Διεθνή
Πώς η ΕΕ μπορεί να στηρίξει καθαρές εκλογές σε Μολδαβία και Γεωργία

Του Andrew Wilson
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο όταν το καθεστώς της Λευκορωσίας νόθευσε τις προεδρικές εκλογές του 2020, αλλά οι επικείμενες εκλογές σε Γεωργία και Μολδαβία αποτελούν μια διαφορετική πρόκληση.
Η ΕΕ θα πρέπει να κάνει χρήση της σημαντικής της μόχλευσης στη Γεωργία και στη Μολδαβία για να αντιμετωπίσει το εκτεταμένο ρεπερόριο των εκλογικών βρώμικων κόλπων, των κυβερνώντων κομμάτων.
Η Ένωση θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν από την κρίση του κορονοϊού, ιδίως τη δυσκολία του να διεξάγει μεγάλης κλίμακας αποστολές παρακολούθησης.
Η ΕΕ θα χρειαστεί επίσης να προσαρμοστεί στη χρήση -από τα κυβερνώντα κόμματα- της βοήθειας που δίνεται για την πανδημία, για πολιτικούς σκοπούς, και τις προσπάθειες των κομμάτων αυτών να αποτρέψουν τους πολίτες από το εξωτερικό να ψηφίσουν.
Ο εκλογές μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες πέραν της μεταβίβασης ή της νομιμοποίησης της εξουσίας. Η εκλογική απάτη στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020, προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας. Τελικά, οι διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εντελώς νέο πολιτικό σύστημα και έννοια εθνικής ταυτότητας. Ο πρόεδρος Aleksandr Lukashenka μπορεί να διατηρήσει την εξουσία θυσιάζοντας την εθνική κυριαρχία στη Ρωσία, με τεράστιες επιπτώσεις στην ασφάλεια και στην ευημερία όλων των γειτόνων της Λευκορωσίας. Σε κάθε περίπτωση, η Λευκορωσία δεν θα είναι η ίδια ξανά. Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν σε θέση να διαμορφώσει την πορεία των γεγονότων στη Λευκορωσία, θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στις επικείμενες εκλογές στη Μολδαβία και στη Γεωργία.
Άλλες δυνάμεις στην περιοχή μπορεί να αντλήσουν διδάγματα από τη Λευκορωσία για τους κινδύνους της μαζικής απάτης. Το δημοψήφισμα στη Ρωσία για τη συνταγματική αλλαγή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο επίσης, φάνηκε να χαρακτηρίζεται από τεράστιο αριθμό ψευδών ειδήσεων -αλλά αυτό έγινε πριν από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το “ναι” έλαβε το 77,9% των ψήφων με προσέλευση του 68% των ψηφοφόρων, ενώ ανεξάρτητοι υπολογισμοί τοποθετούν το “ναι” στο 65% αλλά με την προσέλευση στο 42%-45%. Στη Λευκορωσία, μια παράλληλη καταμέτρηση των ψήφων έδωσε στον Lukashenka μόλις το 40,5% και στην ηγέτη της αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya το 47,9%, σε πλήρη αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για 80,1% και 10,1% αντιστοίχως. Το Κρεμλίνο ίσως πρέπει να σκεφθεί προσεκτικά για το πώς θα διαχειριστεί τον επόμενο κύκλο των εκλογών -για τη Δούμα το 2021 και για την προεδρία του 2024. Το “διαχειριστεί”, είναι η λέξη κλειδί. Αυτές οι εκλογικές διαδικασίες θα περιλαμβάνουν απάτη, αλλά το καθεστώς θα την κρύψει καλύτερα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει ένα ρόστερ νέων κομμάτων και υποψηφίων, που θα πάρουν μέρος των ψήφων διαμαρτυρίας.
Η ΕΕ θα πρέπει να αντλήσει διαφορετικά μαθήματα. Η Ένωση μπορεί να βρισκόταν στο περιθώριο στη διάρκεια των εκλογών του Αυγούστου στη Λευκορωσία, αλλά έχει μεγαλύτερη μόχλευση για να αποτρέψει μια τέτοια δραστηριότητα στις επικείμενες εκλογές στη Γεωργία και στη Μολδαβία, δύο χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με τις οποίες έχει μια πολύ πιο στενή σχέση. Αντιθέτως, δεδομένης αυτής της επιρροής, οι εκλογές θα είναι μια πιο άμεση δοκιμασία για την αξιοπιστία της ΕΕ -και επίσης για την ικανότητα της να εστιάζει σε περισσότερες από μια χώρες στη γειτονιά από μια, ιδίως δεδομένου ότι οι διαδηλώσεις και οι ενέργειες καταστολής στη Λευκορωσία κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει.
Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της Γεωργίας είναι προγραμματισμένες για τις 31 Οκτωβρίου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς οι συνταγματικές αλλαγές το 2017 και το 2018 έχουν δώσει στο κοινοβούλιο πολύ μεγαλύτερες εξουσίες από ό,τι είχε στο παρελθόν: ο επόμενος πρόεδρος θα επιλέγει από ένα εκλογικό σώμα. Στο μεταξύ, η Μολδαβία έχει προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές για την 1η Νοεμβρίου -και ίσως διεξάγει και πρόωρες κοινοβουλευτικές, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ελέγχει μόλις 51 από τις 10 έδρες και ότι ο ολιγάρχης Vladimir Plahotniuc εργάζεται ενεργά για να υπονομεύσει αυτή την πλειοψηφία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στη Μολδαβία, ο νέος πρόεδρος μπορεί να διαλύσει τη Βουλή εάν ο πρωθυπουργός παραιτηθεί και υπάρξουν δύο αποτυχημένες προσπάθειες να βρεθεί διάδοχος.
Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το συμβούλιο της Ευρώπης διαμεσολάβησαν τον Μάρτιο του 2020 για μια συμφωνία μεταξύ των γεωργιανών κομμάτων σε ένα νέο εκλογικό σύστημα, μια ρύθμιση που παρέχει ένα μοντέλο αποφασιστικής επιρροής της ΕΕ -αν και η συμφωνία κάθε άλλο παρά σταθερή είναι. Το γεγονός ότι η κοινή γνώμη και στη Μολδαβία και στη Γεωργία είναι περισσότερο φιλοευρωπαϊκή από ό,τι φιλορωσική, περιορίζει τις επιλογές των ντόπιων πολιτικών (ακόμη και αν έχει διακυμάνσεις). Σύμφωνα με τις έρευνες που διεξήγε η ΕΕ στις αρχές του έτους, το 63% των Μολδαβών εμπιστεύεται την ΕΕ, ενώ μόλις το 33% των Μολδαβών εμπιστεύεται την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Και το 49% των Γεωργιανών έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ, ενώ μόλις το 7% έχει αρνητική εικόνα. Ακόμη και οο Plahotniuc, ο οποίος βρίσκεται τώρα εξόριστος στις ΗΠΑ, έχει προσπαθήσει να κερδίσει ξανά επιρροή, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως την καλύτερη ελπίδα της Μολδαβίας για να ξεκινήσει εκ νέου μια πιοο αξιόπιστη φιλοευρωπαϊκή πορεία.
Επομένως, η ΕΕ δεν θα είναι τόσο περιθωριακή στη Γεωργία και στη Μολδαβία όσο ήταν στη Λευκορωσία. Παρόλα αυτά, υπάρχει πιθανότητα οι τοπικές ελίτ να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να κρύψουν ή να δικαιολογήσουν την απάτη, όπως με την καταστολή των ψηφοφόρων. Η κρίση καθιστά δύσκολο για τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθήσει τις εκλογές με έναν μεγάλο αριθμό παρατηρητών επί τόπου. Οι Μολδαβοί και Γεωργιανοί πολίτες στο εξωτερικό μπορεί να βρίσκουν δύσκολο το να γυρίσουν στην πατρίδα τους ή να ψηφίσουν στις χώρες που διαμένουν. Αλλά η ΕΕ μπορεί να ξεπεράσει την απειλή του κορονοϊού, εάν κάνει προσεκτικό σχεδιασμό.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:
capital.gr

Διεθνή
Μεγάλο πρόβλημα για Ιράν! Έχασε την αποτρεπτική του δύναμη
Το Ιράν πληρώνει τώρα το τίμημα για τις πράξεις του και για όσα δεν έκανε.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Παρασκευή έναν «εναρκτήριο γύρο» επίθεσης εναντίον των Ιρανών, εκπλήσσοντας ολόκληρο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των Ιρανών. Οι τελευταίες ημέρες έμοιαζαν με προετοιμασία για την επίθεση, σε τέτοιο βαθμό που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν να έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη εκ των προτέρων, λέγοντας ώρες πριν συμβεί ότι ήταν πολύ πιθανό.
Πριν από τα σχόλια του Τραμπ, πολλά σημάδια έδειχναν ότι η σύγκρουση είχε φτάσει σε «σημείο χωρίς επιστροφή». Η ανταλλαγή απειλών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, με φόντο τις λεκτικές ανταλλαγές μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους έφτασαν σε «αδιέξοδο». Ωστόσο, σε πολλά μέρη – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ – η εντύπωση ήταν ότι μια «έκρηξη» δεν θα συμβεί πριν από την Κυριακή, την ημερομηνία που ορίστηκε για έναν έκτο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως αποφασιστικός – που σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε συμφωνία ή πόλεμο.
Μεταξύ των ενδείξεων ήταν επίσης σημαντικές αμερικανικές κινήσεις τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε μείωση του αριθμού του προσωπικού και των διπλωματών στην περιοχή. Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή προέτρεψαν τους πολίτες τους να επιδείξουν «εξαιρετική προσοχή». Ωστόσο, η Τεχεράνη αντιμετώπισε αυτά τα σημάδια ως μέρος μιας στρατηγικής «μέγιστης πίεσης» που θα τους έκανε να αποσυρθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, οι εμπιστευτικοί ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση, εάν συμβεί, θα περιοριζόταν στο να πιέσει το Ιράν να αποδεχτεί τους όρους της συμφωνίας.
Το Ιράν ήταν βέβαιο ότι δεν θα μετακινούνταν από τις βασικές του θέσεις – και στη συνέχεια ξύπνησε με μια επίθεση που δεν είχε φανταστεί ποτέ ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του, στην οποία οι κορυφαίοι στρατιωτικοί της χώρας και οι ανώτεροι επιστήμονες στο πυρηνικό πρόγραμμα αποκλείστηκαν επίσης. Το θεώρησε αυτό ως «κήρυξη πολέμου», αλλά ήταν μια «κήρυξη πολέμου» που, σύμφωνα με τον λιβανέζικο ιστότοπο «Al-Nashara», του κόστισε ακριβά – από το αποτρεπτικό αποτέλεσμα που ισχυρίζεται ότι έχασε πριν από μερικούς μήνες, μέχρι το κύρος που φαίνεται να έχει χάσει εντελώς. Πώς μπορεί λοιπόν το Ιράν να το αποκαταστήσει και ποιες είναι οι πιθανότητες αυτής της κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη εδώ και δεκαετίες; Το Al-Nassra εξήγησε ότι, μέσω του αποτρεπτικού αποτελέσματος, το Ιράν προσπαθούσε να αντιμετωπίσει διαρροές σχετικά με μια πιθανή ισραηλινή επίθεση. Μίλησε για μια «πολύπλοκη επιχείρηση πληροφοριών» που είχε πραγματοποιήσει, αφήνοντας όλες τις λεπτομέρειες ασαφείς και αόριστες εκτός από το ότι είχε αποκτήσει έναν χάρτη «μυστικών ισραηλινών εγκαταστάσεων». Ταυτόχρονα, το Ιράν είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση, υποδεικνύοντας ότι οι ιρανικές δυνάμεις ήταν προετοιμασμένες για μια τέτοια αποστολή.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η τακτική που βασίζεται στην αποτροπή δεν είναι καινούργια στους περιφερειακούς πολέμους. Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται το πιο ισχυρό επιχειρησιακό εργαλείο του Ιράν στην περιοχή, την υιοθέτησε στο παρελθόν στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να αποφύγει μια στρατιωτική αντιπαράθεση. Στη συνέχεια ήρθαν τα ισραηλινά σχέδια που καταβρόχθισαν τα χαρτιά – από την ιστορική επιχείρηση Beeper μέχρι τη δολοφονία του Νασράλα.
Το Al-Nashra έγραψε επίσης ότι το Ιράν πληρώνει τώρα το τίμημα για τις πράξεις του και για όσα δεν έκανε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ DIRECTUS.GR
Διεθνή
Δορυφορικές εικόνες από τις ζημιές σε βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Δορυφορικές εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο BBC Verify απεικονίζουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο από τις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από την Maxar δείχνουν την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη στις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Νατάνζ και το Ισφαχάν.Στη Νατάνζ, φαίνονται ζημιές στην πειραματική μονάδα εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων και σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Διαστήματος και Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS).
Αυτό προκύπτει από προηγούμενη ανάλυση εικόνων απεικόνιζαν τις αρχικές ζημιές.
Την Παρασκευή ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «το υπέργειο τμήμα του δοκιμαστικού σταθμού εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων, όπου το Ιράν παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο έως και 60% U-235, έχει καταστραφεί».
Το ουράνιο-235 είναι απαραίτητο τόσο για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όσο και για τα πυρηνικά όπλα.
Επαληθευμένα πλάνα που ελήφθησαν λίγο μετά τα πλήγματα δείχνουν διάφορα σύννεφα καπνού να υψώνονται από την περιοχή.
Ο Justin Bronk του Royal United Services Institute (RUSI), δήλωσε στο BBC Verify ότι, αν και ασαφές, το μοτίβο των εκρήξεων «θα ταίριαζε με τη χρήση διεισδυτικών βομβών. Πιθανώς GBU-31(V)3 ή ακόμη και πιο εξειδικευμένες διεισδυτικές GBU-28 ».
Αυτά τα πυρομαχικά, γνωστά ως «bunker busters», έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ στο παρελθόν για να στοχεύσουν υπόγειες εγκαταστάσεις τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο.
Ωστόσο, ο κ. Grossi δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη επίθεσης στΙς υπογειοποιημένες αίθουσε των εγκαταστάσεων
Διεθνή
Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πώς επωφελείται η Ρωσία
Εάν η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου που προκλήθηκε από τα πλήγματα του Ισραήλ στις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν συνεχιστεί, η Ρωσία θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Εάν η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου που προκλήθηκε από τα πλήγματα του Ισραήλ στις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν συνεχιστεί, η Ρωσία θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 9% την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters. Μια επιπλέον άνοδος θα μείωνε την έντονη πίεση στον προϋπολογισμό της Ρωσίας λόγω των μέχρι τώρα χαμηλών τιμών.
Στον προϋπολογισμό της χώρας τον Δεκέμβριο είχαν υπολογιστεί έσοδα 508 δισ. δολαρίων, ενώ την Τετάρτη, τα οποία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, στα 486 δισ. δολάρια.
Αύξηση της εξάρτησης της Κίνας
Επιπλέον, η Κίνα θα αυξήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο. Σε αντάλλαγμα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία με στρατιωτική βοήθεια, προέβλεψε. Η Κίνα αγοράζει περίπου το 90%του ιρανικού πετρελαίου, ανέφερε το Reuters, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 16% των εισαγωγών αργού πετρελαίου τον Μάρτιο.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Απόψεις2 ημέρες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία