Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Η πολυδιάστατη αμυντική πολιτική μοναδική απάντηση στην αδιαφορία των συμμάχων

Δημοσιεύτηκε στις

Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος
Καθηγητής Πανεπιστημίου

vasskonstantin@gmail.com

Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, που δεν πρόκειται να ατονήσουν από το πρόσφατο κτύπημα του Εγκέλαδου και την εξ αυτού απορρέουσα διπλωματία των σεισμών, όπως απέδειξε και η νέα τουρκική NAVTEX, την οποία απτόητος κήρυξε ο σουλτάνος, ενθαρρυμένες από την αναποτελεσματικότητα των συμμάχων, αν όχι από την έμπρακτη συμμετοχή τους, στην πολλαπλώς συνεχιζόμενη ενίσχυση του τουρκικού οπλοστασίου από Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Ισπανία, θέτουν επιτακτικά το φλέγον ζήτημα της αναθεώρησης του ελληνικού αμυντικού προσανατολισμού. Η στροφή μάλιστα που παρατηρήθηκε προς τη γαλλική αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να κλιμακωθεί, όχι μόνο σε οπλικά συστήματα αέρος και θαλάσσης, αλλά και ξηράς.

Η αμυντική πρόσδεση στη Γαλλία, ιδίως σε οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα αεροσκάφη Rafale, είναι απαραίτητη διέξοδος προκειμένου να ενισχύσουμε μια από παλιά εδραιωμένη αμυντική συμμαχία με τη μόνη ευρωπαϊκή δύναμη που, υπερασπιζόμενη τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, αντιτίθεται στον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό και στον θρησκοληπτικό φονταμενταλισμό ακραίων μουσουλμανικών ομάδων που ο σουλτάνος σκοπίμως διεγείρει στο πλαίσιο ενός πολέμου των πολιτισμών.

Οι πρόσφατοι προπηλακισμοί και ύβρεις του τούρκου σουλτάνου, που εμφανίζεται ως χαλίφης όλων των μουσουλμάνων, στον γάλλο Πρόεδρο και οι επιθέσεις ακραίων φανατικών μουσουλμάνων με αποκεφαλισμούς μάλιστα φιλήσυχων πολιτών, ενέργειες που συνιστούν βαρύτατη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν αντιμετωπίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αφού η φραστική καταδίκη των εγκλημάτων έχει σαφώς προσχηματικό χαρακτήρα και κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Τα οικονομικά συμφέροντα που συνδέουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις με την Τουρκία υπαγορεύουν μια κατευναστική πολιτική απέναντί της, ανάλογη αυτής που ακολουθούσαν οι Chamberlain και Daladier απέναντι στον Hitler.

Έτσι, στο αγωνιώδες ερώτημα ποιος είναι σε θέση να περιστείλει και να αντιμετωπίσει τον νεοοθωμανικό ιμπεριαλισμό, ο οποίος κάθε ημέρα παρουσιάζει απτά δείγματα των κατακτητικών του προθέσεων, η απάντηση είναι μόνον αυτός του οποίου απειλείται η κυριαρχία και η ανεξαρτησία. Στην προκείμενη περίπτωση και με δεδομένη την απάθεια ή και την αδιαφορία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, ο κλήρος πέφτει στην ΕΛΛΑΔΑ.

Αυτή οφείλει να αναζητήσει συμμαχίες με δυνάμεις που μπορούν να την υποστηρίξουν, όπως η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία και βεβαίως η Ρωσία, προς τις οποίες πρέπει κατεπειγόντως να στραφεί, για να συνάψει αμυντικές συμφωνίες για συμπαραγωγή προηγμένων οπλικών συστημάτων προς αποτροπή του διαφαινομένου κινδύνου. Επειδή η εναέρια ισχύς της Τουρκίας με τα drones και τα UAVs, που ο ρόλος τους αποδείχθηκε καθοριστικός στη σύγκρουση Αρμενίων-Αζέρων, είναι αδιαφιλονίκητη αυτή τη στιγμή, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να εξασφαλισθούν άμεσα νέα αεροσκάφη Rafale και, σε περίπτωση μη άμεσης διαθεσιμότητάς τους, ρωσικά αεροσκάφη Sukhoi-57, που είναι ήδη εξαγώγιμα και μπορούν να διασφαλίσουν υπεροπλία στον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδος-Κύπρου για την επόμενη εικοσαετία.

Η ενδεχόμενη διαμαρτυρία των ΗΠΑ, πρέπει να μη ληφθεί υπόψη, αφ’ ης στιγμής αυτές αρνούνται ή καθυστερούν σκοπίμως να μας χορηγήσουν προηγμένο αμυντικό υλικό (π.χ. F-15, F-35, Abrams, Bradley). Έτσι, ωσότου η ελληνική αμυντική βιομηχανία αναδυθεί στο επίπεδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και μπορεί να παραγάγει τανκς, ΤΟΜΑ, πυραυλικά συστήματα, ναυτικές μονάδες κ.ά., η κατεπείγουσα στροφή της χώρας, σύμφωνα με το πνεύμα του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών προς οποιαδήποτε δύναμη μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά την αποτρεπτική ισχύ της, είναι conditio sine qua non για την εθνική μας επιβίωση.

Η πολυδιάστατη αμυντική πολιτική συνεπάγεται αποδέσμευση από τους παραδοσιακούς προμηθευτές αμυντικού υλικού, όπως οι ΗΠΑ, ιδίως όταν αυτοί οι παραδοσιακοί προμηθευτές αποδεικνύονται αναξιόπιστοι, κλείνοντας τα μάτια στις φανερές απειλές εναντίον μας και περιοριζόμενοι σε φραστικούς επαίνους για τον πολιτισμό μας. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστήκαμε μεγάλες θυσίες, χωρίς κέρδος, σε αντίθεση με την Τουρκία, που κέρδισε πάμπολλα, χωρίς να προσφέρει τίποτα.

Πρέπει οι κυβερνώντες κάποτε να αποδείξουν με τη στάση τους σε όσους μας εμπαίζουν ότι η εποχή που θεωρούσαν δεδομένη την Ελλάδα έχει παρέλθει. Την ίδια απάντηση πρέπει να δώσουν και προς την ΕΕ, όταν αυτή με περισσή σπουδή επικυρώνει και εφαρμόζει μέτρα κατά της Ρωσίας, ενώ κατά της Τουρκίας μένει σε επίπεδο απλών διατυπώσεων. Είναι καιρός η Ελλάδα να σταματήσει να είναι ο νεροκουβαλητής των δυνάμεων αυτών και να στραφεί σε μια πατριωτική και ανεξάρτητη αμυντική διπλωματία.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Με υδροκεφαλισμό δεν πάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά η κυβέρνησή σας κ. Δένδια

Λίγη σοβαρότητα και σεβασμό προς τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων , δεν βλάπτει …..

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζαζιάς

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας , σε κομματική εκδήλωση, ότι <Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την «Ατζέντα 2030». Για να το πω σχηματικά, δεν μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να έχει περισσότερους Ανώτατους Αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος, όπως βεβαίως δεν μπορεί και να έχει περισσότερα στρατόπεδα>,δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα , είναι αναληθείς και παραπλανητικες και τέτοιοι χαρακτηρισμοί προσβάλουν το κύρος , την αξιοπρέπεια και το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων .

Δεν νομίζω , δεν πιστεύω κύριε υπουργέ ότι αυτή την εικόνα του «υδροκεφαλισμού» να σας την έδωσε η Στρατιωτική μας Ηγεσία , αλλά σίγουρα σας την παρουσιασαν κάποιοι άσχετοι περί τα στρατιωτικά ζητήματα νεόκοποι σύμβουλοί σας.

Ομως κύριε υπουργέ , με όλο τον σεβασμό προς τον θεσμό , για υδροκεφαλισμό θα έπρεπε να ψάξετε στον αριθμό των υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης σας; Μήπως πρέπει να δείτε τον αριθμό των βουλευτών σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας; Τον αριθμό των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων , που έχουν «γεμίσει» τα υπουργεία ; Μήπως τον υδροκεφαλισμό τον έχετε στο υπουργείο σας και στα πέριξ αυτού ;

Κύριε Υπουργέ δεν αντιληφθήκατε την υπερβολική διογκωση του διοικητικού κέντρου εις βάρος της παραγωγικής ελληνικής περιφερειας και ξαφνικά είδατε «υδροκεφαλισμό» στις Ένοπλες Δυνάμεις; .
Κύριε Υπουργέ δεν αντιληφθήκατε τις κομματικές προσλήψεις , που μετέτρεψαν τη δημόσιο πολιτεία σε υδροκέφαλη γραφειοκρατία; Και ύστερα από διακυβέρνηση έξι ετών αντιληφθήκατε υδροκεφαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Κύριε Υπουργέ η Μελλοντική Δομή Δυνάμεων ή η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων , όπως εσείς καλείται, είναι πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση να συζητείτε σε κομματικές συνάξεις ή σε συνάξεις συλλογών που δεν έχουν σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις . Εμπιστευτείτε την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ……..και αφήστε τα μεγάλα λόγια και τους χαρακτηρισμούς για τις Ενοπλες Δυνάμεις , τους οποίους χαρακτηρισμούς δεν μπορείτε να υποστηρίξετε στην πράξη …. Ψάξτε να δείτε πόσοι Αντιστράτηγοι ήταν το 2011 και πόσοι είναι σήμερα και θα δείτε ποιος δημιούργησε τον κατ’ εσας « υδροκεφαλισμό»…….. Κύριε Υπουργε παρασύρθηκατε από τις ανακρίβειες που σας μετεφεραν οι άσχετοι περί τα στρατιωτικά ζητήματα παρατρεχάμενοι σας…….……

Λίγη σοβαρότητα και σεβασμό προς τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων , δεν βλάπτει …..
Ενώ οι προσπάθειές σας κύριε υπουργέ για αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και αμυντική ενίσχυση της χώρας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις τέτοιες δηλώσεις θίγουν την αξιοπρέπεια του Στρατεύματος και σας εκθέτουν στα μάτια των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αποδυναμώνουν τις προσπάθειες τόσο τις δικές σας , όσο και της Στρατιωτικής Ηγεσίας .

Για το αναληθές των δηλώσεων σας κύριε υπουργέ , καλό να «μελετήσετε» λίγο το παρακάτω άρθρο του Ναυάρχου Στέλιου Φενεκου , Πρόεδρου Κοινωνίας Αξιών, μιας όασης μέσα στους δημοσιολογουντες σήμερα…..

«ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

1. Πρέπει να κλείσουν στρατόπεδα; ΝΑΙ
2. Πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση τόσο του μόνιμου όσο και του στρατεύσιμου προσωπικού; ΝΑΙ
3. Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των Ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων; ΟΧΙ σε τόσο μεγάλο αριθμό, ξαφνικά και απροετοίμαστα, όπως προβάλλεται βιαστικά και ανεπεξέργαστα από τον κο Δένδια .

Και αυτό για τους εξής λόγους:
α) Το να δημιουργήσεις κάποιον ανώτατο αξιωματικό χρειάζονται 30 και πλέον χρόνια σπουδών, εμπειρίας και εκπαίδευσης. Και δεν τους υπολογίζεις επί τη βάσει του τι στρατό έχεις σήμερα.
Αλλά επί τη βάσει του τι στρατό θα κληθείς να παρατάξεις εάν η χώρα σου απειληθεί και κάνεις επιστράτευση.
Γιατί δεν θα μπορείς τότε να βρεις ικανούς ανώτατους για να διοικήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε μπορείς να δημιουργήσεις ικανούς (μην μου πείτε μεμονωμένες περιπτώσεις ικανών ανθρώπων κατάφεραν να ανταποκριθούν, που συνέβησαν ιστορικά, γιατί αυτές είναι σπανιότατες και για κάθε μία μπορώ να σας παραθέσω χιλιάδες άλλες που δεν τα κατάφεραν).
β) Ούτε η ανάκληση στην εφεδρεία μπορεί να καλύψει τις θέσεις πρώτης γραμμής, γιατί όσοι έχουν φύγει θα έχουν τεράστιο έλλειμμα (ανάλογα με τα χρόνια που είναι εκτός στρατεύματος – επιχειρησιακό αλλά και σωματικό) σε σχέση με τους εν ενεργεία.
Μπορούν να καλύψουν δεύτερης γραμμής και βοηθητικές θέσεις ΜΟΝΟ.
Η Ελλάδα άλλωστε έχει πληρώσει σκληρά στην πράξη την ανάκληση από εφεδρεία ανώτατων αξιωματικών για την πρώτη γραμμή.
4. Είναι πραγματικά αληθές το επιχείρημα που προβλήθηκε στα ΜΜΕ, ότι έχουμε περισσότερους στρατηγούς πτεράρχους και Ναυάρχους από ότι οι ΗΠΑ με 20πλάσιο στρατό;
ΟΧΙ είναι ψευδέστατο και παραπλανητικό για τους εξής λόγους:
α) Οι ΗΠΑ δεν έχουν 20 πλάσιο στρατό από την Ελλάδα. Έχουν μόνιμο στρατό 1,34 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Ελλάδα έχει μόνιμο στρατό 145 χιλιάδων συνολικά και 220.000 εφεδρείες. ΨΕΥΔΟΣ τεράστιο συνεπώς το 20πλάσιο από τον κο Δένδια.
β) Και αλήθεια πόσους ανώτατους στρατηγούς πτεράρχους και ναυάρχους (4 αστέρων) έχουν οι ΗΠΑ στις ένοπλες Δυνάμεις;
41 τεσσάρων αστέρων- Στρατηγούς- Ναύαρχους και πτεράρχους (8 στο στρατό, 2 στους πεζοναύτες, 6 στο Ναυτικό, 9 στην Αεροπορία, 3 στις Δυνάμεις Διαστήματος, και οι υπόλοιποι σε μονάδες υποστήριξης).
Πόσους έχει η Ελλάδα; ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ.
γ) Ο συνολικός αριθμός των εν ενεργεία Αντιστράτηγων, Αντιναυάρχων, Αντιπτεράρχων, Υποστράτηγων, Υποπτεράρχων και Υποναυάρχων στις ΗΠΑ (3, 2 αστέρων) είναι: 219 στον Στρατό, 150 για το Ναυτικό, 171 για την αεροπορία, 64 στους πεζοναύτες και 21 στις δυνάμεις διαστήματος. Και δεν συμπεριλαμβάνονται αυτοί σε δυνάμεις υποστήριξης και δευτερεύουσες, λόγω έλλειψης ακριβών στοιχείων (που τους ανεβάζουν κατακόρυφα περίπου σε άλλους τόσους). ΓΕΝΙΚΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ: περίπου 471. Εκτιμώμενο σύνολο, (με τις λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες -reserves κλπ), μπορεί να προσεγγίζει και να ξεπερνά τους 1000.
δ) Πόσοι ήταν μέχρι χθες στην Ελλάδα; Στρατό Ξηράς και Πεζοναύτες 53, Ναυτικό 16, Αεροπορία 25.
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 94

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΑ – ΝΑΤΟ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ

α) Συνεπώς αφενός ο αριθμός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι 20πλάσιος των Ελληνικών: 1.340.000/145.000=9,24 φορές μεγαλύτερος και ΟΧΙ 20 φορές μεγαλύτερος. Εάν μάλιστα σκεφθούμε ότι η Ελλάδα βασίζεται σε εφεδρείες και σε επιστράτευση για περίοδο κρίσεων και πολέμου, τότε ο σχετικός αυτός αριθμός μειώνεται δραματικά!!!
β) Ας δούμε πόσοι στρατηγοί αντιστράτηγοι, υποστράτηγοι κλπ (οι αντίστοιχοι σε όλες τις μάχιμες μονάδες) αντιστοιχούν σε αυτό το προσωπικό:
(1) ΗΠΑ: 1.340.000/509= 2.632 άτομα ανά στρατηγό πρώτης γραμμής κλπ στις ΗΠΑ.
Εάν βάλουμε και αυτούς που υπηρετούν σε βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, ο αριθμός προσεγγίζει τους 1000, συνεπώς περίπου 1340 άτομα ανά στρατηγό,
(2) ΕΛΛΑΔΑ: 145.000/95= 1.526 άτομα ανά στρατηγό κλπ.
(3) ΟΜΩΣ: 145.000+220.000 εφεδρεία= 365.000/95=3.842 άτομα ανά στρατηγό. Ο αριθμός αυτός πέφτει περίπου στα αμερικανικά στατιστικά στοιχεία εάν επιστρατευθούν και στρατηγοί από εφεδρεία για βοηθητικές θέσεις. Στις μάχιμες θέσεις όμως που στελεχώνουν οι εν ενεργεία, η σχέση 2000-2500 άτομα ανά στρατηγό αντιστράτηγο, υποστράτηγο κλπ είναι η ίδια σχεδόν για όλες τις νατοϊκές χώρες.
(4) Συγκεκριμένα στατιστικά στις δομές δυνάμεων των χωρών του Δυτικού κόσμου (και ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ), ανάλογα με τον βαθμό προβλέπονται (για πολεμική περίοδο συνολικά):
– Ανά Στρατηγό κλπ (4 αστέρων)100.000-300.000 άτομα
– Ανά Αντιστράτηγο κλπ (3 αστέρων): από 20.00-40.000 άτομα
– Υποστράτηγοι (2 αστέρων) : 2.000-5.000 άτομα
– Ταξίαρχοι, Αρχιπλοίαρχοι (1 αστέρι): 1.000-5000
ΣΗΜ: Η Ελλάδα βρίσκεται στους μέσους όρους περίπου.

ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

1. Συνολικά (active-duty) στρατιωτικό προσωπικό στις χώρες του ΝΑΤΟ : ~3.3 million.
2. Συνολικός αριθμός στρατηγών αντιστράτηγων, υποστράτηγων κλπ (στις Νατοϊκες δυνάμεις ~2,000–2,500.
Κατά μέσο όρο στο ΝΑΤΟ: 3.300.000/2500= 1320 άνδρες ανά στρατηγό κλπ (4,3,2 αστέρων).
3. ΤΟΥΡΚΙΑ (Δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΑΤΟ από πλευράς αριθμού προσωπικού):
α) 327 Στρατηγοί, Ναύαρχοι Πτέραρχοι κλπ (4,3,2 αστέρων) ~ για 450,000 σε ενέργεια προσωπικό.
β) Μέσος όρος ανά στρατηγό (4,3,2 αστέρων) κλπ : ~1,375 άτομα.
4. ΟΛΑΝΔΙΑ (Από τις μικρότερες αριθμητικά δυναμεις από πλευράς προσωπικού στο NATO):
α) Εκτιμώνται περίπου ~30–50 στρατηγοί, ναύαρχοι (4,3,2 αστέρων) κλπ ~42,000 ενεργό προσωπικό.
β) Μέσος όρος για κάθε Στρατηγό Ναύαρχο (4,3,2 αστέρων) κλπ: ~1200

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Κύριε Δένδια, και άλλες φορές σας έχω προτρέψει να μην παρασύρεσθε από τις ανακρίβειες που σας λένε οι άσχετοι περί τα στρατιωτικά ζητήματα νεόκοποι σύμβουλοί σας και μην τα λέτε βιαστικά, (πριν τα εξετάσετε διεξοδικά, με ευρεία συμμετοχή θεσμικών φορέων και όσων έχουν βαθιά γνώση από όλες τις πλευρές και απαιτήσεις), γιατί σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα με τις εισηγήσεις τους και όσα προωθούν βιαστικά και δημόσια στα ΜΜΕ.

Το χειρότερο είναι ότι ενώ οι προσπάθειές σας για αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και αμυντική ενίσχυση της χώρας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις τέτοιες πομφόλυγες σας εκθέτουν στα μάτια του κόσμου και αποδυναμώνουν την βασική σας προσπάθεια» .

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τεράστιο άλμα της Τουρκίας! Μας κατασκοπεύει το μάτι του Αττίλα

Δίκτυο ραντάρ ώς τα 500 χλμ και όπλων που δίνουν οδηγίες για εξουδετέρωση πηγών απειλής και βλημάτων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Ο Αττίλας ενισχύεται με φονικό ραντάρ στο Κιόνελι που εξουδετερώνει βλήματα και μονάδες της ΕΦ. Αναβαθμίζεται η στρατιωτική βάση στον Λευκόνοικο. Το μάτι της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Οι Τουρκοι με το ραντάρ στον Πενταδάχτυλο έχουν καλύτερη εικόνα, καλύπτοντας αμυντικά την τουρκική ενδοχώρα και ταυτόχρονα φτάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή, καλύπττοντας Ισραήλ, Συρία, Λίβανο. Αυτό σημαίνει, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιεί την Κύπρο ως μια βάση από την οποία είτε θέλουν να υπερασπιστούν την τουρκική ενδοχώρα είτε θέλουν να επεκταθούν ή να ελέγχουν τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Γιάννου Χαραλαμπίδη στον παρακάτω σύνδεσμο:

Το μάτι του Αττίλα! Ραντάρ πολλαπλών χρήσεων στα Κατεχόμενα

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ο εξοπλισμός της Ελλάδας τρομάζει την Τουρκία! Τί αναφέρουν Hürriyet και Türkiye

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Hürriyet κατηγορεί την Ελλάδα ότι με την ανάπτυξη πυραύλων προχωρά σε ένα “βήμα που θα αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο”, ενώ κατηγορεί την Αθήνα πώς “παραβιάζει τις συνθήκες και στρατιωτικοποιεί τα νησιά”.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναπτύξει νέους πυραύλους σε νησιά του Αιγαίου εναντίον της Τουρκίας, αναφέρεται σε άλλο σημείο, ενώ προστίθεται πως “H Ελλάδα θα αναπτύξει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων με βεληνεκές 32 χλμ, 200 χλμ και 300 χλμ στα νησιά. Η εφημερίδα έγραψε ότι όταν προστεθούν και οι γαλλικοί πύραυλοι Exocet στα νησιά, η Ελλάδα θα έχει δημιουργήσει ένα ‘πυραυλικό τείχος’ στο Αιγαίο”.

Σε άλλο άρθρο, ο ανταποκριτής της τουρκικής εφημερίδας στην Ελλάδα, Γιώργος Κιρμπάκης επισημαίνει σε ένα άρθρο που αναφέρει τα παραπάνω: “Ειδικά μετά το 1974, η Ελλάδα εξοπλίζει συστηματικά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση των Συνθηκών της Λωζάνης (1923) και τα Δωδεκάνησα κατά παράβαση των συμφωνιών των Παρισίων (1947). Η Τουρκία φέρνει στην ημερήσια διάταξη με κάθε ευκαιρία ότι αυτά τα νησιά πρέπει να είναι απαλλαγμένα από όπλα και στρατιωτικούς σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες”

Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα Türkiye μέσω του ρεπόρτερ της μεταδίδει: “H Ελλάδα το καλοκαίρι θα παραλάβει 17 συστήματα πυραύλων Spike NLOS που έχουν βεληνεκές 32 χιλιομέτρων. Επίσης, στα νησιά θα εγκατασταθούν και πύραυλοι NLOS κι αυτό λέγεται πως θα ‘κλειδώσει το Αιγαίο’. Στον ελληνικό Τύπο ανέφεραν πως αυτά τα συστήματα δεν κλειδώνουν μόνο το Αιγαίο, αλλά επειδή στοχεύουν και κρίσιμες εγκαταστάσεις της Τουρκίας αλλά και τις τουριστικές υποδομές αυτό προκαλεί νέο πονοκέφαλο για τους Τούρκους αξιωματούχους. Τονίζεται ότι η PULS αν εγκατασταθούν στη Σαμοθράκη, θα μπορούν να στοχεύσουν την Κωνσταντινούπολη που βρίσκεται σε απόσταση 292 χιλιομέτρων, και μαζί με τους πυραύλους Εχοcet θα δημιουργούν ένα πυραυλικό τείχος στο Αιγαίο. Ολοκληρώθηκε και η παράδοση όλων δηλαδή 24 μαχητικών Rafale τα οποία είχε παραγγείλει από τη Γαλλία. Σύμφωνα με την Καθημερινή το τελευταίο Rafale απογειώθηκε από τη Γαλλία και προσγειώθηκε στην Τανάγρα και παραδόθηκε στην 332η μοίρα. Έτσι ολοκληρώθηκε η προμήθεια 24 Rafale από τη Γαλλία, ενώ στην αρχή η Ελλάδα είχε αποφασίσει για 18 και μετά με νέα σύμβαση αύξησε τον αριθμό των μαχητικών σε 24”.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις7 λεπτά πριν

Το απαράδεκτο γκριζάρισμα του Αιγαίου Πελάγους έχει ονοματεπώνυμο! Κώστας Σημίτης

Η Ιστορία δεν θα φερθεί καλά στον Κώστα Σημίτη. Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Αναλύσεις36 λεπτά πριν

Συμμετοχή της Κύπρου στην Περιοχή Schengen και οι ανησυχίες…

Γράφει η Φανούλα Αργυρού, Σημερινή Διαβάσαμε τη πρόθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως δηλώθηκε δια του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Cyprus Times: Ανατροπή ή παγίδα; Ο Ερντογάν γυρίζει πλάτη στον Τατάρ

Δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της τουρκικής πολιτικής

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Μια Γεωπολιτική Ανάλυση για τη Μέση Ανατολή το 2025

Το 2025, η Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να αποτελεί ένα μωσαϊκό ευκαιριών και προκλήσεων.

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Τί συμβολίζει η σημαία των Κούρδων

Οι Κούρδοι μπορούν να πούμε ότι έχουν μεγαλύτερη ιστορική παρουσία στην περιοχή, ενώ η παρουσία των Τούρκων έγινε πιο έντονη...

Δημοφιλή