Γενικά θέματα
Τι σημαίνει η παρέμβαση Κασουλίδη στο παρά πέντε της Πενταμερούς;
Ο Κύπρος οδηγείται στη Σταύρωση με την Πενταμερή
Αφήγημα Κασουλίδη ή Πριν αλέκτορα φωνήσαι
Νίκος Κουτσού
Τον τελευταίο καιρό άρχισαν να εμφανίζονται διάφορες πολιτικές κινήσεις, συνεντεύξεις, άρθρα, αναλύσεις για το κυπριακό, που εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής της άτυπης διεθνούς διάσκεψης.
Ανάμεσα σε αυτά εμφανίσθηκε και μια πολιτική κίνηση με ονομασία «1Kύπρος» που με ολοσέλιδες διαφημίσεις, στο κυπριακό τύπο, καλεί τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που συμφωνούν με το περιεχόμενο της επιστολής που στάλθηκε στο ΠτΔ κ. Νίκο Αναστασιάδη να την συνυπογράψουν.
Την επιστολή αυτή έστειλαν και υπογράφουν πέντε άτομα που με βάση την σχετική ανακοίνωση στο διαδίκτυο είναι: ο τέως ΠτΔ Γιώργος Βασιλείου, ο Επίσκοπος Βασίλειος Μητροπολίτης, ο πρώην Υπεξ Ιωάννης Κασουλίδης, ο συνταγματολόγος Τουμάζος Τσελεπής και ο επικεφαλής της ΔΤΕ Τάκης Χατζηδημητρίου. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει την επιστολή και τα ονόματα όσων υπογράφουν στην ιστοσελίδα της κίνησης.
Ένας από αυτούς, ο πρώην Υπεξ Ιωάννης Κασουλίδης, έδωσε και συνέντευξη (φιλ. 18/4/21) που λέει αρκετά και ενδιαφέροντα πράγματα. Αρχικά ισχυρίστηκε σε σχετική ερώτηση ότι η κίνηση καλεί σε συνυπογραφή μιας επιστολής που το περιεχόμενο της «δεν στρέφεται εναντίον του Προέδρου». Αν κατάλαβα καλά υπάρχουν πολίτες που θέλουν λύση τώρα και είναι αυτοί που καλούνται να την συνυπογράψουν και αυτοί που δεν θέλουν λύση. Το περιεχόμενο της λύσης δεν έχει καμιά σημασία φτάνει να είναι ή να ονομάζεται λύση!
Τα ανθρώπινά δικαιώματα, η συνθήκη εγγύησης, το δικαίωμα επέμβασης, η κατοχή, τα κατοχικά στρατεύματα, οι έποικοι δεν ενδιαφέρουν. Το ισοδύναμο αντάλλαγμα είναι μόνο η λύση. Έστω και αν θα έρθει μετά που θα δεχθούμε λύση ΔΔΟ, θα δεχθούμε και μεταφορά φυσικού αερίου και από τους Τουρκικούς αγωγούς, θα δεχθούμε την κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή, θα πάρουμε κάτι που θα ανατρέπει ή και θα αλλάζει τα πάντα(!) ..που θα είναι και σύμφωνη με τις Ευρωπαϊκές αρχές! Και αυτό δεν είναι άλλο από την λύση. Λύση λοιπόν τώρα και ότι νάναι.
Αυτό είναι το αφήγημα Κασουλίδη και όσων θα υπογράψουν αυτή την επιστολή, είτε είναι νεκροί είτε είναι ζωντανοί. Τώρα πως ρωτούν τους νεκρούς και πως αντιλαμβάνονται τι απαντούν μόνο ο κ. Κασουλίδης και όσοι υπογράφουν την επιστολή γνωρίζουν. Ρωτήστε τους.
Και συνεχίζει η συνέντευξη «προσωπικά όμως, η μόνη πλατφόρμα που συμμετέχω είναι «Η Απόφαση Ειρήνης». Δηλαδή μας λέει ότι δεν συμμετέχει στην πλατφόρμα «1Κύπρος».
Με τις απαντήσεις που έδωσε βέβαια δημιουργούνται ερωτηματικά :
- Συμμετέχει ή δεν συμμετέχει σε αυτή την πλατφόρμα;
- Έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του ή είναι γνήσια;
- Ανήκει στους πέντε που λέει η πλατφόρμα ότι απευθύνουν έκκληση για συνυπογραφή ή όχι;
- Θεωρούνται αυτοί που υπογράφουν την επιστολή και οι έχοντες την πρωτοβουλία ή όχι;
Η κατάσταση πράγματι είναι σοβαρή και πολιτικές του «παίζω ξεπαίζω» δεν είναι αποδεκτές.
Υ.Γ. 1: Πολλά λέγονται και γράφονται αν συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία στην άτυπη διάσκεψη και υπό ποια ιδιότητα θα βρίσκεται εκεί ο κ. Ν. Αναστασιάδης.
Νομίζω ότι απλή δημοσίευση της επιστολής – πρόσκλησης του ΓΓ θα λύση την απορία. Δημοσίευση μπορεί να θεωρηθεί και επίδοση αντιγράφου στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.
Υ.Γ.2: Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tvxs και αναδημοσιεύθηκε στην Αgora Dialogue, στις 20/4/21, με τίτλο «Αυτή η γεωγραφία δεν βγάζει μόνο γαϊδούρια», δεν αναφέρεται σε ποιον ανήκει αυτή η φράση που απ’ ότι θυμάμαι είναι του Ραούφ Ντεκτάς. Επίσης χωρίζει την Κύπρο σε βόρεια και νότια χωρίς να λέει πότε και από ποιον έγινε αυτός ο διαχωρισμός. Τελικά ο Κιζιλγιουρέκ ποιον αντιπροσωπεύει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Βορρά ή τον Νότο ή την Κυπριακή Δημοκρατία;
Πρώην Βουλευτής
Γενικά θέματα
Τελευταίες εξελίξεις από Συρία όπως μεταφέρει το BBC
Περίληψη
Ο Μπάιντεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία
Οι κάτοικοι στη Δαμασκό εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα
Ο πρωθυπουργός «έτοιμος να συνεργαστεί» με την ηγεσία που έχει επιλέξει ο λαός
Η Δαμασκός είναι ασφαλής, λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης
Οι αντάρτες λένε ότι θα βγουν στην τηλεόραση σύντομα
Μένει να δούμε πώς συντονίζονται οι ομάδες ανταρτών, λέει ο ειδικός στη Μέση Ανατολή
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra