Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η Ρωσία Κατακτά την Πρωτοκαθεδρία Στον  Μεταπολεμικό Νότιο Καύκασο.

Δημοσιεύτηκε στις

A Russian army officer walks through dust during military exercises at the Prudboy range in Volgograd region, Southern Russia on September 24, 2020 during the ‘Caucasus-2020’ military drills. Photo: AFP/Dimitar Dilkoff

Το σχέδιο της Μόσχας για τερματισμό του πολέμου Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τοποθετεί τη Ρωσία σταθερά στη θέση του οδηγού στη στρατηγική περιοχή
.
 RICHARD GIRAGOSIAN, Asia Times, 11 Νοεμβρίου 2020
.
Απόδοση : Μιχαήλ Στυλιανού 
.
EREVAN – Μετά από 40 ημέρες και 40 νύχτες συχνά σκληρών μαχών, ο τελευταίος πόλεμος για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ σταμάτησε με μια απότομη μεταμεσονύχτια ανάρτηση στο Facebook νωρίς στις 10 Νοεμβρίου.
.
Με ομολογία μιας “ανείπωτα οδυνηρής” απόφασης, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε την αποδοχή μιας νέας συμφωνίας, με την οποία ουσιαστικά παραχώρησε εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν.
.
Η συμφωνία για την διακοπή του πολέμου, η οποία διέσωσε τα απομεινάρια του Αρμενικού Καραμπάχ και τον αρμενικό πληθυσμό από την προέλαση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, εγείρει μόνο περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς και την ασφάλεια του θύλακα.
.
Το σχέδιο ρωσικής πατρότητας, το οποίο υπεγράφη από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, είναι πολύπτυχο.
.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, μια ισχυρή ρωσική ειρηνευτική δύναμη περίπου 2.000 ανδρών αναπτύχθηκε αμέσως στο Καραμπάχ, δημιουργώντας μια περίμετρο για την προστασία και την υπεράσπιση του ζωτικού διαδρόμου Λαχίν -μια σανίδα σωτηρίας- που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία. Η Αρμενία πρόκειται να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις περιοχές του Αζερμπαϊτζάν πέρα από τα σύνορα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
.
Σε μια σταδιακή απόσυρση, αυτή η αρχική αποχώρηση πρόκειται να ακολουθηθεί με την επιστροφή των δύο περιοχών Kelbajar και Aghdam μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, με μια περαιτέρω αρμενική απόσυρση από την περιοχή Lachin μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, οι Ρώσοι ειρηνευτές θα διασφαλίσουν τη χρήση και τον έλεγχο των Αρμενίων σε ένα διάδρομο πλάτους πέντε χιλιομέτρων μέσω του Λαχίν.
.
Σε μια φαινομενική προσπάθεια ισοτιμίας, ένας παρόμοιος αλλά πολύ πιο ασαφής “διάδρομος” ορίζεται επίσης για να συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με τον εδαφικό θύλακα του Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με την Αρμενία, το Ιράν και την Τουρκία.
.
Το τελευταίο σημείο της συμφωνίας είναι ένα από τα πιο δυνητικά σημαντικά αποτελέσματα, καθώς η φύση μιας τέτοιας σύνδεσης του Αζερμπαϊτζάν μέσω της αρμενικής επικράτειας παραμένει ασαφής και απροσδιόριστη, θέτοντας δυνητικά επικίνδυνα ερωτήματα σχετικά με την κυριαρχία, τη νομική θέση και την αστυνόμευση.Εικόνα: Facebook/TRTWorld
.
Μια πρόσθετη ανησυχία απορρέει από αυτό που δεν ορίζεται ή τονίζεται στη συμφωνία. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει σαφήνεια για το “καθεστώς” των υπόλοιπων τμημάτων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με παράβλεψη των προηγούμενων διαπραγματεύσεων. Και υπάρχει προφανής ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις και περαιτέρω συμφωνίες για αρκετές άλλες επιπτώσεις και ζητήματα.
.
Αυτή η περαιτέρω διπλωματία  θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει και να ενσωματώνει όλα τα μέρη της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Διαφορετικά, οποιοσδήποτε περαιτέρω αποκλεισμός του Καραμπάχ θα υπονόμευε την ανθεκτικότητα  και τη διατήρηση της ισχύος αυτής της συμφωνίας.
.
Συμφωνία υπό πίεση
.
Αν και όλες οι πλευρές φαίνεται να έχουν αποδεχθεί, υπό διαφορετικούς βαθμούς πίεσης ή δυσφορίας, τη συμφωνία που εκπονήθηκε από τη Ρωσία, για τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν υπήρχε άλλη επιλογή και καμία εναλλακτική λύση.
.
Η κατάληψη από το Αζερμπαϊτζάν της στρατηγικής πόλης Σούσι, της δεύτερης μεγαλύτερης στο Καραμπάχ, ήταν ένα βασικό σημείο καμπής. Με την απώλεια της πόλης από τους Αρμενίους του Καραμπάχ, το μέγεθος της καταστροφής έγινε σαφές.
.
Με την υποχώρηση στην πρωτεύουσα του Καραμπάχ Στεπανακέρτ, οι ηγέτες τόσο του  Καραμπάχ όσο και της Αρμενίας συνειδητοποίησαν με οδύνη ότι για να σώσουν τους εναπομείναντες πολίτες και ό,τι απέμεινε από το Καραμπάχ, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση από το να αποδεχθούν τους όρους της συμφωνίας που επέβαλε και απαίτησε η Μόσχα.
.
Οι περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις και σχεδόν κάθε πόλεμος ακολουθούν τελικά το δικό τους ρυθμό, μπαίνοντας σε έναν κύκλο από την πεισματική ένταση στην  αναστολή των συγκρούσεων. Και όπως μια πυρκαγιά, τέτοιες  συγκρούσεις αυτό-καθορίζουν την ένταση και τον ρυθμό τους, πριν τελειώσουν σε αποκαΐδια..
.
Ο πόλεμος για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν διαφέρει και τώρα φαίνεται  να φτάνει σε ένα τέλος από εξάντληση..Ένας άνδρας στέκεται ανάμεσα στα συντρίμμια ενός κατεστραμμένου σπιτιού που επλήγη από επίθεση με ρουκέτα στην κατοικημένη περιοχή  Γκάνια, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ,στις 21 Οκτωβρίου 2020. 
.
Από την έναρξη μιας μαζικής στρατιωτικής επίθεσης από το Αζερμπαϊτζάν στις 27 Σεπτεμβρίου, η ανεπίλυτη διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ξέσπασε σε έναν ξαφνικό και κινητικό πόλεμο. Με τις καθημερινές μάχες να χαρακτηρίζονται από μια σαρωτική πρόοδο επιτιθέμενων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Οι Αρμένιοι υπερασπιστές ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκλονισμένοι από την τεράστια κλίμακα της επίθεσης.
.
Ενισχυμένη με άμεση τουρκική στρατιωτική βοήθεια και επιχειρησιακή υποστήριξη, η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν επεκτάθηκε σύντομα σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, που γρήγορα πέτυχε σημαντικά κέρδη του επιτιθεμένου. Στρατιωτικά, αυτός ο πόλεμος ήταν σημαντικά διαφορετικός από τις διαλείπουσες συγκρούσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών, με μια επίθεση που ήταν αποφασιστική από πολλές απόψεις.
.
Πρώτον, η στρατιωτική υποστήριξη και η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας ενδυνάμωσαν και ενθάρρυναν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, βοηθώντας τες στην κατάληψη μιας τεράστιας έκτασης εδάφους στα νότια και μιας μικρότερης περιοχής στα βόρεια και ανατολικά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
.
Την ίδια στιγμή, οι αρμενικές δυνάμεις του Καραμπάχ υπέστησαν τεράστιες απώλειες εξοπλισμού, κυρίως λόγω της ακριβούς στόχευσης τουρκικών και ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών,  που παρέλυσαν το ξεπερασμένο δίκτυο τη αρμενικής αεράμυνας.
.
Πέρα από την απρόσμενη πίεση από την τουρκική εμπλοκή, ένας δεύτερος εξίσου σημαντικός παράγοντας που έκανε αυτόν τον πόλεμο τόσο αποφασιστικό ήταν η στάση της Ρωσίας.
.
Η Ρωσία επιβεβαιώνει την κυριαρχία
.
Μετά από μια μάλλον στενάχωρη δημόσια αποτυχία της Ρωσίας να ολοκληρώσει μια στοιχειώδη και προσωρινή παύση των εχθροπραξιών που δεν οδήγησε σε πλήρη κατάπαυση του πυρός, η ξαφνική ανακοίνωση μιας “ειρηνευτικής συμφωνίας” που υποστηρίζεται από τη Ρωσία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αντιπροσωπεύει μια πραγματική νίκη για τη Μόσχα για διάφορους λόγους.
.
Πρώτον, οι όροι αυτής της νέας συμφωνίας εξασφαλίζουν στη Ρωσία τους σημαντικότερους στόχους της: Μια κυρίαρχη στρατιωτική παρουσία επί του πεδίου. Η προηγούμενη έλλειψη άμεσης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές πτυχές αυτής της διαμάχης, που τελούσε σε πλήρη αντίθεση με κάθε άλλη τέτοια σύγκρουση εντός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
.
Αυτή η απουσία ήταν ένα μακροχρόνιο ερέθισμα για τη Μόσχα, αντανακλώντας τα όρια της ικανότητας της Ρωσίας για αποτελεσματική προβολή ισχύος και επιρροή. Αλλά με αυτόν τον φευγαλέο στόχο που τώρα έχει επιτευχθεί, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αποτελούν τώρα τον κεντρικό παράγοντα της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας της νέας ειρηνευτικής συμφωνίας, παρέχοντας έτσι στη Μόσχα έναν ακόμη πιο αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή.
.
Ένα δεύτερο κέρδος για τη Ρωσία προέρχεται από την ενισχυμένη επιρροή της επί της αρμενικής κυβέρνησης. Παρά την ασυνήθιστα παθητική ρωσική στάση απέναντι στην «Βελούδινη Επανάσταση» της Αρμενίας το 2018, η Μόσχα φαίνεται να είχε επιλέξει να «περιμένει την ώρα της» και τώρα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να μεγιστοποιήσει την πίεση στον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Πασινιάν και στην κυβέρνησή του.Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σε συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου στην Αγία Πετρούπολη σε μια φωτογραφία αρχείου.
.
Η ενισχυμένη ρωσική επιρροή όχι μόνο θα διατηρήσει την Αρμενία εντός της τροχιάς της Μόσχας, αλλά θα περιορίσει επίσης σημαντικά τις επιλογές και τον προσανατολισμό της στην αναζήτηση στενότερων σχέσεων με τη Δύση.
.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα μπορεί να πιέσει για περισσότερη αρμενική συμμόρφωση, έτσι που να κινδυνεύει το Ερεβάν να υποθηκεύσει την ανεξαρτησία του και να εκχωρήσει την κυριαρχία του στη Ρωσία.
.
Και τρίτον, η συμφωνία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν σε μεγάλο βαθμό μια μεμονωμένη ρωσική πρωτοβουλία, που σημαίνει ότι δεν αναπτύχθηκε μέσα στο πλαισίου ή με την κάλυψη της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, η οποία συνπροεδρεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Ρωσία.
.
Αυτό υποδηλώνει ότι η μορφή και η δομή της Ομάδας του Μινσκ κινδυνεύουν από αυτές τις τελευταίες επιβαλλόμενες από την Ρωσία εξελίξεις . Αν και η στρατιωτική φάση της σύγκρουσης στο Καραμπάχ έχει λήξει, ο διπλωματικός  ανταγωνισμός μόλις αρχίζει.
.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Γιώργος Καπόπουλος: Η Ευρώπη δεν διαθέτει ενότητα απέναντι… στην επιθετική πολιτική Τραμπ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι διαφορετικές … πολιτικές στην Ενωμένη Ευρώπη θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην είναι αντιμετωπίσιμη στο πεδίο η … εχθρική πολιτική Τραμπ έναντι της Ε.Ε.

Αυτό τονίζει μιλώντας στο newshub.gr ο δημοσιογράφος-διεθνολόγος Γιώργος Καπόπουλος. Η ενότητα στην Ε.Ε. είναι δύσκολο εγχείρημα τονίζει, και σχολιάζει με ιστορική αναδρομή το έντονο ενδιαφέρον του νέου Αμερικανού Προέδρου έναντι του Παναμά… «Τα συμφέροντα τους οι ΗΠΑ θα τα προστατέψουν με νύχια και με δόντια»!

Παράλληλα στέκεται στα Ελληνοτουρκικά την νέα εποχή Τραμπ και πως θα εξελιχθούν όπως επίσης αναφέρεται στην κατάσταση στη Μ. Ανατολή αλλά και στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο.
Ο κ. Καπόπουλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα … ενεργειακά της Μεσογείου, που θα παραμείνουν στάσιμα και σε επίπεδο … έρευνας και όχι εξόρυξης λόγω και των γνωστών αντιδράσεων της Τουρκίας…

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Το ξεσάλωμα Μιτσόσκι και ο τυφώνας Τραμπ

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

Θέματα Εκπομπής 22ας Ιανουαρίου 2025
1. Ξεσάλωσε ο Μίτσκοσκι: Πρέπει να καταγάγουμε νίκες, για να λυθεί το Μακεδονικό Ζήτημα
2. Τι ζητάει η Τουρκία από τη νέα προεδρία Τραμπ 18:30
3. Συρία: Απειλές του υπουργού Άμυνας της Δαμασκού κατά των Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας 28:30
4. Ισραήλ-Χαμάς: Τηρείται η εκεχειρία στη Γάζα 37:15
5. ΗΠΑ: Τυφώνας ο Τραμπ – Τα διατάγματα που τέθηκαν σε εφαρμογή – Τι είπε για Ρωσία 42:30

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Οι Αμερικανοί επιτέλους το κατάλαβαν, ότι γ Κύπρος είναι το αβύθιστο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο, το οποίο έχουν “απεγνωσμένα” ανάγκη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal – Ουάσιγκτον

Ήταν πολλές οι σημαντικές ειδήσεις για την Κύπρο και εμμέσως την Ελλάδα -μέσω και των δηλώσεων του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο για τους Κούρδους της Συρίας και την επιθετική κατοχική Τουρκία.

Ειδήσεις ευχάριστες που προκαλούν ικανοποίηση, διότι φαίνεται πως γίνεται πραγματικά σοβαρή δουλειά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε καθεστώς απορρήτου, και με ανακοινώσεις όταν και όποτε πρέπει να κυκλοφορήσουν.

Τα σχέδια ολοκληρώνονται με επιτυχία διότι οι εμπνευστές τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Πρόεδρος της Κύπρου και οι συνεργάτες του, αποδεικνύουν ότι τα πιστεύουν, ότι είναι υλοποιήσιμα, και προς το συμφέρον της Νήσου αλλά των Αμερικανών, που επιτέλους -έλεος πια- αντιλήφθηκαν την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της Κύπρου:

Κατάλαβαν ότι αυτό που έλεγαν από την εποχή του διαβόητου Χένρι Κίσιγκερ για το αβύθιστο αεροπλανοφόρο είναι μία πραγματικότητα.

Όπως σημειώνω πάντα, είναι ευχή και ελπίδα, αυτά τα νέα δεδομένα στη σχέση της Αμερικής και της Κύπρου να επηρεάσουν και το εθνικό θέμα του Κυπριακού. Διότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) είναι ξεπερασμένη και εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία.

Τι δεν καταλαβαίνουν οι Αμερικάνοι και οι διεφθαρμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα δώσουν με την ανάρμοστη ΔΔΟ την υποτίθεται …επανενωμένη Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της κατοχικής Τουρκίας και αυτή θα τους επιτρέπει να έχουν λόγο σε μία χώρα μέλος της Ε.Ε. και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Ειλικρινά πιστεύω ότι η νέα κυπρο-αμερικανική συμμαχία, που δεν θα ακυρωθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ελπίζει ο Ερντογάν, έχει δυναμική για να αλλάξει τα δεδομένα και όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αυτό εξαρτάται μόνο από την Ουάσιγκτον. Η Λευκωσία είναι πανέτοιμη.

Εάν ο Τραμπ σπάσει τη γραφειοκρατία, όπως έχει υποσχεθεί προεκλογικά και μετεκλογικά, θα δικαιούμαστε να ελπίζουμε για σοβαρές αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Η γραφειοκρατία, ειδικά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευθύνεται για πραξικοπήματα και εισβολές, για πολύ μεγάλες αδικίες. Η δικτατορία στην Ελλάδα είχε τις ευλογίες της. Η τουρκική εισβολή έφερε την καταστροφή και την κατοχή.

Πάντως, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα Τζούλι Φίσερ αξίζει πολλών συγχαρητηρίων, διότι κατάλαβε νωρίς την αδικία και προσπάθησε να τη διορθώσει. Έχει κάνει πολλά καλά για την Κύπρο και μακάρι να της δώσει παράταση ο Μάρκο Ρούμπιο. Οι ομογενείς μας που τον γνωρίζουν ας το ζητήσουν. Η κ. Φίσερ μόνο καλό έκανε στην Κύπρο…

Παρακολούθησα «ζωντανά» την κατάθεση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και ομολογώ πως ήταν χάρμα …ακοής. Τα λόγια του ήταν ευχάριστες νότες στα αυτιά των ομογενών μας, που τον άκουγαν, και οι οποίοι είχαν συνεργαστεί μαζί του για το νόμο EastMed, την πρωτοβουλία του οποίου είχε ο μεγάλος φιλέλληνας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Οι ανάρμοστες οικονομικές σχέσεις της συζύγου του με διεφθαρμένους επιχειρηματίες, τον οδήγησαν δυστυχώς στην καταστροφή.

Ο κ. Ρούμπιο για τους μη γνωρίζοντες είναι ένας συνεπής πολιτικός, που δεν αλλάζει τις θέσεις του όπως τα πουκάμισα. Είναι πολύ σταθερός στις απόψεις του και θα πρέπει η Λευκωσία και η Αθήνα να φροντίσουν να έχουν επαφές μαζί του, πριν από την Άγκυρα.

ΘΕΜΑ ΓΟΗΤΡΟΥ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣ

Όχι επειδή θα τον πείσει ο πρώην αρχικατάσκοπος Χακάν Φιντάν ότι η Τουρκία είναι δήθεν ο πυλώνας της αμερικανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Ο Ρούμπιο γνωρίζει. Είναι θέμα γοήτρου και ουσίας, να προηγηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου. Για τους λόγους που καταλαβαίνει ο καθένας.

Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Όπως και η διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι γνήσιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, είναι πιστοί και δεν δημιουργούν προβλήματα, όπως η Τουρκία.

Επανερχόμενος στον κ. Ρούμπιο και στις σοκαριστικές για την Τουρκία δηλώσεις του με αφορμή τις απειλές της εναντίον των Κούρδων των YPG, τονίζουμε με κάθε σοβαρότητα ότι για τον ίδιο και την κυβέρνηση του κ. Τραμπ η υποστήριξη των συμμάχων τους είναι θέμα μπέσας και πίστης στο Διεθνές Δίκαιο.

Είναι σίγουρο ότι ο κ. Τραμπ δεν θα επιτρέψει την καταστροφή των κουρδικών δυνάμεων, διότι και εγωιστικά να το δει κανείς, τους έχεις αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη ανάγκη, απ’ ότι τους Τούρκους. Ποιος θα πολεμήσει τους τζιχαντιστές; Ο Ερντογάν; Ποιος θα κρατήσει μακριά από τα πολεμικά μέτωπα τους αντιαμερικανούς τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, τους οποίους κρατούν στις φυλακές οι Κούρδοι; Ο Τράμπ; Αποκλείεται.

Θα ζήσουμε μία ενδιαφέρουσα εποχή στη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας του εκλεγμένου Αμερικανού Προέδρου.

Τα ψέματα τελείωσαν και έφτασε η ώρα της αλήθειας. Η Τουρκία προσβάλει συστηματικά την Αμερική και τους συμμάχους της, σε αντίθεση με τους Κούρδους -που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παντού, και ειδικά στο πολεμικό πεδίο.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι «η επιρροή του κ. Ρούμπιο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική περιπλέκει την ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια συναλλακτική προσέγγιση στη διπλωματία και στη δήθεν προσωπική σχέση με τον Τραμπ».

Ας την φυλάξουμε αυτή τη φράση, που την ακούσαμε από τουρκικά χείλη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είναι πολύ ενοχλητική η επιμονή των «ορφανών» του Κώστα Σημίτη ότι δήθεν μόνος του «έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε.». Δεν είναι αλήθεια. Είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω ότι το σχέδιο είναι ιδιοκτησίας του μακαρίτη Πρέσβη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δημοσίευσε, τιμής ένεκεν, τεράστιες φωτογραφίες του με τις μητέρες και τις συζύγους των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, σε μία εκ των εισόδων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και για όσους διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον, πότε θα καταλάβουν ότι η υπερδύναμη ΔΕΝ είναι η Κύπρος, αλλά η Αμερική.

ΘΥΜΙΖΩ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΠΙΕΣ:

ΟΧΙ πλοία, ΟΧΙ στρατοί, ΟΧΙ σημαίες και όλα τα παραπάνω να μην επιστρέψουν ξανά στα Ίμια.

Είναι ένα κανονικό γκριζάρισματου Αιγαίου Πελάγους. Τι δεν καταλαβαίνουν!

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Γιώργος Καπόπουλος: Η Ευρώπη δεν διαθέτει ενότητα απέναντι… στην επιθετική πολιτική Τραμπ

Οι διαφορετικές … πολιτικές στην Ενωμένη Ευρώπη θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην είναι αντιμετωπίσιμη στο πεδίο η … εχθρική...

Διεθνή8 ώρες πριν

Κρίσιμη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για τον Λίβανο

Κρίσιμη η αποψινή συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για την πορεία της εκεχειρίας στον Λίβανο, που λήγει την ερχόμενη Κυριακή 26/1....

Απόψεις9 ώρες πριν

Επικοινωνία Γεραπετρίτη-Σάαρ! Να προστατευθούν οι μειονότητες της Συρίας και ανησυχίες για το νέο καθεστώς εξέφρασε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ – Άλλά λόγια να αγαπιόμαστε η ανακοίνωση του δικού μας Υπουργείου

Αν διαβάσεις την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου σου φαίνεται σαν να βγήκε απο ένα συρτάρι και της άλλαξαν, απλώς, τις...

Οικονομία9 ώρες πριν

Συναγερμός στους Έλληνες εξαγωγείς! Ανησυχία για τους δασμούς του Τραμπ – Προσπάθειες να σωθούν ελαιόλαδο και γαλακτομικά προϊόντα

Μίνι… συναγερμός έχει σημάνει στους Έλληνες εξαγωγείς μετά τη ρητή αναφορά του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές...

Ιστορία - Πολιτισμός10 ώρες πριν

Η Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα! Τουρκία και Σκόπια ενέγραψαν το τουλούμ (γκάιντα) στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Το ελληνικό κράτος οφείλει να προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να τη διασφαλίσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Δημοφιλή