Γενικά θέματα
Παραχαράκτες της ιστορίας και συνδρομητές της τουρκικής προπαγάνδας

Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ συλλαμβάνεται να ψεύδεται συνεχώς, επιχειρώντας να αλλοιώσει τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν το Κυπριακό
γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ
Πρόσφατη περίπτωση παραχάραξης της ιστορίας το άρθρο του διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας Δ. Διονυσίου, ο οποίος φόρτωσε στον Μακάριο τις ευθύνες για την αποχώρηση των Τ/κ από τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δεν είναι μια, δεν είναι δυο, είναι πολλές οι «συμπτώσεις» που η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ συλλαμβάνεται να ψεύδεται επιχειρώντας να αλλοιώσει τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν το Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να αποενοχοποιήσει την Τουρκία και τα μακροχρόνια σχέδιά της για την κατάληψη της Κύπρου.
Η εν λόγω εφημερίδα, δίπλα από το λογότυπο της οποίας αναγράφεται «Η εφημερίδα που τα λέει όλα», θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό αν προστίθετο και η φράση: «Η εφημερίδα που αποκρύβει πολλά»…
Σκοπιμότητες και συμφέροντα περιτυλίγονται μέσα από ειδήσεις, σκάνδαλα, ύβρεις, προσπάθειες αποδόμησης χαρακτήρων και πολιτικής εξόντωσης ατόμων που φαίνεται δεν είναι αρεστά στην διεύθυνση.
Πρόσφατη περίπτωση παραχάραξης της ιστορίας το άρθρο του διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας Δ. Διονυσίου, ο οποίος φόρτωσε στον Μακάριο τις ευθύνες για την αποχώρηση των Τ/κ από τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως έγραψε, «μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1963, τον Απρίλιο του 1964, ο Μακάριος κατάργησε μονομερώς τις συμφωνίες του 1959. Μετέτρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό κράτος».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του: «Ο αντιπρόεδρος δρ Φαζίλ Κιουτσιούκ υπέβαλε επίσημη αίτηση, στον Μακάριο, στις 3 Ιουνίου 1964 και απαίτησε την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στην κυβέρνηση. Κατόπιν τούτου, ο Μακάριος απάντησε ως εξής στον δρα Κιουτσιούκ: ‘Δεν είστε αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας πλέον και η ζωή και η ύπαρξη της κυβέρνησης δεν εξαρτάται από τη δική σας θέληση’».
Για να επιβεβαιώσει το ασύστολο ψέμα ο κ. Διονυσίου επικαλείται σχετική είδηση η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Χαραυγή» στις 4 Ιουνίου 1964… Τρέχα γύρευε δηλαδή για την εγκυρότητα της πηγής.
Τον Διονυσίου διαψεύδει ο «επικηρυγμένος» από την Τουρκία και τον Ερντογάν, Τ/κ δημοσιογράφος και γνήσιος Κύπριος πατριώτης, Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Εμείς ξέρουμε το ζήτημα πολύ διαφορετικά από αυτά που έγραψε ο Διονύσης. Στις 9 Μαρτίου 1964, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού έστειλε μιαν επιστολή στον δρα Κιουτσιούκ. Του ζήτησε να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπουργοί, καθώς και οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές. Η απάντηση του δροςΚιουτσιούκ στον Ινονού ήταν η εξής:
«Αν επιστρέψουμε στην κυβέρνηση δεν θα είναι δυνατόν να προχωρήσουμε την εθνική υπόθεση. Δεν μπορούμε να ζούμε μαζί με τους Ελληνοκύπριους. Αν επιμένετε, θα παραιτηθούμε όλοι από τα καθήκοντά μας και θα μεταναστεύσουμε στην Ανατολία. Αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ζουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους, βάλτε εκείνους σε αυτά τα καθήκοντα».
Η απαίτηση του δρος Κιουτσιούκ από τον Μακάριο, στις 4 Ιουνίου 1964, δεν ήταν η επιστροφή στην κυβέρνηση και άλλα παρόμοια, όπως έγραψε ο Διονύσης. Τι ζήτησε ο δρ Κιουτσιούκ από τον Μακάριο; Να διεξαχθεί στη νεκρή ζώνη μια συνάντηση στην οποία θα συμμετείχαν όλοι οι υπουργοί. Ο Μακάριος τού απάντησε ως εξής:
«Από τον Δεκέμβριο εγκατέλειψες το γραφείο σου και έφυγες. Διεξάγεις προσπάθειες παντού, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, για να γκρεμίσεις και να διχοτομήσεις αυτό το κράτος. Να διακηρύξεις επισήμως ότι εγκατέλειψες τη διχοτόμηση και έλα να συναντηθούμε».
Ο δρ Κιουτσιούκ θυμώνει πολύ. Και δεν δέχεται. Ο αγαπητός Διονύσης γράφει επίσης ότι ζήτησαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους στην βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι 15 Τουρκοκύπριοι βουλευτές, όμως απορρίφθηκαν και εκείνοι. Και αυτό δεν είναι σωστό. Οι Τουρκοκύπριοι δεν επέστρεψαν ποτέ ξανά πίσω αφότου αποκόπηκαν από την Δημοκρατία. Όμως, η αντιπροεδρία του δρος Κιουτσιούκ συνεχίστηκε μέχρι το 1973. Μετά του πήρε ο Ραούφ Ντενκτάς αυτό το αξίωμα. Και τέλειωσε και αυτό μαζί με το 1974.
Αν οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι ήθελαν πράγματι να επιστρέψουν πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία, κανείς δεν θα μπορούσε να το εμποδίσει αυτό…
Ο Τατάρ επιμένει στο αφήγημα των κακών Ε/κ
Οι ισχυρισμοί της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ είναι βολικοί για την προπαγάνδα της κατοχικής Τουρκίας και των εγκάθετών της στα κατεχόμενα. Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε ημέρα γιορτής και αναφοράς για τον κυπριακό λαό την 16η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία ανακηρύχτηκε το 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία, επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον των Ε/Κ ότι μετέτρεψαν την ΚΔ σε ε/κ κράτος.
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε πως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε δηλώσει για τις συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης και την ίδρυση της ΚΔ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί εφαλτήριο για την Ένωση με την Ελλάδα και συνιστά τη μεγαλύτερη νίκη του Κυπριακού Ελληνισμού.
Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με την βία των όπλων και τις επιθέσεις που ξεκίνησαν με τα αιματηρά Χριστούγεννα τον Δεκέμβρη του 1963 οι Τ/κ εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ΚΔ, που μετατράπηκε σε ένα ε/κ κράτος και τους σφετερίστηκαν όλα τα δικαιώματα. «Αυτό το κράτος (η ΚΔ) δεν εκπροσωπεί ποτέ τον τ/κ λαό».
Οι εργολαβικές προσπάθειες να κατηγορηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα και για τα γεγονότα του 1963 ζημιώνουν μόνο τον κυπριακό λαό και κανέναν άλλον. Αυτά όλα τα ανιστόρητα αφηγήματα μάς θυμίζουν εποχές άλλων συνωμοσιών που οδήγησαν τον λαό μας σε τραγωδίες και χαμένες πατρίδες. Όταν το ’63-‘64 η Τουρκία απειλούσε με εισβολή, αναχαιτίσθηκε από την Μόσχα, ύστερα από αίτημα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στον Σοβιετικό ηγέτη Κρουτσώφ.
Ο Μακάριος ουδέποτε πολέμησε τους Τ/κ. Αντίθετα, τους στήριζε και δεν είναι λίγες οι φορές που τους έσωσε από ακραίες επιθέσεις. Μετά τα γεγονότα του 1964, μεταξύ Κοντεμένου-Μύρτου, με οδηγίες του Μακαρίου είχαν κτιστεί δεκάδες κατοικίες για να κατοικηθούν από τ/κ οικογένειες. Ουδέποτε κατοικήθηκαν, γιατί η τότε τ/κ ηγεσία και η τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ δεν τους το επέτρεψαν.
Το επίμαχο βίντεο του Αλ Τζαζίρα
Χωρίς να θέλουμε να προκαταλάβουμε τις έρευνες και το ανακριτικό έργο για τις Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεις Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, θα ήταν αναγκαίο να αναζητηθούν τα κίνητρα του καταρινού δικτύου Αλ Τζαζίρα. Σίγουρα ο στόχος ήταν να εκτεθεί η Κύπρος και να εμφανιστεί στη διεθνή κοινότητα ως ένα κράτος διεφθαρμένο και αναξιόπιστο. Το επίμαχο βίντεο με τις πολιτογραφήσεις το οποίο αποκάλυψε το Αλ Τζαζίρα και προβλήθηκε αποκλειστικά από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με συνεπακόλουθο τις παραιτήσεις του Προέδρου της Βουλής και ενός βουλευτή του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διερευνηθεί κατά πόσο το εν λόγω βίντεο είναι μονταρισμένο ή κατά πόσο είναι ένα προϊόν fake video. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το συγκεκριμένο ειδησεογραφικό Δίκτυο το κρατούσε και το επεξεργαζόταν για ένα χρόνο. Γιατί, άραγε; Μήπως στη δημοσιογραφία υπάρχει και ένα νέο παρακλάδι της κοπτοραπτικής;
Ποινικά αδικήματα για όσους άφησαν να διαρρεύσουν απόρρητα έγγραφα
Στην Κύπρο νοσεί η διερευνητική δημοσιογραφία. Όταν όλα σχεδόν τα Μ.Μ.Ε κατρακύλησαν στην σκανδαλοθηρία και, παρασυρμένα από τις πυρ ομαδόν επικρίσεις κομμάτων (ακόμα και αυτών που έχουν στο παθητικό τους πολιτογραφήσεις ), καταδίκασαν και αφόρισαν προτού γίνουν έρευνες, είναι ένα γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.
Ερωτήματα ανακύπτουν και από την πεισματική εμμονή να μην ερευνηθεί ποιοι βουλευτές ή λειτουργοί της Βουλής άφησαν να διαρρεύσουν τα απόρρητα έγγραφα στον Αλ Τζαζίρα και ποιες οι διασυνδέσεις τους με το φιλοτουρκικό καταρινό δίκτυο. Πώς έγινε η διαδρομή των απόρρητων εγγράφων για να φτάσουν στο Αλ Τζαζίρα;
Η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ποινικό αδίκημα, για να μην πούμε εθνική προδοσία.
Η Αστυνομία και ο Γ. Εισαγγελέας οφείλουν να εφαρμόσουν τους νόμους για όλους και όχι επιλεκτικά και καθ’ υπόδειξιν.
Οι βουλευτές που άφησαν να διαρρεύσουν τα απόρρητα έγγραφα γνωρίζουν τις σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ και ότι το Αλ Τζαζίρα είναι το εκφραστικό όργανο των συνεχώς αναβαθμισμένων σχέσεων Άγκυρας-Ντόχας και έχει στραμμένες τις κάννες του εναντίον της Κύπρου;
Το σφιχταγκάλιασμα Τουρκίας – Κατάρ
Τουρκία και Κατάρ είναι το δίδυμο που παρέχει υποστήριξη σε ιδρύματα που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι επιδιώξεις της Άγκυρας και της Ντόχα στοχεύουν να «ανοσοποιήσουν» τους Ευρωπαίους μουσουλμάνους από τη δυτική επιρροή και να προωθήσουν τη φονταμενταλιστική εκδοχή του Ισλάμ που υιοθέτησε η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Τουρκία και Κατάρ υπέγραψαν τα τελευταία χρόνια πάνω από δέκα συμφωνίες για αμυντική/στρατιωτική συνεργασία, ενέργεια, διεθνές εμπόριο και επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (QIA) αγόρασε το 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης καθώς και του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης Istinye Park. Το εμιράτο επενδύει επίσης στο έργο για την ανάπτυξη του Κεράτιου Κόλπου, της χερσονήσου της Κωνσταντινούπολης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων.
Μια άλλη μεγάλης κλίμακας επένδυση είναι η αγορά του εμπορικού λιμένα της Αττάλειας. Από τις συμφωνίες θα υπάρξει ροή κεφαλαίου ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ στην Τουρκία. Οι δύο χώρες δημιούργησαν μια Ανώτατη Στρατηγική Επιτροπή το 2014 για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η οποία έχει ενδυναμωθεί σημαντικά, ιδίως μετά το εμπάργκο και την πολιτική περιθωριοποίηση του Κατάρ από τις άλλες αραβικές χώρες για υποστήριξη της τρομοκρατίας.
Αυτήν τη στιγμή, 533 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ και 179 εταιρείες του Κατάρ στην Τουρκία. Το 2018 ο εμίρης του Κατάρ δώρισε στον Ερντογάν ένα αεροσκάφος τύπου Boeing αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όταν η τουρκική λίρα είχε απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το Κατάρ δεσμεύθηκε να διαθέσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσει την τουρκική οικονομία.
Αυτές είναι οι σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ και για κάθε αποκάλυψη από οποιοδήποτε ειδησεογραφικό δίκτυο θα πρέπει πάντα να είμαστε υποψιασμένοι και όχι να καταπίνουμε αμάσητη την προπαγάνδα.
ΠΗΓΗ: Σημερινή

Γενικά θέματα
Ποια η πορεία της Κύπρου και του Ελληνισμού μετά την πενταμερή! Οι πρώτες διαρροές
Από διαρροές και πληροφορίες που συλλέξαμε είναι προφανές πως διάφορες διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και το εξωτερικό διερευνούν πλέον λεπτομερώς τα πεπραγμένα της Κυπριακής Δημοκρατίας των τελευταίων δύο ετών προσπαθώντας να ιχνηλατουν πως και με ποια πρόσωπα και μοχλούς κατάφερε να τα πηγαίνει τόσο καλά στο εξωτερικό.

ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
Έγινε αρκετή συζήτηση
Άλλαξαν θέμα για λίγο
Ακολούθησε σύντομο διάλειμμα
Ζήτησε να μιλήσει με Φιντάν
- Ειδικός απεσταλμένος για την Κύπρο,
- Ειδικός απεσταλμένος για κίνηση προς τα εμπρός,
- Ειδικός σύμβουλος για την ανάληψη την αποστολή καλών υπηρεσιών.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Από διαρροές και πληροφορίες που συλλέξαμε είναι προφανές πως διάφορες διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και το εξωτερικό διερευνούν πλέον λεπτομερώς τα πεπραγμένα της Κυπριακής Δημοκρατίας των τελευταίων δύο ετών προσπαθώντας να ιχνηλατουν πως και με ποια πρόσωπα και μοχλούς κατάφερε να τα πηγαίνει τόσο καλά στο εξωτερικό.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΝΩΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΎ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΟΙΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Γενικά θέματα
Bloomberg: Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ζελένσκι! Αποδοχή εκεχειρίας από το Κίεβο
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για περαιτέρω επέκταση της εκεχειρίας.

Στην πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εκατέρωθεν κατάπαυση πυρός κατά ενεργειακών υποδομών, συμφώνησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.
Ο Ζελένσκι μετέφερε το μήνυμα αυτό στον Τραμπ στην τηλεφωνική επικοινωία που είχαν νωρίτερα την Τετάρτη, με το Bloomberg να προσθέτει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για περαιτέρω επέκταση της εκεχειρίας.
Μετά το πέρας της συνομιλίας, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος, γράφοντας: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Πολλά από όσα συζητήσαμε βασίζονται στην χθεσινή επικοινωνία που είχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν».
Αναλυτικά, στην ανάρτησή του στο Social Truth, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε:
«Μόλις ολοκλήρωσα μια πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας. Διήρκεσε περίπου μία ώρα. Μεγάλο μέρος της συζήτησης βασίστηκε στην επικοινωνία που είχαμε χθες με τον Πρόεδρο Πούτιν προκειμένου και η Ρωσία και η Ουκρανία να ευθυγραμμιστούνόσον όσον αφορά τα αιτήματα και τις ανάγκες τους. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και θα ζητήσω από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς να δώσουν μια ακριβή περιγραφή των σημείων που συζητήθηκαν. Η δήλωση αυτή θα δημοσιοποιηθεί σύντομα».
Αναγνώριση 4 + 1 περιοχών ζητά ο Πούτιν
Δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας Kommersant, αναφέρει ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει από τον αμερικανό πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα και τις τέσσερεις περιοχές που η Μόσχα διεκδικεί ως δικές της, πέραν της Κριμαίας.
Η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που παρίσταντο σε μια ιδιωτική επιχειρηματική συνάντηση με τον Πούτιν χθες Τρίτη, αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τις τέσσερις περιοχές – Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως τμήμα της Ρωσίας μαζί με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.
Σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση και αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί «στο εγγύς μέλλον», η Kommersant γράφει ότι ο Πούτιν θα δεσμευόταν να μην διεκδικήσει την ουκρανική πόλη-λιμάνι Οδησσό και άλλα ουκρανικά εδάφη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, είπε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα αυτό στη χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία.
Ωστόσο ο ίδιος επιβεβαίωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι ο Πούτιν συζήτησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τα μέλη της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ.
Ο Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε ωστόσο, εάν ο Πούτιν έθεσε κατά τη συνάντηση την ιδέα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ των τεσσάρων περιοχών εκτός της Κριμαίας.
Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters
Γενικά θέματα
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Σε απομόνωση η Κάλλας!
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ παραγκωνίστηκε επικρίνοντας πολύ σκληρά την Ουάσινγκτον.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, δεν αποδίδει καλά στο ρόλο της, σχολίασε χθες Τρίτη η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), απαριθμώντας τις αποτυχίες της.
Η εφημερίδα έδωσε έμφαση στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Δευτέρας, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση του Κάλλας να αυξηθεί σημαντικά η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παρόλο που η κ. Κάλλας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σχέδιο είχε ευρεία πολιτική υποστήριξη μεταξύ των κρατών μελών, η FAZ ανέφερε ότι το ζήτημα δεν αφορούσε απλώς τη διευθέτηση εκκρεμών λεπτομερειών και τεχνικών λεπτομερειών – αρκετές χώρες αντιτάχθηκαν ριζικά σε αυτό.
“Η αντίσταση στην πρωτοβουλία δεν προέρχεται μόνο από την Ουγγαρία, αλλά και από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Οι χώρες αυτές μάχονται σθεναρά κατά της παροχής μιας σημαντικά μεγαλύτερης συνεισφοράς.
Μέχρι στιγμής, οι συνδυασμένες προσπάθειές τους για τη βοήθεια προς την Ουκρανία ανέρχονται σε λιγότερα από όσα έχει προσφέρει μόνο η Δανία”, γράφει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη FAZ, η πρωτοβουλία των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ είχε αρχικά εισαχθεί από τον προκάτοχο της Κάλλας, Χοσέπ Μπορέλ, αλλά η Κάλλας την αφαίρεσε από την ημερήσια διάταξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Η εφημερίδα εκτίμησε ότι επανέφερε απροσδόκητα το θέμα μετά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. “Ορισμένοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να το είχε προετοιμάσει καλύτερα, ιδίως όσον αφορά τις χώρες που είχαν στενούς δεσμούς με τον Μπορέλ”, ανέφερε το άρθρο, υπονοώντας πιθανότατα την ισχυρότερη σχέση του Borrell με τα κράτη της Νότιας Ευρώπης.
“Προφανώς, η Κάλλας δεν βοήθησε την περίπτωσή της όταν, κατά τις πρώτες εβδομάδες της θητείας της, απομάκρυνε αρκετούς υψηλόβαθμους Ιταλούς και Ισπανούς αξιωματούχους από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).
Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΥΕΔ Στέφανο Σανίνο, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας.
Ορισμένες κυβερνήσεις έμειναν εμβρόντητες από αυτό, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους.
Τέτοιες απομακρύνσεις προσωπικού οδηγούν αναπόφευκτα σε συγκρούσεις. Επιπλέον, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός μελών του προσωπικού της ΕΥΕΔ που διαμαρτύρονται πλέον για το νέο στυλ ηγεσίας.
Οι αναφορές δείχνουν ότι η Κάλλας και η ηγετική ομάδα της απομονώνονται και δεν αξιοποιούν την τεχνογνωσία της υπηρεσίας που αριθμεί 5.300 άτομα”, περιγράφει η FAZ.
Ένα άλλο θέμα που συνδέεται με την Κάλλας, επεσήμανε η FAZ, είναι η επιθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να έχουν ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία Ουκρανίας-Ρωσίας, στην οποία μεσολαβούν επί του παρόντος οι Ηνωμένες Πολιτείες.
“Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ παραγκωνίστηκε επικρίνοντας πολύ σκληρά την Ουάσινγκτον.
Αναφέρθηκε στις πιέσεις του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ως “βρώμικη συμφωνία” και όταν επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον στα τέλη Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε γρήγορα την προγραμματισμένη συνάντησή τους, επικαλούμενος φορτωμένη ατζέντα.
Η Κάλλας δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει συνάντηση ούτε με κανέναν άλλο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης”, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα.
Η FAZ υπενθύμισε επίσης πώς, μετά την αντιπαράθεση της 28ης Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο -όπου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιμετώπισε λεκτικές επιθέσεις από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ- η Kallas δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Έγινε σαφές σήμερα ότι ο ελεύθερος κόσμος χρειάζεται έναν νέο ηγέτη”.
Η FAZ σημείωσε επίσης πώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα φέρεται να ρώτησε τους ηγέτες της ΕΕ αν υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας θέσης ειδικού απεσταλμένου για την Ουκρανία.
Ορισμένοι στις Βρυξέλλες ερμήνευσαν αυτό ως προσβολή προς την Κάλλας, καθώς τέτοιες αρμοδιότητες θα έπρεπε να εμπίπτουν στον ρόλο της.
Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ δεν επανήλθαν στο θέμα στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, το θέμα δεν έχει εγκαταλειφθεί εντελώς, σύμφωνα με τη FAZ. “Αναζητείται μια εξέχουσα προσωπικότητα, ιδανικά ένας πρώην επικεφαλής κυβέρνησης”, γράφει η εφημερίδα.
Η FAZ υπενθύμισε στη συνέχεια τις εντάσεις μεταξύ της Κάλλας και της Γερμανίας, όταν, την πρώτη ημέρα της θητείας της κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο, δήλωσε: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”.
Ενώ πολλές άλλες χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία συμμερίζονται αυτή την άποψη, μια τέτοια στάση δεν έχει ποτέ διατυπωθεί ρητά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οποίου η Κάλλας είναι μέλος και το οποίο αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
Η συνήθης διατύπωση του Συμβουλίου είναι ότι η Ουκρανία θα υποστηριχθεί “για όσο χρονικό διάστημα και όσο εντατικά χρειάζεται” και ότι η Ρωσία δεν πρέπει “να βγει νικήτρια”.
Αυτή η διατύπωση, η οποία επιτεύχθηκε εν μέρει χάρη στις προσπάθειες του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, φέρεται να εξόργισε το Βερολίνο όταν η Κάλλας εισήγαγε τη νέα ρητορική της, έγραψε η FAZ.
Ένα άλλο σημείο διαφωνίας, σημειώνει η εφημερίδα, είναι το ζήτημα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η Κάλλας έδωσε αμέσως εντολή να διερευνηθούν τρόποι κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί εντός της ΕΕ.
“Ενώ οι χώρες της Βαλτικής έχουν από καιρό υποστηρίξει αυτό το ενδεχόμενο, τα κορυφαία μέλη της ευρωζώνης αντιτίθενται σθεναρά σε αυτό.
Η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια κίνηση θα εγκυμονούσε σημαντικούς νομικούς κινδύνους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για πιθανές αντιδράσεις των επενδυτών”, αναφέρει η FAZ.
Η γερμανική εφημερίδα σημείωσε ότι όταν η Κάλλας ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας τον Δεκέμβριο, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες.
Στα 47 της χρόνια, η Κάλλας αντιπροσωπεύει μια νεότερη γενιά σε σύγκριση με τον Αντόνιο Κόστα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Είναι επίσης η πρώτη γυναίκα πρώην πρωθυπουργός που κατέχει αυτή τη θέση.
Η FAZ σημείωσε ότι όταν η Κάλλας απέτυχε να εξασφαλίσει τον ρόλο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ μετά τον Γενς Στόλτενμπεργκ, εν μέρει λόγω ανησυχιών από χώρες όπως η Γερμανία ότι θα επιβάρυνε περαιτέρω τις ήδη δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία, οι παρατηρητές πίστευαν ότι θα εξακολουθούσε να έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο πολιτικής ως επικεφαλής της εξωτερικής υπηρεσίας της ΕΕ.
Αυτό συνδεόταν με την ελπίδα ότι θα συντόνιζε τη συνεργασία με διάφορα έθνη, κατέληξε η FAZ.
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Αναλύσεις1 ημέρα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!