Διεθνή
Στην Τουρκία του Ερντογάν «έχει γίνει έγκλημα το να μιλάμε για τον Ατατούρκ»

Οι Τουρκικές αρχές έκλεισαν το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όπως επίσης και άλλα μνημεία που τον τιμούν απαγορεύοντας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να γιορτάσουν την 97η επέτειο της συνθήκης της Λωζάνης, η οποία καθιέρωσε το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας.
Οι απαγορεύσεις στις εκδηλώσεις που γιορτάζουν την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, δεν είναι τυχαίες. Ήρθαν μαζί με την πρώτη ημέρα εκδηλώσεων της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας, ως μουσουλμανικό τέμενος.
Στις 10 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενάντια στο διάταγμα Ατατούρκ, διέταξε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.
Εκπρόσωποι από την οργάνωση Kemalist Thought Association (ADD), όπως επίσης, και από την Ένωση για την Υποστήριξη της Σύγχρονης Ζώης (ÇYDD), καθώς και εκπρόσωποι από άλλες οργανώσεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή, επίσκεψη στο Anıtkabir – ο οποίος είναι ο τόπο ανάπαυσης του Ατατούρκ – και προς μεγάλη τους έκπληξη, είδαν τον τόπο αποκλεισμένο από δυνάμεις της αστυνομίας υπό την πρόφαση πως απολυμαίνεται εξαιτίας της επιδημία του Covid-19.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του προέδρου ADD, Hüseyin Emre Altınışık, ανέφερε πως στην Τουρκία «έχει γίνει έγκλημα το να μιλάει κανείς για τον Ατατούρκ, τη δημοκρατία, και τη Λωζάνη, ως υπερασπιστή των θεμελίων της δημοκρατικής Τουρκίας.»
Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Μέχρι να μας επιτραπεί, θα περιμένουμε εδώ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Τη μέρα που η Αγία Σοφία λειτουργεί, το Anıtkabir απαγορεύεται.»
Η συγκεκριμένη κατάσταση προκάλεσε την οργή μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινής γνώμης, οι οποίοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Ένας χρήστης στο Twitter γιατί το κύριο κόμμα αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας δεν σχολίασε το θέμα.
Ο Ερντογάν ως ηγέτης των Ισλαμιστών
Καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγού κράτους της Τουρκίας, ο Ερντογάν, και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχουν συστηματικά απομακρυνθεί από τις κοσμικές ιδρυτικές αρχές της Τουρκίας ακολουθώντας μια περισσότερο ισλαμιστική ατζέντα.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος – μια μακροχρόνια απαίτηση των ισλαμιστών της Τουρκίας – είναι επίσης άλλο ένα βήμα προς τον δια βίου πολιτικό στόχο του Ερντογάν.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Altınışık, δήλωσε πως η μη-κυβερνητικές οργανώσεις είχαν σκοπό να αποτιμήσουν φόρο τιμής σε 81 επαρχίες στην Τουρκία, αλλά επαρχιακές και διοικητικές δομές τους ειδοποίησαν πως οι συγκεκριμένες τελετές απαγορεύονται.
Ωστόσο, οι διοικητικές δομές της Τουρκίας φρόντισαν να μη δώσουν κάποια γραπτή ανακοίνωση, παρά μόνο τηλεφωνικές.
Ο Altınışık συνέχισε: «Οι οργανώσεις μας ήθελαν να μάθουν τη λογική πίσω από τις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης, όμως, το μόνο που μας έδωσαν ήταν προφορικές συστάσεις μέσω τηλεφώνου. Όλες οι οργανώσεις μας είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων στους αρμόδιους οργανισμούς, δέκα μέρες νωρίτερα.»
Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε το 1923, για να διευθετήσει επίσημα τη σύγκρουση που ακολούθησε του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και των δυνάμεων της Αντάντ. Η ειρηνευτική συμφωνία καθιέρωσα τα σύνορα και το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας.
Πηγή: Ahval

Άμυνα
Τουρκία: Θα ζητήσουμε ανταλλάγματα για να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια της ΕΕ
«Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100.

Ανταλλάγματα από την ΕΕ θα ζητήσει η Τουρκία στην περίπτωση που η Άγκυρα συνεισφέρει στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ένωσης, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100.
Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι ενώ η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ αποτελεί για την Άγκυρα στρατηγική προτεραιότητα «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο».
Είπε ακόμη πως η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να κάνει καμιά ειδική αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη φορά, την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως όταν είπε στους Financial Times πως ‘το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι’, εννοούσε ότι «οι Ευρωπαίοι για πολλά χρόνια, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά τους. Όλοι γνωρίζουν ήδη ότι αν αφαιρέσετε την προστατευτική ομπρέλα των ΗΠΑ, αυτό το περιβάλλον ευημερίας και δημοκρατίας δεν θα υπάρχει πλέον. Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν πράγματι στο ορθολογικό συμπέρασμα και είπαν ότι δεν μπορούμε πλέον να εξαρτώμαστε 100% από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά μας».
Σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, οι Ευρωπαίοι «ενεργούν αναλόγως, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, άρχισαν να αναπτύσσουν τις δικές τους δυνατότητες» και «να μειώνουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια, και κανείς δεν μπορεί να το γυρίσει πίσω τώρα. Αυτό εννοούσα όταν είπα ότι ‘το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι’. Υπήρξαν πολύ σημαντικές εξελίξεις αμέσως αφού το είπα αυτό, και ειλικρινά, τώρα βλέπουμε ότι αυτό όντως υλοποιείται. Ενώ η Ευρώπη αναπτύσσει μια νέα δομή ασφάλειας υποθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μέρος της, οι ρόλοι ορισμένων δυνάμεων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλάζουν επίσης».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ο τουρκικός στρατός είναι ένας ισχυρός στρατός με δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης στοιχεία μάχης, οχήματα μάχης και εξοπλισμού».
Σε ερώτηση πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ το επόμενο διάστημα, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που δουλεύουμε συνεχώς. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά. Πρώτον, είναι σημαντικό οι σχέσεις μας, μία προς μία με τις ευρωπαϊκές χώρες, να είναι άριστες. Εδώ, ευτυχώς, δεν έχουμε πολλά προβλήματα, έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις με κάθε ευρωπαϊκή χώρα».
Για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «ο Πρόεδρός μας τονίζει στις πιο πρόσφατες ομιλίες του, τη βούλησή μας. Εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για εμάς και η προοπτική μας για την ένταξη στην ΕΕ δεν έχει αλλάξει». «Βλέπουμε, όμως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο. Στο νέο μεταβαλλόμενο σύστημα ασφαλείας, μπορώ να πω ότι αναμένονται γνήσιες συζητήσεις και καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες για το πώς θα προχωρήσουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι σχέσεις Τουρκίας-ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή τη στιγμή, όλα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε υποθέσεις. Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα».
Ερωτηθείς για τις σχέσεις Τουρκία – ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «όταν η απειλή του PKK εξαφανιστεί και οι ΗΠΑ κόψουν τις σχέσεις τους μαζί τους, η Τουρκία δεν θα έχει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας για εμάς είναι η συνεργασία με το PKK-YPG και η υποστήριξη που παρέχουν. Θα συνεχιστεί αυτή η υποστήριξη ή όχι, αυτό είναι το θέμα μας. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν το σωστό από αυτή την άποψη», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.
Αναφερόμενος στις επαφές του στην Δαμασκό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι εξέτασαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της διοίκησης της Δαμασκού και του YPG. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους τι είδους ανησυχίες και ερωτήματα έχουμε ως Τουρκία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι η Τουρκία διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία.
«Η πρότασή μας στη νέα κυβέρνηση είναι πάντα να αποδίδει στους Κούρδους της Συρίας τα δικαιώματά τους, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τον Πρόεδρό μας όσο και για την Τουρκία. Είναι σημαντικό η νέα διοίκηση στη Συρία να δώσει στους Κούρδους στη Συρία τα ισότιμα δικαιώματα τους και να εξαλείψει την καταπίεση και την ιστορική αδικία εδώ», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν λέγοντας ότι «από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό όλα τα ένοπλα στοιχεία και οι τρομοκρατικές δραστηριότητες που είναι ανεπίσημες στην περιοχή να αφαιρεθούν ξανά από την εξίσωση και να επιστρέψει η ζωή στο κανονικό και όλοι οι Κούρδοι, Άραβες, Τουρκμένοι, Χριστιανοί, Σουνίτες, Αλαουίτες πληθυσμοί να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή».
«Εμείς ως Τουρκία παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκεί. Έχουμε πει επίσης στους φίλους μας στη Συρία ότι υπάρχουν θέματα ασφάλειας που είναι ευαίσθητα για εμάς», είπε ο Χακάν Φιντάν.
Πηγή: Sigmalive
Διεθνή
Ο Στάρμερ κατηγορεί τον Πούτιν πως δεν είναι σοβαρός για ειρήνη στην Ουκρανία
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πρόεδρο (της Ρωσίας) Πούτιν να παίξει παιχνίδια με το σχέδιο συμφωνίας που πρότεινε ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) Τραμπ», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός την παραμονή της τηλεδιάσκεψης περίπου 25 ηγετών της αποκαλούμενης «συμμαχίας προθύμων» για «την υποστήριξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε χθες Παρασκευή τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως «δεν είναι σοβαρός» όταν μιλά για ειρήνη, αφού η Μόσχα εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την προτεινόμενη από τις ΗΠΑ εκεχειρία στην Ουκρανία.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πρόεδρο (της Ρωσίας) Πούτιν να παίξει παιχνίδια με το σχέδιο συμφωνίας που πρότεινε ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) Τραμπ», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός την παραμονή της τηλεδιάσκεψης περίπου 25 ηγετών της αποκαλούμενης «συμμαχίας προθύμων» για «την υποστήριξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» στην Ουκρανία.
Ο Στάρμερ επέκρινε το Κρεμλίνο πως απαξιώνει πλήρως την πρόταση του Προέδρου Τραμπ για κατάπαυση του πυρός, δείχνοντας πως ο Πούτιν «δεν είναι σοβαρός» όταν μιλά για ειρήνη. Ο Ρώσος Πρόεδρος προσπαθεί να κωλυσιεργήσει, υποστήριξε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, θέτοντας «άσκοπους όρους» για την επίτευξη συμφωνίας.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας το συντομότερο δυνατόν και άσκησαν έντονες πιέσεις στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τελικά συμφώνησε την Τρίτη σε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός εφόσον και η Ρωσία δεσμευτεί.
Ωστόσο, ο Πούτιν εξέφρασε επιφυλάξεις, απαριθμώντας ζητήματα που κατά τον ίδιο χρειάζονται διευκρίνιση, φροντίζοντας να μην απορρίψει εντελώς την πρωτοβουλία Τραμπ. «Εάν η Ρωσία έρθει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιβλέψουμε την εκεχειρία και να διασφαλίσουμε ότι πρόκειται για μια σοβαρή και διαρκής ειρήνευση», δήλωσε ο Στάρμερ. Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία προκειμένου να υποχρεωθεί να σταματήσει τον πόλεμο.
«Το μήνυμά μου προς το Κρεμλίνο δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: σταματήστε τις βάρβαρες επιθέσεις στην Ουκρανία, μια για πάντα, και συμφωνήστε σε κατάπαυση του πυρός τώρα», υπογραμμίζει ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο οποίος καταβάλλει έντονες διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της «συμμαχίας των προθύμων» θα αναζητηθούν τρόποι για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία σε περίπτωση που επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Τουρκία έχουν δηλώσει έτοιμες να αναπτύξουν δυνάμεις στην Ουκρανία εφόσον χρειαστεί, ενώ άλλες χώρες σκοπεύουν να παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη.
Εν τω μεταξύ ρωσικός πύραυλος έπληξε χθες Παρασκευή συνοικία της πόλης Κριβί Ριχ στην κεντρική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 άνθρωποι – ανάμεσά τους δύο παιδιά, ηλικίας 2 και 15 ετών –, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης του Ντιπροπετρόβσκ.
Ο περιφερειάρχης Σερχίι Λισάκ δημοσιεύει στο Telegram φωτογραφίες που δείχνουν τις καταστροφές που υπέστησαν πολυκατοικίες και ένα κτίριο στο οποίο στεγάζονταν γραφεία επιχειρήσεων. Η πόλη Κριβί Ριχ, γενέτειρα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα, όπως μεταδίδει σήμερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA). Το ταξίδι του συμπίπτει χρονικά με τις διαβουλεύσεις επί της αμερικανικής πρότασης για εκεχειρία στον πόλεμο της Ουκρανίας. Χιλιάδες βορειοκορεάτες στρατιώτες φέρονται να αναπτύχθηκαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ προκειμένου να υποστηρίξουν τα ρωσικά στρατεύματα στις επιχειρήσεις τους εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων που εισέβαλαν εκεί τον περασμένο Αύγουστο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Πηγή: Sigmalive
Διεθνή
Ποιος είναι ο «dealmaker» του Τραμπ με τον Πούτιν
Αν και εντελώς αρχάριος στη διπλωματία, ο 68χρονος Γουίτκοφ, θεωρείται πλέον το δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ για τις δύσκολες αποστολές.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν παντελώς άγνωστος: ο Στιβ Γουίτκοφ, που σήμερα έχει τα γενέθλιά του – γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1957 – είναι ο ειδικός διαπραγματευτής του Ντόναλντ Τραμπ, που ταξίδεψε στη Ρωσία για να πείσει τον πρόεδρο Πούτιν να συμφωνήσει με το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Γουίτκοφ έδωσε «πρόσθετες πληροφορίες» και έλαβε ένα «ραβασάκι» για τον πρόεδρο Τραμπ.
Ο ίδιος ο Γουίτκοφ, ωστόσο, έφυγε «αόρατος» από το Κρεμλίνο και χωρίς να κάνει δήλωση μετά τη συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αν και εντελώς αρχάριος στη διπλωματία, ο 68χρονος Γουίτκοφ, θεωρείται πλέον το δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ για τις δύσκολες αποστολές.
Διορίστηκε από τον Τραμπ, ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, στις 12 Νοεμβρίου του 2024 -λίγες μόλις ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές. Και έπαιξε τον βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς .
Ενας Άραβας, ανώτερος αξιωματούχος, είπε ότι είναι σαφές σε όλους στην περιοχή, ότι ο Γουίτκοφ είναι ο απόλυτος εκπρόσωπος του Τραμπ. «Αν θέλετε να συνάψετε μια συμφωνία με τον Τραμπ, θα το κάνετε πρώτα με τον Γουίτκοφ»,πρόσθεσε. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι ο δισεκατομμυριούχος πέτυχε κάτι που ο κόσμος περίμενε εδώ και μήνες, στη Μέση Ανατολή.
Ο τέλειος διαπραγματευτής
Ο Γουίτκοφ είναι πλέον μια σταθερή παρουσία στη διεθνή σκηνή, ακόμη περισσότερο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Φαίνεται ότι ο Τραμπ έχει έναν δεύτερο άνθρωπο σε αυτό το σημαντικό πόστο, με τον Γουίτκοφ. Κάποιον που έχει μεγαλύτερη επιρροή στον Λευκό Οίκο από τον Ρούμπιο.
«Οι πιο σημαντικοί σύμβουλοί του Τραμπ δεν προέρχονται από το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής», εξηγεί ο Ντάνιελ Μπρέσνερ ,αναπληρωτής Καθηγητής Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών. «Πιθανότατα αυτό αντανακλά την πεποίθηση του Τραμπ ότι οι διεθνείς σχέσεις έχουν να κάνουν με την εξουσία και, όπως λέει ο Τραμπ, δεν πρέπει να …ξεριζώνονται». Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι βρήκε στον Γουίτκοφ τον τέλειο άνθρωπο για τη δουλειά.
Ο μεγιστάνας των ακινήτων βοήθησε άλλωστε να πειστεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, να απελευθερώσει τον 63χρονο Αμερικανό καθηγητή Μαρκ Φόγκελ, ο οποίος εργαζόταν ως εκπαιδευτικός σε αμερικανικό σχολείο στη Μόσχα και είχε καταδικασθεί τον Ιούλιο 2022 σε κάθειρξη 14 ετών, επειδή είχε φέρει στη Ρωσία κάνναβη. Για ιατρική χρήση, σύμφωνα με τον ίδιο.
Το ταξίδι του στο Κρεμλίνο ήταν επίσης, μια «παράκαμψη» στο δρόμο του προς τη Ντόχα, όπου προσπαθεί επί του παρόντος να πείσει και πάλι τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς να συνεχίσουν την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και να συμφωνήσουν σε μια άλλη ανταλλαγή κρατουμένων.
Ο Γουίτκοφ θα είναι επίσης ο βασικός εκπρόσωπος του Τραμπ στις συνομιλίες που επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος με το Ιράν. Για να προσπαθήσει να επιτύχει μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη μέσα στη χρονιά, όπως λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Καμμία διπλωματική εκπαίδευση
Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο Γουίτκοφ δεν έχει καμία διπλωματική εκπαίδευση. Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα τον σημερινό του ρόλο και τις ευθύνες του, πρέπει να εξετάσει τη σχέση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όπως και ο Τραμπ, ο Γουίτκοφ είναι Νεοϋορκέζος. Γιος ενός Εβραίου ράφτη γυναικείων παλτών μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ και αποφοίτησε από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Hofstra το 1983 με πτυχίο νομικής. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη δικηγορική εταιρεία ακινήτων Dreyer & Traub , στην Πάρκ Αβενιου.
Ο 68χρονος σήμερα Γουίτκοφ έκανε μεγάλη περιουσία, αρχικά ως εταιρικός δικηγόρος και στη συνέχεια ως επικεφαλής εταιρειών ακινήτων. Μπήκε στον κλάδο των ακινήτων το 1997, ιδρύοντας την Witkoff Group, μια συμβουλευτική εταιρεία ακινήτων στη Νέα Υόρκη, μέσω της οποίας αγόρασε κτίρια με περισσότερα από 3.000 διαμερίσματα στην οικονομική μητρόπολη, κατά τη διάρκεια της ακμής του real estate της δεκαετίας του 1980.
Φιλία με ένα σάντουιτς
Η φιλία του με τον Τραμπ χρονολογείται επίσης από εκείνη την εποχή. Ο Γουίτκοφ είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης, σε δίκη του Τραμπ για απάτη, με αφορμή ένα… σάντουιτς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν το 1986 σε ένα delicatessen στη Νέα Υόρκη. Ο Τραμπ δεν είχε μετρητά πάνω του, αλλά παρήγγειλε ένα «σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί», το οποίο πλήρωσε ο Γουίτκοφ, όπως γράφει ο Economist.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θυμήθηκε αυτή τη χειρονομία, σε συνάντηση με τον Γουίτκοφ επτά χρόνια αργότερα και από τότε έγιναν οι καλύτεροι φίλοι.
Κατά την πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ ζήτησε συμβουλές από τον Γουίτκοφ για φορολογικά θέματα. Τον τελευταίο χρόνο της πρώτης του προεδρίας, ο Τραμπ τον επιβράβευσε με τον διορισμό του στην οργάνωση «Great American Economic Revival Industry Group», που σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο δισεκατομμυριούχος Γουίτκοφ δώρισε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του Τραμπ.
Σχέση εμπιστοσύνης
Η στενή σχέση εμπιστοσύνης του Τραμπ για τον Γουίτκοφ εδράζεται και στο γεγονός ότι και οι δύο προέρχονται από το ίδιο υπόβαθρο -τον σκληρό κόσμο των ακινήτων της Νέας Υόρκης .Πιθανότατα αυτό έπεισε τον Τραμπ να αφήσει τη λύση στις δύο πιο σημαντικές κρίσεις εξωτερικής πολιτικής στον Γουίτκοφ. Αν ο Τραμπ εκτιμά οτιδήποτε, αυτό είναι οι «διαπραγματευτές» -μια ιδιότητα για την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρέσκεται να καυχιέται.
Η διπλωματία δεν είναι ούτως ή άλλως θέμα του Τραμπ – κάτι που αντανακλάται και στη συμπεριφορά του στην εξωτερική πολιτική. Είτε επρόκειτο για την ταπείνωση καταστροφική του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο , είτε για τις γκροτέσκες φαντασιώσεις του για τη Λωρίδα της Γάζας ως τοποθεσία για επενδύσεις σε ακίνητα, ο Τραμπ φαίνεται να αδιαφορεί για τις διαπραγματευτικές ικανότητες και τα διεθνή έθιμα.
Υπάρχει μια μακρά παράδοση Αμερικανών προέδρων να διορίζουν άτυπους συμβούλους και απεσταλμένους για να διεξάγουν διαπραγματεύσεις ή να τους ζητούν να τους συμβουλεύουν, λέει ο Ίαν Λέζερ, Διευθύνων Σύμβουλος του γραφείου του German Marshall Fund στις Βρυξέλλες. «Η εμπιστοσύνη ήταν συχνά πιο σημαντική από την ίδια την διπλωματική τεχνογνωσία».
Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Axios», υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ληφθεί υπόψη: οι διαπραγματευτικές ικανότητες του Γουίτκοφ. «Θα πρέπει να έχει καλή αίσθηση του πότε να επιλέξει μια προσεκτική, ήπια διαπραγματευτική προσέγγιση – και πότε να δείξει σκληρότητα. Αυτές είναι δεξιότητες που λέγεται ότι απέκτησε από τον κόσμο του real estate της Νέας Υόρκης», γράφει η αμερικανική ιστοσελίδα, επικαλούμενη ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά.
«Πράγματι, ο Γουίτκοφ έχει ένα ευρύ φάσμα δεσμεύσεων, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για υψηλόβαθμους διπλωμάτες», λέει ο Λέζερ και προσθέτει: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πιστεύει στην παραδοσιακή αρχή ότι «το βελούδινο γάντι των πολυμερών θεσμών θα πρέπει να υπερκαλύπτει τη ατσάλινη γροθιά της στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ. Ο Τραμπ πιστεύει ότι όλα αυτά είναι γελοία – θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κορυφαία παγκόσμια δύναμη και πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα».
Πηγή: Naftemporiki
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ