Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Δύο υπερσύγχρονα νέα περιπολικά σκάφη στο Λιμενικό Σώμα (βίντεο)

Δημοσιεύτηκε στις

Τα συγκεκριμένα σκάφη, ΛΣ 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» και το ΛΣ 910 «Γεώργιος Κωτούλας» ναυπηγήθηκαν στην Ιταλία στα ναυπηγεία της Cantiere Navale Vittoria, έχουν ολικό μήκος 36,3 μέτρα και ξεπερνούν σε ταχύτητα τους 35 κόμβους. Παράλληλα διαθέτουν αυτονομία κίνησης που υπερβαίνει τα 1.000 μίλια.

Τα δύο πρώτα πλοία που παρελήφθησαν από το Λιμενικό Σώμα για τις απαραίτητες δοκιμές, είναι τελευταίας τεχνολογίας και η επίσημη ένταξή τους θα πραγματοποιηθεί περίπου στα τέλη Ιανουαρίου.

Το 3ο περιπολικό πλοίο αναμένεται να παραδοθεί τέλος Μαΐου και το 4ο τέλος Νοεμβρίου.

dyo-ypersygchrona-nea-peripolika-skafi-sto-limeniko-soma-vinteo0

Τεχνικά στοιχεία

Τα ΠΠΛΣ 900 και ΠΠΛΣ 910 του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι Ταχύπλοα Παράκτια Περιπολικά Πλοία τύπου P355 και πρόκειται για τα δύο εκ των τεσσάρων που αναμένεται να παραλάβει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έως το τέλος του 2021. Τα ΠΠΛΣ 900 και 910 είναι σκάφη κατηγορίας ΑΙ και πρόκειται να ενταχθούν άμεσα στον στόλο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ώστε να συνδράμουν τα μέγιστα στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την 22.01.2019 ανάμεσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και στην εταιρεία «CANTIERE NAVALE VITTORIA S.P.A.» η οποία εδρεύει στην Ιταλία. Η συνολική αξία και των τεσσάρων σκαφών ανέρχεται στα 55.560.000 Ευρώ. Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης Εξοπλισμού FRONTEX του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας Συμμετοχής 90% και Εθνικής Συμμετοχής: 10%.

Τα σκάφη έχουν ναυπηγηθεί στην Ιταλία με προδιαγραφές που εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έτσι ώστε να καλύπτουν στο ακέραιο τις επιχειρησιακές ανάγκες του Φορέα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σκαφών είναι τα ακόλουθα:

  • Ολικό Μήκος:36,30 μέτρα.
  • Ολικό Πλάτος: 7,45 μέτρα.
  • Μέγιστη Ταχύτητα: Άνω των 35 κόμβων.
  • Υπηρεσιακή Ταχύτητα: Άνω των 32 κόμβων.
  • Μέγιστη ακτίνα ενέργειας με την οικονομική ταχύτητα: άνω των 1000 Ν.Μ.
  • Επιχειρησιακή Ικανότητα (Sea State) με κατάσταση θαλάσσης 5 κατά Douglas.
  • Αριθμός Επιβαινόντων: 32 άτομα (12 μέλη πλήρωμα + 20 επιβάτες/διασωθέντες).
  • Μέσο πρόωσης: Δύο σύγχρονοι ναυτικοί κινητήρες.
  • Καύσιμο: Diesel ναυτικού τύπου.

Τα σκάφη διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό, σύγχρονα μέσα επιτήρησης και αστυνόμευσης του θαλασσίου πεδίου, καθώς επίσης και Τ/Χ παρακολούθημα (Tender) μήκους: 7,5μ και ταχύτητας άνω των 40 κόμβων.

dyo-ypersygchrona-nea-peripolika-skafi-sto-limeniko-soma-vinteo1

Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Φλώρος Φλούρος: Η πολιτική οικονομία της ασφάλειας και της άμυνας

Η αξία της ασφάλειας και της άμυνας για μια κοινωνία και ένα έθνος-κράτος είναι ύψιστης σημασίας και προτεραιότητα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πολιτική οικονομία της ασφάλειας και της άμυνας μπορεί να περιγραφεί με ποικίλλους τρόπους και να ιδωθεί μέσα από διαφορετικές οπτικές.

Η αξία της ασφάλειας και της άμυνας για μια κοινωνία και ένα έθνος-κράτος είναι ύψιστης σημασίας και προτεραιότητα

Πόσο κρίσιμη είναι η ασφάλεια και η άμυνα για την σταθερότητα μιας κοινωνίας και ενός έθνους-κράτους αναδεικνύει στο νέο του βιβλίο με τίτλο “Η πολιτική οικονομία της ασφάλειας και της άμυνας” ο καθηγήτης Ασφάλειας, Ενεργειακής Ασφάλειας και  Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, Φλώρος Φλούρος.

Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί απ’τις Εκδόσεις Ποιότητα και προλογίζει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Μάριος Ευρυβιάδης, καταδεικνύει, ότι η ανάλυση των δεδομένων και η σωστή ιεράρχηση των παραγόντων που επηρεάζουν το διεθνές περιβάλλον, είναι καίριας σημασίας για τη χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής προς όφελος των ζωτικών συμφερόντων ενός κράτους.

Η αξία της ασφάλειας και της άμυνας για μια κοινωνία και ένα έθνος-κράτος είναι ύψιστης σημασίας και προτεραιότητα, και με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε φορά. Η σύγχρονη διεθνής πραγματικότητα επιβάλλει τη γνώση του παρελθόντος μέσα από τη βιωματική αλήθεια των δρώντων και των αλληλεπιδράσεων που συντελούνται ανάμεσά τους.

Η δημιουργία τριβών μεταξύ των εμπλεκομένων είναι σχεδόν αναπόφευκτη και για αυτόν τον λόγο η έγκαιρη διάγνωσή τους αποτελεί πρόκληση και αναγκαιότητα. Η ορθή ανάλυση των δεδομένων και η ιεράρχηση των ρυθμιστικών παραγόντων μέσα στο διεθνές περιβάλλον θα μπορεί να συμβάλλει στη βέλτιστη στοχοθέτηση και στον μετέπειτα ρεαλιστικό σχεδιασμό της ενδεδειγμένης στρατηγικής προς εξυπηρέτηση των ζωτικών συμφερόντων ενός κράτους.

Η πολιτική οικονομία της ασφάλειας και της άμυνας μπορεί να περιγραφεί με ποικίλλους τρόπους και να ιδωθεί μέσα από διαφορετικές οπτικές. Στη σημερινή εποχή στην οποία το διεθνές σύστημα χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη πολυπολικότητα και οι διεθνείς εξελίξεις λαμβάνουν χώρα με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στον προηγούμενο αιώνα τα ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας για τους βασικούς δρώντες φαίνεται να αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Επιπρόσθετα, γίνεται αντιληπτή η χρησιμότητα ενδυνάμωσης της ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα αποφυγής της ιστορικής λήθης με σκοπό να μην επαναληφθούν εκ νέου τραγικά λάθη του παρελθόντος που πιθανόν θα θέσουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία και την ύπαρξη του ίδιου του κράτους. «… Στο πόνημα του ο συγγραφέας πραγματεύεται τη μεταψυχροπολεμική εποχή και τη συσχέτιση της πολιτικής οικονομίας με την άμυνα και την ασφάλεια. Η θεματική καλύπτεται περιφερειακά και παγκόσμια μέσα από το πρίσμα της ρεαλιστικής θεώρησης με έμφαση στις πολιτικές των μεγάλων ανερχόμενων και επεκτατικών δυνάμεων, χρησιμοποιώντας πέραν της σύνθεσης και ανάλυσης και περιπτωσιολογικά παραδείγματα για συμπλήρωση και τεκμηρίωση των επιχειρημάτων του…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δρ. Φλώρος Φλούρος κατέχει ευρεία γνώση πολιτικής, διπλωματίας και πολιτικής οικονομίας τόσο στο περιφερειακό επίπεδο της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Οι ακαδημαϊκές του σπουδές ξεκίνησαν στο τμήμα χημικών μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ οπότε με την ολοκλήρωση του πενταετούς κύκλου σπουδών έλαβε τοαντίστοιχο δίπλωμα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές σε σχολή διοίκησης επιχειρήσεων της Μ. Βρετανίας από όπου έλαβε το αντίστοιχο ΜΒΑ με διάκριση (distinction), ενώ στη συνέχεια ολοκλήρωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στη τεχνολογία πετρελαίου και φυσικού αερίου (Master of Science in Oil and Gas) όσο στις μεσογειακές σπουδές (Μaster of Αrts in Mediterranean Studies). Ακολούθησε η εκπόνηση και υποστήριξη της διδακτορικής του διατριβής με άριστα με αντικείμενο μελέτης την ενεργειακή ασφάλεια και εθνική ασφάλεια υπό την θεώρηση της διεθνούς πολιτικής οικονομίας, ενώ η μετέπειτα μεταδιδακτορική του έρευνα εστίασε στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας στη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος είναι επίκουρος καθηγητής στην διεθνή πολιτική οικονομία με εξειδίκευση σε ζητήματα ενέργειας, ασφάλειας περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στο πανεπιστήμιο Νεάπολις Παφου στη Κύπρο, ενώ έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Eötvös Loránd και επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Στον επαγγελματικό στίβο, ο Δρ. Φλώρος Φλούρος έχει υπάρξει διοικητικό στέλεχος σε διάφορες θέσεις επιτελικής ευθύνης στην βιομηχανία των χημικών, των ορυκτών, των πετροχημικών και πολυμερών, της ενέργειας κ.ά. κατά τα τελευταία 20 και πλέον έτη. Πρόκειται για ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία διοίκησης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό, με εντυπωσιακό ιστορικό συνεχούς επιτυχίας όπου έχει δραστηριοποιηθεί. Είναι μέλος σε πολλούς οργανισμούς και συλλόγους με τον ίδιο να επιδεικνύει πολυσχιδή δραστηριότητα τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στην έρευνα. Έχει συγγράψει δεκάδες επιστημονικά άρθρα σε έγκυρα περιοδικά, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, ενώ η τελευταία του μονογραφία με τίτλο «Energy Security in the Eastern Mediterranean Region» κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2022 από τον διεθνή εκδοτικό οίκο Palgrave Macmillan.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή 17

Αντί Προλόγου, του Μάριου Λ. Ευρυβιάδη 21

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

1.1 Γενικά 25

1.2 Περί διεθνών σχέσεων 26

1.3 Η ισχύς και η ασφάλεια 36

1.4 Eπίπεδο ανάλυσης/αναφοράς 64

1.5 Στοχοθέτηση και υψηλή στρατηγική 67

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2.1 Γενικά 81

2.2 Σύγχρονες μεγατάσεις 88

2.3 HΠΑ 100

2.4 Ρωσία 108

2.5 Κίνα 121

2.6 Ε.Ε. 128

2.7 Διεθνείς οργανισμοί και συμμαχίες 135

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

3.1 Γενικά 139

3.2 Διαστάσεις ασφάλειας 143

3.3 Το θεωρητικό/εννοιολογικό πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας 146

3.4 Στοιχεία ανάλυσης 158

3.5 Μελέτη περίπτωσης: AUKUS 161

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

4.1 Γενικά 167

4.2 Διαστάσεις άμυνας 170

4.3 Το θεωρητικό/εννοιολογικό πλαίσιο της εθνικής άμυνας 173

4.4 Στοιχεία ανάλυσης 187

4.5 Μελέτη περίπτωσης: Kίνα-Ταϊβάν 192

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

5.1 Γενικά 199

5.2 Άμυνα και οικονομία 202

5.3 Οικονομικά μέτρα 212

5.3.1 Οικονομικές κυρώσεις213

5.3.2 Οικονομικά κίνητρα219

5.4 Κόστος ευκαιρίας άμυνας 223

5.5 Επιχειρησιακές λειτουργίες 226

5.5.1 Εφοδιαστική αλυσίδα227

5.5.2 Προμήθειες και αποθέματα229

5.5.3 Ασφάλεια και λειτουργία εφοδιαστικής αλυσίδας237

5.5.4 Περιοχές προτεραιότητας240

5.6 Μελέτη περίπτωσης: Επιβολή οικονομικών κυρώσεων της Δύσης
ενάντια στη Ρωσία 243

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

6.1 Γενικά 253

6.2 Συντελεστές στρατιωτικών δαπανών 261

6.3 Καταγραφή στρατιωτικών δαπανών 269

6.3.1 Διεθνώς272

6.3.2 Ανά γεωγραφική περιφέρεια273

6.3.3 Ανά ομάδες χωρών278

6.3.4 Ε.Ε.282

6.4 Μελέτη περίπτωσης: Τουρκία και Ελλάδα 285

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

7.1 Γενικά 301

7.2 Η πληροφορία στην ασφάλεια 314

7.3 Η τεχνολογία στην ασφάλεια 333

7.4 Η οργανωσιακή μάθηση και η ασφάλεια 335

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

8.1 Γενικά 341

8.2 Το νέο διεθνές περιβάλλον 350

8.3 Η ασφάλεια και η άμυνα στη νέα εποχή 361

8.4 Επίλογος 365

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄ Γλωσσάρι 369

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄ Λίστα κρατών χωρίς Ένοπλες Δυνάμεις 373

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ΄ Ειρηνευτικές αποστολές που συμμετέχουν

οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις 375

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ 379

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 385

ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 396

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Intelligence and Security: Συγκλονιστικές αλήθειες! Πως το Smartphones σου σε παρακολουθεί

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από την οθόνη, ακόμα και όταν το τηλέφωνό σας είναι σε κατάσταση αναμονής;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συγκλονιστικές αλήθειες για τη μόνιμη και ανεξέλεγκτη επικοινωνία των Smatphone συσκευών μας με διάφορους διαδικτυακούς τομείς, ακόμα και χωρίς την ενεργή χρήση ή σύνδεση σε Google λογαριασμούς.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από την οθόνη, ακόμα και όταν το τηλέφωνό σας είναι σε κατάσταση αναμονής;

Γράφει ο Φίλιππος Χατζής, Intelligence and Security

Σήμερα, τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Τα χρησιμοποιούμε για επικοινωνία, εργασία, διασκέδαση, και αποθηκεύουμε ευαίσθητες πληροφορίες όπως φωτογραφίες, μηνύματα, ακόμα και οικονομικά δεδομένα. Αλλά έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από την οθόνη, ακόμα και όταν το τηλέφωνό σας είναι σε κατάσταση αναμονής;

Το πείραμα που ακολουθεί αποκαλύπτει συγκλονιστικές αλήθειες για τη μόνιμη και ανεξέλεγκτη επικοινωνία των συσκευών μας με διάφορους διαδικτυακούς τομείς, ακόμα και χωρίς την ενεργή χρήση ή σύνδεση σε Google λογαριασμούς.

1. Το Πείραμα: Ρυθμίσεις από το Μηδέν και Η Παρακολούθηση με PyHole

Για να ανακαλύψουμε πόσα δεδομένα συλλέγονται από τα smartphones μας, ξεκινήσαμε με ένα κινητό που είχε επαναφερθεί στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αποφύγαμε να συνδεθούμε σε Google λογαριασμούς, δεν συνδέσαμε το τηλέφωνο σε δίκτυο κινητής, και απενεργοποιήσαμε όλες τις επιλογές για την αποστολή τοποθεσίας και διαγνωστικών δεδομένων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε το PyHole, ένα εργαλείο DNS sinkhole, για να παρακολουθήσουμε κάθε επικοινωνία που πραγματοποιούσε το τηλέφωνο με εξωτερικούς διακομιστές.

Το PyHole λειτουργεί ως φραγμός που μπλοκάρει τις συνδέσεις με ανεπιθύμητους ή κακόβουλους τομείς, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να δούμε σε ποιες διευθύνσεις IP προσπαθεί να συνδεθεί το τηλέφωνο.

2. Οι Πρώτες Ανακαλύψεις: Επικοινωνίες Που Δεν Περιμέναμε

Μετά την αρχική ρύθμιση του τηλεφώνου, χωρίς σύνδεση σε Google λογαριασμούς ή σε δίκτυο κινητής, το PyHole άρχισε να καταγράφει αιτήσεις DNS που προέρχονταν από τη συσκευή. Εντύπωση προκάλεσαν οι αιτήσεις για το `app-measurement.com`, το οποίο σχετίζεται με το Firebase Analytics, μια υπηρεσία ανάλυσης δεδομένων που ανήκει στη Google. Ακόμα κι αν το τηλέφωνο ήταν σε κατάσταση αναμονής, η συσκευή εξακολουθούσε να επικοινωνεί με διάφορες υπηρεσίες της Google.

Άλλες καταγεγραμμένες αιτήσεις περιλάμβαναν το `gvt1.com`, που χρησιμοποιείται για ενημερώσεις του Chrome και άλλες διαδικασίες της Google, ακόμα και χωρίς ενεργή χρήση της συσκευής.

3. Η Εγκατάσταση Εφαρμογών: Ακόμα Περισσότερη Παρακολούθηση

Για να δούμε πώς αλλάζει η συμπεριφορά του τηλεφώνου, εγκαταστήσαμε δημοφιλείς εφαρμογές όπως TikTok, Facebook, Instagram, Amazon, και Threads. Παρόλο που δεν συνδεθήκαμε σε καμία εφαρμογή, το PyHole κατέγραψε έναν καταιγισμό αιτήσεων προς διάφορους τομείς. Ειδικά το TikTok, ακόμα και χωρίς να έχει γίνει είσοδος, έστελνε συνεχείς αιτήσεις DNS, με μερικές να εκτελούνται σε διάστημα λίγων millisecond.

Ακόμα και εφαρμογές όπως η Amazon, που θα περίμενε κανείς να λειτουργούν μόνο με τη δική σας ενεργή χρήση, έστελναν αιτήσεις για διαφημιστικές και παρακολούθησης υπηρεσίες, όπως το `ads-system.com`.

4. Τα Δεδομένα Είναι Κρυπτογραφημένα: Καλό ή Κακό;

Παρόλο που μπορούμε να δούμε τις αιτήσεις DNS που στέλνονται, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς ποια δεδομένα φεύγουν από τη συσκευή, καθώς είναι κρυπτογραφημένα. Η κρυπτογράφηση προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις, αλλά ταυτόχρονα κάνει αδύνατη την κατανόηση του τι ακριβώς μεταδίδεται. Αυτό αφήνει τους χρήστες στο σκοτάδι σχετικά με το ποια δεδομένα συλλέγονται και πού καταλήγουν.

5. Το Εντυπωσιακό Σημείο: Burst Επικοινωνίες

Ένα από τα πιο περίεργα φαινόμενα ήταν οι burst επικοινωνίες, δηλαδή πολλαπλές αιτήσεις DNS που γίνονται μέσα στην ίδια χρονική στιγμή. Αντί να πραγματοποιείται μία αίτηση ανά τακτά διαστήματα, το τηλέφωνο έστελνε αιτήσεις κατά ριπές. Αυτό δείχνει μια έντονη και συνεχή ανάγκη των εφαρμογών και των υπηρεσιών να συνδέονται με διακομιστές, ακόμα και χωρίς προφανή λόγο.

6. Συμπεράσματα και Προτάσεις για Ασφάλεια

Αυτό το πείραμα μας δείχνει πόσο λίγα γνωρίζουμε για την επικοινωνία των συσκευών μας. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά επικοινωνούν συνεχώς με διάφορους τομείς, συλλέγοντας δεδομένα που δεν κατανοούμε πλήρως. Ακόμα κι όταν δεν χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας, υπάρχουν αιτήσεις που γίνονται και δεδομένα που μπορεί να αποστέλλονται.

Προτάσεις για Βελτίωση της Ασφάλειας:

  • Χρήση εργαλείων DNS sinkhole, όπως το PyHole, για να παρακολουθούμε και να μπλοκάρουμε ανεπιθύμητες συνδέσεις.
  • Χρήση VPN, που μπορεί να προσφέρει πρόσθετη ασφάλεια και μπλοκάρισμα ανεπιθύμητων τομέων.
  • Περιορισμός εφαρμογών και επιλογή πιο ασφαλών ρυθμίσεων απορρήτου.

Η προστασία της ιδιωτικότητάς μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη στη σύγχρονη εποχή, αλλά η αυξημένη ευαισθητοποίηση και η χρήση των σωστών εργαλείων μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ας είμαστε πιο συνειδητοί σχετικά με τη χρήση των συσκευών μας και ας πάρουμε τον έλεγχο των δεδομένων μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Αποκάλυψη Δένδια! Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έκανε δωρεά απ’το υστέρημα της Εκκλησίας για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια αποκάλυψη έκανε ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου από τη Δήμαρχο Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Εφέδρων Αξιωματικών

«O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος από το υστέρημα της Εκκλησίας της Κύπρου κατέθεσε άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στις Σέρρες στον χαιρετισμό του στο γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Κύπρου κ.κ. Γεωργίου από τη δήμαρχο Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα κ Δένδιας αναφέρει :

«Εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης προσέλκυσης σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές βελτιώνοντας τις αποδοχές τους, βελτιώνοντας την καριέρα τους, όπως θα ανακοινώσουμε, αλλά βελτιώνοντας και τις εγκαταστάσεις τους.

Προσέτρεξα ειδικά για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και ο Αρχιεπίσκοπος από το υστέρημα της Εκκλησίας της Κύπρου κατέθεσε άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όταν λοιπόν οι νέες ελληνικές φρεγάτες έρθουν στην Κύπρο, τότε και ο Μακαριώτατος θα αισθανθεί για τους Έλληνες αξιωματικούς, που θα υπηρετούν σε αυτά τα πλοία, υπερήφανος γι’ αυτό που η Εκκλησία της Κύπρου έκανε για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις28 λεπτά πριν

Ντάγκλας Μάρεϊ στη New York Post: Ξεκαθάρισμα Τραμπ στον Ερντογάν! Ώρα να διαλέξεις – Χαμάς ή ΝΑΤΟ;

Δέκα πράγματα που μπορεί να κάνει ο Τραμπ για να καθαρίσει τα χάλια του Μπάιντεν στο εξωτερικό

Γενικά θέματα57 λεπτά πριν

Ποιους εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη;

Αυτά που αντιπροσωπεύει η κυρία Μπακογιάννη δεν είναι μόνο η επίσημη του κόμματος της θέση. Είναι και η επίσημη θέση...

Διεθνή1 ώρα πριν

DW: Η εξέλιξη που περιμένει διακαώς ο Ερντογάν με τους Κούρδους και η άλλη όψη του νομίσματος

Σε αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας και σε ευνοϊκές για την χώρα του εξελίξεις στο Κουρδικό προσβλέπει ο Τούρκος πρόεδρος, που...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ανησυχία στη Ρωσία προκαλεί ο Ερντογάν! Δεν αρέσουν στη Μόσχα οι ζυμώσεις με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

Η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη στις διεργασίες που συντελούνται, με πρωτοβουλία της Τουρκίας, στην Κεντρική Ασία και στον...

Άμυνα2 ώρες πριν

Φλώρος Φλούρος: Η πολιτική οικονομία της ασφάλειας και της άμυνας

Η αξία της ασφάλειας και της άμυνας για μια κοινωνία και ένα έθνος-κράτος είναι ύψιστης σημασίας και προτεραιότητα

Δημοφιλή