Ακολουθήστε μας

Απόψεις

Ο Μπιμπί, η Pfizer και οι εκλογές στο Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε στις

Gilad Atzmon.
.
Το μεγαλύτερο μέσο ενημέρωσης του Ισραήλ, το Ynet , ανέφερε πριν από ώρες ότι στη χώρα που τέθηκε εθελοντικά ως δοκιμαστήριο για την Pfizer, «το 75,4% εκείνων που διαγνώστηκαν χθες ήταν κάτω των 39 ετών. Μόνο το 5,5% ήταν άνω των 60 ετών. «Ο αριθμός των κρίσιμων ασθενών έχει μειωθεί σε 858 – ο χαμηλότερος από τις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος του αντίστοιχου στο μέσο του Δεκεμβρίου, λίγο πριν το Ισραήλ ξεκινήσει το «πρωτοποριακό» πείραμά του μαζικού εμβολιασμού του. Το Ynet αναφέρει σήμερα ότι «Στο Ισραήλ, το 59,9% των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση είναι άνω των 60 ετών. Το 18,2% είναι ηλικίας 50 έως 59 ετών.  Περαιτέρω, το 10,8% είναι μεταξύ 40 και 49 ετών και το 7,5% είναι τριαντάρηδες. Μέχρι σήμερα, περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση είναι μεταξύ 30 και 59 ετών ».
.
Η σημασία των παραπάνω δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί ή, σε κάθε περίπτωση, απαιτεί άμεση προσοχή. Η χώρα που ηγείται του διαγωνισμού μαζικού εμβολιασμού σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή στη φύση της πανδημίας. Δεν χρειάζεται ιδιοφυΐα να υποψιαστεί ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού και της αυξανόμενης ευπάθειας των νεότερων ηλικιακών ομάδων, ιδίως των εγκύων γυναικών και των νεογέννητων. Και εδώ, η βιολογία απέχει πολύ από το να είναι πολύ περίπλοκη. Ο ιός που, αρχικά, επιτέθηκε στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους έχει μεταλλαχθεί και τώρα έχει αναπτυχθεί αρκετά για να επιτεθεί σε άλλα τμήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα στους νέους.
.
Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, την ημέρα που το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού, η χώρα είχε καταγράψει 3.074 θανάτους. Σε λιγότερο από δύο μήνες «επιτυχημένου» μαζικού εμβολιασμού, ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Κατά τη στιγμή της σύνταξης του παρόντος, ανέρχεται σε 5.526. Αυτή η θεαματική αύξηση του αριθμού των θανάτων (80% σε λιγότερο από δύο μήνες) συνέβη ενώ η χώρα ήταν σε κατάσταση περιορισμού κατ’ οίκον, και επομένως, δεν είναι ακριβώς ο «κοινωνικός συγχρωτισμός» που συνέβαλε στην εξάπλωση του ιού. Το μόνο πράγμα που έχει εξαπλωθεί στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών είναι τα εμβόλια Pfizer και η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη που είναι φαινομενικά πιο δημοφιλής στο Bnei Brak (σ.μτφ. συνοικία του Τελ Αβίβ) παρά στο Κεντ. Το αναπόφευκτο ερώτημα εδώ είναι αν υπάρχει σχέση μεταξύ εμβολιασμού και μεταλλάξεων, αλλά είναι το [μόνο;] ερώτημα που κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλει στο Ισραήλ.
.
Τον Νοέμβριο του 2020, τα στοιχεία από το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας αποκάλυψαν ότι το Ισραήλ είχε εντοπίσει 400 κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 5.800. Αντιμετωπίζουμε μια απότομη αύξηση του περίπου 1.300%, πράγματι εντυπωσιακή. Το ισραηλινό Ynet αναφέρει ότι αυτό το φαινόμενο αυξανόμενου αριθμού νεογνών με νοσηρότητα Covid-19 αναφέρεται παγκοσμίως. Ερεύνησα αλλά δεν μπόρεσα να βρω επιβεβαίωση ότι αυτό συμβαίνει. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, βρήκα μόνο αναφορές για το «baby boom» λόγω της Covid-19 και κάποιες ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν αναφέρει αύξηση 1.300% στα νεογέννητα της Covid-19 εκτός από το Ισραήλ.
.
Δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω το τι ώθησε τους Ισραηλινούς να μετατραπούν σε ινδικά χοιρίδια για έναν φαρμακευτικό γίγαντα με αμφισβητήσιμό απολογισμό δεοντολογίας και ασφαλείας . Πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα ότι στο Ισραήλ η επιτυχία μιας μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού θα μπορούσε να αποτελέσει το κύριο τέχνασμα του Νετανιάχου και του κόμματός του κατά την επόμενη εκλογική προσέγγιση. Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει μια σοβαρή νομική μάχη και η νίκη του στις εκλογές υπερβαίνει την πολιτική για αυτόν. Είναι μια υπαρξιακή μάχη για την επιβίωσή του. Πιστεύω ότι ο Bibi αναγκάστηκε να επιλέξει μεταξύ πολέμου με το Ιράν και ενός εμβολίου Pfizer. Είχε καλό λόγο να πιστεύει ότι η Pfizer ήταν μακράν μια προτιμότερη, και πιο ειρηνική επιλογή.
.
Ο Νετανιάχου κατάλαβε πιθανώς ότι μια επιτυχημένη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού θα του εξασφάλιζε τη νίκη. Ήταν πράγματι μια λογική θεώρηση ζήτημα από την πλευρά του, και μπορεί να αποδειχθεί σωστή. Πρέπει να αναφερθεί ότι κανένας από τους πολιτικούς αντιπάλους του Νετανιάχου από την αριστερά ή από το ισραηλινό κέντρο σε κάθετη πτώση δεν τολμά να αμφισβητήσει την πολιτική εμβολιασμού του Νετανιάχου. Περαιτέρω, καμία  αριστερή οργάνωση στο Ισραήλ δεν ανέλαβε την υπεράσπιση των πολλών Ισραηλινών απρόθυμων να εμβολιαστούν (επί του παρόντος άνω του 50%). Κανένας πολιτικός δεν έχει πάρει την πλευρά τους και υπερασπίστηκε τα βασικά τους δικαιώματα.Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να διασφαλίσει ότι ολόκληρο το έθνος θα εμβολιαστεί. Η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να εισαγάγει ολοκληρωτικά μέτρα.  Η Jerusalem Post ανέφερε σήμερα «ότι θα χρειαστεί ένα πράσινο διαβατήριο για να εισέλθει κανείς σε ορισμένα μέρη και να συμμετάσχει σε ορισμένες δραστηριότητες. Μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό θα έχουν τη δυνατότητα να το λάβουν. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, τα εγγεγραμμένα γυμναστήρια, τα θέατρα, τα ξενοδοχεία, οι συναυλίες και οι συναγωγές θα μπορούν να λειτουργούν από την επόμενη εβδομάδα ». Το Ισραήλ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με χώρες που θα ανοίξουν τις πόρτες τους μόνο στους Ισραηλινούς με πράσινα διαβατήρια.
.
Μπορεί να αναρωτιέται κανείς γιατί η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τόσο εμμονή με τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των νέων, του στρατού και άλλων τμημάτων που δεν είναι απαραίτητα υψηλού κινδύνου. Μια πιθανότητα είναι ότι η ισραηλινή κυβέρνηση γνωρίζει τώρα τις πραγματικές επιπτώσεις του εμβολίου. Το Ισραήλ δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια για την αύξηση του 1.300% στις περιπτώσεις της Covid-19 στα νεογέννητα. Ούτε μπορεί να αγνοήσει ότι ο αριθμός των θανάτων από τη Covid-19 από της έναρξης της εκστρατείας εμβολιασμού είναι ίσος με εκείνο των θανάτων του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου Yom Kippur το 1973, ενός πολέμου που τρομάζει ακόμα τη χώρα.
.
Είναι πιθανό ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες αναγνωρίζουν τώρα το μοιραίο λάθος που έκαναν με την ευρεία διανομή του εμβολίου. Είναι ίσως εύλογο ότι η μόνη λύση που έχουν βρει είναι να εμβολιάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό, ελπίζοντας ότι αυτό μπορεί να παρέχει τουλάχιστον προσωρινή προστασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ημερομηνία των εκλογών του Μαρτίου.
.
Αν υπάρχει κάποια εγκυρότητα στην σκοτεινή περιγραφή μου της ισραηλινής πραγματικότητας, είναι λογικό να συμπεράνω ότι με τον Μπιμπί στο τιμόνι και την Πφάϊζερ με τη σύριγγά της, οι Ισραηλινοί, πραγματικά, δεν χρειάζονται εξωτερικούς εχθρούς!
.
πηγή: https://gilad.online/writings
μεταφράστηκε από τη Μαρία Πουμιέ
.
Réseau International

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Περί αποστολής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία

Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για την αποστολή στρατευμάτων στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, στην οποία ενδεχομένως να συμμετέχει και η χώρα μας να επισημάνουμε τα εξής, που δεν είναι ευρέως γνωστά σε ένα μέρος της κοινής γνώμης:

– Στις αποστολές των Ε.Δ. στο εξωτερικό ΔΕΝ συμμετέχουν οπλίτες θητείας παρά μόνον μόνιμα στελέχη, σε εθελοντική βάση και με μεγάλη διάθεση συμμετοχής.

Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη όπως π.χ. Κονγκό, Ιράκ, Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ, σε αποστολές οι οποίες αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όπως π.χ. παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, διατήρηση και επιβολή ειρήνης, επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων, ακόμη και διεξαγωγή τακτικού αγώνα στην Κορέα, κ.λπ.

Οι Ε.Δ., πέραν της κύριας αποστολής τους, αποτελούν ένα από τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής. Για την εξυπηρέτηση των ευρύτερων εθνικών στόχων και του εθνικού συμφέροντος είναι δυνατόν να αναλάβουν αποστολές και στο εξωτερικό. Το εθνικό συμφέρον εκφράζεται και υλοποιείται μέσω διακρατικών σχέσεων, στρατιωτικών συμμαχιών και κοινών δράσεων. Η χρήση των Ε,Δ. και της στρατιωτικής ισχύος με τη μορφή της διακρατικής παρέμβασης αποτελεί μία βασική προέκταση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Η προβολή ισχύος και επίδειξη σημαίας σε περιοχές πέραν των ελληνικών συνόρων προσδίδει κύρος στις Ε.Δ. και καθιστά τη χώρα υπολογίσιμο παράγοντα στο σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Τουρκία την παρούσα περίοδο έχει στρατιωτική παρουσία σε όλο σχεδόν τον κόσμο μέσω της συμμετοχής σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Στελέχη των τουρκικών Ε.Δ. και ολόκληρες Μονάδες συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις και αποκτούν πολύτιμη εμπειρία σε περιοχές όπως π.χ. στη Συρία, Λιβύη, κ.λπ. Έχει αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις σε περιοχές όπως στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, στο Κατάρ, το Βόρειο Ιράκ, κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί προβολή στρατιωτικής ισχύος εμφανιζόμενη ως παγκόσμια περιφερειακή υπερδύναμη.

– Τι κερδίζει η χώρα μας από τη συμμετοχή της σε αποστολές στο εξωτερικό όπως οι προαναφερόμενες (Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ) :

1. Σε πολιτικό επίπεδο την προβολή διεθνώς ως φάρο σταθερότητας και αρωγό στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για διαφύλαξη της ειρήνης.

2. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα στελέχη των Ε.Δ. :
α. Βίωσαν καταστάσεις ευρείας κλίμακας εξεγέρσεων, μέσα σε καθεστώτα κρατικής απουσίας και επικράτησης αναρχίας.

β. Ήρθαν σε επαφή με οπλισμό, οπλικά συστήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από συμμαχικούς στρατούς και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλέον σύγχρονα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ελληνικών ΕΔ.

γ. Διαμόρφωσαν χαρακτήρα πολεμιστή και απέκτησαν τις απαραίτητες παραστάσεις για μελλοντικούς ηγήτορες του ελληνικού στρατού.

δ. Λειτούργησαν μέσα σε πολυεθνικά περιβάλλοντα όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με εθνοκαθάρσεις, βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αντιμαχομένων, και ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κινδύνου στην εκτέλεση της αποστολής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Τελικά… φιλοκαλούμεν μετά μαλακίας

Ποιος ο λόγος ή ο σκοπός των δημόσιων έργων τέχνης σε μια πόλη; Τί σημειολογούν, ποια πρεσβεία εκπέμπουν, ποια η διδακτικότητά τους, ποια η υπενθύμιση σ’ εμάς τους ντόπιους και ποιο το μήνυμα στους επισκέπτες και τουρίστες;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο οικονομολόγος Ανδρέας Τσιφτσιάν

«Γυναίκα στο λεωφορείο», ο τίτλος του νέου γλυπτού στη Θεσσαλονίκη.

Φτιαγμένο από μπετόν αρμέ, λες και δεν έχει αρκετό τσιμέντο η πόλη, να βρούμε καμιά γωνία να στριμώξουμε κι άλλο. Έτσι όπως το πάνε τα γκαρντάσια, θα κάνουν τελικά την πόλη με τα γλυπτά σαύρες. Τί θα έλεγε ο Περικλής σήμερα, άραγε;

Ποιος ο λόγος ή ο σκοπός των δημόσιων έργων τέχνης σε μια πόλη; Τί σημειολογούν, ποια πρεσβεία εκπέμπουν, ποια η διδακτικότητά τους, ποια η υπενθύμιση σ’ εμάς τους ντόπιους και ποιο το μήνυμα στους επισκέπτες και τουρίστες;

Η διακύβευση δημόσιων έργων τέχνης, κατ’ εμέ, είναι η ταυτότητα της πόλης και η συλλογική συνείδηση και ταυτότητα των κατοίκων της. Είναι το συλλογικό μας πρόσωπο, ένα κοινό σημείο αναφοράς και αυτοπροσδιορισμού, το οποίο ενδυναμώνει το αίσθημα του ανήκειν και άρα την κοινωνική μας συνοχή.

Και ναι, μπορεί να είναι και κάτι που εξυψώνει την υπερηφάνεια μας. Διότι η υπερηφάνεια είναι μεν γλυκιά, αλλά καταστροφική κι επειδή είναι πηγαίο ανθρώπινο συναίσθημα, εγγενές στη φύση μας και αναπόφευκτο, καλό είναι να την εκτονώνουμε ως σημείο αναφοράς σε τρίτους, παρά για τον εαυτό μας. Ας είναι κι αυτή μια ακόμη αποστολή της τέχνης.

Αυτοπροσδιορίζομαι μέσα από αυτά τα δημόσια έργα ως μέρος ενός συλλογικού υποκειμένου και συστήνω στον επισκέπτη την Πατρίδα μου, ως κάτι περισσότερο από ένα σημείο στον χάρτη. Εκτός κι αν είναι μόνο αυτό.

Περπατάμε με την οικογένεια, με τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και βλέπουμε μια ευκαιρία διδαχής και μεταλαμπάδευση προτύπου και είναι υπενθύμιση και για εμάς με την έννοια της έμπνευσης, του χρέους, της σκυτάλης που πήραμε κι έχουμε να δώσουμε.

Και γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Για να επιτύχουμε μια κοινωνία προόδου, οφείλουμε να έχουμε επίγνωση της έννοιας της κοινωνίας.

Η ελευθερία αντλεί υπόσταση από το συλλογικό υποκείμενο. Αλλά και η ταυτότητα έχει σημασία μόνον ως αναφορά σ’ αυτό. Είμαι ελεύθερος να κάνω κάτι πάντα σε σχέση με κάποιους άλλους και είμαι κάποιος μόνο ανάμεσα σε όλους τους άλλους. Δεν είμαι κάποιος όταν είμαι μόνος μου. Μόνο για έναν άνθρωπο που θα ζούσε μόνος του πάνω στη γη, δεν θα είχαν σημασία οι έννοιες της ελευθερίας και της ταυτότητας. Άνευ ουσίας και περιεχομένου.

Η ταυτότητα όμως, ατομική ή συλλογική, είναι διαδραστική έννοια. Συνδιαμορφώνεται από το περιβάλλον, από τις συνθήκες, από αυτό που λέμε, παιδεία. Είναι μία πολύπλοκή έννοια, η οποία πέρα από το παρόν, έχει όραμα στο μέλλον, ριζώνει στο παρελθόν και βρίσκει αιτιότητα και συνάφεια, μεταξύ άλλων, σε γεγονότα ή ανθρώπους που είτε αποτέλεσαν πρότυπο, είτε δίδαξαν, είτε ενέπνευσαν.

Δεν είναι συντηρητισμός. Χωρίς συλλογική ταυτότητα είναι αδύνατη η κοινωνική συνοχή, άρα και η λαϊκή κυριαρχία, δηλαδή η Δημοκρατία, αλλά και η Αλληλεγγύη και η Ελευθερία.

Όταν ο πατέρας μου με έφερε πρώτη φορά στην Αθήνα, παιδάκι ακόμα, σταμάτησε στις Θερμοπύλες να μου δείξει τον Λεωνίδα και να μου πει δυο αράδες, όσες ήξερε τέλος πάντων, για τους 300. Δημοτικό δεν έβγαλε, αλλά ήξερε την αξία κάποιων πραγμάτων, που σε αυτή την περίπτωση ήταν η αντρειοσύνη, η αξιοπρέπεια, το θάρρος, ο πατριωτισμός, η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση για το κοινό καλό.

Η συνειδητότητα της συλλογικότητας.

Κάποιος λοιπόν βάδισε προς τον θάνατο, όχι μόνον για να προσδώσει σ’ εμένα συλλογική ταυτότητα, αλλά για να μου πει, για ποιον λόγο αυτό το κληροδότημα είναι πιο σημαντικό κι απ’ την ίδια τη ζωή του. Έδωσε στην ταυτότητά μου αξία.

Σ’ αυτό τί θα σταματούσε να μου δείξει; Τη «γυναίκα στο λεωφορείο»; Στα παιδιά και στα εγγόνια σας τί θα πείτε αν σας ρωτήσουν για ποιον λόγο είναι αυτό εδώ; Πείτε μου. Σας ρωτάει ένα παιδί, μ’ αυτή την αφοπλιστική παιδική αφέλεια, τί του απαντάτε;

«Δεν ξέρω», αυτό θα του απαντήσετε και θα του έχει μείνει μια κενόλογη και κενόδοξη παράσταση, την οποία η φαντασία του δε θα μπορεί να αντιστοιχίσει πουθενά, σε κανένα σημαίνον αξιακό υποκείμενο, κούφια από κάθε δημιουργικό συνειρμό, απαγορευτική σε κάθε παιχνιδιάρικη διάθεση να αναπαραστήσει στο μυαλουδάκι του πρότυπα ή να αναπαράγει περαιτέρω χρηστικές εικόνες. Το πολύ-πολύ να του δημιουργηθεί μια αποστροφή λόγω της ασχήμιας και κάθε φορά που θα βλέπει γυναίκα στο λεωφορείο να μην της δίνει τη θέση του, διότι ποιος δίνει τη θέση του σε κάτι που φοβάται μην ανοίξει την πόρτα και μπει στο δωμάτιο, το βράδι, την ώρα που κοιμάται.

Ένα παιδί φώναξε στο πλήθος, ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός κι αν θέλετε να αξιολογήσετε το συγκεκριμένο έργο, αντί να του απαντήσετε, ρωτήστε εσείς το παιδί. Θα σας το εξηγήσει καλύτερα.

Θα το έκλεβε ποτέ αυτό ο Έλγιν;

Θα μπει ποτέ σε αρχαιολογικό μουσείο του μέλλοντος;

Ναι, ίσως. Γενικά μιλώντας πάντως, θα έφτιαχνα ευχαρίστως ένα τέτοιο μουσείο και θα το ονόμαζα «το μουσείο δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», όπου θα εξέθετα τις σαχλαμάρες του κάθε wannaby «καλλιτέχνη», για να βλέπουν όλοι μέχρι πού μπορεί να φτάσει η βλακεία. Ας είναι κι αυτή μια ακόμη αποστολή της τέχνης.

Η τέχνη έχει κατακτήσει κορυφές ως ανεκλάλητα φτερουγίσματα της ανθρώπινης διάνοιας. Όπως όμως έχει κορυφές, έτσι έχει και πάτο.

«Γυναίκα στο λεωφορείο», λοιπόν. Τεράστιο κοινωνικό και φλέγον θέμα, ιδανικό μάλιστα για αποπροσανατολισμό για τον αγώνα της γυναίκας σήμερα. Άλλη μια κατάκτηση της γυναίκας να βρει τη θέση της σ’ ένα λεωφορείο. Το επόμενο γλυπτό, πάντως, προτείνω, να έχει τίτλο «η γιαγιά απ’ τον Εύοσμο που κρεμάει μανταλάκια» ή «η Θεσσαλονικιά που πάει στο περίπτερο». Όσο για το νόημα, μην ανησυχείτε, θα το βρούμε μετά. Ίσως κάτι πιασάρικο, πατριαρχικό, όπως ότι ο άντρας της τη στέλνει για τσιγάρα.

Ένας καλλιτέχνης ή «καλλιτέχνης» μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει. Ένας δήμος όμως δε μπορεί να το επιβάλει στους δημότες του, επειδή έτσι του έχει καπνίσει. Ο καλλιτέχνης έχει τη δική του ελευθερία, έχουμε όμως κι εμείς την ελευθερία της κρίσης (την οποία ο νεοφασισμός της πολιτικής ορθότητας ονομάζει «λογοκρισία της τέχνης», για να μας επιβάλει τελικά δια του bullying τη σιωπή και την αυτολογοκρισία).

Ξοδεύονται λεφτά για όλες αυτές τις παπάτζες. Λεφτά που λείπουν από παντού. Και είναι τούτο άλλο ένα σημείο των ευτελών προτεραιοτήτων της εποχής.

Η τέχνη είναι η ερμηνεία της πραγματικότητας, η αποτύπωση του νοητού με εικόνες, η αποκάλυψη του ιδεατού. Αυτή η στρατευμένη ιδεολογία, αντίθετα, είναι η άρνηση της ύπαρξης της ίδιας της πραγματικότητας, αμφισβητείται συστηματικά η οντολογία κάθε οντολογίας. Πράγματι, η αλήθεια έχει πολλές ερμηνείες. Είναι όμως πάντα μία. Στη νέα ιδεολογία δεν υπάρχει πια αλήθεια. Έχουμε περάσει πια σε άλλη πίστα.

Ο μηδενισμός είναι η νέα θρησκεία και η ασχήμια είναι πια η «οδός της σωτηρίας».

Επιμύθιο: Ο βανδαλισμός του γλυπτού της Βορείου Ηπείρου, «η Δεσμώτις Ήπειρος» (το οποίο ήταν τοποθετημένο στην οδό Τοσίτσα από το 1953 μέχρι και το 2016), ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια, αρχικά με μπογιές, μέχρι που τελικά το έργο ακρωτηριάστηκε και αποκεφαλίστηκε. Φιλοτεχνήθηκε από τον Κώστα Σεφερλή και δωρίστηκε από την Πανηπειρωτική Αδελφότητα στον δήμο Αθηναίων. Σήμερα βρίσκεται σε κάποια αποθήκη. Ας ευχηθούμε, η νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, αντίθετα με την προηγούμενη, να μεριμνήσει ταχέως για την αποκατάσταση του μνημείου, όπως το υποσχέθηκε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Από την εισβολή και τις ιεροσυλίες στα αποτελέσματα της πενταμερούς στη Γενεύη!

Η ώρα της χάραξης πανελλήνιων κόκκινων γραμμών

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης

Να πάρουμέ τα πράγματά από την άλφαβήτα. Κατόπιν της Τουρκικής εισβολής λόγω των διαφόρων μεγάλων συμφερόντων η Τουρκία δεν είχε καμμιά συνέπειά για τις ιδιαίτέρου ακρότητός συμπεριφορές της έναντι των εκκλησιαστικών και πολιτιστικών θησαυρών του Ελληνισμού της Κύπρου στα παρανόμως κατεχόμενά εδάφη.

Για δεκαετίες άνθρωποί όντως και αντικειμένικώς ακαλλιέργητοι ιερόσυλοί και στερούμενοι κοινής λογικής κατέστρεψαν με πρωτοφανη αγριότητα χιλιάδες ταφικά μνημεία στα Ορθοδοξα Κοιμητήρια των Κατεχομένων εδαφών.Θα δεχόταν οποιοσδήποτε τέτοια συμπεριφορά ανά το παγκόσμίο εις τον τάφόν του πατρός ή της μητρός του.Αν συνεβαονε κάτι τέτοιο οπουδήποτε στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α αλήθεια τι θα επακολουθούσε.

Η ΠΕΝΤΑΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Μετά το τέλος της πολυμερούς στη Γενεύη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προχώρησε σε δηλώσεις:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

Σήμερα υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, είπε ο Γκουτέρες.

Την απόφασή του να διορίσει έναν προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ανακοίνωσε στη Γενεύη μετά την ολοκλήρωση της Άτυπης Διευρυμένης Συνάντησης ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προαναγγέλλοντας μια νέα τέτοια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Ανέφερε συνοπτικά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αποφάσισαν σειρά από πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης, αποναρκοθέτηση, δημιουργία μιας Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη και αποκατάσταση των κοιμητηρίων.

Ο κ.Γκουτέρες δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και ότι σήμερα έγινε άλλη μια προσπάθεια να εξευρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός. «Οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα – με αμφότερες τις πλευρές να επιδεικνύουν σαφή δέσμευση για την επίτευξη προόδου και τη συνέχιση του διαλόγου

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για μια ομάδα πρωτοβουλιών για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συγκεκριμένα, το άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης, αποναρκοθέτηση, δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις περιοχές μεταλλείων, την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην νεκρή ζώνη και την αποκατάσταση νεκροταφείων”

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΟΔΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗΣ

Οι πληροφορίες ανεφέραν πως από την αποχώρηση των Βρετανών από την Ε.Ε η Κυπριακή Κυβερνηση συνέχισε την εμβάθυνση εξωτερικής πολιτικής με προσανατολισμούς και σε άλλα κέντρα κλείνοντας κάποιους διαύλους πληροφοριών τις οποίες οι ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ θεωρούσαν δεδομένες.

Η Κύπρος διακινδύνευσε μια συνεχή κινητικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο και προσπάθησε έστω με τις φοβίες της να μην είναι στο βαθμό που μπορούσε πιόνι οποιουδήποτε.Επικεντρο της προσπάθειας ήτο το Υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο κτίζεται από καιρό,από έτη,ιδιαίτερα μετά το κούρεμα και την κριση μια απόπειρα συνέχειας και αποτροπής με χρήση πολυμοχλικων πιέσεων και διευκολύνσεων προς πολλά κέντρα.Χωρις να αναιρεί τη συμμετοχή της στην Ε.Ε τηρησε μια στάση παράλληλης ενεργοποίησης και συμμαχιών.

Τελικά παρά τη διακινδύνευση κατάφερε να περιοριστούν οι μονόλογοι του Ταταρ οι οποίοι ευνοούνται από τους Βρετανούς.

Δεν έγιναν εναρκτήριες τοποθετήσεις στη πολυμερή και πληροφορίες τονίζουν πως τα ηνία έλεγξε η Τουρκία η οποία για δικούς της λόγους δεν ήθελε αδιέξοδο.

Δεν είναι ώρα θριαμβολογιας αλλά οφείλουμε να σημειώσουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία με την στήριξη της Ελλάδος κινήθηκε με οργάνωση, αξιοποίηση των συγκυριών και έπεισε πως επιθυμεί διάλογο

στη βάση αρχών του ΟΗΕ και το νομικό κεκτημένο της Ευρωπα ι κης Ένωσης.

Βέβαια όσα αποφασίστηκαν δεν είναι η υλοποίηση του οράματος μας για δίκαιη λύση και δικαίωση του αντικατοχικου αισθήματος της πλειοψηφίας των Ελλήνων της Κύπρου.Αποτελουν ένα διπλωματικό βήμα στον αγώνα επιβίωσης του Ελληνισμού της Κύπρου.Μιαν ένδειξη προνοητικότητας και αγώνος για να κερδηθεί χρόνος και ελπίδα.

ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ …Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ

Ας μην περιμένουμε πολλά γιατί απέναντι μας έχουμε την Τουρκία.Απο την άλλη η δυνατότητα να τιμηθούν οι κεκοιμημένοι και να αρθούν τα πρωτοφανή ιεροσυλα εις βάρος των προγόνων μας στα κατεχόμενα κοιμητήρια ήταν μια υποχρέωση των Ελλήνων της Κύπρου .Είναι ίσως το σημαντικότερο αυτής της γεμάτης άγνωστες ατζέντες πολυμερούς.

Με την πάροδο των ημερών όταν κατάκαθησει ο κονιορτος των δηλώσεων εντυπωσιασμού θα διαφανεί και από τις διαρροές και από την ενημέρωση από την κοινότητα των πληροφοριών τι ακριβώς συνέβη και τι ακολουθεί.

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΟΧΕΣ

ΚΑΙ ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Σε μια προσπάθεια να αληθευουμε είναι υποχρέωση μας να ομολογήσουμε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατάφερε να πείσει πως έχει γερό στομάχι.Προεδρος ενός μικρού κράτους πορεύτηκε μεθοδικά και κατάφερε να συμμαζέψουν ολίγον έστω τον Ταταρ. Να συναντηθεί μαζί του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έστω κι αν διαλαλεί πως δεν τον αναγνωρίζει.Να ασχοληθούν με την Κύπρο οι μεγάλοι κυρίως ο Γ.Γ του ΟΗΕ ο οποίος είχε ανάγκη αυτή την “επιτυχία”

Περισσότερο αφανείς οι συνεργάτες του οι οποίοι κόπιασαν και ήτο προσεκτικοί χωρίς διαρροές.Τραβουν κουπί για το κοινό καλό και την πατρίδα και τον Ελληνισμό .

Δεν πιστεύω πως όλοι στο επιτελείο του είναι λιγότερο αντικατοχικοι από τους αγονατιστους της αντικατοχικης πρωτοπορίας και εγρήγορσης.

Θα πρέπει να παραμείνουν ταπεινοί και ακαματοι στη συνέχεια με έγνοια για τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας της σημαντικότερης ασφάλειας που μας απόμεινε

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Τώρα ήρθε νομίζω η ώρα να χαρακτουν οι κόκκινες γραμμές σε όλα τα εθνικά θέματα και στο Κυπριακό.Περα από τις χρήσιμες τακτικές ο Ελληνισμός είναι ώρα να ανασκουμπωθει.Να χαράξει με σοβαρότητα νέα πορεία στο νέο διεθνες περιβαλλον

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός19 λεπτά πριν

Η Thea Halo επιστρέφει το νέο βιβλίο “ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ – Ο θεμέλιος λίθος της σύγχρονης Τουρκίας”

Καταδεικνύει ότι τα εγκλήματα της γενοκτονίας εις βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων) θεμελίωσαν το...

Άμυνα8 ώρες πριν

Ανοικτή πόρτα στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις για συνεργασία στον επανεξοπλισμό της Ε.Ε.

Η Επιτροπή για την "Λευκή Βίβλο" αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Αναλύσεις9 ώρες πριν

Πυρηνική έκρηξη στο Διάστημα και επίθεση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές δυνάμεις: Η ομάδα του ΝΑΤΟ που εξετάζει τρόπους αντίδρασης σε ακραία σενάρια

Τα σενάρια αυτά μπορεί να ακούγονται από ακραία έως απίθανα αλλά σε ένα κόσμο γεμάτο αβεβαιότητα και εντάσεις το ΝΑΤΟ...

Αθλητικά9 ώρες πριν

SOS! Η Τουρκία αναζητεί φόρμουλα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω του Αθλητισμού

Γίνονται προσπάθειες όπως οι ομοσπονδίες και οι αθλητές του ψευδοκράτους πάρουν τη θέση τους στη διεθνή σκηνή

Άμυνα10 ώρες πριν

Περί αποστολής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία

Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Δημοφιλή