Διεθνή
Η Ελλάδα επιχειρεί διπλωματικό άνοιγμα στα Βαλκάνια

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε χθες στο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ζ. Κριβοκάπιτς (φωτ. INTIME NEWS).
Σταύρος Παπαντωνίου
Αν δει κάποιος τη μεγάλη εικόνα αυτού που συνέβη αυτή την εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή το Φόρουμ των Δελφών, θα διαπιστώσει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είδε σχεδόν όλους τους Βαλκάνιους ηγέτες. Αρχής γενομένης από την περασμένη Δευτέρα είδε: τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ και, βεβαίως, τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, όπου το ενδιαφέρον είναι πάντα αυξημένο.
Πέντε Βαλκάνιοι ηγέτες πέρασαν το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου και αυτό δεν πρέπει να το δει κάποιος μεμονωμένα, αλλά σαν κομμάτι ενός παζλ. Η Ελλάδα σε σχέση με όλες τις προαναφερθείσες χώρες αποτελεί την πιο ισχυρή δύναμη της περιοχής. Το μπαράζ συναντήσεων είχε έντονο γεωστρατηγικό και οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς αυτά τα δύο είναι πολλές φορές συγκοινωνούντα δοχεία.
Ενδεικτικά μόνο να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ζόραν Ζάεφ συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ ΔΕΣΦΑ και NER που αναμένεται να υπογράψουν σχετικό «Cooperation Agreement», ενώ ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της πΓΔΜ στο FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα, η γειτονική χώρα έλαβε σχέδιο από την Ελλάδα για «αποφυγή διπλής φορολογίας». Επίσης η ΔΕΗ, μαζί με την Archirodon, θα συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνισμό για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας 350 MW με ύψος σχετικής επένδυσης στα 700 εκατ. ευρώ, περίπου, ενώ στις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια το Skopje Economic Forum.
Παράλληλα, ο όμιλος Μυτιληναίος ξεκινάει τη λειτουργία ενός Gas Power Plant στην πΓΔΜ.
Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγήν ιχθύος όσον αφορά το θέμα της κύρωσης των τριών μνημονίων Ελλάδας – Σκοπίων, χωρίς να δίνουν συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα έρθουν στη Βουλή.
Είναι προφανές, ωστόσο, πως ο στόχος του κ. Μητσοτάκη από το μπαράζ συναντήσεων με Βαλκάνιους ηγέτες είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και ο ηγετικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην περιοχή. Και αυτό έρχεται και ως απάντηση στη συνεχή προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει ένα «μουσουλμανικό τόξο στην περιοχή».
Στο γεγονός αυτό είχε αναφερθεί προσφάτως και ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Σερβία. Τότε είχε πει πως η Ελλάδα παρατηρεί την προσπάθεια της Τουρκίας «με τη χρήση οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μέσων να προσεταιρισθεί χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα τον μουσουλμανικό πληθυσμό».
Ελληνοτουρκικά
Χθες ο ΥΠΕΞ, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πως η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει όλους τους γείτονες ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες.
«Υπάρχουν οι κανόνες ήδη. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις σημαντικές. Η Τουρκία είναι ένα παράδειγμα αυτής της εξαίρεσης», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το αν προγραμματίζεται κάποια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε: «Φυσικά και θα συναντήσω τον Τσαβούσογλου. Τον έχω καλέσει στην Ελλάδα και έχει κατ’ αρχήν δεχτεί την πρόσκληση. Πάντα είναι ανοιχτές οι πόρτες γι’ αυτόν. Είναι φίλος μου», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Αν δεν βρούμε λύση με την Τουρκία, τουλάχιστον να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας. Η ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην Αγκυρα ήταν πολύ χρήσιμη για να ακουστούν οι απόψεις».
Καθημερινή

Διεθνή
Τι μπορεί να εμποδίζει το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν;
Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.
Η Τεχεράνη έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ και ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ορκιστεί για σκληρές συνέπειες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον επιβραδύνεται ή επιταχύνεται η επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Γιον Άλτερμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Μπορεί το Ισραήλ να καταστρέψει μόνο του τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Η Τεχεράνη δήλωσε ότι χτύπησε τη Νατάνζ την Παρασκευή και «κατέστρεψε» την υπόγεια περιοχή του εργοστασίου, έναν πολυεπίπεδο χώρο εμπλουτισμού ουρανίου, με μηχανές φυγοκέντρησης, αίθουσες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες υποδομές. Το Ισραήλ φέρεται να στόχευσε και το Φορντόου.
Θαμμένες και προστατευμένες δεκάδες μέτρα σκυροδέματος
Και οι δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν με την προοπτική τέτοιου είδους χτυπήματα. Και αυτή η εγκατάσταση εμπλουτισμού του πυρηνικού ουρανίου, είναι θαμμένη κάτω από ένα βουνό, ενώ τόσο αυτή όσο και η Νατάνζ βρίσκονται κάτω από δεκάδες μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος
Αλλά οι επιλογές του Ισραήλ είναι περιορισμένες – εάν επιχειρήσει μόνο του. Τα ισραηλινά μαχητικά βομβαρδιστικά F-15 μπορούν να μεταφέρουν βόμβες 4.000-5.000lb GBU-28 οι οποίες όμως μπορούν να διαπεράσουν μόνο 5-6 μέτρα σκυροδέματος.
Η καταστροφή τέτοιων δομών θα απαιτούσε διαδοχικά χτυπήματα με βόμβες.
Το Τελ Αβίβ,διαθέτει τέτοιες βόμβες, των οποίων ο αριθμός είναι επτασφράγιστο μυστικό ωστόσο είναι ελάχιστοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι είναι αρκετές για τέτοιου είδους επίθεσεις.
Οι δυνάμεις του Ισραήλ «δεν έχουν αρκετές βόμβες των 5.000 λιβρών» για να εξουδετερώσουν το Φορντόου και τη Νατάνζ, δήλωσε τον Απρίλιο ο απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τσαρλς Γουόλντ, ο οποίος τώρα εργάζεται για το Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής.
Δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το 60% του αποθέματος ουρανίου»
«Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το 60% [του αποθέματος ουρανίου», δήλωσε τέλος ο Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, πρόεδρος του l Institute for Science and International Security (ISIS). «Η ΔΟΑΕ προφανώς γνωρίζει μέχρι ενός σημείου… Αλλά αν το Ιράν το μετακινεί από μια προστατευόμενη τοποθεσία σε μια άλλη, η ΔΟΑΕ δεν είναι σε θέση να το “ακολουθήσει” ».
Γενικά θέματα
Όταν απουσιάζει το «ειδικό βάρος»
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.

Σε κάθε μείζον διεθνές ζήτημα που ανακύπτει, παρακολουθούμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής.
Για τη στάση της αυτή συχνά κατηγορείται από πολλούς, αλλά τελικά είναι καλύτερο να σιωπά και να περιορίζεται σε ευχολόγια που κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη;
«Οι αναφορές που έρχονται από τη Μέση Ανατολή είναι βαθιά ανησυχητικές. Η Ευρώπη προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν αμέσως και να απόσχουν από αντίποινα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Και πρόσθεσε: «Μια διπλωματική επίλυση είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ, για χάρη της σταθερότητας και της παγκόσμιας ασφάλειας της περιοχής».
Υπό κανονικές συνθήκες, αν η Ε.Ε. ήταν «βασικός παίκτης» στη διεθνή σκακιέρα, δεν θα ευχόταν να προκύψει μια διπλωματική επίλυση. Θα την επιδίωκε με συγκεκριμένες κινήσεις.
Ίσως είναι καλύτερο που δεν παρεμβαίνει, αφού, όποτε το πράττει, συνήθως είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.
Αποδέχτηκε σιωπηρά τη δρομολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία και, όταν οι Αμερικανοί (οι οποίοι τον υποδαύλισαν) τράβηξαν χειρόφρενο, οι «Βρυξέλλες» αποφάσισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο πόλεμος. Με ποιον σκοπό άραγε;
Στο πλαίσιο αυτό, εξαγγέλθηκε και το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα RE-ARM Europe, το οποίο θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια, επιχειρώντας να πείσουν τους πολίτες της Ε.Ε. ότι θα πρέπει να ζουν μόνιμα με τον φόβο ενός πολέμου με τη Ρωσία.
Κάποιος αφελής θα ρωτούσε την ηγεσία της Ε.Ε.: Γιατί τη διπλωματική οδό, που συστήνετε χλιαρά και αορίστως σε Ιράν – Ισραήλ, δεν την εφαρμόζετε στα σύνορά σας;
Προφανώς επειδή απουσιάζει το «ειδικό βάρος» των διαπραγματευτών.
Διεθνή
Πως η MOSSAD χτύπησε το Ιράν εκ των έσω!
Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η διαβόητη ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι κατάφερε να επιτεθεί στο Ιράν από μέσα μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων που στόχευσαν την καρδιά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.
@xristoskonstantinidis84 Mossad’s secret operation on #Iran soil during “Rising Lion” operation of #Israel ♬ πρωτότυπος ήχος – Xristos Konstantinidis
Το Ισραήλ εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις εναντίον του Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, σκοτώνοντας υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ηγέτες και αρκετούς πυρηνικούς επιστήμονες, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε στο ABC News ότι η MOSSAD δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για εκρηκτικά drones, τα οποία εισήχθησαν στη χώρα πολύ πριν από την επίθεση και ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκειά της.
Σύμφωνα με την πηγή, τα εκρηκτικά drones εκτοξεύτηκαν εναντίον εκτοξευτών πυραύλων εδάφους-εδάφους στη βάση Ασφατζαμπάντ κοντά στην Τεχεράνη, η οποία απειλούσε το Ισραήλ.

Η Μοσάντ δημοσίευσε βίντεο την Παρασκευή που, όπως ισχυρίζεται, έδειχνε δύο πράκτορες σε ιρανικό έδαφος. Η MOSSAD ανέφερε ότι οι πράκτορες ανέπτυξαν συστήματα ακριβείας επίθεσης «σχεδιασμένα να καταστρέψουν τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας».
Ένα άλλο βίντεο έδειχνε μια επίθεση σε μια συσκευή αεράμυνας σε «μυστική επιχείρηση της MOSSAD», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ένα τρίτο βίντεο έδειχνε έναν στόχο να πλησιάζει κάτι που φαινόταν να είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς.
Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Reuters, το οποίο ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ημερομηνία ή την τοποθεσία των βίντεο.
Μετά την επίθεση του Ισραήλ, το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ την Παρασκευή το βράδυ σε αντίποινα για την αιφνιδιαστική επίθεση του Ισραήλ νωρίς την Παρασκευή.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!