Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα αναπτυχθεί και θα γίνει κερδοφόρα

Δημοσιεύτηκε στις

Σύσκεψη στου Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Στόχος της ΕΑΒ η ταχύτατη στροφή σε κερδοφορία – 700 νέες προσλήψεις

Η πορεία και οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο της εταιρίας υπό τη νέα διοίκηση και εξετάστηκε η υλοποίηση νέων προγραμμάτων.

Η ΕΑΒ έχει ξεκινήσει ήδη τις εργασίες εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης με στόχο την ταχύτατη στροφή της σε κερδοφορία και συνεχίζει να ενισχύει το εργατικό δυναμικό της με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν προσληφθεί συνολικά 700 νέοι εργαζόμενοι.

Παράλληλα η εταιρία διευρύνει τις δραστηριότητές της στην αεροπορική βιομηχανία και δίνει έμφαση στην Έρευνα και Ανάπτυξη και στο σχεδιασμό νέων προϊόντων.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα προγράμματα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε επίπεδο F-16 Viper και των C-130 που αποδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία και τα οποία προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Ήδη το πρώτο F-16 Viper έχει αναχωρήσει τον Φεβρουάριο για τις ΗΠΑ για δοκιμές και πιστοποίηση ενώ το πρώτο C-130 έχει παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία.

maximoy-stochos-tis-eav-i-tachytati-strofi-se-kerdoforia-700-nees-proslipseis0

Επίσης προχωράει το πρόγραμμα των αεροσκαφών P-3 Orion (αεροναυτικής συνεργασίας), τα οποία θα αποδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ κανονικά συνεχίζονται και τα προγράμματα αεροκατασκευών F-16 και C-130 για τη Lockheed Martin.

Παράλληλα η ΕΑΒ στο πλαίσιο της έμφασης που δίνει στα προγράμματα απόδοσης αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία, έχει παραδώσει ήδη 6 Πυροσβεστικά Αεροσκάφη Canadair απαραίτητα για την πυροπροστασία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια αποδίδεται στην ΠΑ τόσο μεγάλος αριθμός, επιχειρησιακά έτοιμων και συντηρημένων, πυροσβεστικών αεροσκαφών.

maximoy-stochos-tis-eav-i-tachytati-strofi-se-kerdoforia-700-nees-proslipseis2

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος της ΕΑΒ Ιωάννης Κούτρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας.

Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Βάπτισμα του πυρός! “Κένταυρος” απέναντι στα τουρκικά Bayraktar

Το “made in Greece” anti-drone σύστημα δοκιμάστηκε και στο Αιγαίο μετά τους Χούθι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπερσύγχρονο anti-drone σύστημα “Κένταυρος”, δημιούργημα της ΕΑΒ, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εγχώρια τεχνολογικά επιτεύγματα

Σημαντική επιτυχία της ελληνικής αμυντικής καινοτομίας αποτελεί το σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) «Κένταυρος», το οποίο αρχικά φέρεται να δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες απέναντι στα τουρκικά Bayraktar στο Ανατολικό Αιγαίο. Το υπερσύγχρονο anti-drone σύστημα, που αναπτύχθηκε από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), έχει πλέον καταγραφεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εγχώρια τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Anti-drone σύστημα “Κένταυρος”: Επιχειρησιακή δοκιμή στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ύπαρξη και οι δυνατότητες του «Κένταυρος» έγιναν ευρύτερα γνωστές μετά την τοποθέτησή του στη φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου συνέβαλε καθοριστικά στην εξουδετέρωση εχθρικών UAV των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν. Ωστόσο, η «πρεμιέρα» του υπερσύγχρονου anti-drone συστήματος είχε ήδη πραγματοποιηθεί νωρίτερα, στο Ανατολικό Αιγαίο, και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», απέναντι σε τουρκικά UAV – κυρίως Bayraktar, τα οποία διαθέτουν ανάλογες δυνατότητες με αυτά των Χούθι – και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και από την αναφορά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την ομιλία του την Τετάρτη 11 Ιουνίου στο συνέδριο «Ελλάδα 2025–2030». Ο κ. Δένδιας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει ήδη πιστωθεί μια μεγάλη επιτυχία. Η μεγάλη επιτυχία λέγεται “Κένταυρος”: το πρώτο αντι-drone ελληνικό σύστημα, το οποίο δοκιμάστηκε στο Ανατολικό Αιγαίο και κατόπιν σε συνθήκες μάχης στην Ερυθρά Θάλασσα». Γνωστοποίησε επίσης την ενσωμάτωση του συστήματος αντι-drone «Κένταυρος» σε όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των τουρκικών Bayraktar

Το τουρκικό Bayraktar αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και εξαγώγιμα συστήματα UAV της Τουρκίας, με πληθώρα επιχειρησιακών εφαρμογών. Το TB3, η πλέον προηγμένη έκδοσή του, διαθέτει ικανότητα απογείωσης και προσγείωσης από πλοία και φέρει σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας SATCOM, εξασφαλίζοντας σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με κέντρα ελέγχου. Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογικών χαρακτηριστικών το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο στον τομέα της αναγνώρισης και επιτήρησης.

Στρατηγική σημασία για την ελληνική άμυνα

Η επιχειρησιακή αντιμετώπιση των Bayraktar από το ελληνικό σύστημα «Κένταυρος» όχι μόνο υποδηλώνει την ενίσχυση της εθνικής αποτρεπτικής ικανότητας, αλλά και αναδεικνύει τη δυναμική της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναζητά στρατηγική αυτονομία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: Παραπολιτικά

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ορατοί από την Κύπρο οι πύραυλοι του Ιράν προς το Ισραήλ (BINTEO)

Το συγκεκριμένο βίντεο τραβήχτηκε από την περιοχή της Ορμήδειας, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες αναφορές από τη Λεμεσό. 

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τεχεράνη ξεκίνησε την απάντησή της στα ισραηλινά πλήγματα, εκτοξεύοντας εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως θα δείτε στο βίντεο του SigmaLive, οι ιρανικοί πύραυλοι φαίνονται από πολλές περιοχές του νησιού. Το συγκεκριμένο βίντεο τραβήχτηκε από την περιοχή της Ορμήδειας, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες αναφορές από τη Λεμεσό.

Δείτε το βίντεο από την Ορμήδεια:

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Το προληπτικό χτύπημα ως οδηγός επιβίωσης της Ελλάδας!

Ο αείμνηστος φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης στο βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» αναφερόμενος στην τουρκική απειλή για τη χώρα μας επισημαίνει ότι : Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρει την αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης

Επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Νεκροί ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Πριν μερικές μέρες έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είχε κατηγορήσει το Ιράν ότι δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τη μη διάδοση πυρηνικών και επισήμανε ότι η Τεχεράνη διαθέτει αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο για να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες, εάν το επιλέξει.

Το στοιχείο αυτό ήταν καθοριστικό για την αντίδραση του Ισραήλ με στόχο να εξουδετερώσει αυτό που θεωρεί ως υπαρξιακή απειλή, δηλ. τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ένα πρώτο συμπέρασμα από την επίθεση και το θάνατο δυο κορυφαίων Ιρανών πολιτικο-στρατιωτικών ηγετών είναι ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ένα δίκτυο πληροφοριών που είναι σε θέση να γνωρίζουν που βρίσκεται ο καθένας από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εχθρικών χωρών και έχουν τη δυνατότητα να τους εξουδετερώσουν.

Το Ισραήλ είναι ένα μικρό κράτος με εννιά εκατομμύρια κατοίκους, περίπου δηλαδή όσο η Ελλάδα που κατόρθωσε να συγκροτηθεί και να επιβιώσει μέχρι σήμερα, κυριολεκτικά δια «πυρός και σιδήρου». Επί σειρά ετών αντιμετώπισε ισχυρότερους στρατιωτικά αντιπάλους, με δεδομένη βούληση να το καταστρέψουν. Παρ΄ όλα αυτά στις συγκρούσεις που ενεπλάκη κατόρθωσε να εξέλθει πάντα νικητής.

Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες ήταν η στήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Σημαντικό ρόλο στην «επιβίωση» του διαδραμάτισε η στρατιωτική στρατηγική που υιοθέτησε, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Ισραήλ εφάρμοσε την επιθετική στρατιωτική στρατηγική και την επιλογή του «πρώτου κτυπήματος». Εκτίμησε την πολεμική πρωτοβουλία σαν την υπέρτατη πολλαπλασιαστική δύναμη για εξισορρόπηση της αντίπαλης αριθμητικής υπεροχής.

Ο αείμνηστος φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης στο βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» αναφερόμενος στην τουρκική απειλή για τη χώρα μας επισημαίνει ότι : Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρει την αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό. Αυτό δεν το επιβάλλει κάποια «πολεμοχαρής» διάθεση, αλλά η λογική των σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Αν η ελληνική πλευρά προτίθεται σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον εχθρό, τότε έχει κατά πάσα πιθανότητα υπογράψει μόνη της και εκ προοιμίου την καταδίκη της.

Σήμερα στην Ελλάδα η αναφορά και μόνο σε προληπτικό πρώτο πλήγμα αποτελεί αιτία να χαρακτηριστεί κάποιος πατριδοκάπηλος, πολεμοχαρής, ή εθνικιστής και το σύνηθες ερώτημα στην ακολουθούμενη κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία είναι : «Δηλαδή τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο ;»

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις45 λεπτά πριν

Πυρηνικός εφιάλτης και πόλεμος εμπορικών δρόμων

Παρέμβαση του Δρ. Διεθνών Σχέσεων στην τηλεόραση Σίγμα

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Σκηνικό «Γάζας» στο Τελ Αβίβ – Ανεπαρκείς οι αεράμυνες

Ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν κλιμακώνεται σε ενεργειακές και πολιτικές εγκαταστάσεις

Αθλητικά2 ώρες πριν

Ο Τέλης Μυστακίδης συμφώνησε με τον ΑΣ ΠΑΟΚ και θα κατασκευάσει τη νέα Τούμπα – Προάγγελος εισόδου του στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ;

o Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας αναλαμβάνει με δικά του κεφάλαια την κατασκευή της Νέας Τούμπας.

Οικονομία2 ώρες πριν

Κρυπτοχάος: Η κρίση της μη ρυθμιζόμενης ψηφιακής χρηματοδότησης στο Πακιστάν Περισσότερες λεπτομέρειες απατών Ρυθμιστικό πλαίσιο άλλων χωρών

Σημαντικοί κίνδυνοι για τους επενδυτές, ιδιαίτερα λόγω της ρυθμιστικής αβεβαιότητας που περιβάλλει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στο Πακιστάν.

Διεθνή10 ώρες πριν

Προς ολοταχώς προ τη Μέση Ανατολή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz

Το αεροπλανοφόρο διαπλέει αυτήν τη στιγμή τα Στενά της Μαλάκκα, μεταξύ της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα και της Μαλαισίας.

Δημοφιλή