Διεθνή
Πρέσβης Ρωσίας στην Αθήνα: Το Sputnik V είναι εξαιρετικό εμβόλιο – Θα έλθουν Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα

© Φωτογραφία : Embassy of the Russian Federation in Athens, Greece
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ υπενθυμίζει με άρθρο του την πρόθεση της Ρωσίας να προσφέρει το εμβόλιο Sputnik V σε όποια χώρα το έχει ανάγκη.
Στην βαρύνουσα σημασία που έχουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και τον ρόλο που έχει παίξει η Ρωσία στην ανάπτυξή τους αναφέρθηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.
Ο πρέσβης, με άρθρο του στα Νέα, υπενθυμίζει την εξαρχής κινητοποίηση της Ρωσίας για το ζήτημα, όχι μόνο στην ανάπτυξη των εμβολίων αλλά και στο να προσφέρει βοήθεια στις χώρες που είχαν ανάγκη.
Αναφέρεται δε στη μακρά παράδοση της Ρωσίας στον τομέα των εμβολίων και στα τρία διαφορετικά εμβόλια που ανέπτυξε.
«Το κύριο όπλο μας έναντι του ιού παραμένει το Sputnik V, το οποίο πέρασε με επιτυχία όλες τις τρεις φάσεις κλινικών δοκιμών και παράγεται μαζικά. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί. Μόνο στη Ρωσία τουλάχιστον την 1η δόση έλαβαν πάνω από 2,2 εκατ. κάτοικοι και συνολικά στα εμβολιαστικά κέντρα είναι διαθέσιμα 5,5 εκατ. εμβόλια» σημειώνει.
Τονίζει δε πως το εμβόλιο έχει εγκριθεί σε πολλές χώρες και εξηγεί τον τρόπο που λειτουργεί.
«Το συγκεκριμένο σκεύασμα, όπως επισημαίνουν οι Ρώσοι επιστήμονες, διακρίνεται για τη λεγόμενη «ετερογενή ενίσχυση», τη χρήση δύο διαφορετικών φορέων αδενοϊών (Ad26 και Ad5) σε δύο ξεχωριστές δόσεις. Αυτό παρέχει πιο ισχυρή και διαρκή ανοσία – για δύο, ίσως και περισσότερα, χρόνια» τονίζει.
Μάλιστα, αναφέρεται και στη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet στις 2 Φεβρουαρίου 2021 που για τις τρεις φάσεις κλινικών δοκιμών, δίνει αποτελεσματικότητα 91,6%, ενώ προστατεύει κατά 100% από τη δυσμενή πορεία της νόσου.
Σημειώνει ακόμα πως στα πλεονεκτήματά του είναι πως μπορεί να φυλάσσεται έως δύο μήνες και να μεταφέρεται σε θερμοκρασίες ψυγείου (+2 +8°С), που διευκολύνει τη διανομή του ενώ το κόστος μιας δόσης είναι 8 ευρώ.
Ο πρέσβης μιλά για την έκδοση Sputnik Light που είναι ιδανική για κράτη που για διάφορους λόγους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια αλλά τα έχουν επείγουσα ανάγκη για την ανάσχεση των εξάρσεων της επιδημίας ενώ κάνει γνωστό πως υπό επεξεργασία βρίσκεται το Sputnik V σε μορφή σκόνης για διάλυμα και ρινικό σπρέι.
«Ο επίδοξος στόχος είναι να εξασφαλιστεί η ανοσία αγέλης (60-70% του πληθυσμού) έως τα μέσα του καλοκαιριού. Αυτό αναμφίβολα θα έχει θετικά αποτελέσματα και από την άποψη της τουριστικής κίνησης με την Ελλάδα, που παραδοσιακά αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για τους Ρώσους» προσθέτει.
Ξεκαθαρίζει για ακόμη μία φορά πως η Ρωσία είναι απολύτως ανοιχτή στη διεθνή συνεργασία αλλά δεν πρέπει να δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι δήθεν επιβάλλει το εμβόλιό της σε τρίτες χώρες.
Επιπλέον, επισημαίνει πως το Ρωσικό Ίδρυμα Άμεσων Επενδύσεων κατέθεσε στις 29 Ιανουαρίου 2021 αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) με τις διαδικασίες έγκρισης να εκτιμά πως θα ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021
«Όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Βλ.Πούτιν, στο θέμα των εμβολίων ο ανταγωνισμός μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτος, αλλά πρέπει να υπερισχύσουν οι ανθρωπιστικοί λόγοι. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μέγεθος της κρίσης υπαγορεύει την ένωση των δυνάμεων ώστε να πλησιάσουμε την ημέρα της νίκης επί του κοινού μας εχθρού – η πανδημία του COVID-19 πλήττει όλους τους λαούς. Αυτό είναι το μήνυμα της Ρωσίας: “Όχι” στην τεχνητή αντιπαράθεση, “Ναι” στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών» καταλήγει.
Πηγή: Σπούτνικ

Διεθνή
Τι μπορεί να εμποδίζει το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν;
Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.
Η Τεχεράνη έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ και ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ορκιστεί για σκληρές συνέπειες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον επιβραδύνεται ή επιταχύνεται η επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Γιον Άλτερμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Μπορεί το Ισραήλ να καταστρέψει μόνο του τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Η Τεχεράνη δήλωσε ότι χτύπησε τη Νατάνζ την Παρασκευή και «κατέστρεψε» την υπόγεια περιοχή του εργοστασίου, έναν πολυεπίπεδο χώρο εμπλουτισμού ουρανίου, με μηχανές φυγοκέντρησης, αίθουσες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες υποδομές. Το Ισραήλ φέρεται να στόχευσε και το Φορντόου.
Θαμμένες και προστατευμένες δεκάδες μέτρα σκυροδέματος
Και οι δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν με την προοπτική τέτοιου είδους χτυπήματα. Και αυτή η εγκατάσταση εμπλουτισμού του πυρηνικού ουρανίου, είναι θαμμένη κάτω από ένα βουνό, ενώ τόσο αυτή όσο και η Νατάνζ βρίσκονται κάτω από δεκάδες μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος
Αλλά οι επιλογές του Ισραήλ είναι περιορισμένες – εάν επιχειρήσει μόνο του. Τα ισραηλινά μαχητικά βομβαρδιστικά F-15 μπορούν να μεταφέρουν βόμβες 4.000-5.000lb GBU-28 οι οποίες όμως μπορούν να διαπεράσουν μόνο 5-6 μέτρα σκυροδέματος.
Η καταστροφή τέτοιων δομών θα απαιτούσε διαδοχικά χτυπήματα με βόμβες.
Το Τελ Αβίβ,διαθέτει τέτοιες βόμβες, των οποίων ο αριθμός είναι επτασφράγιστο μυστικό ωστόσο είναι ελάχιστοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι είναι αρκετές για τέτοιου είδους επίθεσεις.
Οι δυνάμεις του Ισραήλ «δεν έχουν αρκετές βόμβες των 5.000 λιβρών» για να εξουδετερώσουν το Φορντόου και τη Νατάνζ, δήλωσε τον Απρίλιο ο απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τσαρλς Γουόλντ, ο οποίος τώρα εργάζεται για το Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής.
Δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το 60% του αποθέματος ουρανίου»
«Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το 60% [του αποθέματος ουρανίου», δήλωσε τέλος ο Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, πρόεδρος του l Institute for Science and International Security (ISIS). «Η ΔΟΑΕ προφανώς γνωρίζει μέχρι ενός σημείου… Αλλά αν το Ιράν το μετακινεί από μια προστατευόμενη τοποθεσία σε μια άλλη, η ΔΟΑΕ δεν είναι σε θέση να το “ακολουθήσει” ».
Γενικά θέματα
Όταν απουσιάζει το «ειδικό βάρος»
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.

Σε κάθε μείζον διεθνές ζήτημα που ανακύπτει, παρακολουθούμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής.
Για τη στάση της αυτή συχνά κατηγορείται από πολλούς, αλλά τελικά είναι καλύτερο να σιωπά και να περιορίζεται σε ευχολόγια που κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη;
«Οι αναφορές που έρχονται από τη Μέση Ανατολή είναι βαθιά ανησυχητικές. Η Ευρώπη προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν αμέσως και να απόσχουν από αντίποινα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Και πρόσθεσε: «Μια διπλωματική επίλυση είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ, για χάρη της σταθερότητας και της παγκόσμιας ασφάλειας της περιοχής».
Υπό κανονικές συνθήκες, αν η Ε.Ε. ήταν «βασικός παίκτης» στη διεθνή σκακιέρα, δεν θα ευχόταν να προκύψει μια διπλωματική επίλυση. Θα την επιδίωκε με συγκεκριμένες κινήσεις.
Ίσως είναι καλύτερο που δεν παρεμβαίνει, αφού, όποτε το πράττει, συνήθως είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.
Αποδέχτηκε σιωπηρά τη δρομολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία και, όταν οι Αμερικανοί (οι οποίοι τον υποδαύλισαν) τράβηξαν χειρόφρενο, οι «Βρυξέλλες» αποφάσισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο πόλεμος. Με ποιον σκοπό άραγε;
Στο πλαίσιο αυτό, εξαγγέλθηκε και το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα RE-ARM Europe, το οποίο θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια, επιχειρώντας να πείσουν τους πολίτες της Ε.Ε. ότι θα πρέπει να ζουν μόνιμα με τον φόβο ενός πολέμου με τη Ρωσία.
Κάποιος αφελής θα ρωτούσε την ηγεσία της Ε.Ε.: Γιατί τη διπλωματική οδό, που συστήνετε χλιαρά και αορίστως σε Ιράν – Ισραήλ, δεν την εφαρμόζετε στα σύνορά σας;
Προφανώς επειδή απουσιάζει το «ειδικό βάρος» των διαπραγματευτών.
Διεθνή
Πως η MOSSAD χτύπησε το Ιράν εκ των έσω!
Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η διαβόητη ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι κατάφερε να επιτεθεί στο Ιράν από μέσα μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων που στόχευσαν την καρδιά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.
@xristoskonstantinidis84 Mossad’s secret operation on #Iran soil during “Rising Lion” operation of #Israel ♬ πρωτότυπος ήχος – Xristos Konstantinidis
Το Ισραήλ εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις εναντίον του Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, σκοτώνοντας υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ηγέτες και αρκετούς πυρηνικούς επιστήμονες, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε στο ABC News ότι η MOSSAD δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για εκρηκτικά drones, τα οποία εισήχθησαν στη χώρα πολύ πριν από την επίθεση και ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκειά της.
Σύμφωνα με την πηγή, τα εκρηκτικά drones εκτοξεύτηκαν εναντίον εκτοξευτών πυραύλων εδάφους-εδάφους στη βάση Ασφατζαμπάντ κοντά στην Τεχεράνη, η οποία απειλούσε το Ισραήλ.

Η Μοσάντ δημοσίευσε βίντεο την Παρασκευή που, όπως ισχυρίζεται, έδειχνε δύο πράκτορες σε ιρανικό έδαφος. Η MOSSAD ανέφερε ότι οι πράκτορες ανέπτυξαν συστήματα ακριβείας επίθεσης «σχεδιασμένα να καταστρέψουν τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας».
Ένα άλλο βίντεο έδειχνε μια επίθεση σε μια συσκευή αεράμυνας σε «μυστική επιχείρηση της MOSSAD», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ένα τρίτο βίντεο έδειχνε έναν στόχο να πλησιάζει κάτι που φαινόταν να είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς.
Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Reuters, το οποίο ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ημερομηνία ή την τοποθεσία των βίντεο.
Μετά την επίθεση του Ισραήλ, το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ την Παρασκευή το βράδυ σε αντίποινα για την αιφνιδιαστική επίθεση του Ισραήλ νωρίς την Παρασκευή.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!