά κτίστηκαν ως εκκλησίες και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε τζαμιά, κάτω από την οθωμανική κυριαρχία. Η κυβέρνηση της Κύπρου δεν έχει μετατρέψει τα τζαμιά ξανά σε εκκλησίες και διευκολύνει ενεργά τη χρήση τους από τους μουσουλμάνους».

+15

Η αναστήλωση των εκκλησιών και το έργο της Τεχνικής Επιτροπής
Από το 2011, συνολικά 55 τόποι πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν συντηρηθεί, έχουν στηριχθεί δομικά και έχουν προστατευθεί ή αποκατασταθεί σε ολόκληρη την Κύπρο από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με χρηματοδότηση κυρίως από την ΕΕ και με τεχνική υποστήριξη του UNDP.
ΠΗΓΗ: reporter.com.cy

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κρίσιμη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για τον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κρίσιμη η αποψινή συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για την πορεία της εκεχειρίας στον Λίβανο, που λήγει την ερχόμενη Κυριακή 26/1.

– Η Χεζμπολάχ ζητά έξωθεν παρεμβάσεις προκειμένου το Ισραήλ να αποχωρήσει από όλα τα λιβανικά εδάφη.
– Αντιρρήσεις προβάλλουν κύκλοι του ισραηλινού στρατού και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης των ισραηλινών πόλεων, που βρίσκονται στην μεθόριο με τον Νότιο Λίβανο.
———————–

Στην αποψινή κρίσιμη σύσκεψη του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, που συγκαλείται σε περιορισμένη σύνθεση, αρμόδια για θέματα ασφάλειας και άμυνας, θα αποφασιστεί εάν τελικά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αποχωρήσουν από όλα τα λιβανικά εδάφη την ερχόμενη Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, τελευταία μέρα της προσωρινής εκεχειρίας.

Αντιρρήσεις στο Ισραήλ από στρατιωτικούς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης

Όπως μετέδωσε από την Ιερουσαλήμ ο Γαβριήλ Χαρίτος, αναλυτής  για ζητήματα Μέσης Ανατολής στρατιωτικοί κύκλοι έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, προτείνοντας ο στρατός να διατηρήσει τον έλεγχο σε ορισμένες θέσεις του Νοτίου Λιβάνου. Την ίδια έκκληση εκφράζουν και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αρκετών ισραηλινών πόλεων που βρίσκονται στην μεθόριο με τον Λίβανο.

Οι αντιρρήσεις εστιάζονται σε δύο δεδομένα. Από τη μια, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να διατηρεί την παρουσία της σε πολλές περιοχές του Νοτίου Λιβάνου, ενώ από την άλλη, ο τακτικός λιβανικός στρατός δεν έχει ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των λιβανικών εδαφών.

Η Χεζμπολάχ ζητά έξωθεν παρεμβάσεις

Η οργάνωση Χεζμπολάχ, από την δική της πλευρά, καλεί τις ξένες χώρες που εποπτεύουν την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας, να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ να αποσυρθεί ολοσχερώς από τα λιβανικά εδάφη, όπως καθορίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας εκεχειρίας.

Εκτιμάται ότι το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα λάβει οριστικές αποφάσεις απόψε, κυρίως διότι νωρίτερα σήμερα το απόγευμα αποφασίστηκε η μερική μεταβολή της σύνθεσής του, και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η αποψινή συνεδρίαση να συνεχιστεί και αύριο, Παρασκευή.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οι διασυνοριακές συγκρούσεις υπογραμμίζουν τις επίμονες προκλήσεις στις σχέσεις Αφγανιστάν-Πακιστάν

Τα επεισόδια κατά μήκος της γραμμής Durand στις αρχές του 2025, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις προσεγγίσεις που ακολουθούν και οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τις διπλωματικές ανησυχίες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι πρόσφατες συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις και προκλήσεις στη διαχείριση των διμερών σχέσεων. Τα επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων ανταλλαγών κατά μήκος της γραμμής Durand στις αρχές του 2025, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις προσεγγίσεις που ακολουθούν και οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τις διπλωματικές ανησυχίες.

Οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή Nawa Pass της επαρχίας Kunar του Αφγανιστάν είχαν ως αποτέλεσμα θύματα και αντικατοπτρίζουν ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενων εντάσεων κατά μήκος των συνόρων. Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι υπήρξαν περισσότερα από 400 διασυνοριακά περιστατικά που αποδίδονται στο Πακιστάν το περασμένο έτος. Αυτά τα περιστατικά έχουν επικριθεί για υπονόμευση της εμπιστοσύνης και παραβίαση των διεθνών κανόνων. Η κατάσταση παραμένει περίπλοκη, καθώς και οι δύο πλευρές διεκδικούν τις θέσεις τους για την ασφάλεια και την κυριαρχία των συνόρων.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός συνέβη τον Δεκέμβριο του 2024, όταν οι αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Μπαρμάλ της επαρχίας Πακτικά φέρεται να οδήγησαν σε απώλειες αμάχων. Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές συνέπεσαν με τις διπλωματικές δεσμεύσεις στην Καμπούλ, όπου οι συζητήσεις υψηλού επιπέδου είχαν ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Το χρονοδιάγραμμα αυτών των στρατιωτικών ενεργειών προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό τους στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης και τόνισε τις προκλήσεις στην ευθυγράμμιση των διπλωματικών πρωτοβουλιών με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το Πακιστάν ανέφερε τις ανησυχίες για τις απειλές από τους Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP) ως κύριο λόγο για τις διασυνοριακές του ενέργειες. Ωστόσο, τα επεισόδια που περιλαμβάνουν απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών σε υποδομές όπως τα τζαμιά, έχουν προκαλέσει κριτική. Τέτοια περιστατικά έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια με παράλληλη προστασία της ζωής των πολιτών.

Οι παρατηρητές έχουν σημειώσει τη σημαντική επιρροή του στρατιωτικού κατεστημένου του Πακιστάν στη διαμόρφωση των αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Πακιστάν. Αυτή η δυναμική έχει μερικές φορές δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των μη στρατιωτικών διπλωματικών προσπαθειών και των στρατιωτικών στρατηγικών. Για παράδειγμα, ενώ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Πακιστάν Mohammad Sadiq συνέχιζε τον διάλογο στην Καμπούλ, οι ταυτόχρονες στρατιωτικές ενέργειες στο Αφγανιστάν περιέπλεξαν αυτές τις προσπάθειες. Η αλληλεπίδραση μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας παραμένει κρίσιμος παράγοντας στη διαμόρφωση των περιφερειακών πολιτικών του Πακιστάν.

Το Αφγανιστάν απάντησε σε αυτά τα περιστατικά τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της κυριαρχίας του. Δηλώσεις από Αφγανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Συνόρων και Φυλετικών Υποθέσεων Noorullah Noori, έχουν τονίσει τον αντίκτυπο των πρόσφατων συγκρούσεων στους πολίτες. Οι επακόλουθες ενέργειες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των αναφερθέντων επιδρομών αντιποίνων, αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των συνόρων, επιδιώκοντας παράλληλα να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο λόγος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετά από αυτά τα περιστατικά τροφοδότησε εικασίες για ευρύτερες εδαφικές και στρατηγικές φιλοδοξίες. Για παράδειγμα, κάποια διαδικτυακή ρητορική έχει προτείνει την επέκταση του ελέγχου στον διάδρομο Wakhan, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο περαιτέρω εντάσεων. Τέτοιες αφηγήσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση των δημόσιων μηνυμάτων για να αποφευχθεί η επιδείνωση μιας ήδη εύθραυστης κατάστασης.

Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα αυτών των γεγονότων, με οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο στους αμάχους. Οι εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες για αεροπορικές επιδρομές και άλλα περιστατικά υπογράμμισαν τη σημασία της λογοδοσίας και της τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Το ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο παρουσιάζει επίσης προκλήσεις. Αναφορές από το Πακιστανικό Ινστιτούτο Μελετών Ειρήνης υποδεικνύουν αύξηση των επεισοδίων εσωτερικής ασφάλειας εντός του Πακιστάν, υποδηλώνοντας εσωτερικές ευπάθειες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε εξωτερικές εντάσεις. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών από ομάδες όπως το Κίνημα των Παστούν Ταχαφούζ, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περιεκτικές και ειρηνικές λύσεις.

Καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη και οι δύο χώρες να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματική δέσμευση και τον εποικοδομητικό διάλογο. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα απαιτήσει διαφανή επικοινωνία, δέσμευση στους διεθνείς κανόνες και συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας. Ο δρόμος προς την περιφερειακή σταθερότητα βρίσκεται στην ενίσχυση της συνεργασίας και όχι στην κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας στη στήριξη αυτών των προσπαθειών θα είναι κρίσιμος. Ενθαρρύνοντας τον διάλογο και παρέχοντας πλατφόρμες για την επίλυση συγκρούσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των εντάσεων και να προωθήσουν τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Τόσο το Αφγανιστάν όσο και το Πακιστάν έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν ηγετικό ρόλο δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των πολιτών τους και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

ΠΗΓΗ: Khaama Press

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της “Κόκκινης Βίβλου” Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία! Οι εξελίξεις σε Συρία και Κουρδικό στο προσκήνιο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην αναθεώρηση του “Εγγράφου Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας”, της επονομαζόμενης “Κόκκινης Βίβλου”, προχώρησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τέλος της συνεδρίασης στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, που διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στη Συρία και στο Κουρδικό. Σημειώνεται επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να είναι μόνιμη και να αποτελέσει την αρχή για μια δίκαιη διευθέτηση του Παλαιστινιακού.

Αναλυτικά, στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι “επικαιροποιήθηκε το Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο ενημερώνεται τακτικά ανά πενταετία και κατεπειγόντως όταν είναι απαραίτητο”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται “στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των πάσης φύσεως απειλών και κινδύνων ενάντια στην εθνική μας ενότητα και αλληλεγγύη και την επιβίωσή μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων” και συγκεκριμένα κατά των κουρδικών οργανώσεων ΡΚΚ και YPG, κατά των γκιουλενιστών της FETO που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα, τονίζεται ότι δεν θα επιτραπεί στην κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία, την οποία η Άγκυρα ταυτίζει με το ΡΚΚ, “να εκμεταλλευτεί με οποιονδήποτε τρόπο την τρέχουσα κατάσταση και τις πιθανές εξελίξεις στη Συρία” και επαναλαμβάνεται ότι “όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες είναι εχθροί των φιλικών και αδελφών λαών της περιοχής μας, θα εξαλειφθούν με οποιονδήποτε τρόπο”.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι “θα δοθεί πλήρης υποστήριξη στη βούληση της νέας κυβέρνησης στη Συρία να διασφαλίσει την κυριαρχία, τον ενιαίο χαρακτήρα, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα του κράτους και να εγγυηθεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στη χώρα, καθώς και στην ανοικοδόμηση της Συρίας και στην ειρήνη και την ευημερία του συριακού λαού”.

Για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ζητά “να είναι μόνιμη και να αποτελέσει την αρχή για μια δίκαιη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος” και επισημαίνει την ανάγκη για απρόσκοπτη, συνεχή και ταχεία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κατηγορεί επίσης το Ισραήλ ότι οι επιθετικές του ενέργειες, “οι οποίες αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και επεκτείνονται στα συριακά εδάφη, αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή”.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει τα μέγιστα στην εγκαθίδρυση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, εντείνοντας τις δραστηριότητές της για τη διασφάλιση της επίλυσης των διενέξεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, προτού αυτές μετατραπούν σε συγκρούσεις, καθώς και για την ειρηνική επίλυση των εν εξελίξει συγκρούσεων”.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Γιώργος Καπόπουλος: Η Ευρώπη δεν διαθέτει ενότητα απέναντι… στην επιθετική πολιτική Τραμπ

Οι διαφορετικές … πολιτικές στην Ενωμένη Ευρώπη θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην είναι αντιμετωπίσιμη στο πεδίο η … εχθρική...

Διεθνή8 ώρες πριν

Κρίσιμη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για τον Λίβανο

Κρίσιμη η αποψινή συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για την πορεία της εκεχειρίας στον Λίβανο, που λήγει την ερχόμενη Κυριακή 26/1....

Απόψεις9 ώρες πριν

Επικοινωνία Γεραπετρίτη-Σάαρ! Να προστατευθούν οι μειονότητες της Συρίας και ανησυχίες για το νέο καθεστώς εξέφρασε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ – Άλλά λόγια να αγαπιόμαστε η ανακοίνωση του δικού μας Υπουργείου

Αν διαβάσεις την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου σου φαίνεται σαν να βγήκε απο ένα συρτάρι και της άλλαξαν, απλώς, τις...

Οικονομία9 ώρες πριν

Συναγερμός στους Έλληνες εξαγωγείς! Ανησυχία για τους δασμούς του Τραμπ – Προσπάθειες να σωθούν ελαιόλαδο και γαλακτομικά προϊόντα

Μίνι… συναγερμός έχει σημάνει στους Έλληνες εξαγωγείς μετά τη ρητή αναφορά του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές...

Ιστορία - Πολιτισμός9 ώρες πριν

Η Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα! Τουρκία και Σκόπια ενέγραψαν το τουλούμ (γκάιντα) στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Το ελληνικό κράτος οφείλει να προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να τη διασφαλίσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Δημοφιλή