Γενικά θέματα
Ύποπτα παιχνίδια στην Κύπρο με το «ως δαμέ»
Τελικά, δεν ήταν λάθος, ούτε αστοχία η αναφορά σε βορρά και νότο από εκείνους που λένε ότι αγωνίζονται κατά της διχοτόμησης. Ούτε είναι κάποιοι νεαροί που δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Είναι συνειδητοποιημένοι διχοτομιστές. Το εξήγησε πολύ καλά μια εκπρόσωπος τους, Λουκία Δημητρίου, που μίλησε με την Ελένη Βρετού στο ΡΙΚ και την ρωτούσε αν ήταν λάθος ή αστοχία η αναφορά σε «κυβέρνηση στο νότο». Αφού είπε κάμποσα περί γεωγραφικού προσδιορισμού η εκπρόσωπος του «ως δαμέ», εξήγησε με απόλυτη σαφήνεια ότι η αναφορά «είναι ένας δόκιμος όρος που προσδιορίζει τα όρια της διακυβέρνησης που γίνεται σε αυτό τον τόπο». Δεν έχει καμιά σημασία ποιος βάζει τα όρια, ούτε έχουν καμιά επιθυμία να υποστηρίξουν αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχτηκε σωτήρια και η ελεύθερη Κύπρος παλεύει να μην απολεσθεί. Ότι δηλαδή τα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι τα όρια που με στρατιωτική βία τοποθέτησε η Τουρκία, αλλά όλη η επικράτεια του νησιού. Είναι, έλεγε η εκπρόσωπος του ανορθόγραφου «ως δαμέ», μέλος του συντονιστικού συμβουλίου, «μια δυσάρεστη μεν αλλά πραγματική κατάσταση της ντε φάκτο λειτουργίας της κυβέρνησης την οποία το κίνημα μας προσπαθεί να αναχαιτίσει».
Έχει μια λογική, δεν λέω, αλλά το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που επιχειρείται αυτή η ντε φάκτο κατάσταση, αυτή δηλαδή που επιβλήθηκε διά της βίας, να μετατραπεί σε ντε γιούρε, δηλαδή να νομιμοποιηθεί. Το γελοίο του πράγματος –το υπερασπίζονται κι άλλοι συνειδητοποιημένοι διχοτομιστές, θεωρητικοί πολιτικάντηδες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι προπαγανδιστές των οδοφραγμάτων και των δύο κρατιδίων, παρόμοιοι και χειρότεροι του Οζερσάι και του Τατάρ– είναι ότι αυτή η νομιμοποίηση που αφορά το πρόβλημα της κατοχής και άρα όλο τον λαό και όχι μόνο την κυβέρνηση Αναστασιάδη, γίνεται γιατί θέλουν δήθεν να αναχαιτίσουν την κυβέρνηση του νότου. Το τρομακτικό του πράγματος, από την άλλη, είναι που οι ίδιοι άνθρωποι, αυτοί που όταν μιλούν για «κυβέρνηση στον νότο» υπονοούν αυτομάτως ότι υπάρχει και «κυβέρνηση στον βορρά», αρνούνται ακόμα και να μιλήσουν για το κατοχικό καθεστώς. Ίσως για να μην αναγκαστούν να ομολογήσουν ότι θεωρούν τετελεσμένο γεγονός την ύπαρξη των δύο κρατιδίων ισότιμου καθεστώτος και άρα δεν μπορούν να μιλούν για κατοχικό καθεστώς ή για παρανομία.
Ρωτήθηκε επίμονα η εκπρόσωπός τους από την Ελένη Βρετού, ποιο όρο θα χρησιμοποιούσαν αν ήθελαν να αναφερθούν στην παράνομη διοίκηση στα κατεχόμενα, αλλά παρά την επιμονή της δεν πήρε απάντηση. «Δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση», έλεγε η κ. Δημητρίου. «Διότι αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τη συγκεκριμένη κουβέντα για την κυβέρνηση στον νότο». Ξαναρωτούσε η Βρετού, αλλά ήταν κατηγορηματική η «ως δαμέ». «Όπως σας είπα δεν θα μπω σε συζήτηση προσδιορισμού του καθεστώτος που λειτουργεί στο βόρειο μέρος της Κύπρου». Ούτε καν ότι λειτουργεί παράνομα;
Πόσο δύσκολο είναι να μιλήσεις για την κατοχή; Πόσο δύσκολο είναι να πεις ότι πρόκειται για ένα παράνομο καθεστώς; Αποφεύγεις να απαντήσεις μόνο αν αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ιδεολογία που πρεσβεύεις η οποία προφανώς χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι πιστεύεις πως το βασικό πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι οι 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, που βρίσκονται στη χώρα σου, αλλά η κυβέρνηση στον νότο. Και αν αναχαιτίσεις την κυβέρνηση στον νότο δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κυβέρνηση στον βορρά. Θα ανοίξουν και τα οδοφράγματα και η ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα της ελεγχόμενης συνοριακής διακίνησης. Έχουν όραμα οι άνθρωποι!
Φυσικά και δικαιούνται να λένε τη γνώμη τους και οι «ως δαμέ» και οι ανόητοι και όλοι. Ακόμα κι αν όσα λένε σε μια κατεχόμενη χώρα στηρίζουν ή δικαιολογούν ή προπαγανδίζουν υπέρ της ξένης χώρας που επιβουλεύεται την πατρίδα μας. Το λέω γιατί είδα πολλούς χτες να επιχειρηματολογούν για να πείσουν ότι δικαιούνται κι αυτοί να λένε τη γνώμη τους στη δημοκρατία. Ποιος τους το απαγόρευσε για να χρειάζεται να το υπερασπιστούν; Εδώ, επώνυμοι κι ανώνυμοι πάνε και δουλεύουν στα κατεχόμενα, κάνουν διαλέξεις στα παράνομα πανεπιστήμια, κάνουν διακοπές στα κλεμμένα ξενοδοχεία, στήνουν χρηματοδοτούμενες των πρεσβειών ομάδες με αυτούς που παλεύουν να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν τους το απαγόρευσε κανένας. Και θα απαγορεύσουν σε αυτούς τους τύπους να λένε τη γνώμη τους; Ας την λένε. Δημοσίως. Για να κρίνονται κι αυτοί, όπως κρινόμαστε όλοι.
aristosm@phileleftheros.com
Γενικά θέματα
Τελευταίες εξελίξεις από Συρία όπως μεταφέρει το BBC
Περίληψη
Ο Μπάιντεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία
Οι κάτοικοι στη Δαμασκό εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα
Ο πρωθυπουργός «έτοιμος να συνεργαστεί» με την ηγεσία που έχει επιλέξει ο λαός
Η Δαμασκός είναι ασφαλής, λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης
Οι αντάρτες λένε ότι θα βγουν στην τηλεόραση σύντομα
Μένει να δούμε πώς συντονίζονται οι ομάδες ανταρτών, λέει ο ειδικός στη Μέση Ανατολή
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra