Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Όχι μόνο δεν επέβαλε κυρώσεις η Ε.Ε. στην Τουρκία, της έδωσε και bonus δισεκατομμύρια ευρώ

Δημοσιεύτηκε στις

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση είναι ως φαίνεται εντάξει με τις υποχρεώσεις της, τις δεσμεύσεις της. Όχι, βέβαια, πάντα, αλλά μόνο σε εκείνες τις υποχρεώσεις, που μη εκπλήρωση τους επηρεάζει τους ισχυρούς της Ένωση. Πρόσφατα η Ε.Ε. προχώρησε σε καταβολή στην Τουρκία, του συνόλου των 6 δισ. ευρώ, που της είχε υποσχεθεί, βάσει του συμφώνου μετανάστευσης που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2016. Όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο ποσό των 4,7 δισ. είχε ήδη καταβληθεί. Είναι γνωστό πως η συμφωνία Τουρκίας και Ε.Ε. για το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα, που επιτεύχθηκε μετά από πολλές συζητήσεις. Έκτοτε η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συμφωνία αυτή και «ψήνει το ψάρι στα χείλη» των Ευρωπαίων. Απειλή και εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα προχωρήσει και θα ανοίξει την «στρόφιγγα» και να… πλημμυρήσει την Ευρώπη με μετανάστες.

ΜΠΡΟΣΤΑ σε αυτό τον κίνδυνο η Ευρώπη, λοιπόν, σπεύδει να πληρώσει την Τουρκία με μια νέα δόση χρημάτων. Η Ε.Ε. είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της, όχι, όμως, η Τουρκία, που ποτέ τις δεν υλοποιεί τις αναληφθέντες από αυτή δεσμεύσεις. Δεν έχει καμία σχέση με τις υποχρεώσεις, τις οποίες αναλαμβάνει. Και τούτο δεν αφορά αυτές που έχει συμφωνήσει με την Ένωση αλλά γενικότερα με όλους τους διεθνείς παίκτες. Εμείς στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, βιώνουμε διαχρονικά αυτή τη στάση και την συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας. 

ΕΠΙ του θέματος αυτού, ο δημοσιογράφος Edouard de Mareschal σε άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» παρατηρεί το γεγονός, ότι η πληρωμή της τελευταίας δόσης έρχεται σε ένα τεταμένο πλαίσιο, καθώς οι 27 πρόσφατα αποφάσισαν για (ανώδυνες) κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, για τους επιθετικούς ελιγμούς της στην ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς και αποφάσεις, ενέργειες, κινήσεις γενικότερα λαμβάνονται σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται ευρύτερα στο πολιτικό περιβάλλον. Συνεπώς, η Ε.Ε. σκοπίμως δεν έλαβε υπόψη τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας όταν έκανε το έμβασμα προς την Άγκυρα. Τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται χωρίς να εξετάζονται πολιτικά τα δεδομένα της χρονικής στιγμής. 

ΠΑΝΤΩΣ, επειδή επρόκειτο για οικονομική βοήθεια, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να… διευκολύνει την Ένωση για να του παραχωρηθεί η νέα δόση χρημάτων, χωρίς δυσκολίες και συζήτηση.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για «νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Ε.Ε. Νέα σελίδα, που θα πρέπει φυσικά να οδηγήσει στην επανεγγραφή της συμφωνίας του 2016. Κι αυτό θα γίνει, εάν και εφόσον, η συμφωνία θα είναι κομμένη ραμμένη στα μέτρα της κατοχικής δύναμης. Αυτό εννοεί η Άγκυρα όταν κάνει λόγο για επανεγγραφή της συμφωνίας.

Ο ΓΑΛΛΟΣ δημοσιογράφος της «Φιγκαρό», επισημαίνει πως τα ζητήματα της Συρίας, της Λιβύης και της Κύπρου τα επικαλείται τακτικά ο Ερντογάν, απειλώντας να ρίξει στους δρόμους της Ευρώπης τους περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, που ζουν επί του παρόντος στο έδαφος του. Η Ευρώπη είναι επίσης ευάλωτη, επειδή δεν είναι ενωμένη ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα. 

ΕΙΝΑΙ προφανές πως όταν γίνονται τα χατίρια της κατοχικής Τουρκίας τόσο περισσότερο θα θέτει αξιώσεις. Αυτή είναι η διαχρονική τακτική της κατοχικής δύναμης και πρέπει να το αντιληφθούν όλοι στην Ε.Ε. Τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται και από τις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ποιος είναι ο «dealmaker» του Τραμπ με τον Πούτιν

Αν και εντελώς αρχάριος στη διπλωματία, ο 68χρονος Γουίτκοφ, θεωρείται πλέον το δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ για τις δύσκολες αποστολές.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν παντελώς άγνωστος: ο Στιβ Γουίτκοφ, που σήμερα έχει τα γενέθλιά του – γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1957 – είναι ο ειδικός διαπραγματευτής του Ντόναλντ Τραμπ, που ταξίδεψε στη Ρωσία για να πείσει τον πρόεδρο Πούτιν να συμφωνήσει με το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Γουίτκοφ έδωσε «πρόσθετες πληροφορίες» και έλαβε ένα «ραβασάκι» για τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο ίδιος ο Γουίτκοφ, ωστόσο, έφυγε «αόρατος» από το Κρεμλίνο και χωρίς να κάνει δήλωση μετά τη συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αν και εντελώς αρχάριος στη διπλωματία, ο 68χρονος Γουίτκοφ, θεωρείται πλέον το δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ για τις δύσκολες αποστολές.

Διορίστηκε από τον Τραμπ, ειδικός  απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, στις 12 Νοεμβρίου του 2024 -λίγες μόλις ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές. Και έπαιξε τον βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς .

Ενας Άραβας, ανώτερος αξιωματούχος, είπε ότι είναι σαφές σε όλους στην περιοχή, ότι ο Γουίτκοφ είναι ο απόλυτος εκπρόσωπος του Τραμπ. «Αν  θέλετε να συνάψετε μια συμφωνία με τον Τραμπ, θα το κάνετε πρώτα με τον Γουίτκοφ»,πρόσθεσε. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι ο δισεκατομμυριούχος πέτυχε κάτι που ο κόσμος περίμενε εδώ και μήνες, στη Μέση Ανατολή.

Ο τέλειος διαπραγματευτής

Ο Γουίτκοφ είναι πλέον μια σταθερή παρουσία στη διεθνή σκηνή, ακόμη περισσότερο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Φαίνεται ότι ο Τραμπ έχει έναν δεύτερο άνθρωπο σε αυτό το σημαντικό πόστο, με τον Γουίτκοφ. Κάποιον που έχει μεγαλύτερη επιρροή στον Λευκό Οίκο από τον Ρούμπιο.

«Οι πιο σημαντικοί σύμβουλοί του Τραμπ  δεν προέρχονται από το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής», εξηγεί ο Ντάνιελ Μπρέσνερ ,αναπληρωτής Καθηγητής Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών. «Πιθανότατα αυτό αντανακλά την πεποίθηση του Τραμπ ότι οι διεθνείς σχέσεις έχουν να κάνουν με την εξουσία και, όπως λέει ο Τραμπ, δεν πρέπει να …ξεριζώνονται». Και  ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι βρήκε στον Γουίτκοφ τον τέλειο άνθρωπο για τη δουλειά.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων βοήθησε άλλωστε να πειστεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, να απελευθερώσει τον 63χρονο Αμερικανό καθηγητή Μαρκ Φόγκελ, ο οποίος εργαζόταν ως εκπαιδευτικός σε αμερικανικό σχολείο στη Μόσχα και είχε καταδικασθεί τον Ιούλιο 2022 σε κάθειρξη 14 ετών, επειδή είχε φέρει στη Ρωσία κάνναβη. Για ιατρική χρήση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το  ταξίδι του στο Κρεμλίνο ήταν επίσης, μια «παράκαμψη» στο δρόμο του προς τη Ντόχα, όπου προσπαθεί επί του παρόντος να πείσει και πάλι τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς να συνεχίσουν την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και να συμφωνήσουν σε μια άλλη ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο Γουίτκοφ θα είναι επίσης ο βασικός εκπρόσωπος του Τραμπ στις συνομιλίες που επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος με το Ιράν. Για να προσπαθήσει να επιτύχει μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη μέσα στη χρονιά, όπως λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Καμμία διπλωματική εκπαίδευση

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο Γουίτκοφ δεν έχει καμία διπλωματική εκπαίδευση. Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα τον σημερινό του ρόλο και τις ευθύνες του, πρέπει να εξετάσει τη σχέση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όπως και ο Τραμπ, ο Γουίτκοφ είναι Νεοϋορκέζος. Γιος ενός Εβραίου ράφτη γυναικείων παλτών μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ και  αποφοίτησε από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Hofstra το 1983 με πτυχίο νομικής. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη δικηγορική εταιρεία ακινήτων Dreyer & Traub , στην Πάρκ Αβενιου.

Ο 68χρονος σήμερα Γουίτκοφ  έκανε μεγάλη περιουσία, αρχικά ως εταιρικός δικηγόρος και στη συνέχεια ως επικεφαλής εταιρειών ακινήτων. Μπήκε στον κλάδο των ακινήτων το 1997, ιδρύοντας την  Witkoff Group, μια συμβουλευτική εταιρεία ακινήτων στη Νέα Υόρκη, μέσω της οποίας αγόρασε κτίρια με περισσότερα από 3.000 διαμερίσματα στην οικονομική μητρόπολη, κατά τη διάρκεια της ακμής του real estate της δεκαετίας του 1980.

Φιλία με ένα σάντουιτς

Η φιλία του με τον Τραμπ χρονολογείται επίσης από εκείνη την εποχή. Ο Γουίτκοφ είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης, σε δίκη του Τραμπ για απάτη, με αφορμή ένα… σάντουιτς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν το 1986 σε ένα delicatessen στη Νέα Υόρκη. Ο Τραμπ δεν είχε μετρητά πάνω του, αλλά παρήγγειλε ένα «σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί», το οποίο πλήρωσε ο Γουίτκοφ, όπως γράφει ο Economist.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θυμήθηκε αυτή τη χειρονομία, σε συνάντηση με τον Γουίτκοφ επτά χρόνια αργότερα και από τότε έγιναν οι καλύτεροι φίλοι.

Κατά την πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ ζήτησε συμβουλές από τον Γουίτκοφ για φορολογικά θέματα. Τον τελευταίο χρόνο της πρώτης του προεδρίας, ο Τραμπ τον επιβράβευσε με τον διορισμό του στην οργάνωση «Great American Economic Revival Industry Group», που  σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της  πανδημίας. Στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο δισεκατομμυριούχος Γουίτκοφ  δώρισε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του Τραμπ.

Σχέση εμπιστοσύνης

Η στενή σχέση εμπιστοσύνης του Τραμπ για τον Γουίτκοφ εδράζεται και στο γεγονός ότι και οι δύο προέρχονται από το ίδιο υπόβαθρο -τον  σκληρό κόσμο των ακινήτων της Νέας Υόρκης .Πιθανότατα αυτό έπεισε τον Τραμπ να αφήσει τη λύση στις δύο πιο σημαντικές κρίσεις εξωτερικής πολιτικής στον Γουίτκοφ. Αν ο Τραμπ εκτιμά οτιδήποτε, αυτό είναι οι «διαπραγματευτές» -μια ιδιότητα για την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρέσκεται να καυχιέται.

Η διπλωματία δεν είναι ούτως ή άλλως θέμα του Τραμπ – κάτι που αντανακλάται και στη συμπεριφορά του στην εξωτερική πολιτική. Είτε επρόκειτο για την ταπείνωση καταστροφική του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο , είτε για τις γκροτέσκες φαντασιώσεις του για τη Λωρίδα της Γάζας ως τοποθεσία για επενδύσεις σε ακίνητα, ο Τραμπ φαίνεται να αδιαφορεί για τις διαπραγματευτικές ικανότητες και τα διεθνή έθιμα.

Υπάρχει μια μακρά παράδοση Αμερικανών προέδρων να διορίζουν άτυπους συμβούλους και απεσταλμένους για να διεξάγουν διαπραγματεύσεις ή να τους ζητούν να τους συμβουλεύουν, λέει ο Ίαν Λέζερ, Διευθύνων Σύμβουλος του γραφείου του German Marshall Fund στις Βρυξέλλες. «Η εμπιστοσύνη ήταν συχνά πιο σημαντική από την ίδια την διπλωματική τεχνογνωσία».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Axios», υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ληφθεί υπόψη: οι διαπραγματευτικές ικανότητες του Γουίτκοφ. «Θα πρέπει να έχει καλή αίσθηση του πότε να επιλέξει μια προσεκτική, ήπια διαπραγματευτική προσέγγιση – και πότε να δείξει σκληρότητα. Αυτές είναι δεξιότητες που λέγεται ότι απέκτησε από τον κόσμο του real estate της Νέας Υόρκης», γράφει η αμερικανική ιστοσελίδα, επικαλούμενη ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά.

«Πράγματι, ο Γουίτκοφ  έχει ένα ευρύ φάσμα δεσμεύσεων, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για υψηλόβαθμους διπλωμάτες», λέει ο Λέζερ και προσθέτει: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πιστεύει στην παραδοσιακή αρχή ότι «το βελούδινο γάντι των πολυμερών θεσμών θα πρέπει να υπερκαλύπτει τη ατσάλινη γροθιά της στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ. Ο Τραμπ πιστεύει ότι όλα αυτά είναι γελοία – θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κορυφαία παγκόσμια δύναμη και πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα».

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Μάρκο Ρούμπιο: Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ριάλιτι

Τα πράγματά με το όνομά τους είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την ειρήνη στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από την G7, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν στα πράγματα στα οποία διαφωνεί η G7 να εμποδίσουν τη χώρα του να συνεργαστεί με άλλα έθνη «για τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε».

Ο Ρούμπιο τόνισε ότι «υπάρχει λόγος να είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι» για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό «δεν θα είναι ούτε εύκολο ούτε απλό».

Ακόμη, είπε ότι οι ΗΠΑ αισθάνονται ότι είναι «μερικά βήματα πιο κοντά» στο τέλος του πολέμου, αλλά είναι ένα «ταξίδι πολλών βημάτων».

«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι θα μάθουν περισσότερα μόλις επιστρέψει στις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.

Για τον Πούτιν

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται τον Πούτιν, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να απαντά ότι αυτή είναι μια άσχετη ερώτηση γιατί δεν αφορά την εμπιστοσύνη αλλά τη δράση.

Ο Μάρκο Ρούμπιο επισήμανε ότι εάν είμαστε σοβαροί στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτού του είδους τις συζητήσεις. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι ριάλιτι και δεν αφορά προσωπικότητες.

Οι διαπραγματεύσεις «δεν θα γίνουν» σε συνεντεύξεις Τύπου

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Πούτιν παίζει με τον χρόνο, ο Μάρκο Ρούμπιο σχολίασε ότι «η Αμερική δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής με βάση αυτά που λέει ένας ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Και συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν με τους ηγέτες να μιλούν ιδιωτικά στις συνομιλίες, όχι μπροστά στις κάμερες.

«Δεν γνωρίζω ακόμη πόσο ευθυγραμμισμένες είναι οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζει απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων κατάπαυσης του πυρός για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ρούμπιο επαναλαμβάνει ότι ο Γουίτκοφ δεν είναι ακόμα εδώ, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει.

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι θα είναι δύσκολο, λέγοντας ότι ποτέ δεν είπε ότι θα ήταν «εύκολο, γρήγορο, απλός ελιγμός».

Θα μπορούσε να συνδυαστεί πολύ γρήγορα εάν όλοι ευθυγραμμιστούν, τόνισε ο Ρούμπιο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ξέρει ακόμη πόσο ευθυγραμμισμένοι είναι. «Αυτό πρόκειται να μάθουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς ξανά για πόσο καιρό πρέπει να συμφωνήσει ο Πούτιν για την κατάπαυση του πυρός, ο Ρούμπιο απάντησε: «Το ερώτημα δεν είναι πόσο καιρό, αλλά κινούμαστε στην πραγματικότητα προς μια κατάπαυση του πυρός ή πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης;»

Τόνισε ότι θα το μάθουν σύντομα, πολλά από τα οποία θα βασίζονται στη συνομιλία του Γουίτκοφ με τον Πούτιν.

«Δύσκολο να διαπραγματευτεί κανείς διαρκή ειρήνη εν μέσω πολέμου»

Ακόμη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την επικράτειά της. Προσθέτει ότι η Ουκρανία «προφανώς θα πρέπει να συμφωνήσει» για το τι σημαίνει μακροπρόθεσμη ασφάλεια για τη χώρα.

Τόνισε δε ότι είναι απαραίτητη η άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Δεν μπορούμε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση μέχρι να περάσουμε την πρώτη φάση», σημείωσε ο Ρούμπιο.

«Είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτείς μια διαρκή ειρήνη εν μέσω ενός συνεχιζόμενου πολέμου».

«Να κάνουν και οι δύο παραχωρήσεις»

Ο Ρούμπιο επαναβεβαίωσε ότι «ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων».

Επιπλέον, ανάφερε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η «πραγματικότητα» του τερματισμού ενός πολέμου.

Η ακριβής φύση αυτών των παραχωρήσεων μένει να φανεί και η πραγματοποίηση «συνολικών δηλώσεων» δεν θα ήταν χρήσιμη σε αυτό το στάδιο, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: BBC 

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κάλεσμα των Δημοκρατικών στα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας! Να σχηματιστεί γρήγορα ευρύς συνασπισμός απέναντι στον Τραμπ

Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου Inatsisartut της Γροιλανδίας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στα σχόλια του Τραμπ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Δημοκρατικοί κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να σχηματίσουν γρήγορα μια κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού για να επιδείξουν ενότητα απέναντι στην εκστρατεία των ΗΠΑ να προσαρτήσουν το νησί.

Ο Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, ο ηγέτης του φιλοεπιχειρηματικού κόμματος που τάσσεται υπέρ της σταδιακής ανεξαρτησίας από τη Δανία, εξέφρασε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης σε ανάρτησή του στο Facebook μετά από έναν πρώτο γύρο συζητήσεων συνασπισμού. «Δεν είναι ώρα για πολιτικές τακτικές και εσωτερικές διαφωνίες. Η κατάσταση για τη χώρα μας είναι πολύ σοβαρή για κάτι τέτοιο», είπε και πρόσθεσε: “Όταν κάποιος μας απειλεί, μας περιφρονεί ή μιλάει άσχημα για εμάς, στεκόμαστε ενωμένοι».

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τον έλεγχο της Γροιλανδίας για να ενισχύσουν τη διεθνή ασφάλεια, προσθέτοντας όταν ρωτήθηκε ευθέως για την προοπτική προσάρτησης: «Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί».

Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου Inatsisartut της Γροιλανδίας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στα σχόλια του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι υπερτριπλασίασαν τις έδρες τους σε 10 στο Σώμα των 31 εδρών, έχουν ταχθεί υπέρ της υπεύθυνης εξόρυξης των τεράστιων αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτων ορυκτών πόρων της Γροιλανδίας, ως μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας και της ευημερίας της, καθώς το ημιαυτόνομο έδαφος μεταβαίνει σε πλήρη ανεξαρτησία από τη Δανία.
Το κόμμα Naleraq που τάσσεται σθεναρά υπέρ της ανεξαρτησίας ήρθε δεύτερο στις εκλογές της Τρίτης, διπλασιάζοντας τις έδρες του σε οκτώ.

Πηγή: Reuters

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία24 λεπτά πριν

Πετρέλαιο, δολάρια και χρέος: Μπορεί η Μέση Ανατολή να μείνει αλώβητη από τον εμπορικό πόλεμο;

Οι οικονομίες που πλήττονται – η Βόρεια Αμερική, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα – αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον....

Άμυνα53 λεπτά πριν

Ευρωπαϊκή Άμυνα: ουσία, φλυαρία και Τουρκία

Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα εξαρτάται καθοριστικά από την στάση των Κυβερνήσεων Κύπρου κι Ελλάδας.

Γενικά θέματα1 ώρα πριν

Αναστασιάδης: Θα δημοσιεύσω ποιος ευθύνεται και γιατί διεκόπη το Κραν Μοντανά

«Ήμασταν κάτω από εκβιασμό και θα αποδειχθεί με πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών Άρθρων κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις του κυρίου Τσαβούσογλου...

Απόψεις2 ώρες πριν

Η Ρωσία νίκησε, η Ουκρανία έχασε, η ΕΕ την πάτησε

Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό;

Διεθνή2 ώρες πριν

Ποιος είναι ο «dealmaker» του Τραμπ με τον Πούτιν

Αν και εντελώς αρχάριος στη διπλωματία, ο 68χρονος Γουίτκοφ, θεωρείται πλέον το δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ για τις δύσκολες...

Δημοφιλή