Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την Τουρκία στη δυτική Λιβύη – Τα σχέδια της Άγκυρας

Δημοσιεύτηκε στις

του Jemai Guesmi

Στη Δυτική Λιβύη αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα σημάδια βαθιάς διαίρεσης και δημιουργίας ρωγμών μεταξύ των διαφόρων κέντρων ισχύος.

Οι διαφορές στη Δυτική Λιβύη έχουν αυξηθεί δραματικά, ειδικά από τότε που ο Φαγιέζ Σαρράι εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών που υπεγράφη μεταξύ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και του Αντιπροέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου, Αχμέτ Μαΐτικ, οι διαφορές έγιναν ακόμη πιο σοβαρές.

Η κλιμάκωση των νέων εντάσεων περιπλέκει περαιτέρω τις ήδη περίπλοκες σχέσεις μεταξύ βασικών προσώπων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Πηγές της Λιβύης λένε στο The Arab Weekly ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για τον έλεγχο της εξουσίας μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών του UAH, του στρατού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας . Αυτός ο αγώνας, ο αγώνας, συμβαδίζει με τις ρυθμίσεις για την επόμενη φάση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των Λιβύων. Η Τουρκία, που συμμετέχει σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό μέσω αντιπροσώπων, ανησυχεί ότι θα μειωθεί η επιρροή της στο νέο προεδρικό συμβούλιο, μετά την δήλωση αποχώρησης του Σαράζ.

Οι πηγές από τη Λιβύη αναφέρουν ότι αυτός ο αγώνας για τον έλεγχο της εξουσίας γίνεται βασικά μεταξύ του Selahattin el Nimruş, που διορίστηκε υπουργός Άμυνας από τον Σαράζ, και του Usame el Cüveyli, διοικητή της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Ο Cüveyli δεν έκρυψε την δυσφορία του, με την τοποθέτηση του Nimrush στη θέση του υπουργού Άμυνας, στα τέλη Αυγούστου.

Λέγεται ότι το πρόβλημα του Cüveyli πηγάζει από το γεγονός ότι ο ίδιος, που έχει το βαθμό του υποστρατήγου, δεν δέχεται να παίρνει εντολές από τον Nimruş , που είναι συνταγματάρχης. Ένα άλλο πρόβλημα μεταξύ των δύο ανδρών είναι τα συμφέροντα των περιοχών και των φυλών από τις οποίες κατάγονται. Ο Cüveyli προέρχεται από το Zintan και ο Nimruş προέρχεται από την αντίπαλη περιοχή Zaviye.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Cüveyli και ο Nimrush, οι οποίοι και οι δύο απέρριψαν τη συμφωνία πετρελαίου μεταξύ Haftar και Maytik, δεν θα είναι σε θέση να κρύψουν την μεταξύ τους διαφωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο πόλεων, Zaviye και Zintan, ενδέχεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες λόγω της κατάρρευσης της συμβιβαστικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015.

Ο πολιτικός ερευνητής της Λιβύης Kemal al-Miraş πιστεύει ότι αυτή η σύγκρουση έχει βαθύτερες ρίζες και αιτίες. Τονίζει δε ότι αυτή η κατάσταση, ειδικά τώρα με την τουρκική επιρροή και την εισαγωγή μισθοφόρων από τη Συρία, οι συμμαχίες έχουν αλλάξει και έχουν λάβει νέες μορφές.

Σημειώνει ότι είναι μεγάλο πρόβλημα οι έντονες διαφορές μεταξύ των διαφόρων πολιτοφυλακών που ελέγχουν τη δυτική Λιβύη.

Ο Miraş, Μιλώντας στο The Arab Weekly τηλεφωνικά, είπε ότι αυτή η σύγκρουση να προκαλέσει πολλές ρήξεις. Ο Miraş δηλώνει ότι ο Cüveyli “δεν αποδέχεται τον διορισμό του Nimruş ως υπουργού Άμυνας, ο οποίος ανήκει στις ταξιαρχίες της Λιβυκής Επαναστατικής Κίνησης, που εδρεύουν στο Zaviye με επικεφαλής τον τρομοκράτη Şaban Hadiye, με το κωδικό όνομα Ebu Ubeyde.”

Δηλώνει επίσης ότι «ο Cüveyli, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την περιθωριοποίηση των πολιτοφυλακών του Zintan και την μη χορήγηση χρηματοοικονομικών και στρατιωτικών πόρων, θεωρεί τον Nimruş ακατάλληλο και ότι περίμενε να διοριστεί ως υπουργός στο Υπουργείο Άμυνας». Επίσης τον κατηγορεί ότι είναι «πιστός στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Τουρκία, που είναι σύμμαχός της καθώς και ότι συμμετείχε στις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας τις θέσεις τους».

Συνεχίζοντας ο Miraş είπε ότι «υπάρχει πιθανότητα αυτή η σύγκρουση να παραλύσει το Υπουργείο Άμυνας», και ότι η σύγκρουση των δύο ανδρών ενθαρρύνεται από τον Fethi Başağa, ο οποίος ελπίζει στην αποδυνάμωση και των δύο, για να μπορέσει να καταλάβει ο ίδιος την πρωτεύουσα Τρίπολη, με την υποστήριξη της Τουρκίας και των μισθοφόρων εκ Συρίας. 

Ο Miraş θεωρεί ότι η Τουρκία, που παραμένει βασικός παίκτης στην περιοχή, υποστηρίζει τον Cüveyli και τον ωθεί να εντείνει τη σύγκρουση με τον Nimruş, για να εδραιώσει τη θέση της. 

“Αυτή η σύγκρουση είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες εκπλήξεις όσον αφορά την εμφάνιση συμμαχιών που δεν ήταν δυνατές στο παρελθόν. Οι χθεσινοί εχθροί μπορούν να είναι φίλοι του σήμερα, επειδή η εξίσωση δύναμης έχει πλέον γίνει αρκετά ρευστή”, λέει ο Miraş στο τέλος των δηλώσεών του.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι εκτός από τις συγκρούσεις, υπάρχουν και έντονες διαβουλεύσεις και συζητήσεις, που ελέγχονται κεντρικά από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης και διεξάγονται επί του παρόντος με επίκεντρο Μισράτα, την Τρίπολη και την Κωνσταντινούπολη, με απώτερο στόχο την καλύτερη εκπροσώπηση στο τραπέζι των συνεχιζόμενων διαλόγων για μια πολιτική λύση στη Λιβύη.

Πηγές πολιτικών και μέσων ενημέρωσης της Λιβύης αναφέρουν ότι αυτές οι συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχουν ηγέτες πολιτικών ισλαμιστικών οργανώσεων και ένοπλων ομάδων πιστών στον UAH, τον στρατό της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, στοχεύουν στην προετοιμασία των διαβουλεύσεων που θα γίνουν στη Μπουζνίκα, στο Μαρόκο και στο Montreux, στην Ελβετία, όπου θα διεξαχθούν γύροι διαπραγματεύσεων για την κατανομή των διαφόρων θέσεων εξουσίας στη Λιβύη την επόμενη ημέρα.

“Αυτή η σύγκρουση είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες εκπλήξεις όσον αφορά την εμφάνιση συμμαχιών που δεν ήταν δυνατές στο παρελθόν. Οι χθεσινοί εχθροί μπορούν να είναι φίλοι του σήμερα, επειδή η εξίσωση δύναμης έχει πλέον γίνει αρκετά ρευστή”, λέει ο Miraş στο τέλος των δηλώσεών του.

Πηγές πολιτικών και μέσων ενημέρωσης της Λιβύης αναφέρουν ότι αυτές οι συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχουν ηγέτες πολιτικών ισλαμιστικών οργανώσεων και ένοπλων ομάδων πιστών στην UAH, στοχεύουν στην προετοιμασία των διαβουλεύσεων Μπουζνίκα στο Μαρόκο και στο Montreux στην Ελβετία, όπου θα διεξαχθούν γύροι διαπραγματεύσεων για την κατανομή κυρίαρχων εδρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές αναφέρουν ότι ο Ali el-Sallabi, ο οποίος συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες συζητήθηκαν διαφορά σχέδια, για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκύψει από διαβουλεύσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Ελβετία την επόμενη εβδομάδα για την εκλογή νέου προεδρικού συμβουλίου και κυβέρνησης της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον Kamal al-Miraş, «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης, που εκπροσωπείται από άτομα όπως ο Mohammed Sawan και ο Ali al-Sallabi, αναγκάζει το Κατάρ να υποστηρίξει τον Nimruş και την Λιβυκή Επαναστατική Κίνηση και όχι τις άλλες ομάδες, όμως ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να υποστηρίζει την ομάδα του Fethi Başağa, ο οποίος θεωρείται ο πιο πιστός συνεργάτης για επίτευξη των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Miraş τονίζει ότι σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης, δεν αποκλείει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των συριακών μισθοφόρων από πλευράς της Τουρκίας, για τον στρατιωτικό έλεγχο της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Başağa. Τελικός στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος του Προεδρικού Συμβουλίου από τον Başağa, για να αναγκάσει έτσι τη διεθνή κοινότητα να αποδεχτεί ένα τέτοιο τετελεσμένο.

Πηγή: ahvalnews

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Προς ολοταχώς προ τη Μέση Ανατολή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz

Το αεροπλανοφόρο διαπλέει αυτήν τη στιγμή τα Στενά της Μαλάκκα, μεταξύ της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα και της Μαλαισίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz, που έπλεε στη Νότια Σινική Θάλασσα, έστριψε δυτικά και κατευθύνεται προς τη Μέση Ανατολή σήμερα, με φόντο τη σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine Traffic, που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις θέσεις των πλεούμενων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το αεροπλανοφόρο διαπλέει αυτήν τη στιγμή τα Στενά της Μαλάκκα, μεταξύ της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα και της Μαλαισίας.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει προς το παρόν απαντήσει.

Μια δεξίωση που είχε προγραμματιστεί πάνω στο Nimitz για την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο μιας τετραήμερης επίσκεψης του αεροπλανοφόρου στο Ντανάνγκ, στο κεντρικό Βιετνάμ, ακυρώθηκε, ανέφερε στο AFP ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης του Βιετνάμ, επικαλούμενος μία επιστολή της αμερικανικής πρεσβείας. Η εν λόγω επιστολή κάνει λόγο για μια «επείγουσα επιχειρησιακή ανάγκη» που επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για να δικαιολογήσει την ακύρωση αυτής της εκδήλωσης.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Jerusalem Post: Τελευταία ευκαιρία από Τραμπ στους Ιρανούς

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το Ιράν είχε απευθυνθεί στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα ισραηλινά πλήγματα. «Φαίνεται ότι το Ιράν δεν κερδίζει αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να μιλήσουν πριν να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Τραμπ στον Καναδά, όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη της G7.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υποβάλει στο Ιράν μια προσφορά που θα είναι «τελευταία ευκαιρία», δήλωσαν τη Δευτέρα στην Jerusaem Post Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ένας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι μπορεί η πρόταση να είναι ακόμη και ελαφρώς καλύτερη από την προηγούμενη πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση στους Ιρανούς πριν από περίπου 1,5 εβδομάδα.

Αν γίνει μια τέτοια πρόταση, θα βασίζεται στην αμερικανική αρχή του μηδενικού εμπλουτισμού ουρανίου.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην Post ότι, μέχρι στιγμής, προς το Ισραήλ δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη προσέγγιση. «Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται επί του παρόντος μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να χτυπάμε όλο και περισσότερους στόχους», δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Την Κυριακή είχε γίνει γνωστό ότι το Ιράν προσέγγισε το Ομάν και το Κατάρ για να μεσολαβήσουν προς τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Σαουδική Αραβία εργάζεται παρασκηνιακά και αυτή μέσω ξεχωριστού καναλιού για να προωθήσει την κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το Ιράν είχε απευθυνθεί στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα ισραηλινά πλήγματα. «Φαίνεται ότι το Ιράν δεν κερδίζει αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να μιλήσουν πριν να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Τραμπ στον Καναδά, όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη της G7.

Η στάση του Ισραήλ φαίνεται να είναι πιο σκληρή. O Μπένιαμιν Νετανιάχου σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο ABC είπε σχετικά με την προσέγγιση του Ιράν: «Δεν με εκπλήσσει. Θέλουν να συνεχίσουν αυτές τις ψεύτικες συνομιλίες – για να λένε ψέματα, να εξαπατούν και να παρασύρουν τις ΗΠΑ. Έχουμε πολύ καλές πληροφορίες σχετικά με αυτό».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να συζητήσει για τις αγορές όπλων με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G7

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα της αγοράς νέων όπλων για την Ουκρανία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος επισκέπτεται την Αυστρία, θα παρακολουθήσει αύριο Τρίτη τη σύνοδο κορυφής της «Ομάδας των Επτά» (G7) στον Καναδά.

«Ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσω με τον πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι το αμυντικό πακέτο το οποίο η Ουκρανία είναι πρόθυμη να αγοράσει», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Βιέννη.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή4 ώρες πριν

Προς ολοταχώς προ τη Μέση Ανατολή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz

Το αεροπλανοφόρο διαπλέει αυτήν τη στιγμή τα Στενά της Μαλάκκα, μεταξύ της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα και της Μαλαισίας.

Διεθνή4 ώρες πριν

Jerusalem Post: Τελευταία ευκαιρία από Τραμπ στους Ιρανούς

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το Ιράν είχε απευθυνθεί στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα ισραηλινά...

Διεθνή4 ώρες πριν

Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να συζητήσει για τις αγορές όπλων με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G7

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα της αγοράς νέων όπλων για την Ουκρανία...

Διεθνή5 ώρες πριν

Αραγτσί: Οι εγκληματίες πολέμου που κρύβονται σε καταφύγια στο Τελ Αβίβ δεν θα μείνουν ατιμώρητοι

Κατά την τέταρτη ημέρα μιας άνευ προηγουμένου σύγκρουσης μεταξύ των δύο εχθρικών χωρών, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έγραψε σε...

Οικονομία5 ώρες πριν

Crypto Chaos: Pakistan’s Unregulated Digital Finance Crisis

Cryptocurrencies remain highly volatile, with sudden price fluctuations potentially leading to substantial financial losses for investors.

Δημοφιλή