Άμυνα
Νέο μήνυμα στήριξης από την Ουάσιγκτον – Σε νευρικό κλονισμό η Άγκυρα: Αμερικανικά F-15 στη Λάρισα – Ψήφος εμπιστοσύνης στα Ελληνικά «γεράκια»
Πριν καν καθίσει η ‘’σκόνη’’ από την τεράστια επιτυχία του ‘’ΗΝΙΟΧΟΥ’’ και τα πολλαπλά μηνύματα από Συμμάχους και φίλους προς την Άγκυρα οι Αμερικανοί προχώρησαν σε μια νέα κίνηση υψηλού συμβολισμού.
Δώδεκα μαχητικά F-15 της USAFE ήδη προσγειώθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα για συνεκπαίδευση με την Πολεμική μας Αεροπορία. Οι Αμερικανοί με τα υπερσύγχρονα F-15 Eagle σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα παραμείνουν στην Ελλάδα για δύο εβδομάδες και θα λάβουν μέρος σε μια σειρά από εκπαιδευτικά σενάρια που έχει ήδη σχεδιάσει το ΓΕΑ και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.
Τα Αμερικανικά μαχητικά φυσικά και δεν θα πετάξουν μόνο με τα ‘’Φαντάσματα’’ της 337 Μοίρας που έχει έδρα την 110 Πτέρυγα Μάχης αλλά θα συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με όλες τις Πολεμικές Μοίρες της ΠΑ. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για δύο ‘’γεμάτες’’ εβδομάδες κοινής εκπαίδευσης με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ σε όλο το FIR Αθηνών ακόμα και Ανατολικά σε περιοχές στις οποίες η αδιάλλειπτη παρουσία της HAF έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στους γείτονες.
Η νέα Αμερικανική αποστολή στην Ελλάδα και στη Λάρισα αυτή τη φορά, εκτός από τα δώδεκα μαχητικά αποτελείται συνολικά από περισσότερους των 200 ιπτάμενους, τεχνικούς και βοηθητικό προσωπικό. Ενώ μεταγωγικά έχουν χρησιμοποιηθεί από την USAFE για την υποστήριξη της παραμονής των Αμερικανών στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Έτσι, έπειτα από τα F-16 της USAFE τα οποία είχαν προσγειωθεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα για να λάβουν μέρος τον περασμένο μήνα στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 2021’’ οι Αμερικανοί μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδας στέλνουν ξανά μαχητικά τους στη χώρα μας σε ένα ‘’σερί’’ παρουσίας στην Ελλάδα.
Είχε προηγηθεί συνεκπαίδευση των Ελληνικών ‘’γερακιών’’ με μαχητικά McDonnelDouglas F/A-18 Hornet του Αμερικανικού Ναυτικού (US NAVY AIR FORCE) τα οποία είχαν απονηωθεί από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower κατά το πέρασμά του Νότια της Κρήτης. Δεν περνά ούτε μήνας πλέον φέτος από τις αρχές του χρόνου που Αμερικανικά μαχητικά είτε να προσγειωθούν σε Ελληνικά αεροδρόμια είτε να πετάξουν μαζί με αεροσκάφη της HAF στο FIR Αθηνών. Και μόνο τυχαία δεν φαίνεται να είναι με δεδομένη την αλλαγή στάσης των Αμερικανών απέναντι στην Άγκυρα η ξεκάθαρη διάθεσή τους να στέλνουν συνεχώς το μήνυμα στους γείτονες ότι επιλέγουν την Ελλάδα και την HAF.
Για την Πολεμική Αεροπορία και τα ‘’γεράκια’’ της η δυνατότητα για συνεχείς ασκήσεις με τις καλύτερες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου όπως η USAF, η Israeli Air Force και φυσικά η Armee De L’Air αποτελεί ευκαιρία να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τον πήχη του ήδη υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης που διαθέτουν. Από την άλλη πλευρά, οι κορυφαίοι ξένοι ιπτάμενοι που έρχονται στη χώρα μας δείχνουν κάθε φορά εντυπωσιασμένοι όταν καλούνται να λάβουν μέρος στα πιο δύσκολα σενάρια είτε δίπλα είτε απέναντι στους Έλληνες αεροπόρους.
Το επίπεδο των ιπτάμενων της HAF αλλά και το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει 84 F-16 σε επίπεδο Viper, αποκτά 18 υπερσύχγρονα Γαλλικά Rafale μαζί με τα ‘’φονικά’’ τους όπλα κάνει τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ την δεύτερη πιο ισχυρή-μετά την Armee De L’Air-πολεμική αεροπορία στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα που η TuAF δείχνει εμφανή σημάδια ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα ‘’γεράκια’’ της HAF.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr
Άμυνα
Τί είπε ο Χριστοδουλίδης για το Iron Dome
Το μήνυμα ότι θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αναφορές περί αγοράς του Iron Dome, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε εκδήλωση, στη Λάρνακα, και ερωτηθείς για το θέμα του αντιπυραυλικού συστήματος της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «καμία απολύτως δήλωση επί της ουσίας των κινήσεων που προβαίνουμε για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα κάνουμε και κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι είμαστε χώρα υπό κατοχή, αλλά και ως κράτος μέλος της ΕΕ σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, δε, ότι «θα πρέπει – και, επαναλαμβάνω, το πράττουμε συγκεκριμένα και μακριά από την επικαιρότητα – να ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για να πάω και σε ένα θέμα για το οποίο πρόσφατα ακούστηκαν διάφορα, που προβαίνουμε και σε ενέργειες σε σχέση με τις ΗΠΑ, σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας αποτρέπει την Εθνική Φρουρά, σε διάφορα επίπεδα, από το να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Και εμείς, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ειδικότερα με τις ΗΠΑ, για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς. Έγιναν πολλά και ανακοινώθηκαν, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και περισσότερα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν θέλω να σχολιάσω τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να τοποθετείται όπως η ίδια κρίνει σωστό».
Παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία η Κυβέρνηση
Σε ερώτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ σε ένα φόρουμ που αποδεικνύει στη πράξη ότι παρά τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα στη Μέση Ανατολή, μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Τα θέματα πολιτικής προστασίας, της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όλα αυτά αποδεικνύουν την ανάγκη να συνεργαστούμε. Και το συγκεκριμένο φόρουμ – και θέλω να το χαιρετίσω- αποδεικνύει στην πράξη ότι, ναι, παρά τα προβλήματα μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως «σε σχέση με το τι γίνεται στη Συρία, παρακολουθούμε το θέμα πολύ προσεκτικά, είχα και χθες βράδυ αριθμό τηλεφωνικών επικοινωνιών με ηγέτες γειτονικών κρατών για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πρόκληση, η οποία, ναι, είναι ανησυχητική, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά ευρύτερα και για την Ευρώπη».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «θα έχω την ευκαιρία, θα είμαι στις Βρυξέλλες, να μεταφέρω κάποια συγκεκριμένα μηνύματα για την ανάγκη να υπάρξει μια συλλογική αντίδραση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και χώρες, χωρίς να θέλω να κατονομάσω σε αυτή τη φάση την οποιαδήποτε χώρα, που ευνοούν τέτοιου είδους αρνητικές εξελίξεις, θεωρώντας ότι θα αποκομίσουν τα όποια οφέλη. Θεωρώ ότι είναι μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Αυτή η κατάσταση είναι αρνητική για όλες τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο».
ΠΗΓΗ: Reporter.com.cy
Άμυνα
Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Στο Forum της International Democracy Union (IDU) στην Ουάσιγκτον στη συζήτηση με θέμα “The Future of Governance: International Security in an Age of Nationalism”, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.
Με ανάρτηση στο Χ, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι συμμετείχαν, επίσης, η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος του Ιnternational Republican Institute Dr. Dan Twining.
Το IDU, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Χ, αναφέρει ότι το πρώτο πάνελ, στο οποίο συμμετείχε ο κ. Δένδιας, εστίασε σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και οι ομιλητές τόνισαν ότι πρέπει να προτάσσονται «η δύναμη και το θάρρος έναντι του κατευνασμού στην αντιμετώπιση αυταρχικών απειλών, ανεξάρτητα από το πού στον κόσμο εγείρονται αυτές οι απειλές».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.
«Το τελευταίο πράγμα», είπε, «που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε σε κάθε είδους κατευνασμό».
«Αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι είναι να υποστηρίξουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Να μην αποδεχθούμε αλλαγές με τη βία. Να μην αποδεχθούμε την τρομοκρατία ως τρόπο αλλαγής του κόσμου» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.
Για τις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ξοδεύει 3% με 3,5% του ΑΕΠ για την ‘Αμυνα».
«Αυτό το κάνουμε όχι μόνο γιατί είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά και γιατί αντιμετωπίζουμε απειλή από τους γείτονές μας, την Τουρκία» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.
Άμυνα
Το «success story» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζεται
Το «άλμα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποφέρει συνάλλαγμα και επιρροή
Το «success story» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζεται, καθώς τρεις μεγάλες τουρκικές αμυντικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας φιγουράρουν και πάλι στη λίστα των 100 μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών του κόσμου, σύμφωνα με τον νέο κατάλογο του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), παρουσιάζοντας μάλιστα μεγάλη αύξηση κερδών από εξαγωγές.
Το «άλμα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποφέρει συνάλλαγμα και επιρροή
Γράφει ο Νίκος Μελέτης, Liberal.gr
Οι εταιρείες Aselsan, Baykar και Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) βελτίωσαν τα έσοδά τους κατά 24% και τα συνολικά έσοδά τους έφτασαν το 2023 τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας μάλιστα τη θέση τους στις εξαγωγές αμυντικού υλικού.
Η έκθεση του SIPRI επιβεβαιώνει και δικαιώνει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΑΚΡ και του ίδιου του Τ. Ερντογάν για το κτίσιμο μιας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία θα οδηγήσει σε αυτάρκεια την Τουρκία, και πέραν αυτού θα της δώσει τη δυνατότητα για εξυπηρέτηση και των επιδιώξεων της εξωτερικής πολιτικής της μέσω των εξαγωγών σε χώρες που βρίσκονται σε περιοχές κρίσεων. Είναι χαρακτηριστική η εξαγωγή τουρκικών αμυντικών συστημάτων, κυρίως των Bayraktar, στην Ουκρανία αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική.
Η Baykar, η οποία έχει γίνει γνωστή για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέβηκε από την 79η θέση το 2022 στην 69η το 2023 με έσοδα 1,9 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 90% προέρχεται από πωλήσεις υλικού στο εξωτερικό. Η Baykar ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Τ. Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, και ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναδειχθεί στον καλύτερο «πρεσβευτή» της εταιρείας στο εξωτερικό, καθώς σε κάθε επίσκεψή του, ειδικά σε χώρες της Αφρικής, επιδιώκει συμφωνίες για την αγορά των UAV της Baykar.
Η Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) ανέβηκε από την 88η θέση το 2022 στην 78η το 2023, σημειώνοντας αύξηση εσόδων κατά 45%, φθάνοντας τα 1,7 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, με το 31% να προέρχεται από εξαγωγές.
Όσο για την Aselsan, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αμυντικών ηλεκτρονικών στην Τουρκία, μετακινήθηκε από την 56η στην 54η θέση με αύξηση εσόδων κατά 12%, φθάνοντας τα 2,4 δισ. δολάρια από πωλήσεις που αφορούν κυρίως τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2024, καθώς σύμφωνα με τον Χαλούκ Γκιουργκούν, επικεφαλής της προεδρίας της αμυντικής βιομηχανίας (SSK), οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής και αεροπορικής βιομηχανίας έφτασαν στους πρώτους 11 μήνες του 2024 τα 5,761 δισ. δολάρια, με αύξηση 19,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Οι επιδόσεις της Τουρκίας στην παραγωγή και ολοένα μεγαλύτερη εξέλιξη των UAV έχουν μετατραπεί σε ένα ισχυρό εργαλείο χρηματοδότησης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και εργαλείο άσκησης επιρροής στο εξωτερικό, καθώς σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία, οι τουρκικές εταιρείες εξάγουν προϊόντα σε σχεδόν 178 χώρες.
Τα Bayraktar, μικρότερα drones αλλά και άλλου είδους εξοπλισμοί (τεθωρακισμένα οχήματα, ελαφρά όπλα, οχήματα εκκαθάρισης ναρκών κ.α.) έχουν αποτελέσει τον καλύτερο «πρεσβευτή» της Τουρκίας στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, περιοχή η οποία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Νίγηρας, Σομαλία, Αιθιοπία είναι από τις πρώτες χώρες που δοκίμασαν τα τουρκικά UAV και σε συνθήκες μάχης, και ακολούθησαν κατόπιν και άλλες χώρες όπως η Μπουργκίνα Φάσο, το Μάλι, η Νιγηρία, η Κένυα, το Μαρόκο και φυσικά η Λιβύη.
Στους «πελάτες» της Τουρκίας περιλαμβάνονται το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, το Τουρκμενιστάν, και από τις ευρωπαϊκές χώρες η Πολωνία και η Κροατία. Κορυφαίος «πελάτης» της Τουρκίας, όμως, είναι η Ουκρανία, όπου τα Bayraktar είχαν εντυπωσιακές αποδόσεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, κυρίως εναντίον των ρωσικών τεθωρακισμένων
Η Τουρκία μέσω των πωλήσεων αμυντικού υλικού έχει δημιουργήσει δεσμούς με τις χώρες της Αφρικής συνάπτοντας συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και συμφωνίες εκπαίδευσης των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών αυτών διευρύνοντας έτσι και την πολιτική επιρροή της και το στρατιωτικό αποτύπωμα σε κρίσιμες περιοχές της Μαύρης Ηπείρου.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra