Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Σάββας Καλεντερίδης: Δεν καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα της κατάστασης ή κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε…

Δημοσιεύτηκε στις

Η πολιτική ηγεσία της χώρας ή δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με την Τουρκία, ή έχει καταλάβει και επειδή δεν μπορεί να το διαχειριστεί, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, η οποία συνομιλία προήλθε μετά από πρωτοβουλία του πρώτου, όπως δήλωσε ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργείται κλίμα για έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Στην Ελλάδα το κλίμα το καλλιεργούν εκείνοι, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι, που είναι υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και η Κύπρος, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. 

Oι προαναφερθέντες το ευνοούσαν και το ενίσχυαν με τις θέσεις που εξέφραζαν και την πολιτική που εφάρμοζαν.

Το «μα τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο;», που έλεγαν σε όποιον προειδοποιούσε για την πορεία που θα είχαν τα πράγματα λόγω της φοβικής στάσης που τηρούσε η πατρίδα μας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, έφερε τον πόλεμο στην πόρτα μας, τον οποίον για να αποφύγουμε, ο μόνος δρόμος που μας έχουν αφήσει η Τούρκοι είναι ο «διάλογος», όπως έχουν ονομάσει οι προαναφερθέντες την πλήρη υποταγή.

Τώρα λοιπόν οι Τούρκοι έχουν μια συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ στα χέρια τους με τη Λιβύη, που λεηλατεί την ελληνική ΑΟΖ και επιβάλλει τη θέση της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, παρά μόνο χωρικά ύδατα, όπως επίσης έχουν μια μονομερώς οριοθετημένη ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, που «σβήνει» το Καστελόριζο και τη συστάδα των παρακείμενων νήσων και λεηλατεί την ΑΟΖ της Κύπρου.

Επίσης, έχουν μια συμφωνία εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Λιβύης, η οποία επίσης, με βάση τα διαλαμβανόμενα στην προαναφερθείσα συμφωνία με την Τουρκία, δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όχι μόνο στη Γαύδο και τη Γαυδοπούλα, αλλά ούτε και στην Κρήτη.

Τέλος, έχουν και την «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία κόβει το Αιγαίο στη μέση, με τα νησιά του Β. Αιγαίο και της Δωδεκανήσου «να επιπλέουν επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Να συνεννοούμαστε. Όλα αυτά έγιναν γιατί όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε όλα τα μηνύματα που έπρεπε στην Τουρκία για να τα κάνει.

Δεν λειτουργήσαμε ως κανονικό κράτος και δώσαμε την εντύπωση ότι όλα όσα έκανε η Τουρκία, θα ήταν χωρίς κανένα κόστος γι’ αυτήν και ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένα σχέδιο αποτροπής από πλευράς της Ελλάδας.

Και τώρα έρχεται ο… διάλογος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, που δεσμεύουν τη χώρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τις τελευταίες ημέρες που καλλιεργείται από ντόπιους, Τούρκους και Ευρωπαίους το κλίμα του διαλόγου, έχουν την εξής θέση:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι σε διάλογο με την Άγκυρα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όμως υπό μια απαράβατη προϋπόθεση. Η προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μία τέτοια ένταση και μία τέτοια κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας που να καθιστά αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο πρακτικά αδύνατο».

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου, είναι πάντοτε υπέρ της συνεννόησης με όλα τα κράτη, υπό μία βασική προϋπόθεση.  Ότι ο διάλογος αυτός θα γίνει επί τη βάση κανόνων, των κανόνων του διεθνούς δικαίου, των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, των κανόνων της καλής γειτονίας. Δεν θα γίνεται κάτω από απειλές. Δεν θα διεξάγεται κάτω από εκβιασμούς. Δεν θα διεξάγεται με καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας. Υπ’ αυτούς τους όρους διάλογος δεν μπορεί να νοηθεί.

»Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόπειρα δημιουργίας παράνομων τετελεσμένων, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, παραδείγματος χάριν, δεν επηρεάζει τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Δεν μπορεί καν να αποτελέσει διαπραγματευτική αφετηρία. Τα ανύπαρκτα και τα παράνομα παραμένουν εσαεί παράνομα και ανύπαρκτα. Αυτήν την πρακτική της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων τη γνωρίζουμε καλά και δεν την αποδεχόμαστε. Και παρακαλούμε, το γεγονός ότι δεν την αποδεχόμαστε και δεν πρόκειται να την αποδεχτούμε να καταστεί σαφές σε όσους θεωρούν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί διαπραγματευτική τακτική».

Η θέση του κυρίου Μητσοτάκη δεν είναι σαφής και αφήνει περιθώρια στους Τούρκους να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος, όσο ισχύει το τουρκολυβικό μνημόνιο και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο κύριος Δένδιας με τη δήλωσή του θέτει θέμα τουρκολυβικού μνημονίου, αλλά δεν δηλώνει ξεκάθαρα ότι όσο υπάρχει το μνημόνιο αυτό, δεν νοείται διάλογος.

Επίσης, κανείς από τους δυο δεν μιλάει για τη «Γαλάζια Πατρίδα», με την οποία γαλουχείται η κυβέρνηση, τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ίδιος ο τουρκικός λαός.

Να συνοψίσουμε και να πούμε ότι η Ελλάδα, που υφίσταται την τουρκική επιθετικότητα και επεκατισμό, δείχνει ότι δεν έχει άλλες επιλογές και εξ αδυναμίας επιδιώκει τον διάλογο, χωρίς να υπολογίζει ότι δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει Τούρκος πρόεδρος που θα ακυρώσει το τουρκολυβικό μνημόνιο και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», γιατί αυτό συνιστά προδοσία για την Τουρκία.

Να το ξαναπούμε και να το ξαναγράψουμε για άλλη μια φορά: Η κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί με το τουρκολυβικό μνημόνιο, τη μονομερή οριοθέτηση στην Αν. Μεσόγειο και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», δεν ανατρέπεται με διάλογο ούτε με ευχολόγια. Ο μόνος τρόπος να ανατραπεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι οι εξής δύο ενέργειες:

  • Πρώτον, επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 12 ναυτικά μίλια.
  • Δεύτερον: Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανατρέψουμε την εξαιρετικά επικίνδυνη για την Κύπρο και την Ελλάδα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις κινήσεις της Τουρκίας. Όσο και να ψάξετε, δεν θα βρείτε.

Οπότε, αν θέλετε να σώσουμε την Κύπρο και την Ελλάδα, αρχίστε από τώρα τους υπολογισμούς.

Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το pontos-news

 

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Δένδιας: Όλοι οι στρατεύσιμοι θα εκπαιδεύονται σε χειρισμό drone – «Ατζέντα 2030» για σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις

Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο κ. Δένδιας επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσου εκσυγχρονισμού, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα υπήρξε «θεατής» στην παγκόσμια εξέλιξη των μη επανδρωμένων συστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «σε μεγάλη άσκηση στη Θράκη, διαπίστωσα έκπληκτος ότι υπήρχε μόλις ένα drone, και αυτό μόνο για αναγνώριση».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία προαναγγέλλει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος τονίζει ότι στο εξής όλοι οι στρατεύσιμοι θα αποκτούν βασικές γνώσεις χειρισμού drones και συστημάτων κατά drone, στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο κ. Δένδιας επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσου εκσυγχρονισμού, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα υπήρξε «θεατής» στην παγκόσμια εξέλιξη των μη επανδρωμένων συστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «σε μεγάλη άσκηση στη Θράκη, διαπίστωσα έκπληκτος ότι υπήρχε μόλις ένα drone, και αυτό μόνο για αναγνώριση».

Ο Υπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο η ελληνική συμμετοχή να φτάσει στο 25% της αλυσίδας αξίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως πελάτες του παγκόσμιου αμυντικού σούπερ μάρκετ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η θέση για το πρόγραμμα SAFE

Ο κ. Δένδιας δεν κρύβει την αντίθεσή του στη συμμετοχή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να συμμετέχουν «χωρίς φίλτρα» χώρες που είτε απειλούν κράτη-μέλη είτε δεν τα αναγνωρίζουν. «Δεν μπορούμε, στο όνομα οικονομικών συμφερόντων, να θυσιάζονται κράτη-μέλη στον βωμό της επίπλαστης συνεργασίας», αναφέρει και προειδοποιεί ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να καταλήξει εξαρτημένη στρατηγικά από τρίτες χώρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν οι δηλώσεις του απομακρύνθηκαν από την κυβερνητική γραμμή, ο Υπουργός ξεκαθαρίζει: «Ουδεμία αποστασιοποίηση υπάρχει. Τα όσα είπα στον Μυστρά απευθύνονταν σαφώς σε εκείνους που προωθούν τεχνάσματα για παρακάμψουν την ομοφωνία της ΕΕ». Επικαλείται μάλιστα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών στις συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Ατζέντα 2030: Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Νίκος Δένδιας περιγράφει την «Ατζέντα 2030» ως μια θεσμικά θεμελιωμένη μεταρρύθμιση, που προϋποθέτει την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, τον επιχειρησιακό ανασχεδιασμό και τη διοικητική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Δεν πρόκειται για απλή συρραφή εξοπλιστικών προμηθειών. Στόχος είναι η συγκρότηση των ισχυρότερων και πιο σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας», δηλώνει. Ανάμεσα στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται η ενίσχυση της κυβερνοάμυνας, η πλήρης αξιοποίηση των φρεγατών FDI και των μαχητικών F-35, καθώς και η ανάπτυξη της «Ασπίδας του Αχιλλέα» – ενός ολοκληρωμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση απειλών από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Η «Ατζέντα 2030», όπως σημειώνει, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Readiness 2030, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στον σχεδιασμό της νέας ευρωπαϊκής αμυντικής αρχιτεκτονικής.

Προτεραιότητα η τεχνολογική αυτάρκεια στα UAV

Ο Υπουργός παραδέχεται πως η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην ανάπτυξη UAVs, όμως τονίζει ότι πλέον έχει τεθεί σε εφαρμογή μια σοβαρή στρατηγική για να καλυφθεί αυτό το κενό. Μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), τέσσερα από τα δέκα πρώτα προγράμματα εστιάζουν αποκλειστικά στα μη επανδρωμένα συστήματα.

Ταυτόχρονα, Έλληνες αξιωματικοί εκπαιδεύονται ήδη στο Fort Sill στις ΗΠΑ, με σκοπό τη δημιουργία αντίστοιχου εκπαιδευτικού κέντρου στην Ελλάδα. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όλοι οι στρατεύσιμοι της νέας γενιάς θα έχουν επαφή με τεχνολογίες drone», αναφέρει.

Η αμυντική βιομηχανία ως μοχλός ανάπτυξης

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η στροφή προς την εγχώρια παραγωγή δεν είναι απλώς αμυντική επιλογή, αλλά και οικονομική. «Η Ελλάδα επενδύει άνω του 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, αλλά μέχρι πρόσφατα λιγότερο από το 1% αυτών των πόρων αφορούσε εγχώριες προμήθειες. Αυτό αλλάζει με την “Ατζέντα 2030”».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής» – αξίας 300 εκατ. ευρώ – που αναμένεται να υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου εντός Ελλάδας, με συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην παραγωγή από στολές και κράνη μέχρι συστήματα επικοινωνίας.

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά

Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής Σινά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διατήρηση του ιστορικού καθεστώτος και πως η σχέση με την Αίγυπτο έχει στρατηγική σημασία. Ανέφερε ότι δεν διαθέτει επί του παρόντος ειδική ενημέρωση για το ζήτημα λόγω της υπουργικής του ιδιότητας, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητη η φιλία Ελλάδας–Αιγύπτου και το καθεστώς προστασίας της Μονής, «ένα σύμβολο του Οικουμενικού Ελληνισμού».

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Στην εξωτερική πολιτική… παίζουμε άμυνα με το σκορ ήδη γραμμένο

Η εξωτερική πολιτική της χώρας στην παρούσα συγκυρία δέχεται γκολ, απανωτά. Από την τοποθέτηση στο Ουκρανικό, την Σύρια και την Παλαιστίνη, από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ρωσία, μέχρι την Μονή Σινά και την μεταστροφή του Χαφτάρ που τείνει να ρίξει ολοκληρωτικά την Λιβύη στην αγκαλιά της Τουρκίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παραφράζοντας την ιστορική ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα μπορούσαμε να πούμε ότι έξω δεν πάμε καλά.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας στην παρούσα συγκυρία δέχεται γκολ, απανωτά. Από την τοποθέτηση στο Ουκρανικό, την Σύρια και την Παλαιστίνη, από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ρωσία, μέχρι την Μονή Σινά και την μεταστροφή του Χαφτάρ που τείνει να ρίξει ολοκληρωτικά την Λιβύη στην αγκαλιά της Τουρκίας.

Η Αθήνα έχει πετύχει να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ρωσία λόγω της ταύτισης με τον Ζελένσκι και να έχει κακές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ. Παράλληλα οι βασικές ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν να σέβονται τις ελληνικές ευαισθησίες, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ισοζύγιο με την Τουρκία.

Εάν η Τουρκία είναι η ιστορική και υπαρξιακή απειλή για την χώρα, η ένταξή της στο πρόγραμμα SAFE που αποτελεί τον πυρήνα της αμυντικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης αποτελεί ήττα της ελληνικής διπλωματίας. Η φράση του Έλληνα υπουργού Αμύνης ότι «το SAFE αποτελεί την κερκόπορτα για την είσοδο της Τουρκίας», στέρησε το πολιτικό κέντρο του Μαξίμου από τους συνήθεις εξωραϊσμούς για εσωτερική κατανάλωση. Η συμμετοχή της Τουρκίας στην άμυνα της Ευρώπης αναιρεί έναν από τους βασικούς λόγους της ένταξης της χώρας στην ΕΕ που ήταν η διασφάλιση των συνόρων μας. Ελλάδα και Τουρκία θα αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις ως δύο κράτη της κοινής άμυνας, όπως και στο ΝΑΤΟ.

Στην Σύρια με την πτώση του Άσαντ, η Τουρκία που την προκάλεσε ενίσχυσε την θέση της. Η Ελλάδα περιορίστηκε να χαιρετίσει την πτώση του δικτάτορα εκφράζοντας την ευχή ότι η άνοδος στην εξουσία των Ισλαμιστών που ελέγχονται από την Άγκυρα, θα χαρακτηριστεί από «συμπεριληπτικότητα» στις σχέσεις με τις μειονότητες.

Στα πιο πρόσφατα δεν πρόλαβε να περάσει μήνας από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου και την επίσκεψη του Αλ Σίσι στην Αθήνα και οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου εξέδωσαν την απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά. Η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη μετά την αποτυχημένη αποστολή, δείχνει την αμηχανία της Αθήνας που δεν πέτυχε να προστατεύσει τα ιστορικά και πνευματικά της ερείσματα στην Ανατολή, που αποτελούν μέρος του άυλου εθνικού κεφαλαίου. Αφήνει δε ερωτηματικά για το πόσο σεβαστή είναι η χώρα μας στις διεθνείς της συμμαχίες.

Αρνητική εξέλιξη συνιστά και η μεταστροφή του στρατάρχη Χαφτάρ στην Λιβύη υπέρ της Τουρκίας με την μεσολάβηση της Μόσχας που την έχουμε αναγορεύσει σε εχθρό. Η κυβέρνηση της Βεγγάζης θα αναγνωρίσει και αυτή το τουρκολυβικό μνημόνιο. Θα έπρεπε να το είχε δει η Αθήνα από την επίσκεψη του Χαφτάρ στην Άγκυρα τον περασμένο Απρίλιο. Έτσι ακόμη και αν αλλάξει η κατάσταση στην Λιβύη, η Τουρκία θα είναι κερδισμένη.

Ένα ακόμη κεφάλαιο είναι οι προμήθειες εξοπλισμών από την Γαλλία. Παρότι η χώρα προμηθεύεται και τέταρτη φρεγάτα οι γαλλικές διαβεβαιώσεις περί «αποκλειστικής χρήσης» των Meteor από τα ελληνικά Rafale, αποδεικνύονται στην πράξη κενές περιεχομένου. Η καθυστέρηση στην παράδοση των πυραύλων Meteor για τα ελληνικά Rafale και η πρόθεση της Γαλλίας να προμηθεύσει τους ίδιους πυραύλους στην Τουρκία, αλλοιώνει το στρατηγικό ισοζύγιο καθώς θα υπονομευθεί το θεωρούμενο έως πρότινος αεροπορικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αλλαγή υποδείγματος της ηγεσίας Τραμπ σηματοδοτεί την μετάβαση από τον μονοπολικό κόσμο της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και του δικαιωματισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην ρεαλιστική πολιτική. Η ισχύς και η ισορροπία ισχύος μεταξύ των κρατών επανέρχεται ως πυρήνας της ρεαλιστικής πολιτικής παράλληλα με την διαμόρφωση του πολυπολικού κόσμου.

Η νέα κατάσταση επιτείνει την ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία ήδη τοποθετείται επιδιώκοντας να γίνει ισότιμος συνομιλητής όλων των μεγάλων παικτών, από τις ΗΠΑ και την Ρωσία, μέχρι το Ισραήλ και το Ιράν και φυσικά την ΕΕ. Απόδειξη της διπλωματικής της αναβάθμισης ήταν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι συσχετισμοί που τείνουν να διαμορφωθούν δεν είναι οπωσδήποτε υπέρ της Άγκυρας, ενώ η υπερεπέκταση που επιχειρεί σε πολλά, διαφορετικά και ενίοτε αντιφατικά πεδία από τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αργά η γρήγορα θα γίνει μπούμερανγκ. Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας και δημιουργεί προβλήματα. Ωστόσο επί του παρόντος η Ελλάδα συνάπτει σύμφωνα φιλίας μαζί της – προσφέροντας άλλοθι στην Άγκυρα – και παρακολουθεί αμήχανη την διπλωματική της αναβάθμιση.

Η Ελλάδα μένει στάσιμη σε ένα περιβάλλον διαρκούς ρευστότητας και μετασχηματισμού. Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σε όλες αυτές τις εξελίξεις παραμένει σταθερή: Η Ελλάδα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, αποτελεί αξιόπιστο εταίρο, παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Θυμίζει τους οπαδούς που όταν χάνει με μεγάλη διαφορά η ομάδα τους λένε: γκολ εσείς σέντρα εμείς.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Επί ποδός τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές Αρχές! Συνεχίστηκαν οι συλλήψεις Τούρκων – Φορτίο με βαρύ οπλισμό από Τουρκία σε… ψάρια εντοπίστηκε στον Έβρο

Οι συνοριοφύλακες της γειτονικής χώρας σταμάτησαν στο τελωνείο Κήπων όχημα ψυγείο, το οποίο μετέφερε ψάρια. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο βρέθηκε βαρύς οπλισμός και συγκεκριμένα 30 όπλα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Επί ποδός τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές Αρχές και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Βαρύς οπλισμός εντοπίστηκε την Παρασκευή σε φορτηγό με προορισμό την Ελλάδα, στα σύνορα της Τουρκίας στον Έβρο.

Οι συνοριοφύλακες της γειτονικής χώρας σταμάτησαν στο τελωνείο Κήπων όχημα ψυγείο, το οποίο μετέφερε ψάρια. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο βρέθηκε βαρύς οπλισμός και συγκεκριμένα 30 όπλα.

Αυτό που είναι γνωστό προς ώρας είναι πως το φορτηγό οδηγούσε Τούρκος και οι ελληνικές Αρχές αναμένουν ενημέρωση από τις τουρκικές για περισσότερες πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, συνελήφθη δυνάμει εντάλματος που είχε εκδοθεί σε βάρος του Τούρκος που εμπλέκεται στην διπλή δολοφονία ομοεθνών του στην Γλυφάδα πριν από 1 περίπου χρόνο.

Ο εν λόγω είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο και στην κατοχή του είχε βρεθεί μικροποσότητα ναρκωτικών. Είχε τεθεί υπό κράτηση για διοικητική απέλαση, καθώς δεν είχε έγγραφα.

Κατά την πορεία των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ διαπιστώθηκε ότι το όχημα που οδηγούσε είχε εμπλοκή στο μακελειό της Γλυφάδας.

Ο συλληφθείς φέρεται να μετέφερε τους δράστες.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα18 λεπτά πριν

Έντονη κριτική κατά της Κομισιόν από την Eurometaux για την αδυναμία στήριξης της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας

Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως...

Διεθνή49 λεπτά πριν

Νέες αποκαλύψεις για τον καβγά Μασκ–Μπέσεντ στον Λευκό Οίκο: «Τον έσπρωξε σαν παίκτης του NFL»

Νέες λεπτομέρειες για την έντονη σύγκρουση μεταξύ του Έλον Μασκ και του τότε υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, Σκοτ Μπέσεντ,...

Οικονομία1 ώρα πριν

Πληθωρισμός σε ύφεση: Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του ευρώ

Παρά τις έντονες ανησυχίες πριν από λίγες εβδομάδες όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο κατά της ΕΕ, αυξάνοντας...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ζημιές στο 10% των στρατηγικών βομβαρδiστικών της Ρωσίας πρoκάλεσε η ουκρανική επίθεση εκτιμά το Βερολίνο

«Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, περισσότερα από δώδεκα αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές, στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95 και TU-22, καθώς και αεροσκάφη επιτήρησης...

Διεθνή2 ώρες πριν

Τι είναι η Αμερικανική Εθνοφρουρά και πώς ενεργοποιείται

Η Εθνοφρουρά των Ηνωμένων Πολιτειών, που εκλήθη να επέμβει στις ταραχές του Λος Αντζελες, είναι μια εφεδρική δύναμη που συνήθως...

Δημοφιλή