Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Κατανοώντας τον στρατηγικό άξονα Τουρκίας-Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε στις

Του JONATHAN SPYER

Μια κοινή στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετείχαν Τουρκικές και Πακιστανικές Ειδικές Δυνάμεις ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Η άσκηση, που ονομάζεται «Ataturk XI-2021»και έχει επικεντρωθεί σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Είναι η τελευταία εκδήλωση μιας αναδυόμενης στρατηγικής συμμαχίας αυτών των δύο χωρών, με σημαντικές επιπτώσεις – τόσο για τη Μέση Ανατολή όσο και για τη Νότια Ασία. Η αυξανόμενη εγγύτητα της Τουρκίας και του Πακιστάν έχει βαθιά θεμέλια.

Αυτές οι δύο χώρες ακολουθούν μια παρόμοια πορεία. Και οι δύο ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Δύσης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, και οι δύο από αυτήν τη θέση τις τελευταίες δύο δεκαετίες και συνεχίζουν να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την Ουάσιγκτον. Είναι μεσαίες δυνάμεις, που διέπονται σήμερα από ένα είδος ισλαμικής εθνικιστικής προοπτικής, ενώ παράλληλα αναζητούν μια εναλλακτική ευθυγράμμιση με τους προηγούμενους δεσμούς τους με τη Δύση, η οποία σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας πόλωσης οδηγεί τόσο το Ισλαμαμπάντ όσο και την Άγκυρα προς μεγαλύτερη εγγύτητα με την Κίνα.

Λοιπόν, τι μορφή παίρνουν αυτοί οι αυξημένοι δεσμοί; Η αγορά όπλων είναι ένας σημαντικός δείκτης. Η Τουρκία είναι τώρα η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή όπλων στο Πακιστάν, καθώς το Ισλαμαμπάντ αναζητά εναλλακτικές λύσεις στη Δύση (ο κύριος εξαγωγέας όπλων στο Πακιστάν είναι τώρα η Κίνα). Το Πακιστάν βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς τεσσάρων τούρκικων κορβετών MILGEM από την κρατική τουρκική εταιρεία ASFAT. Έχει επίσης παραγγείλει 30 ελικόπτερα T-129 ATAK με συνολικό κόστος παραγγελιών 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η σημασία αυτής της σχέσης υπερβαίνει τους οικονομικούς και εμπορικούς παράγοντες. Τόσο το Πακιστάν όσο και η Τουρκία έχουν δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα δυτικών κυρώσεων ως αποτέλεσμα των κατευθύνσεων πολιτικής που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Η μείωση της εξάρτησης από τα δυτικά οπλικά συστήματα είναι ένας τρόπος διεύρυνσης των επιλογών. Η αυξανόμενη εγγύτητα αντικατοπτρίζεται επίσης στη διπλωματική σφαίρα. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πακιστάν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Τουρκία στις διαφορές της σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια σειρά από κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, στις οποίες συμμετείχαν τα ναυτικά και των δύο χωρών (συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων των κυπριακών και ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου) πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Παρόμοιες κοινές ασκήσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στον Ινδικό Ωκεανό. Η Τουρκία, με τη σειρά της, σε μια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στο Νέο Δελχί, άρχισε να υποστηρίζει τους πακιστανικούς ισχυρισμούς στο Κασμίρ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι το ζήτημα ήταν τόσο σημαντικό για την Τουρκία όσο και για το Πακιστάν.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του Τουρκικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ο Ερντογάν είπε: «Και τώρα, αισθανόμαστε το ίδιο για το Κασμίρ. Χθες ονομαζόταν Çanakkale και σήμερα το Κασμίρ”. Η Τουρκία έθεσε το ζήτημα του Κασμίρ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2019, μετατοπίζοντας από μια πολιτική μη παρέμβασης σε ένα ζήτημα που η Ινδία θεωρεί ως εσωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατες αναφορές στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης (Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Hawar News) υποδηλώνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης συριακών πολιτοφυλακών στο Κασμίρ, εγείροντας τις διεθνείς ανησυχίες.

Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ εγείρει επίσης ανησυχίες στον τομέα των πυρηνικών. Το Πακιστάν είναι μια πυρηνική δύναμη, με 160 κεφαλές. Ο Ερντογάν, σε μια ομιλία του Σεπτεμβρίου 2019 που ανέφερε το Reuters, είπε: «Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι μία ή δύο. Μας λένε πως δεν μπορούμε να τα έχουμε. Αυτό, δεν μπορώ να το δεχτώ. ” Συνέχισε: «Έχουμε το Ισραήλ κοντά, είμαστε σχεδόν γείτονες. Κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει”. Η Τουρκία διαθέτει σήμερα δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, τους Tr-1 και Tr-2, που διατηρούνται από την Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας.

Η χώρα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα ουρανίου. Διαθέτει επίσης τη βούληση και τις πρώτες ύλες για την ανάπτυξη πυρηνικής ικανότητας. Παρ’αυτά δεν διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις για να το πράξει. Το Πακιστάν, το οποίο δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, διαθέτει αυτή τη γνώση. Παρόλο που δεν έχουν ακόμη αναδειχθεί συγκεκριμένες ενδείξεις ενεργού συνεργασίας, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία ήταν ένας κρυφός κόμβος για τις δραστηριότητες του πακιστανού πυρηνικού επιστήμονα Abdul Qadeer Khan πριν από 20 χρόνια.

Η συμμαχία μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας δημιουργείται σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο στρατηγικό τοπίο. Η παλιά αρχιτεκτονική ασφαλείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και οι παραδοχές που την περιβάλλουν δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν. Στα μεγάλα γεγονότα της περιοχής την τελευταία δεκαετία – ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, η επανάσταση και η αντεπανάσταση στην Αίγυπτο, ο ανταγωνισμός για τους πόρους φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο – οι ΗΠΑ απουσιάζουν και επανακαθορίζουν τις σχέσεις τους με την Ανατολική Μεσόγειο. Ως αποτέλεσμα αυτής της απουσίας, εμφανίζονται νέες συνδέσεις και νέοι σύνδεσμοι ισχύος.

Από αυτή την άποψη, η ένωση δύο μεσαίων σουνιτικών ισλαμικών κρατών που επιδιώκουν σημαντικές αναθεωρήσεις της τρέχουσας ισορροπίας δυνάμεων στις αντίστοιχες γειτονιές τους, προς όφελός τους, έχει λογικό νόημα. Τόσο η Τουρκία όσο και το Πακιστάν είναι επίσης πρόθυμοι να συνδέσουν τις φιλοδοξίες τους με τη στρατηγική πρόοδο της Κίνας. Η Τουρκία έχει σημασία για το Πεκίνο ως κόμβος μεταφορών προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, και ως χώρα προτεραιότητας για επενδύσεις σε υποδομές. Η Τουρκία είναι μια χώρα παρατηρητή στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες του Ερντογάν να παρουσιαστεί ως ηγέτης των μουσουλμάνων του κόσμου και όλων των λαών που είναι εθνοτικά συνδεδεμένοι με τους Τούρκους, δεν επεκτείνεται στην αλληλεγγύη με τους Τούρκους μουσουλμάνους Ουιγούρους, για την τύχη των οποίων ήταν ιδιαίτερα σιωπηλή.

Οι σχέσεις του Πακιστάν με την Κίνα είναι βαθιές και μακροχρόνιες, και σχετίζονται με τον κοινό γεωπολιτικό ανταγωνισμό με την Ινδία. Το Πακιστάν ήταν ο αποδέκτης επενδύσεων αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας.  Ένα έργο για την κατασκευή μιας απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης από την Κίνα μέσω του Πακιστάν και του Ιράν προς την Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία αναβίωσης. Η γραμμή ITI (Κωνσταντινούπολη, Τεχεράνη, Ισλαμαμπάντ) θα ήταν η πρώτη τακτική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κίνας και Τουρκίας.

Αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2026, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Nikkei Asia. Μια κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, του Πακιστάν και του Αζερμπαϊτζάν που υπεγράφη στο Ισλαμαμπάντ στις 13 Ιανουαρίου αναφέρθηκε στις κοινές θέσεις για το Κασμίρ, τη διαμάχη του Αιγαίου, την Κύπρο και τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Το έγγραφο είναι μια χρήσιμη περίληψη της τρέχουσας πραγματικότητας της τουρκικής και της πακιστανικής συνέργειας. Ο άξονας Άγκυρα-Ισλαμαμπάντ φαίνεται έτοιμος να δημιουργήσει μια σημαντική και ισχυρή παρουσία στην περίπλοκη γεωπολιτική σκακιέρα της Δυτικής και Νότιας Ασίας.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: jpost

Διεθνή

Κλείνει τα κέντρα του για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα το ανθρωπιστικό ίδρυμα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

Το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφανθεί για σχέδιο απόφασης που ζητεί κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές τους είκοσι μήνες πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), νεοσύστατη οργάνωση υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θα αφήσει κλειστά σήμερα τα κέντρα διανομής βοήθειας που διαχειρίζεται στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, έπειτα από χαοτικές σκηνές και δεκάδες νεκρούς στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του. 

Το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφανθεί για σχέδιο απόφασης που ζητεί κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές τους είκοσι μήνες πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

غدًا، 4 يونيو، ستكون مراكز التوزيع مغلقة لأعمال التحديث والتنظيم وتحسين الكفاءة.
بسبب التحديثات الجارية، يُمنع منعًا…

Posted by Gaza Humanitarian Foundation on Tuesday, June 3, 2025

Όμως το σχέδιο αναμένεται να προσκρούσει σε ακόμη ένα βέτο των ΗΠΑ –το πρώτο αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ–, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση στο Ισραήλ για να βάλει τέλος στον πόλεμο, καθώς, όπως τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, το σύνολο των κατοίκων του παλαιστινιακού θυλάκου κινδυνεύει να λιμοκτονήσει.

Μετά τη μερική χαλάρωση του απόλυτου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας για πάνω από δυο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν επιτρεπόταν η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, το GHF άρχισε τη δράση του πριν από μια εβδομάδα και κάτι.

Η ανάπτυξή του όμως σημαδεύτηκε από σκηνές χάους και πληροφορίες για θύματα από ισραηλινά πυρά κοντά σε κέντρα διανομής του. Το GHF επιμένει αρνείται πως υπήρξε οποιοδήποτε επεισόδιο.

«Τα κέντρα διανομής θα είναι κλειστά για εργασίες ανακαίνισης, αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας», ανέφερε μέσω Facebook το GHF, οργάνωση με αδιαφανή χρηματοδότηση υποστηριζόμενη από την αμερικανική και την ισραηλινή κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν αύριο.

Χθες 27 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να πάνε να πάρουν βοήθεια από την αμερικανική οργάνωση κοντά στον κυκλικό κόμβο Αλ Αλάμ, στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχασαν τη ζωή τους όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ «εναντίον χιλιάδων πολιτών», σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες βράδυ πως «στρατιώτες άνοιξαν πυρ προειδοποιητικά (…) προς την κατεύθυνση υπόπτων που τους πλησίαζαν κατά τρόπο που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά τους» και πρόσθεσε πως θα διενεργήσει έρευνα για να ρίξει «πλήρες φως» στα γεγονότα.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «εξετάζει την αυθεντικότητα» των πληροφοριών που κάνουν λόγο για θανάσιμα πυρά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» τα πυρά αυτά, κάνοντας λόγο για «αδιανόητες» απώλειες ζωών στη Γάζα, δυο ημέρες έπειτα από παρόμοια τραγωδία στην ίδια τοποθεσία με 31 νεκρούς, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ από την πλευρά του κατήγγειλε «εγκλήματα πολέμου».

Πέρα από τους 27 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες στη Ράφα, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για άλλους 19 νεκρούς από πυρά του ισραηλινού στρατού σε όλο τον θύλακο.

Ο κυκλικός κόμβος όπου εκτυλίχτηκε η τραγωδία βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από κέντρο διανομής που διαχειρίζεται το GHF.

Ο ΟΗΕ και πολλές άλλες ΜΚΟ έχουν καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι δεν προτίθενται να συνεργαστούν με την οργάνωση αυτή, εξαιτίας των ανησυχιών τους για τις μεθόδους και την έλλειψη ουδετερότητάς του. Φοβούνται πως δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει στρατιωτικούς σκοπούς του Ισραήλ.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο σύζυγος και τα παιδιά της Ριμ αλ Άκρας, η οποία σκοτώθηκε από πυρά χθες τα ξημερώματα, ήταν βυθισμένοι στο πένθος.

«Πώς να σ’ αφήσω να φύγεις, μαμά;» είπε ο γιος της Ζάιν, σφίγγοντας το άψυχο σώμα της, τυλιγμένο με λευκό σάβανο. Κοριτσάκι πήρε το ένα χέρι της μητέρας του και το φίλησε, άλλα έκλαιγαν τη στιγμή του αποχαιρετισμού.

Ο Μοχάμεντ αλ Σάερ, 44 ετών, παρών επιτόπου, αφηγήθηκε στο AFP ότι «ελικόπτερο και drones άρχισαν να ρίχνουν εναντίον του πλήθους για να το εμποδίσουν να πλησιάσει τα άρματα μάχης, Είχαμε νεκρούς και τραυματίες».

Τη 17η Μαΐου ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, με δημόσια διακηρυγμένους στόχους να τεθεί υπό τον «έλεγχό» του «όλος» ο παλαιστινιακός θύλακος, ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, και να αφανιστεί η Χαμάς, στην εξουσία εκεί από το 2007.

Με σκοπό να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, ιστιοφόρο της συμμαχίας του στολίσκου της ελευθερίας, στο οποίο επιβαίνουν η νεαρή σουηδή οικολόγος ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και η γαλλίδα βουλεύτρια Ριμά Χασάν, απέπλευσε την Κυριακή από την Ιταλία και κινείται προς την περιοχή.

Το πολεμικό ναυτικό «κινητοποιείται μέρα και νύχτα για να προστατεύσει τον θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορά του», προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Εφί Ντεφρίν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 57, πλην όμως τουλάχιστον 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Η Χαμάς έχει εξάλλου ακόμη στα χέρια της τη σορό ισραηλινού στρατιώτη που είχε σκοτωθεί το 2014, σε προηγούμενο πόλεμο στον θύλακο.

Πάνω από 54.510 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Financial Times: Το τίμημα ενός πολέμου διαρκείας! Το χτύπημα της Ουκρανίας θα υποχρεώσει τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη στρατηγική της

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κάθε απώλεια σε ένα πόλεμο «μετρά» περισσότερο αν η αναπλήρωσή της είναι δύσκολη ή, πολύ περισσότερο, αν είναι αδύνατη. Αυτό αντιπροσωπεύει για τη Ρωσία η απώλεια των βομβαρδιστικών της μετά την επίθεση της Ουκρανίας με drones σε αεροπορικές της βάσεις.Ακόμη και αν δεν ήταν 40 τα αεροσκάφη που χάθηκαν, όπως υποστήριξε η Ουκρανία, αυτό που έχασε η Ρωσία ήταν βομβαρδιστικά που ίσως δεν θα αντικατασταθούν ποτέ, γιατί δεν παράγονται πια.

Ένας στόλος τόσο βαριά χτυπημένος που ενδέχεται να υποχρεώσει το Κρεμλίνο να αναθεωρήσει τη στρατηγική του απέναντι στην Ουκρανία, τονίζουν οι Financial Times. Τα βαθιά πλήγματα σε ρωσικό έδαφος αποκαλύπτουν το τίμημα ενός πολέμου διαρκείας — ακόμη κι αν ο αντίπαλος είναι πιο αδύναμος.

Η εμβέλεια της ουκρανικής επιχείρησης με drones κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρη, καθώς οι αναλύσεις από δορυφορικές εικόνες και εκτιμήσεις ειδικών φωτίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η Ουκρανία σχεδίαζε επί 18 μήνες μια τολμηρή επιχείρηση: έκρυβε drones σε φορτηγά, τα μετέφερε χιλιάδες χιλιόμετρα πίσω από τις ρωσικές γραμμές και έπληξε τέσσερις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις με στρατηγικά βομβαρδιστικά. Η επιχειρησιακή τόλμη συνοδεύτηκε και από καταστροφή στόχων.

Εκτιμήσεις αναλυτών υποστηρίζουν ότι η επίθεση «υπονόμευσε με ουσιαστικό τρόπο τη δυνατότητα της Ρωσίας να εκτελεί πλήγματα εκτός βεληνεκούς της εχθρικής άμυνας (stand-off)». Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν του Carnegie Endowment for International Peace, «καταστράφηκαν αεροσκάφη που η Ρωσία θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει». Προσθέτει ο ίδιος: «Μπορεί να μην είναι αρκετό για να σταματήσουν πλήρως οι ρωσικές επιθέσεις, αλλά δείχνει ότι η συνέχιση του πολέμου έχει πραγματικό κόστος για τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τρίωρη συνάντηση Μελόνι-Μακρόν για να αμβλυθούν οι διαφορές Ρώμης-Παρισίων

Κύρια θέματα της συνάντησης ήταν το Ουκρανικό και η στάση της Ευρώπης, οι ευρωατλαντικές σχέσεις και το Μεσανατολικό.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

  Περίπου τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Απευθυνόμενη σε φωτογράφους που απαθανάτισαν την χειραψία τους, η Μελόνι είπε χαμογελώντας: «απόψε βλέπω ότι η παρουσία σας είναι μαζική, σαν και αυτές που αρμόζουν στις μεγάλες ευκαιρίες».

Η ατζέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύρια θέματα της συνάντησης ήταν το Ουκρανικό και η στάση της Ευρώπης, οι ευρωατλαντικές σχέσεις και το Μεσανατολικό.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η σημερινή συνάντηση οργανώθηκε για να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στη Ρώμη και το Παρίσι, οι οποίες προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Με αναφορά, ιδίως, στην στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει σε μια διαρκή και μόνιμη ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά και στην καταλληλότερη σχέση τις Γηραιάς Ηπείρου με την κυβέρνηση Τραμπ, με στόχο την επίλυση των διαφορών που αφορούν τους εμπορικούς δασμούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα11 λεπτά πριν

Η καρδιά της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης “DEFENDER EUROPE 25″ χτυπάει δυνατά στη Θράκη (Βίντεο+Φώτο)

Περισσότερα από 324 στελέχη από Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, βρίσκονται ήδη επί ποδός για...

Αναλύσεις41 λεπτά πριν

Νικόλαος Χατζόβουλος: Όταν οι πράκτoρες της EYΠ παρακολουθούν πoινικoύς, κάτι δεν πάει καλά

Ο έμπειρος σύμβουλος ασφάλειας έκανε και μια αναδρομή στη λειτουργία της ΕΥΠ, επισημαίνοντας τις φάσεις στελέχωσης της υπηρεσίας, από την...

Διεθνή57 λεπτά πριν

Κλείνει τα κέντρα του για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα το ανθρωπιστικό ίδρυμα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

Το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφανθεί για σχέδιο απόφασης που ζητεί κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και ανεμπόδιστη...

Διεθνή2 ώρες πριν

Financial Times: Το τίμημα ενός πολέμου διαρκείας! Το χτύπημα της Ουκρανίας θα υποχρεώσει τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη στρατηγική της

Κάθε απώλεια σε ένα πόλεμο «μετρά» περισσότερο αν η αναπλήρωσή της είναι δύσκολη ή, πολύ περισσότερο, αν είναι αδύνατη. Αυτό αντιπροσωπεύει...

Διεθνή2 ώρες πριν

Τρίωρη συνάντηση Μελόνι-Μακρόν για να αμβλυθούν οι διαφορές Ρώμης-Παρισίων

Κύρια θέματα της συνάντησης ήταν το Ουκρανικό και η στάση της Ευρώπης, οι ευρωατλαντικές σχέσεις και το Μεσανατολικό.

Δημοφιλή