Άμυνα
Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κύπρο! Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ και ανάγκασε σκάφος του Λιμενικού να αποσυρθεί

Tουρκική ακταιωρός εμφανίσθηκε στην περιοχή με επιθετικές προθέσεις και άρχισε να καταδιώκει το μικρό σκάφος της λιμενικής, κάνοντας μάλιστα και χρήση πυρών για εκφοβισμό.
Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ για να αναγκάσει μικρό σκάφος της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας της Κύπρου, να αποσυρθεί από περιοχή στην οποία περιπολούσε, σύμφωνα με το sigmalive.com.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, το σκάφος της λιμενικής με έδρα το αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου και τριμελές πλήρωμα, γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα βρισκόταν σε περιπολία για αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης 11 ναυτικά μίλια ανοικτά της Τηλλυρίας.
Στη συνέχεια όμως, τουρκική ακταιωρός εμφανίσθηκε στην περιοχή με επιθετικές προθέσεις και άρχισε να καταδιώκει το μικρό σκάφος της λιμενικής, κάνοντας μάλιστα και χρήση πυρών για εκφοβισμό.
Η πρόκληση συνεχίστηκε, αφού η τουρκική ακταιωρός συνέχισε να καταδιώκει το πλοιάριο του λιμενικού, σχεδόν μέχρι την είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, Χρίστο Πιερή, δεν πρόκειται για ένα απλό περιστατικό. Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή, σημείωσε ότι «το θέμα διερευνάται, με το κέντρο επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς να συλλέγει πληροφορίες για να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε ενέργειες».
ΠΗΓΗ: newpost.gr

Άμυνα
Wall Street Journal: Προβληματισμός αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτική κρίση χωρίς τις ΗΠΑ
Ποια είναι η στρατιωτική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με τη Ρωσία χωρίς αμερικανική υποστήριξη;

Προβληματισμός επικρατεί για το εάν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτική κρίση χωρίς τις ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα, περίπου 10.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας για να δοκιμάσουν τη νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης που δημιουργήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας. Η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος είχε έναν ασυνήθιστο απόντα: τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η εξέλιξη, σχολιάζει η Wall Street Journal, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να διαχειριστεί μια πραγματική στρατιωτική κρίση χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Παρόλο που η Ουάσιγκτον αποκατέστησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μετά από την αποδοχή εκεχειρίας από το Κίεβο, η αμερικανική διπλωματική προσέγγιση προς τη Ρωσία και η ψυχρότητα της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη εντείνουν την ανησυχία.
Αυτό οδηγεί σε ένα κάποτε αδιανόητο ερώτημα: αν οι διατλαντικές σχέσεις επιδεινωθούν περαιτέρω, θα μπορούσε η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς την αμερικανική υποστήριξη;
Η πολεμική μηχανή
Η Ευρώπη διαθέτει τεράστια στρατιωτική δύναμη. Αλλά της λείπουν κρίσιμες ικανότητες, όπως η αεράμυνα και η στρατιωτική αναγνώριση. Της λείπει επίσης η εναρμόνιση στα οπλικά συστήματα. Ωστόσο, σε επίπεδο αριθμών εμφανίζει μια εντυπωσιακή πολεμική μηχανή:
Προσωπικό εν ενεργεία: 1,97 εκατομμύρια στρατιώτες στην Ευρώπη έναντι 1,34 εκατομμυρίων της Ρωσίας.
Οπλισμός: Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης: 32.700 (Ευρώπη) έναντι 10.700 (Ρωσία).
Αυτοκινούμενο πυροβολικό: 2.100 (Ευρώπη) έναντι 1.100 (Ρωσία).
Μαχητικά αεροσκάφη: 2.200 (Ευρώπη) έναντι 1.400 (Ρωσία).
Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ευρώπη υπερτερεί αριθμητικά, αλλά η αποτελεσματικότητα κάθε στρατού κρίνεται και από άλλους παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η τεχνολογία και η στρατηγική ηγεσία.
Οι αδυναμίες
Έλλειψη αεράμυνας: Η Ρωσία έχει ισχυρό οπλοστάσιο πυραύλων και drones που έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς στην Ουκρανία.
Εξάρτηση από τις ΗΠΑ σε πληροφορίες και εναέρια επιτήρηση: Οι ευρωπαϊκοί στρατοί βασίζονται στους αμερικανικούς δορυφόρους και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Ανησυχίες για πιθανή αμερικανική παρεμπόδιση: Σύμφωνα με τον Giuseppe Spatafora, πρώην στρατηγικό σχεδιαστή του ΝΑΤΟ, η πιθανότητα οι ΗΠΑ να εμποδίσουν την ευρωπαϊκή δράση «δεν είναι πλέον αδιανόητη».
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Πηγή: Naftemporiki
Άμυνα
Κάγια Κάλας και Άντριους Κουμπίλιους πιέζουν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές
Πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στα ευρωπαϊκής κατασκευής όπλα

Για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές πιέζουν Κάγια Κάλας και Άντριους Κουμπίλιους.
Η επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ο αρμόδιος για την άμυνα επίτροπος προτείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατηγικής συμμαχίας στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με κείμενο σχεδίου που είδε το Γερμανικό Πρακτορείο.
Το σχέδιο για μια αποκαλούμενη λευκή βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφασίσουν να περιορίσουν τη χρήση ή ακόμα και να σταματήσουν τη διάθεση εξαρτημάτων σημαντικών για στρατιωτικές επιχειρησιακές δυνατότητες.
Ο μόνος τρόπος για να ξεπερασθούν τέτοιες εξαρτήσεις είναι να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δυνατότητες μέσω κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο.
Κίνητρο για την πρωτοβουλία είναι σε μεγάλο βαθμό ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πρόσφατη εμπειρία της Ουκρανίας για το πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης τη θέση τους ως προμηθευτή όπλων.
Η κυβέρνηση Τραμπ σταμάτησε την προμήθεια όπλων και την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών στο Κίεβο αφού το τελευταίο έφερε αντιρρήσεις σε αμερικανικά αιτήματα σχετικά με ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και δεν υπέγραψε μια συμφωνία για πρώτες ύλες.
Αυτό προκάλεσε φόβους ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να σταματήσουν ή να περιορίσουν στο μέλλον τη χρήση οπλικών συστημάτων με τα οποία προμηθεύουν τους εταίρους του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε περίπτωση διαφωνιών ή συγκρούσεων.
Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35A Lightning II της Lockheed Martin -35 από τα οποία παρήγγειλε η Γερμανία πριν από μόλις τρία χρόνια- δημιουργούν σοβαρή ανησυχία.
Για να επιταχυνθεί η ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης, οι Κάλας και Κουμπίλιους ασκούν πίεση για την έκδοση κατευθυντήριας οδηγίας που να δίνει προτεραιότητα στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές.
Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τη δική της παραγωγική ικανότητα σε κρίσιμες τεχνολογίες, σύμφωνα με το σχέδιο.
Πηγή: Sigmalive
Άμυνα
Αλλαγή ημερομηνίας στην ενημέρωση για τα εξοπλιστικά!
Η ενημέρωση αφορά «τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας».

Για τις 2 Απριλίου μετατίθεται η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς και την άμυνα της χώρας.
Η ενημέρωση αφορά «τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας».
Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι η ενημέρωση που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου μετατίθεται μετά από σχετικό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη, λόγω προγραμματισμένης μετάβασής του στις ΗΠΑ (εκδηλώσεις ομογένειας για την 25η Μαρτίου).
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Τριαντόπουλου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 18 Μαρτίου, με θέμα, την εκλογή προεδρείου της.
Πηγή: Naftemporiki
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ