Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Επιμένουν οι Γάλλοι – Υπέβαλαν νέα πρόταση για τις φρεγάτες

Δημοσιεύτηκε στις

Η Naval Group υπέβαλε, από κοινού με την Thales και την MBDA, μία νέα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των πλοίων επιφανείας του Ελληνικού στόλου

Η γαλλική πρόταση, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και αξιόλογο πακέτο σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί και, παράλληλα, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες, στον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, με βελτιστοποιημένο κόστος, και περιλαμβάνει:

4 FDI HN – η πιο σύγχρονη φρεγάτα τελευταίας γενιάς : προτείνεται η κατασκευή 3 πλοίων, στην Ελλάδα. Η πρώτη θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το 2025, ενώ ως ενδιάμεση λύση, θα δοθούν 2 φρεγάτες που θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2022, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα μια φιλόδοξη Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή (ΗΙΡ) Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας

Ως μέρος της συνολικής ανάπτυξιακης δραστηριότητας της χώρας, η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας θα ενδυναμώσει την αριστεία της χώρας στο ναυτικό χώρο και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη και θέσεις εργασίας, ενώ θα διασφαλίσει ότι τα πολεμικά πλοία θα υποστηρίζονται αυτόνομα στην Ελλάδα από την ελληνική βιομηχανία.

‘Ολους τους προηγούμενους μήνες η Naval Group, ανέπτυξε μια μόνιμη ομάδα ειδικών έμπειρων στελεχών στην Ελλάδα, για να επιταχύνει τη διερεύνηση της συνεργασίας με την Ελληνική Βιομηχανία. Η κύρια αποστολή τους είναι ξεκάθαρη: ο εντοπισμός εταίρων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κατασκευή των φρεγατών FDI HN & τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ στην Ελλάδα, την μελλοντική τεχνική υποστήριξη τους όπως επίσης, πέραν του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών, σε άλλα διεθνή ναυτικά προγράμματα της Naval Group.

Το σχέδιο της Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής θα ανάπτυξει νέες δυνατοτήτες στην Ελληνική Βιομηχανία, δημιουργώντας συνθήκες για χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων ευκαιριών ανάπτυξης στην Ελλάδα.

FDI HN “made in Greece”από την Ελληνική Βιομηχανία για το ΠΝ

Στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, η Naval Group ανέπτυξε μια ισχυρή εμπειρία και πραγματοποίησε με επιτυχία εκτενή προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας για την παραγωγή πλοίων επιφανείας ή υποβρυχίων στις εγκαταστάσεις των εταίρων της διεθνώς, όπως στη Σιγκαπούρη, την Ινδία, τη Βραζιλία και την Αίγυπτο. Βασιζόμενη στην απαράμιλλη και χωρίς ρίσκο προσέγγιση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, η Naval Group προσφέρει μια ασφαλή συμπαραγωγή 3 φρεγατών FDI HN, στην Ελλάδα, από ελληνικά ναυπηγεία και με μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος.

Το Σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (ΗΙΡ) έχει διαμορφωθεί με τρόπο που προσφέρει “made in Greece” πολεμικά πλοία αντίστοιχης ποιότητας και επιδόσεων με τις φρεγάτες FDI που βρίσκονται υπο κατασκευή στη Γαλλία για το Γαλλικό Ναυτικό, απολύτως προσαρμοσμένα στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ, και πλήρως διαλειτουργικά με το Γαλλικό Ναυτικό αλλα και με λοιπές ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Το Σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής θα συμβάλλει ακόμη στην δημιουργία μιας ισχυρής Ελληνικής αμυντικής ναυπηγικής βιομηχανίας, σημείο κλειδί για την βιομηχανική επιχειρησιακή αυτονομία της χώρας στο ναυτικό τομέα.

Το Σχέδιο (ΗΙΡ) θα ενισχύσει σημαντικά την ελληνική κυριαρχία και αυτονομία, θα δημιουργήσει συνθήκες για θέσεις εργασίας, ενώ θα προσφέρει το καλύτερο δυνατο αποτέλεσμα πολεμικών πλοίων “Made in Greece”για τη προστασία των συμφερόντων της χώρας μέσω:

Μεταφοράς στην Ελλάδα όλης της απαραίτητης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή των 3 FDI HN, εντός χρονοδιαγράμματος, στα ίδια επίπεδα ποιότητας και απόδοσης όπως η πρώτη του τύπου που θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και θα παραδοθεί το 2025.

Μεγιστοποίησης της συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας στην εγχώρια υποστήριξη & συντήρηση της FDI HN τα επόμενα 40 χρόνια.

Αύξησης της αυτονομίας και αυτοδυναμίας της χώρας στην κατασκευή και την συντήρηση πολεμικών πλοίων μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σε έλληνες εταίρους.

Συμμετοχής στην ανάπτυξη ενός κερδοφόρου και καινοτόμου Ελληνικού Ναυτικού Αμυντικού οικοσυστήματος, που θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου για το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, όχι μόνο στο ναυπηγικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς όπως ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα Πληροφορικής κλπ με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Δημιουργία μακροπρόθεσμων σχέσεων με την Ελληνική Βιομηχανία

Ως ναυτική χώρα με ισχυρή ναυπηγική παράδοση, η Ελλάδα διαθέτει ναυπηγεία και μεγάλο αριθμό αμυντικών εταιρειών. Οι εμπειρογνώμονες της Naval Group συνεργάστηκαν με τους δύο κύριους οργανισμούς αμυντικής βιομηχανίας, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, ΣΕΚΠΥ, την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας HASDIG και με τη HEMEXPO- τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού- και δέχεται ή επισκέπτεται όλες τις μεγάλες, μικρές και μεσαίες ελληνικές εταιρείες που αναγνωρίζονται ή ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα FDI HN, σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων όπως εξοπλισμός, ενσωμάτωση και κατασκευή της πλατφόρμας, εξοπλισμός και ενσωμάτωση συστημάτων μάχης, διαχείριση δοκιμών, εργασιών συντήρησης, προγραμμάτων Ερευνας και Ανάπτυξης.

Περισσότερες από 70 εταιρείες, με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έχουν εντοπισθεί 10 εκ των οποίων ήδη έχουν προκριθεί, ενώ άλλες 40 βρίσκονται σε στάδιο επαφών ή αρχικής αξιολόγησης των βιομηχανικών τους δυνατοτήτων. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και εντός των επομένων εβδομάδων αφου η Naval Group έχει δεσμευθεί να επιτύχει την πιο εκτεταμένη Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή.

Πέρα από τη συμμετοχή στα προγράμματα FDI HN και MEKO 200HN, όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες θα ενσωματωθούν στις αλυσίδες εφοδιασμού της γαλλικής βιομηχανικής ομάδας και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και προβολή στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group θα συμβάλει στην κατασκευή της FDI HN αλλά και τη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος ικανού να συμμετάσχει στο μέλλον σε άλλα εθνικά και διεθνή σύνθετα έργα, άμεσα ή σε συνεργασία με την Naval Group, δημιουργώντας συνθήκες για χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμες οικονομικές αποδόσεις στην Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες.

Αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως Κέντρο Ναυτικής Καινοτομίας

Η Naval Group έχει επίσης έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργατικών έργων R&D με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα σε τεχνολογίες αιχμής όπως η κατασκευή πρόσθετων, η προληπτική συντήρηση, drones και συστήματα ναυτικών αποστολών. H Naval Group στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου τεχνολογικών και ερευνητικών έργων έτσι ώστε να χτίσει τις ελληνικές μελλοντικές δυνατότητες ναυτικού πολέμου.
Η Naval Group εργάζεται ήδη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που εφαρμόζεται στους ναυτικούς και θαλάσσιους τομείς με Έλληνες εταίρους στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το CYBERMAR καθώς και τα έργα PESCO Pandora και H2020.

Τέλος, η Γαλλία και η Ελλάδα μοιράζονται μια κοινή ανάγκη για θαλάσσια επιτήρηση. Η Naval Group προτείνει τη δημιουργία, μαζί με Έλληνες εταίρους, μιας βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας που θα απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά από την Ελλάδα. Η Naval Group ξεκίνησε συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες προκειμένου να τοποθετηθεί σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και να πραγματοποιήσει κοινά έργα.

Πέραν της ενδυνάμωσης των ισχυρών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η Γαλλική πρόταση περιλαμβάνει την κάλυψη όλων των τωρινών και μελλοντικών αναγκών του ΠΝ με ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» βασισμένο στην FDI HN την καλύτερη φρεγάτα της κατηγορίας της και την πιο σύγχρονη διαθέσιμη σήμερα.

Με αυτό το ολοκληρωμένο πακετο σύγχρονων φρεγατών, εξοπλισμένων με το πιο προηγμένο ρανταρ Sea Fire και συστήματα βλημάτων που προσφέρονται από την Thales και την MBDA, λύση εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ και πλοίων Ενδιάμεσης Λύσης, η French Team θα διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες του ΠN θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες του, με παράλληλη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επόμενες δεκαετίες.

FDI HN, η καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες του ΠΝ

Η FDI HN είναι η μόνη φρεγάτα που προσφέρεται στο ΠΝ με δυνατότητες αποτελεσματικής προστασίας στόχων υψηλής αξίας θαλάσης ή περιοχής όπως παράκτιες εγκαταστάσεις, πόλεις και Ελληνικά νησιά.

Η FDI HN θα αποτελεί, πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Εξοπλισμένη με εως 32 βλήματα Aster ή με συνδυασμό Aster και MICA NG βλημάτων, 21 RAM, 8 Exocet MM 40 B 3, MU 90 lightweight torpedoes και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει απαράμιλλες δυνατότητες για το συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων που έχουν τεθεί. Όπως όλες οι φρεγάτες της Naval Group η FDI HN θα είναι πλήρως διαλειτουργική με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Θα διαθέτει ακόμη δυνατότητες να αναλάβει οποιονδήποτε πολλαπλό ρόλο σε κάθε είδους συμμαχικό στόλο, αλλά και στον Ελληνικό.

Η FDI HN είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group. κ.λπ. Ο φόρτος των βλημάτων Aster μπορεί να εμπλέξει στόχους πολύ γρήγορα σε κάθε κατεύθυνση και να εξασφαλίσει μια ασύγκριτη hit-to-kill δυνατότητα, κανοντας δυνατή την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επίθεσης κορεσμού.

Η FDI HN έχει σχεδιαστεί ώστε να δύναται να εξοπλιστεί με τους Naval Cruise Missiles, μια δυνατότητα μακρού πλήγματος μοναδική στην αγορά, με ικανότητα να αντιπετωπίσει τις πρόσφατες απειλές. Οι φυσικές και ψηφιακές της υποδομές της FDI εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Ναυτικό θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, απειλές stealth κάτω ή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).

H πρώτη FDI HN θα παραδοθεί το 2025 που σημαίνει ότι οι ανάγκες του ΠΝ θα καλυφθούν πολύ σύντομα και η Naval Group προσφέρει μια χωρίς ρίσκο λύση για την κατασκευή των 3 ακόμη FDI HN φρεγατών στην Ελλάδα, σε ελληνικά ναυπηγεία, εντός χρονοδιαγράμματος, με την ίδια ποιότητα και απόδοση όπως η πρώτη του τύπου.

Η Naval Group έχει ένα μακρύ ιστορικό επιτυχημένων περιπτώσεων μεταφοράς τεχνολογίας σε όλο το κόσμο. Οι φρεγάτες θα κατασκευασθούν με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της 1ης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή αξιοποιήση για την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ εγγυάται τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή 3 φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτό θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του ΠΝ και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία όπως και εκατοντάδες θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα στην χώρα.
Ενδιάμεση λύση διαθέσιμη σε λιγότερο από ένα έτος, σε συνδυασμό με την πρόταση φρεγατών FDI HN.
Επιπρόσθετα, η Γαλλική πλευρά προσφέρει ενδιάμεση λύση διαθέσιμη στο συντομότερο χρονικό διάστημα, αφού η αντιαεροπορική φρεγάτα (AAW Jean Bart) και η ανθυποβρυχιακή φρεγάτα (ASW Latouche-Tréville), θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2022 στο πλαισίο της πρότασης. Οι φρεγάτες είναι εν ενεργεία πλοία του Γαλλικού Ναυτικού, για εθνικές και διεθνείς αποστολές, αποδεικνύοντας ότι είναι πλήρως διαλειτουργικές με κάθε άλλο πλοιο του ΝΑΤΟ και έχουν δυνατότητες για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών. Θα αποτελέσουν ουσιαστική ενίσχυση στον Ελληνικό Στόλο για τη σύντομη χρονική περίοδο πριν την παράδοση της πρώτης FDI HN το 2025

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO στην Ελλάδα

Για την κάλυψη των ελληνικών αναγκών προτείνεται μία λύση χωρίς ρίσκο για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ.
Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO ΗΝ προορίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τις ήδη διαμορφωμένες σχέσεις ανάμεσα στην Thales και την Naval Group με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους.

Πρώτο Θέμα

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει πάνω σε Leopard και η Ελλάτα ετοιμάζει τον κανιβαλισμό τους

Η τεράστια επένδυση στα Leopard 2 δεν θα έχει το βάθος που όλοι ήλπιζαν αλλά σε πρακτικό επίπεδο, εδώ και κάποια χρόνια έχει ξεκινήσει η απαξίωση του στόλου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το άρθρο από το Δούρειο Ίππο αναφέρεται στην παρουσία του πρωθυπουργού μπροστά σε έναν πύργο άρματος Leopard 2 που κατασκευάστηκε από την METLEN, κατά την επίσκεψή του σε εγκαταστάσεις της εταιρείας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο Ελληνικός Στρατός προχωρά σε «κανιβαλισμό» Leopard, δηλαδή στη διάλυση και επανασυναρμολόγηση παλαιότερων αρμάτων για να διατηρηθούν σε λειτουργία, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και συντήρησης. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που καταγγέλει είναι ότι η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία KMW νυν KNDS Deutschland, έχει κηρυχθεί έκπτωτη με απόφαση του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια.  Το κείμενο υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού και της εξάρτησης από ξένα συστήματα, ενώ επικρίνει την κυβέρνηση για την κατάσταση αυτή.

Διαβάστε το άρθρο που υπογράφει ο Σάββας Βλάσσης:

Η εικόνα του πρωθυπουργού να ενημερώνεται εμπρός σε έναν πύργο άρματος Leopard 2 που κατασκευάζει η METLEN, κατά την επίσκεψή του εκεί στις 6 Ιουνίου, μπορεί να χαρακτηρισθεί άκρως σουρεαλιστική, σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, βιομηχανίας και Ελληνικού Στρατού.

Σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, είναι γνωστό ότι η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία KMW νυν KNDS Deutschland, έχει κηρυχθεί έκπτωτη με απόφαση του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια. Με πλήρη γνώση του Μαξίμου, η αρχική επίδειξη ενδιαφέροντος για εξεύρεση αμοιβαίως επωφελούς εξωδικαστικού συμβιβασμού σε εκκρεμότητες του παρελθόντος, οδηγήθηκε μεθοδευμένα σε ναυάγιο. Η κυβέρνηση συνέπλευσε με τα κυκλώματα που χρησιμοποίησαν τον ελιγμό προκειμένου να πειστούν οι Γερμανοί ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς αυτά και με τις “παλιές καλές” πρακτικές του παρελθόντος για τις οποίες στην Γερμανία δικάστηκαν και καταδικάστηκαν υπεύθυνοι. Καθώς η KMW επέδειξε σταθερή προσήλωση στην απόρριψη αυτών των πρακτικών, κατέθεσε συνολικώς τρεις προτάσεις, στις οποίες η κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμμία αντιπρόταση, η υπόθεση οδηγήθηκε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC) και η Ελλάδα καταδικάστηκε.

Τώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, “καμάρωνε” εμπρός σε ένα προϊόν συνεργασίας με ξένη εταιρεία την οποία ο ίδιος κήρυξε έκπτωτη και έχει δείξει ότι δεν τον ενδιαφέρει να παραμείνει συνεργάτης! Βεβαίως, η METLEN, που δεν έχει αναπτύξει η ίδια προϊόντα για να επιδείξει, δεν μπορεί να μην υπερηφανεύεται για την υψηλή ποιότητα εργασίας που την διακρίνει στην κατασκευή πύργων και σκαφών άρματος Leopard 2 για την παγκόσμια αγορά.

Σε επίπεδο βιομηχανίας, με το αρνητικό κλίμα από την Αθήνα και εν όψει των διεθνών εξελίξεων που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική πλευρά εγκαταλείπει σταδιακώς την Ελλάδα. Με την ζήτηση για Leopard 2 να έχει αυξηθεί, ο στόχος αυξήσεως της παραγωγής από 4 σε 20 μηνιαίως, αποτελεί πρόκληση στην οποία η METLEN, παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί επί τριετία, δεν αντέδρασε όπως αναμενόταν. Αναγκαστικώς μεν, της ανατέθηκαν οι σχετικές συμβάσεις από τις πρώτες παραγγελίες Leopard 2 που προέκυψαν αλλά πλέον οι Γερμανοί φαίνεται να κινούνται στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητος με δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής σε Τσεχία και Αυστρία, με κοινοπραξίες ή εξαγορά παλαιών βιομηχανιών.

Στην Ελλάδα, κυριαρχούν διαρροές που παρουσιάζουν ανάθεση έργου για 300 Leopard 2 στην ελληνική εταιρεία ενώ τονίζεται και η συμμετοχή της στην κατασκευή μεταλλικών συγκροτημάτων για αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, υποβρύχια κ.λπ. Εν τούτοις, η περίπτωση των Leopard 2 δεν ισχύει, δεδομένου ότι υπάρχουν τμηματικές αναθέσεις ενώ και στην περίπτωση των Patriot, από πέρυσι η METLEN έχασε το συγκεκριμένο έργο, το οποίο πλέον ανατέθηκε στην MEVACO. 

Επομένως, σε βιομηχανικό επίπεδο, είναι σαφές ότι οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί και το αφήγημα για ελληνικό “αμυντικό hub”, δεν σχετίζονται τόσο με συνέχιση αυτών των παραγωγών αλλά υπολογίζουν σε ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου από μεγάλες συμβάσεις που θα αναθέσει η ελληνική κυβέρνηση σε άλλους ξένους οίκους. Όπως έχει επισημάνει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η METLEN δεν συμμετέχει σε κάποια ευρωπαϊκή κοινοπραξία αλλά απλώς έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με ξένες εταιρείες, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση υπογραφής συμβάσεων με το ελληνικό ΥΠΕΘΑ. Εάν οι συνεργασίες οι οποίες “διαφημίζονται” εδώ και καιρό με διαρροές σε δημοσιεύματα και επίσημες ανακοινώσεις, αποδειχθεί ότι επιβάλουν στον Ελληνικό Στρατό τις λύσεις που προσφέρει μια υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση ιδιωτική βιομηχανία, οι οποίες μπορεί και να μην είναι οι πιο συμφέρουσες επιχειρησιακώς και οικονομικώς, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι ο ΜΠΑΕ 2025-2036 έχει σχεδιασθεί με βάση και “κρυφές ατζέντες”.  

Γεγονός είναι ότι η ανέγερση των τριών νέων εργοστασίων της METLEN από τα οποία θα δημιουργηθούν 650 νέες θέσεις εργασίας, επιδοτείται από την κυβέρνηση με 22 εκατ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Από τον χρόνο υλοποιήσεως, θα εξαρτηθεί και η έναρξη της παραγωγής για τον πρώτο πελάτη, κατά τα φαινόμενα τον Ελληνικό Στρατό.

Στο επίπεδο του Ελληνικού Στρατού τέλος, αφενός η τεράστια επένδυση στα Leopard 2 δεν θα έχει το βάθος που όλοι ήλπιζαν αλλά σε πρακτικό επίπεδο, εδώ και κάποια χρόνια έχει ξεκινήσει η απαξίωση του στόλου. Για τα πιο σύγχρονα άρματα, όπως έχει σημειώσει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, δεν ανατέθηκε ποτέ σύμβαση FOS, με φυσιολογικό αποτέλεσμα τις ακινησίες και τις εγκαταλείψεις αρμάτων. Αυτό όμως που δείχνει τις κυβερνητικές προθέσεις και την σταθερή εφαρμογή της πολιτικής που εξυπηρετεί τα κυκλώματα, είναι ότι στον ΜΠΑΕ 2025-2036, δεν προβλέπονται καθόλου δαπάνες για προγράμματα αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων. Η πρόθεση να κρατηθούν εκτός συγκεκριμένες γερμανικές εταιρείες, δεν κρύβεται. 

Δεν μιλάμε για προγράμματα προμήθειας ή και εκσυγχρονισμού αλλά ακόμη και για προγράμματα FOS. Οι αρμόδιοι έθεσαν έναν πολύ φιλόδοξο στόχο: την συμπλήρωση 35ετίας χωρίς FOS για τα Leopard 2. Με κηρυγμένο έκπτωτο τον κατασκευαστή, το ΓΕΣ βρίσκεται σε απελπισία αφού οι μικροδιαγωνισμοί που επιχειρεί για Leopard 1/2 δεν καταλήγουν πουθενά. Το αποτέλεσμα είναι ότι αντί να λαμβάνονται αποφάσεις για την ενίσχυση του αρματικού δυναμικού, αποφασίζονται μέτρα περικοπής της συνολικής δυνάμεως! Έτσι, ο προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια είναι να μειωθεί κατά αρκετές δεκάδες ο αριθμός αρμάτων Leopard 1/2, με σκοπό τα αποσυρθέντα άρματα να χρησιμοποιηθούν για προσπορισμό ανταλλακτικών υπέρ της εναπομένουσας δυνάμεως!

Θα πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα παγκοσμίως, όταν η διεθνής σκηνή και ειδικώς η Ευρώπη, πασχίζουν να ενισχύσουν το αρματικό δυναμικό τους παντοιοτρόπως. Η δε Ελλάδα, η οποία επικαλείται πραγματικό κίνδυνο, την ίδια στιγμή που ο τουρκικός στρατός θα εντάσσει σε υπηρεσία μαζικά το Altay, θα αρχίζει τον κανιβαλισμό Leopard. 

Σουρεαλιστική κατάσταση, από κάθε άποψη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ινδικό ΜΜΕ: Γιατί η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, σύμμαχο της Ινδίας

Από τότε που η Ελλάδα αγόρασε τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, η Τουρκία βρίσκεται σε έξαρση. Η επιτυχία της Ινδίας εναντίον των τουρκικών drones έχει πλήξει σκληρά την αμυντική βιομηχανία της Άγκυρας, η οποία έχει χάσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ινδία είχε το πάνω χέρι στη πρόσφατη σύγκρουσή της με το Πακιστάν. Ακόμα και μετά την ήττα του, το Πακιστάν συνεχίζει να διαδίδει ψευδείς ισχυρισμούς. Η Κίνα και η Τουρκία υποστηρίζουν ανοιχτά την προπαγάνδα του Πακιστάν. Τώρα, η Τουρκία στοχεύει τη στενή φίλη της Ινδίας, την Ελλάδα. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη. Η Ινδία παραδέχεται ότι έχασε κάποια αεροσκάφη, αλλά κρατά τις λεπτομέρειες μυστικές. Η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να απειλήσει την Ελλάδα. Τα μέσα ενημέρωσης της διαδίδουν φόβο επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του Πακιστάν. Η Ελλάδα πρόσφατα αγόρασε 24 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία.

Το συντηρητικό τουρκικό μέσο TR Haber προωθεί νέα προπαγάνδα. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα αμφισβητεί τις δυνατότητες των Rafale. Το δημοσίευμα προειδοποιεί ότι, αν το Πακιστάν μπορεί να πλήξει ινδικά μαχητικά με κινεζικά JF-17 και πυραύλους PL-15, η εξάρτηση της Ελλάδας από τα Rafale είναι επικίνδυνη.

Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μακροχρόνιες εντάσεις. Με στόχο να εκφοβίσει την Ελλάδα, η Άγκυρα θέλει να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν για τους δικούς της σκοπούς. Ωστόσο, δεν αναφέρουν πώς η Ινδία συνέτριψε τα τουρκικά drones σαν να ήταν ασήμαντα.

Ο φόβος της Τουρκίας για τα Rafale

Από τότε που η Ελλάδα αγόρασε τα Rafale, η Τουρκία είναι ανήσυχη. Οι επιθέσεις της Ινδίας στα τουρκικά drones προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων στη βιομηχανία άμυνας της Τουρκίας. Μετά την καταστροφή του drone Bayraktar TB-2 από την Ινδία, πολλές παραγγελίες για αυτό το drone ενδέχεται να ακυρωθούν.

Παραθέτοντας ανώνυμες πηγές, το TR Haber δημοσιεύει αόριστες αναφορές ότι η Ελλάδα ανησυχεί. Το μέσο δεν κατονομάζει ποτέ αυτές τις πηγές. Αυτή η ασαφής δημοσιογραφία αποκαλύπτει τον πραγματικό στόχο της Τουρκίας.

Το TR Haber ισχυρίζεται επίσης ότι η Ινδία είναι δυσαρεστημένη με την απόδοση των Rafale. Υποστηρίζει ότι το Νέο Δελχί αρνήθηκε τεχνικό έλεγχο που πρότεινε η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation. Η αναφορά εμφανίστηκε πρώτα στο Πακιστάν και στη συνέχεια διαδόθηκε μέσω κινεζικών μέσων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να την υποστηρίζουν.

Το μέσο ισχυρίζεται ακόμα ότι η Ινδία αμφισβητεί τη Γαλλία για την ποιότητα παραγωγής και την κοινοποίηση πηγαίου κώδικα. Η ινδική κυβέρνηση ή η πολεμική αεροπορία δεν έχουν δηλώσει κάτι επίσημα, οπότε οι ισχυρισμοί αυτοί φαίνονται αμφίβολοι.

Ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι να αμφισβητήσει την τεχνολογία των Rafale και να αποδυναμώσει τους αμυντικούς δεσμούς Ινδίας-Γαλλίας. Η προπαγάνδα προσπαθεί να σπείρει δυσπιστία και να σπρώξει την Ινδία προς αμερικανικά ή ρωσικά όπλα.

Η Ινδία μπορεί να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας

Η Τουρκία φοβάται ότι η Ινδία θα υποστηρίξει ανοιχτά την Ελλάδα. Αυτή η ανησυχία φαίνεται ξεκάθαρα στις αναφορές του TR Haber. Τα τουρκικά μέσα φοβούνται ότι η Ινδία θα ενισχύσει τους αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα ως αντίποινα.

Η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε πρόσφατα ότι η Ινδία εξετάζει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Συμφωνίες μπορεί να γίνουν σε λιμάνια, τουρισμό και άμυνα.

Φήμες για ινδικές επενδύσεις στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) προκαλούν ανησυχία στην Τουρκία. Η Ινδία κατέστρεψε τα τουρκικά drones με ευκολία. Τα ινδικά συστήματα Akash και T-4 κατέρριψαν αυτά τα drones. Η Τουρκία φοβάται ότι η Ινδία μπορεί τώρα να πουλήσει αυτά τα όπλα στην Ελλάδα.

Αν η Ινδία ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς με την Ελλάδα, αυτό θα είναι μια ισχυρή απάντηση στην υποστήριξη της Τουρκίας προς το Πακιστάν. Η Ινδία έχει επίσης ισχυρούς δεσμούς με τους αντιπάλους της Τουρκίας, την Κύπρο και την Αρμενία. Η τελευταία είναι πλέον φίλη που λαμβάνει τα προηγμένα όπλα της Ινδίας, αποδεδειγμένα στον πόλεμο κατά του Πακιστάν.

Σε αυτή την κατάσταση, ο φόβος της Τουρκίας είναι φυσικός. Εκτός από το Akash, η μεγαλύτερη απειλή της Ινδίας για τους εχθρούς της είναι ο πύραυλος BrahMos. Η Ινδία αυξάνει ραγδαία την παραγωγή BrahMos. Αναμένεται ότι η Ινδία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να αντιμετωπίσει την Τουρκία και την Κίνα μέσω των συμμάχων της.

ΠΗΓΗ: Zeenews

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητά ο τσεχικός αμυντικός κολοσσός CSG

Στόχος του ομίλου είναι να δημιουργήσει στη χώρα μας ένα success story στο πρότυπο παρόμοιων επενδύσεωv που έχει υλοποιήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποτελώντας έναν σημαντικό εργοδότη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα μέσω της παρουσίας του το ρόλο της Ελλάδας στην αμυντική αυτονομία της Ευρώπης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συνέργειες και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητά ο τσεχικός αμυντικός κολοσσός CSG, σε συνέχεια της συμφωνίας για τη σύσταση κοινοπραξίας στρατηγικής σημασίας της MSM Export, μέλος του ομίλου CSG με την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για την παραγωγή πυρομαχικών. Συμφωνία που, όπως τονίζεται, είναι μόνο η αρχή.

Στόχος του ομίλου είναι να δημιουργήσει στη χώρα μας ένα success story στο πρότυπο παρόμοιων επενδύσεωv που έχει υλοποιήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποτελώντας έναν σημαντικό εργοδότη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα μέσω της παρουσίας του το ρόλο της Ελλάδας στην αμυντική αυτονομία της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον όμιλο CSG, το ReArm Europe αποτελεί ζωτική ευκαιρία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όμως, με προτεραιότητα τις επενδύσεις σε στρατηγικά αμυντικά προϊόντα.

Όπως τόνισε ο David Chour, Vice-Chairman of the Board of Directors Chief Operating Officer, του ομίλου CSG (Czechoslovak Group) κατά την ενημέρωση των Ευρωπαίων δημοσιογράφων στα κεντρικά γραφεία και τις εργοστασιακές μονάδες της εταιρείας στην Πράγα, στην Τσεχία, παρουσία της «Ναυτεμπορικής», «στοχεύουμε να είναι ο όμιλος CSG μία από τις κορυφαίες εταιρείες άμυνας στον κόσμο.

Αυτός ο στόχος καθορίζει και τις επόμενες κινήσεις μας όσον αφορά τις εξαγορές και τους τομείς δραστηριότητας». Σύμφωνα με τον κ. Chour «οι τελευταίες εξαγορές μας ήταν στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Επιδίωξή μας είναι να ενισχύσουμε την παρουσία μας στις ΗΠΑ όπου διερευνούμε και την επόμενη εξαγορά μας, παράλληλα με την εδραίωσή μας στην Ευρώπη».

Ο όμιλος CSG στην Ελλάδα

Μιλώντας στη «Ν» ο Andrej Čírtek, Spokesman, Czechoslovak Group a.s. σχετικά με την εξέλιξη της παρουσίας του ομίλου CSG στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση της κοινοπραξίας της MSM Export με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα τόνισε πως «η παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 mm στο εργοστάσιο του Λαυρίου έχει ήδη ξαναρχίσει, χάρη στη μεταφορά τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας της MSM Export, από τον Όμιλο MSM, μέλος του ομίλου CSG, δημιουργώντας δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.

Το έργο της κοινοπραξίας μεταξύ του ομίλου CSG και της ΕΑΣ που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση της ΕΑΣ θα συσταθεί επίσημα τους επόμενους μήνες. Η κοινοπραξία υποστηρίζεται με 33 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ASAP (Act in Support of Ammunition Production) της Ε.Ε. και 50 εκατ. ευρώ από την CSG.

Η παραγωγή TNT έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την άνοιξη του 2027 για την κάλυψη των απαιτήσεων επιχορήγησης ASAP. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή εξαρτημάτων βασικής διασποράς, πυρομαχικών μεσαίου διαμετρήματος (20-30 mm και 40 mm), φυσιγγίων μικρού διαμετρήματος (5.56 mm, 7.62 mm, 12.7 mm) και γραμμής συναρμολόγησης ανακατασκευής πυρομαχικών.

Η παραγωγή βλημάτων αρμάτων μάχης Leopard 2 των 120 χιλιοστών έχει προγραμματιστεί για μελλοντική ένταξη, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας και στοχεύοντας στη δημιουργία 300-400 νέων θέσεων εργασίας εντός τριών ετών.

Αναφορικά με την ίδρυση της CSE Greece και το αντικείμενο της δραστηριότητάς της ο κ. Čírtek τόνισε πως «ναι, η CSE Greece έχει ιδρυθεί ως εμπορική αντιπροσωπεία του Czechoslovak Group στην Ελλάδα, λειτουργώντας υπό την κύρια εμπορική μας αντιπροσωπεία, Czechoslovak Export. Οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται στην προώθηση του αμυντικού και βιομηχανικού χαρτοφυλακίου του ομίλου CSG στην ελληνική αγορά.

Το έργο παραγωγής πυρομαχικών στο Λαύριο διαχειρίζεται ξεχωριστά η MSM Export, μέλος του CSG, και δεν σχετίζεται με την CSE Greece. Μέσω της CSE Greece, ο όμιλος CSG στοχεύει να προσφέρει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προϊόντα όπως εκτοξευτές πυραύλων σε σασί Tatra ή πυροσβεστικό εξοπλισμό, προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες τους, ενώ παράλληλα διερευνά περαιτέρω ευκαιρίες συνεργασίας».

Στην ερώτηση για το πώς συνδέονται οι διάφορες εταιρείες του ομίλου CSG που έχουν πλέον δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο κ. Čírtek  διευκρίνισε πως «οι δραστηριότητες του Τσεχοσλοβακικού Ομίλου (CSG) στην Ελλάδα περιλαμβάνουν διακριτούς ρόλους σε όλες τις θυγατρικές του, οι οποίοι συντονίζονται για την υποστήριξη των στρατηγικών μας στόχων.

Την Παραγωγή Πυρομαχικών στο Λαύριο: Το έργο του Λαυρίου διαχειρίζεται ο Όμιλος MSM, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου CSG που επικεντρώνεται στην παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος, με εγκαταστάσεις στην Ισπανία, τη Σλοβακία και τη Σερβία.

Συγκεκριμένα, την κοινοπραξία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα  διαχειρίζεται η MSM Export, θυγατρική του Ομίλου MSM, η οποία επιβλέπει τη μεταφορά τεχνολογίας, την αύξηση της παραγωγής και τη λειτουργική διαχείριση για βλήματα 155 mm και τη μελλοντική παραγωγή TNT.

Τις Προσφορές Προϊόντων: Ο όμιλος CSG προσφέρει στην ελληνική αγορά προϊόντα όπως εκτοξευτές πυραύλων και το τεθωρακισμένο όχημα Patriot 4×4, και τα δύο κατασκευασμένα σε πλαίσιο Tatra. Αυτά κατασκευάζονται από την Excalibur Army, μια εταιρεία της CSG που ειδικεύεται σε στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Εμπορική Εκπροσώπηση: Το κύριο εμπορικό τμήμα του ομίλου CSG, η Czechoslovak Export, ίδρυσε την CSE Greece ως τοπικό γραφείο για να διατηρήσει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα και να ενισχύσει τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες στην περιοχή. Η CSE Greece διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις και διερευνά ευκαιρίες για έργα με Έλληνες πυροσβέστες και τις Ένοπλες Δυνάμεις, προωθώντας το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο του ομίλου CSG».

Σχετικά με το πρόγραμμα ReArm Europe και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να διασφαλίσει την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, ο κ. Čírtek  επεσήμανε πως «το πρόγραμμα ReArm Europe, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, προσφέρει μια ζωτική ευκαιρία για την ενίσχυση της αμυντικής αυτονομίας της Ευρώπης, ενισχύοντας τις κρίσιμες παραγωγικές ικανότητες. Ο όμιλος CSG και οι θυγατρικές του, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου MSM, αξιολογούν πιθανά έργα για την αξιοποίηση αυτής της χρηματοδότησης, εξισορροπώντας την με την ισχυρή πρόσβασή μας σε τραπεζική χρηματοδότηση, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το κόστος κεφαλαίου. Η εμπειρία μας με προγράμματα της Ε.Ε., όπως η εξασφάλιση 30 εκατ. ευρώ από το ASAP για το έργο παραγωγής TNT στο Λαύριο, καταδεικνύει την ικανότητά μας να διαχειριστούμε πολύπλοκους κανονισμούς. Για να επιτύχει το ReArm Europe, πρέπει να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες, να δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε στρατηγικά προϊόντα όπως πυρομαχικά και πρώτες ύλες, και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, ρυθμιστικών αρχών και ηγετών της βιομηχανίας, όπως η CSG, για να μειώσει την εξάρτηση από μη ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού και να αντιμετωπίσει τα τρωτά σημεία».

 Όμιλος CSG: Ευρωπαϊκή αμυντική παραγωγή, με αιχμή του δόρατος τις ΤΑΤRΑ Trucks-Tatra Defense Vehicle (TDV), Excalibur Army, ELDIS Radar Systems

Με έδρα την Ευρώπη και την Τσεχία, ο όμιλος CSG μετρά 25 χρόνια παρουσίας στην ευρωπαϊκή αμυντική παραγωγή. Έχει αναπτυχθεί σε περισσότερες από 70 χώρες, αριθμεί περισσότερες από 100 θυγατρικές. Διαθέτει 30 εργοστασιακές μονάδες παραγωγής αμυντικών προϊόντων, όπως πυρομαχικά, στρατιωτικά οχήματα, τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβολικά συστήματα, ραντάρ, με βασικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ινδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Απασχολεί πάνω από 14.000 υπαλλήλους Δραστηριοποιείται σε 5 βασικούς τομείς, με έμφαση την άμυνα που αντιστοιχεί στο 83,6% του κύκλου εργασιών του ομίλου και διακρίνονται στους CSG Defence, CSG Ammo+, CSG Mobility, CSG Aerospace, CSG Business Projects.

Αιχμή του δόρατος αποτελούν η ΤΑΤRΑ Trucks, που ιδρύθηκε το 1850 και Tatra Defense Vehicle (TDV) με έδρα την Τσεχία για την παραγωγή στρατιωτικών οχημάτων με πρόσφατο δημιούργημα το τεθωρακισμένο όχημα νέας γενιάς Pandur 8×8 EVO 8×8, που ανταποκρίνεται όχι μόνο στις ανάγκες των Τσεχικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και πελατών διεθνούς βεληνεκούς. Eπίσης η Excalibur Army, με έδρα την Τσεχία, που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων, την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, εκτοξευτών πυραύλων, αυτοκινούμενων πυροβόλων. Καθώς και η ELDIS Radar Systems, με έδρα την Τσεχία, με κύριο αντικείμενο το σχεδιασμό και την παραγωγή ραντάρ για τα στρατιωτικά και πολιτικά αεροδρόμια, και στόχο να είναι μεταξύ των 4 κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή ραντάρ.

Επιπλέον μεταξύ των βασικών θυγατρικών του ομίλου CSG είναι η MSM Group εταιρία παραγωγής πυρομαχικών με έδρα τη Σλοβακία, η αμερικανική εταιρία παραγωγής πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος The Kinetic Group. Πρόσφατο απόκτημα του ομίλου CSG, μέσω του MSM Group, είναι το  βιομηχανικό πάρκο Walsrode στο Bomlitz της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας παραγωγής νιτροκυτταρίνης Walsroder που αποτελεί κρίσιμη πρώτη ύλη για την άμυνα  αλλά και άλλους τομείς. Ο όμιλος CSG διαθέτει βιομηχανικές μονάδες υψηλής αμυντικής τεχνολογίας, αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό, ισχυρό R&D καθώς και ευρωπαϊκές συνεργασίες όπως με την KNDS, BAE Systems, GDELS, General Dynamics και άλλες.

Tα pro-forma έσοδα του ομίλου CSG για το 2024, που ενσωματώνουν και την πλήρη ετήσια απόδοση του Ομίλου Kinetic, ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ. Tα pro-forma λειτουργικά EBITDA, που ενσωματώνουν και τα αποτελέσματα του ομίλου Kinetic για το σύνολο του 2024, έφτασαν τα 1,4 δισεκατομμύρια. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 526,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 202% σε σύγκριση με το 2023. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου CSG ξεπέρασε τα 11 δις. ευρώ στο τέλος του 2024. Ο αμυντικός τομέας συνεισέφερε το 83,6% των εσόδων, με τον τομέα CSG Defence να δημιουργεί μόνο του το 77,6% των συνολικών πωλήσεων (3,3 δισ. ευρώ), εδραιώνοντας τον ρόλο του ως τον κύριο μοχλό ανάπτυξης του ομίλου. Οι αγορές του ΝΑΤΟ απέφεραν το 49,6% των πωλήσεων, ενώ οι εκτός-ΝΑΤΟ αγορές αντιπροσώπευσαν το 50,4%.

Το 2024, ο Όμιλος CSG έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση των καινοτομιών διπλής χρήσης, μέσω της συνεργασίας του με την Presto Ventures για τη δημιουργία του Presto Tech Horizons (PTH), ενός επενδυτικού ταμείου με προγραμματισμένο όγκο έως 0,2 δισ. ευρώ που στοχεύει σε τεχνολογίες αιχμής για την ασφάλεια και την άμυνα. Αυτή η στρατηγική κίνηση ενισχύει την ικανότητα του Ομίλου CSG να ενσωματώνει καινοτόμες λύσεις στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του, αξιοποιώντας τεχνολογίες διπλής χρήσης τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός10 ώρες πριν

Νίκαια 1700 χρόνια μετά: Το Φανάρι «αναβιώνει» την Α’ Οικουμενική Σύνοδο με τη δύναμη της εικόνας

Η δημοσιογράφος Μελικέ Τσαπάν πίσω από τη σύνοδο που έθεσε τις βάσεις της χριστιανικής πίστης

Πολιτική11 ώρες πριν

Daily Sabah: Προληπτικά μέτρα για τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας εξετάζει η Τουρκία

Η Τουρκία αξιολογεί προσεκτικά εάν τα Θαλάσσια Πάρκα που αναμένεται να κηρύξει η Ελλάδα στο Ιόνιο και το Αιγαίο θα...

Διεθνή12 ώρες πριν

Οκτώ ακτιβιστές του Madleen στη φυλακή στο Ισραήλ

Η γαλλοπαλαιστίνια ευρωβουλευτής Ρίμα Χάσαν και άλλοι 7 ακτιβιστές αρνήθηκαν να συναινέσουν στην απέλασή τους. Απελάθηκε από το Ισραήλ η...

Γενικά θέματα13 ώρες πριν

Παρουσίαση του τρίτομου έργου για την Κύπρο, 1946-1974, του Πρέσβεως ε.τ. Περικλή Νεάρχου

Το Έλλειμμα Στρατηγικής είναι, κατά τον συγγραφέα, το κόκκινο νήμα που διατρέχει όλη την περίοδο των αγώνων της Κύπρου, από...

Ενδιαφέροντα13 ώρες πριν

Η μάχη των πληροφοριών γύρω από τους Ταλιμπάν το καλοκαίρι του 2021

Οι πληροφορίες που διαρρεαν μιλούσαν για μια σειρά πιθανών σεναρίων που ετοίμασαν οι αμερικανικές Υπηρεσίες μετά τη συμφωνία του Κατάρ....

Δημοφιλή