Ακολουθήστε μας

Ιστορία - Πολιτισμός

Οι “πειρατές” της NASA δικαιώνουν τους εργασιακούς αντάρτες! Έρευνα για τη δημιουργικότητα στην εργασία σε σχέση με το επαναστατικό πνεύμα

Δημοσιεύτηκε στις

Επαναστάτες με αιτία: Οι εργαζόμενοι που αμφισβητούν το κατεστημένο είναι εκείνοι που φέρνουν την καινοτομία

Μια παλιότερη και μια νέα έρευνα επιβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται δημιουργικότητα χωρίς επαναστατικό πνεύμα. Όμως οι εργοδότες συχνά δεν συμπαθούν τους εργαζόμενους που προβάλλουν αντιστάσεις.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, μια ομάδα νεαρών μηχανολόγων στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον, συνειδητοποίησαν ότι το κέντρο ελέγχου των αποστολών Apollo της δεκαετίας του 1960 θα δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες προκλήσεις των πτήσεων των διαστημικών λεωφορείων.

Οι ανησυχίες των μηχανολόγων, όμως, έπεσαν στο κενό. Η NASA γνώριζε και εμπιστευόταν τα συστήματα της εποχής των αποστολών Apollo που είχαν καταφέρει να μεταφέρουν με επιτυχία ανθρώπους στη Σελήνη.

Η ομάδα των μηχανολόγων, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Υιοθέτησε το όνομα «οι πειρατές» και άρχισε να δημιουργεί νέα software για τα υπο-συστήματα ελέγχου των αποστολών στον ελεύθερο χρόνο της, χρησιμοποιώντας δανεικό εξοπλισμό από προμηθευτές της NASA.

Το σύστημά τους στηρίχτηκε στους σταθμούς εργασίας που ήταν διαθέσιμοι στο εμπόριο και οι οποίοι συνδέονταν μέσω ενός δικτύου Unix, με τους «πειρατές» να πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ήταν πιο ανθεκτική και μπορούσε να προσαρμοστεί ευκολότερα στις νέες συνθήκες.

Μετά από αρκετούς μήνες, μετέφεραν το σύστημά τους στο κέντρο ελέγχου των αποστολών για να το δοκιμάσουν, όμως οι υπεύθυνοι τους ζήτησαν να το πάρουν και να φύγουν.

Τότε, ο Τζιν Κραντς, ο θρυλικός διευθυντής του κέντρου ελέγχου των αποστολών, αποφάσισε να παρέμβει. Πίστευε στους «αντάρτες» μηχανολόγους και ήξερε πόσο σημαντική θα ήταν η δουλειά τους.
Έτσι ζήτησε από τους άλλους διευθυντές πτήσεων να δώσουν μια ευκαιρία στην ομάδα.

Για τις ανάγκες της δοκιμής, το πειρατικό σύστημα «έτρεξε» ταυτόχρονα με το υπάρχον για μερικούς μήνες.

Το κεντρικό σύστημα κατέρρευσε δυο φορές, όμως το πειρατικό συνέχισε να λειτουργεί κανονικά.

Πλέον, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα: Το νέο σύστημα μπορούσε να προβάλλει γραφικά και χρώματα, ήταν εύκολο να επανα-προγραμματιστεί και μπορούσε να πραγματοποιήσει διαγνωστικό έλεγχο σε πραγματικό χρόνο βάσει πολλαπλών παραμέτρων που αξιοποιούσαν τις πρώιμες μορφές της τεχνητής νοημοσύνης.

Το προϋπάρχον σύστημα δεν διέθετε τέτοιες ικανότητες – και αυτό αποτελούσε πρόβλημα.
Οι «αντάρτες» είχαν αποδείξει στην πράξη τις ικανότητες του συστήματός τους – και τις δικές τους. Όλα τα υπο-συστήματα του κέντρου ελέγχου αποστολών σταδιακά αντικαταστάθηκαν από το πειρατικό σύστημα, στο οποίο απονεμήθηκε «Βραβείο Hammer» από τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, για τις δραματικές βελτιώσεις που επέφερε στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Το πειρατικό σύστημα ήταν και εξαιρετικά αποδοτικό: Εξοικονόμησε $74 εκατ. κατά την ανάπτυξή του και $22 εκατ. σε ετήσια έξοδα λειτουργίας. Οι μηχανολόγοι που το ανέπτυξαν στη συνέχεια κλήθηκαν να σχεδιάσουν το σύστημα ελέγχου αποστολών για τον επερχόμενο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι οργανισμοί έχουν κανόνες και πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για να προωθούν τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα. Έτσι, υπάρχει οι τάση οι άνθρωποι που δεν λειτουργούν βάσει προγράμματος να αντιμετωπίζονται ως προβλήματα.

Όμως, όπως απέδειξαν οι πειρατές της NASA, η τάση των εταιρειών να καταστέλλουν – ή και να αγνοούν – αυτά τα άτομα και τις ιδέες τους, μπορεί να αποβεί καταστροφική, καθώς υπάρχει περίπτωση να στερήσει από τις εταιρείες μια ισχυρή πηγή γνώσης, προσαρμοστικότητας και καινοτομίας.

Γιατί τα καταφέρνουν τόσο καλά οι «αντάρτες»;
Η ψυχολογία μας δίνει στοιχεία που δείχνουν ότι η επαναστατικότητα είναι απαραίτητο στοιχείο για τη δημιουργικότητα.

Ο ψυχίατρος του Χάρβαρντ, Άλμπερτ Ρόθενμπεργκ, πέρασε πάνω από πέντε δεκαετίες ερευνώντας άτομα που είχαν προσφέρει πρωτοποριακές συνεισφορές στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και τις τέχνες, προσπαθώντας να καταλάβει ποιοι παράγοντες τους κατέστησαν τόσο δημιουργικούς.

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος, που περιλάμβανε δομημένες συνεντεύξεις, πειραματικές μελέτες και ανάλυση εγγράφων, ο Ρόθενμπεργκ έκανε συνεντεύξεις σε 22 άτομα που είχαν βραβευθεί με Νόμπελ.

Διαπίστωσε ότι όλοι τους είχαν έντονα συναισθηματικά κίνητρα που προέκυπταν από την επιθυμία τους να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, αντί να προεκτείνουν απλώς τις ήδη υπάρχουσες οπτικές.

Διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν συνειδητά τις καταστάσεις από νέες γωνίες αντί να ακολουθούν τυφλά την κατεστημένη γνώση.

Και οι δύο ποιότητες θα τους ταξινομούσαν στις επαναστατικές και όχι στις κονφορμιστικές προσωπικότητες.

Προκειμένου να διερευνήσει περαιτέρω τα πλεονεκτήματα της επαναστατικότητας, μια ομάδα με επικεφαλής των ελληνικής καταγωγής Παρασκευά Πέτρου, από το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, έκανε πρόσφατα έρευνα με δείγμα 156 εργαζόμενους από διάφορους κλάδους της Ολλανδίας.

Οι επιστήμονες μέτρησαν την επαναστατικότητα μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν τον βαθμό συμφωνίας τους με δηλώσεις όπως:

  • Σπάω τους κανόνες
  • Ξέρω πώς να παρακάμψω τους κανόνες
  • Βρίζω
  • Αντιστέκομαι στην εξουσία

Η ομάδα ρώτησε επίσης τους συμμετέχοντες πόσο χρησιμοποίησαν τη δημιουργικότητά τους στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και πράγματα που σχετίζονταν με τη γενικότερη στάση τους απέναντι στη δουλειά τους.

Όπως θα είχε προβλέψει, μάλλον, ο Ρόθενμπεργκ, εκείνοι που έσπαγαν τους κανόνες έτειναν να είναι πράγματι πιο δημιουργικοί, όμως οι επιπτώσεις της δημιουργικότητάς τους διέφεραν βάσει ορισμένων χαρακτηριστικών τους.

Προκειμένου η επαναστατικότητα να έχει σταθερά θετικές επιδράσεις στη δουλειά τους, τα άτομα θα έπρεπε επίσης να είναι «συγκεντρωμένα στην εξέλιξη», δηλαδή να κινητοποιούνται από την επίτευξη των στόχων τους και να ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ανάπτυξη, ενώ παράλληλα μπορούν να αντέξουν το ενδεχόμενο της αποτυχίας.

«Πρέπει να εστιάζεις πραγματικά στα θετικά που μπορείς να πετύχεις», εξηγεί ο Πέτρου στο BBC, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικών και συμπεριφορικών επιστημών. Αυτές οι στάσεις εξαρτώνται από το πλαίσιο και το γενικότερο κλίμα εντός ενός οργανισμού, διευκρινίζει – αλλά και από το κατά πόσον η εταιρεία ανέχεται τις αποτυχίες ή όχι.
Συχνά οι «επαναστάτες με αιτία», που συχνά αποκαλούνται θετικοί ή εποικοδομητικοί «παρεκκλίνοντες», κινητοποιούνται από το ενδιαφέρον τους για τον οργανισμό και την αποστολή του και αισθάνονται δυσφορία όταν βλέπουν ότι σημαντικά κομμάτια του επιδέχονται άμεσης βελτίωσης.

Μελέτες πεδίου προσφέρουν επιπλέον παραδείγματα, πλην των πειρατών της NASA. Το πλαίσιο και οι δρώντες μπορεί να αλλάζουν, όμως η ουσία παραμένει η ίδια και μάλιστα σε εντυπωσιακό βαθμό.

Ένας μικρός αριθμός ατόμων που σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο και που έχουν στην κατοχή τους ουσιαστικές πληροφορίες για την αλλαγή στρατηγικής μπορούν να φέρουν πρωτοποριακές καινοτομίες που αυξάνουν την επιτυχία μιας επιχείρησης.

Με αυτό τον τρόπο το επιχειρηματικό μοντέλο της ΙΒΜ έκανε τη μετάβαση στο internet και με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν τα Apple Macintosh.

Καλλιεργώντας επαναστατικά πνεύματα
Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί μια εταιρική κουλτούρα που επιτρέπει στους επαναστάτες να ανθίσουν.

Με την πάροδο των ετών, οι κανόνες και οι διαδικασίες που επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία μιας επιχείρησης μπορούν να οδηγήσουν στην αδράνεια και να δράσουν ανασταλτικά προς την προσαρμοστικότητα και την καινοτομία.

Η ιστορία και η κουλτούρα συνωμοτούν ώστε τα πράγματα να συνεχίσουν να γίνονται με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν «πάντα».
Οι άνθρωποι συνηθίζουν να κρίνουν τις καινοτομίες βάσει του βαθμού προσαρμογής τους στο modus operandi, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα.

Οι ηγέτες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τις τάσεις αυτές και να τις καταπολεμούν, αλλά και να ενθαρρύνουν μια κουλτούρα αμφισβήτησης του κατεστημένου και παραβίασης των ορίων.

Οι επαναστατικοί εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως… ταραχοποιά στοιχεία, ούτε να διακινδυνεύουν την καριέρα τους για να επιφέρουν τις αλλαγές που οραματίζονται.

Από την άλλη, τα άτομα με επαναστατικές τάσεις, θα πρέπει να μην ξεχνούν τα κίνητρά τους, ακόμη κι όταν οι προϊστάμενοί τους δεν συμφωνούν με τις ιδέες τους. Οι επαναστάσεις μας δεν θα πρέπει να είναι χωρίς αιτία, αλλά να διοχετεύονται σε ξεκάθαρους στόχους.

Ακόμη καλύτερα: Βρείτε κι άλλα άτομα με αντίστοιχες τάσεις και προσπαθήστε να ανοίξετε από κοινού νέες δυνατότητες.

ΠΗΓΗ: in.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Αναλύσεις

Κρίτων Τορναρίτης 1990: «Πολιτική ισότητα – δύο λαοί: Θέματα στα οποία θα πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Την ετοιμότητα της Πολιτείας ν’ αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε το συγγραφικό έργο του Κρίτωνα Τορναρίτη να καταστεί κτήμα της κυπριακής κοινωνίας και του νομικού κόσμου, εξέφρασε ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην παρουσίαση της βιογραφίας του Κρίτωνα Τορναρίτη από τον Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

https://www.sigmalive.com/news/politics/1278097/ptd-to-ergho-toy-k-tornariti-na-katasti-ktima-tis-kipriakis-koinonias

Δηλώνω ότι δεν γνωρίζω τι περιλαμβάνει το εν λόγω βιβλίο βιογραφίας για τον μ. Κρίτωνα Τορναρίτη. Γι’ αυτό επιφυλάσσομαι να επανέλθω αφού το διαβάσω. Ελπίζω να περιλαμβάνει τα όσα είχε δηλώσει ο μ. Κ. Τορναρίτης στη συνέντευξή του στον συνάδελφο Αντώνη Μακρίδη, που δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή»,1η Οκτωβρίου 1990.

Τονίζω ότι οι δηλώσεις του εκείνες είχαν γίνει τον ίδιο χρόνο (7 μήνες μετά) που οι Βρετανοί κατάφεραν και πέρασαν την τρισάθλια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με το Ψήφισμα 649/90 (Σ. Ασφαλείας) με τον Πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου. Ο οποίος έκανε ό,τι του ζητούσαν οι Βρετανοί εξ ου και τον αποκαλούσαν «precious asset» (αφού κατάφεραν να αντικαταστήσει τον μ. Σπύρο Κυπριανού…).

Στις 14 Μαρτίου 2021 επανέφερα εκείνες τις δηλώσεις του στην έντυπη «Σημερινή» και στις 16 Μαρτίου 2021 στην ηλεκτρονική. «Πολιτική ισότητα – δύο λαοί: Θέματα στα οποία θα πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι».

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/3/16/politike-isoteta-duo-laoi-themata-sta-opoia-tha-prepei-na-eimaste-anupokhoretoi/

Είχα γράψει το 2021 ότι «τα λεχθέντα του μ. Κρίτωνος Τορναρίτη απευθύνονται σήμερα σε όλους τους κομματικούς πολιτικούς και ολόκληρο τον λαό. Αλλά, κυρίως, προς τις τυφλές ηγεσίες ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ ενώπιον της βρετανο-τουρκικής ΔΔΟ που ανέλαβαν να μας επιβάλουν ως ‘‘λύση’’ διάλυση… αποδοχή ουσιαστικά των τουρκικών απαιτήσεων της πολιτικής ισότητας, για δύο κράτη και δύο λαούς…».

Ο Κρίτων Τορναρίτης το 1990 επεσήμανε ότι «επιβάλλεται να παραμείνουμε ανυποχώρητοι σε ορισμένα βασικά θέματα και αρχές…».

Ανέλυσε τις απαιτήσεις των Τούρκων για πολιτική ισότητα, κυριαρχία και για ύπαρξη «δύο λαών» (που ήταν πάγιο αίτημα των Τούρκων και όχι σημερινό)…

Ερώτηση: «Κύριε Τορναρίτη, οι Τούρκοι σήμερα απαιτούν πολιτική ισότητα, αυτοδιάθεση και μιλούν για δύο λαούς στην Κύπρο. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αναλύστέ μας τα».

Τορναρίτης: «Καλά ή κακά δεχθήκαμε την ομοσπονδιακή λύση. Στην ομοσπονδία λοιπόν τα δύο μέρη, οι δύο κοινότητες, σε ορισμένες πτυχές είναι ισότιμες, αλλά στα περισσότερα η πλειοψηφία είναι εκείνη που καθορίζει το τι θα γίνει.

»Όταν μιλούμε για πολιτική ισότητα όσον αφορά τις ατομικές ελευθερίες, τα ατομικά δικαιώματα, εκεί μάλιστα. Όσον αφορά όμως την οργάνωση του Κράτους και άλλα συναφή θέματα, δεν μπορεί να υπάρξει εκπροσώπηση 50% με 50%. Οι Τούρκοι με την πολιτική ισότητα εννοούν να συμμετέχουν εξίσου σε όλα τα όργανα του κράτους.

»Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Επίσης, η έννοια των δύο λαών που προβάλλουν οι Τούρκοι είναι λανθασμένη. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος με δύο λαούς. Για να υπάρξει ένα κράτος απαιτείται μόνιμος λαός, σε ορισμένη χώρα, οργανωμένος σε νομικό πρόσωπο, το οποίο νομικό πρόσωπο ασκεί πολιτική εξουσία εξ ιδίου δικαίου. Λοιπόν δεν μπορούν να υπάρξουν δύο λαοί, αλλά ένας, όταν μιλούμε για κράτος.

»Όταν οι Τούρκοι μιλούν για δύο λαούς, εννοούν την ύπαρξη κράτους εν κράτει.

»Τώρα που μιλούμε για τον λαό θυμούμαι κάτι που είπε ο Αριστοτέλης: ‘‘Ο λαός – λέγει – είναι ένας και μόνος. Μοιάζει με ποταμό, στον οποίον όσα ρεύματα και αν μπουν μέσα, ο ποταμός παραμένει ένας και ρέει’. Και εδώ ο λαός της Κύπρου είναι ένας’’.

»… Σε ορισμένα βασικά θέματα οφείλουμε να είμαστε ανυποχώρητοι. Σε άλλα σημεία λεπτομερειών πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Τα βασικά σημεία είναι π.χ. η δημοκρατική αρχή με βάση την οποία η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει. Επίσης, πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι στις βασικές αρχές του δικαιώματος επανεγκατάστασης, ελευθερο-επικοινωνίας, νομής και κτήσης περιουσίας κ.λπ..

»Η Τουρκία έπαψε να είναι εγγυήτρια δύναμη, γιατί η ίδια κατέλυσε αυτό που εγγυήθηκε να διαφυλάξει. Οι άλλες δύο δεν ανέλαβαν τις εγγυητικές υποχρεώσεις τους, γιατί την ώρα που τις χρειαστήκαμε να έρθουν να προασπίσουν την ανεξαρτησία και ενότητα της Κύπρου, δυστυχώς, δεν ήρθαν. Και γι’ αυτό ακριβώς είναι υπόλογες».

Τα τρωτά του Συντάγματος

Ερώτηση: «Κύριε Τορναρίτη, ήσουν μέλος της Μεικτής Συνταγματικής Επιτροπής που ανέλαβε να συντάξει το κυπριακό Σύνταγμα. Ως νομικός κύρους και ως συνταγματολόγος δεν προείδες ότι αυτό το Σύνταγμα δεν διασφάλιζε τη βιωσιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας;».

Τορναρίτης: «Το πρώτο που είδα και τους το είπα έκτοτε είναι το εξής: Μέσα στη συμφωνία της Ζυρίχης υπήρχε πρόνοια που έλεγε ότι οι διατάξεις της Ζυρίχης, δηλαδή τα 26 σημεία, θα ήταν θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κατ’ ουδένα τρόπο μπορούσαν ν’ αλλάξουν ή να αναθεωρηθούν. Τους έλεγα λοιπόν ότι θεμελιώδεις διατάξεις υπάρχουν και σε άλλα Συντάγματα, όμως, αυτές οι διατάξεις στα άλλα Συντάγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν μετά από ορισμένη συντακτική διεργασία, δηλαδή από μια Βουλή Συντακτική.

»Όμως, με το αμετάβλητο στο διηνεκές των διατάξεων του δικού μας Συντάγματος περιορίζετο η λαϊκή κυριαρχία, στην οποία δεν παρείχετο το δικαίωμα να αλλάξει με τη θέλησή της το Σύνταγμα. Επίσης, το Σύνταγμα είχε και άλλα τρωτά, γιατί διαιώνιζε τον χωρισμό των δύο κοινοτήτων. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Νομοθετική Εξουσία, δηλαδή τη Βουλή. Η Νομοθετική λοιπόν Εξουσία ήταν τεμαχισμένη. Υπήρχαν εκτός της Βουλής που ασκούσε την εξουσία αυτή και οι δύο Κοινοτικές Συνελεύσεις, που είχαν επίσης Νομοθετική Εξουσία. Οι δύο Συνελεύσεις ασχολούνταν με θέματα που ήσαν κρατικά και όχι κοινοτικά. Παραδείγματος χάριν, οι οικογενειακές σχέσεις των πολιτών, το θέμα των Συνεργατικών και άλλα.

»Ένα άλλο ήταν τα αδιέξοδα στα οποία σίγουρα θα έφθανε η Βουλή με τις χωριστές πλειοψηφίες που απαιτούνταν για τη λήψη αποφάσεων σε διάφορα θέματα, όπως π.χ. η φορολογία, τα δημαρχεία κ.λπ. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Ζυρίχη έδωσε στους Τούρκους πέραν του δέοντος εξουσίες… Το βλέπαμε, αλλά είχαμε την ελπίδα ότι ο χρόνος θα τα κανόνιζε και ότι μεταξύ τους οι δύο κοινότητες θα τα έβρισκαν χωρίς επεμβάσεις ξένων».

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα…

Διόρθωση

Δύο μικρές διορθώσεις στο άρθρο μου 8.6.2025. Ο Πέρι Άντερσον ήταν καθηγητής Κοινωνιολογίας και όχι Σοσιολογίας και το κείμενο του «Οι διαιρέσεις της Κύπρου» (και όχι «Η διαίρεση της Κύπρου»).

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Αποκαλυπτήρια μνημείου και ταφή του πεσόντος Χαράλαμπου Σαμλιάν στην Κεραμωτή Καβάλας

Tην Πέμπτη 13 Ιουνίου στην Κεραμωτή Καβάλας πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου προς τιμή των Ελλαδιτών οπλιτών και αξιωματικών που υπηρέτησαν στην Κύπρο, καθώς και η τελετή ταφής των οστών του πεσόντος ήρωα Χαράλαμπου Σαμλιάν. Ο Σαμλιάν έπεσε μαχόμενος στις 19 Ιουλίου 1964 στην Κύπρο, και τα οστά του επαναπατρίστηκαν ώστε να ταφούν στη γενέτειρά του.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Tην Πέμπτη 13 Ιουνίου στην Κεραμωτή Καβάλας πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου προς τιμή των Ελλαδιτών οπλιτών και αξιωματικών που υπηρέτησαν στην Κύπρο, καθώς και η τελετή ταφής των οστών του πεσόντος ήρωα Χαράλαμπου Σαμλιάν. Ο Σαμλιάν έπεσε μαχόμενος στις 19 Ιουλίου 1964 στην Κύπρο, και τα οστά του επαναπατρίστηκαν ώστε να ταφούν στη γενέτειρά του.

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) και τον Δήμο Νέστου, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Θανάση Δαβάκη.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη διαχρονική αξία των αγώνων των Ελλαδιτών στρατιωτών, τονίζοντας ότι «η αυθεντικότητα και ο γνήσιος πατριωτισμός των στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη για τον ελληνισμό της Κύπρου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το παρόν Μνημείο θα μαρτυρεί εσαεί την προσφορά της Ελλάδας στους αγώνες της Κύπρου και θα εκπέμπει ισχυρό μήνυμα ενότητας, σύμπνοιας και κοινού οράματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεταφορά και ταφή των λειψάνων του στρατιώτη Χαράλαμπου Σαμλιάν, σημειώνοντας πως η πράξη αυτή, μαζί με την ανέγερση του Μνημείου, επιβεβαιώνει «το ὅμαιμον, το ὁμόγλωσσον, το ὁμόθρησκον και το ὁμότροπον» που ενώνει Ελλάδα και Κύπρο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «έχει ήδη δημιουργηθεί μια νέα κινητικότητα, με την ελπίδα να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα».

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά την ΕΤΥΚ για την κάλυψη των εξόδων επαναπατρισμού και ταφής του ήρωα, καθώς και για τη φιλοτέχνηση του Μνημείου και την ανάπλαση της πλατείας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της εθνικής συνείδησης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Επαναπατρίστηκαν τα οστά του Χαράλαμπου Σαρλιάν που έχασε τη ζωή του στα γεγονότα του 1964 στην Κύπρο

Επέστρεψε σήμερα στην πατρίδα του στο Νέστο (από την Κύπρο) μετά από 61 Χρόνια!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συγκινητική τελετή επαναπατρισμού οστών σήμερα, πεσόντος στην Κύπρο με καταγωγή από την ΚΕΡΑΜΩΤΗ Χαράλαμπου Σαρλιάν!

Κανένας δεν ξεχνά, κανένας δεν ξεχνιέται!

Ο Στρατιώτης Σαρλιάν Χαράλαμπος από την Κεραμωτή Νέστου έχασε τη ζωή του στα γεγονότα του 1963-64 όπου και τα οστά του ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα.

Επέστρεψε σήμερα στην πατρίδα του στο Νέστο (από την Κύπρο) μετά από 61 Χρόνια!

Ιστορικό..

Ο Χαράλαμπος Σαρλιάν του Αρτίνη από την Κεραμωτή Νέστου σκοτώθηκε από έκρηξη τορπίλων στον Άγιο Νικόλαο Κακοπετριάς τον Ιούλιο του 1964.

Η τελετή, η οποία διοργανώνεται από την ΕΤΥΚ (Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου) και τον Δήμο Νέστου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025 στις 10:00 πμ στο Μνημείο των Ελλαδιτών -οι οποίοι υπηρέτησαν στην Κύπρο- στην Κεραμωτή .

Τα αποκαλυπτήρια του θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις36 λεπτά πριν

Μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης η Τουρκία

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 16 Ιουνίου 2025

Άμυνα50 λεπτά πριν

GBU-57: H βόμβα που καταστρέφει βουνά

Αυτό το όπλο κατέχεται προς το παρόν μόνο από τους Αμερικανούς και χρειάζεται το Ισραήλ για να καταστρέψει μια σημαντική...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Το μαγικό χαλί του Ιράν

Ισραήλ και Ιράν θα προσαρμοστούν στα υπερκείμενα συμφέροντα ή θα πάμε σε άμεση, παγκόσμια Σύγκρουση.

Άμυνα3 ώρες πριν

Le Point : Το εξαιρετικά ακριβές επίπεδο πληροφοριών και η Tεχνητή Nοημοσύνη στην υπηρεσία του ισραηλινού στρατού απέναντι στο μεσαιωνικό Ιράν

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών αξιοποιούν πλήρως τις τεχνολογικές τους εξελίξεις, ιδίως στην τεχνητή νοημοσύνη.

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Είναι το Ιράν κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων;

Τα αρχεία που διέρρευσαν το 2018 από την ισραηλινή Μοσάντ αποκάλυψαν κάτι που πολλοί υποπτεύονταν: ότι τη δεκαετία του 1990,...

Δημοφιλή