Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Μια βαριά σκιά πάνω από την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις

Απερρίφθη μεν το Σχέδιο Ανάν, παραμένει όμως εν ζωή ως βρυκόλακας και απειλεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας
.
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου         8 Απριλίου 2021

Σε προηγούμενα άρθρα μας για το Κυπριακό αναφερθήκαμε στις προτάσεις των Τούρκων νεοκεμαλιστών και ευρασιατιστών (λ.χ. Ντογού Περιντσέκ) για “διπλή ένωση”, αλλά και στη διαφαινόμενη στροφή του Ισραήλ που, ενδεχομένως, θα προτιμούσε τώρα μια λύση “δύο κρατών” στην Κύπρο.
.
Χαρακτηρίσαμε μάλιστα τραγικό το γεγονός ότι, αυτές οι απόψεις, είναι σαφώς καλύτερες από τη βάση επί της οποίας έχουν δεχθεί και διαπραγματεύονται οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου, δηλαδή διάφορες επί τα χείρω παραλλαγές του Σχεδίου Ανάν, που απερρίφθη στο δημοψήφισμα του 2004.
.
Αυτές οι παραλλαγές εμφανίζονται ως “Διζωνική-Δικοινοτική Ομοσπονδία”, ωστόσο ο μόνος που έχει παράσχει μια ερμηνεία του τι είναι αυτό το “ζώο” υπήρξε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν που εμφάνισε το ομώνυμο σχέδιο το 2002.
.
Το Σχέδιο Ανάν απερρίφθη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004, παρά τις τρομακτικές πιέσεις που ασκήθηκαν και τις απειλές που διατυπώθηκαν από τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους και το μεγαλύτερο μέρος του ελλαδικού και κυπριακού κατεστημένου.
.
Τεράστιες πιέσεις ασκήθηκαν και παρασκηνιακά από την αμερικανική πολυεθνική Exxon, στην οποία πήγε και έδωσε το φιλέτο των πετρελαίων της η Κύπρος, ίσως εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης. Η Exxon έχει φύγει (λέει προσωρινώς) από την Κύπρο, μας έχουν μείνει όμως τα τουρκικά γεωτρύπανα.
.
Απερρίφθη μεν το Σχέδιο Ανάν, παραμένει όμως εν ζωή ως βρυκόλακας και απειλεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτό στηρίζεται το περίφημο Σχέδιο Γκουτέρες. Εξακολουθεί να το υποστηρίζει μια συμμαχία Βρετανίας και ΗΠΑ, της υπό τον Άντρο Κυπριανού ηγεσίας του ΑΚΕΛ και της υπό τον Αβέρωφ Νεοφύτου ηγεσίας του ΔΗΣΥ, με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να προσπαθεί, παραδόξως, να αποφύγει, ελισσόμενος, να πιει εκείνος το ποτήριον τούτο.
.
Σχέδιο κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας
.
Λόγω της επικείμενης πενταμερούς διάσκεψης, θεωρήσαμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα με το Σχέδιο Ανάν και τις παραλλαγές του δεν είναι ότι πρόκειται για μια λύση που γέρνει προς τη μεριά των Τούρκων. Το πρόβλημα είναι ότι καταργεί το ίδιο το κυπριακό κράτος και το μετατρέπει σε ένα ιδιόρρυθμο “μεταμοντέρνο προτεκτοράτο” των ΗΠΑ, της Βρετανίας, αλλά και του Ισραήλ (λόγω της δεσπόζουσας επιρροής του στην μεσανατολική πολιτική των δύο πρώτων, καθώς και της ισχυρής θέσης του στην οικονομία του νησιού, ιδίως μετά το χτύπημα της ρωσικής οικονομικής παρουσίας το 2013). Και δεν είναι καν λύση. Τυχόν εφαρμοζόμενο θα οδηγούσε, το πιθανότερο, λόγω της ασάφειας και της αδικίας των ρυθμίσεών του, σε νέες αιματηρές συγκρούσεις στο νησί, όπως έγινε στο παρελθόν με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου (τις ονομασθείσες και Ανταλκίδειο Ειρήνη από τον πρόεδρο της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού).
.
Ο μηχανισμός με τον οποίο το σχέδιο Ανάν καταργεί το κυπριακό κράτος είναι ο εξής. Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι η τουρκοκυπριακή μειοψηφία (18% του πληθυσμού) δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνοκυπριακή πλειοψηφία (82%), δεν περιορίζεται να της προσφέρει κάποιες ενισχυμένες ρήτρες ασφαλείας, εγγυήσεις ή δικαιώματα αυτοκυβέρνησης, αλλά την εξισώνει με την πλειοψηφία. Δηλαδή καταργεί την εξουσία της πλειοψηφίας που είναι ο ορισμός της δημοκρατίας.
.
Μετατρέποντας όμως το κράτος σε 50-50% εταιρεία (αλληλομισούμενων) συνεταίρων, καθιστά αδύνατη τη λήψη αποφάσεων. Επειδή κάποιος πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις, εισάγεται ο θεσμός των τριών ξένων δικαστών οι οποίοι αποφασίζουν στη θέση της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας του νέου κράτους-τέρατος, αν αυτές δεν μπορούν να αποφασίσουν από μόνες τους. Και δεν θα μπορούν να αποφασίσουν, διότι παντού προβλέπεται ουσιαστικά δικαίωμα βέτο της μειοψηφίας. (Σε επόμενες παραλλαγές που εμφανίσθηκαν στις διαπραγματεύσεις, εισήχθησαν και πλέον τραγελαφικές πρόνοιες όπως ότι θα… κληρώνει η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και διάφορα τέτοια).
.
Πρόκειται, εκτός των άλλων, και για κατάργηση της θεμελιώδους αρχής του Μοντεσκιέ περί διάκρισης της δικαστικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας που διατρέχει όλα τα δυτικά πολιτεύματα της νεώτερης εποχής. Μάλιστα έχουμε και αντικατάσταση από δικαστές της εκλεγμένης νομοθετικής εξουσίας.
.
Ποιος θα διορίζει τους τρεις δικαστές; Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ούτε καν το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό σημαίνει, με τον παρόντα και προβλέψιμο συσχετισμό δύναμης τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Ισραήλ.
.
Βεβαίως και το Συμβούλιο Ασφαλείας να ήταν ή η Ε.Ε. ή οποιοσδήποτε άλλος δεν θα άλλαζαν τα πράγματα. Από που και ως που έχει δικαίωμα να κυβερνά την Κύπρο οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον κυπριακό λαό και τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του;
.
‘Όταν τελειώσει η θητεία των τριών ξένων δικαστών ποιος θα τους αντικαταστήσει; Ή πρέπει να συμφωνήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ή θα τους επιλέξουν οι ίδιοι οι απερχόμενοι.
.
Κράτος” χωρίς νόμισμα και χωρίς στρατό
.
‘Ένα κράτος σημαίνει πριν από όλα νόμισμα και στρατό. Το νόμισμα η Κύπρος το έχει εκχωρήσει ούτως ή άλλως στην ΕΚΤ, την τοπική του διαχείριση την κάνει όμως η κυπριακή κεντρική τράπεζα. Αυτή η τράπεζα θα τροποποιούνταν και στη νέα διοίκησή της θα συμμετείχαν ένας Ελληνοκύπριος, ένας Τουρκοκύπριος και ένας ξένος.
.
Το δικαίωμα ψήφου στην Ε.Ε. και τον ΟΗΕ (που είναι επίσης κύριο κρατικό χαρακτηριστικό) θα ασκείται με τον ίδιο τριμερή (Ένας Ελληνοκύπριος, ένας ξένος, ένας Τουρκοκύπριος) μηχανισμό.
.
Σε ό,τι αφορά τον στρατό και το δικαίωμα αυτοάμυνας, εκ των σημαντικότερων δικαιωμάτων που αναγνωρίζει στα κράτη ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, η Κύπρος όχι μόνο δεν θα το διέθετε, αλλά υποχρεωνόταν να πάει μόνη της στον διεθνή οργανισμό και να ζητήσει να της επιβληθεί εμπάργκο όπλων, κάτι που δεν έγινε ούτε καν στους επιτιθέμενους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Γερμανία και Ιαπωνία. Ακόμα και αυτές κάποια στιγμή επετράπη να επανεξοπλισθούν.
.
Σε ένα αποκορύφωμα καφκικής “συνταγματολογίας” και οργουελικής ετυμολογίας, η Κύπρος θα κηρυσσόταν το πρώτο “αποστρατιωτικοποιημένο” κράτος της Μεσογείου.
.
Μόνο που αυτό το κράτος θα ήταν αποστρατιωτικοποιημένο από τον δικό του στρατό, θα ήταν όμως πηγμένο στους στρατούς και τις βάσεις τρίτων δυνάμεων, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Βρετανία.
.
Ο συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος είπε ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να το συντάξει μόνο παράφρων, ενώ ο επίσης συνταγματολόγος Βαγγέλης Βενιζέλος ότι μπορούσε να το τινάξεις στον αέρα σε μισό λεπτό από πλευράς ευρωπαϊκού, συνταγματικού και διεθνούς δικαίου.
.
Και όμως, αυτό το εξωφρενικό σχέδιο και οι διάφορες παραλλαγές του, παρότι απερρίφθη από τα τρία τέταρτα των Ελληνοκυπρίων ψηφοφόρων, παραμένει πάντα στο τραπέζι και επ’ αυτού γίνεται η διαπραγμάτευση. (Για περισσότερα στοιχεία επί του σχεδίου Ανάν, παραπέμπουμε τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη στο βιβλίο μας Η Αρπαγή της Κύπρου από τις εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2004).
.
Γεωπολιτικές συνέπειες
.
Τυχόν αποδοχή του σχεδίου αυτού ή μιας από τις συζητούμενες παραλλαγές του σημαίνει την άρση της προστασίας που παρέχει σήμερα στους Έλληνες της Κύπρου το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την εξουσία του οποίου ζουν σήμερα. Θα άνοιγε τον δρόμο για τη σταδιακή εξασθένιση και συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου στο νησί (κάτι άλλωστε που συμβαίνει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο ήδη ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών, ισοδυνάμων οικονομικού πολέμου και θα ενταθεί λόγω της κρίσης του κορονοϊού).
.
Όμως, “αν χαθεί η Κύπρος θα χαθεί και η Ελλάδα” όπως υπεστήριξε κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου (ισχύει και το αντίστροφο βέβαια). Καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει για την τύχη των Ελλήνων της Κύπρου. Σε περίπτωση που εγκρινόταν μια λύση τύπου Ανάν, το ελληνικό κράτος θα γινόταν (και δια αυτής της οδού) δορυφόρος των δυνάμεων από τις οποίες θα εξηρτάτο το μέλλον των Ελλήνων της Κύπρου.
.
Ήδη άλλωστε, το 2004 είχε αποσαφηνισθεί ότι Κύπρος και Ελλάδα θα παρέμεναν υποχρεωμένες να υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και, αν αυτή δεν πραγματοποιούνταν, η Άγκυρα θα είχε δικαίωμα να “αποσυρθεί” από τη συμφωνία στην Κύπρο.
.
Είσοδος στον Ολοκληρωτισμό
.
Να σημειώσουμε τέλος ότι και το Σχέδιο Ανάν και η Συνθήκη του Μάαστριχτ και τα ελληνικά Μνημόνια και Δανειακές Συμβάσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αναθεωρούν τα θεμέλια του δυτικού πολιτειακού συστήματος, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Γαλλική Επανάσταση αναιρώντας, χωρίς να το λένε καθαρά, την αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας.
.
Με διάφορους περίτεχνους τρόπους και τα τρία αυτά κείμενα διασφαλίζουν την αφαίρεση της κυριαρχίας από τον Λαό προς όφελος, σε τελική ανάλυση, του πράγματι κατέχοντος την παγκόσμια εξουσία, της Αυτοκρατορίας του Χρηματιστικού Κεφαλαίου και των “επί της Γης” εκπροσώπων της, με τη μορφή κρατών, διεθνών οργανισμών ή θεσμών τύπου τρόικας.
.
ΥΓ.: Προφανώς, η αποδοχή ενός τόσο κραυγαλέα εξωφρενικού σχεδίου όπως αυτό του Ανάν από την ελλαδική και κυπριακή ελίτ δεν γίνεται διότι είναι ηλίθιοι ή και αν είναι ηλίθιοι, είναι γιατί τους συμφέρει να είναι. Τόσο η ελλαδική, όσο και η κυπριακή “ελίτ” θέλει να την αφήσουν ήσυχη να λεηλατεί τα δύο κράτη, κυβερνώντας τα για λογαριασμό των ξένων. Και, φυσικά, δεν έχει την παραμικρή διάθεση να συγκρουστεί με τους διεθνείς “νταβατζήδες” προς όφελος ακόμα και των πιο ζωτικών, των συμφερόντων επιβίωσης του ελληνικού λαού.
.
Και αυτό γίνεται σήμερα στα δύο κράτη και χωρίς καν το Σχέδιο Ανάν. Μεταβιβάζεται διαρκώς ελληνική περιουσία σε ξένους, ελληνικό γεωπολιτικό κεφάλαιο σε ξένους, συρρικνώνεται και εξασθενεί ο ελληνικός λαός. Αν η Κύπρος γίνει και επίσημα αποικία Αμερικανών, Βρετανών και Ισραηλινών, η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί, μη υπάρχοντος του ορίου που θέτει αντικειμενικά η ίδια η ύπαρξη του κυπριακού κράτους. Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για να τερματισθεί πιθανώς, μετά από τρεις χιλιάδες χρόνια, η ελληνική πλειοψηφική παρουσία στο νησί που θα μετατραπεί σε μια δυτική χρηματιστική και στρατιωτική βάση τύπου Σιγκαπούρης και Γιβραλτάρ αντίστοιχα, κατοικούμενη από ένα πολυεθνικό “τουρλουμπούκι”, μη δυνάμενο να διεκδικήσει κυριαρχία, πιθανότατα σε ένα περιβάλλον συγκρούσεων Ελλήνων και Τούρκων, ίσως εντέλει τμήμα ενός ενδεχομένως υπό κατασκευήν “μεγάλου Ισραήλ”. Θέλουμε άραγε μια τέτοια “προοπτική” για την Κύπρο, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα;

Πηγή: kosmodromio.gr              Ιστολόγιο του Δ. Κωνσταντακόπουλου

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Σιωπηρή παράδοση! Και η Κάσος κείται μακράν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δυστυχῶς παγώνουν ὅλα. Λόγοι ἐθνικῆς συνείδησης καί δημοσιογραφικοῦ ἀπορρήτου δέν μᾶς ἐπιτρέπουν νά ἀποκαλύψουμε πώς 30 ἑλληνικές βραχονησῖδες πού θά μποροῦσαν νά ἔχουν ΑΟΖ καί ὑφαλοκρηπῖδα στό πλαίσιο ἄλλου ἔργου ἠλεκτρικῆς διασυνδέσεως ἐγκαταλείφθηκαν στό ἔλεος τοῦ Θεοῦ καί ἡ εὐκαιρία χάθηκε. Ἀρνούμαστε νά δώσουμε χαρά στούς ἀπέναντι.

Ἄλλη μία γκρίζα ζώνη προστίθεται στήν μακρά ἁλυσίδα τῶν διολισθήσεων

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκη, ΕΣΤΙΑ

OTAN ὁ Πρόεδρος Ἐρντογάν στάθηκε μπροστά ἀπό ἕνα σκάφος τοῦ τουρκικοῦ πολεμικοῦ ναυτικοῦ καί ἐξεφώνησε γιά πρώτη φορά τό δόγμα τῆς «γαλάζιας πατρίδας», ἀξιωματοῦχοι τῆς κυβερνήσεως τοῦ διαβεβαίωσαν Ἕλληνες διαμαρτυρόμενους διπλωμάτες ὅτι δέν «κατάλαβε» τί ἀκριβῶς εἶπε καί ὅτι δέν συντρέχει κανένας λόγος ἀνησυχίας.

Πρέπει νά ἦσαν πάρα πολύ πειστικοί γιατί ἡ ἑλληνική πολιτική ἡγεσία καί ἡ γραφειοκρατία περιέπεσaν σέ κατάσταση μακρᾶς νιρβάνας ἐφησυχασμοῦ. Λίγους μῆνες ἀργότερα τό δόγμα τῆς «γαλάζιας πατρίδας» ἦταν καί ἐπισήμως τό νέο ἀφήγημα τοῦ τουρκικοῦ ἀναθεωρητισμοῦ. Ἐμπράκτως. Μέ τό τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σέ σημεῖο πού ἐνετάχθη στήν διδακτέα ὕλη τῶν σχολικῶν βιβλίων τῆς γείτονος.

Ὅταν τό περασμένο καλοκαίρι τέσσερα τουρκικά πολεμικά φρεγάτες, κανονιοφόροι καί πλοῖα τῆς ἀκτοφυλακῆς ἔθεσαν φραγμό στήν πορεία τοῦ ἰταλικοῦ ἐρευνητικοῦ σέ διεθνῆ ὕδατα ἐντός ὁριοθετημένης ἑλληνικῆς ΑΟΖ, οἱ διπλωμάτες μας θέλησαν νά διαμαρτυρηθοῦν στούς ὁμολόγους τους. Ἀλλά ἡ δικαιολογία πού τούς ἐδόθη ἦταν πανομοιότυπος μέ τήν περίπτωση τῆς «γαλάζιας πατρίδας». Τό παλάτι δέν «γνώριζε» γιά τήν κλιμάκωση, καί γι’ αὐτό δέν πρέπει νά κλιμακώσουμε καί ἐμεῖς.

Κοινῶς: τό «δούλεμα» πήγαινε σύννεφο. Οἱ γείτονες βεβαίως τήν δουλειά τους ἔκαναν. Κανείς δέν μπορεῖ νά τούς κατηγορήσει γι’ αὐτό. Τό ζήτημα εἶναι γιατί εἴμαστε τόσο εὐήθεις ἐμεῖς.

Ἕξι σχεδόν μῆνες μετά τό πρῶτο ἐπεισόδιο τῆς Κάσου, τήν ὑπογραφή τῆς ἀναθεωρημένης συμφωνίας ἠλεκτρικῆς διασυνδέσεως Ἑλλάδος καί Κύπρου, τόν διάλογο πού εἶχαν γιά τό θέμα αὐτό στήν Ἀθήνα ὁ Ἕλλην καί ὁ Τοῦρκος Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν, φαίνεται ὅτι ἡ κατάσταση μονιμοποιεῖται. Τό σχέδιο γιά τήν διασύνδεση παραπέμπεται στίς ἑλληνικές καλένδες, τά τουρκικά πολεμικά ἐπέστρεψαν στήν περιοχή καί ἔκαναν ἀνενόχλητα ἐπίδειξη σημαίας σέ περιοχή «δικαιοδοσίας» τους, ἐνῷ τό ἰταλικό ἐρευνητικό δέν «ξανανοίχτηκε» ποτέ ξανά στά διεθνῆ ὕδατα ἐντός τῆς νόμιμης ἑλληνικῆς ΑΟΖ. Εἶναι θέμα χρόνου νά ἐγκαταλείψει τό ἔργο ἡ γαλλική ἑταιρεία πού πιέζει τίς δύο κυβερνήσεις γιά τήν προμήθεια τοῦ καλωδίου. Εἶναι θέμα χρόνου νά πληρώσουν Ἑλλάς καί Κύπρος τίς τσουχτερές ἐγγυήσεις στούς Γάλλους ὅταν θά καταπέσουν οἱ σχετικές ρῆτρες. Τό γεωπολιτικό ρίσκο ὅπως ὀνομάστηκαν οἱ ἀπειλές πολέμου τῆς Τουρκίας γιά τήν Κάσο εἶναι ἐδῶ.

Ἄλλη μία γκρίζα ζώνη προστίθεται στήν μακρά ἁλυσίδα τῶν διολισθήσεων.

  1. Ἡ πρώτη εἶναι ἡ θέση «Μπάμπουρας» στά ὕδατα ἀνατολικά τῆς Θάσου. Τό 1987, ἐπί ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δέν κάναμε ἔρευνα ἐκεῖ μετά τήν ἐθνικοποίηση τοῦ Πρίνου καί τήν ἐκδίωξη τῆς Καναδικῆς Κοινοπραξίας Denison.
  2. Ἡ δεύτερη εἶναι στά Ἴμια. Τό 1996. Πάλι ἐπί ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δέν καταφέραμε νά ἀνακτήσουμε τήν κυριαρχία τους μετά τήν ἀπόβαση ἀνδρῶν τῶν τουρκικῶν ἐνόπλων δυνάμεων στό ἀνατολικό τους τμῆμα.
  3. Ἡ τρίτη ἦταν ἡ κρίση τοῦ «Ὀρούς Ρέιτς» τό 2020. Ἐπί ΝΔ. Τότε πού ἐγκαταλείψαμε ἐπισήμως τά 12 μίλια μέ δηλώσεις τοῦ νῦν Ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν καί ἐπιτρέψαμε σέ τουρκικά πολεμικά νά φτάσουν ἔξω ἀπό τό Καστελλόριζο, ἐντός τῶν χωρικῶν ὑδάτων, τῶν 6 μιλίων.
  4. Ἡ τέταρτη ἦταν τήν περασμένη Ἄνοιξη στήν Σύνοδο τῶν Ὠκεανῶν στήν Ἀθήνα. Τό ἀρχικό σχέδιο γιά τήν χωροθέτηση ἑλληνικῶν θαλάσσιων περιβαλλοντικῶν πάρκων σέ διεθνῆ ὕδατα ἀνακλήθηκε ἀμέσως μετά τίς τουρκικές διαμαρτυρίες. Ὁ ἀναθεωρηθείς χάρτης χωροθετεῖ τά πάρκα ἐντός τῶν 6 μιλίων. Ἐπί ΝΔ.
  5. Ἡ πέμπτη στόν κρίκο τῆς ἁλυσίδας μέχρι τήν ἑπομένη περίπτωση εἶναι ἡ Κάσος. Μετά τό ἐπεισόδιο τοῦ Ἰουλίου, δέν καταφέραμε νά πᾶμε ποτέ ξανά γιά ἔρευνα μέσα σέ καταδική μας περιοχή…

Τά ὅσα ἀποκαλύπτονται ἀπό προχθές ὅτι τό ἔργο ἀναβάλλεται γιατί θεωρεῖται «μονομερής» ἐνέργεια, ἀποτελοῦν τήν ταφόπλακα τῶν ἑλληνικῶν σχεδιασμῶν.

Ἀποτελοῦν τήν ἐπικύρωση μέ ἑλληνοκυπριακή βούλα τοῦ δόγματος Γκιουλέρ «τίποτε χωρίς τήν ἄδεια τῆς Τουρκίας στό Αἰγαῖο καί τήν Μεσόγειο».

Τό νά γράψουμε ὅτι τά ἀποκαλύψαμε ὅλα αὐτά τόν Ἰούλιο καί τόν Αὔγουστο, ὅτι προβλέψαμε πώς ἡ Κάσος θά εἶναι τά νέα Ἴμια καί πώς δικαιωνόμαστε παρά τούς λιβέλλους πού ἐξαπέλυσε ἐναντίον μας τό ΥΠΕΞ, τό θεωροῦμε ἐντελῶς περιττό! Καί τί ἔγινε; Δέν θέλουμε νά δικαιωνόμαστε. Σέ τέτοια θέματα εὐχόμαστε νά διαψευδόμαστε. Βαθιά μέσα μας προσευχόμασταν νά κάνουμε λάθος στίς ἐκτιμήσεις μας καί νά κάνει τό ἰταλικό τίς ἔρευνες μέσα στήν περιοχή μας.

Δυστυχῶς, δέν ἔγινε ἔτσι. Δυστυχῶς παγώνουν ὅλα. Λόγοι ἐθνικῆς συνείδησης καί δημοσιογραφικοῦ ἀπορρήτου δέν μᾶς ἐπιτρέπουν νά ἀποκαλύψουμε πώς 30 ἑλληνικές βραχονησῖδες πού θά μποροῦσαν νά ἔχουν ΑΟΖ καί ὑφαλοκρηπῖδα στό πλαίσιο ἄλλου ἔργου ἠλεκτρικῆς διασυνδέσεως ἐγκαταλείφθηκαν στό ἔλεος τοῦ Θεοῦ καί ἡ εὐκαιρία χάθηκε. Ἀρνούμαστε νά δώσουμε χαρά στούς ἀπέναντι.

Ἡ κατάσταση εἶναι πλέον ξεκάθαρη ἄλλως τε. Ἡ παράδοση συντελεῖται καί εἶναι σιωπηρά! Ἡ Κάσος κεῖται πολύ μακράν τῶν Ἀθηνῶν γιά νά συνειδητοποιηθεῖ ἀπό ἕναν ἐξαθλιωμένο πληθυσμό –πού ἔχει ἄλλες προτεραιότητες– τό συντελεσθέν ἔγκλημα, ἀλλά ἡ μαύρη ἀλήθεια εἶναι αὐτή. Εἰς ὅ,τι ἀφορᾶ τό Ἀρχιπέλαγος, μεταβαλλόμαστε σέ χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Καί τό χειρότερο ἀπό ὅλα; Σκύβουμε καί συμβιβαζόμαστε. Δέν μᾶς ξενίζει ἡ νέα κατάσταση. Κάποιοι τήν ἀπολαμβάνουν κιόλας…

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι τέσσερις φάσεις της Hay’at Tahrir al Sham

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Βαγγέλης Μπαχάρ Μούσα

H ΗΤS έχει περάσει από πολλές φάσεις που επιτρέπουν στα μέλη της να επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους.

Η πρώτη φάση (2012-2013), κατά την οποίαν δραστηριοποιήθηκε με την επωνυμία Jabhat al-Nusra, δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος Daesh.

Η δεύτερη φάση (2013-2016), κατά την οποίαν το Μέτωπο Αλ Νούσρα (Jabhat al-Nusra) χωρίστηκε από το ISIS – Daesh και ο αρχηγός του δήλωσε πίστη στην Αλ Κάιντα.

Η τρίτη φάση (2016-2017), κατά την οποίαν η Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα φαινομενικά διέκοψε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα, στη συνέχεια σχημάτισε στρατιωτική συμμαχία με άλλες τοπικές φατρίες και πήρε το όνομα Τζαμπχάτ Φατάχ αλ-Σαμ.

Η τέταρτη φάση (2017-σήμερα), στην οποίαν η Jabhat Fateh al-Sham χωρίστηκε από την Al-Qaeda και συγχωνεύθηκε με άλλες τοπικές φατρίες με το όνομα Hay’at Tahrir al-Sham.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τα δύο σενάρια για τη Συρία και η παγίδα για την Τουρκία

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

Θέματα Εκπομπής 5ης Δεκεμβρίου 2024
1. Η πορεία των ελληνοτουρκικών
2. Κύπρος: Ο “σιδηρούς θόλος” πόνεσε την Τουρκία 24:40
3. Τα δύο σενάρια για τη Συρία και η παγίδα για την Τουρκία 32:10
4. Ισραήλ: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα 54:20

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή6 ώρες πριν

Ηγέτης των ανταρτών στη Συρία στο CNN: «Απώτερος στόχος μας η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ»

Η ανατροπή του αυταρχικού προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ο απώτερος στόχος των ανταρτών που προελαύνουν στη Συρία σύμφωνα με...

Διεθνή7 ώρες πριν

Πράσινο φως από τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για απαγόρευση του TikTok

Τη συνταγματικότητα του νόμου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση του TikTok επικύρωσε το εφετείο των ΗΠα εφόσον η...

Διεθνή7 ώρες πριν

Reuters: Μεγάλη ανησυχία στη Δύση! Το Ιράν αυξάνει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου

Το Ιράν διαθέτει ήδη αρκετό υλικό εμπλουτισμένο έως και 60%, ικανό για 4 πυρηνικά όπλα εφόσον το απόθεμα εμπλουτισθεί περαιτέρω.

Ιστορία - Πολιτισμός8 ώρες πριν

Ο Άγιος Νικόλαος και το ράπισμα στον Άρειο!

Είθε να μη στερηθούμε ποτέ και ως χώρα αυτή τη χάρη εξ αιτίας της υποτονικότητας ή έλλειψης υγιούς αντίδρασης εκ...

Διεθνή8 ώρες πριν

Στα χέρια των Κούρδων η Ντέιρ Ελ Ζορ

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, οι οποίες υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εισήλθαν στις 6...

Δημοφιλή