Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Αναβαθμίζεται η αμυντική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Με γοργό ρυθμό και με αρκετούς τρόπους, παρά τα αντικειμενικά εμπόδια που θέτει η πανδημία, προχωρεί η ολοένα και στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία σε ζητήματα άμυνας.

Γράφει ο Βασίλης Νέδος

Παρά το γεγονός ότι μια συμφωνία ανάλογων προβλέψεων (ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής) με εκείνη που η Αθήνα πρόσφατα συνήψε με το Αμπου Ντάμπι δεν βρίσκεται στην ατζέντα, Ελλάδα και Γαλλία έχουν αποφασίσει να εμβαθύνουν τις αμυντικές σχέσεις τους. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος ήλθε σε επικοινωνία με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλί και, όπως όλα δείχνουν, οριστικοποιήθηκε η αναβάθμιση της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στο Σαχέλ και δη Μάλι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ευρωπαϊκή εκπαιδευτική επιχείρηση υπό γαλλική ηγεσία (European Union Training Mission). Οπως η «Κ» έχει σημειώσει ήδη από τον Φεβρουάριο, Αθήνα και Παρίσι βρίσκονταν σε συζητήσεις για τον τρόπο επέκτασης της συμμετοχής των Ε.Δ. στο Μάλι, ώστε από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς που βρίσκονται αποσπασμένα σήμερα, να τοποθετηθεί εκεί ολιγομελής ομάδας των ειδικών δυνάμεων. Η απόφαση αυτή μένει να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και η τοποθέτησή τους δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Μάιο του 2021. Από το ΓΕΕΘΑ αποφασίστηκε η Ελλάδα να στείλει έναν αξιωματικό στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία θα συμμετάσχει στη διμερή ελληνοαιγυπτιακή διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 10» από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 6 Δεκεμβρίου. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Κύπρος. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας και από την Ελλάδα, μετά τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, θα συμμετάσχουν δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό, τέσσερα F-16 από τη Σούδα και τέσσερα ίδιου τύπου που θα σταθμεύσουν στην Αίγυπτο, ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης, ένα ελικόπτερο Σινούκ, τρία Απάτσι, ένα C-130 και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Ενδιαμέσως (24 Νοεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου) η Ελλάδα θα συμμετάσχει με ένα υποβρύχιο, μία φρεγάτα και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατ. Μεσόγειο, μαζί με ναυτικές και αεροπορικές μονάδες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (Βουλγαρία – Ην. Βασίλειο – ΗΠΑ και Τουρκία) όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχει δυνατότητα και για νηοψίες.

Παράλληλα, μετά τα Ραφάλ και τις αποφάσεις για υποστήριξη των Μιράζ-2000-5, η Αθήνα αποφάσισε να αναβαθμίσει τα γαλλικής κατασκευής UAV τύπου Sperwer, όπως ενημέρωσε χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος τα μέλη της επιτροπής εξοπλιστικών της Βουλής, συνοδευόμενος από το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθν. Αμυνας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων Απάτσι, στη συντήρηση των κατευθυνόμενων βλημάτων Penguin MK2, στην εν συνεχεία υποστήριξη των αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Πάτριοτ, αλλά και των πυραύλων S-300. Από την επιτροπή πέρασε χθες και η διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ μέσω FMS για την υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130. Σημειώνεται, τέλος, ότι παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος έχει αποσπάσει προσωπικό στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών προκειμένου να ενισχυθεί, ώστε να προχωρήσουν ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που οδηγούν στη διακινδύνευση αρκετών προθεσμιών.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή