Βιετνάμ, Κουβέιτ, Κολομβία αντί Ελλάδας προτιμούν οι digital nomads
Της Νατάσας Φραγκούλη
Βιετνάμ, Κουβέιτ, Κολομβία ή Ελλάδα; Αν ήσασταν «ψηφιακός νομάς» (digital nomad), δηλαδή επιλέγατε να εργάζεστε εξ αποστάσεως, από τον υπολογιστή σας, ποια από τις παραπάνω χώρες θα προτιμούσατε;
Περιέργως οι τρεις πρώτες χώρες θεωρούνται πιο ελκυστικές από την Ελλάδα ως τόπος εγκατάστασης των digital nomads. Για την ακρίβεια και οι τρεις χώρες, όπως συνολικά άλλα 49 κράτη ανά τον κόσμο, αναδεικνύονται πιο θελκτικοί προορισμοί εγκατάστασης για τους ψηφιακούς νομάδες.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 50η θέση ανάμεσα σε 85 αγορές του κόσμου στον δείκτη “Digital Nomad Index”, όπως τον αποτυπώνει πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εταιρείας Circleloop. Η έρευνα αξιολογεί 85 χώρες και της κατατάσσει με βάση την ελκυστικότητά τους ως προς τη φιλοξενία των λεγόμενων ψηφιακών μεταναστών.
Για την κατάταξη της κάθε χώρας, λαμβάνονται υπόψη οκτώ επιμέρους δείκτες:
- ταχύτητα σύνδεσης στο Ίντερνετ,
- ταχύτητα του mobile internet,
- κόστος σύνδεσης στο Διαδίκτυο,
- μηνιαίο ενοίκιο,
- δείκτης Ευτυχίας,
- ποσοστό μεταναστών στη χώρα και
- αριθμός αναζητήσεων θέσεων εργασίας εξ’ αποστάσεως.
Οι digital nomads υιοθετούν ένα νέο εργασιακό μοντέλο, το οποίο είναι ανεξάρτητο από την τοποθεσία και στηρίζεται κυρίως στην τεχνολογία. Αυτός ο τρόπος εργασιακής ζωής, που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν και να εργάζονται από οπουδήποτε στον κόσμο, βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο, ειδικά μετά από την πανδημία του COVID-19, όπως έχει επισημάνει το Moved.gr.
Πρωτιά για τον Καναδά
Την πρώτη θέση του ’Digital Nomad Index’ καταλαμβάνει ο Καναδάς, δεύτερο κατατάσσεται το Ηνωμένο Βασίλειο και τρίτη η Ρουμανία. Ακολουθούν στις επόμενες θέσεις η Σουηδία, η Δανία και η Γαλλία) ως οι πιο ελκυστικοί προορισμοί εγκατάστασης των digital nomads.
Μια θέση στην πρώτη δεκάδα κατακτούν επίσης η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Ελβετία και η Γερμανία. Η Ελλάδα, στην 50η θέση, υπολείπεται έναντι κρατών όπως η Κολομβία (49η), το Κουβέιτ (48ο), το Βιετνάμ (47ο), η Τουρκία (46η), η Ουρουγουάη (45η).
Οι επιδόσεις της χώρας μας στους επιμέρους δείκτες, που εξετάζονται, διαμορφώνεται ως εξής: μέση ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ 31,89 Mbps και μέση ταχύτητα mobile internet 41,16 Mbps. Το μέσο μηνιαίο κόστος σύνδεσης στο Διαδίκτυο είναι 37,7 ευρώ, ενώ το μέσο ενοίκιο (διαμέρισμα 1 υπνοδωματίου), 374 ευρώ. Όσον αφορά τον Δείκτη Ευτυχίας η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 5,52 στα 10, το ποσοστό των μεταναστών στη χώρα είναι 11,6%, ενώ ο ετήσιος αριθμός αναζητήσεων θέσεων εργασίας εξ’ αποστάσεως 4.340.
Για τη συνέχεια Moved.gr
Γενικά θέματα
Από ποιούς ζήτησε βοήθεια ο Τραμπ;
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 4 Νοεμβρίου 2024
Διεθνή
Τί λένε οι Αμερικανοί για τον πόλεμο με την Κίνα σε έρευνα πριν τις εκλογές;
Μόλις το 30 τοις εκατό του αμερικανικού κοινού πιστεύει ότι το εμπόριο με την Κίνα έχει δημιουργήσει «μερικές ή πολλές θέσεις εργασίας» στην πολιτεία τους, αποκάλυψε μια νέα μελέτη πριν από τις αμερικανικές εκλογές.
Το East-West Centre, ένας ερευνητικός οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον, διαπίστωσε σε μια έρευνα ότι μια μικρή πλειοψηφία του αμερικανικού κοινού –πάνω από το 55%– δεν γνώριζε τις επιπτώσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τις συναλλαγές με την Ασία γενικά ή με την Κίνα στην ιδιαίτερος.
Οι ερωτηθέντες που κατηγοριοποιήθηκαν ως μέλη του ευρύτερου κοινού των ΗΠΑ ήταν επίσης λιγότερο ανήσυχοι από τις πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ της πολιτείας για το ενδεχόμενο η χώρα να χάσει την εμπορική ανταγωνιστικότητά της από την Κίνα.
Μόνο το 36 τοις εκατό αυτών των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν «μέτρια ή εξαιρετικά ανήσυχος» σε σύγκριση με περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ που ένιωθαν έτσι.
Η δημοσκόπηση απευθυνόταν σε πλήθος 1.000 ατόμων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους από το αμερικανικό ευρύ κοινό και άλλους 1.000 πολιτικούς αξιωματούχους και ηγέτες επιχειρήσεων σχετικά με τις αντιλήψεις τους σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ με την Ασία, όπως το εμπόριο με την Κίνα .
Η οικονομική δέσμευση της Αμερικής με την Κίνα έχει γίνει συχνά στο επίκεντρο στην προεδρική κούρσα του 2024 .
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και σημαιοφόρος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε την ιδέα της επιβολής δασμών 60 τοις εκατό στα κινεζικά προϊόντα καθώς και καθολικού δασμού σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές. Έχει υποστηρίξει ότι αυτές οι κινήσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στην πολιτεία.
Ο Τραμπ ως πρόεδρος ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα το 2018, επιβάλλοντας δασμούς σε αγαθά της ηπειρωτικής χώρας αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Μπάιντεν έχει διατηρήσει ως επί το πλείστον τους δασμούς σε ισχύ και μάλιστα τους επέκτεινε ώστε να εφαρμόζονται σε ημιαγωγούς και προϊόντα καθαρής ενέργειας εν μέσω ενός παντός ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η Χάρις, η οποία έχει αποκαλύψει ελάχιστα από τα σχέδια εμπορικής της πολιτικής, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να συνεχίσει τις θέσεις του Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διατήρησε τους εμπορικούς δασμούς στην Κίνα που εισήγαγε ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ. Φωτογραφία: Reuters
Η Λόρα Σίλβερ του Pew Research Centre, μιας μη κομματικής δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι οι αμερικανικές απόψεις τείνουν να ακολουθούν τον ηγέτη που εμπιστεύονται σε περίπλοκα ζητήματα και «πιθανότατα θα καθοδηγούνται» από την εξωτερική πολιτική «όποιου θα αναλάβει την επόμενη θέση».
«Οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν μια έννοια μηδενικού αθροίσματος του εμπορίου», εξήγησε ο Σίλβερ. «Για παράδειγμα, αν ρωτήσετε τους Αμερικανούς εάν επωφελούμαστε ή όχι περισσότερο από άλλες χώρες, βλέπουν συχνά άλλες χώρες να ωφελούνται περισσότερο από εμάς και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Κίνα».
«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποια σχετικά βάσιμα στοιχεία ότι οι Αμερικανοί θα προτιμούσαν να μην δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας σε μια χώρα που δεν αρέσει στους Αμερικανούς», πρόσθεσε. «Έτσι, ακόμα κι αν πάρουμε ένα, αν πάρουν δύο, αυτό θεωρείται ως απώλεια, κάτι που είναι προφανώς εντελώς αντίθετο με αυτό που θα σκεφτόμασταν ως οικονομολόγοι».
Στην έρευνα, μόνο το ένα τέταρτο του αμερικανικού κοινού θεώρησε το εμπόριο με την Ασία ως «πολύ ή εξαιρετικά επωφελές».
Ταυτόχρονα, διαπίστωσε ότι το 55 τοις εκατό των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ υποστήριξε τη σύναψη συμφωνίας κρίσιμων ορυκτών με ασιατικές χώρες και το 54 τοις εκατό υποστήριξε την επένδυση στη μετάβαση της Ασίας στην καθαρή ενέργεια.
Για να ενισχύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξαρτηθούν λιγότερο από την Κίνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε ένα Δίκτυο Ασφάλειας Ορυκτών με 13 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση .
Ο κόσμος περιμένει σε ένα εκλογικό κέντρο πρόωρης ψηφοφορίας στο Ντάλας του Τέξας, στις 21 Οκτωβρίου 2024. Φωτογραφία: The Dallas Morning News/TNS
Η ηπειρωτική χώρα κατέχει περίπου το 60 τοις εκατό των ορυκτών σπάνιων γαιών στον κόσμο , ένα κρίσιμο συστατικό της κατασκευής ημιαγωγών.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει την παραμονή τους ανταγωνιστικές σε προϊόντα καθαρής ενέργειας επιδοτώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια βιομηχανία EV.
Ο Τραμπ αντιτίθεται στις πρωτοβουλίες του Μπάιντεν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού πρότεινε τον τερματισμό των εκπτώσεων φόρου για αγορές ηλεκτρικών οχημάτων . Έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει δασμούς έως και 200 τοις εκατό στα κινεζικά EV εάν επανεκλεγεί.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, πολλοί στην Ασία είναι ανήσυχοι με τη μεγαλύτερη προθυμία της Αμερικής να ασπαστεί τον προστατευτισμό και νιώθουν πίεση για να διαλέξουν μεταξύ της Ουάσιγκτον ή του Πεκίνου, σύμφωνα με άλλη έκθεση East-West Center την Τρίτη.
Ο Ινδοειρηνικός έχει γίνει κομβικό σημείο της σινοαμερικανικής αντιπαλότητας καθώς και οι δύο αγωνίζονται για οικονομική και στρατιωτική επιρροή στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.
Ωστόσο, η έρευνα του Κέντρου Ανατολής-Δύσης έδειξε ότι το 66 τοις εκατό του γενικού κοινού των ΗΠΑ προτιμούσε να διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στην Ασία στο ίδιο επίπεδο που είναι τώρα. Αντίθετα, το 42 τοις εκατό των ελίτ ήθελε να αυξήσει τα επίπεδα στρατευμάτων στην ήπειρο.
Αναλύσεις
Ανδρέας Λιούμπας: Ποιόν “βλέπει” το Πεκίνο στο οβάλ γραφείο;
Ανδρέας Λιούμπας: Ανεξάρτητα ποιος θα κάθεται στο οβάλ γραφείο την επόμενη μέρα, η στρατηγική των ΗΠΑ θεωρεί την Κίνα ως αντίπαλο. Θα προσπαθήσει να περιορίσει τη διείδυση της Κίνας στις ΗΠΑ και να την εμποδίσει να έχει πρόσβαση σε υψηλές τεχνολογίες. Η Κίνα έχει αντίμετρα και υπάρχουν σχέδια για να αντιμετωπίσει την εναντίον της πολιτική των ΗΠΑ. Τα οικονομικά της Κίνας είναι γρίφος δισεπίλυτος. Ο Τραμπ δεν θα είναι ο ίδιος όπως στην προηγούμενη θητεία. Είναι πραγματιστής ως επιχειρηματίας, αλλά είναι απρόβλεπτος. Πιθανότατα το Πεκίνο να ήθελαν περισσότερο να βγει η Κάμαλα Χάρις.
-
Γενικά θέματα2 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video4 εβδομάδες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video4 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”