Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Θυμάται κανείς τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2005 για την Κύπρο;

Δημοσιεύτηκε στις

Το 2005 η Ε.Ε. ζητούσε από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο

Γιαννάκης Ομήρου

Ικανοποίηση εκφράζεται για τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνήλθε στις 24 και 25 Ιουνίου. Επειδή, πρώτον, επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στη μορφή λύσης του Κυπριακού, δεύτερον, ζητεί τον σεβασμό των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και, τρίτον, γιατί σε ότι αφορά τον «εκσυγχρονισμό» της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, τον συνδέει με έλεγχο από τα κράτη-μέλη.

Προς τι, όμως, η ικανοποίηση, όταν επανειλημμένα η Τουρκία επέδειξε κυνική περιφρόνηση προς αποφάσεις των συλλογικών – θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.; Και, δυστυχώς, η Ένωση ανέχθηκε κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν ραπίσματα στην αξιοπιστία της από τις τουρκικές συμπεριφορές.

Ας θυμηθούμε τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2005 αναφορικά με τις ανατεθείσες υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό, τις χαρακτηρισθείσες και ως «Κυπρογενείς». Και τη γνωστή ως αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τότε, είχε αποφασίσει ότι προκειμένου να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και ο ενταξιακός διάλογος Τουρκίας-Ε.Ε., θα έπρεπε η Τουρκία να εκπληρώσει τις πιο κάτω υποχρεώσεις:

  • Να αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση με όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Άρα να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
  • Να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ε.Ε.

Από τότε έχουν περάσει 16 χρόνια και η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει εκπληρώσει τις ρητές υποχρεώσεις που είχε αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά κλιμάκωσε την επιθετική της συμπεριφορά με τη θαλάσσια εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έναρξη εποικισμού των Βαρωσίων. Μάλιστα, σε αποκορύφωμα της προπετούς της συμπεριφοράς, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Τουρκία διέκοψε σχέσεις με την Ε.Ε.! «Άκρον άωτον» προσβολής και αναίδειας.

Έναντι αυτών των συμπεριφορών της Τουρκίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξακολουθεί να επιδεικνύει στάση ανεπίτρεπτης ανοχής, αλλά και θωπείας με την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό.

Συνεπώς είναι τουλάχιστον ακατανόητο να εκφράζεται ικανοποίηση επειδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει απλώς δεσμευμένο στη μορφή λύσης που υιοθετεί ο ΟΗΕ για το Κυπριακό και επειδή η Τελωνειακή Ένωση προϋποθέτει «πρόσθετες οδηγίες» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όσο η Τουρκία παραβιάζει ατιμωρητί όρους, προϋποθέσεις και υποχρεώσεις που της ανατίθενται, όσο η γερμανική στάση τής εξασφαλίζει ασυλία στην παραβατική της συμπεριφορά και όσο η Κυπριακή Δημοκρατία εφησυχάζει με έκφραση ικανοποίησης στις άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και άνευ συνεπειών λεκτικές διατυπώσεις, η Τουρκία θα συνεχίζει ανεμπόδιστα την ίδια παραβατική της διαγωγή.

Θα το κατανοήσουμε ή θα συνεχίσουμε στην ίδια λογική της ικανοποίησης;

Σημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ινδία παίρνει μέτρα κατά του Πακιστάν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ

Αναστολή της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού ποταμού και ακύρωση του καθεστώτος βίζας σε πακιστανούς πολίτες και διπλωμάτες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ινδία έχει λάβει μια σειρά από ισχυρά μέτρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Pahalgam, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού, το 1960, και του κλεισίματος του Integrated Check Post Attari με άμεση ισχύ. Η Υπουργική Επιτροπή για την Ασφάλεια (CCS) εξέτασε τη συνολική κατάσταση ασφαλείας στη συνεδρίασή της στην κατοικία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι χθες το απόγευμα και έδωσε εντολή σε όλες τις δυνάμεις να διατηρήσουν υψηλή επαγρύπνηση.

Ενημερώνοντας τα μέσα ενημέρωσης στο Νέο Δελχί χθες το βράδυ, ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι είπε ότι οι Πακιστανοί υπήκοοι δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ινδία στο πλαίσιο του καθεστώτος εξαίρεσης βίζας SAARC (SVES). Δήλωσε επίσης ότι τυχόν βίζες SVES που εκδόθηκαν στο παρελθόν σε Πακιστανούς υπηκόους θεωρούνται άκυρες. Είπε ότι κάθε Πακιστανός υπήκοος που βρίσκεται επί του παρόντος στην Ινδία με βίζα SVES έχει 48 ώρες για να φύγει από την Ινδία. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι οι Σύμβουλοι Άμυνας/Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας στην Πακιστανική Ύπατη Αρμοστεία στο Νέο Δελχί έχουν κηρυχθεί Persona Non Grata. Τόνισε ότι έχουν μια εβδομάδα για να φύγουν από την Ινδία. Η Ινδία θα αποσύρει τους δικούς της Σύμβουλους Άμυνας/Ναυτικού/Αεροπορίας από την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ. Ο κ. Misri δήλωσε ότι αυτές οι θέσεις στις αντίστοιχες Ανώτατες Αρμοστείες θεωρούνται άκυρες. Πέντε μέλη του προσωπικού υποστήριξης των Συμβούλων Υπηρεσιών θα αποσυρθούν και από τις δύο Ανώτατες Επιτροπές.

Ο γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η συνολική δύναμη των Ύπατων Αρμοστειών θα μειωθεί σε 30 από τις 55 σήμερα μέσω περαιτέρω μειώσεων έως την 1η Μαΐου. Ο κ. Misri είπε ότι το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Modi, ενημερώθηκε λεπτομερώς για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη στο Pahalgam. Στην ενημέρωση στο συμβούλιο, αναδείχθηκαν οι διασυνοριακές διασυνδέσεις της τρομοκρατικής επίθεσης. Σημειώθηκε ότι αυτή η επίθεση ήρθε στον απόηχο της επιτυχούς διεξαγωγής των εκλογών στο Τζαμού και Κασμίρ και της σταθερής προόδου της προς την οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Το συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ελπίζει στην έγκαιρη ανάρρωση των τραυματιών.

Έντονες εκφράσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης έχουν ληφθεί από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν καταδικάσει απερίφραστα αυτήν την τρομοκρατική επίθεση. Το CCS κατέγραψε την εκτίμησή του για τέτοια συναισθήματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν μηδενική ανοχή για την τρομοκρατία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις στην Ινδία

Η Ελληνική κυβέρνηση δια μέσω του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια εναντίον τουριστών στην Παχαλγκάμ, δημοφιλή προορισμό στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ στην Ινδία. “Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, Τζαμού και Κασμίρ” επισημαίνει σε ανάρτησή του το Υπ.Εξ. και προσθέτει:

“Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στην Ινδία απέναντι σε αυτή την τραγική απώλεια και στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της τρομοκρατίας”.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αμερικανοί πεζοναύτες κατηγορούνται για βιασμούς στην Οκινάουα

Περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία, κυρίως στην Οκινάουα, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους. Η συμπεριφορά πολλών από αυτούς όμως γίνεται συχνά η αιτία δυσπιστίας και οργής μέρους του πληθυσμού.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αντιμέτωπα με έρευνες για φερόμενους βιασμούς στην Οκινάουα της Ιαπωνίας βρίσκονται δυο μέλη του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ, όπως ανέφερε την Πέμπτη η αστυνομία του αρχιπελάγους.

«Πεζοναύτης των ΗΠΑ, ηλικίας περίπου 20 ετών, υπάρχουν υποψίες ότι βίασε μια υπήκοο Ιαπωνίας σε αμερικανική στρατιωτική βάση τον Μάρτιο και ότι τραυμάτισε άλλη μια γυναίκα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο δεύτερος Αμερικανός στρατιωτικός, περίπου συνομήλικος του πρώτου, φέρεται επίσης να βίασε γυναίκα σε άλλη βάση τον Ιανουάριο, διευκρίνισε.

Οι δυο υποθέσεις διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, Τζορτζ Γκλας, που μόλις ανέλαβε τη θέση, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα συνεργαστεί «πλήρως» με τις ιαπωνικές αρχές. «Δίνουμε μεγάλη αξία στις σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας που οικοδομήσαμε εδώ και δεκαετίες με τους Ιάπωνες οικοδεσπότες μας, και δεσμεύομαι να κάνω το παν για να αποφευχθεί οι πράξεις αυτές να θέσουν σε κίνδυνο τους δεσμούς μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία, κυρίως στην Οκινάουα, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους. Η συμπεριφορά πολλών από αυτούς όμως γίνεται συχνά η αιτία δυσπιστίας και οργής μέρους του πληθυσμού. Την Παρασκευή στην Οκινάουα, Αμερικανοί στρατιωτικοί συμμετείχαν μαζί με κατοίκους και τοπικούς αντιπροσώπους σε νυχτερινές περιπολίες. Το εγχείρημα, το πρώτο του είδους από το 1973, έγινε κοντά σε αμερικανική αεροπορική βάση έπειτα από αλλεπάλληλες υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων που αποδόθηκαν σε Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αστυνομικών αρχών, το 2024, 80 μέλη ή υπεργολάβοι του αμερικανικού στρατού κατηγορήθηκαν για διάφορα ποινικά αδικήματα στην Οκινάουα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αποκαλυπτικά βίντεο! Ουκρανοί στρατιώτες περιγράφουν on camera τι συνέβη στο Κουρσκ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βίντεο με Ουκρανούς στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία παρουσιάζει το SouthFront. Στα βίντεο, οι στρατιώτες περιγράφουν τις εμπειρίες τους από την επιχείρηση. Οι μαρτυρίες περιλαμβάνουν αναφορές σε βαριές απώλειες, ελλιπή υποστήριξη και αποδιοργάνωση κατά την υποχώρηση.​

Η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2024, όταν ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα και κατέλαβαν προσωρινά περιοχές στη ρωσική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούτζα. Ήταν μια προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκτήσει κάποια “χαρτιά” ως ανταλλάγματα με χαμένη της εδάφη, όπως η περιοχή της Ζαπορίζια όπου υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διαπραγματευτική διαδικασία με τη Ρωσία. Αν και αρχικά θεωρήθηκε στρατηγική επιτυχία, η επιχείρηση αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις, όπως ισχυρή ρωσική αντίσταση και δυσκολίες στον ανεφοδιασμό, οδηγώντας τελικά σε υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα βίντεο είναι υποτιτλισμένα στα αγγλικά:

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα6 λεπτά πριν

Άρθρο του Πάνου Ξενοκώστα της ONEX στο Euro2day: Το μεγάλο στοίχημα για 100% κατασκευή πολεμικού πλοίου στην Ελλάδα

Για να καταφέρει μια χώρα όπως η Ελλάδα να κυριαρχήσει, θα πρέπει ο κλάδος να αντιμετωπίζεται από τις εθνικές αρχές...

Αναλύσεις36 λεπτά πριν

ΜπορούνΤραμπ και Πούτιν να επιλύσουν το Κυπριακό;

Μπορούν Ρωσία και ΗΠΑ να αποκόψουν τον Γόρδιο Δεσμό;

Διεθνή51 λεπτά πριν

Η Ινδία παίρνει μέτρα κατά του Πακιστάν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ

Αναστολή της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού ποταμού και ακύρωση του καθεστώτος βίζας σε πακιστανούς πολίτες και διπλωμάτες.

Καλυβιώτης: ΧΑΟΣ στην Ουκρανία! Καλυβιώτης: ΧΑΟΣ στην Ουκρανία!
Αναλύσεις1 ώρα πριν

Καλυβιώτης: ΧΑΟΣ στην Ουκρανία!

Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκρηκτική. Εξοργισμένος από την αδιαλλαξία του Ζελένσκι, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε τον Ουκρανό ηγέτη...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ο Αμερικανός γερουσιαστής που ξεμπρόστιασε την Τουρκία και τον Ερντογάν! “Διάολε ούτε F-16 ούτε F-35 δεν θα πάρουν”

Aκλόνητο κατηγορητήριο για τα εγκλήματα του Αζερμπαϊτζάν και την ενεργό συνέργεια της Τουρκίας στην εθνοκάθαρση του Αρτσάχ.

Δημοφιλή