Ακολουθήστε μας

Απόψεις

Σκόπιμη ή αναγκαστική αποστασία;

Δημοσιεύτηκε στις

Ένα από τα ζητήματα της επικαιρότητας που μας απασχολούν είναι η Σύνοδος Κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία. Τα δεδομένα όμως φανερώνουν ότι δεν πρόκειται για πραγματική επιβολή κυρώσεων αλλά για κάποιου είδους αμυντική στάση που στοχεύει στο να ‘’θορυβήσει’’ την τουρκική πλευρά. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει την Ευρωπαϊκή πολιτική με ένα λιοντάρι που βρυχάται κλεισμένο στο κλουβί του. Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η γειτονική μας χώρα έχει αυξήσει την επεκτατική-προκλητική της στάση. Κύριο μέλημα του Ερντογάν  αποτελεί η επίτευξη των γεωπολιτικών στόχων της χώρας του. 

Το ισχυρό χαρτί της Τουρκίας έναντι της Συνόδου Κορυφής αποτελούν το μεταναστευτικό και η διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε. Έχοντας λοιπόν γνώση αυτού, η Ε.Ε. μαζί με την Ελλάδα θα πρέπει να δείξουν ότι η πίεση είναι μονόπλευρη, διότι εάν η Τουρκία καταφέρει  όχι μόνο να δεχθεί αλλά και να ασκήσει πίεση, τότε σίγουρα το ζήτημα περιπλέκεται. 

Η Ελλάδα λοιπόν θα πρέπει να απαντήσει σε όλο αυτό το εγχείρημα με μια ουσιαστική εξωτερική πολιτική που διαφυλάσσει το εθνικό συμφέρον. Η θέση μας επιβάλλεται να είναι ξεκάθαρη και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το Διεθνές Δίκαιο και των νόμων που παρέχονται ώστε να αυξήσουν τη δική μας ισχύ έναντι της τουρκικής. Η ελληνική πλευρά πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ο κλοιός στενεύει και τα περιθώρια των τουρκικών διεκδικήσεων τελειώνουν.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει η αποστασία των Μυτιληναίων την περίοδο 428-427 π.Χ, στόχος της οποίας ήταν η ένωση των πόλεων της Λέσβου μαχόμενοι τις τότε επεκτατικές-ηγεμονικές τάσεις των Αθηναίων. Σε αυτό αρχικά σύμμαχοί τους  ήταν οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι τελικά αρνήθηκαν να τους βοηθήσουν. Η έκβαση της αποστασίας στέφθηκε με αποτυχία και οι Αθηναίοι κυριάρχησαν θέτοντας το νησί υπό τον έλεγχό τους. Φτάνοντας στη σημερινή πραγματικότητα στη θέση των Σπαρτιατών είναι η Ε.Ε, ενώ ως Αθηναίοι χαρακτηρίζονται η Τουρκία και ως Μυτιληναίοι αποστάτες η Ελλάδα.

Το μείζον ζήτημα λοιπόν είναι εμείς οι ίδιοι να πολεμήσουμε αλλάζοντας την έκβαση της αποστασίας ώστε να γίνουμε  οι κυρίαρχοι στη πολιτική σκακιέρα. Το αποτέλεσμα αυτού θα φανεί σε βάθος χρόνου…

  • Μαρία Παπαδοπούλου
Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Στη Συρία αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα ισλαμικό χαλιφάτο στη γειτονιά μας!

Εδώ ισχύει το ρητό better the devil you know.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

 

Επειδή καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους η κατάσταση στη Συρία έχει ως εξής:

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ως γνήσιος εκπρόσωπος του Μπααθισμού και όπως συμβαίνει με όλα τα μπααθικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής κυβερνούσε τη χώρα του με δικτατορικό τρόπο προκειμένου να ελέγχει τα φανατικά ισλαμικά στοιχεία. Οι παλιότεροι θα θυμάστε την αντίστοιχη περίπτωση του Σαντάμ Χουσεΐν και την πτώση του.

Ήταν καλός ο Άσαντ; Για τους ανθρώπους του κόμματος του ναι. Για τους υπόλοιπους όχι. Θυμίζω τις διαδηλώσεις του 2011 στη Συρία που πνίγηκαν στο αίμα και στη συνέχεια οδήγησαν στο συριακό εμφύλιο.

Το γεγονός ότι ο Άσαντ ήταν δικτάτορας που κυβερνούσε με πυγμή και στις εκλογές κέρδιζε με σοβιετικά ποσοστά, δεν σημαίνει ότι οι αντίπαλοι του, η τρομοκρατική οργάνωση HTS, η οποία αποτελεί κομμάτι της Al Queada, και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που λαμβάνουν υποστήριξη από την Τουρκία, φέρνουν την ελευθερία.

Πρόκειται για σαλαφιστές τζιχαντιστές που φέρνουν την πιο σκληρή εκδοχή του Ισλάμ και η HTS είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική.

Το γεγονός ότι κι άλλες ομάδες συνασπίστηκαν μαζί τους για να διώξουν τον Άσαντ, δεν δίνει στις ομάδες αυτές συγχωροχάρτι ούτε τις απαλλάσσει από το στίγμα της τρομοκρατίας που φέρουν ανεξίτηλο πάνω τους.

Επομένως, εδώ ισχύει το ρητό better the devil you know. Στη Συρία αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα ισλαμικό χαλιφάτο στη γειτονιά μας.

Ας μην εθελοτυφλούμε. Την προηγούμενη φορά που η Δύση τυφλώθηκε ήταν το 1979 με την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν και την άνοδο του θεοκρατικού καθεστώτος των Αγιατολάχ. Ε τώρα θα έχουμε ένα καθεστώς Σουνιτών καθώς οι Σιίτες καταρρέουν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τι θα συμβεί αν κληθούν οι Ελλαδίτες της Κύπρου για επιστράτευση;

Το μετέωρο βήμα των Ελλαδιτών στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Το μετέωρο βήμα των Ελλαδιτών στην Κύπρο» | Podcast Therapy S1 E21

🔊Ο Χάρης Θεραπής συζητά με τον Χρίστο Αλειφέρη, εκπρόσωπο της οργάνωσης “Δραν,” για τις κρίσιμες προκλήσεις και τις αφανείς προσπάθειες των Ελλαδιτών στην Κύπρο!🇬🇷🇨🇾
💬Θέματα Συζήτησης:
• Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία αγνοεί τους Ελλαδίτες;
• Η δύναμη της εκπαίδευσης στην ανύψωση του ηθικού του λαού
• Η αδιαφορία του κράτους για τον εθελοντισμό και τη συμβολή του
🎧Μην το χάσετε! Ανακαλύψτε απόψεις, συζητήσεις, και σκέψεις που εμπνέουν.

Στο τελευταίο επεισόδιο του Podcast Therapy, ο Χάρης Θεραπής φιλοξένησε τον Χρήστο Αλειφέρη, εκπρόσωπο του ΔΡΑΝ, σε μια συνέντευξη που ανέδειξε τα ζητήματα των Ελλαδιτών στην Κύπρο και τις ανησυχίες για την αναγνώριση και υποστήριξή τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ένα από τα κεντρικά θέματα που θίχτηκαν ήταν η έλλειψη πρόβλεψης για τη διαχείριση των Ελλαδιτών σε περιόδους κρίσεων. Ο κ. Αλειφέρης αναφέρθηκε στην απουσία συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών για το πώς θα πρέπει οι Έλληνες πολίτες να επιστρέψουν στην Ελλάδα αν χρειαστεί να υπηρετήσουν σε καιρό επιστράτευσης. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ενσωμάτωσής τους σε δομές της Κύπρου, παρά την παρουσία τους στη χώρα και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, ο κ. Αλειφέρης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία αντιμετωπίζει τις εθελοντικές πρωτοβουλίες. Όπως τόνισε, η έλλειψη στήριξης από το κράτος αποθαρρύνει τους πολίτες από το να συμμετέχουν σε δράσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Οι εθελοντικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν τη σύνδεση των Ελλαδιτών με την τοπική κοινωνία, αλλά η κρατική αδιαφορία υπονομεύει αυτήν τη δυνατότητα.

Το επεισόδιο κάλεσε σε ευρύτερη συνειδητοποίηση και ανάληψη ευθυνών, προκειμένου οι Έλληνες της Κύπρου να νιώσουν πλήρη μέλη της κοινότητας, απολαμβάνοντας τη στήριξη που αξίζουν. Η συζήτηση προσφέρει μια αναγκαία ματιά σε ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές πολλών και προτείνει την ανάγκη για πιο εντατική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Γράμμα προς τον Σάββα Καλεντερίδη από Έλληνα αλιέα! Αφήνουμε τον έλεγχο της αλιείας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους Τούρκους

Η Πατρίδα μας η Ελλάδα έχει βλάβη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κύριε Καλεντερίδη καλημέρα, λέγομαι Φλώρος Ιωάννης, να χαίρεστε το όνομα σας για την πρόσφατη ονομαστική σας εορτή.

Θα ήθελα να σας εκθέσω τον προβληματισμό μου για ένα θέμα που σας απασχολεί στις εκπομπές σας. Είμαι επαγγελματίας ψαράς τα τελευταία 32 έτη.

Απο 15 χρονών,οικογενειακή επιχείρηση από πατέρα και παππού και την συνεχίζουμε εγώ και ο αδερφός μου. Ανήκω στον ιστορικό κλάδο της Ανεμότρατας-Μηχανότρατας.

Όλα μου τα επαγγελματικά έτη ήμουν 8 μήνες τον χρόνο εκτός Πάσχα-Χριστούγεννα στην θάλασσα,αλωνίζοντας σχεδόν όλη την ελληνική επικράτεια και τα διεθνή μας ύδατα βγάζοντας φυσικά τα προς το ζην.

Μια απολύτως νόμιμη και καθαρή επιχείρηση χωρίς κανένα απολύτως χρέος και με δάνειο τα τελευταία 15 έτη και για τα επόμενα 25 Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντως,το οποίο εξυπηρετούμε στο ακέραιο.

Φλυαρώ και με συγχωρείτε γι αυτό, για να σας δώσω μια πλήρη εικόνα του ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ που παίζεται στις πλάτες του κλάδου μου, χάρην των υποχωρήσεων μας στην Τουρκία.

Σε αυτό το περίφημο συνέδριο, το Ocean κάτι, ο Πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε δημοσίως πως είμαστε ένας καταστροφικός κλάδος που πρέπει να απαγορευτεί.

Σε συνδυασμό με την ακύρωση των 2 θαλάσσιων πάρκων ως είχαν αρχικώς εξαγγελθεί αφήνουμε τον έλεγχο της αλιείας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους Τούρκους.

Θα ήθελα να καταλάβετε πως συμφωνώ απολύτως μαζί σας πως η Πατρίδα μας η Ελλάδα έχει βλάβη.
Εγώ και 250 σκάφη που αποτελούν τον κλάδο και πολύ περισσότερες οικογένειες το ζούμε στο πετσί μας.

Βέβαια ένα μεγάλο ελάττωμα του Έλληνα είναι πως πρέπει το κακό να του χτυπήσει την πόρτα πρώτα για να ενεργοποιηθεί και είναι λυπηρό.

Σας στέλνω αυτό email λόγω της εκτίμησης που έχω στο πρόσωπο σας και στα αγνά πατριωτικά σας αισθήματα.

Δεν με ενδιαφέρει να δημοσιευθεί το όνομα μου,ούτε θέλω κάτι από εσάς παραπάνω από το να διαθέτετε λίγο χρόνο να το σκεφτείτε και αν νομίζετε πως στέκει να το ψάξετε λίγο παραπάνω.

Ίσως εάν είχα βγάλει το σχολείο και είχα σπουδάσει να μπορούσα να σας τα γράψω καλύτερα. Συγχωρέστε όποια λάθη συντακτικά και ορθογραφικά.

Μετά τιμής και εκτίμησης.

 

Φλώρος Ιωάννης.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Tehran Times: Ο Άσαντ έφυγε, η Συρία στο λυκόφως

Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για βοήθεια και συνέργεια στο HTS. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ...

Διεθνή2 ώρες πριν

Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας με τη σωστή πλευρά της ιστορίας κατά Ερντογάν! Χαιρέτησε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι...

Διεθνή2 ώρες πριν

Στόχους του ISIS στη Συρία βομβάρδισαν οι ΗΠΑ

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους...

Διεθνή3 ώρες πριν

Προτάσεις από ΟΗΕ για την επόμενη μέρα στη Συρία

Ο Geir Otto Pedersen είναι Νορβηγός διπλωμάτης, ο οποίος είναι επί του παρόντος Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη...

Διεθνή4 ώρες πριν

Στη Ρωσία ο Άσαντ! Του χορήγησε άσυλο ο Πούτιν μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ

Στη Ρωσία  έφτασε ο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και η οικογένειά του και τους χορηγήθηκε άσυλο από τις ρωσικές...

Δημοφιλή