Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Επιμένει η Μέρκελ: «Μη τον Ερντογάν τάραττε»

Δημοσιεύτηκε στις

Κώστας Βενιζέλος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί, εάν θέλει, να βγάλει από την πρίζα την τουρκική οικονομία. Μπορεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Ερντογάν, ώστε να τον αναγκάσει να τερματίσει την επιθετική και επεκτατική του πολιτική. Δεν το πράττει καθώς αυτό μπλοκάρεται, κυρίως, από τη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος Μέρκελ, η χώρα της οποίας προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρεί να εξαντλήσει τον χρόνο μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, που θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να συζητήσει τα ευρωτουρκικά, με ανοικτό πλέον το θέμα της επιβολής κυρώσεων, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Το αφήγημά της, όταν μιλά με κράτη-μέλη, με την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζει πως η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πως δεν θα χρειαστούν καν τα μέτρα της Ε.Ε. και ότι «μπορεί να καταρρεύσει από μόνη της». Περαιτέρω αναφέρει πως επειδή ο Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση λόγω των οικονομικών προβλημάτων, εάν επιβληθούν κυρώσεις ενδεχομένως να αντιδράσει βίαια και να επιλέξει τη σύγκρουση. Όλα αυτά, βέβαια, λέγονται για να δικαιολογηθεί η στάση του Βερολίνου.

Η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την τελευταία της τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ανέφερε ότι δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και πως εάν δεν κάνει πίσω θα επιβληθούν κυρώσεις. Ο Ερντογάν από την πλευρά του δηλώνει πως δεν συζητά υποχώρησή του από την περιοχή, υποστηρίζει πως έχει «νόμιμα δικαιώματα» και ζήτησε από την κ. Μέρκελ να παρέμβει προς την Ελλάδα και την Κύπρο, που προκαλούν, κατά τον ισχυρισμό του.

Είναι προφανές πως, κατά κύριο λόγο, οι Γερμανοί θα συνεχίσουν  να έχουν κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, γνωρίζοντας πως οι πιθανότητες να πεισθεί η Άγκυρα είναι περιορισμένες. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο και η Ρώμη επιμένουν πως δεν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, παραπέμποντας στο μεταναστευτικό. Εκφράζουν φόβο -και το λένε φωνακτά- ότι ο Ερντογάν θα «διοχετεύσει» μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Λιβύης και γι’ αυτό και επιμένουν να αρνούνται να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των μέτρων.

Σημειώνεται συναφώς ότι αυτά που προτείνει η Λευκωσία, δεν είναι σκληρά μέτρα. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα με την αύξηση του καταλόγου των προσώπων, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο στόχος παραμένει η υιοθέτηση οικονομικών μέτρων. Αυτό, όμως, είναι δύσκολο εγχείρημα. Αλλά ακόμη και για αυτά τα μικρά προτεινόμενα μέτρα υπάρχουν δυσκολίες και τίθενται εμπόδια.

Επιχειρείται, μάλιστα, από κάποιους να ανατραπεί η απόφαση του άτυπου Συμβουλίου του ΥΠΕΞ στο Βερολίνο, που εν πολλοίς πακετοποίησε τις κυρώσεις Λευκορωσίας και Τουρκίας. Τα τελευταία δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο στοχοποιούν τη Λευκωσία παρουσιάζοντάς την ότι μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. 

Στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, η Κύπρος, σύμφωνα με το πρακτικό των συζητήσεων, δήλωσε ξεκάθαρα πως για να προχωρήσει το θέμα της Λευκορωσίας θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσει και το ζήτημα με την Τουρκία. Στην κοινή θέση, αναφέρεται πως λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη απτής προόδου μέχρι στιγμής, οι Υπουργοί συμφωνούν να επιταχύνουν τις προτάσεις της Κύπρου που υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο (Ιούνιο) σχετικά με τον πρόσθετο κατάλογο ατόμων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Όπως και για τη Λευκορωσία, αυτή η επιτάχυνση θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται στην κοινή θέση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η προετοιμασία της στρατηγικής συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία παραμένει πολυδιάστατη, εμπλέκοντας τόσο θετικές διαδρομές (διάλογος, οικονομική συνεργασία) όσο και πιθανή κλιμάκωση περιοριστικών μέτρων που στοχεύουν τα οικονομικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Συνεπώς το θέμα είναι ξεκάθαρο και το πακέτο Λευκορωσία και Τουρκία δεν το αναφέρουν μόνο η Ελλάδα (προ ημερών και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης) και η Κύπρος. 

Μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου δύσκολα θα αλλάξουν τα δεδομένα, γι’ αυτό και αυτοί που θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους θα είναι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς η Άγκυρα δεν πρόκειται να αλλάξει στάση.

«Η υποκριτική Ε.Ε. και το απαράδεκτο αίτημα των ΗΠΑ»

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κύπρο, την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, έστειλε πολλά μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου. 

Στις συζητήσεις που είχε με την κυβέρνηση (Πρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών) δεν αναφέρθηκε στην αξίωση των ΗΠΑ να μην προσφέρονται διευκολύνσεις στο ρωσικό ναυτικό. Προφανώς επειδή η πολιτική της Λευκωσίας δεν άλλαξε και διευκολύνσεις προσφέρονται. Ο Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε το θέμα, όμως, αυτό στη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων, που έγινε στη ρωσική πρεσβεία. Ήταν κατηγορηματικός ότι το αμερικανικό αίτημα για απαγόρευση του ρωσικού ναυτικού στη χρήση κυπριακών λιμανιών «είναι απαράδεκτο».

Για το Κυπριακό και τις εγγυήσεις η θέση της Ρωσίας είναι γνωστές. Ως σημαντική αναφορά κρίνεται αυτή που ανέφερε στις συναντήσεις του πως στο θέμα των εγγυήσεων, το οποίο χαρακτήρισε μη βιώσιμο και ξεπερασμένο, οι Τούρκοι και οι Βρετανοί δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν. Αυτό δίνει και απαντήσεις στο τουρκικό αφήγημα για το Κραν Μοντανά, που υιοθετήθηκε από κάποιους σε Αθήνα και Λευκωσία. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί και η αναφορά του πως εάν υπάρχουν προτάσεις για αλλαγή της βάσης της Δικοινοτικής-Διζωνικής Ομοσπονδίας, τότε η Ρωσία θα ρωτούσε πρώτα ποια είναι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Σημείωσε ακόμη ότι η στάση της ΕΕ είναι υποκριτική όταν απαιτεί κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ενώ η Τουρκία «αγνοείται». Εξέφρασε, περαιτέρω, την απογοήτευσή του ότι οι πρόσφατες προσπάθειες επανεξέτασης και βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας απέτυχαν λόγω της Ουκρανίας.

Δεν αποκλείεται και αναβολή «εκλογών» με πρόσχημα τον κορωνοϊό, αν και ο λόγος θα είναι ο Ακιντζί

Στα κατεχόμενα δεν αποκλείεται πλέον να αναβάλουν εκ νέου τις ψευδοεκλογές (11 Οκτωβρίου) επικαλούμενοι και πάλιν την πανδημία του κορωνοϊού. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι γεγονός όπως και η υιοθέτηση νέων πιο αυστηρών μέτρων. Ωστόσο, είναι προφανές πως εάν, τελικά, αποφασισθεί αναβολή ο πραγματικός λόγος δεν θα είναι η πανδημία, αλλά τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πεδίο των «εκλογών». Ο πόλεμος κατά του Ακιντζί από την Άγκυρα, με εκτελεστή τον «πρέσβη» της Τουρκίας, που περιοδεύει κάνοντας προεκλογική για τον Τατάρ, δεν απέδωσε.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την εγκατάλειψη του Οζερσάι, ως του εκλεκτού της, η Άγκυρα στράφηκε στον Τατάρ και επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να συνενώσει τη δεξιά και να κατέλθει ένας υποψήφιος. Η πολυδιασπασμένη δεξιά φαίνεται πως δεν μπορεί να κερδίσει τον Ακιντζί και ενόψει τούτου, στην Άγκυρα, έστω και στο παρά πέντε, ενδέχεται να στηρίξουν τον ηγέτη του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, τον οποίο πιο εύκολα σε ένα δεύτερο γύρο θα ψηφίζουν οι δεξιοί (αν και αυτοπαρουσιάζεται αριστερός) και να κερδίσει τον Ακιντζί. 

Μια ενδεχόμενη αναβολή προφανώς και θα επηρεάσει και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για να εκδηλωθεί μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, μετά τις ψευδοεκλογές.

philenews

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Μάρκο Ρούμπιο: Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ριάλιτι

Τα πράγματά με το όνομά τους είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την ειρήνη στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από την G7, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν στα πράγματα στα οποία διαφωνεί η G7 να εμποδίσουν τη χώρα του να συνεργαστεί με άλλα έθνη «για τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε».

Ο Ρούμπιο τόνισε ότι «υπάρχει λόγος να είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι» για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό «δεν θα είναι ούτε εύκολο ούτε απλό».

Ακόμη, είπε ότι οι ΗΠΑ αισθάνονται ότι είναι «μερικά βήματα πιο κοντά» στο τέλος του πολέμου, αλλά είναι ένα «ταξίδι πολλών βημάτων».

«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι θα μάθουν περισσότερα μόλις επιστρέψει στις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.

Για τον Πούτιν

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται τον Πούτιν, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να απαντά ότι αυτή είναι μια άσχετη ερώτηση γιατί δεν αφορά την εμπιστοσύνη αλλά τη δράση.

Ο Μάρκο Ρούμπιο επισήμανε ότι εάν είμαστε σοβαροί στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτού του είδους τις συζητήσεις. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι ριάλιτι και δεν αφορά προσωπικότητες.

Οι διαπραγματεύσεις «δεν θα γίνουν» σε συνεντεύξεις Τύπου

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Πούτιν παίζει με τον χρόνο, ο Μάρκο Ρούμπιο σχολίασε ότι «η Αμερική δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής με βάση αυτά που λέει ένας ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Και συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν με τους ηγέτες να μιλούν ιδιωτικά στις συνομιλίες, όχι μπροστά στις κάμερες.

«Δεν γνωρίζω ακόμη πόσο ευθυγραμμισμένες είναι οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζει απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων κατάπαυσης του πυρός για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ρούμπιο επαναλαμβάνει ότι ο Γουίτκοφ δεν είναι ακόμα εδώ, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει.

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι θα είναι δύσκολο, λέγοντας ότι ποτέ δεν είπε ότι θα ήταν «εύκολο, γρήγορο, απλός ελιγμός».

Θα μπορούσε να συνδυαστεί πολύ γρήγορα εάν όλοι ευθυγραμμιστούν, τόνισε ο Ρούμπιο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ξέρει ακόμη πόσο ευθυγραμμισμένοι είναι. «Αυτό πρόκειται να μάθουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς ξανά για πόσο καιρό πρέπει να συμφωνήσει ο Πούτιν για την κατάπαυση του πυρός, ο Ρούμπιο απάντησε: «Το ερώτημα δεν είναι πόσο καιρό, αλλά κινούμαστε στην πραγματικότητα προς μια κατάπαυση του πυρός ή πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης;»

Τόνισε ότι θα το μάθουν σύντομα, πολλά από τα οποία θα βασίζονται στη συνομιλία του Γουίτκοφ με τον Πούτιν.

«Δύσκολο να διαπραγματευτεί κανείς διαρκή ειρήνη εν μέσω πολέμου»

Ακόμη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την επικράτειά της. Προσθέτει ότι η Ουκρανία «προφανώς θα πρέπει να συμφωνήσει» για το τι σημαίνει μακροπρόθεσμη ασφάλεια για τη χώρα.

Τόνισε δε ότι είναι απαραίτητη η άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Δεν μπορούμε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση μέχρι να περάσουμε την πρώτη φάση», σημείωσε ο Ρούμπιο.

«Είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτείς μια διαρκή ειρήνη εν μέσω ενός συνεχιζόμενου πολέμου».

«Να κάνουν και οι δύο παραχωρήσεις»

Ο Ρούμπιο επαναβεβαίωσε ότι «ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων».

Επιπλέον, ανάφερε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η «πραγματικότητα» του τερματισμού ενός πολέμου.

Η ακριβής φύση αυτών των παραχωρήσεων μένει να φανεί και η πραγματοποίηση «συνολικών δηλώσεων» δεν θα ήταν χρήσιμη σε αυτό το στάδιο, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: BBC 

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κάλεσμα των Δημοκρατικών στα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας! Να σχηματιστεί γρήγορα ευρύς συνασπισμός απέναντι στον Τραμπ

Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου Inatsisartut της Γροιλανδίας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στα σχόλια του Τραμπ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Δημοκρατικοί κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να σχηματίσουν γρήγορα μια κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού για να επιδείξουν ενότητα απέναντι στην εκστρατεία των ΗΠΑ να προσαρτήσουν το νησί.

Ο Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, ο ηγέτης του φιλοεπιχειρηματικού κόμματος που τάσσεται υπέρ της σταδιακής ανεξαρτησίας από τη Δανία, εξέφρασε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης σε ανάρτησή του στο Facebook μετά από έναν πρώτο γύρο συζητήσεων συνασπισμού. «Δεν είναι ώρα για πολιτικές τακτικές και εσωτερικές διαφωνίες. Η κατάσταση για τη χώρα μας είναι πολύ σοβαρή για κάτι τέτοιο», είπε και πρόσθεσε: “Όταν κάποιος μας απειλεί, μας περιφρονεί ή μιλάει άσχημα για εμάς, στεκόμαστε ενωμένοι».

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τον έλεγχο της Γροιλανδίας για να ενισχύσουν τη διεθνή ασφάλεια, προσθέτοντας όταν ρωτήθηκε ευθέως για την προοπτική προσάρτησης: «Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί».

Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου Inatsisartut της Γροιλανδίας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στα σχόλια του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι υπερτριπλασίασαν τις έδρες τους σε 10 στο Σώμα των 31 εδρών, έχουν ταχθεί υπέρ της υπεύθυνης εξόρυξης των τεράστιων αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτων ορυκτών πόρων της Γροιλανδίας, ως μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας και της ευημερίας της, καθώς το ημιαυτόνομο έδαφος μεταβαίνει σε πλήρη ανεξαρτησία από τη Δανία.
Το κόμμα Naleraq που τάσσεται σθεναρά υπέρ της ανεξαρτησίας ήρθε δεύτερο στις εκλογές της Τρίτης, διπλασιάζοντας τις έδρες του σε οκτώ.

Πηγή: Reuters

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ερευνά 45 πανεπιστήμια σχετικά με τις φυλετικές πολιτικές

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην προεδρία τον Ιανουάριο, η κυβέρνησή του προσπάθησε να περιορίσει τις προσπάθειες παροχής υποστήριξης σε άτομα με βάση τη φυλή, το φύλο ή την εθνικότητα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το γραφείο του για τα πολιτικά δικαιώματα ερευνά 45 πανεπιστήμια, επικαλούμενο παράπονα ότι τα σχολεία συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα που όριζε την επιλεξιμότητα με βάση τη φυλή.

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην προεδρία τον Ιανουάριο, η κυβέρνησή του προσπάθησε να περιορίσει τις προσπάθειες παροχής υποστήριξης σε άτομα με βάση τη φυλή, το φύλο ή την εθνικότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας είπε ότι η νέα έρευνα που ανακοινώθηκε την Παρασκευή ακολούθησε τους ισχυρισμούς ότι τα πανεπιστήμια συνεργάστηκαν με ένα πρόγραμμα που επιδιώκει να αυξήσει την ποικιλομορφία στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δραστηριότητες παραβίαζαν έναν νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα του 1964, ο οποίος αρχικά ψηφίστηκε για να μειωθούν οι διακρίσεις σε βάρος των μη λευκών Αμερικανών.

Ενώ η δήλωση που ανήγγειλε την έρευνα δεν ανέφερε ποιος βλάπτεται από τα πανεπιστημιακά προγράμματα, ο Τραμπ και πολλοί συντηρητικοί των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι οι προσπάθειες για αύξηση της διαφορετικότητας είναι άδικες και κάνουν διακρίσεις σε βάρος των λευκών Αμερικανών.

«Η σημερινή ανακοίνωση διευρύνει τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι τα πανεπιστήμια δεν κάνουν διακρίσεις εις βάρος των φοιτητών τους με βάση τα φυλετικά και φυλετικά στερεότυπα», δήλωσε η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Λίντα Μακ Μάχον στη δήλωση.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο πανεπιστήμια για διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την υποστήριξη των Παλαιστινίων, τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτήρισε αντισημιτικές.

Η αμερικανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα ακύρωσε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και συμβόλαια 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ως απάντηση στην κακή απάντηση της σχολής Ivy League στον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη.

Πηγή: Reuters

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή7 ώρες πριν

Μάρκο Ρούμπιο: Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ριάλιτι

Τα πράγματά με το όνομά τους είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την...

Διεθνή7 ώρες πριν

Κάλεσμα των Δημοκρατικών στα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας! Να σχηματιστεί γρήγορα ευρύς συνασπισμός απέναντι στον Τραμπ

Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου Inatsisartut της Γροιλανδίας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στα...

Διεθνή8 ώρες πριν

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ερευνά 45 πανεπιστήμια σχετικά με τις φυλετικές πολιτικές

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην προεδρία τον Ιανουάριο, η κυβέρνησή του προσπάθησε να περιορίσει τις προσπάθειες παροχής...

Οικονομία8 ώρες πριν

Η Γερμανία, με ένα διπλάσιο «σχέδιο Μάρσαλ», ξορκίζει την ύφεση

Το μεγαλύτερο σχέδιο δημοσίων δαπανών στη γερμανική ιστορία υιοθετεί το Βερολίνο για να αποκαταστήσει την οικονομική ισχύ της χώρας.

Διεθνή9 ώρες πριν

Διευκρινίσεις για την επικοινωνία με Πούτιν μετά την σύγχυση που προκάλεσε η ανάρτηση Τραμπ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ δεν συνομίλησε ο ίδιος με τον Πούτιν, αλλά ο...

Δημοφιλή