Αναλύσεις
Ξεφτίλα! Στο πρώτο εξάμηνο πληρώσαμε 1.265.675.000 $ για τουρκικά προϊόντα…

Ανακοινώθηκε πως στους 6 πρώτους μήνες του έτους αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ελλάδα
Η Τουρκία στους 6 πρώτους μήνες του έτους, σε σύγκριση με πέρυσι, πούλησε περισσότερα προϊόντα στην Ελλάδα
Η Τουρκία στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 πραγματοποίησε εξαγωγές αξίας 1 δις 265 εκ. 673 χιλιάδων δολαρίων.
Μετά από την Συρία, η Ελλάδα ήταν η δεύτερη γειτονική χώρα για την Τουρκία με τις περισσότερες εξαγωγές.
Σε σχέση με πέρσι τους πρώτους 6 μήνες, υπήρξε μία αύξηση 51,7% στα προϊόντα που προμηθεύτηκε η Ελλάδα από την Τουρκία.
Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών της Τουρκίας στην Ελλάδα σε 6 μήνες ανά τομείς, κατατάσσεται πρώτος ο τομέας «χημικές ουσίες και προϊόντα». Ο τομέας αυτός ακολουθείται από τους τομείς “σπόροι, όσπρια, ελαιούχοι σπόροι και προϊόντα” και ο τομέας του χάλυβα.
https://azinlikca1.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/48926-yunanistan-bu-yil-turkiyeden-daha-cok-mal-aliyor-artis-yuzde-50yi-gecti/amp
5/7/2021
Σχ. Φίλοι μας πρέπει όχι μόνο να σταματήσουμε να αγοράζουμε οτιδήποτε τουρκικό, αλλά να παροτρύνουμε σχετικά και τους γύρω μας.
Εμείς από υπενθυμίζουμε ποια είναι τα πλέον κοινά τουρκικά προϊόντα που πουλιούνται στην ελληνική αγορά :
Αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα, προϊόντα σιδήρου/χάλυβα, θαλασσινά προϊόντα, υφάσματα/ενδύματα, ηλεκτρικές συσκευές (θερμαντήρες, ψυγεία, τηλεοράσεις).
Φτάνει πια ! Να μην εξοπλίζουμε το καθεστώς που απειλεί καθημερινά την πατρίδα μας…

Αναλύσεις
Die Welt : Ο στρατός του Ισραήλ κατάφερε αυτό που λεγεώνες διπλωματών δεν κατάφεραν
Για δεκαετίες, τίποτα δεν σημείωνε πρόοδο στη Μέση Ανατολή – με εξαίρεση το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ισραήλ τερμάτισε αυτό το αδιέξοδο με μια κίνηση – χάρη στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αναλύσεις
Η επίσκεψη της Ινδίας στην Κύπρο δίνει την απάντηση στην Τουρκία
Η Τουρκία έλαβε το μήνυμα ότι όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν θα βρει απέναντί της μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ινδία

Γράφει η Δήμητρα Στάικου, skai.gr
Την Κυριακή 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στην Κύπρο σε κλίμα ιδιαίτερης διπλωματικής βαρύτητας. Τον Ινδό ηγέτη υποδέχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική επίσκεψη» και για μια «στρατηγική συνεργασία χωρίς όρια». Η επίσκεψη του κ. Μόντι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ινδίας να ενισχύσει την παγκόσμια διπλωματική και οικονομική της παρουσία, εδραιώνοντας δεσμούς με χώρες-κλειδιά της περιοχής της Μεσογείου.
Στο σχέδιό της αυτό, πρώτη χώρα κλειδί ήταν η Κύπρος λόγω της γεωπολιτικής σημασίας της γεωγραφικής θέσης της στη Μεσόγειο αλλά και λόγω της εξωτερικής της πολιτικής εξαιτίας της οποίας από τη μία λειτουργεί ως διευρυμένο-αναπόσταστο κομμάτι της Ελλάδας στη Μεσόγειο, από την άλλη εξακολουθεί να έχει στενές διπλωματικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και με τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Στην ενίσχυση των δεσμών της Ινδίας με την Ευρώπη, η Κύπρος λειτουργεί ως σκαλοπάτι καθώς φύσει και θέσει συνδυάζει οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά στοιχεία Δύσης και Ανατολής. Η γεωγραφική της θέση την καθιστά κρίσιμο τμήμα του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), ενός έργου υποδομής από το οποίο η Ινδία αναμένει πολλαπλά οφέλη. Ο IMEC υποτίθεται ότι θα ενισχύσει το εμπόριο και τη συνδεσιμότητα μεταξύ της Ινδίας και της Ευρώπης μέσω της Μέσης Ανατολής και η Κύπρος, στη Μεσόγειο, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Επίσης, η Κύπρος πρόκειται να ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, και καθώς η Ινδία επιδιώκει να οικοδομήσει ισχυρότερους εμπορικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας με την Ευρώπη, η Λευκωσία θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο σύμμαχο.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την προσωπική υποδοχή, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη στην Κύπρο, αποσκοπεί στη «σημαντική ώθηση στις σχέσεις Ινδίας-Κύπρου», κυρίως στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε την Κυριακή 15 Ιουνίου με τη συμμετοχή των δύο ηγετών σε επιχειρηματική στρογγυλή τράπεζα στη Λεμεσό, όπου σημαντικοί επιχειρηματίες των δύο χωρών συζήτησαν προοπτικές συνεργασίας. Ακολούθησε ανεπίσημο δείπνο εργασίας.
Ο Χριστοδουλίδης από την πλευρά του δήλωσε ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να σας έχουμε μαζί μας σε αυτή την ιστορική επίσκεψη, 23 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Πρωθυπουργού της Ινδίας στην Κύπρο. Η επίσκεψή σας αντανακλά και την ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις σε πλειάδα τομέων, από την οικονομία, το εμπόριο, την άμυνα και την ασφάλεια, την τεχνολογία, τον τουρισμό, τη συνδεσιμότητα. Είδαμε χθες το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει τόσο από πλευράς επιχειρηματιών από την Ινδία όσο και από την Κύπρο. Η κοινή δήλωση που θα υιοθετήσουμε σήμερα για την εταιρική μας σχέση αποδεικνύει στην πράξη τη νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ινδία αλλά και γενικότερα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Κύπρος είναι ένας προβλέψιμος και ασφαλής σύμμαχος της Ινδίας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος, η ευρύτερη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή είναι ένα κράτος της ΕΕ που αποτελεί την πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη και μέσα στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2026, θα εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων της Ινδίας με την ΕΕ. Θέλω και δημόσια να σας ευχαριστήσω για τη διαχρονική σας στάση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την προσπάθειά μας να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Την ίδια στιγμή θέλω δημόσια να εκφράσω τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες σας για να αντιμετωπίσετε τόσο τη διεθνή όσο και τη διασυνοριακή τρομοκρατία. Ως ελάχιστη ένδειξη της σημασίας που προδίδουμε στην επίσκεψη σας στην Κύπρο, στη νέα σελίδα που ανοίγουμε μαζί σε σχέση με τη συνεργασία των χωρών μας αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχω την ιδιαίτερη τιμή εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού, να σας τιμήσουμε σήμερα με την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ακολούθησε η παρασημοφόρηση του Πρωθυπουργού της Ινδίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄. Δεχόμενος την τιμητική διάκριση, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, πρόσθεσε «σας ευχαριστώ εσάς, την Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου για την παρασημοφόρηση με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’. Είναι μια τιμή που απονέμεται στο 1,4 δισεκατομμύρια Ινδούς. Είναι μια αναγνώριση της δύναμης και των προσδοκιών τους. Είναι αναγνώριση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της φιλοσοφίας του “Βασουντάιβα Κουτουμπάκουμ” που σημαίνει «Ο κόσμος είναι μια οικογένεια». Ταπεινά αποδέχομαι αυτό το παράσημο εκ μέρους όλων των Ινδών. Το αφιερώνω στις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου, στις κοινές μας αξίες και στον βαθύ αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Αυτό το παράσημο αποτελεί σύμβολο της αταλάντευτης προσήλωσης μας στην ειρήνη, την ασφάλεια, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ευημερία των λαών μας. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η τιμή είναι μια μεγάλη ευθύνη για την ενίσχυση των δεσμών φίλιας μεταξύ Ινδίας και Κύπρου, και θα το πράξω. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα στο μέλλον. Και μαζί δεν θα εργαστούμε μόνο για εθνική ευημερία και ανάπτυξη, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά και ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί κ. Ευαγόρας Βρυωνίδης.
Αυτή η συνάντηση Μόντι – Χριστοδουλίδη είναι ένα γεγονός που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω της χρονικής στιγμής που πραγματοποιείται. Η Ινδία μετά την επιχείρηση Σίντορ κατά του Πακιστάν, ακολουθεί ένα άνοιγμα προς την Ευρώπη και την Αμερική καθώς η Κύπρος αποτέλεσε την πρώτη στάση του ταξιδιού του Μόντι πριν επισκεφθεί την Κροατία και πριν φτάσει στον Καναδά και στην G7 όπου αναθέρμανε τις σχέσεις του με τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και απέδειξε ότι είναι το οικονομικό παγκόσμιο μέλλον μετά την Κίνα.
Μια ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις σχέσεις Ινδίας-Κύπρου αναφέρει ότι η χώρα «παραμένει ένας από τους αξιόπιστους φίλους της Ινδίας». «Υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Ινδίας ως μόνιμο μέλος του διευρυμένου Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έχει επίσης επεκτείνει την πλήρη υποστήριξή της στην πολιτική πυρηνική συμφωνία Ινδίας-ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Ομάδας Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG) και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η οποία βοηθά την Ινδία να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες και να ωφελήσει την οικονομική της ανάπτυξη», αναφέρει το έγγραφο του ΥΠΕΞ.
Ο πρωθυπουργός Μόντι, πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του, δήλωσε: «Αυτή η περιοδεία τριών χωρών είναι επίσης μια ευκαιρία να ευχαριστήσω τις χώρες εταίρους για τη σταθερή υποστήριξή τους προς την Ινδία στον αγώνα μας κατά της διασυνοριακής τρομοκρατίας και να ενισχύσω την παγκόσμια κατανόηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της».
Με την επίσκεψη αυτή ο Μόντι, σε μία περίοδο που η Κύπρος δέχεται αλλεπάλληλες πιέσεις από την Τουρκία, ήρθε να δείξει ότι η Τουρκία στα ενδεχόμενα επεκτατικά σχέδιά της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, θα βρει μπροστά της την Ινδία. Η Τουρκία λειτουργεί απέναντι στο Πακιστάν ως αδελφή δύναμη που το στηρίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, λόγω κοινού ισλαμικού θρησκευτικού υπόβαθρου. Η Ινδία από την άλλη είναι πιο κοντά απέναντι στην Ελλάδα καθώς τις συνδέουν κοινοί εμπορικοί δρόμοι και πολυεπίπεδες συνεργασίες οπότε η Τουρκία έλαβε το μήνυμα ότι όσον αφορά την Ελλάδα, δεν θα βρει απέναντί της μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ινδία.
* Η Δήμητρα Στάικου είναι νομικός και αρθρογράφος για τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή
Αναλύσεις
Είναι η Σούδα στο στόχαστρο του Ιράν;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 19 Ιουνίου 2025
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας από Γκιουρντενίζ! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Απόψεις6 ημέρες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!