Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Η εξοπλιστική αφύπνιση της Ελλάδας προκαλεί ταραχή στην Άγκυρα

Δημοσιεύτηκε στις

Η απόκτηση 18 Rafale, ο εκσυγχρονισμός 84 μαχητικών F-16 στη διαμόρφωση Viper, ο διαφαινόμενος εκσυγχρονισμός ακόμα 38 και η μελλοντική απόκτηση F-35 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες αναφορικά με το ποιος θα κυριαρχεί στον ουρανό του Αιγαίου.

Σφόδρα ενοχλημένη από την εξοπλιστική αφύπνιση της Ελλάδας, που σε συνδυασμό με την δραστήρια και ενεργητική εξωτερική πολιτική, την στριμώχνει στα σχοινιά είναι η Άγκυρα.

Μετά από μια μακρά περίοδο η Αθήνα «σπρώχνει» χρήματα για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων που ούτως ή άλλως έχουν αποδείξει πως μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα όποια μέσα έχουν στη διάθεσή τους.

Η απόκτηση 18 Rafale, ο εκσυγχρονισμός 84 μαχητικών F-16 στη διαμόρφωση Viper, ο διαφαινόμενος εκσυγχρονισμός ακόμα 38 και η μελλοντική απόκτηση F-35 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες αναφορικά με το ποιος θα κυριαρχεί στον ουρανό του Αιγαίου.

Κωδικός «Πολεμικό Ναυτικό»
Παράλληλα, η Αθήνα κινείται για την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών που θα αποτελούν για αρκετές δεκαετίες της ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου εξασφαλίζοντας κυριαρχία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ κόστους περίπου 4,5-5 δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών, εκσυγχρονισμό τεσσάρων ΜΕΚΟ και απόκτηση δύο παλαιότερων πλοίων στο πλαίσιο της «ενδιάμεσης λύσης».

Σημειώνεται, πως η Αθήνα έχει διαμηνύσει στους μνηστήρες του τεράστιου εξοπλιστικού προγράμματος του ΠΝ πως ο χρόνος για την οριστική επιλογή πλοίου κυλά αντίστροφα πιέζοντας τους κατ’ αυτόν τον τρόπο να βγάλουν από τα μανίκια τους τους όποιους άσσους.

Σημειώνεται πως στην «κούρσα» συνεχίζουν:

Η Γαλλία με τις φρεγάτες Belharra
Η Γερμανία με τις φρεγάτες Α 200
Το Ηνωμένο Βασίλειο με τις φρεγάτες Arrowhead 140
Οι ΗΠΑ με τις φρεγάτες MMSC
Η Ιταλία με τις φρεγάτες FREMM
Η Ολλανδία με τις φρεγάτες Sigma
Σε πανικό οι Τούρκοι
Η πρώτη-επιτυχημένη σύμφωνα με τους γείτονες- βολή του πυραύλου επιφανείας Atmaca τον οποίο κατασκευάζει η εγχώρια Τουρκική αμυντική βιομηχανία αλλά και η αναμενόμενη δοκιμή του ναυτικού πυροβόλου Τουρκικής κατασκευής 76mm αποτελούν τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στην εξοπλιστική ‘’κούρσα’’ των τελευταίων ετών. Και μπορεί η βολή του αντιπλοϊκού Atmaca να μετατράπηκε σε ένα ακόμη επικοινωνιακό show προπαγάνδας από το Τουρκικό υπουργείο άμυνας η ουσία πάντως είναι ότι οι γείτονες έχουν προχωρήσει σε άλματα στην αμυντική τους βιομηχανία.

Η αρχή έγινε με τα μη επανδρωμένα UAV Bayraktar τα οποία ήδη έχουν δοκιμαστεί επιχειρησιακά σε τρεις πολέμους-Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ- και κατασκευάζονται πλέον μαζικά από την Τουρκική αμυντική βιομηχανία. Μάλιστα ήδη οι γείτονες προχώρησαν και στις πρώτες τους συμφωνίες για εξαγωγή τους σε άλλες χώρες. Ανάλογα προγράμματα αφορούν τόσο τα ‘’ξαδέλφια’’ των Bayraktar, τα Αnka όσο και τα υπό δοκιμή Akinci τα οποία κινούνται με jet κινητήρες και διαθέτουν σύμφωνα με τους κατασκευαστές ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλα σχεδόν τα οπλικά συστήματα τα οποία κατασκευάζουν οι γείτονες έχουν κυρίως επιθετικό χαρακτήρα με ξεκάθαρη στόχευση να επιχειρούν στις περιοχές στις οποίες θέλουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους. Με πρώτο φυσικά το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στη λογική της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’. Και η αναμενόμενη μαζική κατασκευή αντιπλοϊκών πυραύλων επιφανείας Atmaca δείχνει ότι όχι απλά επιχειρούν να κάνουν πράξη το όραμά τους για κυριαρχία στη θάλασσα αλλά και να το υποστηρίξουν με εγχώρια όπλα ώστε να αναπτύξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια και να μην εξαρτώνται από άλλες χώρες και εταιρείες οπλικών συστημάτων. Στόχος το Τουρκικού ναυτικού είναι τα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσει πάνω στα πλοία του στόλου του όλους τους Αμερικανικής κατασκευής πυραύλους Harpoon με τους Atmaca. Πυραύλους οι οποίοι έχουν προκύψει ξεκάθαρα από το reverse engineering την ‘’αντιγραφή’’ δηλαδή οπλικών συστημάτων και στη συνέχεια την εγχώρια μαζική παραγωγή τους. Για περισσότερο από δέκα χρόνια οι Τούρκοι μηχανικοί εργάστηκαν πάνω στον Atmaca ώστε να κατασκευάσουν όπως υποστηρίζουν πύραυλο αντίστοιχων δυνατοτήτων με τους Harpoon,τους οποίους διαθέτει μαζί με τους Exocet και το Πολεμικό μας Ναυτικό. Πυραύλους με βεληνεκές που σύμφωνα με τους γείτονες ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα και ταχύτητα που αγγίζει το ένα Mach οι οποίοι μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους επιφανείας, πλοία δηλαδή ή ακόμα και παράκτιες εγκαταστάσεις. Με δυνατότητα μάλιστα να εκτοξευτούν όχι μόνο από πλοία και υποβρύχια αλλά και από το έδαφος με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το Ανατολικό Αιγαίο.

Την ίδια ώρα οι γείτονες ανακοινώνουν ότι έπειτα από την δοκιμή του Atmaca,τον επόμενο μήνα αναμένεται να δοκιμάσουν και ναυτικό πυροβόλο 76 χιλιοστών εγχώριας κατασκευής με ταχυβολία που θα αγγίζει τις 80 βολές ανά λεπτό. Προφανώς και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για αντιγραφή των γνωστών ναυτικών πυροβόλων Oto Melara 76mm τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες.

«Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας» ο Ακάρ
Ενδεικτικό της ενόχλησης της Άγκυρας για τον εξοπλισμό της Αθήνας είναι και ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μπήκε στα… παπούτσια του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας λέγοντας πως είναι μάταιος ο εξοπλισμός της χώρας μας.

Για τον ελληνικό λαό, που θα… ζημιωθεί από τους νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, εμφανίστηκε να… κόπτεται ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που έστρεψε -για μία ακόμη φορά- τις βολές του κατά της χώρας μας, επαναλαμβάνοντας προκλητικά πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην «Γαλάζια Πατρίδα».
«(…) Επίσης πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό πως ο πιο ζημιωμένος από τον μάταιο αγώνα εξοπλισμών των Ελλήνων γειτόνων μας θα είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να ξοδεύονται μάταια», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ακάρ.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Απειλή εντός των τειχών: αναζητώντας “κουλτούρα εθνικής ασφαλείας”

Η εντυπωσιακή επίθεση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών κατά αριθμού στόχων στην ρωσική επικράτεια ανοίγει, θέλοντας και μη, θέμα εθνικής ασφαλείας και κατ’ ημάς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόλιας, Hellenic Defence

Πιο συγκεκριμένα από επιχείρηση της Ουκρανικής SBU, φέρεται να επλήγησαν 4-5 αεροπορικές βάσεις εντός ρωσικού εδάφους καθώς και μια ναυτική βάση του Βόρειου Στόλου, όπου ναυτολοχούν πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Αν και η εικόνα για τα αποτελέσματα των επιθέσεων είναι προς ώρα συγκεχυμένη φαίνεται από εικόνες και βίντεο που διαμοιράστηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως τουλάχιστον 40 ρωσικά αεροσκάφη (στρατηγικά βομβαρδιστικά, μεταγωγικά, αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποιήσεως και ελέγχου) επλήγησαν, με τουλάχιστον 10 να έχουν καταστραφεί.

Gsw3hlaxqaampu7

Η εξέλιξη αυτή θέτει μείζονα προβληματισμό για το ελληνικό σύστημα άμυνας και ασφάλειας για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Είναι γνωστή η δραστηριότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT και όχι μόνο) στην χώρα μας που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και τις ακολουθούσες διώξεις αντιφρονούντων κεμαλιστών και γκιουλενιστών, την εμφάνιση τους στην ελληνική επικράτεια έκαναν και Τούρκοι πολίτες οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα υπό το καθεστώς του “πρόσφυγα”. Η δε άρση της βίζας που απαιτούνταν για την επίσκεψη Τούρκων στην Ελλάδα, επίτρεψε την δραστηριοποίηση μεγάλου αριθμού Τούρκων στην χώρα μας ως εμπόρων, επενδυτών, ταξιδιωτικών πρακτόρων ή και απλών επισκεπτών.

Θεωρείται βέβαιο πως στους κόλπους του μεγάλου αριθμού Τούρκων που ζουν ή δραστηριοποιούνται στην χώρα, υπάρχουν στοιχεία που λειτουργούν κεκαλυμμένα ως άτομα του οργανωμένου εγκλήματος, ως πράκτορες και δολιοφθορείς του εχθρού ή ως ανθρώπους κινούμενους στην “γκρίζα ζώνη” ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες. Παράλληλα, μεγάλο πλήθος από παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες μουσουλμανικού θρησκεύματος, πολλοί από αυτούς από χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με την Τουρκία (π.χ Πακιστάν), ενίοτε και με στρατιωτικό παρελθόν κάποιοι από αυτούς, ζουν και εργάζονται στην χώρα εδώ και χρόνια.

Ένας ακόμη λόγος ανησυχίας αποτελεί η αποδεδειγμένη διαπλοκή του τουρκικού κράτους και παρακράτους με αλβανικές παραστρατιωτικές/μαφιοζικές οργανώσεις εν Ελλάδι, κάτι που συνιστά μείζονα απειλή για την εθνική άμυνα και ασφάλεια και επιβάλλει τη συνολική αναθεώρηση του ελληνικού μοντέλου ασφαλείας. Η αναφορά σ’ αυτή τη μορφή απειλής αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς προσφέρει στον αντίπαλο πολλαπλές επιλογές δράσης δύσκολα αντιμετωπιζόμενες από τις υπάρχουσες οργανωτικές δομές ασφαλείας.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η παρουσία δυνητικών συνεργατών του εχθρού εντός του ελληνικού εδάφους μεγιστοποιεί τις δυνατότητες του αντίπαλου στους τομείς της αφανούς διείσδυσης, της υποδοχής, της κάλυψης και της τελικής ενέργειας επί του στόχου από κατάλληλα στημένα δίκτυα κατασκόπων-δολιοφθορέων. Είναι γνωστή η διείσδυση που έχουν πετύχει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στους κόλπους της αλβανικής μαφίας καθώς και η διασύνδεση της τελευταίας με τον UCK με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Drenica Kosovo July 7 Guerrilla 600w 92480293

Ταυτόχρονα η ενεργή παρουσία στοιχείων και ομάδων των Τουρκικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων έχει επισημανθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και η παρουσία και η δραστηριοποίηση που έχουν επιδείξει οι τουρκικές υπηρεσίες τόσο σε περιοχές όπου διαβιούν εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες εν Ελλάδι, όσο και η διασύνδεση τους με στοιχεία και ομάδες ελληνόφωνων που διέπονται από ακραία αντικρατική και αντεθνική ιδεολογία.

Εμείς απλώς ερωτώμαστε:

-Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ενεργοποίησης “θυλάκων” πρακτόρων και δολιοφθοριέων σε ελληνικό έδαφος από τον τουρκικό παράγοντα, είτε ανεξάρτητα, είτε με την εκδήλωση συμβατικής τουρκικής επίθεσης; Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θεωρείται βέβαιο, πως η ΜΙΤ και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου έχουν προετοιμάσει ήδη από τον καιρό της ειρήνης, παραστρατιωτικές ομάδες εξτρεμιστών, οι οποίες αναμένεται να δράσουν εναντίον της Ελλάδος, στα πλαίσια μιας πιθανής ελληνοτουρκικής ένοπλης σύγκρουσης ή και να αποτελέσουν τον φορέα πυροδότησης μιας τέτοιας, αναπτύσσοντας ανατρεπτική δράση. Στόχοι τους εκτιμάται πως θα είναι στρατόπεδα και γενικότερα στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, ναύσταθμοι, λιμάνια, στρατιωτικά τμήματα ευρισκόμενα στους Εγγύς Χώρους Διασποράς (ΕΧΔ) ή στους Χώρους Τελικού Προορισμού (ΧΤΠ), σταθμοί ραντάρ, αγωγοί τροφοδοσίας καυσίμων, αποθήκες καυσίμων, πυρομαχικών και υλικού, στρατιωτικές φάλαγγες, αστυνομικά τμήματα και σταθμοί, γέφυρες, οδικοί και σιδηροδρομικοί κόμβοι και άξονες, Πρόσωπα Υψηλής Αξίας ευρισκόμενα σε καίριες θέσεις του στρατιωτικού και πολιτικού οργανισμού ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κτλ.

Σκοπός τους η πρόκληση χάους, ανομίας και αναρχίας, η δημιουργία εικόνας παράλυσης του κράτους, η πρόκληση απωλειών, η δέσμευση και διασπορά των ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση τους και γενικά η υποβοήθηση της προσπάθειας του αντιπάλου.

Η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να δεσμεύσει σημαντικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση παρόμοιας απειλής, ώστε αυτή να εξαλειφθεί ή έστω να περιοριστεί σε επίπεδο απλώς “εστίας ενόχλησης”.

-Έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες άμυνας και ασφάλειας παρόμοια σενάρια ασύμμετρης και υβριδικής δράσεως εκ μέρους του πλέουν πιθανού αντιπάλου και όχι μόνο; Για παράδειγμα, όπως έδειξαν και οι ουκρανικές επιθέσεις στην Ρωσία, φορτηγά με τουρκικές ή άλλες πινακίδες, σαν κι αυτά που κινούνται επί των εθνικών και μη οδών σε καθημερινή βάση, έμφορτα με FPVs ή “περιφερόμενα πυρομαχικά” σε κάνιστρα, μπορούν να τα εξαπολύσουν την κατάλληλη στιγμή σπέρνοντας κυριολεκτικά το χάος! Ή μπορεί να εξαπολυθούν σμήνη FPVs και loitering munitions από παραπλέοντα πλοία και σκάφη σε Αιγαίο και Ιόνιο που μπορεί να φέρουν, εκτός από εκρηκτικές/εμπρηστικές/θραυσματογόνες κεφαλές και κεφαλές με βιοχημικούς παράγοντες. Εφιαλτικά σενάρια στα αλήθεια…

Images

-Έχουν σκεφτεί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι το ενδεχόμενο να γίνουν οι ίδιοι στόχοι πιθανών επιθέσεων στα πλαίσια κάποιας απόπειρας “αποκεφαλισμού ηγεσίας”;

-Έχουν ελεγχθεί οι φορείς και τα στελέχη που αποδίδουν “ελαφρά τη καρδία” καθεστώς πρόσφυγα σε παράνομα εισέρχοντες αλλοδαπούς για την νομιμότητα των ενεργειών τους και για την πίστη τους στην ελληνική Πολιτεία; Για του λόγου του αληθές, το ποσοστό όσων αλλοδαπών λαμβάνουν άσυλο ξεπερνά το 70% των εξεταζόμενων, ποσοστό εξωφρενικό και ύποπτο.

Ως μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων ενεργειών θα λέγαμε πως με δεδομένη την ανάγκη αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών είναι επιτακτική η ανάγκη πύκνωσης του δικτύου πληροφοριών του 2ου γραφείου κάθε μονάδος/συγκροτήματος/σχηματισμού από κοινού με την Κρατική Ασφάλεια και την ΕΥΠ ώστε να εξασφαλίζεται έγκαιρη προειδοποίηση και γνώση για πιθανές εχθρικές ενέργειες.

Επίσης θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την παθητική και ενεργητική προστασία των διαφόρων εγκαταστάσεων των ΕΕΔ. Συστήματα C-RAM και C-UAS, παρεμβολείς (jammers), επένδυση ΣΑΕ, μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων μακριά από αστικά κέντρα, μετακινήσεις παραβατικών πληθυσμών μακριά από κρίσιμες υποδομές του κράτους όπως είναι τα Διυλιστήρια, εγκαταστάσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, λιμάνια και λοιπές βιομηχανίες είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που πρέπει να εξεταστούν.

Εδώ θα καταθέσουμε μια ενδεικτική πρόταση για συστήματα C-UAS για την προστασία των βάσεων της ΠΑ και του ΠΝ. Είναι γνωστό πως υπάρχει συνολικά ένα απόθεμα 60 ΜΠΠ του συστήματος “ΑΡΤΕΜΙΣ-30” (38 της Π.Α, 17 του Ε.Σ και 5 του Π.Ν). Εκτός αυτών υπάρχουν άλλες 120 ανταλλακτικές κάνες βάσει των οποίων θα μπορούσαν να κατασκευαστούν άλλες 60 ΜΠΠ. Αυτά οι ΜΠΠ θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση ενός συστήματος “ΑΡΤΕΜΙΣ-30 C-UAS”, λαμβάνοντας την τροποποίηση AHEAD, τοποθετούμενες σε φορτηγό όχημα 6Χ6 ή 8Χ8 και διασυνδεούμενες από κοινού με Η/Ο ΣΕΠ, ένα τυπικό ραντάρ έρευνας, ένα μικρότερο ραντάρ έρευνας για την αποκάλυψη στόχων επιπέδου FPV ή Class 1 drones όπως π.χ το “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” της ΕΑΒ δημιουργώντας ένα “hard kill” σύστημα C-UAS, εργασία σαφώς εντός των δυνατοτήτων της ΕΑΒΙ.

Pictureartemis 112

Παράλληλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν επίσης σε φορτηγό όχημα, ένα “soft kill” σύστημα C-UAS με ραντάρ έρευνας “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” και παρεμβολείς ζεύξεων FPV ή δρόνων και ένα σύστημα C2 που θα ελέγχει αυτά τα δύο διακριτά οχήματα συγκροτώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης UAS.

Αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να αναπτύσσονται ανά δύο ή τρία σε κάθε κύρια βάση (ΠΜ ή ΣΜ) της Π.Α και σε κάθε Ναύσταθμο του Π.Ν, εξασφαλίζοντας προστασία από ανάλογες απειλές.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Φαραντούρης: «Ασφάλεια δεν είναι μόνο όπλα»

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε «μια ολοκληρωμένη εσωτερική διάσταση της ασφάλειας, που δεν πρέπει να υπολείπεται της εξωτερικής διάστασης».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Ασφάλεια δεν είναι μόνο τα όπλα!». Όπως τόνισε στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης «η ασφάλεια της Ευρώπης δεν είναι μόνο θέμα όπλων. Είναι επίσης θέμα ανθεκτικότητας δικτύων & υποδομών, υδάτων, κλιματικής κρίσης, υγειονομικής προστασίας και ψηφιακής ασφάλειας και συνοχής».

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε «μια ολοκληρωμένη εσωτερική διάσταση της ασφάλειας, που δεν πρέπει να υπολείπεται της εξωτερικής διάστασης».

«Οριζόντιες πολιτικές – σωστός επιμερισμός κόστους – κοινή ευθύνη. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι ένα συλλογικό κεκτημένο που οφείλουμε να θωρακίσουμε, όχι να υπονομεύσουμε με λάθος προτεραιότητες», τόνισε ο έλληνας ευρωβουλευτής, ζητώντας να μην μειωθούν τα κονδύλια για όλα τα υπόλοιπα.

Σημειώνεται ότι ο Νικόλας Φαραντούρης είναι μέλος των δύο κρίσιμων για τις χρηματοδοτήσεις Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής Προϋπολογισμού και της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τις εγκαταστάσεις της METLEN στο Βόλο επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Oι εγκαταστάσεις αυτές εξελίσσονται πλέον σε ένα μοναδικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη αμυντικό hub, στο πλαίσιο της μεγάλης επενδυτικής επέκτασης που υλοποιεί η Εταιρεία στην περιοχή, με στόχο τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού οικοσυστήματoς αμυντικής βιομηχανίας με στρατηγική σημασία για την αμυντική ασφάλεια και αυτονομία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της METLEN στον Βόλο επισκέφθηκε την Πέμπτη 5 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εγκαταστάσεις αυτές εξελίσσονται πλέον σε ένα μοναδικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη αμυντικό hub, στο πλαίσιο της μεγάλης επενδυτικής επέκτασης που υλοποιεί η Εταιρεία στην περιοχή, με στόχο τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού οικοσυστήματoς αμυντικής βιομηχανίας με στρατηγική σημασία για την αμυντική ασφάλεια και αυτονομία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού εργοστασίου, παρακολούθησε από κοντά τη λειτουργία των υφιστάμενων γραμμών παραγωγής και ενημερώθηκε διεξοδικά για την πρόοδο των νέων εγκαταστάσεων που βρίσκονται υπό ανέγερση.

Μία στρατηγική επένδυση για την αμυντική αυτονομία της χώρας

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη πορεία υλοποίησης του έργου, επισημαίνοντας τη σημασία του για την ενίσχυση της αμυντικής και βιομηχανικής ισχύος της χώρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη της συμπαραγωγής, αναπτύσσοντας ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και διεθνώς διασυνδεδεμένο οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας.

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLEN, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, εξαίροντας το γεγονός ότι είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται το εργοστάσιο της εταιρείας στον Βόλο, κάτι που συνιστά ξεχωριστή τιμή τόσο για την Εταιρεία, όσο και για την βιομηχανική περιοχή του Βόλου. Τόνισε, επίσης, πως η έμπρακτη υποστήριξη της κυβέρνησης υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής επένδυσης. Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα μπορεί — και πρέπει — να οικοδομήσει μια εθνική αμυντική βιομηχανία. Μια βιομηχανία που, όπως συμβαίνει σε άλλες προηγμένες χώρες, βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ πιστοποιημένων, σοβαρών επιχειρήσεων. Επιχειρήσεων που όχι μόνο κατασκευάζουν, αλλά και συντηρούν κρίσιμα συστήματα με συνέπεια και βάθος χρόνου. Η METLEN, έχοντας εμπειρία δεκαετιών σε υψηλής ποιότητας κατασκευές αμυντικής τεχνολογίας, είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτό το εθνικό σχέδιο· να φέρει την τεχνογνωσία, την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα που έχει αποδείξει στην πράξη, εντός και εκτός συνόρων». Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, για την ενεργό στήριξή του σε κάθε στάδιο αυτής της προσπάθειας.

Ο Διευθυντής του εργοστασίου της METLEN στον Βόλο, κ. Γιώργος Οικονόμου, ενημέρωσε ενδελεχώς τον Πρωθυπουργό για τα έργα που αναλαμβάνει η εταιρεία στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Βόλου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει για να εγκαινιάσει την έναρξη της λειτουργίας του συνόλου των 5 βιομηχανικών μονάδων του αμυντικού – βιομηχανικού συμπλέγματος, εντός του 2026. Στην επίσκεψη παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το defence – hub του Βόλου, με την ολοκλήρωση του, προβλέπεται να απασχολεί 1.000 περίπου εργατοτεχνίτες ενισχύοντας την τοπική οικονομία και συμβάλλοντας καθοριστικά στην επαναβιομηχάνηση της περιοχής και στην αναζωογόνηση κρίσιμων κλάδων υψηλής τεχνολογίας. Μέσα από στρατηγικές επενδύσεις όπως αυτή της METLEN, η Ελλάδα θωρακίζει την αμυντική της αυτονομία, ενισχύει την παραγωγική και τεχνολογική της βάση και επανασυστήνεται με αξιώσεις στον ευρωπαϊκό χάρτη της βιομηχανίας και της καινοτομίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 ώρες πριν

Πυρ και μανία! Ουκρανικά πλήγματα με drones στην αεροπορική βάση Ένγκελς

«Οι Αμυντικές Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν προληπτική επίθεση. Εν όψει μαζικής εχθρικής επίθεσης, επλήγησαν εχθρικά αεροδρόμια και άλλες σημαντικές στρατιωτικές...

Άμυνα2 ώρες πριν

Απειλή εντός των τειχών: αναζητώντας “κουλτούρα εθνικής ασφαλείας”

Η εντυπωσιακή επίθεση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών κατά αριθμού στόχων στην ρωσική επικράτεια ανοίγει, θέλοντας και μη, θέμα εθνικής ασφαλείας...

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Δεν κατατέθηκε καμία «πρόταση νόμου» για απευθείας πτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων

Παραπλανητικό τουρκικό δημοσίευμα μεταδόθηκε ανεξέλεγκτα από το ΚΥΠΕ – ξανά αναπαραγωγή τουρκικής προπαγάνδας.

Άμυνα6 ώρες πριν

Φαραντούρης: «Ασφάλεια δεν είναι μόνο όπλα»

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε «μια ολοκληρωμένη εσωτερική διάσταση της ασφάλειας, που δεν πρέπει να υπολείπεται της εξωτερικής διάστασης».

Πολιτική8 ώρες πριν

Πώς ξέσπασε η καταιγίδα μεταξύ Τραμπ και Μασκ! Η αναφορά στον Επστάιν – Θα μιλήσουν στο τηλέφωνο μετά τον δημόσιο καβγά τους λέει το Politico

Μια πρωτοφανής σύγκρουση μεταξύ δύο πρώην συμμάχων που εκτυλίσσεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο στα social media έχει αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον...

Δημοφιλή