Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ποιοι υποδουλώθηκαν στους Άγγλους και τους Τούρκους και οδηγούν την Κυπριακή Δημοκρατία στη σφαγή;

Δημοσιεύτηκε στις

Ποιοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία υπέκυψαν στους Αγγλοτούρκους;

Σάββας Ιακωβίδης

Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε και πέτυχε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πρώτον, για να αναζητήσει λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της Ευρώπης, του κοινοτικού κεκτημένου και των τεσσάρων θεμελιωδών αρχών της ΕΕ σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Ο στόχος ήταν μια ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύση.

Δεύτερον, η Κυπριακή Δημοκρατία να θωρακιστεί από την υποστήριξη, την αλληλεγγύη και τις αξίες της ΕΕ έναντι της αρπακτικότητας και της επιθετικότητας της Τουρκίας .

Τέσσερις κυβερνήσεις και Πρόεδροι δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν ως όφειλαν την ένταξή μας στην ΕΕ, επειδή δεν θέλησαν ή, κυρίως, διότι δεν επιθυμούσαν να ενοχλήσουν, να προκαλέσουν ή να εξοργίσουν την Τουρκία.

  • Κύπριοι ευρωβουλευτές κατά καιρούς κατήγγειλαν ότι, η κυβέρνηση ή ο Υπουργός Εξωτερικών παρενέβαιναν για να αποτρέψουν, να εμποδίσουν ή, χειρότερα, να σταματήσουν ψηφίσματα και ενέργειες, καταδικαστικά της τουρκικής κατοχής και βαρβαρότητας.

Δραστήρια Τουρκία

Έτσι, φτάσαμε, το 2002-2004, στα διαδοχικά τερατουργήματα Ανάν, τα οποία τεχνουργήθηκαν και μεθοδεύτηκαν και κυπριακαίς χερσίν, με παραχωρήσεις και υποχωρήσεις προς τους Τούρκους. Συχνά, διάφοροι κομματικοί, πολιτικάντηδες και άσχετοι κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν υποστηρίζει τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Οι Βρυξέλλες δεν μπορεί να είναι βασιλικότερες των τουρκοφοβικών ηγετών της Λευκωσίας. Ισχύει απαράγραπτα η απόφανση του Θουκυδίδη: «Ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ πόλεων, είναι το συμφέρον».

Πώς οι ηγήτορες της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το 2003 (που υπεγράφη στην Στοά Αττάλου, η επίσημη προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ) υπερασπίζονται, διεκδικούν και απαιτούν τα συμφέροντα και τα δίκαια των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου; Δεν τα υπερασπίζονται όσο και όπως όφειλαν!

Η Τουρκία, η οποία δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και πασκίζει να ενταχθεί, είναι περισσότερο δραστήρια, αποτελεσματική και πειστική στις Βρυξέλλες παρά η Λευκωσία.

«Εκλιπούσα» Κ. Δημοκρατία

Ας θυμηθούμε:

>Στις 23/6/2014, στις Βρυξέλλες, οι Νταβούτογλου-Τσαβούσογλου, με 105σέλιδο επίσημο έγγραφο, χαρακτήριζαν την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα». Καμία αντίδραση από την Λευκωσία και καμία απαίτηση για άμεση απόσυρση του επονείδιστου εκείνου εγγράφου.

>Την 1/12/ 2016, χωρίς να διαβουλευθεί με κανέναν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχτηκε την αγγλικής υποβολής και τουρκικής υιοθεσίας θέση περί πενταμερούς. Χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ.

Διερωτάται κανείς: Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αξιοποίησε την αντιδήλωση της ΕΕ, της 21/9/2005, με την οποία η Τουρκία καλείται να την αναγνωρίσει; Πού χάθηκαν οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, τις οποίες η Λευκωσία… ξεχνά, επειδή δεν θέλει και τρέμει να την ενοχλήσει, διότι πιστεύει αφελέστατα ότι έτσι θα εξημερώσει το τουρκικό θηρίο;

«Αρνητική εξέλιξη»

Μέσα σε αυτό το διαχρονικό πλαίσιο κατευνασμού, εξημέρωσης και καλοπιάσματος του Αττίλα συνέρχεται αύριο στη Γενεύη η νέα «άτυπη πενταμερής». Χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χωρίς την υψηλή παρουσία-εκπροσώπηση της ΕΕ. Αυτό αποδέχτηκε από το 2016 ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και στο Crans Montana. Γιατί;

Διότι αυτό απαίτησαν οι Αγγλοτούρκοι και επέβαλαν ξανά. Την περ. Παρασκευή (23/4/2021), ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο Τρίτο του ΡΙΚ, με επιτηδευμένη ανεμελιά, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε με τον πλέον επίσημο τρόπο να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, ωστόσο τρία από τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη – Τουρκία, Βρετανία και Τουρκοκύπριοι- αρνήθηκαν».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη τη μη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη». Υπογράμμισε ότι σε αυτή την χρονική στιγμή, «η Ευρώπη θα μπορούσε να διαδραματίσει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού». Τόνισε, πάντως, πως «υπάρχει συναντίληψη ότι, εάν συμφωνηθεί επανέναρξη των συνομιλιών, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ουσιαστική συμμετοχή».

Εισβολή στην Αμμόχωστο

Τόσο απλά. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Γιατί δεν αντέδρασε η Λευκωσία; Γιατί σιώπησε η Αθήνα; Γιατί η Βρετανία, η οποία δεν είναι πλέον κράτος-μέλος της ΕΕ, απαίτησε και πέτυχε με την Τουρκία αποκλεισμό της ΕΕ από την πενταμερή; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις δεν υπεβλήθησαν στον Κύπριο ΥπΕξ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχασε ακόμα μία ευκαιρία να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Δεν είναι η πρώτη αλλά η πολλοστή φορά. Ας θυμηθούμε την εισβολή Ερντογάν και τα καραγκιοζιλίκια του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Αντί ο Ν. Αναστασιάδης να διαμηνύσει στον σουλτάνο ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ, όσο κατέχει την Κύπρο, απλώς υποτονθόρισε κάποιο νερόβραστο παράπονο ότι η εισβολή του Αττίλα υπονομεύει τις προοπτικές πιθανών συνομιλιών.

  • Για να μη χαλάσει το ανύπαρκτο, ηλίθιο «κλίμα των συνομιλιών», να μη ενοχληθεί η κατοχική Τουρκία και τα συμφέροντα εταίρων μας στη χώρα του σουλτάνου, ο Ν. Αναστασιάδης κατάπιε την εισβολή, την προσβολή και την αποκαθήλωση της «εκλιπούσας» κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ίδιο συνέβη και την περ. εβδομάδα. Καμία αντίδραση. Καμία απαίτηση εξηγήσεων από το ανδρείκελο του ΟΗΕ, Γκουτέρες. Και η Αθήνα; Γιατί να αντιδράσει όταν η Λευκωσία σιώπησε και κατάπιε αμάσητη την ύβρη κατά της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ολέθριος βρετανικός ρόλος

Τίθενται μερικά κρίσιμα ερωτήματα:

>Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Γιατί δεν απαίτησε έντονα και να επιμείνει αμετακίνητα στην εκπροσώπηση της ΕΕ στην πενταμερή, σε ανώτατο επίπεδο;

>Δεύτερον, η Βρετανία δεν είναι πλέον κράτος-μέλος της ΕΕ. Γιατί η Λευκωσία ανέχτηκε και επιτρέπει ακόμα ανάμιξή της σε ένα ζήτημα που δεν την αφορά; Ο ΥπΕξ ας μη γελοιοποιείται υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο αντέδρασε έτσι επειδή οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες δεν είναι καλές.

>Τρίτον, γιατί η Λευκωσία, διαχρονικά, ανέχεται η Βρετανία να έχει τον πλέον ενεργό, δηλ. υπονομευτικό, διαλυτικό και καταστρεπτικό ρόλο στο Κυπριακό και στις υποθέσεις της Κύπρου; Γιατί αυτή η δυσώδης, γελοιώδης και βλακώδης αγγλολαγνεία; Ας μη προταχθεί το αστείο επιχείρημα ότι είναι «εγγυήτρια δύναμη». Οι ηγέτες της Κύπρου γιατί ξεχνούν τον άθλιο και ολέθριο ρόλο της Βρετανίας, από τον αγώνα της ΕΟΚΑ μέχρι σήμερα; Τίποτε δεν διδάχθηκαν;

>Τέταρτον, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα. Μόλις πρόσφατα, ο Μαξ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ο ΔΗΣΥ είναι μέλος), σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» (6/4/2021) ξεκαθάρισε αυτό που πιστεύουν οι εταίροι μας, πλην της Αθήνας και της Λευκωσίας:

  • «Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί ψευδαίσθηση. Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ». Γιατί η ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει να στηρίζει ένταξή της και γιατί ανέχτηκε ένα κράτος μη μέλος να αποκλείσει την ΕΕ από την πενταμερή; Καμία εξήγηση από την αρρωστημένα τουρκοφοβική Λευκωσία.

Το αθηναϊκό κράτος

Πέμπτον, η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είτε αρέσει είτε όχι στο αθηναϊκό κράτος, έχει κρίσιμες συμβατικές και ύψιστες εθνικές υποχρεώσεις έναντι του κυπριακού Ελληνισμού. Γιατί σιώπησε στον νέο εξευτελισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας; Αλλά, τι; Μόλις την περ. Τετάρτη (21/4/2021) ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κ. Μητσοτάκη, και ομοφώνησαν στην αναζήτηση λύσης στη βάση της αγγλοτουρκοδιζωνικής ομοσπονδίας, η οποία θα τουρκέψει την Κύπρο.

Έκτον, η Αθήνα σιώπησε ευσχημόνως στο πλαίσιο της γνωστής ανέξοδης και βολικής πολιτικής «συμπαράστασης και συμπαράταξης» προς την Κύπρο. Στο κλεινόν άστυ αρνούνται να συνειδητοποιήσουν τέσσερα τινά:

Α) Η Λευκωσία δεν δικαιούται και δεν νομιμοποιείται να συμπαρασύρει τον Ελληνισμό στην καταστροφή εξαιτίας της ανεπάρκειας και της αχαμπαροσύνης σπιθαμιαίων ηγετών της.

  • Β) Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει επί μιας αγγλοτουρκοφρενούς λύσης και να δεσμεύει το σύνολο του Ελληνισμού διότι δεν έχει ούτε την στρατιωτική ισχύ ούτε την διπλωματική δεινότητα ούτε την πολιτική ικανότητα. Είναι πολλαπλώς ευάλωτος και κατηγορούμενος για διαπλοκή και διαφθορά.

Γ) Η Ελλάδα δεν δικαιούται να αποποιείται τις συμβατικές και, κυρίως, τις ασήκωτες εθνικές ευθύνες της έναντι της Κύπρου. Η Ελλάδα δεν δικαιούται να εγκαταλείψει τον Ελληνισμό της Κύπρου στον αδίστακτο τουρκισμό.

Δ) Η Αθήνα καλείται να αντιληφθεί, έστω και τώρα πως, αν χαθεί και τουρκέψει η Κύπρος, η Ελλάδα θα δορυφοροποιηθεί στην Τουρκία διά της μουσουλμανοποίησης και ισλαμοποίησης. 

Διάλυση της Κ. Δημοκρατίας

Έβδομον, η αγγλοτουρκοδιζωνική τερατουργία οδηγεί αφεύκτως στην τουρκοποίηση της Κύπρου διά του ελέγχου της από την Τουρκία. Τα «συστατικά κράτη», τα «συνιστώντα κρατίδια» και οι «συνιστώσες πολιτείες» οδηγούν σε έναν ξεκάθαρο εφιάλτη: Στην κατάλυση, διάλυση και εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί Αθήνα και Λευκωσία αρνούνται να διεκδικήσουν για τους Κυπρίους όσα δικαιώματα και ελευθερίες απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι;

Όγδοον, ο αποκλεισμός της ΕΕ από την πενταμερή, όπως και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η πιο κραυγαλέα, τραγική επιβεβαίωση του τουρκικού ισχυρισμού περί της «εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είναι φανερό ότι, οι Αγγλοτούρκοι πέτυχαν την πρώτη νίκη τους, διά του αποκλεισμού της ΕΕ από την πενταμερή. Αυτοί θα καθορίσουν και την ατζέντα πιθανών συνομιλιών, αντιστάσεως μη ούσης εκ μέρους των τουρκοφοβικών Αθήνας και Λευκωσίας. Δεν είναι σύμπτωση, ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την περ. Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο για τη θέση του περί της «αποκεντρωμένης, χαλαρής ομοσπονδίας». Ως προάγγελου ενδεχόμενης συνομοσπονδίας.

Ο σύμβουλος του Βενιζέλου

Στην κορύφωση των συνομιλιών στη Λοζάνη, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Βενιζέλος αντιμετώπιζε (όπως και σήμερα ο Ελληνισμός), την αδιστακτότητα και την αρπακτικότητα των Τούρκων. Ο Εθνάρχης είχε ως σύμβουλο έναν Κωνσταντινουπολίτη, τον Ιωαννίδη. Κάποια στιγμή αυτός υπέδειξε στον Βενιζέλο:

  • «Πρόεδρε, όταν συζητάς με τον Τούρκο, αν του δείξεις τον ανδρισμό σου, θα σου δείξει τα οπίσθιά του. Αν του δείξεις τα οπίσθιά σου, θα σου δείξει τον ανδρισμό του».

Αυτή είναι η πεμπτουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οποία Αθήνα και Λευκωσία, μέσα στο πέλαγος της ανίατης τουρκοφοβίας, του κατευνασμού και της εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου, αρνούνται πεισματικά να κατανοήσουν. Ο Ελληνισμός θα το πληρώσει ακριβά!  

Πηγή: Σημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας με τη σωστή πλευρά της ιστορίας κατά Ερντογάν! Χαιρέτησε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι θα πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση, με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας” σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει ότι “ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς“.

“Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών από την πολύπαθη χώρα και να ανοίξει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Η Ελλάδα, από τη θέση του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τους ισχυρούς δεσμούς που διαθέτει στον αραβικό κόσμο, θα συμβάλλει στην κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία” καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO.GR: Το Σάββατο 7/12 μέσω της πλατφόρμας Χ, ο Ερντογάν επιχειρώντας να χαράξει τη γραμμή της Τουρκίας στις καταιγιστικές εξελίξεις στη Συρία υπερασπίστηκε τις πολιτικές του στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται ακόμη και τώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. «Αυτός ήταν πάντα ο στόχος μας όταν ανοίγαμε τις πόρτες μας στους αδελφούς και τις αδελφές μας που έφευγαν από σφαγές και διώξεις και όταν απλώναμε το χέρι μας για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση. Αλλά το καθεστώς της Δαμασκού δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει την αξία του χεριού που άπλωσε η Τουρκία και δεν μπόρεσε να καταλάβει τι σήμαινε. Η Τουρκία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας σήμερα όπως και χθες», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στόχους του ISIS στη Συρία βομβάρδισαν οι ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην κεντρική Συρία την Κυριακή.

Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη χτύπησαν περισσότερους από 75 στόχους του ISIS, πλήττοντας ηγέτες, πράκτορες και στρατόπεδα της οργάνωσης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση πολλαπλών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των B-52, των F-15 και των A-10, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αποστολής για την αποδιοργάνωση, την υποβάθμιση και την ήττα του ISIS, προκειμένου να αποτραπεί η διεξαγωγή εξωτερικών επιχειρήσεων από την τρομοκρατική ομάδα και να διασφαλιστεί ότι ο ISIS δεν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση για να ανασυγκροτηθεί στην κεντρική Συρία, αναφέρει η CENTCOM.

Η εκτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν ενδείξεις για απώλειες αμάχων, τονίζει η CENTCOM, η οποία μαζί με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, θα συνεχίσει να διεξάγει επιχειρήσεις για την υποβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ISIS.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία – δεν θα επιτρέψουμε στον ISIS να ανασυγκροτηθεί και να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο στρατηγός Michael Erik Kurilla. «Όλες οι οργανώσεις στη Συρία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους καταστήσουμε υπόλογους εάν συνεργαστούν ή υποστηρίξουν το ISIS με οποιονδήποτε τρόπο» κατέληξε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Προτάσεις από ΟΗΕ για την επόμενη μέρα στη Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Geir Otto Pedersen είναι Νορβηγός διπλωμάτης, ο οποίος είναι επί του παρόντος Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.

Βλέπουμε ότι οι ένοπλες ομάδες στη Δαμασκό είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τη συριακή κυβέρνηση, επομένως πιστεύετε ότι η συριακή κυβέρνηση ή οποιοδήποτε μέλος του καθεστώτος πρέπει να συμμετάσχει στη μετάβαση;

κ. Pedersen: Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτό που βλέπουμε να βγαίνει από τη Δαμασκό είναι αυτό που θα έλεγα αντιφατικά μηνύματα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό που νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι αποφεύγουμε την αιματοχυσία, ότι υπάρχει διάλογος, ότι υπάρχει μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και μια προετοιμασία για μεταβατικές ρυθμίσεις. Αυτό είναι τώρα το βασικό μου μήνυμα προς όλους – αποφύγετε την αιματοχυσία, βεβαιωθείτε ότι είναι περιεκτική, ότι περιλαμβάνονται όλες οι κοινότητες στη Συρία και ότι η νευρικότητα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι, φοβούνται, ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε προς την ειρήνη και σταθερότητα. Και όπως είπα, θα μπορούσε να είναι η αρχή πραγματικά για μια νέα Συρία. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει διάθεση να συνεργαστούμε για αυτό, και όπως είπα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε.

Απομαγνητοφώνηση του Τύπου του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία κ. Geir O. Pedersen (8 Δεκεμβρίου 2024)

Προφανώς σήμερα είναι πραγματικά μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία της Συρίας. Είναι ένα έθνος που έχει υπομείνει 14 χρόνια σχεδόν αδυσώπητου πόνου και ανείπωτης απώλειας. Και επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να εκφράσω τη βαθύτατη αλληλεγγύη μου σε όλους όσους έχουν υποστεί το βάρος του θανάτου, της καταστροφής, της κράτησης και των ανείπωτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο έχει αφήσει βαθιά σημάδια, αλλά σήμερα προσβλέπουμε με προσεκτική ελπίδα στο άνοιγμα μιας νέας εποχής – μιας ειρήνης, της συμφιλίωσης, της αξιοπρέπειας και της ένταξης για όλους τους Σύρους.

Για τους εκτοπισμένους, αυτή η στιγμή ανανεώνει το όραμα της επιστροφής στα σπίτια που κάποτε χάθηκαν. Στις οικογένειες που χωρίζει ο πόλεμος, η αρχή των επανασυνδέσεων φέρνει ελπίδα. Σε όσους κρατούνται άδικα, και στις οικογένειες των κρατουμένων και των αγνοουμένων, το άνοιγμα των φυλακών μας θυμίζει την τελική εμβέλεια της δικαιοσύνης.

Αλλά οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας παραμένουν τεράστιες και ακούμε αυτούς που είναι ανήσυχοι και φοβισμένοι. Ωστόσο, αυτή είναι η στιγμή να αγκαλιάσουμε τη δυνατότητα για ανανέωση στη Συρία. Η ανθεκτικότητα του συριακού λαού προσφέρει μια πορεία προς μια ενωμένη και ειρηνική Συρία.

Αλλά για το σκοπό αυτό, επιτρέψτε μου να τονίσω τη σαφή επιθυμία που εκφράστηκε από εκατομμύρια Σύριους να τεθούν σε εφαρμογή σταθερές και χωρίς αποκλεισμούς μεταβατικές ρυθμίσεις επειγόντως, και ότι οι συριακές θεσμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ότι ο συριακός λαός έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να χαράσσει το μονοπάτι να ικανοποιήσει τις νόμιμες φιλοδοξίες του συριακού λαού και να αποκαταστήσει μια ενωμένη Συρία, με την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα, με τρόπο που να μπορεί να λάβει την υποστήριξη και δέσμευση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Άκουσα τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες ένα μήνυμα από πολλούς Σύρους, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων ομάδων και της κοινωνίας των πολιτών, τόσο γυναικών όσο και ανδρών, και σημείωσα δημόσιες δηλώσεις που υπογραμμίζουν τη βούληση να προστατεύσουν τους συμπολίτες τους Σύρους και τους κρατικούς θεσμούς στο μέλλον ενάντια στην ανταπόδοση και τη ζημιά.

Και αυτό είναι σημαντικό, επιτρέψτε μου επίσης να επαναλάβω αυτές τις δηλώσεις και να απευθύνω μια σαφή και ξεκάθαρη έκκληση αυτή την ώρα ότι όλοι οι ένοπλοι παράγοντες στο έδαφος τηρούν καλή συμπεριφορά, νόμο και τάξη, προστατεύουν τους πολίτες και προστατεύουν τους δημόσιους θεσμούς.

Επιτρέψτε μου να παροτρύνω όλους τους Σύρους να δώσουν προτεραιότητα στον διάλογο, την ενότητα και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επιδιώκουν να ανοικοδομήσουν την κοινωνία τους. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική προσπάθεια για την εξασφάλιση της ειρήνης και της αξιοπρέπειας για όλους. Και ότι είμαι έτοιμος να υποστηρίξω τον συριακό λαό στο ταξίδι του προς ένα σταθερό και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον που αποφασίστηκε και διαμορφώθηκε από τον ίδιο τον συριακό λαό.

Σήμερα ας τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που έχουν υποφέρει για δεκαετίες δεσμευόμενοι να βοηθήσουν τους Σύρους να χτίσουν μια Συρία όπου η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ευημερία είναι κοινές πραγματικότητες. Ας σταθούμε αλληλέγγυοι με τους Σύρους για να τους βοηθήσουμε να διασφαλίσουν ότι αυτό το νέο κεφάλαιο είναι ένα κεφάλαιο ελπίδας και ευκαιρίας για κάθε Σύριο.

Επιτρέψτε μου τώρα να κάνω μερικές ερωτήσεις.

Ποια μέτρα είναι διατεθειμένα να λάβουν τα Ηνωμένα Έθνη για να υποστηρίξουν μια Συρία μετά τον Άσαντ, και για την επίτευξη δημοκρατικής διακυβέρνησης που διασφαλίζει την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και την ανοικοδόμηση της χώρας, αποτρέποντας παράλληλα την περαιτέρω περιφερειακή αστάθεια ;

Όπως ακούσατε στη δήλωσή μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι οι Σύροι να ενωθούν τώρα και να θέσουν τα θεμέλια για μια μελλοντική Συρία που μπορεί να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες για τις οποίες αγωνίζονται τα τελευταία 14 χρόνια. Πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα με τη θέσπιση, όπως είπα, μεταβατικών ρυθμίσεων, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα. Και μετά πρέπει να βασιστούμε σε αυτό για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, να αποτρέψουμε τη διαίρεση της Συρίας, και μετά θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις για όλα τα θέματα που αναφέρατε εδώ σήμερα. Σήμερα όμως πρώτα πρώτα.

Πού είναι τώρα ο Πρόεδρος Άσαντ, πού είναι η οικογένειά του, σε τι κατάσταση υγείας βρίσκονται; Και επίσης πιστεύετε ότι πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου;

κ. Pedersen: Καλή ερώτηση. Νομίζω ότι όλοι κάνουμε τις ίδιες ερωτήσεις σήμερα, και ειλικρινά δεν έχω περισσότερες πληροφορίες από εσάς.

(Δεν ακούγονται ερωτήσεις) για τα εγκλήματα πολέμου;

κ. Pedersen: Ακούστε, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μακρά χέρια της δικαιοσύνης θα συνεχίσουν να λειτουργούν, και πώς θα εξελιχθεί αυτό, δεν έχω, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό. Όπως σωστά είπα δεν έχω ιδέα πού είναι. Λοιπόν, αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν με πλήρη λεπτομέρεια στη συνέχεια.

Ακούσαμε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Φιντάν εκεί πολύ ξεκάθαρα τόσο την έκκληση για ειρηνική μετάβαση στη Συρία, όσο και μια αρκετά σαφή καταδίκη των SDF. Ήταν πολύ σαφές για εμάς στο Φόρουμ τις τελευταίες δύο ημέρες ότι υπάρχει πραγματική διαφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που κυριαρχούν στη Συρία. Πώς διασφαλίζετε τώρα καθώς προχωράτε με αυτήν τη μετάβαση ότι χώρες όπως το Ιράν, η Τουρκία, η Ρωσία, μπορούν να παίξουν εποικοδομητικούς ρόλους σε αυτό;

κ. Pedersen: Ακούστε, νομίζω ότι δεν αφορά μόνο το Ιράν, την Τουρκία και τη Ρωσία, είναι επίσης προφανώς και για τα αραβικά κράτη, είναι για την Ιορδανία, για τον Λίβανο, και φυσικά επίσης για μια ευρύτερη ομάδα αραβικών κρατών. Και είχα τη χαρά χθες το απόγευμα να συναντηθώ με τους υπουργούς Εξωτερικών προφανώς από το Κατάρ, ως οικοδεσπότη, από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και την Ιορδανία -μήπως ξέχασα κάποιον- και μετά τους Ρώσους, τους Τούρκους και τους Ιρανούς. Σε εκείνη τη συνάντηση, το μήνυμά μου προς όλους αυτούς ήταν – αυτή είναι η στιγμή να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μεταβατικές ρυθμίσεις χωρίς αποκλεισμούς που θα περιλαμβάνουν όλες τις κοινότητες στη Συρία.

Αυτό είναι φυσικά πρωτίστως ευθύνη των Σύριων, αλλά θα απαιτήσει, όπως είπα χθες, τη βοήθεια όλων σας γύρω από το τραπέζι. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι τουλάχιστον από χθες αυτό ήταν το κοινό μήνυμα που βγήκε από αυτήν την ομάδα και η ισχυρή υποστήριξη για το έργο, τη σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας και την υποστήριξη στον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών από αυτή την άποψη .

Κάλεσατε για μια συνάντηση νομίζω στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα, ποιος θα προσκληθεί; Όσον αφορά την αντιπολίτευση, το HTS είναι ένας από τους βασικούς παίκτες που βρίσκονται τώρα στο έδαφος στη Συρία, ενώ ο αρχηγός του βρίσκεται στη λίστα τρομοκρατών. Πώς θα το αντιμετωπίσετε, και ξέρω ότι πρόσφατα ακόμη και η παροχή βοήθειας στην Ιντλίμπ ήταν πρόβλημα, επειδή καθώς οι HTS ήταν στο έδαφος και βρίσκονται στον κατάλογο των τρομοκρατών και τώρα είναι βασικός παράγοντας στη Συρία, πώς θα το αντιμετωπίσετε;

κ. Πέντερσεν: Ας είμαστε ειλικρινείς, η κατάσταση στο έδαφος έχει αλλάξει δραματικά. Προφανώς, το γεγονός ότι το HTS είναι μια εισηγμένη ομάδα δημιουργεί προκλήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπουμε τώρα επί τόπου μια εξέλιξη που αποδεικνύει ότι μπορούμε να επιτύχουμε, ξέρετε, μια μετάβαση σε αυτό που ελπίζω ότι θα είναι ένα δημοκρατικό μέλλον για τη Συρία.

Και εδώ παρακολουθούμε, φυσικά, εξαιρετικά στενά τι συμβαίνει στο έδαφος με όλες τις ένοπλες φατρίες, και στη συνέχεια υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν – εάν πρόκειται να διαγραφούν. Αυτή είναι μια διαδικασία που δεν ελέγχω, αλλά προφανώς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε, όπως είπα, να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια όσο το δυνατόν περιεκτική διαδικασία, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής ότι αυτό είναι σε εξέλιξη . Γιατί όπως είπα χθες, η πραγματικότητα στο έδαφος αλλάζει συνεχώς, και φυσικά καθώς μιλάμε βλέπουμε κάποιες εξελίξεις στη Δαμασκό που ελπίζω να δούμε ένα τέλος, και ελπίζω ότι δεν θα δούμε συνέχεια συγκρούσεις, αλλά, και αυτή θα είναι η έκκλησή μας, όπως έχω πει στη δήλωσή μου, σε όλες τις ομάδες, και στη συνέχεια εργαζόμαστε για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία.

Βλέπουμε ότι οι ένοπλες ομάδες στη Δαμασκό είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τη συριακή κυβέρνηση, επομένως πιστεύετε ότι η συριακή κυβέρνηση ή οποιοδήποτε μέλος του καθεστώτος πρέπει να συμμετάσχει στη μετάβαση;

κ. Pedersen: Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτό που βλέπουμε να βγαίνει από τη Δαμασκό είναι αυτό που θα έλεγα αντιφατικά μηνύματα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό που νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι αποφεύγουμε την αιματοχυσία, ότι υπάρχει διάλογος, ότι υπάρχει μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και μια προετοιμασία για μεταβατικές ρυθμίσεις. Αυτό είναι τώρα το βασικό μου μήνυμα προς όλους – αποφύγετε την αιματοχυσία, βεβαιωθείτε ότι είναι περιεκτική, ότι περιλαμβάνονται όλες οι κοινότητες στη Συρία και ότι η νευρικότητα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι, φοβούνται, ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε προς την ειρήνη και σταθερότητα. Και όπως είπα, θα μπορούσε να είναι η αρχή πραγματικά για μια νέα Συρία. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει διάθεση να συνεργαστούμε για αυτό, και όπως είπα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας βλέπω.

Ντόχα, 8 Δεκεμβρίου 2024

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή19 λεπτά πριν

Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας με τη σωστή πλευρά της ιστορίας κατά Ερντογάν! Χαιρέτησε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι...

Διεθνή36 λεπτά πριν

Στόχους του ISIS στη Συρία βομβάρδισαν οι ΗΠΑ

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους...

Διεθνή1 ώρα πριν

Προτάσεις από ΟΗΕ για την επόμενη μέρα στη Συρία

Ο Geir Otto Pedersen είναι Νορβηγός διπλωμάτης, ο οποίος είναι επί του παρόντος Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη...

Διεθνή2 ώρες πριν

Στη Ρωσία ο Άσαντ! Του χορήγησε άσυλο ο Πούτιν μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ

Στη Ρωσία  έφτασε ο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και η οικογένειά του και τους χορηγήθηκε άσυλο από τις ρωσικές...

Διεθνή3 ώρες πριν

Έκοψε τους Κούρδους από τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Συρίας ο Φιντάν! Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως νόμιμη αντιπολίτευση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε σήμερα ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική...

Δημοφιλή