Ακολουθήστε μας

Αραβικός Κόσμος

Τι κρύβει η επίθεση στο ελληνόκτητο τάνκερ στην Ερυθρά Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Κώστα Ράπτη

Η επίθεση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (με “πλοιάριο αυτοκτονίας” και όχι με νάρκη, όπως είχε αρχικά νομισθεί) στο υπό σημαία Μάλτας ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο ΜΤ Agrari, ενώ αυτό βρισκόταν στα ανοικτά του σαουδαραβικού λιμανιού του Σουκάικ στην Ερυθρά Θάλασσα, βορείως των συνόρων με την Υεμένη, έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία όλη η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κατάσταση ακήρυχτου συναγερμού.

Το ναυπηγημένο το 2009, χωρητικότητας 107.000 τόνων δεξαμενόπλοιο της TMS Tankers είχε ξεκινήσει τον ταξίδι του από το Ρότερνταμ και είχε, όταν δέχθηκε την επίθεση, εκφορτώσει το αδιευκρίνιστο φορτίο του στο Σουκάικ, πιθανότατα προς χρήση του εκεί εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκρηξη προκάλεσε ρήγμα στα ύφαλα του πλοίου, χωρίς πάντως να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του πληρώματος.

Ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε, ωστόσο ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ο οποίος μάχεται στην Υεμένη δεν άργησε να υποδείξει ως δράστες, σύμφωνα με το δίκτυο al-Arabiya, τους υεμενίτες αντάρτες Χούθι. Και είναι αλήθεια ότι επιθέσεις αυτού του τύπου σημειώθηκαν ουκ ολίγες εναντίον δεξαμενοπλοίων ή και πολεμικών σκαφών το 2019, εκατέρωθεν των Στενών του Χορμούζ, στην έξοδο του Περσικού Κόλπου.

Στις μέρες μας, η δράση φαίνεται πως έχει μεταφερθεί στην άλλη πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου. Άλλωστε, μία ημέρα πριν από την επίθεση στο ΜΤ Agrari, ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός είχε ανακοινώσει την εξουδετέρωση πέντε θαλασσίων ναρκών (ιρανικής, όπως υποστηρίζει, κατασκευής) στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, καταγγέλλοντας τους Χούθι ότι απειλούν την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας στα στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Αλλά και στην ξηρά τα “μηνύματα” που ανταλλάσσονται δεν είναι λιγότερο ανησυχητικά. Μόλις τη Δευτέρα, δεξαμενή πετρελαίου του σαουδαραβικού κρατικού κολοσσού Aramco στη Τζέντα επλήγη από πύραυλο τύπου Quds-2, τον οποίο κατά δήλωσή τους εκτόξευσαν οι Χούθι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, χωρίς πάντως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Σημειώνεται ότι από τις εγκαταστάσεις της Aramco στη Τζέντα, που περιλαμβάνουν 13 δεξαμενές, διακινούνται 120.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Ούτως ή άλλως, η Aramco, της οποίας το κέντρο δραστηριοτήτων βρίσκεται κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, είχε δεχθεί ήδη από πέρσι πολύ μεγαλύτερης ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας πλήγμα στον κόμβο του Άμπκαικ – το οποίο αποτέλεσε επίδειξη δύναμης των Χούθι.

Μετά από έξι χρόνια πολέμου, οι επιχειρησιακές και τεχνικές δυνατότητες των σιιτών ανταρτών της Υεμένης αποκαλύπτεται ότι (με τη βοήθεια πιθανότατα συμμάχων, όπως οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης και η οργάνωση Χεζμπολλάχ του Λιβάνου) αναβαθμίζονται διαρκώς: θαλάσσιες νάρκες, πλοιάρια αυτοκτονίας, drones, πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί.

Πληροφορίες θέλουν το Ιράν και τους περιφερειακούς συμμάχους του να έχουν τεθεί τις ημέρες αυτές σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας – σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι πέρσι όταν πραγματοποιούνταν τα “ορφανά” πλήγματα στα Στενά του Χορμούζ ή στις αρχές του έτους όταν δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ ο Ιρανός στρατηγός Σολεϊμανί στη Βαγδάτη και απειλούνταν γενικευμένη θερμή σύγκρουση.

Η επίθεση στο ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο μπορεί συνεπώς να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση, σε περιοχή απομακρυσμένη από το Ιράν, για τα όσα είναι σε θέση να διαπράξει, αν προκληθεί, ο αυτοαποκαλούμενος “άξονας της αντίστασης”.

Ο λόγος της τωρινής επιφυλακής έχει να κάνει με την μεταβατική περίοδο που διανύουν οι ΗΠΑ και τους φόβους ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να πραγματοποιήσει (με την ενθάρρυνση περιφερειακών συμμάχων της όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία) κάποια επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν, ώστε να εξουδετερώσει προκαταβολικά τα σχέδια της επερχόμενης διοίκησης Μπάιντεν για αναβίωση της αμερικανικής συμμετοχής στην διεθνή συμφωνία του 2015 ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Δεν είναι απίθανο, άλλωστε, οι εν λόγω περιφερειακοί σύμμαχοι να κινηθούν αυτοτελώς, ώστε να “εκβιάσουν” την αμερικανική στήριξη.

Σε αυτό το φόντο, οφείλει να εντάξει κανείς και τις πληροφορίες ότι στην συνάντηση την Κυριακή του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (και εμμονικού εχθρού του Ιράν) Μάικλ Πομπέο με τον ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν στην νεόδμητη πόλη Νέομ, στα βόρεια του βασιλείου, συμμετείχε μυστικά και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Ντενιάχου συνοδευόμενος από τον επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Γιόσι Κοέν. Την πληροφορία, την οποία διέψευσε το Ριάντ, διοχέτευσαν πηγές του Ισραήλ, όπως είθισται όταν το εβραϊκό κράτος επιθυμεί να “εκθέσει” και δεσμεύσει συνομιλητές του.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόσφατο κύμα ομαλοποίησης των σχέσεων αραβικών μοναρχιών με το Ισραήλ (στο οποίο πιέζεται να προσχωρήσει και η Σαουδική Αραβία) δείχνει ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον περνούν από την φάση της υπόγειας συνεργασίας σε αυτήν της ανοιχτής συστράτευσης, με το βλέμμα στραμμένο στην απειλή που συνιστά για τα συμφέροντά τους η ενδυνάμωση του Ιράν και της Τουρκίας, αλλά και στην ασάφεια ως προς τις μελλοντικές προθέσεις του υπερατλαντικού προστάτη.

Όλα αυτά μεταφράζονται στο μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν σε έναν πρωτοφανή “συνωστισμό” ενδιαφερομένων, καθώς στην κινεζική και γαλλική βάση του Τζιμπουτί και την τουρκική αποστολή στη Σομαλία, ήρθε να προστεθεί η κατοχή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της στρατηγικής σημασίας υεμενίτικης νήσου Σοκότρας (όπου φέρεται να έχουν δοθεί διευκολύνσεις σε ισραηλινές και βρετανικές δυνάμεις), αλλά και η προαναγγελία της δημιουργίας ρωσικής βάσης στο Πορτ Σουδάν.

Ο ίδιος ο πόλεμος στην Υεμένη, παρά το τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος για τους υπό αποκλεισμό αμάχους, έχει καταλήξει σε μεγάλο φιάσκο για τον εμπνευστή του Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, ενώ οι άλλοτε σύμμαχοί του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (οι οποίοι κινούνται ολοένα και περισσότερο σαν να αποτελούν αυτοί τον φυσικό ηγέτη του σουνιτικού μπλοκ) έχουν ουσιαστικά αποτραβηχτεί, αφού εξασφάλισαν, ως ναυτική δύναμη, το μείζον, δηλ. τον έλεγχο των νότων ακτών της πολύπαθης χώρας.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Μέση Ανατολή: Ιράκ, Τουρκία, Αίγυπτος καταδικάζουν τις ισραηλινές επιδρομές – Συγκαλείται σύνοδος αραβικών χωρών

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/ Jim Urquhart

«Κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών προτάσσει η Βαγδάτη

Το Ιράκ ανακοίνωσε απόψε ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «οι επιπτώσεις από τη σιωνιστική επιθετικότητα» στον Λίβανο και «να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει (σ.σ. το Ισραήλ) την εγκληματική συμπεριφορά του».

«Το Ιράκ καλεί και εργάζεται για τη διεξαγωγή μιας κατεπείγουσας συνόδου με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αραβικών χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (…) για να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας (…) στον Λίβανο» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.

Η Αίγυπτος από την πλευρά της ζήτησε να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση».

Τα στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο «θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή στο χάος», υποστηρίζει η Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αραβικός Κόσμος

Σι Τζινπίνγκ: Εισηγείται διευρυμένη σύνοδο ειρήνης για τον πόλεμο στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κίνα διεκδικεί ρόλο στον Αραβικό κόσμο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε σήμερα να οργανωθεί «μεγάλη και διευρυμένη» σύνοδος ειρήνης για την επίλυση της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την ομιλία με την οποία άνοιξε το φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν άραβες ηγέτες και διπλωμάτες στο Πεκίνο.

«Η Εγγύς Ανατολή είναι περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όμως μαίνεται ακόμη πόλεμος» εκεί, τόνισε, αναφερόμενος στη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που προσεχώς συμπληρώνει οκτώ μήνες.

«Ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Η δικαιοσύνη δεν γίνεται να είναι πάντα απούσα», πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος.

Υπενθυμίζοντας την ανάγκη, όπως το βλέπει, να υπάρξει «λύση δυο κρατών», ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε πως η Κίνα στηρίζει «σθεναρά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» και την «πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ».

Ακόμη, κάλεσε να οργανωθεί «διευρυμένη διεθνής ειρηνευτική σύνοδος».

Το φόρουμ Κίνας- Αραβικών χωρών, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν και ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ, σκοπό έχει την ενίσχυση των διπλωματικών και οικονομικών δεσμών των δυο πλευρών, καθώς η επιρροή του ασιατικού γίγαντα στη Μέση Ανατολή μεγαλώνει.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ της εγκληματικής οργάνωσης, που άφησε πίσω 1.189 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Παρότι η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, υποστηρίζει για δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες Τετάρτη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η Κίνα είναι «βαθιά θλιμμένη» για την «εξαιρετικά σοβαρή» ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η απόλυτη προτεραιότητα πλέον είναι να τεθεί σε εφαρμογή άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του πολέμου, ο αντίκτυπος στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», επέμεινε.

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες με την ελπίδα να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός μεγάλης διάρκειας που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς.

«Η Κίνα εκτιμά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος» στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να «υποστηρίξει ταχεία, συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Η κινεζική κυβέρνηση ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της με τη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της οποίας θεωρείται παραδοσιακά πως ανήκει στην αμερικανική σφαίρα επιρροής.

Η Κίνα διευκόλυνε τη θεαματική διπλωματική επαναπροσέγγιση πέρυσι των δυο μεγάλων αντιπάλων στην περιοχή, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Η κινεζική διπλωματία ανέφερε πως το φόρουμ θα επιτρέψει να ακουστεί η «κοινή» σινοαραβική προσέγγιση στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, το Πεκίνο θέλει να αξιοποιήσει τη δέσμευσή του στο ζήτημα για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην περιφέρεια, ιδίως προβάλλοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτό και αντιπαραβάλλοντάς με την υποτιθέμενη απραξία των ΗΠΑ.

Ακόμη, στην ομιλία του, ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε να ενισχυθεί η συνεργασία Κίνας-αραβικών χωρών ως προς την ενέργεια.

«Η Κίνα θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία με την αραβική πλευρά για το πετρέλαιο και το αέριο» και «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αραβική πλευρά στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων ενεργειακών τεχνολογιών και στην παραγωγή εξοπλισμών», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αραβικός Κόσμος

Γιατί οι Άραβες ηγέτες δεν βοηθούν ουσιαστικά τους Παλαιστίνιους

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mohammed Salem

Την ώρα που οι καταγγελίες για το αιματοκύλισμα των αμάχων δυναμώνουν, ισχυρές αραβικές κυβερνήσεις να παρακολουθούν σχεδόν αμέτοχες

«Παρά τη δημόσια υποστήριξη για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, στην πραγματικότητα σχεδόν κάθε αραβικό κράτος αντιμετωπίζει από καιρό τους Παλαιστίνιους με “φόβο και απέχθεια”», έχει δηλώσει στο Politico, ο επί σχεδόν 4 δεκαετίες πρέσβης των ΗΠΑ  σε πολλές Αραβικές χώρες, Ράιαν Κρόκερ (γνωστός και ως «Ο Λόρενς της Αραβίας της Αμερικής»)

Εν μέσω του αποτρόπαιου πολέμου στη Γάζα, τα πάθη είναι έντονα σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Τεράστιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έχουν λάβει χώρα σε όλη την περιοχή. Και αυτό φαίνεται να τρομάζει πολλές άρχουσες ελίτ. Η τακτική τους στέλνει μάλιστα μήνυμα στον Νετανιάχου, ότι το Ισραήλ είναι ελεύθερο να εκδιώξει με κάθε τρόπο την Χαμάς, αδιαφορώντας για το αιματοκύλισμα των αμάχων.

Η αντίδρασή τους είναι χαρακτηριστική. Εκτός από την Ιορδανία, η οποία αναγκάστηκε λόγω μεγάλου τμήματος του παλαιστινιακού πληθυσμού που τώρα έχει ιορδανική υπηκοότητα,αραβικά κράτη  δεν έχουν ανακαλέσει καν τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ ως απάντηση στην «σφαγή» των αμάχων της Ράφας.

 Γιατί τέτοια απροθυμία να στηρίξουν το παλαιστινιακό; Σύμφωνα με τους αναλυτέςτο θεωρούν ζήτημα  επικίνδυνα αποσταθεροποιητικό.Ήδη κάποια αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, να έχουν αρχίσει να περιορίζουν τον φιλοπαλαιστινιακό ακτιβισμό στις χώρες τους.

«Διαπραγματευτικό χαρτί» με ΗΠΑ-ΕΕ

Από την άλλη, κανένα αραβικό κράτος δεν θέλει στην πραγματικότητα να έρθει σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

«Τα περισσότερα αραβικά καθεστώτα εμπλέκονται θεμελιωδώς στην προσπάθεια να κατασταλεί η παλαιστινιακή επιδίωξη για ελευθερία, και να κανονικοποιηθεί η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, την οποία χρησιμοποιούν εδώ και καιρό ως διαπραγματευτικό χαρτί για να επιτύχουν παραχωρήσεις από το Ισραήλ και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και οι εμπορικές συμφωνίες» δήλωσε η Μαρίνα Καλκούλι, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Columbia στο Τμήμα Μέσης Ανατολής, Νότιας Ασίας και Αφρικανικών Σπουδών, σε συνέντευξή της στον ιστότοπο  του think tank  Quincy Institute for Responsible Statecraft .

«Τα αραβικά κράτη σήμερα δεν συμπαθούν τον παλαιστινιακό εθνικισμό επειδή ο παλαιστινιακός εθνικισμός αποτελεί πηγή λαϊκής κινητοποίησης στον αραβικό κόσμο» εξηγεί  από την πλευρά του ο  Ράμι Τζορτζ Κουρί, συνεργάτης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

Οι ρίζες του «προβλήματος»

Πόσο πίσω πηγαίνει αυτή η ιστορία της αραβικής αντιπάθειας προς τους Παλαιστίνιους; Εάν οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονταν να φύγουν από τη Γάζα, θα τους δεχόταν κανείς;

Συνοπτικά,  η γένεση του παλαιστινιακού «προβλήματος» ιστορικά σχετίζεται με δύο κρίσιμα ορόσημα.

Το πρώτο είναι ο σχηματισμός του Ισραήλ και ο εκτοπισμός του παλαιστινιακού πληθυσμού το 1948 και το δεύτερο είναι η Σύγκρουση των Έξι Ημερών του 1967.

Και στις δύο αυτές συγκρούσεις, ο παλαιστινιακός πληθυσμός έπρεπε να μετακινηθεί μαζικά από την πατρίδα του σε άλλα έθνη.

Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, έσπασε επίσης τον μύθο ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διαλυθεί ή να εξαλειφθεί.

Μέχρι τότε, ήταν κοινή πεποίθηση μεταξύ των αραβικών εθνών ότι θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν τα χαμένα εδάφη και να τερματίσουν την ύπαρξη του Εβραϊκού κράτους. Κατά την διάρκεια .

Κατά την διάρκεια της παλαιστινιακής μετανάστευσης, έγινε φανερό ότι καμία χώρα στη Μέση Ανατολή δεν ήταν πρόθυμη να δεχτεί τον παλαιστινιακό λαό στα εδάφη της.

Ωστόσο, αυτή η απροθυμία δεν ήταν πολύ ισχυρή. Η Ιορδανία και ο Λίβανος αποδέχθηκαν τους Παλαιστίνιους και τους επέτρεψαν να εγκατασταθούν. Ανάμεσά τους και μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO)

Το «πρόβλημα» της PLO – Ο Μαύρος Σεπτέμβρης

H εμπλοκή της PLO που ήθελε να επεκτείνει την εμβέλειά της, στα εσωτερικά των χωρών υποδοχής, δημιούργησε προβλήματα. Στην Ιορδανία, οργάνωσε πραξικόπημα για να εκθρονίσει τον βασιλιά τον Σεπτέμβριο του 1970. Το πραξικόπημα απέτυχε εξαιτίας των ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες εξαπέλυσαν ολοκληρωτική επίθεση. Τα ένοπλα τμήματα της PLO εκδιώχθηκαν από τις πόλεις. Αργότερα τους επετράπη να μετακινηθούν στον Λίβανο μέσω της Συρίας.

Η σύγκρουση αυτή έμεινε γνωστή ως Μαύρος Σεπτέμβρης. Το κομμάτι της PLO, το οποίο μετακινήθηκε στο νότιο Λίβανο, άρχισε να δημιουργεί ζητήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1975. Η PLO ήλεγχε το νότιο και το δυτικό τμήμα του Λιβάνου. Ήταν ένας από τους κύριους λόγους για την ανάφλεξη του λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου. Συνεργάστηκαν με το αριστερό αραβικό κίνημα για να πολεμήσουν τους χριστιανούς εθνικιστές Μαρωνίτες. Ο εμφύλιος πόλεμος κατέστρεψε τον Λίβανο. Διήρκεσε 20 χρόνια και άφησε πίσω του ερείπια.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δεν είχε καλές σχέσεις ούτε με τη Συρία, καθώς ο ηγέτης της Γιάσερ Αραφάτ και ο Σύρος πρόεδρος Χαφέζ Άσαντ δεν εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλον. Οι Σύριοι ήταν πάντα καχύποπτοι απέναντι στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Συρία. Στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, οι συριακές δυνάμεις τους έβαλαν στο στόχαστρο.

Αργότερα, το 2011, η Χαμάς υποστήριξε τη συριακή εμφύλια εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, βαθαίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το χάσμα.

 Η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος υπήρξε υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης από την αρχή της δημιουργίας του Ισραήλ.

Παρείχε ηθική και πολιτική υποστήριξη και ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος το 1988. Ωστόσο, δεν ήταν ποτέ πρόθυμη να επιτρέψει οποιονδήποτε Παλαιστίνιο πρόσφυγα στο έδαφός της .

Το επιχείρημά της ήταν ήταν ήδη πλήρης με μετανάστες από άλλες μουσουλμανικές χώρες και δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος  επιπλέον εισροών στη χώρα.

Και μετά ήρθε η Χαμάς

Όταν στη Λωρίδα της Γάζας διεξήχθησαν εκλογές το 2007 και η Χαμάς ανέβηκε στην εξουσία με συντριπτική πλειοψηφία, άλλαξε η εξίσωση για κάθε μουσουλμανικό έθνος στην περιοχή.  Η Χαμάς είναι πρώτα μια μαχητική οργάνωση και μετά μια πολιτική. Όλες οι γειτονικές χώρες το κατάλαβαν και  της γύρισαν την πλάτη. Όλες οι έρευνες από το 2002 έως το 2014 δείχνουν ότι η Χαμάς ήταν αντιδημοφιλής στα γειτονικά μουσουλμανικά κράτη. Ο παλαιστινιακός λαός, έμεινε μόνος…

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή