Διεθνή
Η Αλβανία του κ. Έντι Ράμα και η Ελλάδα – Του Αλ. Μάλλια
1. Η τουρκοαλβανική συνεννόηση και συνεργασία θα αποδειχθεί ισχυρότερη της ελληνοαλβανικής. Αποφεύγω να αναφερθώ σε ειδικότερα, επιχειρησιακής μορφής σενάρια, στα οποία θα μπορούσε να με οδηγήσει η παρουσία τουρκικής ναυτικής δύναμης στην Αλβανία (Αυλώνας). Με βάση το άρθρο 4 του ισχύοντος Ελληνοαλβανικού Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας –ισχύει από 9 Μαρτίου 1998–, η Ελλάδα νομιμοποιείται να ζητήσει άμεσες και προληπτικές διαβουλεύσεις (αμελητί, κατά τη διατύπωση του Συμφώνου) με την Αλβανία για οποιαδήποτε ενέργεια των Τιράνων σε σχέση με την Τουρκία, εφόσον «…η κατάσταση που έχει ανακύψει είναι δυνατόν να βλάψει τα σχετικά με την ασφάλεια ουσιώδη συμφέροντά μας…». 2. Νιώθουμε ενόχληση από προβλήματα που συνδέονται με την ασυνέπεια λόγων και πράξεων και τον εθνικισμό που εκπέμπουν για λόγους προσωπικής και κομματικής ιδιοτέλειας συγκεκριμένοι πολιτικοί στα Τίρανα. Συχνά το πράττουν για να κρύψουν τις δικές τους πολιτικές αδυναμίες και τα ευδιάκριτα προσωπικά τρωτά τους σημεία. Το πράττουν ως αντιπερισπασμό στον νεποτισμό τους και στην αναγκαστική, ελλείψει ελπίδας, φυγή εκτός των συνόρων, στην οποία υποχρεώνουν δεκάδες χιλιάδες αλβανούς πολίτες. Συνοδεύονται συχνά από πράξεις που φανερώνουν αυθάδεια και αλαζονεία έναντι της Ελλάδος.
3. Η μόνη αποτελεσματική πολιτική των Αθηνών έναντι της γειτονικής μας αυτής χώρας είναι η επιμονή στο τρίπτυχο που κατά κανόνα απουσιάζει:
♦ σταθερότητα και επιμονή στις θέσεις,
♦ συνέπεια έργων και πράξεων,
♦ συνέχεια της πολιτικής. Μακριά, δηλαδή, από συναισθηματικές εξάρσεις και μεταπτώσεις. Σταθερά βήματα με συνέχεια. Αυτή είναι και η πλέον απαιτητική, διότι προϋποθέτει σταθερό στόχο. Διερωτώμαι αν υπάρχει.
4. Συγκεκριμένοι πολιτικοί ηγέτες των Τιράνων συγκεντρώνουν την προσοχή τους κυρίως προς την Ελλάδα. Όχι με συζήτηση για αναθεώρηση των συνόρων, Παρότι η εκδοχή αυτή κάθε άλλο παρά απουσιάζει από τα εγχειρίδια, τους χάρτες και τη ριψοκίνδυνη για την ίδια την Αλβανία ρητορική συγκεκριμένων πολιτικών της, λόγω της πραγματικής και μη αναστρέψιμης τουλάχιστον στον 21ο αιώνα ανισορροπίας ισχύος μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.
Όμως, όλα τα εγχειρίδια, συγγράμματα και εθνικά δόγματα που έχουν αλβανική υπογραφή συγκλίνουν σε ένα σημείο. Εμμένουν, δυστυχώς, περισσότερο όχι στις υπαρκτές, αλλά μεταφυσικού χαρακτήρα, διαφορές μας και, βέβαια, όχι στο ισχυρό κοινό μας συμφέρον. Προσπαθούν να μας επαναφέρουν στο παρελθόν, προβάλλοντας συγκεκριμένες αξιώσεις, που δεν στερούνται εδαφικού χαρακτήρα, αντί να συμφωνήσουμε ότι μας ενδιαφέρει μόνο το μέλλον. Την πολιτική αυτή γραμμή και κατεύθυνση στηρίζει και υποδαυλίζει και η Τουρκία.
5. Θα ήθελα να μπορούσα να συμμεριστώ μια τεχνητή αισιοδοξία που υπάρχει… Η εκδήλωση αλληλεγγύης της Ελλάδος προς τη δοκιμαζόμενη, λόγω των καταστρεπτικών σεισμών, γειτονική μας Αλβανία δεν αποτελεί συνθήκη ικανή για να μεταβάλει το κλίμα. Όπως ακριβώς συνέβη και στις προηγούμενες περιπτώσεις παροχής ουσιαστικής ανθρωπιστικής, τεχνικής, οικονομικής και εντέλει πολιτικής βοήθειας προς την Αλβανία. Το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει ότι μια συνολική συμφωνία δύσκολα μπορεί να γίνει με τον ευμετάβλητο πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα.
Έχει εθισθεί στο να είναι πολλαπλώς επωφελούμενος και να ενεργεί ευθυγραμμιζόμενος με τις επιδιώξεις του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρωταγωνίστησε στην ακύρωση της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες και την ΑΟΖ του 2009. Δεν δίνω πίστη στις συγκυριακές του διαβεβαιώσεις –αν έδωσε– και μεταμορφώσεις. Ελπίζω να έχουμε αντιληφθεί τη στρατηγική σημασία που έχει η ολιστική στήριξη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και ειδικά στη Χειμάρρα, στη μόνη βορείως των συνόρων μας συμπαγή εθνική μειονότητα που έχουμε.
6. Ομολογείται από κορυφαίους πολιτικούς της Αλβανίας ότι η ακύρωση της Συμφωνίας του 2009 για τις Θαλάσσιες Ζώνες και την ΑΟΖ έγινε μετά από παρέμβαση της Άγκυρας. Η επέμβαση της Τουρκίας εκδηλώθηκε με παντός είδους αντιπαροχές προς πολιτικούς των Τιράνων και προσωπικά προς τον κύριο Έντι Ράμα, όπως έχει καταγγελθεί στη Βουλή της Αλβανίας. Εντούτοις δεν αντιμετωπίστηκε με συνέχεια από τις διαδοχικές κυβερνήσεις της Ελλάδος. Βάσει της «διπλωματίας του αυτόματου πιλότου», κυβερνήσεις μας που καλύπτουν όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα αναζητούν επί μία δεκαετία τη διέξοδο στις σχέσεις μας με την Αλβανία.
7. Η Αλβανία έλαβε «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρωτοστατούμε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να κατοχυρώσουμε την εφαρμογή της υποδειγματικής Συμφωνίας του 2009. Η ανάγνωση των παθημάτων μας με την Αλβανία σε διμερές επίπεδο θα αρκούσε για να μας πείσει ότι η υλοποίηση των «δεσμεύσεων» των πολιτικών των Τιράνων θα ήταν προτιμότερο να προηγηθεί της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η εμπειρία τριάντα ετών μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τακτική των μονομερών χειρονομιών έναντι συγκεκριμένων πολιτικών της Αλβανίας είχε πάντοτε το αντίθετο αποτέλεσμα του επιδιωκομένου, φέρνοντας την Ελλάδα σε δυσχερή διαπραγματευτική θέση. Ας σκεφθούμε έστω για μία στιγμή πώς θα είχε ενεργήσει οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν βρισκόταν στη δική μας θέση.
8. Καταλήγω στο εξής συμπέρασμα: Καμία αλβανική κυβέρνηση δεν θα θελήσει να εφαρμόσει Συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα που θα ζημιώνει τις θέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε δηλαδή να υπολογίζουμε σε μια συμφωνία με την Αλβανία, την οποία θα επικαλούμαστε ως θετικό προηγούμενο στο Αιγαίο. Η εμπειρία με συγκεκριμένους πολιτικούς της Αλβανίας και δη με τον αλαζόνα κ. Ράμα μάς διδάσκει ότι σπάνια τηρούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Ευτυχής θα ήμουν αν οι εξελίξεις με διαψεύσουν.
Διεθνή
DW: Η εξέλιξη που περιμένει διακαώς ο Ερντογάν με τους Κούρδους και η άλλη όψη του νομίσματος
Σε αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας και σε ευνοϊκές για την χώρα του εξελίξεις στο Κουρδικό προσβλέπει ο Τούρκος πρόεδρος, που ανησυχεί πάντως για τη στενή σχέση Τραμπ-Νετανιάχου.
Αισιόδοξος εμφανίζεται αυτές τις ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρεί ότι με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ξεκινάει ένας νέος τρόπος διαπραγμάτευσης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορες λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Τουρκία, με το πιο σοβαρό, το Κουρδικό. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση επιστροφής από τη Βουδαπέστη, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο, τον κάλεσε να επισκεφθεί την Τουρκία και ελπίζει, όπως είπε, να δεχτεί.
Σε αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας και σε ευνοϊκές για την χώρα του εξελίξεις στο Κουρδικό προσβλέπει ο Τούρκος πρόεδρος, που ανησυχεί πάντως για τη στενή σχέση Τραμπ-Νετανιάχου.
Το βλέμμα στο Κουρδικό
Τα τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η νέα αμερικανική ηγεσία θέλει να αποσύρει την αμερικανική δύναμη, που βρίσκεται στη Συρία και συνεργάζεται από το 2015 με τις Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), για την αποτροπή του ISIS. Ο καλά εκπαιδευμένος από τους Αμερικανούς κουρδικός στρατός, που αποτελεί την στρατιωτική πτέρυγα της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, κατέχει περίπου το 25% της Συρίας. Όμως, για την Τουρκία το SDF δεν είναι παρά προέκταση του ΡΚΚ, άρα τρομοκρατική οργάνωση, που επιβουλεύεται την Τουρκία και ο τουρκικός στρατός συχνά πραγματοποιεί διασυνοριακές επιδρομές για να πλήξει στόχους του.
Η επόμενη κίνηση του Τραμπ κατά Κένεντι
Οι φήμες περί απόσυρσης των Αμερικανών ενισχύθηκαν μετά χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Τραμπ, ο οποίος αποκάλυψε τι του είπε ο νέος πρόεδρος στο αεροπλάνο πριν λίγες μέρες σχετικά με τη Συρία:
«Τις προάλλες, ήμουν σε ένα αεροπλάνο με τον Πρόεδρο Τραμπ και μιλούσαμε για τη Μέση Ανατολή, και πήρε ένα κομμάτι χαρτί και σχεδίασε πάνω του έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής με όλα τα έθνη πάνω του, και μετά έγραψε τον αριθμό των στρατευμάτων σε κάθε χώρα. Κοιτούσε συγκεκριμένα τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας και είπε: Έχουμε 500 άνδρες στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας και βρίσκονται σε ένα μικρό στρατόπεδο που βομβαρδίζεται. Υπάρχουν 750.000 στρατιώτες στην Τουρκία και 250.000 στρατιώτες στη Συρία. Αν στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, θα μας πιάσουν στη μέση. Και ο Τραμπ είπε στους στρατηγούς του: «Τι θα γίνουν αυτοί οι 500 άνδρες;». «Θα γίνουν τροφή για τα κανόνια», του είπε ο στρατηγός του. Και ο Τραμπ είπε: “Βγάλτε τους έξω!”» πάντα κατά τον Κένεντι.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ο Τραμπ αποσύρει την αμερικανική δύναμη από τη Συρία, αυτό θα κάνει τον Τούρκο πρόεδρο ιδιαίτερα ευτυχή. Την ίδια αισιοδοξία όμως τρέφει ο Ερντογάν και για το ουκρανικό, λέγοντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι μπορεί να επιλυθεί «πολύ εύκολα», θυμίζοντας το διαμεσολαβητικό ρόλο που έπαιξε η Άγκυρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη Συμφωνία για τα Σιτηρά.
Αλλά η αισιοδοξία του θα σταματήσει κάπου εκεί, καθώς θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο θέμα της Γάζας, αν ο Τραμπ προωθήσει άμεσα ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο πιθανότατα δεν θα ευνοεί την παλαιστινιακή πλευρά, αλλά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Αθλητικά
Ισραηλινοί δήλωναν Κύπριοι στο Άμστερνταμ για να γλιτώσουν το ξύλο απ’τις μουσουλμανικές ομάδες
Σε μεγάλη κινητοποίηση βρίσκονται οι Ισραηλινές αρχές μετά τα βίαια επεισόδια και το λινστάρισμα ισραηλινών μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Άγιαξ και Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Οπαδοί της Μακάμπι δέχθηκαν επίθεση κυρίως από αραβόφωνους μουσουλμάνους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βουτήξουν στα κανάλια του Άμστερνταμ για να σωθούν. Υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις με σκοπό τη σωματική βλάβη.
Βίντεο που κυκλοφορούν στα ΜΚΔ μάλιστα δείχνουν ότι προκειμένου να γλυτώσουν από τις επιθέσεις, οι ισραηλινοί έλεγαν πως κατάγονται από την Κύπρου προκειμένου να κρύψουν την ταυτότητά τους κα να γλυτώσουν.
Israëli zeggen vaak in het buitenland dat ze uit Cyprus komen. Zie hier hoor Israëli vannacht behandeld zijn in Amsterdam en hoe ze hun identiteit moeten verbergen. 😢💔
Stop hier mee Amsterdam! pic.twitter.com/F077GyLpHh
— Keren Hirsch 🎗️ (@KerenHirsch) November 7, 2024
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε το πρωίν της Παρασκευής να απογειωθούν άμεσα δυο αεροσκάφη για το Άμστερνταμ προκειμένου να παραλάβουν οπαδούς της ισραηλινής ομάδας Μακάμπι Τελ Αβίβ οι οποίοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια στο περιθώριο αγώνα για τη διοργάνωση Europa League.
«Ο πρωθυπουργός διέταξε να σταλούν άμεσα δύο αεροσκάφη διάσωσης για να βοηθήσουν τους πολίτες μας», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του κ. Νετανιάχου.
Με δεδομένες «τις σκληρές εικόνες της επίθεσης εναντίον πολιτών μας στο Άμστερνταμ» το ζήτημα δεν γινόταν «να παραβλεφθεί», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να στείλει «δυο μεταγωγικά» στην Ολλανδία σε αποστολή «διάσωσης», με ιατρούς και σωστικά συνεργεία να επιβαίνουν σ’ αυτά, σε «συντονισμό με την ολλανδική κυβέρνηση»
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απαίτησε οι ολλανδικές αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με «άμεσο» και «σθεναρό» τρόπο και να «εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών μας» μετά το «φρικιαστικό» συμβάν, το οποίο αντιμετωπίζει με «τη μέγιστη σοβαρότητα».
Ο υπουργός Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ υποστήριξε μέσω X ότι «φίλαθλοι που πήγαν να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα δέχθηκαν επίθεση με αφάνταστη σκληρότητα απλά και μόνο επειδή είναι Εβραίοι και Ισραηλινοί».
Ούτε οι ισραηλινές, ούτε οι ολλανδικές αρχές έχουν δώσει σαφή εικόνα για τα επεισόδια μέχρι τώρα.
Διεθνή
Τί είπαν Τραμπ και Μασκ με Ζελένσκι;
Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ συμμετείχε την Τετάρτη στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.
“Μπορώ να το επιβεβαιώσω”, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, όταν ρωτήθηκε για μια πληροφορία του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios.
Άλλη υψηλόβαθμη ουκρανική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο “Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το τηλέφωνο στον Ίλον Μασκ, ήταν κάπου μαζί. Ο (Ουκρανός) πρόεδρος τον ευχαρίστησε για τα Starlinks (τα συστήματα δορυφορικής σύνδεσης που παρέχει ο Μασκ στην Ουκρανία, σ.σ.)”, δήλωσε η πηγή αυτή.
“Μίλησαν για λίγο. Ωστόσο η κύρια συνομιλία ήταν φυσικά με τον Τραμπ”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι “δεν συζήτησαν τίποτα ουσιαστικό, ήταν μια συνομιλία για να χαιρετίσει ο ένας τον άλλον”.
Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε αυτή τη συνομιλία “εξαιρετική”.
Ο Ίλον Μασκ έπαιξε πρωτοφανή ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ξοδεύοντας περισσότερα από 110 εκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του για την εκλογή του τελευταίου.
Επίσης, οργάνωσε σειρά συναντήσεων κατά την προεκλογική εκστρατεία υπέρ της υποψηφιότητας του Ρεπουμπλικάνου στην αμφίρροπη πολιτεία της Πενσυλβάνια.
Ο δισεκατομμυριούχος αναμένεται να συμμετάσχει στη μελλοντική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο ακριβής του ρόλος δεν έχει αποκαλυφθεί.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος, ο οποίος είναι πολύ επικριτικός για τα δισεκατομμύρια δολάρια που αποδεσμεύτηκαν για την Ουκρανία, έχει υποσχεθεί να επιλύσει αυτή τη σύγκρουση ακόμη και πριν την ορκωμοσία του χωρίς ποτέ να εξηγήσει πώς.
-
Γενικά θέματα3 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά3 ημέρες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video1 μήνα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Πολιτική2 ημέρες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.