Διεθνή
20 συγκλονιστικές φωτογραφίες από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο

47 χρόνια συμπληρώνονται στις 20 Ιουλίου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τη στρατιωτική επιχείρηση που έπιασε στον ύπνο τον δικτάτορα Ιωαννίδη -κυριολεκτικά όμως, καθώς την ώρα που οι Τούρκοι έκαναν την πρώτη τους επίθεση, εκείνος κοιμόταν ήσυχος στο σπίτι του. Η εισβολή, που διενεργήθη σε δύο φάσεις -‘Αττίλας 1’ και ‘Αττίλας 2’- θα άφηνε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και κοντά στους 170.000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες.
Ο φακός του Associated Press κατέγραψε όλη την τραγωδία, από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα, και εμείς συγκεντρώσαμε 20 χαρακτηριστικές φωτογραφίες, για να δούμε και να θυμηθούμε πώς φτάσαμε στο σημείο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να παραμένει ακόμα διχοτομημένη από μία Πράσινη Γραμμή.
1.
Τούρκοι στρατιώτες τραβούν στην στεριά ένα κατεστραμμένο αντιτορπιλικό των Ελληνοκυπρίων στην Κυρήνεια, στις 20 Ιουλίου του 1974, την ημέρα της εισβολής.
2.
Τούρκοι αλεξιπτωτιστές προσγειωμένοι στη Λευκωσία νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όταν και άρχισε η επίθεση.
3.
Φωτογραφία του Hilton στη Λευκωσία, μετά τον βομβαρδισμό του από τουρκικά μαχητικά μία μέρα μετά την εισβολή.
4.
Βομβαρδισμένα κτίρια στο κέντρο της Λευκωσίας απ’ τους Τούρκους, στις 14 Αυγούστου του 1974.
5.
Ελληνοκύπριοι σώζουν από τη μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Λευκωσία πολύτιμα θρησκευτικά κειμήλια, τουλάχιστον 300 ετών. Η εκκλησία βρισκόταν δίπλα σε σχολείο που είχε πιάσει φωτιά, από τις χειροβομβίδες που του είχαν ρίξει οι Τούρκοι. Η εκκλησία πλέον βρίσκεται στο κατεχόμενο κομμάτι της Λευκωσίας.
6.
Κατεστραμμένο τουρκικό τανκ κοντά στην Κυρήνεια, μετά από σφοδρές μάχες μεταξύ της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και των Τούρκων εισβολέων. Η Κυρήνεια τελικά θα καταληφθεί απ’ τους Τούρκους.
7.
Στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών εξετάζουν στρατιωτικό όχημα που εγκατέλειψαν Ελληνοκύπριοι στρατιώτες στις 3 Αυγούστου του 1974 κοντά στον Καραβά, ένα χωριό στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, περίπου 12 χιλιόμετρα από την Κυρήνεια.
8.
Ελληνοκύπριος της Γιαλούσας, ένα χωριό κοντά στην Αμμόχωστο που καταλήφθηκε απ’ τους Τούρκους, ανάβει το τσιγάρο ενός Τούρκου στρατιώτη στις 25 Αυγούστου. Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι αυτού του χωριού αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μη φύγουν όταν είδαν τους Τούρκους να πλησιάζουν.
9.
Ένα κονβόι αυτοκινήτων και στρατιωτικών οχημάτων, γεμάτο τουρίστες, κατευθύνεται προς τη βρετανική βάση της Δεκέλειας, στην νοτιοανατολική Λευκωσία, μια ημέρα μετά την εισβολή.
10.
Ελικόπτερο στης Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας προσγειώνεται με σκοπό να μεταφέρει Άγγλους που εκκένωσαν το Hilton μετά τον βομβαρδισμό του από τους Τούρκους, στις 21 Ιουλίου.
11.
Ιούλιος του 1974, Τούρκοι στρατιώτες παίρνουν θέση μάχης μερικά χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.
12.
Τούρκοι στρατιώτες μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στις 25 Ιουλίου του 1974.
13.
Ακόμη μία φωτογραφία της ίδιας τουρκικής δύναμης.
14.
Τούρκοι αιχμάλωτοι, 27 Ιουλίου 1974.
15.
Ακόμη μία λήψη των ίδιων αιχμαλώτων.
16.
4 ημέρες μετά την εισβολή, οι Τούρκοι προελαύνουν.
17.
Τουρκικά στρατιωτικά πλοία αποβιβάζουν στρατιώτες και εφόδια σε βόρειο λιμάνι κοντά στην Κηρήνεια στις 27 Ιουλίου του 1974, δυναμώνοντας τη θέση τους, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις ειρήνευσης στη Γενεύη.
18.
Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες σε πρόχειρα καταλύματα ανατολικά της Λάρνακας. Δεκάδες χιλιάδες προσφύγων που συνωστίζονται στα καταλύματα, προέρχονται από την γειτονική Αμμόχωστο, πόλη που καταλήφθηκε στις 16 Αυγούστου από Τούρκους στρατιώτες.
19.
24 Ιουλίου 1974. Ένα τουρκικό τανκ περνάει μπροστά απ’ το Saray Hotel στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας. Στην οροφή ενός διπλανού κτιρίου διακρίνεται η εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ.
20.
Ελληνοκύπριες κλαίνε στη Λευκωσία, καθώς περιμένουν μάταια να εντοπίσουν τους δικούς τους ανθρώπους ανάμεσα στους τελευταίους αιχμαλώτους πολέμου που αφήνονται ελεύθεροι. Εκείνη την ημέρα, όταν 251 Ελληνοκύπριοι και 267 Τουρκοκύπριοι ανταλλάχθηκαν πάνω στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας, το ημερολόγιο έγραφε 28 Οκτωβρίου 1974.

Διεθνή
Νετανιάχου: Οδηγίες στην διαπραγματευτική ομάδα για τις προσπάθειες με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απόψε σύσκεψη για την αξιολόγηση του ζητήματος των ομήρων με την διαπραγματευτική ομάδα και κορυφαίους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας

Οδηγίες στην διαπραγματευτική ομάδα «να συνεχίσει τις προσπάθειες» με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως γνωστοποίησε το γραφείο του.
«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απόψε σύσκεψη για την αξιολόγηση του ζητήματος των ομήρων με την διαπραγματευτική ομάδα και κορυφαίους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας», ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Νωρίτερα σήμερα, ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας Γερμανοϊσραηλινός όμηρος, ο οποίος απήχθη κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στο σχεδόν επτάλεπτο βίντεο, ο Ρομ Μπρασλάφσκι ζητεί από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την απελευθέρωσή του.
Δεν έχει απαντήσει η Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας. Επανέλαβε ότι η Χαμάς αποκλείεται να διαπραγματευτεί τον αφοπλισμό της, κάτι που το Ισραήλ αξιώνει ως προαπαιτούμενο για το «οριστικό τέλος» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν 1.218 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 251 απήχθησαν. Έκτοτε, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας. Από τους 251 ομήρους της Χαμάς, 58 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας αλλά 34 εξ αυτών δεν βρίσκονται πια στη ζωή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP
Διεθνή
New York Times: Ο Τραμπ απέτρεψε το Ισραήλ να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Γι’αυτό διαφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Αποκάλυψη από την εφημερίδα New York Times για την αιτία διαφωνίας ανάμεσα σε Τραμπ και Νετανιάχου κατά την επίσκεψη του δεύτερου στις ΗΠΑ προ λίγων ημερών.
Πιο συκγεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να απέρριψε σχέδιο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και να πρόκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να κλειστεί συμφωνία με την Τεχεράνη ώστε να περιοριστεί το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ είχε καταρτίσει σχέδια που προέβλεπαν να γίνουν αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν μέσα στον Μάιο, με σκοπό η Ισλαμική Δημοκρατία να μην είναι σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για τουλάχιστον έναν χρόνο, αν όχι περισσότερο.
Πάντα κατά τη New York Times, θα απαιτείτο όμως συνδρομή των ΗΠΑ, όχι μόνο για την υπεράσπιση του Ισραήλ από τα ιρανικά αντίποινα, αλλά και για να είναι εγγυημένη η επιτυχία του εγχειρήματος.
Έπειτα από μήνες εσωτερικού διαλόγου, ο κ. Τραμπ φέρεται να αποφάσισε να επιδιώξει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη και να μην προκρίνει τη στρατιωτική επιλογή.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, διεξήγαγαν έμμεσες συνομιλίες στο σουλτανάτο του Ομάν το Σάββατο, για πρώτη φορά επί κυβέρνησης Τραμπ — της προηγούμενης (2017-2021) ή της σημερινής. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις συνομιλίες «θετικές» και «εποικοδομητικές». Αναμένεται να συνεχιστούν μεθαύριο Σάββατο, είτε στη Ρώμη, κατά δυτικές πηγές, ή ξανά στη Μούσκατ, σύμφωνα με την Τεχεράνη.
Διεθνή
Ρωσία: Συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης του Κουρσκ
Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Ως ύποπτος για απάτη συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας, Αλεξέι Σμιρνόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.
Το μεγαλύτερο τμήμα των ουκρανικών δυνάμεων απωθήθηκε ύστερα από επίθεση του ρωσικού στρατού.
Ο Σμιρνόφ ηγήθηκε της περιοχής από τον Μάιο του 2024 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν αντικαταστάθηκε από τον Αλεξάντερ Χινστέιν.
Συνελήφθη και ο αναπληρωτής του
Μαζί με τον Σμιρνόφ, συνελήφθη και ο πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης του Κουρσκ, Αλεξέι Ντέντοφ.
Τις πρώτες ώρες της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ τον Αύγουστο, ο Σμιρνόφ επανειλημμένα διαβεβαίωνε ότι η περιοχή είναι υπό έλεγχο, ακόμη και όταν οι Ρώσοι συνοριοφύλακες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση και υποχώρησαν.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέπληξε τον Σμίρνοφ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, επειδή σε έκθεσή του επικεντρώθηκε στη στρατιωτική κατάσταση και όχι στις προσπάθειες για τη βοήθεια των αμάχων στην περιοχή του Κουρσκ.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον