Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Παντελής Σαββίδης: Η αγανάκτηση Δένδια και η Γερμανία

Δημοσιεύτηκε στις

Αγανάκτησε από τη στάση ανοχής της Γερμανίας προς την Τουρκία ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας και είπε στο politico πως η Γερμανία δεν επιτελεί τον ηγετικό της ρόλο στην Ε.Ε. με τη στάση αυτή.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Έχει δίκαιο ο κ. Δένδιας αλλά δεν νομίζουμε πως τώρα συνειδητοποίησε τη στάση του Βερολίνου.
Απλώς, περίμενε κάτω απο την εξέλιξη των γεγονότων η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ να αλλάξει στάση.
Μάταια. Η Γερμανία έχει σαφή πολιτική απέναντι στην Τουρκία από τότε που δημιουργήθηκε ως κράτος. Ταιριάζει περισσότερο με αυτό που εκφράζει η γειτονική χώρα: τον ισχυρό κρατισμό. Η Γερμανία, όπως και η Τουρκία υπήρξαν χερσαίες δυνάμεις.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Βερολίνου συνέκλιναν περισσότερο με της Τουρκίας. Και, στη γερμανική πρωτεύουσα, προφανώς, ακόμη πιστεύουν πως συνεχίζουν να συγκλίνουν.
Επίσης η σημερινή Γερμανία δεν επιθυμεί μια δημοκρατική και, κατά το δυνατόν ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Βερολίνο θέλει μια Γερμανική Ευρώπη. Αυτήν που λίγο πολύ επιχείρησε να καταλάβει με τους δύο παγκοσμίους πολέμους.

Η μόνη περίοδος που η Γερμανία επιχείρησε να εμφανιστεί και να λειτουργήσει ως δυτικού τύπου δημοκρατία ήταν η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, μεταξύ των δύο μεγάλων πολέμων. Η Δημοκρατία αυτή της επιβλήθηκε από τους Συμμάχους και απέτυχε διότι η γερμανική ψυχοσύνθεση δεν ανέχεται αντιλήψεις περί ισότητας και άλλων τινών που πήγασαν από την διαχρονική πορεία της ανθρωπότητας και εκφράστηκαν στη σύγχρονη εποχή με τη Γαλλική Επανάσταση.
Η Γερμανία πιστεύει στην ιδιαιτερότητά της. Και η πίστη αυτή την οδηγεί στην επιβολή της δικής της αντίληψης και πολιτικής.

Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε τη Βρετανία εκτός Ένωσης. Είναι η ίδια αντίληψη που περιθωριοποίησε τη Γαλλία και θα αναγκάσει το Παρίσι ή να υποταχθεί ή να γίνει πόλος συσπείρωσης χωρών της Ένωσης που δεν συμφωνούν με τη Γερμανική αντίληψη και κυριαρχία.
Η Γερμανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Τουρκία. Η Γερμανική πολιτική θα είναι φιλοτουρκική. Και αυτό ας το συνειδητοποιήσουν καλά στην Αθήνα.

Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει.
Είναι λάθος η εκτίμηση ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι υποδεέστερη της Τουρκίας. Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας χωρίς την Ελλάδα μειώνεται κατακόρυφα.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι σ αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται σε μια Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα είναι γερμανική. Αν θέλει να συμμετέχει η Γερμανία πάρα πολύ καλά. Ως ευρωπαϊκή Γερμανία. Αν δεν θέλει και επιθυμεί να διατηρήσει μια Γερμανική Ευρώπη θα πρέπει να υπάρξουν νέοι προβληματισμοί για τη διαμόρφωση άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής. Ενδεχομένως και χωρίς τη Γερμανία.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Αυτή είναι η τελευταία μου ελπίδα!

Για τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο, ο ομότιμος καθηγητής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μάζης: Κλαίνε μανούλες στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την προσπάθεια δημιουργίας ευρωπαϊκής άμυνας βάζοντας στο παιχνίδι την Τουρκία, η οποία δεν είναι καθόλου θετική εξέλιξη για εμάς! Το Ισραήλ θεωρεί ότι Ελλάς και Κύπρος είναι οι στρατηγικοί του πνεύμονες γιατί του δίνουν βάθος, δεν πρόκειται να επιτρέψουν να χαθεί ο Ελληνισμός λόγω της Τουρκίας. Είναι ένας ενδιάμεσος που έχει σοβαρότερη αντίληψη για την εξωτερική του πολιτική. Αυτή είναι η τελευταία μου ελπίδα.

Για τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο, ο ομότιμος καθηγητής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης.

Σχετικά με τη θέση της Ρωσίας «Τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς, τα οποία αποδέχεται και η αμερικανική πλευρά είναι η αναγνώριση της καταστάσεως επί τους πεδίου και η αναγνώριση της Κριμαίας, να μπορούν να είναι ρεαλιστικά» και συμπλήρωσε «δηλώνει τα περισσότερα δυνατά και μετά μπαίνει σε διαπραγματεύσεις».

Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του καθηγητή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τακτικές της Ευρώπης «διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή της συντριβής της και τις λάθος πολιτικές της απέναντι στη ρωσική ομοσπονδία».

Για τις κινήσεις του Ερντογάν τόνισε «Κάνει πολύ σκληρό παιχνίδι η Τουρκία», ωστόσο υπογράμμισε πως είναι εξαιρετικό δύσκολο να δεχτεί ο Πούτιν στρατεύματα στα σύνορά του.

«Η Βρετανία είχε υπογράψει στις 25 Ιανουαρίου μια 100ετη συμφωνία με την Ουκρανία για εκμετάλλευση όλων των μεταλλευμάτων σπανιών γαιών, δημητριακών, υποδομών και αυτή τη στιγμή χάνει ένα κομμάτι από την πίτα της» τόνισε όσον αφορά τη σημασία των συναντήσεων Στάρμερ-Τραμπ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να δημιουργήσει με πραγματική ευρωπαϊκή άμυνα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τί υπέγραψαν οι Κούρδοι;

Ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, Εκπρόσωπος του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης της Συρίας (PYD) ενημέρωνει μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την συμφωνία που υπέγραψαν οι Κούρδοι της Συρίας και τις εξελίξεις στη χώρα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, Εκπρόσωπος του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης της Συρίας (PYD) ενημέρωνει μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την συμφωνία που υπέγραψαν οι Κούρδοι της Συρίας και τις εξελίξεις στη χώρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ή όλα ή τίποτα! Με «τρίπλα» ο Πούτιν αποφεύγει την παγίδα του Τραμπ

Πώς ο Ρώσος πρόεδρος διέφυγε της παγίδας που του έστησε ο Τραμπ και τι ζητά ως εγγυήσεις για εκεχειρία.

Δημοσιεύτηκε

στις

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς ο Ρώσος πρόεδρος διέφυγε της παγίδας που του έστησε ο Τραμπ και τι ζητά ως εγγυήσεις για εκεχειρία.

Λεονταρισμοί του Αμερικανού προέδρου για άσκηση πίεσης, με τον Ζελένσι να ζητά νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η Πολωνία ζητά την μεταφορά πυρηνικών των ΗΠΑ στο έδαφός της.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή29 λεπτά πριν

Τουλάχιστον 31 σκοτώθηκαν σε επιδρομές των ΗΠΑ στους Χούτι της Υεμένης, καθώς ο Τραμπ δεσμεύεται να τερματίσει τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι ΗΠΑ εξαπολύουν κύμα αεροπορικών επιδρομών στους Χούτι της Υεμένης

Διεθνή60 λεπτά πριν

Ο Πούτιν αποδέχεται τη φιλοσοφία του Τραμπ, λέει ο Γουίτκοφ! Επικοινωνία μεταξύ των δύο προέδρων «εντός της εβδομάδας»

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα δούμε πραγματική πρόοδο» για τον...

Άμυνα1 ώρα πριν

Γιατί ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης θα εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος

Η ευρωπαϊκή αγορά χρέους θα είναι η πρώτη που θα φορέσει «κράνος» και στολή παραλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμυνα2 ώρες πριν

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τραμπ την άρση των κυρώσεων CAATSA

Ο Ερντογάν είπε στο Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τερματίσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία

Απόψεις2 ώρες πριν

Αποκαλύψεις-βόμβα για χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους από την USAID

Αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου βρίσκεται η ελληνική κοινή γνώμη, καθώς έρχονται στο φως στοιχεία που αφορούν χρηματοδοτήσεις ελληνικών...

Δημοφιλή