Απόψεις
Ο λαός δεν έστειλε ηχηρό μήνυμα

Οι πολίτες της Κύπρου διέπραξαν ένα μεγάλο λάθος την περασμένη Κυριακή. Και ας μην παραπονούνται για το γεγονός ότι οι πολιτικοί μονίμως τους αγνοούν, και μονίμως -μερικοί εξ αυτών- εκμεταλλεύονται τον κρατικό πλούτο και παραμένουν ατιμώρητοι.
Δυστυχώς, οι πολίτες δεν έστειλαν το ηχηρό μήνυμα, που αναμέναμε, στους πολιτικούς για την άνευ προηγουμένου διαφθορά που σαρώνει το νησί. Και όταν λέμε δεν τιμώρησαν τους πολιτικούς, εννοούμε βεβαίως πρωτίστως το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και φυσικά τους «αμόλυντους» του ΑΚΕΛ. Τα λόγια μας δεν πρέπει να τα μασάμε.
Ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο σημερινός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει κατηγορηθεί δημόσια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για διαφθορά. Παρόμοιες κατηγορίες ακούστηκαν… ψιθυριστά και για ανώτερα στελέχη του δεξιού κόμματος. Παρ’ όλα αυτά, ενώ απώλεσαν δυνάμεις στις βουλευτικές εκλογές ο Αβέρωφ Νεοφύτου και το κόμμα του, ΔΕΝ τιμωρήθηκαν όπως τους έπρεπε. Και αυτό θα εκληφθεί από τους ενδιαφερόμενους πολιτικούς ως σήμα ατιμωρησίας. Ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς συνέπειες.
Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ, επειδή ακόμα ζουν στον… ψυχρό πόλεμο, ψήφισαν εναντίον του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, αντί να ψηφίσουν εναντίον της διαφθοράς και να καθαρίσουν τον στάβλο του Αυγεία.
Βέβαια, οι οπαδοί του «κομμουνιστικού» κόμματος φέρθηκαν χειρότερα από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Στο ΑΚΕΛ επίσης υπάρχει διαφθορά, αλλά τα «αρνιά» και εκεί, δεν καταλαβαίνουν τίποτα… Προσπάθησαν να στηρίξουν τον Άντρο Κυπριανού και την ομάδα του, αντί να τους δώσουν ακόμα πιο ισχυρό μπάτσο. Η αλήθεια είναι ότι η ήττα της ηγετικής ομάδας είναι ιστορική. Ας μην τη μειώνουμε. Αλλά, λόγω ακριβώς της πολιτικής διαφθοράς περιμέναμε ακόμα… καλύτερα αποτελέσματα. Και εννοώ χειρότερα και για το ΑΚΕΛ και για τον ΔΗΣΥ.
Πρόκειται για δύο κόμματα που έχουν ταλαιπωρήσει την Κύπρο και το λαό της. Εγκλώβισαν χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι μετατράπηκαν σε πιστούς οπαδούς, με την… ελπίδα ότι θα διορίσουν τα παιδιά τους στο δημόσιο. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξαπάτησαν τους ανθρώπους που τους πίστεψαν. Τους χρησιμοποίησαν με τον χειρότερο τρόπο και για το εθνικό μας θέμα. Για να λένε στις πρεσβείες «α, μην ανησυχείτε, ελέγχουμε την πλειοψηφία του λαού».
Να, όμως, που ΔΕΝ ελέγχουν πια το λαό. Αν και νόμιζαν ότι τον έλεγχαν στο δημοψήφισμα του 2004. Και τότε, έφαγαν ένα τεράστιο χαστούκι και ήταν όλο δικό τους. Οι οπαδοί-«αρνιά», τους εγκατέλειψαν και δεν δέχθηκαν τις εντολές της ηγεσίας για να παραδοθεί η Κύπρος στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας: Δηλαδή, ο κατεχόμενος βορράς να μετατραπεί με την υπογραφή μας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και οι ελεύθερες περιοχές να ελέγχονται από την κατοχική δύναμη.
Αυτή τη λύση υποστηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ο δεξιός ΔΗΣΥ και το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ, αλλά οι οπαδοί τους έχουν τυφλωθεί.
Έγινε μεγάλη συζήτηση επειδή το «κομμουνιστικό» κόμμα καταποντίστηκε ενώ, αντίθετα, ο ΔΗΣΥ συγκράτησε κάπως τις δυνάμεις του. Υπάρχει εξήγηση: Το ΑΚΕΛ δεν είχε Νίκο Αναστασιάδη. Επειδή ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να νομίζει ότι είναι η δική του «σοφία», που διέσωσε τον ΔΗΣΥ, η αλήθεια που δεν κρύβεται είναι ότι ο σημερινός πρόεδρος της Κύπρου, πήρε στους ώμους του τον προεκλογικό αγώνα και κέρδισε τις βουλευτικές για τον ΔΗΣΥ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, οι κομματικές ανακοινώσεις «έφευγαν» από το Προεδρικό Μέγαρο, όχι από το γραφείο του προέδρου του κόμματος.
Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στον γνωστό και ως «σουπιά» πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος έδειξε τάσεις αποστασιοποίησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έλεγε διάφορα δεξιά και αριστερά αφήνοντας το… μελάνι να τρέχει, για τον Ν. Αναστασιάδης. Οπότε έπρεπε να επανέλθει στην τάξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το ανέλπιστο αποτέλεσμα, ο κ. Νεοφύτου έσπευσε τρέχοντας στο γραφείο του κ. Αναστασιάδη για να υποβάλει τα σέβη του στον Αρχηγό. Να σας πω τι μου θύμισε η φάση… Τις άγριες νύχτες στο Σικάγο. Όταν ο Αρχηγός αποφάσιζε και διέταζε. Ο κ. Αναστασιάδης, λοιπόν, έπαιξε στον κομματικό αγώνα και κέρδισε.
Εκτός της διάσωσης των ποσοστών του ΔΗΣΥ, εξέλεξε και το κόμμα του Μάριου Καρογιάν, ο οποίος δήλωσε αντισυστημικός, ο αθεόφοβος. Θα ανοίξουν οι κρουνοί του ουρανού να τον πλακώσουν. Αντισυστημικός ο κ. Καρογιάν; Ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος είναι ίσως ο μόνος πολιτικός, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα του κομματικού σωλήνα. Σε όλη του τη ζωή εργάστηκε στα κόμματα, στη Βουλή και στο Προεδρικό Μέγαρο. Τον έτρεφε το κράτος…
Εν πάση περιπτώσει… Το κόμμα του κ. Καρογιάν ανήκει και αυτό στη σφαίρα επιρροής του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος αποδεικνύεται «μάστερ» στο πολιτικό παιγνίδι της Κύπρου. Εκτοξεύθηκαν εναντίον του μύριες κατηγορίες. Και από τους αντιπάλους του και από συνάδελφους δημοσιογράφους. Το ΑΚΕΛ οργάνωσε μέσω των περίεργων οργανώσεων του διαδηλώσεις εναντίον του. Αυτοί οι αστείοι οι «Ως Δαμέ», καθοδηγούμενοι από το «κομμουνιστικό» κόμμα, κατέβασαν κόσμο στους δρόμους εν μέσω πανδημίας, για να πλήξουν τον κ. Αναστασιάδη. Ξέχασαν ότι ο κ. Τζιοβάνης ήταν βουλευτής του ΑΚΕΛ…
Ακούσαμε φρικτές κουβέντες για τον Κύπριο πρόεδρο. Η χειρότερη κατηγορία ήταν ότι έβγαλε σε μετρητά από την Κύπρο 300 εκατομμύρια και τα έκρυψε στις Σεϊχέλλες. Δεν έχουμε ακόμα αποδείξεις, καθώς η δική μας έρευνα είναι σε εξέλιξη. Ερευνούμε, ως έχουμε υποχρέωση και άλλους πολιτικούς. Δικηγόρους και λογιστές, επίσης. Πρόκειται για φοβερό σύστημα που ελέγχει απόλυτα το νησί. Ελέγχει πολιτικούς. Δυστυχώς ελέγχει και πολλά media. Και όταν ελέγχονται τα μέσα ενημέρωσης, το πολιτικό σύστημα παραμένει ανεξέλεγκτο.
Δυστυχώς, οι πολίτες δεν έπραξαν το καθήκον τους σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές. Η διαφθορά ζει και βασιλεύει και την Κύπρο θα κυριέψει. Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και γενικά το σύστημα τους, είναι ένα επικίνδυνο εκρηκτικό μείγμα. Μπορούν να κάνουν και αυτό που φαντάζεστε για να σωθούν. Παρακολουθήσαμε σκηνές που μας θύμισαν μαφία…
Οι ξένοι, ειδικά οι Βρετανοί, τους γνωρίζουν καλά. Και τους κρατούν γερά. Όταν φτάσει η μεγάλη ώρα του Κυπριακού, θα τους εκβιάσουν. Δυστυχώς ο λαός έκανε λάθος, που δεν τους έστειλε όλους στα σπίτια τους…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όπως θα αντιληφθήκατε φίλοι αναγνώστες, στο παραπάνω κείμενο δεν ασχολήθηκα με την «παιδική χαρά» του ΔΗΚΟ. Θα αφιερώσω στο εν λόγω κόμμα το υστερόγραφο… Το ΔΗΚΟ κατηγορήθηκε ότι ήταν ένα αμαρτωλό κόμμα. Υποστηρίχθηκε ότι από την ίδρυση του… «δίδαξε» τη λαμογιά και τη διαφθορά. Καταγγέλθηκε ότι επί κυβερνήσεων του Σπύρου Κυπριανού έγιναν φοβερά πράγματα: Ότι πολιτικοί που εισήλθαν πάμπτωχοι στην πολιτική, μετατράπηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη σε εκατομμυριούχους. Στο θέμα της λαμογιάς και των σκανδάλων, άρχισαν να αλλάζουν τα πράγματα όταν πήρε το κόμμα στα χέρια του ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος εισήλθε στο ΔΗΚΟ πάμπλουτος. Δεν είχε ανάγκη να τα «αρπάξει». Ο γιος του ο Νικόλας, ο οποίος δεν συμμετείχε ποτέ σε κυβερνήσεις, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για διαφθορά. Και όμως είδε τα ποσοστά του ΔΗΚΟ να καταρρέουν. Το γιατί το γνωρίζουν καλά στο κεντρώο κόμμα. Τα λάθη που εντοπίσαμε ήταν άπειρα. Το χειρότερο που συμβαίνει με το ΔΗΚΟ είναι ότι υποστηρίζει τη φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Οι άνθρωποι που ανησυχούν για την τύχη της Κύπρου, και τρέμουν με τις πολιτικές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, γιατί να τους εμπιστευθούν; Ποια είναι η διαφορά του ΔΗΚΟ από τους άλλους «διζωνικούς»; Και τι σημαίνει ότι υποστηρίζουν τη Διζωνική με το σωστό περιεχόμενο. Έγραφα προεκλογικά ότι αν αυξηθεί το ποσοστό του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, τη μεγαλύτερη ευθύνη θα την έχει το ΔΗΚΟ. Και το πιστεύω ακράδαντα. Δεν είναι δυνατόν, ο Καρογιάν που τα΄χει κάνει πλακάκια με τον κ. Αναστασιάδη να ισχυρίζεται ότι έχει καλύτερες θέσεις στο Κυπριακό από το ΔΗΚΟ… Δεν έχετε κουκούτσι μυαλό;
Φίlenews

Απόψεις
Οι Αλώσεις του Ελληνισμού!
Η ιστορική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μας διδάσκει πως, ως Ελληνισμός, εάν και αυτή τη φορά, δεν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε μια για πάντα τους εσωτερικούς αυτούς εχθρούς, τους δήθεν ανοιχτόμυαλους, τους πολιτικά «ορθούς» και τους δήθεν ρεαλιστές, μοιραίως θα θυσιάζουμε «Παλαιολόγους» και θα υφιστάμεθα «Αλώσεις»!

Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως την 29η Μαΐου του έτους 1453 μ.Χ. αποτελεί αναμφισβήτητα ιδιαίτερο σταθμό στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής, καθώς και γεγονός που σημάδεψε σημαντικά την παγκόσμια ιστορία επί τέσσερις τουλάχιστον αιώνες.
Γράφει ο Νικόλαος Ταμουρίδης Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
Ερευνώντας τα βασικά αίτια της πτώσης, αν ταξιδέψουμε στο άλλοτε κραταιό Βυζάντιο στις παραμονές της αλώσεως, διαπιστώνουμε ότι οι τελευταίοι αυτοκράτορες Παλαιολόγοι, εκτός του αγώνα εναντίον των εξωτερικών εχθρών Τούρκων, έδιναν συγχρόνως και έναν άλλο ιδιότυπο εσωτερικό αγώνα, πολύ πιο σημαντικό ίσως για την άμυνα της Πόλης. Ένα αγώνα εναντίον του «εσωτερικού εχθρού», των «πρόθυμων ηλιθίων», που δούλευαν συνειδητά υπέρ του εαυτού τους και των εχθρών της αυτοκρατορίας και εναντίον της ενότητας και της ανάκτησης της ισχύος της.
Ακόμη και εκείνη την εποχή που προηγήθηκε της αλώσεως, η λατρεία της εξουσίας και του χρήματος, η ατολμία στις αποφάσεις, η λεγόμενη πολιτική του «κατευνασμού», καθώς και η λανθασμένη επιλογή συμμαχιών από ανίκανους και δουλοπρεπείς «ηγέτες», έκριναν κατά πολύ τα μετέπειτα θλιβερά γεγονότα.
Υπενθυμίζουμε βέβαια ως σημαντικό γεγονός, ότι είχε προηγηθεί η Άλωση της Πόλης το 1204 από τους Φράγκους, τους δυτικούς «σταυροφόρους», η οποία σήμανε ουσιαστικά το τέλος της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής υπεροχής του ζωτικού αυτού κέντρου επικοινωνίας του τότε πολιτισμένου κόσμου.
Η σοβαρά «τραυματισμένη» αυτοκρατορία όμως είχε ακόμη δυνάμεις. Έτσι πέτυχε την ανακατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως το 1261, αλλά το κακό είχε ήδη συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό ήταν η καταστροφικά αμφιταλαντευόμενη πολιτική των κέντρων εξουσίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, γεγονός που διαδραμάτισε κρισιμότατο ρόλο στη μετέπειτα πορεία της. Από την μια πλευρά η πιεστική επιλογή της «ένωσης των εκκλησιών» και της παράδοσης των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών προνομίων της Αυτοκρατορίας σε «δυτικούς συμμάχους» και από την άλλη οι πιέσεις από τους ανατολίτες κατακτητές, οδήγησαν στην σταδιακή κατάρρευση, κυρίως από λανθασμένες στρατηγικές επιλογές.
Μοιραίως λοιπόν φτάσαμε στο βράδυ της αποφράδας εκείνης ημέρας, όταν ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, θυσιαζόμενος, διατράνωνε την διαχρονικά μνημειώδη και ιστορική απάντηση των υπερηφάνων Ελλήνων όταν καλούνται να παραδώσουν «γην και ύδωρ»: «Τό δέ τήν Πόλιν σοί δοῦναι οὔτ’ ἐμόν ἐστί οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινή γάρ γνώμη πᾶντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καί οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν»!
Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς Τούρκους, και η θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα αποτέλεσαν την τελική φάση μιας, επί δύο και πλέον αιώνες, καθοδικής πορείας του σπουδαιότερου ανθρώπινου πολιτισμού προς την παρακμή.
Ερχόμενοι τώρα στην σημερινή εποχή και στην σύγχρονη Ελλάδα, διαβλέπουμε καθαρά να επικρατεί ακριβώς η ίδια καταστροφική νοοτροπία. Οι ίδιες και χειρότερες πολιτικές, καθώς και ο εσωτερικός κίνδυνος. Δουλοπρεπείς, ραγιάδες πολιτικοί καταστρέφουν, κατά το πλείστον συνειδητά, τις εθνικές, πνευματικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές της πατρίδας μας και επιτρέπουν τον καταστροφικό εποικισμό της χώρας από αμέτρητους αλλοεθνείς και αλλόθρησκους. Ουσιαστικά, γυαλίζουν από τη μια πλευρά τα σκαρπίνια των γραβατωμένων δανειστών της Δύσης και από την άλλη τις μπότες των πασάδων της Ανατολής.
Η ιστορική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μας διδάσκει πως, ως Ελληνισμός, εάν και αυτή τη φορά, δεν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε μια για πάντα τους εσωτερικούς αυτούς εχθρούς, τους δήθεν ανοιχτόμυαλους, τους πολιτικά «ορθούς» και τους δήθεν ρεαλιστές, μοιραίως θα θυσιάζουμε «Παλαιολόγους» και θα υφιστάμεθα «Αλώσεις»!
Αναλύσεις
Casus Belli και ελληνική κυριαρχία
Για πρώτη φορά στα χρονικά του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με στρατιωτική επέμβαση ένα άλλο μέλος της ίδιας Συμμαχίας, επειδή αυτό επιθυμεί να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Ένα από τα πλέον εκρηκτικά ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανήλθε στο προσκήνιο των στρατηγικών αναλύσεων του κανονισμού SAFE, με αιχμή το casus belli, την απειλή πολέμου που διατηρεί επισήμως η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας από το 1995, σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητά από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982).
Μια απειλή πολέμου εντός του ΝΑΤΟ
Η διατήρηση ενός τέτοιου δόγματος από πλευράς Άγκυρας συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία. Για πρώτη φορά στα χρονικά του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με στρατιωτική επέμβαση ένα άλλο μέλος της ίδιας Συμμαχίας, επειδή αυτό επιθυμεί να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.
Η Τουρκία, επικαλούμενη «εθνικά ζωτικά συμφέροντα», υποστηρίζει πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο θα την “εγκλωβίσει”, υπονομεύοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και στρατηγική της επιρροή. Πρόκειται για επιχειρήματα που δεν αντέχουν στη νομική ή γεωστρατηγική εξέταση, καθώς η Τουρκία έχει ήδη επεκτείνει τα δικά της χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, αποδεχόμενη την ίδια συνθήκη που απορρίπτει στο Αιγαίο.
Η θέση της Ελλάδας και η ευρωπαϊκή διάσταση
Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεκάθαρη θέση: Το casus belli είναι απαράδεκτο και αντίκειται τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Μια ενδεχόμενη επέκταση στα 12 ν.μ. αποτελεί νόμιμη, κυριαρχική επιλογή, όχι πρόκληση. Το να παραμένει αυτή η απειλή ενεργή, δημιουργεί συνθήκες μόνιμης έντασης και αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Τουρκία να άρει το casus belli, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. αποτελεί δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους σύμφωνα με το διεθνές νομικό πλαίσιο.
SAFE Forum: Η πολιτικο-στρατηγική διάσταση του casus belli
Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνεδριάσεων του Strategic Analysis and Forecasting for Europe (SAFE), επισημάνθηκε από πολλούς συμμετέχοντες, τόσο στρατιωτικούς όσο και διπλωματικούς αναλυτές, ότι το casus belli δεν είναι απλώς μια ρητορική απειλή, αλλά αποτελεί κεντρικό εργαλείο στρατηγικής αποτροπής της Τουρκίας, ενταγμένο στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού της.
Η Άγκυρα, μέσω του δόγματος αυτού, προσπαθεί να επιβάλει ένα πλαίσιο «συνεκμετάλλευσης» και αναθεώρησης των διεθνώς κατοχυρωμένων συνόρων και δικαιωμάτων, μετατρέποντας μια κυρίαρχη πράξη της Ελλάδας σε «αιτία πολέμου». Η ρητορική αυτή συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη στρατηγική της “γαλάζιας πατρίδας” και των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η απάντηση: Διεθνής πίεση και στρατηγική ψυχραιμία
Στο πλαίσιο του SAFE, τονίστηκε ότι η απάντηση της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Απαιτείται ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, προσεκτικός διπλωματικός σχεδιασμός, αλλά και διεθνοποίηση του ζητήματος. Το casus belli δεν είναι μόνο ελληνοτουρκική διαφορά· είναι πρόβλημα του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του διεθνούς δικαίου.
Εξωτερική πολιτική σε κρίση: Η Ελλάδα “πυροβολεί τα πόδια της” έναντι της Τουρκίας
Η παγίδα της “φιλίας” και το ευρωπαϊκό άλλοθι για την Άγκυρα
Η πρόσφατη πολιτική προσέγγιση Ελλάδας–Τουρκίας, όπως αυτή επισφραγίστηκε με τις δημόσιες δηλώσεις για «ελληνοτουρκική φιλία», φαίνεται να έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την Αθήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις εντάσεις και να ενισχύσει το προφίλ της ως δύναμη σταθερότητας, φαίνεται να έχει υποτιμήσει τις συνέπειες της εικόνας που εκπέμπει προς την Ευρώπη.
Η εντύπωση που δημιουργείται στο εξωτερικό, και ιδίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πως δεν υπάρχει πλέον ουσιαστικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η ψευδής εικόνα «ομαλότητας» έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να επανέρχονται με μεγαλύτερη ζέση στην ιδέα ένταξης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, μια εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό, αν όχι ανησυχία.
Ξεχνώντας το casus belli και την Κύπρο
Η ουσία, ωστόσο, δεν αλλάζει: η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί ενεργό το casus belli κατά της Ελλάδας για τρεις δεκαετίες και συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 51 χρόνια. Αυτές οι πραγματικότητες φαίνεται να παραγνωρίζονται από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, που επιλέγει την προσέγγιση της Άγκυρας στο όνομα της γεωστρατηγικής ισορροπίας, παραμερίζοντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Η κριτική για την ελληνική στρατηγική
Πολλοί αναλυτές μιλούν πλέον ανοιχτά για σοβαρά στρατηγικά λάθη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Αθήνας και έχουν επιτρέψει στην Άγκυρα να επανεμφανίζεται ως “συνεργάτης ασφαλείας” της Δύσης, χωρίς να έχει κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις.
Η τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, περί του SAFE και της πιθανής ενσωμάτωσης της Τουρκίας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής άμυνας, είχε σαφώς πιο επιθετικό και αιχμηρό ύφος, υπενθυμίζοντας εμμέσως τις χρόνιες προκλήσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η στάση αυτή δεν αρκεί να αναστρέψει την ήδη παγιωμένη εντύπωση, ιδιαίτερα όταν η ευρύτερη κυβερνητική γραμμή κινείται προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης και της σιωπηρής αποδοχής της “νέας πραγματικότητας”.
Το εσωκομματικό στοιχείο
Δεν περνά απαρατήρητο και το πολιτικό υπόβαθρο της παρέμβασης Δένδια. Πέρα από τον θεσμικό του ρόλο, η στάση του αποτυπώνει και μια διαφορετική φωνή στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, που φλερτάρει, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, με μια πιο ανεξάρτητη και εθνικά αιχμηρή τοποθέτηση απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Το αν αυτή η στάση θα εξελιχθεί σε εσωκομματική διαφοροποίηση ή θα αποτελέσει εργαλείο πίεσης προς την κυβέρνηση, μένει να φανεί.
Συμπερασματικά
Η ελληνική διπλωματία φαίνεται να έχει υποπέσει σε ένα στρατηγικό λάθος: επένδυσε υπερβολικά στην εικόνα της “καλής γειτονίας”, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις και χωρίς να επιβάλει την αναγνώριση των θεμελιωδών ζητημάτων ασφάλειας. Η «καλή εικόνα» που παρουσιάζεται προς τα έξω έχει οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.
Το τίμημα αυτής της πολιτικής, κατά πολλούς “αυτογκόλ”, ενδέχεται να το πληρώσει η Ελλάδα σε κρίσιμα πεδία, με πρώτο και κυριότερο το ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας, στο οποίο η Τουρκία επιδιώκει να εισχωρήσει χωρίς να αλλάξει στάση ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Κύπρο.

Γράφει η Φανούλα Αργυρού, Σημερινή
Γράψαμε χθές για τις απαράδεκτες δηλώσεις της κας απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία σε δηλώσεις της στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε στον πρόεδρο της ΚΔ Νίκο Χριστοδουλίδη ως «Ηγέτη της Ελληνικής Κύπρου» και στον εγκάθετο της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ ως « Εξοχότατο». Και παραθέσαμε αυτούσια τις δηλώσεις της.
Ένας αναγνώστης μάς έστειλε την εξής εύλογη απορία την οποία μεταφέρω αυτούσια:
«Απορώ πώς με τόσο κακά Αγγλικά, η κυρία θα επιλύσει ένα τέτοιο πρόβλημα!!».
Αντιλαμβάνονται τη σημασία άραγε αυτής της απορίας ή πέρασε καθόλου από το νου των κυβερνώντων στην Κυπριακή Δημοκρατία;
(Θυμίζουμε εδώ παρεμπιπτόντως ότι όταν ο τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του ΗΒ Τζακ Στρο επισκεπτόμενος την Κύπρο και παρόλο που είχε προειδοποιηθεί από τις κυπριακές αρχές να μην πάει, πήγε στο «προεδρικό» και συνάντησε τον Ταλάτ. Ως αποτέλεσμα ο τότε πρόεδρος της ΚΔ, Τ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον δεχθεί).
«Δεν είναι με κανένα δικαιολογητικό Γκάφα Ολγκίν! Είναι καθρέφτης!!!»
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική7 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!