Διεθνή
Παραμένει η ένταση στο Κεγαρκουνίκ! Αζέροι πήραν αιχμαλώτους Αρμένιους στρατιώτες
Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Έξι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας περικυκλώθηκαν και συνελήφθησαν από τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Έξι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας περικυκλώθηκαν και συνελήφθησαν από τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν
Τα ξημερώματα της 27ης Μαΐου, στη συνοριακή γραμμή της περιοχής Κεγαρκουνίκ, στο έδαφος που τελείται υπό περιφρούρηση στρατιωτικής μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας, κατά τη διάρκεια μηχανικών εργασιών, έξι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας περικυκλώθηκαν και συνελήφθησαν από τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την επιστροφή των συλληφθέντων στρατιωτών”, αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Tο Γραφείο του Εκπροσώπου της Δημοκρατίας της Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέβαλε αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αιχμάλωτοι έχουν το δικαίωμα στη ζωή που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Όπως φαίνεται η συγκεκριμένη κίνηση ήταν απάντηση στην ένταση που προκλήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στρατιωτών, σε υψίπεδο της περιφέρειας του Κεγαρκουνίκ, όπου έχουν εισέλθει από τα μέσα Μαΐου δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε το ιστολόγιο Armenologio, στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν στρατοπέδευσαν σε βοσκοτόπι και δέχτηκαν αιφνιδιασμό από στρατιωτική ομάδα των Αρμενίων, το οποίο εξεδίωξε τους Αζέρους από το αρμένικο έδαφος. Στο σημείο έπεσαν πυροβολισμοί για εκφοβισμό και όπως φαίνεται οι Αζέροι υπέστησαν ένα είδος μπούλινγκ για να αποχωρήσουν της θέσεως τους.
Σκοτώθηκε 32χρονος Αρμένιος στρατιώτης
Εν τω μεταξύ στην ίδια περιοχή (του Κεγαρκουνίκ), στις 25 Μαΐου, σκοτώθηκε ο 332χρονος Αρμένιος δεκαεννέας, Κεβόρκ Χουρσουντιάν. Σύμφωνα με τις αρμενικές αρχές, ο στρατιώτης δέχτηκε πυροβολισμό από τις Αζέρικες Δυνάμεις κοντά στο χωριό Βερίν Σόρζα. Σύμφωνα με ισχυρισμούς του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, ο Αρμένιος έχασε τη ζωή του από ατύχημα και δεν υπάρχει εμπλοκή των αζερικών δυνάμεων.
Ο Πασινιάν κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν
Για προσπάθεια δημιουργίας χερσαίου διαδρόμου προς το Ναχιτζεβάν στο έδαφος της Αρμενίας χρησιμοποιώντας στρατιωτική δύναμη κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, όπως σας ενημέρωσε το Infognomonpolitics.gr.
Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία εισήλθαν στην περιοχή της Αρμενίας στη γειτονική περιοχή του Syunik, επιδίωξαν το στόχο τους να προκαλέσουν στρατιωτική σύγκρουση και να ανοίξουν έναν επίγειο διάδρομο για τον Ναχίτσεβαν, δήλωσε την Τετάρτη ο Πασινιάν στο Aρμενικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Το χρονικό της αναθέρμανσης
Στις 12 με 13 Μαΐου, όταν η κοινή γνώμη είχε στραμμένο το βλέμμα της στη Μέση Ανατολή και στην ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνη, υπήρξε αναθέρμανση του μετώπου στον Νότιο Καύκασο.
Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλλαν στο έδαφος της Αρμενίας και συγκεκριμένα στις περιοχές Σιουνίκ και Κεγαρκουνίκ, αναγκάζοντας την αρμενική κυβέρνηση να ζητήσει τη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας. Οι περιοχές του Σιουνίκ και του Κεγαρκουνίκ τέθηκαν σε στρατιωτικό αποκλεισμό, αφού το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας προέτρεψε τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στην παραμεθόριο για λόγους ασφαλείας.

Διεθνή
Εκατοντάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ιατρικού προσωπικού, έχουν σκοτωθεί, με χιλιάδες εκτοπισμένους και πολλούς να περνούν στον Λίβανο.
Οι τραγικές αλήθειες από πηγές των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Επιμέλεια: Γιάννης Πεγειώτης
Εκατοντάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ιατρικού προσωπικού, έχουν σκοτωθεί, με χιλιάδες εκτοπισμένους και πολλούς να περνούν στον Λίβανο.
Οι έντονες εχθροπραξίες σε Tartous, Lattakia, Homs
Οι οικονομικές δυσκολίες στη Δαμασκό και την αγροτική Δαμασκό εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των ελλείψεων ρευστότητας και των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, που περιορίζουν την πρόσβαση σε μετρητά και τις υπηρεσίες προστασίας.
Στη βορειοανατολική Συρία, οι περικοπές χρηματοδότησης επιδεινώνουν τις συνθήκες σε στρατόπεδα στη Χασάκε, τη Ράκα και την Ντέιρ εζ-Ζορ, αυξάνοντας τους κινδύνους για τις ευάλωτες ομάδες εν μέσω αυξανόμενης εγκληματικότητας και βίας.
Στη βορειοδυτική Συρία, περικόπτονται τα έργα καταυλισμών, τροφοδοτώντας εντάσεις στο Al Qusayr (Homs) και στο Morek (Hama), ενώ το Χαλέπι παραμένει ασταθές με απειλές ERW, έγκλημα και ανεπίλυτες διαφωνίες γης, ωθώντας τους εταίρους προστασίας να σχεδιάσουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Το εκτελεστικό διάταγμα των ΗΠΑ που ανέστειλε τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες τον Ιανουάριο έχει επηρεάσει σοβαρά τους οργανισμούς και τους τομείς στη Βορειοανατολική Συρία, ιδιαίτερα τους εκτοπισμένους σε ECC και στρατόπεδα, με πολλές ΜΚΟ να λαμβάνουν ειδοποιήσεις τερματισμού για επιχορηγήσεις στα τέλη Φεβρουαρίου λόγω περικοπών χρηματοδότησης, διακοπής των επιχειρήσεων και αφήνοντας σημαντικά κενά
Προκλήσεις πρόσβασης εν μέσω εχθροπραξιών στις παράκτιες περιοχές και ζημιών στις υποδομές
Από την προηγούμενη Πέμπτη, οι έντονες επιθέσεις και λεηλασίες στην Ταρτούς, τη Λαττάκεια, τη Χομς και τη Χάμα έχουν οδηγήσει σε απώλειες αμάχων, εκτοπισμό και σοβαρές ζημιές στις υποδομές.
Έξι νοσοκομεία παραπομπής και πολλά ασθενοφόρα δεν λειτουργούν, ενώ οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στη Λατάκια έχουν διαταράξει την άντληση υδάτων. Ο αυτοκινητόδρομος Χομς-Λατάκια παραμένει αποκλεισμένος, περιορίζοντας την πρόσβαση και την κίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εκατοντάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ιατρικού προσωπικού, έχουν σκοτωθεί, με χιλιάδες εκτοπισμένους και πολλούς να περνούν στον Λίβανο.
Τα σχολεία στη Λατάκια και στην Ταρτούς έχουν ανασταλεί και οι ιατρικές εγκαταστάσεις χρειάζονται επειγόντως προμήθειες και υποστήριξη. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διαταράσσονται σοβαρά, με τις αποστολές να έχουν ανασταλεί και οι εργαζόμενοι στην αρωγή να συμβουλεύονται να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και περιορισμών μετακίνησης.
Ο Ανθρωπιστικός Συντονιστής (HC) και ο Περιφερειακός Ανθρωπιστικός Συντονιστής (RHC) εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας όλα τα μέρη να παύσουν τις εχθροπραξίες, να προστατεύσουν τους αμάχους και τις υποδομές και να εξασφαλίσουν ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Συγκρούσεις και ζημιές στις υποδομές στη βορειοανατολική Συρία προκαλούν την πρόσβαση
Οι συγκρούσεις κοντά στη γέφυρα Qaraqozak και το φράγμα Tishreen συνεχίζουν να εμποδίζουν την πρόσβαση μεταξύ της Menbij και των περιοχών ανατολικά του Ευφράτη, διακόπτοντας το εμπόριο, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την κινητικότητα στη βορειοανατολική Συρία. Από τις 9 Μαρτίου, 208 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και δημοτικών κτιρίων, φιλοξενούν 25.321 άτομα ως Συλλογικά Κέντρα Υποδοχής και Έκτακτης Ανάγκης (ΕΚΚ).
Από τον Δεκέμβριο, περισσότεροι από 413.000 κάτοικοι της Menbij και του Kobani έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και αντλούν νερό λόγω ζημιών στο φράγμα Tishreen. Απαιτούνται άμεσες επισκευές για την αποκατάσταση των υπηρεσιών.
Η έκθεση της WWG υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις πρόσβασης στο νερό στις υποπεριοχές Κομπάνι/Αιν αλ-Άραβ και Μενμπίτζ. Στο Deir-ez-Zor, οι αρχές ολοκλήρωσαν τις επισκευές στη γέφυρα Hatlah στις 9 Μαρτίου, αποκαθιστώντας την κρίσιμη ανθρωπιστική και εμπορική πρόσβαση μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής όχθης. Η επαναλειτουργία μειώνει σημαντικά τους χρόνους παράδοσης και το κόστος για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, με τους ενδιαφερόμενους φορείς να προτρέπονται να προστατεύσουν αυτή τη ζωτικής σημασίας υποδομή.
Διεθνή
Tηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μπιν Σαλμάν για Ουκρανία
Η επικοινωνία αυτή πραγματοποιήθηκε αφού ο Πούτιν δήλωσε ότι τάσσεται «υπέρ» της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Η επικοινωνία αυτή πραγματοποιήθηκε αφού ο Πούτιν δήλωσε ότι τάσσεται «υπέρ» της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, με βάση την πρόταση των ΗΠΑ η οποία παρουσιάστηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον, αλλά πρόσθεσε ότι πριν από οποιαδήποτε εκεχειρία πρέπει να διευθετηθούν «σημαντικά ζητήματα».
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στη συνομιλία του με τον μπιν Σαλμάν ο Ρώσος πρόεδρος «του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας», όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου συνάντηση αξιωματούχων από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του «ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπογράμμισε τη σημασία να διευθετηθεί η ουκρανική κρίση και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει να συμβάλλει στην εξομάλυνση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων», πρόσθεσε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης ζητήματα διμερούς συνεργασίας και «τη σημασία τους» για τη «σταθερότητα της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς», κατέληξε το Κρεμλίνο.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο μπιν Σαλμάν δήλωσε στον Πούτιν πως η χώρα του στηρίζει «όλες τις πρωτοβουλίες» που έχουν στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου επανέλαβε «τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας στη διευκόλυνση του διαλόγου και στη στήριξη όλων των πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης» στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: Sigmalive
Διεθνή
AP: ΗΠΑ-Ισραήλ στρέφονται σε Αφρική για επανεγκατάσταση Παλαιστινίων της Γάζας
Αξιωματούχοι του Σουδάν, της Σομαλίας και της αποσχισθείσας περιφέρειας Σομάλιλανδης είχαν επαφές σχετικά με την πρόταση, μετέδωσε το AP επικαλούμενο ως πηγές Αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήρθαν σε επαφή με αξιωματούχους σε τρεις χώρες της ανατολικής Αφρικής για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν εδάφη τους για την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα, μετέδωσε σήμερα το Associated Pressεπικαλούμενο Αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους.
Αξιωματούχοι του Σουδάν, της Σομαλίας και της αποσχισθείσας περιφέρειας Σομάλιλανδης είχαν επαφές σχετικά με την πρόταση, μετέδωσε το AP επικαλούμενο ως πηγές Αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους.
Εντούτοις αξιωματούχοι του Σουδάν είπαν ότι απέρριψαν την πρόταση των ΗΠΑ και αξιωματούχοι της Σομαλίας και της Σομάλιλαντ είπαν ότι δεν γνωρίζουν για οποιεσδήποτε επαφές, μετέδωσε το AP.
Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα του Reuters για να σχολιάσουν. Οι υπουργοί ενημέρωσης της Σομαλίας και της αποσχισθείσας περιφέρειάς της Σομάλιλαντ δεν απάντησαν σε τηλεφωνικές κλήσεις του Reuters για σχόλιο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, Άραβες ηγέτες υιοθέτησαν ένα αιγυπτιακό σχέδιο ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας που δεν προβλέπει εκτοπισμό των Παλαιστινίων από το θύλακα, σε αντίθεση με το όραμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Πηγλη: ertnews
Πηγή: Sigmalive
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ