Γενικά θέματα
ΗΠΑ: Αποζημιώσεις για τους απογόνους σκλάβων;
Η δουλεία καταργήθηκε στις ΗΠΑ το 1865, ωστόσο ο ρατσισμός έναντι των μαύρων πολιτών επιβιώνει. Στην πολιτεία της Καλιφόρνιας το ζήτημα των αποζημιώσεων σε απογόνους θυμάτων της δουλείας παραμένει ανοιχτό.
Πριν από 400 χρόνια οι ισχυροί λευκοί έφεραν μαύρους σκλάβους στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αφρική. Έτσι κάπως ξεκίνησε να γράφεται το πιο μελανό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας, το κεφάλαιο της δουλείας. Οι σκλάβοι από την Αφρική θα έφτιαχναν δρόμους, σιδηροδρόμους, θα εργάζονταν στις μεγάλες φυτείες αλλά και ως υπηρέτες στα σπίτια πλούσιων λευκών. Χρειάστηκαν 250 χρόνια για να καταργηθεί επίσημα η δουλεία στις ΗΠΑ, ωστόσο μέχρι σήμερα έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην αμερικανική κοινωνία.
Οι Αφροαμερικανοί για αιώνες δούλευαν για τον πλούτο τον λευκών. Αυτός είναι ο λόγος που έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση εδώ και καιρό για το κατά πόσο πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις σε απογόνους σκλάβων. Η Καλιφόρνια ήταν η πολιτεία που άνοιξε πρώτη το θέμα και θα μπορούσε έτσι να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες πολιτείες. Η Σίρλεϊ Βέμπερ, βουλευτής των Δημοκρατικών, που έχει φέρει σχετικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της Καλιφόρνιας αναφέρει: «Εδώ και χρόνια σκέφτομαι αυτό το θέμα. Ερευνώ τις προτάσεις που έχουν γίνει σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το ζήτημα δεν τραβά όμως την προσοχή. Η Καλιφόρνια είναι μια προοδευτική πολιτεία, κερδίζουν οι Δημοκρατικοί, οπότε μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα που άλλες πολιτείες δεν μπορούν».
Η Καλιφόρνια ανοίγει ξανά τον «φάκελο» αποζημιώσεις
Ο προοδευτικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας από τους Δημοκρατικούς Γκέιβιν Νιούσομ υποστηρίζει επίσης το νομοσχέδιο της Βέμπερ. Μάλιστα έχει συστήσει ομάδα που εξετάζει πώς ακριβώς θα μπορούσαν να καταβληθούν αποζημιώσεις σε απογόνους θυμάτων της δουλείας. Σε αντίθεση όμως με το Τέξας, το Τενεσί ή τη Φλόριντα, η Καλιφόρνια δεν είναι μια πολιτεία ιδιαίτερα γνωστή για πρακτικές εναντίον σκλάβων.
Ένας από τους λόγους είναι ότι η Καλιφόρνια ήταν μια από τις τελευταίες πολιτείες που προστέθηκαν στην ομοσπονδία των ΗΠΑ το 1850 και η δουλεία καταργήθηκε το 1865. Ωστόσο και εκεί υπήρχαν σκλάβοι, εξηγεί η Σούζαν Άντερσον από το Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας στο Λος Άντζελες. «Αρχικά στην κυβέρνηση της Καλιφόρνιας υπήρχαν κυρίως λευκοί, που υποστήριζαν την δουλεία. Υπήρχαν ιδιοκτήτες σκλάβων αλλά και δικαστήρια που δεν αναγνώριζαν το καθεστώς σκλάβων που είχαν ελευθερωθεί. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις αυτό είχε επιτραπεί», αναφέρει η αμερικανίδα ειδικός.
Κατάλοιπα της δουλείας υπάρχουν μέχρι σήμερα
Για τους υποστηρικτές των αποζημιώσεων, το ζήτημα έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Δεν αφορά μόνο τη δουλεία αυτή καθαυτή αλλά και τα παρεπόμενά της, μετά την επίσημη κατάργησή της, όπως τη σειρά νόμων που επέτρεπαν τις διακρίσεις και τον ρατσισμό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι Αφροαμερικανοί δεν είχαν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, την εργασία, τις απολαβές.
Η Σίρλεϊ Βέμπερ ζητά μια πιο ολιστική αντιμετώπιση των συνεπειών της δουλείας. «Έχουμε γενεές επί γενεών που διαμορφώθηκαν από την ρατσιστική πολιτική. Επομένως πρέπει να δούμε όλες αυτές τις αδικίες και να αναρωτηθούμε γιατί ακόμη λίγοι μαύροι κατέχουν ακίνητη περιουσία και πώς θα γίνει πιο απλό να μπορούν να μεταβιβάζουν και αυτοί στα παιδιά τους περιουσία και πλούτο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αξίξει τέλος να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αντίστοιχων αποζημιώσεων, πχ. το 1988 για τους επιζώντες των αμερικανικών στρατοπέδων φυλάκισης Ιαπώνων που ζούσαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σχεδόν 62.000 άνθρωποι έλαβαν αποζημιώσεις ύψους 20.000 δολαρίων ανά άτομο. Εντούτοις ο αριθμός των απογόνων σκλάβων είναι πιθανό να είναι κατά πολύ υψηλότερος.
Καταρίνα Βίλχελμ, ΑRD
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη
Γενικά θέματα
Τελευταίες εξελίξεις από Συρία όπως μεταφέρει το BBC
Περίληψη
Ο Μπάιντεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία
Οι κάτοικοι στη Δαμασκό εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα
Ο πρωθυπουργός «έτοιμος να συνεργαστεί» με την ηγεσία που έχει επιλέξει ο λαός
Η Δαμασκός είναι ασφαλής, λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης
Οι αντάρτες λένε ότι θα βγουν στην τηλεόραση σύντομα
Μένει να δούμε πώς συντονίζονται οι ομάδες ανταρτών, λέει ο ειδικός στη Μέση Ανατολή
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra