Απόψεις
Η Ευρώπη θα βρει την Τουρκία στη… Βιέννη

Η πρώτη πολιορκία της Βιέννης (1529)
Εσείς οι Ευρωπαίοι δεν έχετε καταλάβει ακόμη τι είναι ο Ερντογάν»!
- Από τον Μιχάλη Ψύλο
Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» βάζει αυτόν τον τίτλο σε ανταπόκρισή της από το Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας. Είναι η κραυγή αγωνίας των Αρμενίων για τον συνεχιζόμενο πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Αζερμπαϊτζάν, με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, εναντίον του αρμενικού θύλακα του Aρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ). «Η εμπλοκή της Αγκυρας είναι ένας εφιάλτης για τους Αρμενίους» γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Η στρατιωτική επέμβαση της Αγκυρας στον νότιο Καύκασο αναβιώνει τους παλιούς φόβους ότι το ισλαμοεθνικιστικό καθεστώς Ερντογάν θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τη Γενοκτονία των χριστιανών Αρμενίων που ξεκίνησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915» γράφει η γερμανική ιστοσελίδα Heise.de.
.
«Εάν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει επαρκώς σε όλα αυτά, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να είναι έτοιμοι να περιμένουν την Τουρκία κοντά στη… Βιένη» λέει ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild».
.
Σύμφωνα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «δεν είναι πλέον ζήτημα τοπικής ασφάλειας, αλλά έχουν καταστεί παγκόσμιο ζήτημα… Είναι απόδειξη της τουρκικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Πρόκειται για ενέργειες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίες έχουν την ίδια λογική με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη».
.
Ο Ερντογάν δεν διστάζει να… δικαιώνει τον Πασινιάν. Το μήνυμα του Τούρκου προέδρου προς τον Αζέρο ομόλογό του Αλίεφ ήταν σαφές: «Δύο χώρες, ένα έθνος». Η Τουρκία θα υποστηρίξει τους τουρκόφωνους Αζέρους. Μιλώντας στα εγκαίνια ενός φράγματος κοντά στα σύνορα με τη Συρία την περασμένη Κυριακή, ο Ερντογάν αυτοαναγορεύτηκε σε… προστάτη «όλων των καταπιεσμένων, των αδελφών και φίλων μας παντού. Από τη Συρία έως τη Λιβύη και από την ανατολική Μεσόγειο έως τον Καύκασο διαμορφώνουμε επίσης το δικό μας μέλλον.
.
Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, όπως και στη Μεσόγειο, έως ότου επιτευχθεί σταθερότητα στα σύνορά μας». Το ερώτημα είναι, φυσικά, από ποιον κανόνα του Διεθνούς Δικαίου αντλεί ο Ερντογάν το «δικαίωμα» να εμφανίζεται ως «προστάτης των ξένων καταπιεσμένων». Γιατί η δική του χώρα, η Τουρκία, «δεν έχει γνωρίσει ποτέ πριν τέτοιο σκοτάδι, τέτοια αδικία και ανομία, τόσο βαθιά αποσύνθεση της κοινωνίας, απομόνωση στον κόσμο και τέτοιο κλίμα αυθαιρεσίας και καταπίεσης», όπως γράφουν σε πρόσφατη κοινή δήλωσή τους 101 Τούρκοι διανοούμενοι.
.
Δυστυχώς, το «δικαίωμα» αυτό το αντλεί αυθαίρετα από την πολιτική κατευνασμού που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι στις νεοαποικιοκρατικές φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου. Το αντλεί από την κωμωδία των κυρώσεων! Γιατί σε κωμωδία έχει εξελιχθεί πλέον η άρνηση της Ε.Ε. να λάβει πρακτικά μέτρα και να μιλήσει αποφασιστικά και με μία φωνή στην Αγκυρα, ώστε να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.
.
«Η Ε.Ε. εμφανίζεται ανίσχυρη μπροστά στον πασά Ερντογάν» γράφει εύστοχα το γερμανικό περιοδικό «Focus» και προσθέτει: «Η Αγκυρα παίζει με την Ε.Ε. το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι». Το «Focus» γράφει ότι η καγκελάριος Μέρκελ έστειλε πρόσφατα στην Αγκυρα τον επί μακρόν σύμβουλό της Νίκολα Μέγερ Λάντρουτ ως επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπίας της Ε.Ε. Αλλά και αυτός έχει τα χέρια του δεμένα – δεν έχει ισχυρή εντολή εξωτερικής πολιτικής από την Ε.Ε. Μόνο λόγια και αναποφασιστικότητα… «Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα είναι ευτυχισμένος» ομολογεί το γερμανικό περιοδικό.
.
«Με μεγάλη προσπάθεια, άλλωστε, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή να προειδοποιήσουν τον ολοένα πιο αλαζονικό Ερντογάν με κυρώσεις, αλλά και να τον δελεάσουν με περισσότερη συνεργασία… Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Το όραμα του Νεοοθωμανού Ερντογάν είναι το οθωμανικό μεγαλείο, και γι’ αυτό ξαφνικά εμφανίστηκε ως σωτήρας των μουσουλμάνων παγκοσμίως» προσθέτει το «Focus».
.
Η γερμανική «Die Welt» παραδέχεται ότι «τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε παράγοντα ισχύος στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει» Μόνο που -σύμφωνα πάντα με την «Die Welt»- «οι προκλήσεις, οι απειλές και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Ο πόλεμος είναι επίσης ένα από τα εργαλεία της Αγκυρας για να διεκδικήσει πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα».
.
Πανηγυρίζουν, για παράδειγμα, οι τουρκικές εφημερίδες γιατί «τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones) Bayraktar TB2 κυριαρχούν εντελώς στους ουρανούς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Η «Yeni Safak» θριαμβολογεί -επικαλούμενη τη ρωσική «Izvestya»- ότι «ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατέστρεψε εννέα συστήματα αεροπορικής άμυνας που ανήκαν στην Αρμενία, χρησιμοποιώντας τα τουρκικά drones Bayraktar TB2». Η αρμενική αεράμυνα κατόρθωσε να καταρρίψει, πάντως, τέσσερα τουρκικά drones, ένα εξ αυτών μόλις 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, που βρίσκεται πολύ μακριά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
.
Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», τουλάχιστον 1.000 Σύροι μαχητές, που εργάζονται σε ιδιωτική τουρκική εταιρία ασφαλείας, έχουν αναπτυχθεί στο Καραμπάχ. Η εφημερίδα αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι «οι σοροί 50 τουλάχιστον Σύρων μαχητών έχουν επαναπατριστεί στη Συρία». Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Βρετανία, Ταχίρ Ταγκιζαντέχ, δήλωσε πάντως στον «Guardian» ότι η υποστήριξη της Τουρκίας περιορίζεται «αποκλειστικά σε στρατιωτική εκπαίδευση και στην άσκηση διπλωματικής πίεσης στην Αρμενία».
.
Φως ειρήνευσης και κατάπαυσης του πυρός δεν διαφαίνεται, καθώς η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να υποδαυλίσει τη σύγκρουση στον νότιο Καύκασο. Η περιοχή μπορεί να ανήκει στη γεωπολιτική σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, αλλά το Κρεμλίνο προσπαθεί να αποφύγει να πάρει σαφή θέση υπέρ της Αρμενίας, καθώς θεωρεί φιλοδυτικό τον Αρμένιο πρωθυπουργό Πασινιάν και ταυτόχρονα κερδίζει πολλά από τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν.
.
To 68% του στρατιωτικού υλικού που χρησιμοποιεί το Μπακού είναι ρωσικής προέλευσης. Βλέποντας την ουδέτερη στάση του Κρεμλίνου, ο Ερντογάν απέκλεισε κατηγορηματικά την κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οπως γράφει η γαλλική «Le Figaro», «η τουρκική πολιτική είναι σε αδιέξοδο τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη, και αυτό εξηγεί την επιθυμία της Αγκυρας να ανοίξει μια τρίτη πιθανή ζώνη αντιπαράθεσης στον Καύκασο. Η Τουρκία αποφάσισε να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, όχι για να ξεκινήσει αντιπαράθεση με αυτήν, αλλά για να παζαρέψει πιθανά ανταλλάγματα στη Συρία και τη Λιβύη».
.
Η ιστοσελίδα Meta Defence γράφει ότι «η Ρωσία δεν είναι σύμμαχος της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν – είναι σύμμαχος της Αρμενίας ενάντια στην Τουρκία που, κατά τη γνώμη της Μόσχας, αντιπροσωπεύει το ΝΑΤΟ». Και το ερώτημα είναι το εξής:.
Η δεύτερη πολιορκία της Βιέννης (1683)
.
Αν τελικά οι αρμενικές δυνάμεις επικρατήσουν των τουρκοαζερικών, η Αγκυρα θα επικαλεστεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για να ενισχύσει την άμυνα της…επικράτειάς της; Μήπως ζήτησε και αυτό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη χθεσινή τους συνάντηση; Να πολεμήσει όλο το ΝΑΤΟ κατά των Αρμενίων; Με την αλαζονεία που διακατέχει την Αγκυρα, όλα να τα περιμένουμε…
.

Απόψεις
Αποκαλύψεις-βόμβα για χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους από την USAID

Αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου βρίσκεται η ελληνική κοινή γνώμη, καθώς έρχονται στο φως στοιχεία που αφορούν χρηματοδοτήσεις ελληνικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων από την αμερικανική υπηρεσία USAID.
Οι αποκαλύψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προκαλέσουν πολιτικό και κοινωνικό σεισμό, καθώς αγγίζουν ευαίσθητες πτυχές της ενημέρωσης και της δημόσιας σφαίρας στη χώρα.
“Media shop” και ΜΚΟ στο επίκεντρο
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ένα εκτεταμένο δίκτυο ΜΚΟ και δημοσιογραφικών οργανισμών φέρεται να έχει λάβει σημαντικά χρηματικά ποσά μέσω της USAID, με σκοπό την προώθηση συγκεκριμένων αφηγήσεων και την επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Ο όρος “Media shop” χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συντονισμένη επιχείρηση διοχέτευσης κονδυλίων σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, με αντάλλαγμα ευνοϊκή κάλυψη πολιτικών και γεωστρατηγικών θεμάτων.
Αναπόφευκτες οι αντιδράσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις από πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολίτες είναι ήδη έντονες. Πολλοί κάνουν λόγο για μια άνευ προηγουμένου χειραγώγηση της ενημέρωσης, ενώ άλλοι ζητούν άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και πλήρη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.
Η κοινωνία, ακόμα συγκλονισμένη από τα γεγονότα των Τεμπών και τις τεράστιες διαδηλώσεις που ακολούθησαν, φαίνεται έτοιμη να αντιδράσει και σε αυτό το νέο σκάνδαλο, καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της ενημέρωσης στη χώρα.
Τι ακολουθεί
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότερα στοιχεία πρόκειται να αποκαλυφθούν. Οι έρευνες που ήδη διεξάγονται ενδέχεται να αποκαλύψουν ονόματα, ποσά και συγκεκριμένες μεθόδους με τις οποίες επιχειρήθηκε η χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω οικονομικών κινήτρων.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν σε έρευνα εις βάθος ή αν η υπόθεση θα καταλήξει να συγκαλυφθεί, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλες παρόμοιες αποκαλύψεις. Το μόνο βέβαιο είναι πως η ελληνική κοινωνία απαιτεί απαντήσεις και διαφάνεια.
Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις.

Γράφει ο Ανδρέας Λιούμπας
Για τους “ρωσοφάγους” και “πουτινοφάγους” που όταν ορισμένοι εξ΄ημων των μη συναισθηματικών αναλυτών τους εξηγούσαμε ότι μετά τον πόλεμο (ο οποίος κάποια στιγμή θα τελείωνε δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία για αυτό) η Ρωσία – γεωγραφικά – θα εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση της και ο Πούτιν – λογικά – στην εξουσία μέχρι νεωτέρας.
Και τονίζαμε ότι μετά τον πόλεμο έρχονται οι διαπραγματεύσεις στις οποίες από την μια μεριά του τραπεζιού θα είναι η Ρωσία την οποία όλοι θα ακούνε με προσήλωση και με την οποία τελικά, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, θα αναγκαστούν να έρθουν σε συμβιβασμό.
Γεωγραφικά και πάλι μιλώντας η ΕΕ δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την Ρωσία – πάντα θα έχουμε σύνορα με τη Ρωσία ακόμη και αν “φτιάξουμε” μια φανταστική buffer zone μεταξύ Ανατολικής Ευρώπης και Ρωσίας.
Ξεκαθαρίστε λίγο στο κεφάλι σας ότι πρακτικά μιλάμε για ένα ενιαίο γεωγραφικό χωρο που ξεκινά από τις ακτές τις Πορτογαλίας και φτάνει στον Ειρηνικό χωρίς διακριτά γεωγραφικά όρια (μην αναφέρετε τα Ουράλια…ούτε καν λόφοι)
Ενώ επιπρόσθετα πρέπει να θυμίσουμε πως οι οικονομίες τους είναι συμπληρωματικές (θυμάστε τι σημαίνει αυτό) όπως άλλωστε ισχύει και με την Κίνα.
Τέλος να πούμε ότι η Ρωσία είναι μια μοναδική σε μέγεθος αποθήκη πόρων παγκόσμιου ενδιαφέρον (πχ οι ΗΠΑ καθόλη τη διάρκεια του πολέμου συνέχιζαν να προμηθεύονται ουράνιο για τους αντιδραστήρες τους από τη Ρωσία).
Ε λοιπόν μαντέψτε, σήμερα είμαστε στο πάρα πέντε των τελικών διαπραγματεύσεων.
Συγκεντρωτικά:
1) Η Ρωσία νίκησε (υπό την έννοια ότι κατέκτησε εδάφη ίσα με το 20% της Ουκρανίας και κατόρθωσε να τα κρατήσει μέχρι τέλους) – η Δύση έχασε (υπό την έννοια ότι δεν κατόρθωσε να εκδιώξει την Ρωσία από τα εδάφη που κατέκτησε και δεν μπόρεσε να την εξαναγκάσει να τερματίσει το πόλεμο με οικονομικές κυρώσεις) – η Ευρώπη την πάτησε κυριολεκτικά (γιατί έμεινε κρεμασμένη από τις ΗΠΑ, θυσίασε κάθε πλεονέκτημα που είχε υπονομεύοντας το μέλλον της βιομηχανίας της, έκαψε όλες τις γέφυρες με τη Ρωσία και οι πολίτες της πλήρωσαν και πληρώνουν το.τιμημα του πολέμου).
2) Η Ουκρανία πρώτα σταυρώθηκε και τώρα αφήνεται σαν τον ληστή, των εξ΄ αριστερών του Κυρίου επάνω στο σταυρό. Χωρίς επιστροφές εδαφών, χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, εκτός ΝΑΤΟ (ούτε συζήτηση λέει ο ΓΓ της συμμαχίας), εκτός ΕΕ, με κατεστραμμένες υποδομές και τρομακτικές απώλειες σε ανθρώπινο πληθυσμό. Και χωρίς το Κούρσκ για ύστατο διαπραγματευτικό χαρτί.
3) Η ΕΕ σέρνεται πίσω από τα γεγονότα. Τώρα θα φτιάξει ευρωστρατό – κανονικό ισχυρίζεται – για να προστατεύει η ίδια τα σύνορα της και να μπορεί να προβάλλει ισχύ.
Είναι 30 χρόνια πίσω από το πρόγραμμα αλλά ΟΚ, δεν χάνει να προσπαθήσει.
4) Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να πανηγυρίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι γνωστοί: εργολάβοι για τις υποδομές και στρατιωτική βιομηχανία για τις αναπληρώσεις αποθεμάτων και τον εξοπλισμό νέων δυνάμεων
5) Μαντέψτε ποιοί πληρώνουν το λογαριασμό.
Υ.Γ Για ρωσοφοβικούς. Η Ρωσία ούτε μπορεί,.ούτε θέλει να.επεκταθεί γεωγραφικά προς δυτικά.
Αυτά είναι λογική 1700.
Ωστόσο θέλει να αποκτήσει επιρροή στην ΕΕ και μέχρι ενός σημείου τα καταφέρνει
Δεν εκλεγεί κυβερνήσεις, ούτε καθορίζει τις σημαντικές αποφάσεις αλλά έχει δυνατότητες να επηρεάζει την διαδικασία.
Αυτό είναι που πρέπει να αναχαιτιστεί – όχι οι ανύπαρκτες φάλαγγες ρωσικών τεθωρακισμένων.
Απόψεις
Ο «αχάριστος» Ζελένσκι και η Τουρκία «του»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, θέλει «να βάλουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Γράφει η Φανούλα Αργυρού
Με δύο άρθρα του ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος («Φιλελεύθερος» 9.3.25 και 11.3.25), μας ενημέρωσε ότι ήταν ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι που απαίτησε την τουρκική παρουσία στις ευρωπαϊκές συνόδους. Εξού και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιτάν συμμετείχε στη συνάθροιση του Βρετανού Πρωθυπουργού Στάρμερ στο Λονδίνο στις 2.3.25. Και επιμένει να θέλει την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη για τη χώρα του!
«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, θέλει «να βάλουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», «την αλεπού να φυλάει τις κότες». Ο Ουκρανός Πρόεδρος, που έμαθε πρώτα το θέατρο και μετά την πολιτική, από τις αρχές του πολέμου, της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του, ζήτησε να έχει ρόλο η κατοχική Τουρκία.
Θέλει την κατοχική δύναμη να έχει στρατιωτική παρουσία και να εγγυάται την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας! Το απόλυτο άλλοθι, το συγχωροχάρτι σε μια χώρα, που έχει εισβάλει και κατέχει εδάφη της Κύπρου. Το ζητά τούτο το Κίεβο και ήταν θέση του από την αρχή…»
https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1564504/theloun-ton-kako-liko-na-tous-filai/
Ορθώς έγραψε ο Κ.Β, ο Ζελένσκι από το 2022 ήθελε τη Τουρκία ως εγγυήτριά του δύναμη(!)
Δεν ξεχνιέται η ομιλία του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων που έγινε με ηλεκτρονική σύνδεση στις 7.4.2022. Αφού αναφέρθηκε σε ένα σορό απαιτήσεις από την Κυπριακή Κυβέρνηση ούτε μια αναφορά δεν έκανε στη συνεχιζόμενη ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ στη χώρα που απευθυνόταν και από την οποία… απαιτούσε!
Και μόλις αναφέρθηκε η Πρόεδρος της ΚΔ Αννίτα Δημητρίου στην Τουρκία, αίφνης έκλεισε (κόπηκε) η σύνδεση!
https://defencereview.gr/choris-kamia-anafora-gia-tin-toyrkiki-e/#google_vignette
Ακολούθησε ένα καυτό παραπολιτικό στη «Σημερινή» 10.4.22, σελ. 24 του «ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗ».
«Θυμήθηκε τα διαβατήρια αλλά όχι τον Αττίλα
Η εμφάνιση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώπιον της κυπριακής Βουλής χάλασε την όλη θετική εικόνα που είχαμε για τον ίδιο. Την εικόνα ενός ηγέτη που αγωνίζεται θαρραλέα για την υπεράσπιση της χώρας του, η οποία δέχεται μιαν αδικαιολόγητη εισβολή από έναν πανίσχυρο γείτονα. Ο Ζελένσκι, που μέχρι τώρα έδειχνε ότι δεν κωλώνει μπροστά στους κινδύνους, τις πολιορκίες και την πρωτοφανή επιθετικότητα των εισβολέων, κώλωσε μπροστά στο ενδεχόμενο να δυσαρεστήσει τον φίλο του τον Ερντογάν με κάποιαν αναφορά και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Δεν χρειαζόταν να πει πολλά. Θα μπορούσε να πει κάτι απλό και ανθρώπινο: «Γνωρίζω ότι έχετε κι εσείς οδυνηρές εμπειρίες από την εισβολή μιας μεγαλύτερης γειτονικής χώρας. Η Ουκρανία βρίσκεται στο πλευρό σας, όπως βρίσκεστε κι εσείς στο δικό μας». Ακόμα και εάν δεν κατονόμαζε την Τουρκία, θα κατανοούσαμε ότι το κάνει γιατί πιστεύει πως η χώρα αυτή είναι ένα από τα κύρια στηρίγματά του. Αλλά αυτός δεν βρήκε ούτε λέξη να πει. Θυμήθηκε μέχρι και τα κυπριακά χρυσά διαβατήρια των Ρώσων, αλλά δεν θυμήθηκε ότι οι Τούρκοι ήρθαν… χωρίς διαβατήριο και κατέκτησαν το μισό κομμάτι αυτής της χώρας.
Ως Πρόεδρος ο Ζελένσκι δεν είναι δυνατό να μην είχε ακούσει ποτέ κάτι για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Αλλά και να μην είχε ακούσει, όφειλε ο εδώ πρέσβης της Ουκρανίας, ο οποίος γνωρίζει τις ιδιαίτερες ευαισθησίες αυτού του λαού, να τον είχε συμβουλεύσει να κάνει κάποιαν αναφορά για την τουρκική εισβολή στην ομιλία του. Ίσως και το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να είχε ζητήσει διακριτικά από τον Ουκρανό διπλωμάτη να διαβιβάσει στον Ζελένσκι αυτήν την υπόδειξη. Δεν ξέρουμε αν η υπόδειξη έγινε και αν ο Ζελένσκι την αγνόησε. Η ουσία είναι ότι μας «έγραψε» κανονικά στις αρβύλες που του πούλησε ο Ερντογάν. Εν πάση περιπτώσει, δεν πρέπει ν’ αφήσουμε την οποιαδήποτε πικρία και ενόχληση από την παράλειψη του Ζελένσκι να σκιάσει την ξεκάθαρη θέση μας εναντίον της βάρβαρης ρωσικής εισβολής και των ωμοτήτων στις ουκρανικές πόλεις».
https://simerini.sigmalive.com/media/documents/SHMERINH_15139_10.04.2022.pdf
Και «Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας» («Σημερινή» 17.4.2022 σελ.9) του κ. Γιαννάκη Ομήρου, πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έγραψε μεταξύ άλλων προς Ζελένσκι:
«…Κύριε Πρόεδρε,
Με βάση αυτήν την έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μου, η οποία προσομοιάζει με την επίθεση που δέχεται σήμερα η δική σας χώρα από τη Ρωσία, με ξενίζει το γεγονός ότι έχετε αποδεχθεί την Τουρκία, χώρα παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου που βαρύνεται με τα ίδια εγκλήματα που υφίσταται σήμερα η χώρα σας, να ενεργεί ως μεσολαβητής για να τερματιστεί η αιματοχυσία στην Ουκρανία και για να σταματήσει η παράνομη στρατιωτική επίθεση εναντίον της.
Πολύ περισσότερο, μας ξενίζει το γεγονός ότι αποδέχεστε αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας, όταν αυτή η χώρα τηρεί στάση «Ποντίου Πιλάτου» στη ρωσική εισβολή, αρνούμενη μάλιστα να επιβάλει τις κυρώσεις που υιοθέτησαν η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε., της οποίας είναι χώρα – υποψήφια προς ένταξη. Αλλά, ακόμα πιο πολύ, μας ξενίζει και μας εκπλήσσει η δηλωθείσα επιθυμία σας να καταστήσετε την Τουρκία ως μία των εγγυητριών δυνάμεων, προκειμένου να εγγυάται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σας. Αυτήν τη χώρα που εδώ και μισό αιώνα παραβιάζει, κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της δικής μου χώρας.
Κύριε Πρόεδρε… αναμένουμε να εγκαταλείψετε τις πιο πάνω σχέσεις και να αποσύρετε το αίτημά σας να καταστήσετε εγγυήτρια δύναμη την Τουρκία, μια χώρα ένοχη για εγκλήματα εις βάρος της Κύπρου, παρόμοια με αυτά που υφίσταται σήμερα η χώρα σας.
Y.Γ.: Δυστυχώς μας απογοητεύσατε με την ομιλία σας στην Κυπριακή Βουλή. Δεν βρήκατε να πείτε μια λέξη για το δράμα που βιώνει ο λαός μας τα τελευταία 48 χρόνια. Ξεχνώντας ότι η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμφίδρομη…»
https://simerini.sigmalive.com/media/documents/SHMERINH_15140_17.04.2022.pdf
Τελικά, δεν ήταν και τόσο αδικαιολόγητη η κατηγορία του «αχάριστου» που του απέμεναν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο Αντι-Πρόεδρος J. D. Vance στην πολύκροτη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου στις 28 Φεβρουαρίου 2025…
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ