Άμυνα
Ιάκωβος Τσούνης: Πιο σπουδαίος για μένα ο πατριώτης

«Ξυπόλυτος ξεκίνησα, ξυπόλυτος θέλω να πεθάνω», ήταν τα πρώτα λόγια που μου είπε ο 97χρονος Ιάκωβος Τσούνης όταν κάθισα στην πολυθρόνα του γραφείου του την περασμένη Δευτέρα το πρωί. Και μάλλον θα το καταφέρει, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιουσίας του, πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ, έχει δωρίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του στις Ενοπλες Δυνάμεις, 60 αποβατικά σκάφη, ενώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια οι δωρεές του αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια.
Σε ένα δωμάτιο που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, γεμάτο πλακέτες, τιμητικά διπλώματα, όπλα αντίκες και παράσημα, θα νόμιζε κανείς ότι ο κ. Τσούνης ήταν στρατιωτικός και όχι εφοπλιστής.
Ή ταν ή επί τας
Το 13ο παιδί ενός δασάρχη ήταν 16 ετών όταν ο Ιωάννης Μεταξάς είπε «Οχι» στην παράδοση της χώρας στις δυνάμεις του Μουσολίνι. Σύντομα το 12ο Σύνταγμα Πατρών αναγκάζεται και μετακομίσει στο σπίτι του στην Εγλυκάδα της Πάτρας, και ο έφηβος τότε Τσούνης κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τον συνταγματάρχη, που πλέον ζει με την οικογένειά του, να καταταγεί παρά το νεαρόν της ηλικίας του. Και το καταφέρνει. Σύντομα βρίσκεται στα Γιάννενα και από εκεί στο Καλπάκι. Ο πατέρας του μαθαίνει ότι έχει πάει εθελοντής στον πόλεμο όταν ήταν ήδη στα βουνά. «Ή θα έρθεις νικητής ή θα πεθάνεις εκεί», του λέει στο πρώτο του γράμμα. Και όντως, ο κ. Τσούνης εθεωρείτο «ζωντανός-νεκρός» μετά δύο χρόνια στο αλβανικό μέτωπο, καθώς το ψύχος, οι κακουχίες και οι ψείρες τον είχαν μετατρέψει από 70 κιλά έφηβο σε ένα σκελετό 29 κιλών.
Αφού τον είχαν κοινωνήσει ως ετοιμοθάνατο τον επέστρεψαν στην Πάτρα, όπου οι γονείς του δεν πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Και όμως σε ένα χρόνο είχε πλήρως επανέλθει, σε τέτοιο σημείο που μετακόμισε στην Αθήνα και από εκεί επιστρατεύτηκε δεύτερη φορά και βρέθηκε στον Γράμμο-Βίτσι για τον Εμφύλιο. «Δεν κάναμε το χατίρι του Στάλιν να γίνει η Κόνιτσα πρωτεύουσα συμμοριτών», μου λέει, και παρά τα 97 του έτη η εξιστόρησή του είναι γλαφυρή και η φωνή του με ένταση. Η εμπειρία του στον στρατό τον σημαδεύει για πάντα και ο ίδιος μένει στην ιστορία ως ο νεότερος βετεράνος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου.
Το πρώτο κεφάλαιο
Το 1949, όταν πλέον επιστρέφει στην Αθήνα, αποκτά άδεια βοηθού εκτελωνιστή. Με ένα τραπεζάκι και καρέκλες που δανείζεται από τον ιδιοκτήτη καφενείου απέναντι από το Α΄ τελωνείο Πειραιά, ο Τσούνης χρεώνει 10 δραχμές για κάθε αίτηση εκτελωνισμού.
Συγχρόνως ασχολείται και με διάλυση πλοίων πουλώντας κομμάτια τους στη χαλυβουργία, αλλά και με τροφοδοσίες καραβιών. Σε λιγότερο από 10 χρόνια είχε καταφέρει όχι μόνο να αποκτήσει ένα σημαντικό κεφάλαιο, αλλά και να το επενδύσει σε μετοχές και ακίνητα. Στο μυαλό του Τσούνη, όμως, το μέλλον του βρισκόταν στη ναυτιλία. Και αυτήν τη σκέψη την ενίσχυσε και ο ίδιος ο Ωνάσης, τον οποίο γνώρισε τυχαία στον Σκορπιό καθώς τροφοδοτούσε τη θαλαμηγό του «Χριστινα». «Εχεις ενδιαφέρον για τη θάλασσα;» τον είχε ρωτήσει. «Είμαι εκτελωνιστής και διαλύω πλοία, τι άλλο να θέλω από τη θάλασσα», του είχε απαντήσει ο Τσούνης, για να λάβει ένα χτύπημα στην πλάτη από τον Ωνάση και τη φράση: «Θα μπεις στη ναυτιλία, μπάσταρδε!».
Και ο Ωνάσης βγαίνει αληθινός, αφού το 1960 αποκτά το πρώτο του πλοίο, ένα μικρό εμπορικό των 1.000 τόνων για εσωτερικές διαδρομές. Με τις διασυνδέσεις που είχε αποκτήσει με τους υπόλοιπους Ελληνες εφοπλιστές ως εκτελωνιστής, οι πόρτες ανοίγουν. Με τη βοήθεια του εφοπλιστή Παπαλιού αγοράζει τα πρώτα του μεγάλα βαπόρια. Παρόλο που είχε φύγει από την Εγλυκάδα περισσότερο από δέκα χρόνια, οι συμβουλές του πατέρα του παρέμειναν καρφωμένες στο μυαλό του. Ο πατέρας του, άνθρωπος με περιορισμένο εισόδημα, είχε ξεκάθαρη ματιά για τα πλούτη και την ευτυχία. «Να μην ξεχάσεις την προέλευσή σου, να μάθεις να ντρέπεσαι και να θυμάσαι ότι τα λεφτά που έχεις δεν είναι δικά σου. Είναι γι’ αυτούς που δεν έχουν μία ασπιρίνη ή ένα ποτήρι νερό. Να τους βοηθάς αθορύβως και να μην περιμένεις ευχαριστίες αν θες να είσαι χαρούμενος», του είχε πει χαρακτηριστικά.
Γι’ αυτό δεν είναι περίεργο ότι από την αρχή της σταδιοδρομίας του ξεκινάει τη φιλανθρωπική του δράση. Τρία χρόνια από την αγορά του πρώτου μικρού του πλοίου και πριν αποκτήσει τα μεγαλύτερα, δωρίζει το σημαντικό ποσό των 200.000 δολαρίων για την ίδρυση του Λύρειου Ιδρύματος. Και παρά τις προτροπές της οικογένειας Λύρα να ονομαστεί Λύρειο και Τσούνειον Ιδρυμα, ο ίδιος το αρνείται. «Μας εξήγησες ότι τα χρήματα που θα αποκτήσεις θα τα διαθέσεις για τον ανθρώπινο πόνο δίχως κοινωνικές προβολές, αλλά αθόρυβα και σεμνά όπως είπε ο Χριστός», του γράφει σε επιστολή ευχαριστίας τον Ιούλιο του 1963 ο καπετάν Μάρκος Λύρας.
Ο στόλος του
Και οι δωρεές χωρίς προσωπική προβολή συνεχίζονται. Με βοήθεια της τύχης, σωστές επιλογές και καλές σχέσεις με τις τράπεζες, σε λιγότερο από δέκα χρόνια έχει ένα στόλο 13 πλοίων, συμπεριλαμβανομένου και ενός τάνκερ 35.000 τόνων. Συγχρόνως η δράση του επεκτείνεται και σε αγοραπωλησίες ακινήτων, σε Λος Αντζελες, Λονδίνο και Ισπανία μεταξύ άλλων. Ο Τσούνης έχει καταφέρει να φτιάξει μια περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων μέσα σε λίγα χρόνια.
Δεν είναι το πρώτιστον και το έσχατον το χρήμα, είναι η πατρίδα

Την περασμένη Τετάρτη, ο Ιάκωβος Τσούνης πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής. «Η κ. Σακελλαροπούλου θέλει να με βραβεύσει και δεν με γνωρίζει», μου είχε πει, με κάποια υπερηφάνεια, κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση. «Ουδέποτε ζήτησα να με παρασημοφορήσουν, ούτε ποτέ ζήτησα αντάλλαγμα για τις προσφορές που έκανα. Συναλλαγή δεν ήθελα ΠΟΤΕ να κάνω», μου λέει – και τονίζει να γράψω το «ποτέ» με κεφαλαία.
Οι διακρίσεις
Και παρόλο που δεν ζήτησε τιμές και βραβεύσεις, ο ίδιος έχει πλέον να επιδείξει έναν κατάλογο εκατοντάδων τιμητικών διακρίσεων στο βιογραφικό του. Από τον Χρυσό Λέοντα του γενικού αρχηγείου του ΝΑΤΟ, τον τίτλο του Μέγα Αρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώς τον βαθμό υποστρατήγου επί τιμή, το γραφείο του είναι γεμάτο πλακέτες και βραβεία. Καθώς η συζήτησή μας προχωράει, μου δείχνει έναν πίνακα από το Καστελλόριζο, «τους έφτιαξα έναν ραδιοφωνικό σταθμό εκεί και μου χάρισαν αυτόν τον πίνακα» αναφέρει, και είναι μία από τις αμέτρητες προσφορές του που δεν έχουν καν καταγραφεί.
Αυτό όμως που τον κάνει ιδιαίτερα περήφανο είναι το μουσείο που φέρει το όνομά του στην πόλη του Αιγίου, με εθνικά και εκκλησιαστικά κειμήλια, που εγκαινιάστηκε το 2012. «Πρέπει να πάμε να το δεις!» μου λέει με ενθουσιασμό, έχοντας ξεχάσει προς στιγμήν την ηλικία του ή την επιβαρυμένη φυσική του κατάσταση.
Οταν τον ρωτάω γιατί πιστεύει τόσο πολύ στην αξία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκείνος τονίζει πως γι’ αυτόν είναι «η ψυχή του έθνους». «Δεν είναι το πρώτιστον και το έσχατον το χρήμα. Αλλά είναι η πατρίδα. Δίχως πατρίδα τι να κάνεις τον πλούτο, τη δόξα ή τις χαρές; Ολα χάνουν την αξία τους. Είναι γνωστό σε όλους», σημειώνει με ένα χαμόγελο διερευνητικό, περιμένοντας να συμφωνήσω μαζί του. Και πώς μπορώ να διαφωνήσω; Αλλωστε, όπως είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της παρασημοφόρησής του, «η πράξη του αυτή (να αφήσει και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στις Ενοπλες Δυνάμεις όπως αποφάσισε τον περασμένο Ιανουάριο), η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της συνολικής του προσφοράς, είναι βαθύτατα πατριωτική και παραδειγματική για όλους τους Ελληνες».
Και όπως τονίζει και ο ίδιος: «Ο πιο σπουδαίος για μένα είναι ο πατριώτης. Οχι εκείνος που έχει λεφτά και τιμητικές διακρίσεις, αλλά αυτός που πραγματικά αγαπάει την πατρίδα του». Και ο Ιάκωβος Τσούνης έδειξε την αγάπη αυτή και με το παραπάνω.
Οι χαμένες επενδύσεις
Οταν καταρρέει η Lehman Brothers και ξεσπάει η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, ο κ. Τσούνης έχει πουλήσει όλα του τα πλοία και έχει επενδύσει τα χρήματά του στη Citigroup. Μέσα σε τρεις ημέρες του 2008 έχει χάσει πάνω από το 90% της περιουσίας του. Θυμάται ότι στο πρώτο κραχ του 1929 Αμερικανοί επιχειρηματίες αυτοκτονούσαν. «Εγώ αντί να αυτοκτονήσω σκέφτηκα την πρώτη συμβουλή του πατέρα μου: “Μην ξεχάσεις την προέλευσή σου” και έτσι διατήρησα την ψυχραιμία μου». Πολλοί τον ρωτούν γιατί δεν άφησε την περιουσία του στα δύο του παιδιά, Αθηνά και Κώστα, αντί στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα εξασφάλισε με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια, με κατοικία και κάποια χρήματα. Εκτός από την προσφορά του στις Ε.Δ., οι δωρεές σε απόρους, εκκλησίες, νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία είναι αμέτρητες.
Η συνάντηση
Συναντηθήκαμε στο γραφείο του στου Παπάγου, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την πολυκατοικία στην οποία μένει. Τα δύο κτίρια τα χωρίζει ένα μικρό εκκλησάκι του Αη Γιάννη, που έχει φτιάξει ο ίδιος. Το γραφείο είναι σαν ξύλινο σαλέ, στο οποίο δίνεται η αίσθηση πως έχει παγώσει ο χρόνος. Είναι γεμάτο με ενθύμια, φωτογραφίες και βραβεία, που με προτρέπει να τα δω με την ησυχία μου. Με κέρασαν ελληνικό καφέ, μουστοκούλουρο και γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, τα οποία –παρόλο που είχα ήδη πάρει πρωινό– έφαγα με μεγάλη χαρά.

Άμυνα
FAZ : Η Silicon Valley φέρνει επανάσταση στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ
Αυτή η εξέλιξη είναι κάτι περισσότερο από μια αλλαγή στην οικονομική ισχύ – αλλάζει τη στρατιωτική σκέψη.

Οι εταιρείες τεχνολογίας από τη Silicon Valley σπάζουν την κυριαρχία των παραδοσιακών αμυντικών εταιρειών. Αυτή η εξέλιξη είναι κάτι περισσότερο από μια αλλαγή στην οικονομική ισχύ – αλλάζει τη στρατιωτική σκέψη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει γιατί αυτή η αλλαγή έρχεται τώρα : οι σύγχρονες συγκρούσεις χρειάζονται νέες τεχνολογίες. Η τεχνητή νοημοσύνη, τα drones και ο ηλεκτρονικός πόλεμος αποφασίζουν τη νίκη ή την ήττα. Οι παλιές αμυντικές εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη ζήτηση – είναι πολύ αργές και πολύ άκαμπτες. Εταιρείες όπως η Anduril Industries και η Scale AI καλύπτουν τώρα αυτό το κενό.
Το Πεντάγωνο έχει αναγνωρίσει αυτή την αλλαγή. Ανοίγει σε νέους συνεργάτες – με επιτυχία. Η ανάπτυξη στρατιωτικών drones καταδεικνύει τη νέα δυναμική : αντί να περιμένουν δέκα χρόνια για ένα νέο σύστημα, οι εταιρείες τεχνολογίας παραδίδουν σε μήνες.
Οι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκονται τώρα σε ουρά στα γραφεία της μονάδας Defense Innovation, του υποκαταστήματος του Πενταγώνου στη Silicon Valley. Φέρνουν όχι μόνο νέες ιδέες, αλλά και χρήματα : η Anduril Industries από μόνη της αξίζει τώρα 28 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερο από ορισμένες παραδοσιακές αμυντικές εταιρείες.
Το Πεντάγωνο βάζει βαθιά το χέρι στις τσέπες για αυτούς τους νέους εταίρους: Η Scale AI έλαβε μια σύμβαση πλαίσιο αξίας 249 εκατομμυρίων δολαρίων και η Skydio προμηθεύει 100 εκατομμύρια αναγνωριστικά drones. Η Anduril πέτυχε το μεγαλύτερο τίμημα : Η εταιρεία ανέλαβε ένα έργο 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft για οθόνες δεδομένων σε γυαλιά μάχης.
Anduril: Από πρωτοπόρος VR σε προμηθευτή άμυνας
Ο Palmer Luckey δείχνει από πού προέρχονται οι νέοι παίκτες. Σε ηλικία 21 ετών πούλησε την εταιρεία εικονικής πραγματικότητας Oculus στο Facebook για δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Στα 24 ίδρυσε την Anduril. Το όνομα προέρχεται από το “Lord of the Rings” – είναι το μαγικό σπαθί του βασιλιά. Ένα σύμβολο με ένα μήνυμα : η στρατιωτική τεχνολογία πρέπει να είναι τόσο απλή όσο ένα smartphone.
Η καρδιά της Anduril είναι το λογισμικό Lattice. Συνδέει αισθητήρες, drones και συσκευές επιτήρησης για να σχηματίσει ένα ψηφιακό νευρικό σύστημα. Τα drones “Ghost” της εταιρείας πετούν σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, πλοηγούνται σε πολύπλοκα σενάρια ανάπτυξης χωρίς άμεση επέμβαση.
Κλίμακα AI: Οι ειδικοί δεδομένων
Το Scale AI ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Ιδρύθηκε το 2016, η εταιρεία εργάζεται κρυφά σε ένα κεντρικό πρόβλημα: τα δεδομένα. Το λογισμικό του προετοιμάζει εικόνες από δορυφόρους και drone για στρατιωτικά συστήματα AI. Αυτό που χρειάζονταν μέρες μπορεί τώρα να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά με την τεχνολογία.
Η σημαντική ανακάλυψη ήρθε το 2022 : Το Πεντάγωνο έκανε την Scale AI επίσημο συνεργάτη δεδομένων – για 249 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία εκπαιδεύει συστήματα αναγνώρισης εικόνων και δοκιμάζει νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, από chatbots έως γεννήτριες εικόνων.
Πολεμική ζώνη ως εργαστήριο δοκιμών : Omira Systems
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει καθημερινά πόσο ευάλωτες είναι οι στρατιωτικές επικοινωνίες. Εδώ έρχεται η Omira Systems. Η start-up με έδρα το Austin αναπτύσσει συστήματα ραδιοφώνου που λειτουργούν ακόμη και σε περίπτωση εμπλοκής.
Η τεχνολογία αποδεικνύει ήδη την αξία της στο μέτωπο: οι ουκρανικές μονάδες χρησιμοποιούν τα «έξυπνα» ραδιόφωνα της Omira. Εάν διαταραχθούν ορισμένες συχνότητες, οι συσκευές αλλάζουν αυτόματα το κανάλι. Εάν ένας κόμβος αποτύχει, το σύστημα αναζητά μια νέα διαδρομή. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους – η σύνδεση παραμένει εκεί όπου τα συμβατικά συστήματα αποτυγχάνουν.
Primordial Labs : Γλώσσα αντί για κουμπιά
“Πετάξτε για τον συντονισμό X.” – «Καταλαβαίνω, ξεκινήστε την αποστολή». Έτσι θα μπορούσε να γίνει σύντομα η επικοινωνία μεταξύ στρατιωτών και drones. Από το 2021, η Primordial Labs αναπτύσσει το AI Anura, το οποίο μεταφράζει τη γλώσσα σε εντολές μηχανής.
Η προσέγγιση έπεισε επίσης τους μεγάλους παίκτες στον κλάδο : η Lockheed Martin προσχώρησε ως επενδυτής το 2023. Δοκιμές με τον αμερικανικό στρατό δείχνουν ότι οι μονάδες στο πεδίο λειτουργούν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν μπορούν να ελέγχουν drones φωνητικά.
Από selfie drone σε στρατιωτική συσκευή : Skydio
Ο Adam Bry και ο Abraham Bachrach, δύο πρώην προγραμματιστές της Google, ίδρυσαν το Skydio το 2014 με ένα ξεκάθαρο όραμα : Ήθελαν να αναπτύξουν drones που θα μπορούσαν ανεξάρτητα να αποφεύγουν τα εμπόδια. Αυτό που αρχικά ενθουσίασε κινηματογραφιστές και φωτογράφους προκάλεσε σύντομα το ενδιαφέρον του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Το 2022, ο αμερικανικός στρατός πήρε μια πρωτοποριακή απόφαση : Επέλεξε το RQ-28A της Skydio ως το τυπικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης για τις μονάδες πεζικού του. Το συμβόλαιο ανέρχεται σε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια. Το συμπαγές drone εντυπωσιάζει με τα πρακτικά του χαρακτηριστικά: Χωράει σε σακίδιο, είναι έτοιμο να απογειωθεί μέσα σε δύο λεπτά και πετά για μισή ώρα. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, ακολουθεί αυτόματα στόχους και πετά γύρω από εμπόδια ανεξάρτητα.
Πέντε πρακτικά παραδείγματα
Τα πρακτικά αποτελέσματα των νέων στρατιωτικών τεχνολογιών γίνονται καλύτερα κατανοητά μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων. Πέντε περιπτώσεις δείχνουν πώς οι εξελίξεις των εταιρειών τεχνολογίας διαμορφώνουν το σύγχρονο πεδίο μάχης:
1. Σύγχρονη άμυνα drone σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Οι βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αντιμετώπισαν μια επικίνδυνη εξέλιξη: οι αντίπαλοι χρησιμοποιούσαν μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έριχναν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τα συμβατικά συστήματα αεράμυνας απέτυχαν εναντίον αυτών των ευκίνητων στόχων που πετούν χαμηλά. Το σύστημα της Anduril προσέφερε μια εξαιρετικά επιτυχημένη λύση.
Το αμυντικό σύστημα αποτελείται από δικτυωμένους πύργους παρατήρησης εξοπλισμένους με κάμερες και αισθητήρες που ελέγχονται από το λογισμικό Lattice. Όταν δέχτηκε επίθεση από εχθρικά drones, το σύστημα αντέδρασε μέσα σε δευτερόλεπτα: Ένας πύργος ανέπτυξε μια δέσμη λέιζερ που διέκοψε τους αισθητήρες του επιτιθέμενου drone. Ταυτόχρονα, εκτοξεύτηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαίτισης και εκτόξευσε το εχθρικό drone από τον αέρα.
Η επιτυχία ήταν πειστική: Ο αμερικανικός στρατός εξόπλισε πρόσθετες βάσεις στην Ευρώπη και την Ασία με τα συστήματα Anduril. Συγκεκριμένα, οι γρήγοροι χρόνοι απόκρισης του συστήματος ξεπέρασαν σημαντικά τις δυνατότητες των ανθρώπινων χειριστών.
2. Σύγχρονες μέθοδοι αναγνώρισης
Κατά τη διάρκεια μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην Αφρική, ένας μεγάλος αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης μετέδωσε τεράστια ποσότητα βίντεο. Το σύστημα αναγνώρισης εικόνας που αναπτύχθηκε από την Scale AI, εκπαιδευμένο σε χιλιάδες εικόνες με ετικέτα, υποστήριξε την αξιολόγηση. Το σύστημα εντόπισε ακόμη και καμουφλαρισμένες κινήσεις οχημάτων που οι αναλυτές είχαν αρχικά χάσει.
Ένα άλλο σύστημα Scale AI επεξεργαζόταν αναφορές πεδίου και ραδιοφωνική κίνηση σε ακριβείς αναφορές κατάστασης που παρουσιάζονταν στους διοικητές κάθε πρωί. Αυτή η τεχνική επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα να ολοκληρώσει εργασία που προηγουμένως απαιτούσε μεγάλες ομάδες αναλυτών.
3. Επικοινωνία υπό πυρά
Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τεράστιες συσκευές παρεμβολής για να αποκόψουν τις ουκρανικές μονάδες η μία από την άλλη. Στη συνέχεια, η Omira Systems διένειμε τον προσαρμοστικό εξοπλισμό επικοινωνιών της σε πολλές ταξιαρχίες στο Ντονμπάς.
Σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας ρωσικής επίθεσης παρεμβολών, οι συσκευές Omira αντέδρασαν αμέσως : άλλαζαν αυτόματα συχνότητες και χρησιμοποίησαν στρατιωτικά και πολιτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και δορυφόρους για να διατηρήσουν τη σύνδεση. Επιπλέον, έστειλαν σήματα δόλωμα στους Ρώσους τζάμερ.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους : Οι μονάδες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Omira υπέστησαν 80% λιγότερες βλάβες επικοινωνίας από άλλες μονάδες. Αυτές οι εμπειρίες έχουν πλέον ενσωματωθεί στην επικοινωνιακή στρατηγική του ΝΑΤΟ.
4. Φωνητικός έλεγχος σε ειδικές επιχειρήσεις
Ειδική μονάδα των ΗΠΑ δοκίμασε το σύστημα Anura κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης. Ο αρχηγός της ομάδας διέταξε απότομα: «Ανούρα, εξερευνήστε το κτίριο από την είσοδο της οροφής». Δευτερόλεπτα αργότερα, δύο μίνι drones απογειώθηκαν, μεταδίδοντας ζωντανές εικόνες και δημιουργώντας ψηφιακές κατόψεις.
Αφού τραυματίστηκε ένας στρατιώτης, το σύστημα χρησιμοποίησε αυτόματα τη θέση: ένα drone παρακολούθησης φώτισε την περιοχή με υπέρυθρο φως και έδειξε τον δρόμο στον γιατρό. Οι φωνητικές εντολές επέτρεψαν στην ομάδα να συγκεντρωθεί πλήρως στην αποστολή – χωρίς απόσπαση της προσοχής από οθόνες ή συσκευές ελέγχου.
5. Σύγχρονη τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη
Οι νέες τεχνολογίες διαμορφώνουν επίσης τη στρατιωτική επιμελητεία. Στις αεροπορικές βάσεις, τα drones Skydio επιθεωρούν σταθμευμένα μαχητικά αεροσκάφη. Λογισμικό που εκπαιδεύεται από την Scale αξιολογεί τις εικόνες: Εντοπίζει ακόμη και τις πιο μικρές ζημιές, όπως ρωγμές στα φτερά, και προβλέπει πιθανές αστοχίες.
Ένα δίκτυο Anduril παρακολουθεί τα οχήματα και την ασφάλεια στις αποθήκες του στρατού. Στην περίπτωση των νυχτερινών συναγερμών, ένα ρομπότ ελέγχει πρώτα την κατάσταση πριν αποσταλεί προσωπικό. Τα ανθεκτικά στις παρεμβολές συστήματα ραδιοφώνου και δεδομένων της Omira εξασφαλίζουν αξιόπιστες συνδέσεις για κονβόι τροφοδοσίας, ακόμη και σε ζώνες παρεμβολών.
Μια μεγάλης κλίμακας άσκηση το 2024 έδειξε τα οφέλη: μια ταξιαρχία μάχης πέτυχε 15% περισσότερα επιχειρησιακά οχήματα χάρη στον προγραμματισμό συντήρησης με τη βοήθεια υπολογιστή και την αυτόνομη καταγραφή αποθεμάτων. Οι αποστολές ανεφοδιασμού ολοκληρώθηκαν 20% πιο γρήγορα.
Η Ευρώπη ακολουθεί το παράδειγμά της
Οι επιτυχίες των αμερικανικών εταιρειών ταρακουνούν την Ευρώπη. Η ΕΕ απαντά με αμυντικό ταμείο 100 εκατομμυρίων ευρώ, το ΝΑΤΟ ιδρύει τον επιταχυντή DIANA και ένα πολυεθνικό επενδυτικό ταμείο για στρατιωτική τεχνολογία. Τα υπουργεία Άμυνας ανοίγονται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και μοιράζονται τους αναπτυξιακούς κινδύνους. Σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey, οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογία αυξήθηκαν κατά 500% μεταξύ 2021 και 2024 σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια.
ΠΗΓΗ: Franfurter Allgemeine Zeitung
Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης
Άμυνα
Μια νέα εποχή επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων
Εάν η Ελλάδα επιθυμεί την επέκταση των χωρικών υδάτων τώρα είναι το κατάλληλο timing μέχρι το 2030, πριν ενισχυθεί στρατιωτικά η Τουρκία

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας, G3 FORESIGHT FORUM – ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΈΣ ΣΧΈΣΕΙΣ
1. Απο τις 15 Οκτωβρίου 2020 αρχίζει μια νέα εποχή επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων, όταν ο τότε Υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι η “κόκκινη γραμμή” της Ελλάδας είναι τα 6νμ εθνικής κυριαρχίας στην περιπλάνηση του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis
2. Από τότε ξεκινά μια περίοδος κατευνασμού της Τουρκίας με περισσότερες προκλήσεις – απειλές – γεγονότα ακόμα και μετά την Διακήρυξητων Αθηνών και φυσικά την αντικατάσταση Δένδια
α. Το 2022 έγιναν 11.500 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου
β. Μανιώδης προσπάθεια εξοπλισμού της Τουρκίας μετά το 2030 με 120 νέα F 16 + 40 Eurofighter σύνολο 310 έναντι 240 μαχητικών της Ελλάδας σύνολο (παρόλο που αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει 58 αεροσκάφη 4,5 γενιάς 24 Rafale + 34 F16 viper και κανένα η Τουρκία)
γ. “Μπάστακας” τουρκικών πολεμικών πλοίων έξω από τα 6νμ χωρικών υδάτων στην Κάσο δύο φορές και τον Άγιο Νικόλαο, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του ιταλικού πλοίου ερευνών
δ. Ισλαμοποίηση Ιεράς Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη μετά την ΑΓΙΑ ΣΟΦΊΑ
ε. Βιβλία με την ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΊΔΑ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση των νέων γενεών
στ. Στήριξη εκλεγέντα τούρκου Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ Σινιρλίογλου που αποτελεί τον επίσημο υποστηρικτή στον ΟΗΕ της Γαλάζιας Πατρίδας το 2024
ζ. Στηριξη του τούρκου Γενικού Γραμματέα του International Maritime Organisation το 2022
η. Καμία επίσημη ανακοίνωση της χώρας μας για την διαφαινόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στην Αμυντική Θωράκιση της ΕΕ παρά μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία
θ. Οξύτατες λεκτικές επίσημες απειλές της Τουρκίας που η χώρα μας δεν απαντά
Εάν η Ελλάδα επιθυμεί την ΕΠΈΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΏΝ ΥΔΆΤΩΝ ΑΠΟ 6 ΝΜ ΣΤΑ12 ΝΜ εκτιμάται ότι ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ το κατάλληλο timing μέχρι το 2030, πριν ενισχυθεί στρατιωτικά η Τουρκία
Άμυνα
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν
Εν αναμονή της δήλωσης του Λευκού Οίκου για τον ισλαμιστή Ερντογάν, το ρωσικό σύστημα S-400 και τα μαχητικά F-35 και F-16

Ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε ακόμα ανακοίνωση για τη συνομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μίλησαν.
Την ανακοίνωσε ήδη ο Τούρκος πρόεδρος περιγράφοντας την συνομιλία όπως ο ίδιος επιθυμεί, αλλά πρέπει να περιμένουμε την ανακοίνωση της Αμερικανικής Προεδρίας για να γνωρίζουμε τι πραγματικά ειπώθηκε. Διότι αυτά που αναφέρονται στην τουρκική δήλωση μπορεί να είναι όσα εύχεται ο ισλαμιστής Ερντογάν, που συνήθως κάνει πανηγύρια μόνος του.
Το πρώτο που μπορούμε να αναφέρουμε είναι ότι αυτή η συνομιλία άργησε πολύ με δεδομένο ότι ο κ. Τραμπ μίλησε πολλές φορές με τον ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Γνωρίζουμε επίσης ότι ζητήθηκε πολλές φορές η πραγματοποίηση αυτής της συνομιλίας, όπως και μία επίσκεψη του Ερντογάν στο Λευκό Οίκο. Για το δεύτερο θέμα δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ενημέρωση.
- Σε ότι αφορά το ρωσικό σύστημα S-400, η τελευταία επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι:
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να εφαρμόσουν σθεναρά τις κυρώσεις CAATSA για να αποτρέψουν τις εξαγωγές όπλων που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή”.
Η ίδια τελευταία ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ακόμα ότι οι απαιτήσεις για την αγορά των μαχητικών F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές και η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα των ΗΠΑ.
- Το βασικό ρώτημα είναι αυτό: Θα διώξει ο Ερντογάν τους S-400 από το τουκρικό έδαφος; Διότι αυτό απαιτεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, η αμερικανική κυβέρνηση…
- Το βασικό ερώτημα είναι αυτό: Μπορεί ο κ. Τραμπ να άρει τις κυρώσεις;
Η απάντηση είναι ναι, μπορεί να άρει τις κυρώσεις, αλλά δεν μπορεί να ακυρώσει το νόμο CAATSA, που ψηφίστηκε για να κτυπήσει τη ρωσική πολεμική βιομηχανία.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι ήταν ο κ. Τραμπ αυτός που επέβαλε τις κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος ήταν αυτός που ακύρωσε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.
- Το Κογκρέσο μπορεί να πάει και να του πει ότι τα μέλη του πιστεύουν ότι απαιτούνται κυρώσεις και πρέπει να τις επιβάλει ξανά, αν έχει προχωρήσει σε άρση.
Αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να εκδώσει μια προεδρική οδηγία λέγοντας ότι δεν θεωρεί την αγορά των S-400 παραβίαση του νόμου Caatsa.
Θα το πράξει; Είναι περίεργος ο κ. Τραμπ, παίρνει αποφάσεις αλλοπρόσαλλες μερικές φορές. Οπότε, όλα είναι πιθανά. Αν μου ζητάς την προσωπική μου γνώμη το βλέπω δύσκολο, διότι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ήταν από τους πρωτεργάτες επιβολής των κυρώσεων στην Τουρκία.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι, μίλησε ήδη ο Πρόεδρος Τραμπ, οπότε δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολίες για τα σχέδια του. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε και ειδική ενημέρωση για την προεδρική αποφασιστικότητα, να κτυπήσει την τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τους Χούθι.
Πάντως, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουολτς αποκάλυψε ότι από τα αμερικανικά πλήγματα «εξοντώθηκαν –όπως είπε– πολλά ηγετικά στελέχη των Χούθι».
Μίλησαν επίσης και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, οι οποίοι ανέλαβαν την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.
Ο κ. Πιτ Χέγκσεθ, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τα αδιάκοπα, όπως τα χαρακτήρισε, πλήγματα εναντίον των Χούθι. Αν δεν σταματήσουν την τρομοκρατική δράση τους, που στοχεύει την παγκόσμια ναυτιλία και τα αμερικανικά συμφέροντα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.
Ο Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι οι Χούθι να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία.
- Ο κ. Ρούμπιο διευκρίνισε ότι δεν συζητείται η πιθανότητα χερσαίων επιχειρήσεων. «Δεν πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πάντως ο κ. Ρούμπιο έστειλε και μήνυμα στην Τεχεράνη. Αν δεν τους στήριζε το Ιράν, οι Χούθι δεν θα είχαν με κανέναν τρόπο τη δυνατότητα να πλήττουν τη (διεθνή) ναυτιλία, τόνισε δείχνοντας τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ